FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 23 juli 2009

UCI kan Rasmussen niet weren

De internationale wielrenunie UCI gaat zich niet verzetten tegen de terugkeer in het peloton van Michael Rasmussen.

Rasmussen, die in 2007 in de gele trui uit de Tour de France werd gehaald door zijn toenmalige team Rabobank, heeft zijn tweejarige schorsing er zaterdag opzitten. De renner zat de schorsing uit vanwege het niet correct vermelden van zijn verblijfplaatsen, een overtreding van het dopingreglement. Als een renner dit reglement overtreedt, moet hij een jaarsalaris betalen aan de UCI. Dit heeft Rasmussen niet gedaan.

De UCI is daarom van mening dat de Deense klimmer niet mag terugkeren in het peloton, maar ziet weinig mogelijkheden om dit te voorkomen. Een andere overtreder van het reglement, de Kazach Aleksandr Vinokoerov, stapte recentelijk naar het internationale sporttribunaal CAS om terugkeer af te dwingen zonder het betalen van een jaarsalaris, en kreeg hierin gelijk van het CAS. Het tribunaal moet zich nog wel uitspreken over de vraag of de renners daadwerkelijk aan deze bepaling gehouden kunnen worden. Tot die tijd moeten renners als Vinokoerov en Rasmussen gewoon kunnen fietsen, aldus het CAS.

De UCI ziet hierdoor weinig mogelijkheden de terugkeer van Rasmussen te verhinderen. "De UCI blokkeert een terugkeer niet, maar verwerpt wel de opstellingen van Rasmussen en Vinokoerov", aldus een verklaring van de UCI.

Graafschap gaat voor Wormgoor

De Graafschap wil graag Vito Wormgoor van FC Utrecht overnemen. De club uit Doetinchem die afgelopen seizoen degradeerde naar de eerste divisie, zit te springen om een centrale verdediger.

De 20-jarige Wormgoor speelde vorig seizoen zes wedstrijden voor FC Utrecht en daarvoor kwam hij van Ajax. De verdediger speelde goed in Amsterdam maar werd ontslagen toen bleek dat hij 150 euro uit de kleedkamer had gestolen van ploeggenoot Edgar Manucharyan. Dat bedrag zou Manucharyan hem volgens Wormgoor nog schuldig zijn.

Na zijn ontslag was de belangstelling groot voor de ontslagen verdediger. Op dat moment wilde De Graafschap Wormgoor al hebben, maar die ging toch liever naar Utrecht. De vraag is echter of Utrecht het talent wil laten gaan. Mogelijk gaat het alleen om het huren van de speler.

Voorbeschouwing Grand Prix van Hongarije

Komend weekend gaan de Formule 1-coureurs weer los op de altijd stoffige Hungaroring. Vorig jaar boekte Heikki Kovalainen zijn eerste overwinning uit zijn Formule 1-loopbaan, de vraag is of hij dat dit jaar zal kunnen herhalen. De vorige twee Grands Prix waren de Red Bulls dominant, maar Brawn GP heeft aangekondigd dat het in de hitte in Hongarije hard terug wil slaan. Wat kan nieuwkomer Jaime Alguersuari en lukt het Force India eindelijk om een punt te pakken? We weten het zondagmiddag rond 15:45 uur.

De eerste Grand Prix in Hongarije werd in 1936 op het circuit van Népliget gehouden. Daarna duurde het tot 1986 totdat er weer een race op het programma stond. Nabij Budapest werd toen de Hungaroring geopend, een baan waar tot op de dag van vandaag door de Formule 1 geracet wordt.

Lengte: 4.381 km
Aantal ronden: 70
Totale lengte: 306.458 km
ronderecord: 1:19.071 (M. Schumacher - Ferrari F2004, 2004)

Coureurs

Pos. Naam Team Punten
1. J. Button Brawn GP 68
2. S. Vettel Red Bull 47
3. M. Webber Red Bull 45.5
4. R. Barrichello Brawn GP 44
5. F. Massa Ferrari 22
6. J. Trulli Toyota 21.5
7. N. Rosberg Williams 20.5
8. T. Glock Toyota 13
9. F. Alonso Renault 13
10. K. Räikkönen Ferrari 10
11. L. Hamilton McLaren 9
12. N. Heidfeld BMW 6
13. H. Kovalainen McLaren 5
14. S. Buemi Toro Rosso 3
15. R. Kubica BMW 2
16. S. Bourdais Toro Rosso 2
17. K. Nakajima Williams 0
18. A. Sutil Force India 0
19. G. Fisichella Force India 0
20. N. Piquet jr. Renault 0

Constructeurs

Pos. Team Punten
1. Brawn GP 112
2. Red Bull 92.5
3. Toyota 34.5
4. Ferrari 32
5. Williams 20.5
6. McLaren 14
7. Renault 13
8. BMW 8
9. Toro Rosso 5
10. Force India 0

De race op de Hungaroring wordt meestal onder warme omstandigheden verreden. Ook is de baan stoffig en inhalen is lastig. Toch lukte het Nigel Mansell in 1989 om vele coureurs voorbij te gaan. De Brit stuurde zijn Ferrari al snel naar plaats twee in de wedstrijd om tenslotte ook Ayrton Senna voorbij te gaan en de winst te pakken. Om het inhalen te bevorderen is het rechte stuk in 2003 verlengd.

Dat jaar leverde de winst op voor Fernando Alonso in zijn Renault. Hiermee was hij de eerste Spanjaard die een race won, alsmede de jongste coureur ooit die het deed. Saillant detail aan de race was dat de latere wereldkampioen Michael Schumacher er niet aan te pas kwam en op een ronde werd gereden. Een jaar later sloeg Ferrari hard terug door eerste en tweede te worden met Schumacher en Rubens Barrichello.

De race in 2006 was de eerste die onder natte omstandigheden verreden werd. De trainingen verliepen al tumultueus omdat zowel Alonso als Schumacher twee seconden straf opliepen na verschillende incidenten. In de race was het Kimi Räikkönen die al snel de leiding pakte, terwijl Alonso vanaf plaats vijftien al snel derde lag en Schumacher ook naar voren reed. Daarna vielen er vele toppers uit door verschillende oorzaken, waarna Jenson Button zijn eerste overwinning uit zijn carrière pakte. De Brit deed dit voor Pedro de la Rosa en Nick Heidfeld.

In de kwalificatie was het Lewis Hamilton die de poleposition voor zich opeiste. Heikki Kovalainen pakte plaats twee voor Felipe Massa die de verkeerde banden had gebruikt. In de race had de Braziliaan de beste start en pakte meteen de leiding. Hij kreeg Hamilton en Kovalainen achter zich aan. Daarachter sloot Timo Glock aan.

Vooraan veranderde er na de eerste pitstops niets, maar na veertig ronden kreeg Hamilton een lekke band die hem terugwierp naar plaats tien. Hierdoor had Massa een voorsprong van 23 seconden op de nummer twee.

Met nog acht ronden te gaan kende Adrian Sutil achteraan een lekke band doordat zijn remmen het begaven. Hierdoor moest de Duitser zijn bolide aan de kant parkeren. Massa leidde riant met nog drie ronden te rijden, maar zijn Ferrari-motor gaf de geest, waardoor de Braziliaan op moest geven. Uiteindelijk won Kovalainen zijn eerste Grand Prix, voor Glock en Kimi Räikkönen. Hamilton pakte ondanks alles toch nog een vijfde plaats.

Vrijdag 24 juli 2009

10:00 - 11:30 vrije training 1
14:00 - 15:30 vrije training 2

Zaterdag 25 juli 2009

11:00 - 12:00 vrije training 3
14:00 - 15:00 kwalificatie

Zondag 26 juli 2009
14:00 ING Hungarian Grand Prix

Datum Tijd Programma
Za 25 juli13.55-15.15 uur RTL GP: Formule 1 - Hongarije - Kwalificatie
Zo 26 juli13.00-13.55 uur RTL GP: Formule 1 - Hongarije - Pre-show
Zo 26 juli13.55-15.45 uur RTL GP: Formule 1 - Hongarije - Race
Zo 26 juli15.45-16.00 uur RTL GP: Formule 1 - Hongarije - Nabeschouwing
Zo 26 juli20.00-20.30 uur RTL GP: Formule 1 - Hongarije - Samenvatting

Datum Tijd Programma
Za 25 juli13.10-15.15 uur BBC1: Formule 1 - Hongarije - Kwalificatie
Zo 26 juli13.10-16.00 uur BBC1: Formule 1 - Hongarije - Race
Zo 26 juli20.00-20.30 uur BBC3: Formule 1 - Hongarije - Samenvatting
Nederlandse tijden

DagMinimumMaximumNeerslagkansWeerbeeld
Vrijdag19 °C31 °C0 %zonnig
Zaterdag16 °C24 °C20 %licht bewolkt
Zondag14 °C26 °C0 %zonnig
Bron: The Wheather Channel

'Sibum tot winterstop uitgeschakeld'

NEC'er Bas Sibum is waarschijnlijk tot de winterstop uit de running. De middenvelder heeft een vreemde blessure aan zijn heup opgelopen. Volgens artsen is het vocht in het linkerheupgewricht alleen door rust te verminderen.

Ondanks dat de 26-jarige Sibum wel de pee erover in heeft, zal hij zich wel aan de adviezen houden: "Ik vind het hartstikke vervelend. Ik voel me fit, maar het vocht beperkt me in mijn mogelijkheden. Ik zal dan ook luisteren naar de medische adviseurs en ga verder met mijn revalidatie."

Sugababes hebben varkensgriep

Twee van de drie leden van de Britse meidenband The Sugababes lijden aan (Mexicaanse) varkensgriep. Heidi Range en Amelle Berrabah zijn in quarantaine geplaatst nadat zij symptomen van het dodelijke virus vertoonden.

Keisha, het derde bandlid, tegen The Daily Mirror: "Het is zeker dat ik de griep niet heb, maar de andere meiden zijn er goed ziek van."

De groep heeft in elk geval alle afspraken voor de komende twee weken af moeten zeggen. Dat is een bittere pil, omdat net nu producer Jay-Z over zou komen uit de Verenigde Staten om met de dames te overleggen over de Amerikaanse promotie van hun nieuwe single Get Sexy.

In april tekenden de babes een contract met Jay-Z’s platenlabel Roc-a-fella en het zou nu voor het eerst zijn dat ze de grote man zelf zouden ontmoeten.

Ook optredens op festivals in Britse Reading en Leeds moeten afgezegd. Keisha: "Wel raar dat ik nu ook echt mensen ken met de Mexicaanse griep. Maar we kunnen er vast om lachen als het straks allemaal voorbij is."


Sugababes hebben Mexicaanse griep  (foto: DAG)

Zwemcoaches willen normale pakken

Zwemcoaches van de tien belangrijkste landen in de zwemsport hebben aangegeven terug te willen naar de klassieke zwempakken.

De trainers, waaronder ook Jacco Verhaeren, hebben dit duidelijk gemaakt tijdens een overleg met Cornel Marculesu, directeur van de internationale zwembod FINA. Door terug te gaan naar pakken van textiel hopen de coaches de focus op de sportieve prestaties van de zwemmers terug te krijgen. Nu is het materiaal van te grote invloed op de prestaties, volgens de trainers. Zij willen dat mannen enkel broeken tot de knie mogen dragen, met ontbloot bovenlijf. De dames zouden in ieder geval geen pak met rits mogen dragen, en ook maximaal tot knielengte.

De laatste tijd zijn veel wereldrecords gesneuveld in de nieuwe ultrasnelle pakken van polyurethaan. Verhaeren verwacht op het WK dat op bijna alle afstanden de mondiale toptijd zal worden aangescherpt.

Geachte burgermeester Vreeman

Geachte Burgervader Vreeman,

Al meer dan twee jaar woon ik met bijzonder veel plezier op het lelijkste plein van Nederland, het Koningsplein in Tilburg. Tilburg is inmiddels uitgegroeid tot een echte evenementenstad, hetgeen ik als positief ervaar. Ik vind het dan ook niet erg om zo nu en dan wat oorhaartjes te verliezen door evenementen op het Koningsplein. Sterker nog: met veel plezier en enthousiasme deel ik zelfs mee in de feestvreugde. Ik zet dan ook graag mijn feestneus op. Dit keer riekt de overlast die ik en mijn huisgenoten gaan ondervinden van de kermis echter naar een onmenselijke situatie.

Ruim 900 uitvallers Vierdaagse

Van de 38.388 wandelaars die vandaag van start gingen in de Nijmeegse Vierdaagse zijn er nog 37.454 over. Er haakten dus 934 deelnemers af, fors minder dan gisteren, en ook minder dan vorig jaar op dag drie. De route op deze "Dag van Groesbeek" voerde onder andere langs de bekende Zevenheuvelenweg.

Eerder vandaag werd bekend dat een deelnemende Britse militair besmet is met Mexicaanse griep. Zij loopt niet meer mee en wordt verzorgd.

De organisatie heeft geen verklaring voor het lage aantal afhakers. Vermoed wordt dat de deelnamers goed voorbereid waren op het slechte weer. Van tevoren is er gewaarschuwd voor regen en geadviseerd regenkleding mee te nemen.

Ook morgen wordt de wandelaars geadviseerd regenkleding mee te nemen, hoewel het weer wel beter wordt. "Het wordt niet al te warm en er valt wel hier en daar een buitje, maar het wordt minder regenachtig dan vandaag", stelt een woordvoerder. In de loop van morgenmiddag zullen de meeste wandelaars binnenkomen op de Via Gladiola. De eerste lopers worden daar al rond 10.00 uur 's ochtends verwacht.

Gorter: "Ik blijf bij NAC"

Donny Gorter blijft nog minstens een jaar bij NAC Breda. De middenvelder staat in de belangstelling van AZ en FC Groningen, maar geeft te kennen liever in Breda te blijven.

"Ik ken de geruchten", reageert Gorter op de belangstelling van beide clubs. "Maar ik heb niet voor niets een vierjarig contract bij NAC getekend. Ik heb het naar mijn zin. Ik blijf bij NAC", aldus de middenvelder.

NAC liet al eerder weten de 21-jarige Gorter niet te willen laten gaan. Hij tekende onlangs bij tot 2013. Mocht Gorter toch willen vertrekken, zouden geïnteresseerde clubs tenminste vier miljoen euro op tafel moeten leggen.

Langeveld grijpt de macht in Saksen

Sebastian Langeveld heeft de tweede etappe in de Ronde van Saksen gewonnen. De renner van Rabobank greep tevens de leiding in het algemeen klassement.

Langeveld sprong in het lastige slot van etappe weg en kwam solo over de streep. Paul Martens maakte het succes van de Raboploeg compleet door als tweede te finishen. "We zaten mee in ontsnappingen, maar belangrijker vind ik dat we vandaag Columbia pijn hebben kunnen doen." aldus ploegleider Adri van Houwelingen. Hij ziet Columbia als grootste concurrent voor de eindzege.

Van der Voort in kwartfinale World Matchplay

Vincent van der Voort heeft de kwartfinales bereikt van de World Matchplay. Hij klopte in de tweede ronde Wayne Mardle.

De Nederlander was in Blackpool duidelijk te sterk, het werd 13-6. Van der Voort ging goed van start en kwam al snel 4-0 voor. Daarna kwam Mardle even terug tot 4-3, maar daarna liep Van der Voort uit tot 11-4. Met een 121 finish gooide hij de partij uit.

"Ik voel me erg op m’n gemak op het podium," aldus Van der Voort. "In het begin vielen mijn scores wat tegen, maar Wayne gaf me meer kansen dan waarop ik had gerekend. Ik pakte ze ook nog."

Later vanavond neemt Raymond van Barneveld het in de tweede ronde nog op tegen Mark Walsh.

Waterpolovrouwen naar tussenronde WK

De Nederlandse waterpolovrouwen moeten een tussenronde spelen om de kwartfinale van het WK te bereiken. Dit omdat het in de poule als tweede is geëindigd.

Groepswinnaar Spanje heeft zich direct geplaatst voor de kwartfinales. Nederland had nog wel kansen om groepswinnaar te worden, maar won vandaag slechts met 8-6 van Duitsland. Omdat Spanje een grote overwinning behaalde tegen Brazilië (12-6) werden zij op doelsaldo groepwinnaar.

Erg vindt Nederland de tussenronde echter niet. Hierdoor word in de kwartfinale het sterke Verenigde staten (vorig jaar tegenstander van Oranje in de Olympische finale) ontlopen. Nederland treft nu in de tussenronde Nieuw-Zeeland, waarna in de eventuele kwartfinale Rusland de tegenstander is. De VS treft het nu op zijn vroegst in de finale.

We hebben al onze wissels kunnen gebruiken en veel systemen geoefend," keek Mieke Cabout terug op de wedstrijd tegen Duitsland. "We hebben een korte voorbereiding gehad op het WK, dus dan is het lekker om deze zaken nog eens uit te testen in een wedstrijd." Toch wilde haar collega Yasemin Smit niet over een veredelde training spreken: "Het blijft wel een wedstrijd, hoor. Je moet wel winnen."

Uitslagen oefenduels 23 juli

In augustus wordt er weer gevoetbald in zowel de Eredivisie als in de Jupiler League, als voorbereiding daarop spelen veel clubs oefenduels tegen amateurclubs of tegen elkaar. FOK!sport zet elke dag de uitslagen voor je op een rijtje.

