FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 21 juni 2009

Domenicali: "KERS is een dure flop"

Ferrari-teambaas Stefano Domenicali noemt de introductie van het Kinetic Energy Recovery System, kortweg KERS, een hele dure flop.

Hoewel de meeste teams tegen de introductie van KERS waren, werd het systeem toch geïntroduceerd in de Formule 1. Tijdens de Britse Grand Prix maakte alleen het team van Ferrari er gebruik van. In het hele seizoen hebben zelfs alleen Ferrari, McLaren, BMW Sauber en Renault het systeem minimaal één keer gebruikt. Veel teams hebben echter miljoenen uitgegeven om het systeem te bouwen, maar vrijwel geen één team lijkt het systeem nog te willen gebruiken. Volgens Domenicali kan er dan ook wel geconcludeerd worden dat de introductie een flop was.

"Ja. Het is simpel dat te zeggen, maar het is zo", zei de teambaas tegen reporters die vroegen of KERS geflopt was. "We zullen er van moeten leren. KERS kan heel veel waarde hebben in straatauto's, maar niet in een omgeving waar wij in verkeren. Wij werken in een race-omgeving waar veel dingen anders zijn. Er worden veel compromisen gesloten om te zorgen dat de auto goed presteert en daar gaat het uiteindelijk toch om."

"De realiteit is dat KERS zoals het er nu staat, niet geschikt is in deze regelgeving. Dat is een feit en daar zullen we van moeten leren. Formule 1 is vitaal om techniek over te dragen van de autosport naar de straatauto's, maar we moeten wel zorgen dat we daar niet te ver in gaan. We moeten wel aan de winnende kant van de sport blijven."

[IndyCar] Uitslag Iowa Corn Indy 250

Dario Franchitti heeft op de Iowa Speedway de Iowa Corn Indy 250 op zijn naam geschreven. De Schot bleef op de 7/8 mijl oval Ryan Briscoe en Hideki Mutoh voor. Robert Doornbos crashte al in de beginfase en kon pas na reparaties verder. Hij kwam als vijftiende over de streep.

De race op Iowa kende een tumultueuze openingsfase. Het was al na enkele ronden dat zowel E.J. Viso als Robert Doornbos last van onderstuur hadden en tegelijkertijd crashten. De Nederlander kwam daarbij Ryan Hunter-Reay tegen, waarna alleen Doornbos na lange reparaties door kon.

Nadat de baan weer vrijgegeven was, waren het Scott Dixon en Helio Castroneves die streden om de leiding en de Braziliaan reed de voor hem rijdende Ganassi-coureur aan, waardoor deze een lekke band kreeg en de Penske-rijder een kapotte voorvleugel had. Niet veel later crashte Justin Wilson met zijn auto, gevolgd door Raphael Matos en Mario Moraes.

Tony Kanaan nam de leiding van de race over en leek zijn auto goed voor elkaar te hebben. Halverwege de race maakte de Braziliaan een pitstop, maar hij had er niet veel plezier van, want enkele ronden later kwam hij in aanraking met de muur en viel uit. Daarna was het aan Ryan Briscoe en Dario Franchitti om te strijden om de leiding. Na de laatste pitstops streden beide coureurs om de winst.

Het tempo van de toppers lag erg hoor, waardoor beide rijders bijna het hele veld op een ronde zetten. Franchitti nam de leiding over van de klassementsleider en stond deze niet meer af. Daarachter werd Mutoh verrassend derde, voor Dan Wheldon die net niet op een ronde gezet werd.

In het klassement bleef Ryan Briscoe aan de leiding. De Penske-rijder zag Dario Franchitti naderen tot op drie punten: 241 om 238 punten. Derde staat Scott Dixon met 226 punten. Robert Doornbos staat gedeeld veertiende met 119 punten.

Uitslag Iowa Corn Indy 250:

Pos. Rijder Team Tijd
1 D. Franchitti Target Chip Ganassi Racing geen tijd
2 R. Briscoe Team Penske + 5.013
3 H. Mutoh Andretti Green Racing + 10.976
4 D. Wheldon Panther Racing + 17.580
5 S. Dixon Target Chip Ganassi Racing + 1 ronde
6 T. Scheckter Dreyer & Reinbold Racing + 1 ronde
7 H. Castroneves Team Penske + 1 ronde
8 M. Conway Dreyer & Reinbold Racing + 1 ronde
9 D. Patrick Andretti Green Racing + 1 ronde
10 E. Carpenter Vision Racing + 2 ronden
11 G. Rahal Newman/Haas/Lanigan Racing + 5 ronden
12 M. Andretti Andretti Green Racing + 6 ronden
13 J. Lazier Team 3G + 13 ronden
DNFT. Kanaan Andretti Green Racing + 142 ronden
DNF R. Doornbos Newman/Haas/Lanigan Racing + 192 ronden
DNFR. Matos Luczo Dragon Racing + 197 ronden
DNFM. Moraes KV Racing + 198 ronden
DNFJ. Wilson Dale Coyne Racing + 217 ronden
DNFR. Hunter-Reay A.J. Foyt Racing + 248 ronden
DNFE.J. Viso HVM Racing + 250 ronden