ThuisUitUitslag
FC Volendam Willem II 0-0
FC Zwolle Jong PSV 0-0
CSV Apeldoorn AGOVV Apeldoorn
Mulders (2), Garritsen
2-3
Helders Elftal SC Cambuur
Van der Heide
1-1
MVV
Olsen
Trazonspor (Tur) 1-3

Buurmeisje hielp pedofiel

Een vijftigjarige man uit Vlaardingen blijkt de hulp van zijn 17-jarige buurmeisje te hebben ingeroepen om met kinderen in contact te komen. Het buurmeisje zou via de webcam contact moeten leggen met een minderjarig meisje. Later zou de man zelf het contact zonder camera voortzetten.

Het slachtoffertje deed aangifte tegen de man, omdat deze haar betast had. Desondanks bleef hij het meisje lastig vallen met de vraag of ze echt niet op zijn verzoek in wilde gaan.

De verdachte zat hele dagen achter de computer, omdat hij door arbeidsongeschiktheid niet kon werken. De politie vond na de aangifte 186 kinderpornoafbeeldingen op de computer van de man, die al anderhalf jaar in therapie is. "Ik vind het heel erg dat het zo is gegaan en ik zo stom heb kunnen zijn. Ik deed het uit verzameldrift. Van die voorkeur voor jonge meisje kom ik niet af. Maar ik leer wel me te beheersen en er mee om te gaan," verklaart de Vlaardinger.

Omdat de Vlaardinger de misdrijven al in 2007 beging, werd hij 'slechts' tot een werkstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van vier maanden veroordeeld. Wel heeft de rechter hem verplicht de therapie af te maken. Hoewel zijn gezin hem eerst weg had gestuurd, is de man inmiddels weer thuis. Zijn echtgenote en zoons blijven hem controleren: "Hij heeft zijn MSN-account op moeten zeggen voor hij terug mocht komen," stelt zijn advocate.

Uitslagen Tour-voorspeller ronde 18

Vandaag werd in de Tour de France de achttiende etappe verreden. Deze individuele tijdrit werd gewonnen door de klassementsleider Alberto Contador. Tijd dus voor de punten in de [url=http://tour.fok.nl/voorspeller]Tour-voorspeller].

Er waren vandaag twee dagwinnaars, namelijk DaiSaigo en ToMMyGuN_74 met 60 punten. M.rak eindigde met 55 punten als derde.

In het klassement blijft BassieD de leider, hij heeft nu 668 punten. Inspire staat nog steeds tweede maar komt steeds dichterbij, hij heeft nu 655 punten. Gitanki staat op de derde plaats met 601 punten. Lookbehind bezet de vierde plaats met 578 punten. De top vijf wordt volgemaakt door el_salvador met 574 punten.

Morgen is er voor de renners weer een vlakke etappe. Deze gaat van Bourgion-Jallieu naar Aubenas over 178 kilometer. Je hebt nog tot vanavond 23:59 uur om je voorspelling in te vullen.

DSB treft voor 300.000 euro schikkingen

DSB Bank heeft met ontevreden klanten tot nu toe ter waarde van ongeveer 300.000 euro schikkingen getroffen. Dat zei bestuurder Hans van Goor vandaag. Hij denkt dat de totale compensatie aan ontevreden klanten zal uitkomen op 1 tot 1,5 miljoen euro.

DSB Bank is met mensen in onderhandeling die vinden dat ze te veel betalen voor producten die ze van DSB Bank hebbben afgenomen. Van Goor zei dat van de 228 klachten er ongeveer twee derde is afgerond of in de afrondende fase is.

DSB Bank heeft in het eerste halfjaar van 2009 een winst behaald van 18 miljoen euro, zo maakte bestuursvoorzitter Dirk Scheringa ook bekend tijdens de persconferentie.

DSB schikt met ontevreden klanten  (foto: ANP)

Drie gevangenen ontsnappen met helikopter

Uit de gevangenis in het Belgische Brugge zijn vandaag drie gevangenen ontsnapt met een gestolen helikopter. De piloot werd gedwongen op de binnenplaats te landen op een moment dat de gedetineerden werden gelucht. De drie wisten zo weg te komen. Een justitiewoordvoerder heeft dat bevestigd aan de Vlaamse publieke omroep VRT.

De helikopter werd achtergelaten in Aalter, tussen Brugge en Gent. De ontsnapte gevangenen en hun helpers verdwenen vervolgens met een gestolen auto in de richting van de Belgische kust. Er is inmiddels een massale zoekactie op touw gezet.


Drie gevangenen ontsnappen met helikopter  (foto: DAG)

Hardware & Software verkopen Japan

De cijfers voor de week eindigend op 19 juli zijn vrij gegeven. Wat opvalt is dat de PS2 en de DS Lite de enige stijgers zijn in de lijst. Hierdoor neemt de Xbox360 de eervolle laatste plaats over van de PS2. Het overzicht van de week eindigend op 19 juli is, met tussen de haakjes de verkopen van de week ervoor:

* DSi - 105.000 (118.202)
* PSP - 25.000 (26.527)
* Wii - 19.000 (22.141)
* DS Lite - 12.000 (10.161)
* PS3 - 8.300 (9.864)
* PS2 - 5.000 (3.508)
* Xbox 360 - 2.700 (3.561)

Bij de softwareverkopen zien we nog steeds Dragon Quest op 1 staan. Verder is Pro Baseball Spirits op zowel de PS3 als de PS2 populair en staan dan ook beide in de top 10. Voor de MSX-ers onder ons zal Ys I en II Chronicles vast wel bekend overkomen...

01. [NDS] Dragon Quest 9 - 603.000
02. [PS3] Pro Baseball Spirits 6 – 73.000
03. [Wii] Wii Sports Resort – 68.000
04. [NDS] Tomodachi Collection – 60.000
05. [PS2] Pro Baseball Spirits 6 – 50.000
06. [PSP] Ys I & II Chronicles – 20.000
07. [PSP] Boku no Natsuyasumi 4 – 13.000
08. [PSP] Monster Hunter Portable 2nd G – 11.000
09. [PSP] Hatsune Miku: Project DIVA – 11.000
10. [Wii] Wii Fit - 8.100



Naakte meisjes ploegen voor regen

In de Oost-Indiase deelstaat Bihar hebben ongehuwde boerendochters vandaag naakt het land geploegd. De boeren hoopten dat dit de weergoden in de war zou brengen, zodat het zou gaan regenen, zo melden regeringsfunctionarissen in Bihar.

Volgens getuigen ploegden drie meisjes naakt de akkers. Oudere vrouwen zorgden ervoor dat zij recht ploegen. Ook zongen de meisjes tijdens het ploegen oude hymnes.

Een medewerker van een dorpsraad stelt dat de dorpelingen hopen dat de naakte meisjes de weergoden zodanig van slag brengen dat er zoveel regenval komt dat men zeker is van een goede oogst. De dorpelingen hebben een groot vertrouwen in de methode en blijven de meisjes op pad sturen totdat het stortregent.  Dat kan overigens nog best een tijd duren. Omdat de moessonregens in tijden niet zo laat zijn geweest in delen van India, is grote droogte ontstaan.

Uitslag Gandzasar Kapan - NAC Breda

Om iets voor half zes Nederlandse tijd stond de return tussen Gandzasar Kapan en NAC Breda op het programma. De mannen van Robert Maaskant hadden net zoals in de heenwedstrijd geen enkele moeite met de Armeniërs.

Na een klein kwartier maakten de Armeniërs een fout met verdedigen en Matthew Amoah wist hiervan samen met Anthony Lurling te profiteren en de ploeg op voorsprong te zetten. Een minuut later kreeg Ellery Cairo de kans op het tweede Bredase doelpunt maar hij wist de bal niet in het net te doen belanden. Na een half uur voetballen was het opnieuw paniek in de verdediging van de Armeniërs. Edwin de Graaf wist hiervan te profiteren en wist het tweede doelpunt binnen te schieten.

Na de rust kwamen de Armeniërs wat meer in het spel en kregen ze zelf een aantal kansen maar een aantal maal wist doelman Jelle ten Rouwelaar deze kansen te keren. De ploeg van Maaskant zelf speelde in de tweede helft een versnelling lager en dat was duidelijk te zien. Het elftal kreeg minder kansen werd slordiger en kreeg daardoor misschien ook wel wat vaker een tik van de tegenstander. Door een paar domme overtredingen werden er door de Brabanders nog wat gele kaarten gepakt die niet nodig waren geweest.

Later vanavond zal bekend worden of NAC voor de volgende ronde moet afreizen naar San Marino of Polen. De tegenstander is namelijk afkomstig uit het duel tussen Juvenes Dogana en Polonia Warszawa. Vermoedelijk zal de reis naar Polen gaan aangezien Polonia momenteel met 2-0 voorstaat en de eerste wedstrijd al met 1-0 wist te winnen.

Karakteristieken

Gandzasar Kapan - NAC Breda 0-2
14' Lurling 0-1
34' De Graaf 0-2

Stadion: Vazgem Sargsyan Stadion
Toeschouwers: 220
Scheidsrechter: Evans (Wal)
Gele kaart: Khachtryan, Khanisvili, Sakhokia (Gandzasar Kapan) Kwakman, Reuser (NAC Breda)
Rode kaart:90'+2' Khachatryan (2x geel)

Opstellingen:
Gandzasar Kapan:Bubuteishvili, Khachtryan, Simonyan (56/ Hayrapetyan), K. Zakaryan, V. Aleksanyanm, Marshavela (62/ Sakhokia), Tatintsyan, Antonyan, Khanishvili, Davtian, Avetisyan (73/ Avagyan)

NAC Breda: Ten Rouwelaar, Fehér, Loran, Zwaanswijk, Snoyl (61/ Gorter), De Graaf (72/ Reuser), Gilissen (54/ Kwakman), Schilder, Cairo, Lurling, Amoah

Skimmers houden huis in Hema

Skimapparatuur heeft een paar dagen ongemerkt bevestigd gezeten op pinautomaten bij de kassa’s van de Hema in Emmeloord. Met camera’s in het plafond konden de skimmers meekijken bij het intoetsen van de pincode. Dat maakte de politie vandaag bekend.

Volgens de bedrijfsleider van het Hema-filiaal zijn enkele tientallen klanten tussen vrijdag 17 en dinsdag 21 juli mogelijk slachtoffer geworden van de zwendel. Om hoeveel het precies gaat, kan hij nog niet zeggen. De politie vermoedt dat de skimmers zich hebben ingesloten in de winkel om ’s nachts de apparatuur te bevestigen.

Skimming is een vorm van betaalpasfraude, waarbij pasgegevens van slachtoffers worden gekopieerd en de pincode wordt ontfutseld door bijvoorbeeld meekijken bij het intoetsen. Vervolgens kan de pas worden nagemaakt en de bankrekening worden geplunderd. De politie adviseert gedupeerden van de kwestie in Emmeloord om zich te melden bij hun bank.

Nederlandse dood door bommen Jakarta

Een Nederlandse vrouw die in een van de twee hotels in Jakarta verbleef waar vorige week aanslagen zijn gepleegd, is door de bommen omgekomen. Het gaat om een vrouw uit Badhoevedorp, meldt de NOS op gezag van het ministerie voor Buitenlandse Zaken.

Ook haar man wordt nog vermist, maar zijn dood kan nog steeds niet worden bevestigd.

Het bericht dat het echtpaar zou zijn omgekomen, werd vorige week verspreid en vervolgens weer ingetrokken.

Bij de aanslagen op het Ritz-Carlton Hotel en het Mariott Hotel bliezen zelfmoordenaars zichzelf op. Negen mensen, onder wie de daders zelf, overleefden de actie niet; ruim veertig mensen raakten gewond. Onder de gewonden waren ook drie Nederlanders.

De aanslagen zijn nog niet officieel opgeëist, maar de Indonesische autoriteiten gaan er van uit dat de terreurgroep Jemaah Islamiya achter de bommen zit.

[Upd] Team RadioShack gelanceerd

Radio Shack zal de nieuwe sponsor worden van het wielerteam van Lance Armstrong. Vanavond zal de Amerikaan bekend maken dat hij een nieuwe ploeg op gaat richten en hiermee deel gaat nemen aan de Tour de France van 2010.

De Amerikaanse ESPN-journaliste Bonni D. Ford vond uit dat het management van Armstrong de website Teamradioshack.com heeft geregistreerd. De Texaanse elektronica gigant beschikt over ruim 4.600 winkels en heeft een omzet van ruim drie miljard euro. Momenteel sponsort het in 1921 opgerichte bedrijf al een race in de NASCAR Sprint Cup Series.

Update:

LiveStrong zal naamgever gaan worden van Team RadioShack, dat voortaan als Team RadioShack-LiveStrong door het leven zal gaan. Dit is in een persbericht op de website van de stichting van Lance Armstrong te lezen. De stichting LiveStrong is opgezet door de Amerikaan om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. Hijzelf is genezen verklaard van teelbalkanker.

Vanaf volgend seizoen zal de Texaan, die momenteel in de Tour de France rijdt, als renner, hardloper en triatleet gaan uitkomen.

"Tot nu toe wordt er in alle landen waar wij fietsen fantastisch gereageerd op ons en daarom weet ik dat dit de goede keus is," liet Armstrong in een reactie weten. "De enorme media-aandacht die er is voor de sport willen we gebruiken om de boodschap van LiveStrong over de hele wereld te verspreiden. Ik ben enorm blij om met RadioShack, een echt Amerikaans merk, een team te vormen met de beste renners, coaches en andere staf van de hele wereld."

Varkensgriep bij loopster Vierdaagse

Bij een Britse vrouwelijke militair die meeliep in de Vierdaagse is varkensgriep vastgesteld. Dat heeft de gemeente Nijmegen vandaag bevestigd. De vrouw meldde zich woensdagavond ziek en wordt inmiddels behandeld met de virusremmer Tamiflu. Ze is opgenomen in een ziekenhuis en wordt afgezonderd verpleegd.

Het besmettingsgeval heeft geen gevolgen voor de feesten rond de Vierdaagse en het wandelevenement zelf. Er worden volgens de gemeente geen aanvullende maatregelen genomen vanwege het besmettingsgeval. Volgens de GGD is de kans op verspreiding van de ziekte minimaal.

De Britse medische staf die de militairen begeleidt tijdens de Vierdaagse houdt de tentgenoten van de vrouwelijke militair nauwlettend in de gaten. Als zij ziekteverschijnselen vertonen, worden ze meteen afgezonderd en behandeld. Beheerders van tijdelijke slaapvoorzieningen, huisartsen en medewerkers van medische verzorgingsposten zijn extra gewezen op wat ze moeten doen als ze verdachte ziektegevallen tegenkomen.

Duizenden euro's in dressoir in kringloopwinkel

Het verdient aanbeveling om je meubels eerst goed na laten checken voordat je ze aanbiedt aan de plaatselijke kringloopwinkel. Je weet namelijk nooit wat misschien nog achter kan zijn gebleven. Dat is niet gebeurd bij een dressoir dat deze week door drie mannen bij de kringloopwinkel in Kerkrade werd bezorgd.

Het personeel van de winkel keek na vertrek van het trio de kast na en stuitte daarbij op een geldbedrag van een paar duizend euro. De politie probeert te achterhalen wie de vorige eigenaar van het meubelstuk was.

Met dank aan john6 voor de submit.

[Upd] Groningse Upskirt-filmer

Website GeenStijl heeft een digitale jacht geopend op een man die al een tijdje in Groningen en omgeving upskirtfilmpjes maakt. Hierbij filmt de man stiekem onder rokjes van vrouwen die bijvoorbeeld bij de kassa staan.

Hij heeft op Mokkels.nl al eens gezegd dat hij de filmpjes maakt via een geheime methode. Met deze methode filmt hij zelfs recht onder de benen van de vrouw. De filmpjes plaatst hij vervolgens op zijn website, waarvan GeenStijl een screenshot heeft gemaakt. De site is door de enorme belangstelling namelijk volledig dood. De man, die bekend staat als Blizzard, heeft eerder al vele foto's gepost op Photobucket. Ook filmt hij lopende vrouwenbillen op straat en op kantoor.

Update 18.26 uur
De politie heeft dames die hun billen onder de rokjes herkennen gevraagd aangifte te doen. Dat meldt RTV Noord. Stiekem onder rokjes filmen is namelijk strafbaar, zo meldt het Openbaar Ministerie. De vrouwen wiens bedekte billen al lopende zijn gefilmd kunnen een civiele zaak starten tegen de filmer. Naar eigen zeggen heeft hij van sommige vrouwen uren en uren materiaal. Overigens schijnt hij in razend tempo zijn accounts te deleten en is het mogelijk dat de man uit Assen komt.

RBC legt doelman Mommers vast

RBC Roosendaal heeft volledige overeenstemming bereikt met Gino Mommers over een éénjarige overeenkomst met een, door de club te lichten, optie voor nog één seizoen. De 21-jarige doelman komt transfervrij over van het Belgische KVSK United.

Mommers doorliep vanaf de C2 de gehele voetbalopleiding van PSV, waar hij tot en met de Beloften reikte. Daarvoor kwam de Tilburger uit voor ZIGO, Willem II en RKC Waalwijk.

Miraculeuze comeback zorgt voor finaleplek Grinham

Natalie Grinham heeft zich vandaag geplaatst voor de finale van de World Games 2009. De 31-jarige squashster vocht zich in de halve finale van het grootse sportevenement voor niet-Olympische sporten op knappe wijze langs Alison Waters.

Lang zag het er in het Taiwanese Kaohsiung niet naar uit dat de nummer twee van de plaatsingslijst de eindstrijd zou bereiken van de Wereldspelen. Tegen de als vierde geplaatste Alison Waters, de nummer zes van de wereld, kwam Grinham op een 2-0 achterstand in games. Nog verontrustender was het feit dat de Nederlandse in het tweede bedrijf geen enkel punt wist te bemachtigen tegen de Engelse topspeelster. Grinham herpakte zich echter en schroefde het tempo omhoog, waardoor de wedstrijd geheel kantelde. De derde game ging eenvoudig naar de Europees kampioene, die aan het einde van game vier nog wel wat benauwde momenten kende. Na winst van deze cruciale game was het vijfde bedrijf een formaliteit. Het werd uiteindelijk 8-11, 0-11, 11-4, 11-9, 11-6.

"Ik kan me niet herinneren dat ik ooit een game met 11-0 heb verloren", vertelde de opgeluchte Grinham na afloop. "Na de tweede game zag het er inderdaad niet goed uit, maar gelukkig heb ik in het vervolg van de partij mijn spelniveau omhoog kunnen stuwen. Nu eerst maar eens goed herstellen en dan gaat het vizier op de finale", aldus de mondiale nummer drie.

In de eindstrijd van de World Games 2009 moet Grinham het opnemen tegen de grote favoriete Nicol David. De laatste acht ontmoetingen met de Maleisische wereldkampioene gingen verloren voor de voormalige Australische. David begint tevens een stuk frisser aan de climax van het squashtoernooi in Taiwan. De nummer één van de wereld had in haar halve finale partij geen enkele moeite met de Egyptische Omneya Abdel Kawy (5), die nog vermoeid leek van de knappe zege die ze een dag eerder boekte op de Britse kampioene Jenny Duncalf. Het werd 11-4, 11-3, 11-6.

Barça verwacht vrijdag handtekening Keirrison

FC Barcelona heeft aangekondigd dat Keirrison, afkomstig van het Braziliaanse Palmeiras, spoedig zijn handtekening onder een contract zal zetten.

Vrijdag zal Keirrison een medische keuring ondergaan en nadat deze keuring naar wens zal zijn verlopen, zal de Braziliaan voor vijf jaar bij de Spaanse landskampioen tekenen. De aanvaller zal echter direct verhuurd worden.

Coach Josep Guardiola heeft aangegeven dat de 20-jarige Braziliaan komend seizoen geen deel uit zal maken van de Barcelona-selectie. Verwacht wordt dat hij pas in de toekomst zal schitteren in Camp Nou.

"Hij is erg jong en hij heeft veel kwaliteiten. Het is moeilijk om een doelpuntenmaker te vinden en de club heeft besloten om hem te verhuren. Het komende seizoen reken ik nog niet op hem", aldus Guardiola op de clubsite van Barcelona.

Volledige ploeg in actie op WK Judo

Bondscoaches Van Unen (dames) en Arens (heren) hebben een volledige ploeg geselecteerd voor de wereldkampioenschappen judo 2009, die van 26 tot en met 30 augustus worden gehouden in Rotterdam. In alle veertien gewichtsklassen komt een mix van jonge en ervaren judoka’s in actie.

De selectie kent maar liefst vijf debutanten op het mondiale podium. Birgit Ente (-48 kg), Kitty Bravik (-52 kg), Aziz Mesaoudi (-66 kg), Marvin de la Croes (-90 kg) en Henk Grol (-100 kg) komen voor het eerst uit op een WK. Zwaargewicht Grim Vuijsters deed nog nooit mee aan het WK in de klasse +100 kg, maar kwam in december 2008 wel uit op het WK open klasse. Hij werd daar vijfde.

De Nederlandse ploeg herbergt drie judoka's die zich al eens kroonden tot wereldkampioen. Guillaume Elmont (-81 kg) en Edith Bosch (-70 kg) wonnen in 2005 het WK in Caïro en Ruben Houkes (-60 kg) is titelhouder na zijn toernooizege in Rio de Janeiro. Ook Deborah Gravenstijn (zilver WK 2001, brons WK 2003), Elisabeth Willeboordse (brons WK 2007) en Carola Uilenhoed (brons WK 2007) waren al eens goed voor een medaille.

De Judo Bond Nederland (JBN) verwacht gedurende vijf wedstrijddagen ongeveer 25.000 bezoekers in Sportpaleis Ahoy. De tickets voor zaterdag en zondag zijn een maand voor het toernooi, op enkele honderden kaarten na, uitverkocht.

De volledige selectie voor JUDO2009 is als volgt:

Dames
-48 kg Birgit Ente
-52 kg Kitty Bravik
-57 kg Deborah Gravenstijn
-63 kg Elisabeth Willeboordse
-70 kg Edith Bosch
-78 kg Marhinde Verkerk
+78 kg Carola Uilenhoed

Heren
-60 kg Ruben Houkes
-66 kg Aziz Mesaoudi
-73 kg Dex Elmont
-81 kg Guillaume Elmont
-90 kg Marvin de la Croes
-100 kg Henk Grol
+100 kg Grim Vuijsters

F1-voorspeller: Grand Prix van Hongarije

Dit weekend staat de Grand Prix van Hongarije op het programma. Daarom kun je jouw voorspelling voor de F1-voorspeller nog invullen tot 23 juli 23:59 uur.

Wat kun je winnen?

Je kunt dit jaar fantastische prijzen winnen. De nummer één wint de Coca-Cola ZERO Race Experience, een dag zelf rijden in spectaculaire automobielen op het circuit van Zandvoort aangeboden door Bleekemolens Race Planet. De nummers twee tot en met vier winnen een jaarabonnement op Formule1 RaceReport, het blad voor de Formule 1-fan. De nummers vijf tot en met veertien winnen ieder twee kartheats van Bleekemolens Race Planet Indoor Kartbanen.

Dus vul je voorspelling in tot 23 juli 23:59 uur.

Belangrijk: Wil je Jaime Alguersuari in je team, dan dien je Sébastien Bourdais te selecteren om punten voor deze Scuderia Toro Rosso-rijder te krijgen.

Akkoord tussen Inter en Eto'o

Samuel Eto'o is op weg van FC Barcelona naar Internazionale. Josep Maria Mesalles, zaakwaarnemer van de spits uit Kameroen, en Inter bereikten donderdag een akkoord over de transfer, zo hebben beide partijen inmiddels bevestigd.

"We zijn heel tevreden met de manier waarop de onderhandelingen met Inter zijn verlopen," aldus Mesalles tegen Sky Sport 24. "Het enige struikelblok is nog de buonuscita, iets wat nog met Barcelona moet worden besproken. Maar ik denk dat alles binnen een paar dagen kan worden afgerond. Met Mourinho (trainer van Inter, red.) heeft Eto'o al gesproken."

"Hij is nog een speler van Barcelona, daar hij daar nog een contract heeft," ging de belangenbehartiger verder. "Op het moment dat alles is afgerond, zal hij bij Inter de medische keuring ondergaan en zal alles in orde komen."

Ook de beleidsbepalers van Inter hebben het akkoord bevestigd. Eto'o zal waarschijnlijk begin volgende week medisch worden gekeurd bij de nerazzurri.

Tour: uitslag achttiende etappe

Alberto Contador heeft de tweede tijdrit in de Tour de France gewonnen. Hij hield drie seconden over op Fabian Cancellara en verstevigde zijn leidende positie in het algemeen klassement. De tijdrit rond het meer van Annecy was 40,5 kilometer lang, met onderweg een beklimming van de derde categorie.


Mikhail Ignatiev (Katusha) was lang de snelste, totdat Fabian Cancellara (Saxo Bank) over de finish kwam. De Zwitser had 38 minuten en 34 seconden nodig voor de rit om het meer. De eerste klassementsrenner die gedurende de rit onder de tijd van Cancellara kwam was Bradley Wiggins (Garmin). Ook Klöden en Armstrong (beiden Astana) waren snel onderweg. Fränk Schleck (Saxo Bank) leverde al bij het eerste meetpunt tijd in.

Alberto Contador kwam als laatste van het startplatform en reed een furieuze tijdrit. Hij was op de eerste tijdmeting de allersnelste, en ook bovenop de beklimming had hij de snelste tijd. Wiggins, Klöden en Armstrong moesten in het laatste deel veel inleveren en finishten respectievelijk zesde, negende en zestiende. Alledrie gingen wel Fränk Schleck voorbij in ht klassement, die uiteindelijk 35e werd. Andy Schleck (Saxo Bank) reed een solide rit en kwam uit op plaats 21.

Alle Nederlanders kwamen al vroeg in actie. Stef Clement (Rabobank) was de beste, hij gaf iets meer dan anderhalve minuut toe op Cancellara. Hij werd uiteindelijk zeventiende. Joost Posthuma werd 25e, en Niki Terpstra reed naar een 29e plek.

Uitslag etappe 18

PlekNaamLandTeamTijd
1Alberto CONTADORSpanjeAST48.30
2Fabian CANCELLARAZwitserlandSAX+0.03
3Mikhail IGNATIEVRuslandKAT+0.15
4Gustav LARSSONZwedenSAX+0.33
5David MILLARGroot-BrittanniëGRM+0.41
6Bradley WIGGINSGroot-BrittanniëGRM+0.43
7Luis-Leon SANCHEZSpanjeGCE+0.44
8Christophe MOREAUFrankrijkAGR+0.45
9Andreas KLÖDENDuitslandAST+0.54
10David ZABRISKIEVerenigde StatenGRM+1.02
17Stef CLEMENTNederlandRAB+1.37

Klassement na etappe 18

PlekNaamLandTeamTijd
1Alberto CONTADORSpanjeAST73:15.39
2Andy SCHLECKLuxemburgSAX+4.11
3Lance ARMSTRONGVerenigde StatenAST+5.25
4Bradley WIGGINSGroot-BrittanniëGRM+5.36
5Andreas KLÖDENDuitslandAST+5.38
6Fränk SCHLECKLuxemburgSAX+5.59
7Vicenzo NIBALIItaliëLIQ+7.15
8Christian VANDE VELDEVerenigde StatenGRM+10.08
9Mikel ASTARLOZASpanjeEUS+12.38
10Christophe LE MEVELFrankrijkFDJ+12.41
56Laurens TEN DAMNederlandRAB+1:07.26

Contador wint laatste tijdrit

Alberto Contador heeft de tweede tijdrit in de Tour de France gewonnen. Hij hield drie seconden over op Fabian Cancellara en verstevigde zijn leidende positie in het algemeen klassement.

De tijdrit rond het meer van Annecy was 40,5 kilometer lang, met onderweg een beklimming van de derde categorie.

Mikhail Ignatiev (Katushya) was lang de snelste, totdat Fabian Cancellara (Saxo Bank) over de finish kwam. De Zwitser had 38 minuten en 34 seconden nodig voor de rit om het meer. De eerste klassementsrenner die gedurende de rit onder de tijd van Cancellara kwam was Bradley Wiggins (Garmin). Ook Klöden en Armstrong (beiden Astana) waren snel onderweg. Fränk Schleck (Saxo Bank) leverde al bij het eerste meetpunt tijd in.

Alberto Contador kwam als laatste van het startplatform en reed een furieuze tijdrit. Hij was op de eerste tijdmeting de allersnelste, en ook bovenop de beklimming had hij de snelste tijd. Wiggins, Klöden en Armstrong moesten in het laatste deel veel inleveren en finishten respectievelijk zesde, negende en zestiende. Alledrie gingen wel Fränk Schleck voorbij in ht klassement, die uiteindelijk 35e werd. Andy Schleck (Saxo Bank) reed een solide rit en kwam uit op plaats 21.

Alle Nederlanders kwamen al vroeg in actie. Stef Clement (Rabobank) was de beste, hij gaf iets meer dan anderhalve minuut toe op Cancellara. Hij werd uiteindelijk zeventiende. Joost Posthuma werd 25e, en Niki Terpstra reed naar een 29e plek.

Uitslag etappe 18

PlekNaamLandTeamTijd
1Alberto CONTADORSpanjeAST48.30
2Fabian CANCELLARAZwitserlandSAX+0.03
3Mikhail IGNATIEVRuslandKAT+0.15
4Gustav LARSSONZwedenSAX+0.33
5David MILLARGroot-BrittanniëGRM+0.41
6Bradley WIGGINSGroot-BrittanniëGRM+0.43
7Luis-Leon SANCHEZSpanjeGCE+0.44
8Christophe MOREAUFrankrijkAGR+0.45
9Andreas KLÖDENDuitslandAST+0.54
10David ZABRISKIEVerenigde StatenGRM+1.02
17Stef CLEMENTNederlandRAB+1.37

Klassement na etappe 18

PlekNaamLandTeamTijd
1Alberto CONTADORSpanjeAST73:15.39
2Andy SCHLECKLuxemburgSAX+4.11
3Lance ARMSTRONGVerenigde StatenAST+5.25
4Bradley WIGGINSGroot-BrittanniëGRM+5.36
5Andreas KLÖDENDuitslandAST+5.38
6Fränk SCHLECKLuxemburgSAX+5.59
7Vicenzo NIBALIItaliëLIQ+7.15
8Christian VANDE VELDEVerenigde StatenGRM+10.08
9Mikel ASTARLOZASpanjeEUS+12.38
10Christophe LE MEVELFrankrijkFDJ+12.41
56Laurens TEN DAMNederlandRAB+1:07.26

L'Équipe: "Van Hummel slechtste klimmer ooit"

De Franse sportkrant L'Équipe heeft de Nederlandse wielrenner Kenny van Hummel uitgeroepen tot "Slechtste klimmer ooit" in de Tour de France. De sprinter van Skil-Shimano reed in elke bergetappe in zijn eentje achteraan.

Volgens de Franse krant is het een unicum dat steeds dezelfde renner als laatste finisht in een bergetappe. Na zestien etappes bedroeg de achterstand van Van Hummel op gele truidrager Contador ruim drie en een half uur.

Van Hummel viel gisteren uit in de Tour de France. Hij raakte gewond aan zijn knie bij een valpartij en is inmiddels onderweg terug naar Nederland.

Bloemendaal bij Europa's beste 'feeststranden'

Net een ticket geboekt naar de Spaanse Costa? Dat was niet nodig geweest. Want voor een goed strandfeestje kun je ook prima in Nederland terecht. Tenminste, dat vindt de Engelse kwaliteitskrant The Times. Volgens het Britse dagblad beschikt good old Bloemendaal namelijk over een van de beste party-stranden van Europa.

The Times stelde een lijst samen van de tien leukste en beste Europese feeststranden. Naast Turkse, Spaanse en Italiaanse kustplaatsen prijkt dus ook Bloemendaal op dit lijstje. "Gelegen op slechts een half uurtje van Amsterdam is Bloemendaal een prima plek om even te ontsnappen aan de hectiek van de hoofdstad", zo stelt The Times. Het dagblad raadt strandtent Bloomingdale aan als opwarmertje, om vervolgens door te stomen naar Republiek Bloemendaal "waar het er wat onstuimiger aan toe gaat".

Overigens selecteerde The Times niet alleen maar zonovergoten badplaatsen. Zo nam de krant ook het Zweedse Tylosand en het in Wales gelegen Llangennith op in haar top 10.


Bloemendaal bij Europa's beste 'feeststranden'  (foto: DAG)

Koolmonoxide werd Apeldoorner (16) fataal

De 16-jarige Tano Jansen die op 23 juni in zijn woonplaats levenloos werd aangetroffen in een zeecontainer, blijkt te zijn gestorven door koolmonoxidevergiftiging. Dat meldde de politie vandaag.

Op het lichaam van het slachtoffer zijn geen sporen aangetroffen van ernstige mishandeling. Ook zijn geen brandwonden op het lichaam van de jongen gevonden. Uit verklaringen van de verdachten en uit verder onderzoek blijkt dat vier jongens het latere slachtoffer op zondagmiddag 21 juni hebben opgesloten in de zeecontainer op een bedrijventerrein. Een paar uur later keerden ze terug, vergezeld door een minderjarig meisje. Bij het openen van de container bleek dat er binnen brand had gewoed en dat de 16-jarige was overleden.

De vier jongeren die nog vastzitten, worden verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving met de dood tot gevolg. Ze ontkennen de brand veroorzaakt te hebben, aldus de politie.

Tour: 'Van Hummel slechtste klimmer ooit'

De Franse sportkrant L'Equipe heeft de Nederlandse wielrenner Kenny van Hummel uitgeroepen tot "Slechtste klimmer ooit" in de Tour de France. De sprinter van Skil-Shimano reed in elke bergetappe in zijn eentje achteraan.

Volgens de Franse krant is het een unicum dat steeds dezelfde renner als laatste finisht in een bergetappe. Na zestien etappes bedroeg de achterstand van Van Hummel op gele truidrager Contador ruim drie en een half uur.

Van Hummel viel gisteren uit in de Tour de France. Hij raakte gewond aan zijn knie bij een valpartij en is inmiddels onderweg terug naar Nederland.

Het laatste nieuws omtrent de Tour de France vind je op de FOK!sport Tour-site!

Praat ook op ons forum mee over Kenny van Hummel!

drulovic had dezelfde mening in zijn column.

AIVD moet stoppen met afluisteren Telegraaf

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) mag de hoofdredactie van De Telegraaf niet afluisteren in verband met de zogenoemde AIVD-lekzaak. De kortgedingrechter in Amsterdam heeft dat vandaag bepaald.

Ook de telefoon van Telegraafverslaggeefster Jolande van der Graaf mag de geheime dienst voorlopig niet meer afluisteren. De journaliste moet echter wel binnen een maand een klacht indienen bij de Comissie van Toezicht op de Veiligheidsdiensten.

De AIVD moet het afluisteren staken tot die commissie uitspraak heeft gedaan. Van der Graaf wordt als verdachte gezien in de lekzaak, waarbij staatsgeheime stukken van de inlichtingendienst uitlekten naar De Telegraaf.

De huiszoeking die de AIVD naar aanleiding van deze staatsgeheime stukken deed in de woning van Van der Graaf, was wel terecht, oordeelde de rechtbank van Haarlem eerder vandaag. "Het was van groot belang dat deze stukken terugkwamen bij de AIVD."

FOK!-columnist Driek Oplopers was het op voorhand al niet met de AIVD eens.


AIVD moet stoppen met afluisteren Telegraaf  (foto: DAG)

McDonald's blundert met foto koe

Hamburgerketen McDonald's heeft een blunder gemaakt met een reclamecampagne in Zwitserland. De hamburgergigant prijst zijn waar aan als gemaakt van "honderd procent rundvlees uit Zwitserland". De bijgaande foto laat echter overduidelijk een koe uit buurland Oostenrijk zien.

Op de betreffende foto is het oormerk van de koe goed zichtbaar. Daarop is is duidelijk AT te lezen, de afkorting die in de internationale landbouw gebruikt wordt om Oostenrijk aan te duiden. Diverse media in Wenen denken dat de Zwitserse foto eerder voor eenzelfde reclame in Oostenrijk gebruikt is.

Expeditie Robinson terug in september

Het televisieprogramma Expeditie Robinson keert voor de elfde keer terug op 3 september op RTL 5. In het programma zitten onbekende Nederlanders voor ruim een maand vast op een onbewoond eiland. Tijdens de periode moeten ze proberen te overleven op het eiland. Alleen dit jaar wordt het spel iets anders gespeeld dan voorgaande jaren, de deelnemers bestaan uitsluitend uit vrouwen.

De nieuwe presentator Eddy Zoëy presenteert het overlevingsprogramma samen met Belgische collega Evi Hanssen. "Zodra de nietsvermoedende dames beseffen dat het women-only is, daalt de temperatuur tot het nulpunt. De zestien worden verdeeld over twee kampen en binden de strijd aan met elkaar én met de elementen. Een verhitte catfight vol emotionele uitbarstingen is het gevolg. Als de dames net een beetje gewend zijn aan elkaar, wacht hen gelijk alweer de volgende verrassing," aldus een woordvoerder van RTL.

Eddy Zoëy vervangt de vorig jaar verongelukte Ernst-Paul Hasselbach die overleed tijdens de opnames van het programma 71 Graden Noord. Naast Ernst-Paul overleed ook een 26-jarige Belgische productieassistente, Leentje Custers. 


Een In Memoriam ter ere van Ernst-Paul door RTL 5

 

Bosbranden Spanje woekeren voort

De bosbranden in Spanje hebben een achtste leven geëist. Nabij Teruel in het oosten van het land kwam een 50-jarige chauffeur van een tankwagen om. Het voertuig vervoerde bluswater. Dat maakten de autoriteiten vandaag bekend.

Teruel ligt in de regio Aragon. De vlammen hebben hier al meer dan 8000 hectare bos verwoest. Zes dorpen met circa 1500 inwoners zijn ontruimd. Meer dan vijfhonderd brandweerlieden bestrijden het vuur met achttien blusvliegtuigen.

Vanwege de brand moest de hogesnelheidstrein tussen Madrid en Zaragoza bijna twintig uur worden stilgelegd. Ongeveer zevenduizend reizigers moesten overstappen op bussen.

Landelijk bestrijden meer dan duizend brandweerlieden en militairen zeker 24 natuurbranden. Een harde wind en hoge temperaturen bemoeilijken de bluswerkzaamheden. Eergisteren kwamen in de buurt van Tarragona in het noordoosten vier brandweerlieden om bij de bestrijding van het vuur in het natuurpark Els Ports. Het vuur woedde hier vandaag nog voort en had al bijna 1200 hectare bos in de as gelegd.


Dodelijke bosbranden Spanje woekeren voort  (foto: DAG)

Sta zelf op het podium op Lowlands

Het festival Lowlands geeft de festivalbezoekers een kans op roem. De festivalorganisatie kwam vandaag met iets nieuws voor het festival, zelf zingen in de Alpha, de grootste tent op het festivalterrein. De zingende Lowlanders staan op de zaterdag om 13:00 uur in de grote tent.

In het artikel staat dat "de talentvolle Lowlanders mee kunnen brullen met alle Lowlands klassiekers. Ter begeleiding komen er een paar Lowlandsveteranen, wie dat zijn verklappen we nog niet." Het zingen in de Alpha is een initiatief van stichting Nederland Zingt Mee. Opgeven kan via het mailadres in de bron. Het festival vindt plaats in Biddinghuizen van 21 tot en met 23 augustus.

[Upd] Contador naar Nederland

De kans is groot dat Lance Armstrong na de Tour de France geen criteriums zal rijden. Dit heeft rennersmakelaar Johan van den Akker aan het Algemeen Dagblad laten weten.

Een aantal plaatsen zijn nog in onderhandeling met Alberto Contador, die op dit moment in de Tour de France de gele trui draagt. "Daarom wachten veel organisatoren nog met het aantrekken van buitenlanders," lichtte Van den Akker toe. "Contador vergt een groot deel van hun budget."

Ook Kenny van Hummel zou mogelijk nog aan een aantal criteriums deel kunnen nemen. "Dat zullen we nog wel eens zien," liet de strijdlustige renner van Skil-Shimano weten. De Nederlander, die twee weken rust moest houden, kwam gisteren ten val en moest daarna opgeven.

Update
Contador zal op vijf criteriums in Nederland rijden. De Spanjaard zal rijden in de profronde van Stiphout (28 juli), de profronde van Heerlen (31 juli), de Draai van de Kaai in Roosendaal (3 augustus), de profronde van Surhuisterveen (4 augustus) en de Gouden Pijl van Emmen (11 augustus).

Villeneuve ontkent deal met US F1

Jacques Villeneuve heeft ontkend dat hij een deal gesloten zou hebben met US F1. Sport Bild meldde gisteren dat de wereldkampioen van 1997 op het punt stond om bij het Amerikaanse team een stoeltje te bemachtigen voor voor volgend seizoen.

De Canadees ontkende tegen Auto123.com dat hij een stoeltje kan krijgen bij US F1. "Het is absoluut niet waar. Ik ben niet geïnterviewd door iemand van dat magazine. De mensen van US F1 hebben geen contact met me opgenomen," zei de Canadees die slechts kort met directeur Peter Windsor heeft gesproken.

"Jacques heeft het bij het rechte eind," zei Windsor tegen dezelfde bron. "We hebben kort gesproken in Monaco, maar sindsdien hebben geen kans gezien om weer met elkaar te spreken." Wel gaf hij aan dat hij een ervaren rijder zoekt. "We zullen spoedig deze beslissing maken."

Calvin Harris boos op YouTube

Zanger en producer Calvin Harris, bekend van Acceptable in the 80's , is boos op filmpjessite YouTube. Zijn videoclip van de bijbehorende single Ready For The Weekend is namelijk verwijderd wegens het schenden van het auteursrecht. De artiest is verbijsterd, omdat hij zelf de eigenaar is van de videoclip.

Via zijn Twitter liet hij vanmorgen weten dat hij het er niet mee eens is: "It's my song you absolute bastards." Vervolgens dreigde hij om met zijn auto door het raam van het kantoor van het British Phonographic Industry, de Britse organisatie die gaat over het auteursrecht, te rijden. Even later bedacht hij zich en schreef : "Okee, ik liet me een beetje meeslepen. Mijn excuses aan de medewerkers van BPI, die niet gigantisch achterlijk zijn. Maar zet alsjeblieft mijn video terug."

Met dank aan xippie voor de submit


Calvin Harris boos op YouTube (foto: DAG)

[Actie] Lesbian Vampire Killers

bannert
Two no-hopers. One cursed village. One hell of a night!

Jimmy en zijn vriend Fletch genieten van een wandelvakantie in het Britse natuurpark The Moors. Door een onfortuinlijke speling van het lot belanden ze in een afgelegen plaatsje. De vrouwen In dit dorpje zijn vervloekt, waardoor zij de slaven zijn geworden van lesbische vampiers. Deze vloek kan alleen opgeheven worden, door twee jonge mannen op te offeren....

pic

Ben jij nieuwsgierig geworden naar deze film? Doe dan mee met onze prijsvraag. FOK! geeft namelijk op het forum twee prijzenpakketten weg met daarin 2 vrijkaartjes voor de film en een supertof t-shirt!

pic

Wil je kans maken op een van deze prijzenpakketten, kijk dan snel op het forum

Duitse gamers protesteren

De discussie over het verbod op gewelddadige games wakkert in Duitsland steeds verder aan. Als antwoord op alle beschuldigingen van de politiek gaan gamers nu de straat op in de steden Berlijn, Keulen en Karlsruhe.

Op 25 juli zullen gamers vanuit heel Duitsland naar de steden toe gaan om te demonstreren. De site aktion-jugendkultur , wat zoveel betekent als "actie-jeugdcultuur", roept zoveel mogelijk gamers op naar de demonstraties te komen. De organisatoren willen dat de stigmatisering van gamers ophoudt en de discussie in een goede dialoog wordt gehouden.

"Terwijl de ministers van de provincies op 5 juni tot de conclusie kwamen dat er een 'ontwikkelings -en verspreidingsverbod' op actie-computerspellen zou komen, waren er in Karlsruhe al honderden mensen aan het demonsteren. Kort daarop werden vredelievende spelers achtergesteld, een van de bekendste LAN-party's van Zuid-Duitsland moest worden afgezegd omdat spellen met een leeftijdsindicatie vanaf 12 of 16 jaar niet gespeeld mochten worden. Wij als vredelievende gamers kunnen niet begrijpen, waarom spellen met een indicatie van 12 of 16 jaar niet door volwassenen (en dan dus ook gamers van leeftijden boven de indicatie) gespeeld mogen worden. Wij zijn voor preventie van de verloedering van de jeugd, maar tegen censuur."

Verder spreekt de site verontwaardiging uit over het feit dat politici de brug naar het volk misbruiken om hun mening te verspreiden. Men wil een goede dialoog ontwikkelen tussen politiek en gamers om zo tot een goede oplossing te komen.


Duitse gamers roepen op tot demonstratie  

Voor meer gamenieuws kijk je natuurlijk op FOK!games.

ING en Shell: miljarden naar pensioenen

ING heeft in 2008 een miljard euro extra in haar pensioenfonds gestopt om aan het wettelijke minimum te voldoen. De grote bankverzekeraar heeft dus een deel van de ontvangen staatssteun gebruikt om haar pensioentekorten te dekken.

De actie is opmerkelijk omdat de overheid, ondanks aandringen van de politieke oppositie, heeft geweigerd om naast banken en verzekeraars ook pensioenfondsen staatssteun te geven.

Gammel pensioenfonds
"Ik neem aan dat ING bij de steunactie van minister Bos tegen hem heeft gezegd: we hebben niet alleen belegd in rottige Amerikaanse hypotheken, maar we hebben ook nog een gammel pensioenfonds", zegt Jaap Koelewijn, hoogleraar finance aan Nyenrode.

"ING kon zich niet onder haar verplichtingen aan het pensioenfonds uitdraaien zonder een hoop commotie onder het personeel", aldus Koelewijn.

VEB verbaasd
Vereniging van Effectenbezitters (VEB) is woedend: "Het is niet in de geest van het reddingsplan voor ING dat ING een bodem legt onder haar eigen pensioenfonds. De kapitaalinjectie was er om de bank te redden. Ruim een miljard euro voor het pensioenfonds is nogal een bedrag. Ik kan me niet herinneren dat ING dat bijvoorbeeld op haar aandeelhoudersvergadering te berde heeft gebracht. Dit roept alleen maar vragen op."

ING moest wegens oude afspraken met haar pensioenfonds (59.000 huidige en voormalige werknemers) de steun verlenen. 

Pensioenfonds Shell in grote problemen
Ook het pensioenfonds van Shell kwam in grote problemen sinds het uitbreken van de crisis. Beleggingen, vooral in aandelen, waren fors gekelderd. Hierdoor zakte de dekkingsgraad van het fonds van maar liefst 180 naar 80 procent. De olie- en gasmaatschappij heeft afgelopen kwartaal 2 miljard euro gestort in haar Nederlandse pensioenfonds.

Eind 2008 beschikte het pensioenfonds over een vermogen van 10,6 miljard euro, terwijl de pensioenverplichtingen 13,2 miljard euro omvatten.

ING stopt staatssteun in haar pensioenen

Loeb ontkent volledige overstap naar F1

Sébastien Loeb heeft gezegd dat hij geen volledige overstap naar de Formule 1 zal maken. Volgens de hardnekkige geruchten zal de rallykampioen de laatste race van het seizoen in Abu Dhabi gaan racen.

Hiermee zou de Fransman een overstap richting Formule 1 kunnen bewerkstelligen, maar hij ziet zich eerder zijn contract bij Citroën verlengen. "Als je in Abu Dhabi rijdt, en dat is op dit moment helemaal nog niet zeker, dan is dat voor mij te laat in het seizoen om me nog voor volgend jaar van gedachten te laten veranderen. Ik ben er zeker van dat ik dan al voor volgend jaar bij Citroën getekend heb en al met de WRC getest hebben."

"Ik wil een contract met Citroën tekenen en dat is de enige partij waar ik momenteel mee in onderhandeling ben. Het zou fantastisch zijn als ik in de Formule 1 zou kunnen rijden, maar ik weet niet of ik de mogelijkheid krijg om dat te doen. Ik zal de kans zeker aangrijpen, maar mijn prioriteit ligt bij het rallyrijden."

Brüno kijken in het Engelse koningshuis

Filmmaatschappij Universal Pictures heeft wel een heel apart verzoek gekregen van het Engelse koningshuis. De Britten hebben een verzoek bij Universal neergelegd voor een privévoorstelling van de film van komiek Sacha Baron Cohen, Brüno. De film gaat over een Oostenrijkse homoseksuele modejournalist.

Een bron van de filmmaatschappij reageerde in The Sun: "We krijgen vaak verzoeken voor privévoorstellingen van belangrijke mensen, maar toen we doorhadden dat dit een verzoek was van het koningshuis begonnen we toch even te glimlachen. Het is niet echt een film voor nette mensen. Prins William en Harry zullen er wel tegen kunnen, maar prins Philip zal bijna een hartaanval krijgen." Wie er precies naar de film gaan kijken is nog niet duidelijk.


Vassüp, i'm Brüno. (foto: ANP)

The Pirate Bay sleept BREIN voor rechter

Peter Sunde, de persvertegenwoordiger van The Pirate Bay, sleept Tim Kuik, directeur van de Nederlandse voorvechter voor internetcensuur stichting BREIN, voor de Zweedse rechter wegens smaad en laster.  Dit in antwoord op de door Kuik in de internationale pers gedane uitspraken, waarin hij suggereert dat de beheerders van The Pirate Bay zich bezig houden met het illegaal DDoS'sen van de site van BREIN.

Kuik leverde voor deze uitspraak geen enkel bewijs en Sunde beschouwt het dan ook als een persoonlijke aanval, bedoeld om de professionele reputatie van Sunde en de beheerders van The Pirate Bay te schaden.  Ook eerdere uitspraken van Kuik worden wellicht onderdeel van de aanklacht.

"We accepteren het niet langer dat anti-piraterijorganisaties claimen dat wij ons bezighouden met absurd crimineel gedrag.  We willen het publiek op de hoogte stellen van de wetten die door onze politieke tegenstanders worden overtreden om ons de mond te snoeren" zegt Peter Sunde tegenover de Zweedse nieuwsbron newsdesk.se.

In Nederland legt usenetcommunity FTD een soortgelijke claim neer.  Kuik beweerde recentelijk dat FTD onmiskenbaar illegaal was, iets waar de beheerders het niet mee eens zijn.

De Zweedse rechtbank heeft nog geen datum geprikt, maar Sunde is nu al optimistisch.  "Ik ben ervan overtuigd dat er geen andere uitkomst mogelijk is dan dat Kuik publieke excuses zal moeten aanbieden en een fikse boete zal moeten betalen.

Eerder sleepte Kuik de beheerders van The Pirate Bay voor de Nederlandse rechter, hij vergat ecter het drietal officieel te dagvaarden.  Middels een bericht op Twitter en Facebook sommeerde Kuik de beheerders voor de rechter te verschijnen.  De beheerders hebben beide berichten nooit gelezen.  Ze hoorden pas twee dagen na de zitting van de aanklacht en hebben inmiddels een boze brief gestuurd naar de Amsterdamse rechtbank.  "We zijn ervan overtuigd dat de rechtbank deze zaak van tafel zal vegen.  Er zijn zoveel fouten gemaakt in die zaak dat het bijna misdadig is op deze manier de tijd van de rechtbank te verspillen" aldus Fredrik Neij, een van de beheerders van de populaire torrentsite. 

 

Van Hummel op weg naar huis

Kenny van Hummel keert donderdagmiddag terug naar Nederland. In eerste instantie wilde de renner van Skil-Shimano, die gisteren uit de Tour de France stapte na een val, tot Parijs bij zijn ploeg blijven.

Uiteindelijk besloot Van Hummel in Genève alsnog op het vliegtuig te stappen. In Nederland zal de renner vervolgens revalideren, waarna hij mogelijk nog aan een of meer criteriums kan deelnemen.

Van Hummel stond al een aantal dagen op de laatste plaats van het algemeen klassement in La Grande Boucle. De Nederlander verwierf vooral bekendheid nadat hij in de bergen veelal alleen reed en vervolgens toch op tijd binnen wist te komen.

Postma krijgt kans bij Sheffield United

Doelman Stefan Postma krijgt bij het Engelse Sheffield United de mogelijkheid een contract af te dwingen. De doelman is momenteel transfervrij en trainde de voorbije weken mee met AGOVV Apeldoorn. Zijn laatste club was het Cypriotische Ermis Aradippou.

Postma, die eerder in zijn loopbaan al eens in Engeland keepte, zal bij een succesvolle proefperiode waarschijnlijk meteen voor de leeuwen worden gegooid bij Sheffield United. Eerste keus Paddy Kenny werd onlangs betrapt op het gebruik van het verboden middel efedrine en kan een lange schorsing tegemoet zien.

Sheffield United komt momenteel uit in het Championship.

Di Luca ontkent dopinggebruik

Danilo di Luca ontkent dat hij het verboden middel CERA heeft gebruikt. Gisteren kwam het bericht naar buiten dat de Italiaan, die in dienst van Team LPR rijdt, werd betrapt op gebruik van doping.

"Het afgelopen jaar zijn er tal van renners op het gebruik van CERA betrapt. Waarom zou ik dan nog zo dom zijn het te nemen," liet Di Luca in een reactie weten.

De Italiaan heeft inmiddels om een contra-expertise gevraagd. "Voor mij is het belangrijk dat die contra-expertise in een ander laboratorium uitgevoerd wordt, niet in dat van Parijs. Naar verluidt gebruiken ze daar vreemde methoden. Twee atleten die in Parijs positief testten, kregen elders een ander resultaat."

Hincapie denkt niet aan opgeven

George Hincapie is vandaag toch in de tijdrit van start gegaan. De renner van Team Columbia heeft mogelijk een gebroken sleutelbeen, maar denkt niet aan stoppen. Via Twitter laat de Amerikaan weten dat zijn arts denkt dat het sleutelbeen zwaar gekneusd is.

"Hincapie wilde geen röntgenfoto's laten nemen, omdat hij koste wat het kost de Tour uit wil rijden", liet een woordvoerder van Team Columbia weten. Het heeft er dus alle schijn van dat de voormalig knecht van Lance Armstrong een zware dag gaat krijgen.

Naked Cowboy burgemeester New York?

Burgemeester Michael Bloomberg van New York krijgt het niet makkelijk tijdens de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Hij moet het namelijk gaan opnemen tegen Robert Burck, wereldberoemd geworden als de Naked Cowboy. Dat meldt Het Laatste Nieuws vandaag.

De grootste attractie van Times Square is het blijkbaar zat om de hele dag in zijn witte slip gitaar te spelen en heeft zich aangemeld als kandidaat in de race voor burgemeester van New York. De cowboy vindt zichzelf uiterst geschikt: “Naakt staat voor eerlijkheid en transparantie. Niemand heeft zich meer blootgegeven aan de hele wereld dan ondergetekende.”

 


The Naked Cowboy op Times Square  (foto: DAG)

Zatte Belg rijdt vrachtwagen vast in tunnel

De eerste werkdag van een Belgische vrachtwagenchauffeur is dramatisch verlopen. De 47-jarige man kwam met zijn tankauto vast te zitten onder een tunnel voor de Maastunnel in Rotterdam. Zijn vrachtwagen bleek 3.92 meter hoog, de tunnel slechts 3.60 meter. Dat heeft de politie vandaag gemeld.

Te hulp geschoten politiemensen roken bij het aanspreken van de Belg een sterke alcohollucht. De chauffeur bleek vier keer meer dan het toegestane alcoholpromillage in zijn bloed te hebben en is aangehouden.

Naast een boete van 900 euro voor het klemrijden in de tunnel en een boete van 1800 euro vanwege rijden onder invloed, werd zijn vrachtwagen in beslag genomen en zijn werkgever op de hoogte gesteld.

Hayden wil bij Ducati blijven

MotoGP-coureur Niki Hayden wil ook in 2010 bij het team van Ducati rijden. De Amerikaan kent een lastige start op de moeilijk te temmen Ducati, maar hij is vastberaden om net als Casey Stoner met de Desmosedici goed te kunnen presteren.

Hayden lijkt inmiddels steeds beter te kunnen presteren met de Ducati, want een vijfde plaats in Laguna Seca en een vierde startpositie in Duitsland geven goede hoop dat hij eindelijk zijn draai begint te vinden bij het Italiaanse team. "Het is een tweejarige deal, maar het is aan hun of ik het contract uit mag dienen," zei Hayden. "Het is lastig geweest, maar we boeken nu vooruitgang. Ik heb hier vanaf het begin een uitdaging in gezien en ik wil niet opgeven. Ik wil laten zien dat ik de motor in de macht had en er op kon rijden."

De Amerikaan beseft dat hij contractverlenging krijgt. "Ik weet dat ik op enig moment met resultaten op de proppen moet komen, vijfde en achtste is waarschijnlijk niet goed genoeg voor Marlboro en Ducati. Zij zouden dan misschien iemand anders willen proberen. We zullen het zien, maar ik maak me niet al te veel zorgen daarover."

Nintendo lokt niet-gamers met frisbee en waterskiën

Nintendo denkt dat er wereldwijd nog 150 miljoen consumenten zijn die games willen spelen, als iemand computerspellen uitbrengt die ze de moeite waard vinden. De opvolger van het best verkopende spel ooit kan de twijfelaars misschien over de streep trekken.

Wii Sports Resort is een nieuwe, verbeterde en uitgebreide versie van Wii Sports, waarvan er wereldwijd de afgelopen twee jaar bijna 46 miljoen exemplaren zijn verkocht.

Het is een beetje bedrieglijk cijfer: Wii Sports wordt in de Verenigde Staten en Europa gebundeld met Nintendo's Wii sinds deze spelcomputer in november 2006 op de markt kwam. Vandaar de hoge oplage.

Ook Wii Sports Resort wordt op zijn beurt weer gebundeld. Nintendo levert er een uitbreiding bij die aan de onderzijde van de afstandsbediening van zijn spelcomputer wordt geprikt.

De MotionPlus helpt deze WiiMote beter te registreren welke bewegingen een speler maakt. Kunnen luie gamers bij de gewone WiiMote met korte polsknikjes nog doen alsof ze boksen, tennissen of bowlen, de MotionPlus vereist zwiepen en zweten zoals echte sporters dat doen.

Het aantal onderdelen is in Wii Sports Resort meer dan verdubbeld, met nieuwe disciplines als zwaardvechten, boogschieten, wielrennen, basketball, wakeboarden (waterskiën), power cruising (racen op een jetski of waterscooter), frisbeeën, tafeltennis, fietsen, kanoën en vliegen (luchtacrobatiek - het begrip ’sport’ is ruim genomen).

Van de vijf disciplines die in de originele Wii Sports te vinden waren keren het bowlen, tennis en golf in een nieuw jasje terug (boksen en baseball vallen buiten de boot).

De MotionPlus werkt alleen bij nieuwe spellen die zijn aangepast om van de nieuwe sensoren gebruik te maken. Van die aangepaste games zijn er pas een paar: Tiger Woods PGA Tour 10 en Grand Slam Tennis van Electronic Arts en Virtua Tennis van Sega. Er zijn nog acht titels aangekondigd die het nieuwe zwiepstokje nodig hebben. De MotionPlus is los te koop, vanaf 24 juli, net als Wii Sports Resort.

Het getal van 150 miljoen extra potentiële gamers werd eerder deze week genoemd door Nintendo's belangrijkste ontwikkelaar in de Verenigde Staten, Tom Prata. Het totale aantal liefhebbers van computerspellen ligt volgens zijn interne onderzoek rond de 300 miljoen.

Uit het onderzoek zou ook blijken dat er nog steeds 150 miljoen mensen zijn die wachten op de juiste spellen. "Stel je voor", aldus Prata, "voor elke twee gamers op de wereld is er nog eentje die staat te trappelen om mee te doen."

'Nieuw plan voor Grand Prix van Canada'

Canada wil volgend jaar weer een Formule 1 Grand Prix organiseren. Lokale media melden dat er een plan ligt van de stad Montreal, de provincie Québec en de Canadese overheid om de race de komende vijf jaar op het circuit Gilles Villeneuve te organiseren.

Vanwege een financiële kwestie verdween de race in Canada eind vorig jaar van de kalender en sinds die tijd wordt er hard gewerkt om de race terug op de kalender te krijgen. Het niet doorgaan van de Grand Prix kost Montreal 63 miljoen euro op jaarbasis, terwijl het organiseren van de race zelf 22 miljoen euro kost. Dit geld wordt samen met de schuld van acht miljoen euro aan Bernie Ecclestone overgemaakt om de wedstrijd in juni te mogen organiseren.

Boek: Reif Larsen - De verzamelde werken van T.S. Spivet

Tecumseh Spreeuw Spivet, T.S. voor vrienden, is een bijzondere jongen. Hij is een ster in het onderzoeken, uitzoeken en tekenen. Zijn kamer staat vol met aantekenboekjes, eigen gemaakte kaarten en allerlei gegevens. Hij heeft zijn goede vriend en mentor Terry Yorn de tekeningen van een speciale kever gegeven. Deze kever was ontdekt door zijn moeder, Dr. Clair, T.S. maakte de tekeningen. Terry Yorn gaf de tekeningen echter door aan een onderzoeker van het Smithsonian Institute in Washington, maar vertelde er niet bij dat het door een twaalfjarige jongen is getekend. De onderzoeker nodigt T.S. uit om een prijs in ontvangst te nemen, maar T.S. besluit dit in eerste instantie niet te accepteren. Maar na wat na denken besluit hij om alsnog te gaan. Hij kan echter niet vragen om een ticket, want dan komen ze meteen achter zijn leeftijd, hij besluit daarom op eigen houtje te gaan reizen, om te beginnen met een trein. Dat is het begin van een waar avontuur voor T.S.

Räikkönen: "Hongarije grootste kans op podium"

Ferrari-coureur Kimi Räikkönen gelooft dat de grootste kans van Ferrari op winst dit jaar in Hongarije ligt. Qua karakteristieken lijkt de Hungaroring het meeste op Monaco waar het Italiaanse team dit jaar erg sterk voor de dag kwam.

"De volgende race lijkt het meest op die in Monaco. Daar hebben we dit jaar een podium gehaald en dat willen we in Budapest ook bereiken," zei de Fin. "We konden in Monaco tot het laatste moment vechten voor poleposition en als we dat daar gehaald zouden hebben, dan had de race heel anders kunnen verlopen."

De Ferrari-coureur erkent dat door de vele updates op de auto's de situatie niet te vergelijken zal zijn. "We zullen het in Hongarije opnieuw proberen, maar het zal lastig worden. De F60 past prima bij het circuit, maar we weten ook dat de andere teams zich sinds Monaco sterk verbeterd hebben, dus er zal flink wat competitie zijn. We weten op vrijdagochtend na de eerste vrije training waar we staan."

'Huiszoeking bij journaliste was terecht'

Er is terecht huiszoeking gedaan bij Telegraafjournaliste Jolande van der Graaf om daar mogelijk staatsgeheime documenten van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) terug te halen. De rechtbank in Haarlem heeft dit vandaag bepaald.

Eerst heeft de onderzoeksrechter in Den Haag de journaliste gevraagd om de AIVD-stukken zelf terug te geven. Toen dat werd geweigerd, besloot deze rechter dat de politie huiszoeking moest doen.

Van der Graaf "hoort niet te beschikken over staatsgeheime stukken", aldus de rechtbank in Haarlem. "Het was van groot belang dat deze stukken terugkwamen bij de AIVD." De informatie zou aan de journaliste zijn gelekt door een AIVD-medewerkster en haar partner. De rechtbank oordeelde verder dat justitie alle documenten die niet mogelijk staatsgeheim zijn, ongezien aan Van der Graaf moet teruggeven.

De huiszoeking bij Van der Graaf was op 18 juni. De politie nam bij haar onder meer documenten, notitieboekjes en digitale bestanden in beslag. Of er daadwerkelijk staatsgeheime informatie is meegenomen, zoals justitie meent, moet nog blijken. Momenteel ligt alles nog verzegeld in de kluis van de onderzoeksrechter in Den Haag. Die moet uiteindelijk beoordelen of eventuele AIVD-gegevens het stempel staatsgeheim hebben.

Fok!-columnist Driek Oplopers was het op voorhand al niet met de AIVD eens.

Eerste US F1 gereed in oktober

Het nieuwe Formule 1-team US F1 verwacht dat het in oktober de eerste auto gereed kan hebben. Vrijwel de gehele auto is ontworpen en kan in Charlotte in productie worden genomen.

"Erg veel is al klaar om geproduceerd te worden," zei teambaas Ken Anderson tegen autosport. "Het ontwerp van het chassis moest even wachten, omdat we wilden weten of toerenlimiet van de (Cosworth-)motor 20.000 of 18.000 toeren was. De chassis worden nu in augustus gebouwd, waarna we ze eind september rollend hebben, nog wel zonder bodywork. Dat zal in oktober toegevoegd worden."

Nu het team eindelijk zeker weet dat het in 2010 aan de start mag staan in de Formule 1 kunnen nieuwe mensen aan worden getrokken en machines worden besteld. "We werden pas enkele weken geleden toegelaten en het was niet verstandig om voor vijf miljoen aan machines te bestellen totdat we het zeker wisten. We hebben nu twintig man in dienst en in augustus beginnen er twintig tot dertig wanneer de nieuwe machines er zijn."

GTA parodie naar de iPhone

Mobile game ontwikkelaar Gameloft werkt momenteel aan een nieuwe 3D sandbox action adventure game voor de iPhone: 'Gangstar: West Coast Hustle'. Deze game -die duidelijk gebasseerd is op de succesvolle GTA serie- komt in augustus uit.
Maar wacht eens even. Hebben we die naam 'Gangstar' in combinatie met de woorden 'mobiele telefoon' niet eerder horen langskomen? Jawel. 'Gangstar 2: Kings of LA' komt ook van deze ontwikkelaar.

Gangstar: West Coast Hustle begint dan ook waar Gangsta 2 eindigde. In de nieuwe game speel je Pedro, een 'Gang Banging Gangsta' die na een onvrijwillig verblijf aan de grens tussen de US en Mexico, terugkeert op zijn home turf en daar zijn imperium weer van de grond af moet opbouwen. Hoog tijd dus voor Pedro om de handen uit de mouwen te steken, gangsta style. Prostitutie, drugs, moord, Pedro will do what needs to be done.



Parodie of kloon?
Het bovenstaande scenario zal vrijwel iedere gamer bekend in de oren klinken. En ook de screenshots laten niets te raden over: Gameloft speelt schaamteloos leentjebuur bij GTA developper Rockstar. Volgens Gameloft gaat het evenwel niet om een GTA kloon, maar om een parodie op de bekende serie. Hoe dan ook, de overeenkomsten met GTA zijn taltrijk en onmiskenbaar. Het camerastandpunt, de HUD, de gameplay, het ademt onmiskenbaar de sfeer van Rockstar's bestseller. Net als in GTA wordt het verhaal opgebouwd aan de hand van missies met de bekende ingredienten: drugs, moord en dames van lichte zeden. Het grootste verschil lijkt hem vooralsnog in de details te zitten. Zo krijgt Pedro elke keer wanneer hij iemand het hoekje om helpt, een bedrag op zijn rekening bijgeschreven. Ook wanneer de slachtoffers agenten of onschuldige voetgangers zijn (zou Jack Thompson een iPhone hebben?).



Touchscreen en motion sensor
De besturing van de game gaat deels via het touchscreen en deels door middel van de iPhone's motion sensor. Te voet beweeg je Pedro met behulp van een virtuele thumbstick op het touch screen. Schieten, vechten en auto's stelen doe je middels de context gevoelige knoppen die aan de rechterkant in beeld komen. Wapens verander je door op het wapen-symbool te tikken en vijanden 'lock' je automatisch of door ze even aan te raken.
Voertuigen bestuur je ofwel door middel van controls op het touchscreen of door de motion sensor van de Iphone te gebruiken. Kantel de iPhone naar rechts of links en de auto stuurt die kant op.



Gameloft is niet de eerste ontwikkelaar die probeert een GTA style game op de mobiele telefoon te creëeren. Maar ze lijken met hun gedegen aanpak, een origineel verhaal en uitmuntende graphics een potentiele hit in handen te hebben. Of Gameloft de verwachtingen waar kan maken moet nog blijken. Temeer omdat de game momenteel nog een aantal onafgewerkte randjes schijnt te hebben. De AI laat op plaatsten te wensen over en nog lang niet alle bugs zijn weggewerkt. Hoe dan ook: wij kijken alvast uit naar Augustus. Oordeel tot die tijd zelf maar:


Dit was Dit was het nieuws, voorgoed

De TROS stopt met Dit was het nieuws. Na dertien jaar en 184 afleveringen valt het doek voor het tv-programma van Harm Edens en teamcaptains Jan Jaap van der Wal en Raoul Heertje. De laatste aflevering is 19 december te zien, aldus de omroep vandaag.

"We worden beperkt in onze zendtijd”, verklaart TROS-directeur Peter Kuipers. "Hierdoor worden we gedwongen keuzes te maken. Het liefst gaan we door met al onze programma’s, maar dat kan helaas niet. Natuurlijk vinden we het jammer met een programma te moeten stoppen dat goed scoort, maar alles wat wij uitzenden heeft goede kijkcijfers. Zo’n beslissing valt ons dus altijd zwaar."

De eerste uitzending van Dit was het nieuws was op 17 mei 1996. Het programma trok gemiddeld 1,3 miljoen kijkers.

Edens presenteert de show vanaf het begin en ook Heertje is er al die tijd bij betrokken. Eerst was Thomas Acda de andere teamcaptain. Hij werd in 2000 opgevolgd door Marc-Marie Huijbregts en twee jaar later nam Jan Jaap van der Wal het stokje over. Bij de teamcaptains schuiven elke aflevering twee gasten aan.

Fragment uit Dit Was Het Nieuws

Nintendo lokt niet-gamers met frisbee en waterskiën

Nintendo denkt dat er wereldwijd nog 150 miljoen consumenten zijn die games willen spelen, als iemand computerspellen uitbrengt die ze de moeite waard vinden. De opvolger van het best verkopende spel ooit kan de twijfelaars misschien over de streep trekken.

Wii Sports Resort is een nieuwe, verbeterde en uitgebreide versie van Wii Sports, waarvan er wereldwijd de afgelopen twee jaar bijna 46 miljoen exemplaren zijn verkocht.

Het is een beetje bedrieglijk cijfer: Wii Sports wordt in de Verenigde Staten en Europa gebundeld met Nintendo's Wii sinds deze spelcomputer in november 2006 op de markt kwam. Vandaar de hoge oplage.

Ook Wii Sports Resort wordt op zijn beurt weer gebundeld. Nintendo levert er een uitbreiding bij die aan de onderzijde van de afstandsbediening van zijn spelcomputer wordt geprikt.

De MotionPlus helpt deze WiiMote beter te registreren welke bewegingen een speler maakt. Kunnen luie gamers bij de gewone WiiMote met korte polsknikjes nog doen alsof ze boksen, tennissen of bowlen, de MotionPlus vereist zwiepen en zweten zoals echte sporters dat doen.

Het aantal onderdelen is in Wii Sports Resort meer dan verdubbeld, met nieuwe disciplines als zwaardvechten, boogschieten, wielrennen, basketball, wakeboarden (waterskiën), power cruising (racen op een jetski of waterscooter), frisbeeën, tafeltennis, fietsen, kanoën en vliegen (luchtacrobatiek - het begrip ’sport’ is ruim genomen).

Van de vijf disciplines die in de originele Wii Sports te vinden waren keren het bowlen, tennis en golf in een nieuw jasje terug (boksen en baseball vallen buiten de boot).

De MotionPlus werkt alleen bij nieuwe spellen die zijn aangepast om van de nieuwe sensoren gebruik te maken. Van die aangepaste games zijn er pas een paar: Tiger Woods PGA Tour 10 en Grand Slam Tennis van Electronic Arts en Virtua Tennis van Sega. Er zijn nog acht titels aangekondigd die het nieuwe zwiepstokje nodig hebben. De MotionPlus is los te koop, vanaf 24 juli, net als Wii Sports Resort.

Het getal van 150 miljoen extra potentiële gamers werd eerder deze week genoemd door Nintendo's belangrijkste ontwikkelaar in de Verenigde Staten, Tom Prata. Het totale aantal liefhebbers van computerspellen ligt volgens zijn interne onderzoek rond de 300 miljoen.

Uit het onderzoek zou ook blijken dat er nog steeds 150 miljoen mensen zijn die wachten op de juiste spellen. "Stel je voor", aldus Prata, "voor elke twee gamers op de wereld is er nog eentje die staat te trappelen om mee te doen."

Falende arts jaagt slaapcentrum op kosten

Centrum voor slaapgeneeskunde Kempenhaeghe in Heeze heeft 'enkele tonnen' schade geleden door een arts die sinds 2003 aan 490 patiënten ten onrechte ademhalingsapparatuur heeft voorgeschreven.

Een woordvoerster heeft dat vandaag gemeld. Het geld is terugbetaald aan de zorgverzekeraars.

Het Brabantse centrum bekijkt nog of de eigen verzekering iets kan betekenen. De kosten worden niet verhaald op de arts.

De fout kwam in maart aan het licht toen een andere instellingsarts ontdekte dat een behandelde patiënt de apparatuur nodeloos gebruikte. In totaal werden zeshonderd patiënten van de arts benaderd. In 490 gevallen was de apparatuur onterecht voorgeschreven, aldus een inventarisatie.

De arts is ontslagen. Over zijn motief heeft hij nooit uitleg gegeven, zei de woordvoerster vandaag.

Moreno Freire gaat in Portugal spelen

Iderlindo Moreno Freire, wiens aflopende contract bij Sparta Rotterdam niet werd verlengd, heeft een nieuwe club gevonden. De middenvelder gaat spelen voor het Portugese FC Penafiel.

De 24-jarige Rotterdammer met Kaapverdiaanse roots debuteerde in het seizoen 2003/04 als prof voor Sparta. De neef van AZ-speler David Mendes da Silva groeide nooit uit tot een vaste waarde en kwam in zes seizoenen tot 32 duels in de Eredivisie, waarin hij twee keer scoorde. Moreno Freire mocht dan ook vertrekken. De voormalig jeugdinternational tekende voor één seizoen in Portugal.

[Upd] FOK! Asielactie 2009 enorm succes!

bannert

De Asielactie die momenteel in Flora & Fauna wordt gehouden en pas 4 dagen bezig is, is nu al een groot succes. Nooit eerder kwam er zo snel al zoveel geld binnen voor de jaarlijkse Asielactie. Na vier dagen is er al meer dan 1.250,- binnen.

Dit jaar wordt deze actie gehouden voor Stichting Dierenthuis een permanente opvang voor kansarme asieldieren, die vaak verwaarloosd en mishandeld binnen zijn gebracht. Hier kunnen zij genieten van een meer dan welkom pensioen in een warme en veilige omgeving, een leven zonder zorgen, honger, hokken en tralies. Voor een klein bedrag steun je deze geweldige stichting en krijg je indien gewenst een hip groen kleurtje en tagje tot 12 september, de dag dat de cheque en de spullen aan Stichting Dierenthuis worden overhandigd.

Help jij mee FOK! nog wat GROENER te kleuren?? Voor meer informatie kijk in dit topic of mail naar asielactie@fok.nl

Update: Inmiddels is er al 2700 euro opgehaald en hebben er bijna 150 FOK!kers een donatie gedaan!

pietje
Piet Pootje, de mascotte van de actie

Vaticaan wil petitie niet aannemen

De Vaticaanse Congregatie voor de Geloofsleer weigert een petitie in ontvangst te nemen waarin meer dan 54.000 rooms-katholieken hun zorgen uiten over het toenemende fundamentalisme in de leiding van de Rooms-Katholieke Kerk.

In het verzoekschrift wordt er bij de paus en andere kerkleiders op aangedrongen zich geheel aan de resultaten van het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) te houden.

Dat hebben de initiatiefnemers vandaag op hun website laten weten. Het initiatief ontstond, nadat paus Benedictus XVI in januari vier bisschoppen van de uiterst conservatieve priesterbroederschap Pius X weer tot de kerk had toegelaten. Pius X wijst sommige besluiten van het concilie af, zoals de erkenning van de vrijheid van godsdienst en de hervorming van de liturgie.

De initiatiefnemers zien in de houding van de congregatie, die waakt over de zuiverheid van het rooms-katholieke geloof, een bevestiging van hun angst dat delen van de kerk een enclave worden die zich van de moderne wereld afkeert.

Terwijl Benedictus in een naar eigen zeggen "daad van barmhartigheid" de priesterbroederschap tegemoetkomt, is een toenadering tot "actieve hervormingsgezinde katholieken voor deze paus kennelijk ondenkbaar". De initiatiefnemers wijzen erop dat onevenredig veel priesters, hoogleraren theologie en leden van religieuze ordes en congregaties het verzoekschrift hebben ondertekend.


Het Vaticaan weigert petitie in ontvangst te nemen

Landelijke open dag ziekenhuizen uitgesteld

De landelijke open dag van de ziekenhuizen op zaterdag 19 september gaat niet door vanwege de toenemende kans op een grieppandemie in het najaar. Dat maakte de Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) vandaag bekend.

Tijdens de open dag zouden 65 ziekenhuizen hun deuren openen voor het publiek. Volgens de NVZ is niet zeker wanneer de pandemie in Nederland zal toeslaan, maar deskundigen denken dat dit na de zomer zal zijn. "In verband met besmettingsgevaar is het onverstandig om dan veel mensen in een ziekenhuis bij elkaar te brengen. Daarnaast kan een pandemie ook medewerkers van het ziekenhuis treffen", aldus de NVZ op haar website.

Open dag ziekenhuizen uitgesteld  (foto: ANP)

[CC09] Puzzelen met tijd in trailer en screens A Crack in Time

Eind dit jaar gaat 's werelds meest geliefde Lombax weer aan de slag om het universum te redden. Ratchet & Clank: A Crack In Time gaat verder waar Tools of Destruction ophield en toont dat Ratchet en z'n maatje Clank van elkaar gescheiden zijn. Terwijl Ratchet zich door hordes vijanden heen schiet en rondspringt in de platformdelen van de game, zal Clank zich bezighouden met de tijd. Insomniac heeft namelijk een flink deel van de game ingeruimd voor puzzels die gebaseerd zijn op tijd. Nu varieren die van "vertraag de tijd zodat je onder de deur door kan" tot het creëren van drie verleden tijdsversies van jezelf om zo een puzzel op te kunnen lossen. Klinkt ingewikkeld? Onderstaande trailers maken een hoop duidelijk.







Mocht je de trailers niet kunnen zien, dan kun je hier klikken.

Amerikanen doden zoon Bin Laden

Bij een Amerikaanse raketaanval in Pakistan is hoogstwaarschijnlijk een zoon van Osama bin Laden gedood. Dat hebben Amerikaanse inlichtingenofficieren bekend gemaakt, meldt National Public Radio.

Het gaat om Saad bin Laden, die jarenlang onder huisarrest stond in Iran voordat hij vorig jaar naar Pakistan vertrok. Saad zou enige tijd actief zijn geweest binnen al-Qaida, maar hij werd niet gezien als een belangrijke schakel binnen het terreurnetwerk van zijn vader. Hij was dan ook niet het doel van de aanval, maar was 'op het verkeerde moment op de verkeerde plek', aldus een bron binnen het leger.

[CC09] Supersoldaten knokken en schieten in Spyborgs

Eerder deze week onthulde Capcom dat de actiegame Spyborgs eind september in de winkels zal liggen. Vandaag heeft het bedrijf vanwege de Comic-Con in San Diego nog wat screenshots en trailers die het ingame knok- en schietwerk laten zien vrijgegeven. De drie verschillende main-characters komen hier duidelijk in beeld en je ziet ook goed waar hun specialiteiten en unieke mogelijkheden liggen.

Spyborgs ligt vanaf 25 september in de winkel, exclusief op de Wii.





KPN boekt 4,8 procent meer winst

Telecombedrijf KPN heeft in het tweede kwartaal 4,8 procent meer nettowinst geboekt dan een jaar eerder. Het bedrijf wist door kostenbesparingen de effecten van de recessie te dempen. Dat blijkt uit donderdag bekendgemaakte resultaten.

De nettowinst in het tweede kwartaal kwam uit op 370 miljoen euro tegen 353 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijfsresultaat (ebitda) steeg met 4,3 procent tot 1,32 miljard euro. De omzet zakte met 6,9 procent tot 3,41 miljard euro. De resultaten zijn beter dan analisten hadden verwacht.

KPN verwacht in 2009 een omzet tussen 13,6 en 13,8 miljard euro. In 2008 boekte het concern een omzet van 14 miljard euro.

Nijmeegse Vierdaagse geteisterd door regen

De derde dag van de Vierdaagse staat door de beruchte Zevenheuvelenweg bij Groesbeek al te boek als zwaar, de neervallende regen maakt de wandeltocht vanochtend nog moeilijker. "Regen maakt het voor iedereen een stuk zwaarder", aldus een Vierdaagsewoordvoerder.

De etappe van vandaag heeft de bijnaam ‘Koninginne-etappe’, omdat het parkoers door het heuvelachtige landschap ten oosten van Nijmegen voert. De Zevenheuvelenweg tussen Groesbeek en Berg en Dal voert de ruim 38.000 overgebleven wandelaars door het glooiende landschap. Onderweg houden deelnemende militairen halt bij de Canadese begraafplaats bij Groesbeek, waar geallieerde soldaten uit de Tweede Wereldoorlog zijn begraven.

De wandelaars wisten dat er buien op komst waren en konden zich dus voorbereiden, stelt de marsleiding. Vooral het meenemen van droge sokken is bij regenachtig weer van groot belang ter voorkoming van blaren.

"De weersvoorspellingen voor vanmiddag zien er gelukkig beter uit. Vrijdag bij de intocht gaan mogelijk weer buien vallen", aldus een woordvoerder.


Nijmeegse Vierdaagse geteisterd door regen  (foto: DAG)

Duits meisje heeft slechts één hersenhelft

Een 10-jarig meisje uit Duitsland leeft maar met één hersenhelft. Het kind leidt verder een normaal leven en gaat gewoon naar school. Dat meldt het AD vandaag.

In haar derde levensjaar kreeg het meisje last van ongecontroleerde spiertrekkingen en werd onderzocht. Toen de dokters in de schedel van de peuter keken bleek dat zij maar één hersenhelft had. De andere helft van de schedel was een groot zwart gat. Zij functioneerde verder als ieder ander kind van haar leeftijd.

Ook al is het 10-jarige meisje volkomen normaal en kan zij alles doen wat andere kinderen met twee hersenhelften doen, staan de dokters nog steeds voor een groot raadsel. Onderzoek aan het Max-Planck instituut heeft uitgewezen dat er waarschijnlijk een uitgebreide reorganisatie heeft plaatsgevonden, die alleen mogelijk lijkt bij hele jonge en flexibele hersenen.


Duits meisje heeft slechts één hersenhelft  (foto: DAG)

AS: "Huntelaar weigert VfB Stuttgart"

Waar gaat Klaas Jan Huntelaar heen deze zomer? Zelfs de media in Spanje lijken het niet meer te weten. Waar Marca woensdag nog berichtte dat Huntelaar zijn ja-woord had gegeven aan VfB Stuttgart, meldt AS donderdag dat de Nederlander juist niet in zee gaat met de Duitsers.

Real Madrid, de club waar Huntelaar nog altijd onder contract staat, en VfB Stuttgart zijn het al even eens over een transfersom van achttien miljoen euro. Volgens AS vertrekt de 25-jarige spits liever naar de Premier League.

Tottenham Hotspur toonde reeds interesse in Huntelaar en ook Arsenal werd al gelinkt aan de voormalig Ajacied. The Gunners raakten onlangs Emmanuel Adebayor kwijt aan Manchester City en Huntelaar zou worden gezien als een goede vervanger voor de Togolees.

Terwijl de situatie rondom Huntelaar nog altijd niet is opgelost, sluit de Nederlander vrijdag aan bij de selectie van Real Madrid voor de training. De Koninklijke belegde de voorbije dagen een trainingskamp in Ierland, een trainingskamp waarbij Huntelaar niet aanwezig was.

Lucio: "Respectloos afscheid bij Bayern"

Verdediger Lucio verruilde vorige week Bayern München voor het Italiaanse Internazionale. Tegenover Kicker lucht de Braziliaan zijn hart over wat er allemaal is gebeurd de afgelopen tijd.

Over trainer Louis van Gaal had Lucio (31) weinig positiefs te melden. "Het is gebruikelijk dat iedere trainer zijn eigen ideeën en plannen heeft. Maar dit afscheid was respectloos," aldus de verdediger over de Nederlandse coach. "Ik heb wel wat meer respect verdiend. Ik had gewild dat de trainer eerst met mij gesproken had voor hij zijn koers bepaalde."

De afgelopen weken hebben Lucio naar eigen zeggen geen goed gedaan. "Een beetje treurig ben ik wel, ja. Het was een schitterende periode bij Bayern. We hebben driemaal de dubbel gewonnen. Het is jammer dat het zo is geëindigd, maar zo gaat dat nou eenmaal in de voetbalwereld."

Lucio, die vijf seizoenen voor Bayern uitkwam, werd voor zeven miljoen euro overgenomen door Inter. "Ik ben wereldkampioen met Brazilië geworden, heb twee keer de Confederations Cup gewonnen en ben gekozen tot beste verdediger van de Bundesliga. Dat zegt genoeg over mijn kwaliteiten."

Voetbal-fanaat of specialist? EA zoekt jou!

EA is momenteel op zoek naar mensen die op betaalde basis mee willen werken aan de database voor FIFA-games, maar ook naar voetbalfans die vrijwillig bij willen dragen aan het finetunen van de gegevens.

Electronic Arts streeft ernaar om FIFA steeds realistischer te maken, niet alleen qua gameplay, maar ook qua gegevens van spelers en clubs. Voor elke speler in het spel moet bepaald worden wat zijn sterke en zwakke eigenschappen zijn en bepaald worden hoe hij er uit ziet. Maar ook van de club zijn diverse gegevens nodig, bijvoorbeeld welke opstelling ze gebruiken, wie er in de basis staan en op de bank zitten en hoe de tenues van de club er uit ziet.

Om die gegevens zo nauwkeurig en realistisch mogelijk te maken roept Electronic Arts nu de hulp in van de vele voetbalfans, het is namelijk een sollicitatieronde gestart voor mensen die mee willen werken aan het verbeteren van de database van FIFA.

Er kan gesolliciteerd worden op drie functies te weten 'data editor', 'data reviewer' en 'reference collector'. De functie data editor is een betaalde functie en gaat volgens EA de nodig tijd kosten. De taak van de data editor is om diverse gegevens over clubs en spelers te verkrijgen en deze te verwerken in de database. Voor de functie is behalve tijd ook ervaring in het verwerken van data vereist en moet de sollicitant een groot voetbalfan zijn.

De reference collector is verantwoordelijk voor het verzamelen van referentiemateriaal van spelers, clubs, tenues en stadions, die EA vervolgens weer gebruikt om te verwerken in de game. Ook deze baan is betaald.

De laatste baan, die van data reviewer, is vrijwillig en dus onbetaald. Hiervoor zoekt EA die-hard clubfans die verwerkte gegevens van hun club willen bekijken en beoordelen. Vervolgens geven ze aan EA door welke wijzigingen doorgevoerd zouden moeten worden. Hoewel je er dus niet voor betaald krijgt is het volgens EA wel een mooie kans om je team zo goed mogelijk in de FIFA-games te krijgen.

In alle gevallen moet je akkoord gaan met de voorwaarden van EA, die onder andere een geheimhoudingsplicht voorschrijft. Aanmelden voor een van de functies kan per direct, Electronic Arts zal alle aanmeldingen eerst evalueren en dan bepalen wie er daadwerkelijk aan de slag mag.

Star Trek: D-A-C komt naar de PS3 met wat extra's

Een paar maanden geleden lanceerde Paramount de game Star Trek: D-A-C ongeveer gelijktijdig met de nieuwste film rond de sciencefiction-licentie. Toen was de game nog 360-exclusive en hoewel het een aardige game was wist hij niet heel erg te overtuigen. Deze zomer zal de game ook te downloaden zijn in de PlayStation Store en gelukkig voor de PS3-bezitters krijgen ze gelijk wat extra's. Zo is er een extra type schip beschikbaar: de support-frigate. Deze maakt het makkelijker om je mede-spelers te healen en vijandelijke escape-pods te vernietigen. Daarnaast is de AI verbeterd, werkt het systeem om control points te veroveren beter en is er een host migration-systeem waardoor het spel niet gelijk beëindigd wordt als de host kapt.

Star Trek: D-A-C zal aan het eind van de zomer te downloaden zijn. De PC-versie zal nog wat later in het jaar volgen.

3FM behaalt flinke winst

Er wordt flink meer geluisterd naar Radio 3FM. Het marktaandeel van de publieke popzender steeg in de meetperiode mei-juni met 0,6 procent tot 8,9 procent. Marktleider Radio 538 leverde iets in en staat nu op elf procent marktaandeel.

Ook Q-music doet het goed met een plus van 0,3 procent, net zoals 100%NL. Grote verliezer zijn de regionale zenders. Zowel publieke als commerciële regionale zenders leveren marktaandeel in. Landelijk gezien zijn de publieke regionale omroepen nog wel marktleider met 11,9 procent aandeel.

Ook BNR Nieuwsradio levert iets in en gaat van 0,9 naar 0,8 procent marktaandeel.

Een volledig overzicht van de marktaandelen is hier te vinden .

Polen hebben minder last van recessie

Poolse uitzendkrachten worden minder hard geraakt door de recessie dan Nederlandse. De vraag naar Polen is in het eerste half jaar van 2009 met gemiddeld 10 tot 15 procent gedaald. Daarmee doen uitzendbureaus die gespecialiseerd zijn in Poolse werknemers het minder slecht dan de rest. Gemiddeld daalde het aantal uitzenduren met 23 procent.

Dat blijkt uit cijfers van de ABU, de grootste branchevereniging van uitzendbureaus. Volgens directeur Aart van der Gaag danken de Polen hun voorsprong aan hun goede imago. "Het beeld dat Poolse uitzendkrachten hard werken, nooit ziek zijn en niet zeuren, bestaat nog steeds. Bovendien zijn ze bereid werk te doen waar Nederlanders hun neus voor ophalen."

Zo werken veel Poolse uitzendkrachten in de land- en tuinbouw, de voedseldistributie en slachterijen. Van der Gaag: "Dat zijn banen die zelfs vakantiekrachten liever niet doen. Want je wordt er vies van of krijgt pijn in de rug."

Het zijn vooral laagopgeleide Poolse uitzendkrachten die relatief weinig last hebben van de crisis. "Bij banen voor hoogopgeleiden zegt de werkgever al vlug: als ik kan kiezen, heb ik liever een Nederlander."

De cijfers zijn opvallend. Want in bijvoorbeeld Groot-Brittannië pakten veel Polen afgelopen maanden hun koffer. Hun uitstroom heeft niet alleen te maken met de recessie, maar ook met het lage pond.

Volgens de branchevereniging werken er zo'n 160 duizend arbeidsmigranten uit Oost-Europa in Nederland. Het grootste deel komt uit Polen. De ABU-bureaus zenden zo'n 40 duizend Polen uit. De rest werkt als zelfstandige, in loondienst bij een bedrijf of wordt bemiddeld door een niet-ABU-bureau. Een deel van die bedrijven staat bekend als 'malafide'. Hoe het deze groep vergaat, kan de ABU niet zeggen.
 

De VIA, de vereniging voor internationale arbeidsbemiddelaars, heeft geen cijfers over de invloed van de crisis op de Poolse flexwerkers. Maar voorzitter Bert Bakker is niet verbaasd. 'Veel Polen werken in sectoren die minder conjunctuur gevoelig zijn, en waar nauwelijks meer Nederlanders werken.'


Polen hebben minder last van recessie  (foto: DAG)

[CC09] Moorden oplossen met Miles Edgeworth in 2010

De Comic-Con gaat vandaag van start en speciaal voor die gelegenheid heeft Capcom een releasedatum bekend gemaakt voor Ace Attorney Investigation: Miles Edgeworth. De game met de rivaal van Phoenix Wright in de hoofdrol zal in de winkels liggen op 19 februari 2010. Ditmaal zul je niet de verdediging representeren, maar mag je proberen om criminelen achter de tralies te krijgen. Uiteraard zal je dit doen in samenwerking met detective Gumshoe.





Wachttijd iPhone inmiddels twee maanden

Mensen die smachten naar de nieuwste iPhone moeten over engelengeduld beschikken. De wachttijd voor de Apple-telefoon met videocamera en kompas kan oplopen tot ongeveer acht weken, zo waarschuwt telecomaanbieder T-Mobile.

Apple introduceerde zijn iPhone 3GS vorige maand. In enkele dagen waren al een miljoen stuks verkocht.

T-Mobile wil niet zeggen hoeveel er al in Nederland in omloop zijn. In de eerste week van de voorverkoop werden in ieder geval 10.000 exemplaren besteld, aldus de exclusieve aanbieder van de telefoon op de Nederlandse markt.

Het bedrijf vertelde eerder aan klanten dat zij vier weken op de iPhone 3GS moesten wachten. Die krijgen de telefoon binnen de beloofde tijd. De levertijd loopt voor nieuwe klanten op doordat Apple het populaire speeltje in meer landen gaat introduceren, waardoor er meer schaarste ontstaat.

Shanghai stapt af van éénkindpolitiek

Shanghai, de grootste stad van China, gaat korte metten maken met de éénkindpolitiek om te voorkomen dat de bevolking te sterk veroudert. Mensen die zelf enig kind zijn, mogen voortaan twee kinderen hebben. Dat meldde het staatspersbureau Xinhua vandaag.

"Shanghai heeft ongeveer drie miljoen inwoners die ouder zijn dan zestig jaar. Dat is meer dan 20 procent van onze bevolking", aldus de directeur van het Bureau voor Gezinsplanning in de stad. Xie Lingli maakt zich niet alleen zorgen over de vergrijzing, maar ook over het tekort aan werknemers dat in de toekomst gaat ontstaan.

China kent sinds 1979 de éénkindpolitiek, omdat Peking een overvloed aan mensen vreesde. Volgens de overheid heeft het beleid de geboorte van honderden miljoenen kinderen voorkomen. China telt meer dan 1,3 miljard inwoners.

Op het platteland werd altijd al afgeweken van de regelgeving, omdat meer handen nodig zijn om het land te bewerken. Als het eerste kind een meisje is, mogen stellen daar een tweede kind krijgen. Wie een te groot gezin heeft, moet een boete betalen. Duizenden mensen hebben de regels inmiddels overtreden.

Topman Porsche met 50 miljoen op straat

Porsche-topmannen Wendelin Wiedeking en Holger Härter zijn per direcht opgestapt bij de Duitse sportwagenfabrikant. Dit maakte Porsche vandaag bekend. De twee topbestuurders hoeven voorlopig echter niet op een houtje te bijten.

Wiedeking en Härter krijgen namelijk beiden een aanzienlijke gouden handdruk mee. Wiedeking mag vijftig miljoen euro bijschrijven en Härter krijgt op zijn beurt 12.5 miljoen euro mee. Wiedeking geldt als een van de best betaalde managers ter wereld. Er werd al gespeculeerd dat hij een gouden handdruk van 100 miljoen euro mee zou krijgen.

Er was Porsche een hoop aan gelegen van beide topmannen af te komen. Zo werd Wiedeking verantwoordelijk gehouden voor de mislukte overname van Volkswagen waarbij Porsche zich diep in de schulden stak. De rollen zijn nu zo goed als omgedraaid; VW zou Porsche willen overnemen daarbij gesteund door kapitaal uit Qatar. Volgens Porsche levert het vertrek van de twee topmannen 'een belangrijke bijdrage aan het oplossen van de situatie'. De weg zou nu vrij zijn voor VW om Porsche over te nemen.

Duitse gamers in protest

De discussie over het verbod op gewelddadige games wakkert in Duitsland steeds verder aan. Als antwoord op alle beschuldigingen van de politiek gaan gamers nu de straat op in de steden Berlijn, Keulen en Karlsruhe.

Op 25 juli zullen gamers vanuit heel Duitsland naar de steden toe gaan om te demonstreren. De site aktion-jugendkultur, wat zoveel betekent als "actie-jeugdcultuur", roept zoveel mogelijk gamers op naar de demonstraties te komen. De organisatoren willen dat de stigmatisering van gamers ophoudt en de discussie in een goede dialoog wordt gehouden.

"Terwijl de ministers van de provincies op 5 juni tot de conclusie kwamen dat er een "ontwikkelings -en verspreidingsverbod" op actie-computerspellen zou komen, waren er in Karlsruhe al honderden mensen aan het demonsteren. Kort daarop werden vredelievende spelers achtergesteld, een van de bekendste LAN-party's van Zuid-Duitsland moest worden afgezegd omdat spellen met een leeftijdsindicatie vanaf 12 of 16 jaar niet gespeeld mochten worden. Wij als vredelievende gamers kunnen niet begrijpen, waarom spellen met een indicatie van 12 of 16 jaar niet door volwassenen (en dan dus ook gamers van leeftijden boven de indicatie) gespeeld mogen worden. Wij zijn voor preventie van de verloedering van de jeugd, maar tegen censuur."

Verder spreekt de site verontwaardiging uit over het feit dat politici de brug naar het volk misbruiken om hun mening te verspreiden. Men wil een goede dialoog ontwikkelen tussen politiek en gamers om zo tot een goede oplossing te komen.



[CC09] Halo krijgt zijn eigen animatiefilms

Na het wegvallen van de Halo-film is het lange tijd stil gebleven rond de Master Chief in Hollywood, maar daar maakt Microsoft deze week een einde aan. Op de comic-con in San Diego wordt het nieuwe project onthuld: Halo Legends. Dit zal een serie van zeven korte animatiefilms worden, die gemaakt worden door vijf redelijk bekende productiebedrijven: Bones, Casio Entertainment, Production I.G., Studio4 C, en Toei Animation. De creative director is ook geen onbekende: Shinji Aramaki was eerder al regisseur van films Appleseed en Appleseed Ex Machine. Microsoft financiert het hele gebeuren en deze herfst zullen de eerste previews al te zien zijn via Xbox Live. Uiteindelijk zal Warner Bros. ze op DVD en Blu-Ray uitbrengen in 2010.

In al deze films komen verschillende facetten van het Halo-universum naar voren. zo zal Aramaki zich toeleggen op de Spartans en hun geschiedenis en gaat Studio4C zich richten op de complete geschiedenis van het Halo-universum. Toei zal het allemaal wat luchtiger doen en de spot drijven met de bekende karakters uit de games. De looks van alle films worden bepaald door de productiebedrijven, die daarin volledige vrijheid hebben gekregen van Microsoft.

Armstrong en Bruyneel ontevreden

Zowel Lance Armstrong als Johan Bruyneel begrijpen niet dat Alberto Contador gisteren op de flanken van de Col de la Colombière aanviel. De Spanjaard loste hiermee alleen zijn ploeggenoot Andreas Klöden en zorgde er zo voor dat de gebroeders Schleck op konden klimmen in het klassement.

"Ik wilde kijken of ik de Schleckbroers op achterstand kon zetten," zei Contador gisteren. "Bruyneel gaf aan dat ik het met Klöden moest bespreken. Andreas zei: 'Go for it'. Ik viel aan, maar verbaasde me hoe sterk de Schlecks terugkwamen. Jammer genoeg moest Klöden lossen."

Armstrong is een andere mening toegedaan. "Krijg vaak de vraag waarom Alberto Contador aanviel en Klöden loste. Ik ben daar zelf ook nog niet uit. Maar goed," zei de Amerikaan op Twitter. "Ik volgde altijd de teamorders, altijd."

Ook Levi Leipheimer vond de actie van Contador niet geslaagd. "Ik ben een fan van Contador, maar dit was geen goede actie. Als Klöden het het podium mist op minder dan twee minuten, weten we hoe dat komt."

Teambaas Bruyneel vond het jammer dat de geletruidrager aanviel, maar wil er ook niet te zwaar aan tillen. "Het doel was Wiggins op achterstand te rijden en dat is ons gelukt. Maar ik ben erg ontevreden over de aanval van Contador. Andreas Klöden heeft nu wellicht het podium verloren. Het was niet nodig om aan te vallen en dat heb ik Alberto ook gezegd. We konden 1, 2 en 3 zijn in het algemeen klassement en nu zullen we waarschijnlijk op 1, 4 en 5 eindigen. Maar ik wil er ook geen drama van maken. Het belangrijkste is dat de gele trui veilig is. De Tour winnen blijft het enige doel."

Been: "Feyenoord begint met Darley op doel"

Feyenoord-trainer Mario Been wil het nieuwe voetbalseizoen starten met doelman Darley Ramon Torres. Dit zei de oefenmeester van de Rotterdammers gisteren tegen RTV Rijnmond.

"Hij keept sowieso zondag in de oefenwedstrijd tegen Sampdoria. Daarna zien we verder, maar de kans is groot dat hij speelt tegen NEC," zei de trainer over de eerste wedstrijd in de nieuwe competitie. De keuze voor de Braziliaan is niet verrassend, omdat zowel Erwin Mulder als Rob van Dijk geblesseerd zijn. Op de reservebank zit nog wel Kostas Lamprou. "Er is geen geld voor een andere doelman, dat hoofdstuk is gesloten. Het is nu belangrijk om Darley vertrouwen te geven."

Astana tot 2013 in wielrennen

De Kazachstaanse autoriteiten hebben bevestigd dat Astana tot eind 2013 in het wielerpeloton actief zal zijn. De sponsor kwam eerder dit jaar nog in opspraak omdat ze niet aan haar verplichtingen kon voldoen.

De verlenging houdt mogelijk verband met de terugkeer van Aleksandr Vinokourov in het wielerpeloton. "Astana blijft tot eind 2013 in het peloton. Wij doen er alles aan Alberto Contador te behouden," zei Rini Wachtmans die aan Astana verbonden is. Hij vindt het vreemd dat Lance Armstrong en Johan Bruyneel een eigen ploeg lijken te beginnen en er vandaag al een presentatie over hebben. "Zij komen nu nog voor Astana uit."

Nederlander NAVO-top uitgegooid

Een Nederlandse topfunctionaris is afgelopen voorjaar door de AIVD de toegang ontzegd tot het hoofdkwartier van de NAVO. Volgens de dienst zou de man 'mogelijk chantabel' zijn en moest hij direct vertrekken uit het hoofdkwartier én de Verenigde Staten. Woordvoerders van de AIVD hebben dit tegenover dagblad De Telegraaf bevestigd.

De AIVD laat weten dat de man toegang had tot uiterst gevoelige informatie en dat er een risico was dat hij de informatie zou 'verkopen aan kwaadwillenden'. De functionaris in kwestie ontkent dit in alle toonaarden.

Door het gedwongen vertrek van de Nederlandse topfunctionaris is een grote rel ontstaan bij de NAVO. Zo zouden een admiraal en de directe leidinggevende van de NAVO-functionaris achter de Nederlander staan. De functionaris heeft inmiddels protest aangetekend en spant een proces aan.

Dit gebeurde ook al eerder door de Zeelandse korpschef Fup Goudswaard. Ook hij moest na een onderzoek van de AIVD weg. Ook hij bracht de dienst voor de rechter. Volgende week zal de rechtbank in Den Haag hier uitspraak over doen.

Hier neemt columnist Driek Oplopers de AIVD op de hak.

CD: Mike Oldfield - Tubular Bells / The Collection

2008 was het jaar waarin na 35 jaar het contract van Mike Oldfield met zijn werkgever Virgin Records ophield. De rechten van Tubular Bells kwamen eindelijk bij hemzelf terecht, maar werden begin 2009 overgedragen aan Mercury Records. Deze maatschappij liet er geen gras over groeien en bracht het magnum opus opnieuw uit in verschillende hoedanigheden, waaronder een Deluxe edition set (met o.a. een 5.1 mix, een 60 pagina tellend boekwerkje, plectrums en een poster), een vinyl versie en een 2-cd box. De laatste bevat het geremasterde originele album van Tubular Bells en een cd The Collection, met hierop de tracks van Oldfield tussen 1974 en 1983.

[CC09]Castle Crashers vechten hun weg naar de Playstation 3

Goed nieuws voor de Playstation 3 gebruikers: Het populaire en kleurrijke Castle Crashers komt namelijk naar de jongste console van Sony. Dit is bekend geworden op de Comic-con waar de game ook speelbaar is voor het publiek.

Castle Crashers is een game voor de Xbox 360 waarin droge humor en het kapot slaan van tegenstanders centraal staat. De game won al eens de award voor beste XBLA-game en is maar liefst 900.000 keer over de digitale toonbank gegaan. Wanneer we de game voor de Playstation 3 kunnen verwachten is nog niet bekend.

Schietpartij op universiteit Texas

Op de Texas Southern University (TSU) heeft gisterenavond rond negen uur een schietpartij plaatsgevonden. Er zijn tientallen schoten gelost en zeker zes mensen raakten hierdoor gewond.

De schutter opende het vuur vanuit een auto waarmee hij voor het gebouw van de school was gestopt. De schietpartij vond plaats nadat een concert, dat naast het schoolgebouw werd gegeven, juist was afgelopen.

Eva Pickens, student en woordvoerder van de TSU, was één van de slachtoffers. Zij liet weten dat het incident aan de oostkant van het gebouw plaatsvond, vlakbij de parkeergarage. Geen van de zes gewonden verkeert nog in levensgevaar. Naar de dader(s) wordt met man en macht gezocht.

Obama wil einde VN-sancties Irak

De Amerikaanse president Barack Obama steunt de pogingen van Irak om de Verenigde Naties zover te krijgen dat de sancties tegen het Arabische land worden geschrapt. Irak moet nog altijd voor miljarden aan herstelbetalingen aan Koeweit betalen, omdat het regime van Saddam Hussein het buurland in 1990 binnenviel.

"Irak zou niet moeten lijden voor de zonden van een afgezette dictator", zei Obama gisteren na een ontmoeting in het Witte Huis met de Iraakse premier Nuri al-Maliki.

De Iraakse regeringsleider kwam gisteren in Washington aan voor zijn eerste bezoek aan het Witte Huis sinds Obama als president aantrad. Drie weken na de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Iraakse dorpen en steden willen beide landen graag laten zien dat hun relatie in een nieuwe fase is beland, waarin de nadruk ligt op niet-militaire samenwerking.

De kwestie van de herstelbetalingen weegt zwaar voor Maliki. Voordat hij in Washington met Obama sprak, bezocht Maliki New York. Daar vroeg hij de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad - de VS, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië - de sancties tegen Irak op te heffen.

Jumbo beste supermarkt voor biologisch vlees

Bewuste vleeseters en vegetariërs kunnen het best boodschappen doen bij supermarktketen Jumbo. Dat concluderen dierenbeschermingsorganisatie Varkens in Nood en Milieudefensie in een vandaag gepresenteerd onderzoek naar het aanbod van biologisch vlees en vleesvervangers in de tien grootste Nederlandse supermarktketens.

Volgens het onderzoek zijn biologisch vlees en vleesvervangers bij Jumbo goed geprijsd en in redelijk ruime mate aanwezig. Super de Boer scoorde het slechtst vanwege de hoge prijzen en het relatief kleine aanbod.

Gemiddeld is biologisch vlees in de supermarkten 81 procent duurder dan gewoon vlees. Een biologische kip is gemiddeld zelfs 218 procent duurder dan een kip uit de vee-industrie, stellen de onderzoekers. Supermarkten stunten ook veel vaker met gangbaar vlees dan met biologisch vlees. Slechts 2 procent van de vleesaanbiedingen in de reclamefolders van de supers betrof biologisch vlees.

Een hoop moois in LittleBigPlanet 1 miljoen levels-trailer

Gisteren hadden we voor jullie al het bericht dat LittleBigPlanet maar liefst meer dan 1 miljoen verschillende levels op hun servers hebben staan. Deze levels zijn gemaakt door creatieve spelers. Zoals verwacht zitten hier een hoop kleine, lelijke en slechte levels bij, maar er zitten ook zeker een hoop pareltjes bij. Media Molecule heeft nu een trailer vrijgegeven waarin het behalen van de 1 miljoen levels gevierd word. Zie welke levels boven de rest uitsteken.

AZ wil 7 miljoen euro voor De Zeeuw

AZ is bereid middenvelder Demy de Zeeuw te laten vertrekken naar Ajax. Voorwaarde is wel dat de Amsterdammers voldoen aan de door de Alkmaarders gewenste transfersom. Het Algemeen Dagblad meldt dat AZ zes à zeven miljoen euro verlangt voor de Oranje-international, met wie trainer Ronald Koeman inmiddels geen rekening meer houdt in zijn plannen.

Ondanks verwoede pogingen van Koeman en aanvoerder Stijn Schaars om De Zeeuw bij AZ te houden, is duidelijk geworden dat de middenvelder weg wil uit Alkmaar. De motivatie bij De Zeeuw is de laatste weken flink afgenomen, wat Koeman ertoe deed besluiten om hem niet op te nemen in de selectie voor het oefenduel met Hamburger SV.

Dat houdt echter niet in dat Ajax De Zeeuw zomaar kan komen ophalen in Alkmaar. De Amsterdammers zullen hun eerdere bod van vier miljoen euro moeten verhogen naar een bod van zes à zeven miljoen euro, de transfersom die de landskampioen verlangt voor de middenvelder.

AZ wil De Zeeuw eigenlijk helemaal niet aan een concurrent verkopen en zal dan ook blijven vasthouden aan de bovengenoemde vraagprijs. Met sc Heerenveen, FC Groningen en FC Twente zouden de Alkmaarders in het geheim zelfs onderling afspraken hebben gemaakt om zich niet meer te laten dwingen tot transfers door Ajax en PSV, zo schrijft het AD donderdag.

Tientallen huizen uitgebrand in Marseille

Tientallen huizen zijn verwoest door een natuurbrand in oostelijke buitenwijken van de Zuid-Franse havenstad Marseille. Honderden inwoners van de buitenwijken zijn geëvacueerd.

Dat hebben de hulpdiensten vanmorgen vroeg laten weten. De brand ontstond gisteren tijdens een militaire oefening waarbij werd geschoten. Ongeveer 1200 hectare natuurgebied is in vlammen opgegaan. In het door de brand getroffen gebied zijn 135 politiemensen actief. Ze moeten onder meer plunderingen helpen voorkomen.

Ruim vierhonderd brandweerlieden, geholpen door helikopters en blusvliegtuigen, streden tegen het vuur. Een regionale topfunctionaris noemde het onacceptabel dat er een militaire oefening plaatsvond "alsof er niets aan de hand is". In het zuiden van Frankrijk komen in de zomer door hitte en droogte vaak branden in de natuur voor. Gisteren stond er ook een harde wind in het gebied.

'Hervormen zorg nodig voor economie VS'

De hervorming van de gezondheidszorg staat centraal als het om het herstel van de Amerikaanse economie gaat. Dat zei president Barack Obama gisterenavond (plaatselijke tijd) op een persconferentie waar hij zijn hervormingsplannen voor de gezondheidszorg verdedigde.

"Door de oplopende kosten voor de gezondheidszorg gaan Amerikanen failliet", aldus Obama. "Elke dag verliezen 14.000 mensen hun ziektekostenverzekering." De president stelde dat als de kosten voor de gezondheidszorg niet onder controle worden gebracht, ook het land bankroet zal gaan. "We willen een hervorming doorvoeren die minder kost, meer keuzevrijheid biedt en waarop alle Amerikanen kunnen rekenen", zei Obama. "En we zullen het dit jaar doen."

De aanpak van de gezondheidszorg geldt als het belangrijkste binnenlandse hervormingsproject van Obama. Bij veel Republikeinen, maar ook bij leden van zijn Democratische Partij stuiten de plannen op steeds meer weerstand. Vooral vanwege de gigantische kosten van circa 1 biljoen dollar (700 miljard euro) om voor alle Amerikanen een betaalbare zorg te realiseren.

Van de ruim 300 miljoen Amerikanen hebben er ongeveer 47 miljoen geen ziektekostenverzekering. In het begin van zijn ambtsperiode probeerde Bill Clinton met de hulp van zijn vrouw Hillary daarin ook verandering te brengen. Die poging liep op een jammerlijke mislukking uit.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws, om betrokkenen lastige vragen te stellen. Vandaag een schandelijk voornemen van de PVV:

De PVV wil uitrekenen wat de kosten en baten van de allochtonen in Nederland zijn. Ik vraag mij werkelijk af, hoe je zoiets zou moeten doen. Becijfer je het totale bedrag aan uitkeringen voor allochtonen, en trek je daar de door allochtonen betaalde belastingen en premies af? Of ga je verder? Bereken je de kosten van de gezondheidszorg aan negers ook door? De subsidie voor het openbaar vervoer gedeeld door het percentage Turken en Marokkanen ofzoiets? Ik bedoel maar: het kán helemaal niet worden uitgerekend, wat een allochtoon kost. Maar het belangrijkste: waarom zou je dat willen?

Onderzoek naar accijns op cannabis

Nederland zou moeten overwegen om accijns te heffen op cannabis, bovenop de omzetbelasting. Dat zei D66 kamerlid Boris van der Ham gisteren. Zijn partij stelde minister Wouter Bos van Financiën kamervragen naar aanleiding van het besluit van de Amerikaanse stad Oakland om aanvullende belasting te heffen op cannabis om extra inkomsten te creëren.

D66 vroeg de minister onder meer te onderzoeken wat de extra belasting zou kunnen opleveren voor Nederland. "Het accijns hoeft maar een klein percentage van de prijs te zijn, zo voorkom je dat mensen illegale softdrugs kopen", aldus Van der Ham, die zelf vorige week in Oakland was en daar over de plannen hoorde. Volgens Van der Ham namen in Oakland cannabistelers zelf het initiatief voor de accijns om zo een bijdrage te leveren aan de samenleving.

GTA IV: The Ballad of Gay Tony releasedatum bekend

Rockstar heeft vandaag bekend gemaakt dat hun volgende DLC episode voor Grand Theft Auto 4, The Ballad of Gay Tony, zal verschijnen op 29 oktober. Naast dat je de episode van de Xbox Live Marketplace kunt downloaden voor 1600 MS points, kun je hem ook in de winkel kopen. Daar kun je hem op een schijfje kopen samen met de eerste episode, The Lost and Damned. Dit zal gaan verschijnen onder de naam Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City. De prijs hiervan is nog niet bekend. In deze episode ga je het hoogstaande nachtleven van Liberty City onveilig maken als Luis Lopez, werknemer van nachtclub impresario Tony ''Gay Tony'' Prince.

"players will struggle with the competing loyalties of family and friends, and with the uncertainty about who is real and who is fake in a world in which everyone has a price."

Troepen VS 'onder huisarrest' in Bagdad

Het Amerikaanse leger in Bagdad is verrast door de defensieve houding van de Irakezen, nadat Amerikaanse troepen zich deze maand terugtrokken uit de steden van het land. Sinds het terugtrekken maken Iraakse autoriteiten het de Amerikanen heel moeilijk om zich nog vrij door grote steden te bewegen.

Gebieden die ze tot voor kort nog in handen hadden, zijn nu afgesloten voor de VS. Het Iraakse leger heeft het Amerikaanse verboden zich door steden langs checkpoints te bewegen zonder nadrukkelijke toestemming; ook wordt er bij elk Amerikaans konvooi een Iraaks konvooi meegestuurd.

Irak schopt soldaten uit Bagdad
In meerdere gevallen hebben de Irakezen ingegrepen, en soldaten die zich zonder toestemming in steden begaven resoluut buiten de poorten gezet. Het Amerikaanse leger heeft inmiddels geen keus, en is veroordeeld tot een bestaan binnen de bases en kampen die ze in de Iraakse woestijn of bij dorpjes hebben neergezet.

In december tekenden beide landen een overeenkomst die deze regelgeving mogelijk maakte, maar, in de woorden van een Amerikaanse officier in Bagdad, “we hadden niet verwacht dat het zo zou gaan. We dachten dat er een meer meewerkende houding zou zijn.” Hij voegt toe, dat er altijd al spanningen waren in de samenwerking tussen de Amerikanen en Irakezen.

Minister geïrriteerd maar gelaten
In reactie op de vraag of de troepen “nu huisarrest hebben”, reageerde minister van defensie Robert Gates zonder de assertie te ontkennen wrang: “Wellicht is het een manier om te zien hoeveel succes ons beleid heeft, als je Iraakse politiek zich weer over het land ziet uitspreiden.”

De officier die eerder aangehaald is, geeft aan dat sommige van zijn manschappen woest werden om de Iraakse weigering om Amerikanen toe te laten. Anderen zagen er hoop op een spoedige terugtocht naar de VS in.

'Irakezen weer de macht'
De macht over Bagdad is enorm verschoven. Hoewel de Amerikaanse regering de overeenkomst ondertekende waarin Irak de macht kreeg Amerikaanse troepenbewegingen te reguleren, had men niet verwacht dat Irakezen meteen het heft vijandig in eigen handen zouden nemen.

Politie en leger hebben de hoofdstad inmiddels volgens eigen, niet Amerikaans, plan opgedeeld. Een Iraakse kolonel in Bagdad bemerkt dat Amerikaanse soldaten het uiterst vervelend vinden om afhankelijk te zijn van Iraakse konvooien en Iraakse regelgeving. “Ze zijn veel passiever dan vroeger. Ik begrijp wel dat ze gefrustreerd zijn omdat ze vroeger veel konden patrouilleren, en nu niet meer. Nu hebben ze een soort gevangenis-achtig bestaan, alsof ze huisarrest hebben.”

Hoewel Amerika nog wel de macht over het platteland heeft, is het plan om ook dat in de komende jaren uit handen te geven.

Need for Speed: Nitro krijgt releasedatum

Zet het allen in jullie kalenders: De arcade-achtige racegame van EA games, Need for Speed: Nitro, verschijnt op 20 november in de Nederlandse schappen voor de Wii en de DS. Wat je zult tegenkomen in de game zijn kleurrijke en exotische banen, ondersteuning voor je Wii racing-wheel, en de Classic en Gamecube controllers van Nintendo. EA Montreal part-time press release PR man omschrijft de game alsvolgt:

"Need for Speed Nitro offers fun and intense competition for every type of gamer.''


Uitslagen oefenduels 22 juli

In augustus wordt er weer gevoetbald in zowel de Eredivisie als in de Jupiler League, als voorbereiding daarop spelen veel clubs oefenduels tegen amateurclubs of tegen elkaar. FOK!sport zet elke dag de uitslagen voor je op een rijtje.

ThuisUitUitslag
NEC
Schöne, Worm
Kasimpasa (Tur) 2-0
VVV-Venlo
Van Dessel, Dadda
FC Oss
Van Dessel (ed)
2-1
Jong SC Heerenveen Haarlem 1-0
FC Utrecht
Mertens
Ankaraspor (Tur) 1-3
Gemert Helmond Sport
Andrade, Philippart,
Renirie
1-3
ADO Den Haag
Buijs
Valencia (Spa)
Jordi Alba, David Navarro,Nacho González, Míchel
1-4
FC Eindhoven RKC Waalwijk 0-0
Sparta Rotterdam PAOK Saloniki (Gri) 0-1
Hoogstraten VV (Bel) RBC Roosendaal
Ars, Chlup, Pot
0-3
AZ Hamburger SV (Dui)
Petric
0-1
Olympiakos (Gri) FC Groningen 2-0

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.