Klassement na 7 van 17 races:

Pos. Naam Team Punten
1. R. Briscoe Penske 241
2. D. Franchitti Chip Ganassi 238
3. S. Dixon Chip Ganassi 226
4. H. Castroneves Penske 213
5. D. Patrick Andretti Green 189
6. D. Wheldon Panther Racing 184
7. T. Kanaan Andretti Green 162
8. M. Andretti Andretti Green 159
9. G. Rahal NHL Racing 145
10. H. Mutoh Andretti Green 142
11. R. Hunter-Reay A.J. Foyt 128
12. E. Carpenter Vision Racing 126
13. R. Matos Luczo Dragon 120
14. R. Doornbos NHL Racing 119
15. J. Wilson Penske 119
16. M. Moraes KV Racing 108
17. W. Power Penske 99
18. M. Conway D&R Racing 96
19. E.J. Viso HVM Racing 85
20. T. Scheckter D&R Racing 80

C. Ronaldo: "Ik word op 30 juni gepresenteerd"

Cristiano Ronaldo vermoedt dat hij tot een persoonlijk akkoord gaat komen met Real Madrid. De Portugese sterspeler verwacht dat hij op dinsdag 30 juni wordt gepresenteerd bij de club uit Madrid.

Manchester United accepteerde onlangs een bod van maar liefst 94 miljoen euro van Real Madrid op Ronaldo. De speler moet nog wel een persoonlijke overeenstemming bereiken. Ronaldo keerde zondag terug in Portugal na een vakantie in de Verenigde Staten.

Hij zal de komende week gaan praten met Real over zijn persoonlijke wensen. "Ik denk dat ik op 30 juni zal worden gepresenteerd bij Real", aldus de nieuwe aanwinst in de Spaanse krant Marca.

Tegenover het Engelse The News of the World vertelde Ronaldo dat hij zijn transfer ziet als een "normale": "Deze transfer is niet anders dan anderen. Ik heb mijn persoonlijke voorkeur voor Real uitgesproken en de twee clubs hebben een overeenstemming bereikt."

Ronaldo is zich ervan bewust dat hij zich stiller had moeten houden omtrent zijn wens om ooit voor Real Madrid uit te komen. "Alles wat er gespeculeerd werd over mijn transfer naar Real was mijn fout. Niet die van Real Madrid of Manchester United. Ik heb mijn mond open gedaan en daardoor zijn er problemen ontstaan. Ik had het anders moeten doen."

Berlusconi houdt rekening met vertrek Pirlo

De kans is aanwezig dat Andrea Pirlo volgens seizoen niet meer bij AC Milan speelt.

De Italiaanse middenvelder zou in de belangstelling staan van Chelsea. Dit is de nieuwe club van oud Milan-trainer Carlo Ancelotti. De trainer zou de Italiaans-international graag mee willen nemen naar Engeland.

President Silvio Berlusconi heeft laten weten dat een overgang van Pirlo naar Chelsea bespreekbaar is."We moeten nog bekijken wat we met Pirlo gaan doen. We hopen dat hij blijft, maar we moeten de situatie nog beoordelen", aldus Berlusconi op het televisiekanaal van AC Milan.

Pirlo was afgelopen week actief met het Italiaanse elftal op de Confederations Cup. Zondagavond werd Italië uitgeschakeld na een kansloze 3-0 nederlaag tegen de Brazilianen.

Voorspel Wimbledon en win een sporttas

Maandag is het zo ver, dan gaat het meest prestigieuze tennistoernooi ter wereld van start: Wimbledon. Gedurende twee weken zullen 128 mannen en 128 vrouwen met elkaar de strijd aan gaan op het heilige gras.

Bij de mannen is de grote vraag of Nadal zijn titel kan verdedigen of dat Roger Federer de troon weer terug pakt. En wordt de damesfinale weer een zusjesaffaire van de dames Williams of kan Safina dan eindelijk haar eerste grandslamtitel winnen? Het wordt een spannende tijd en wij gaan die in samenwerking met SEGA nog spannender maken. We geven namelijk twee Virtua Tennis-sporttassen weg aan de mensen die de winnaar correct kunnen voorspellen.

Meedoen is heel simpel. Geef in een reactie onder dit bericht aan wie Wimbledon gaat of gaan winnen bij de mannen en/of vrouwen (twee keer meedoen is twee keer kans). Onder de goede inzendingen verloten we dan de sporttassen. Meedoen kan tot het toernooi officieel van start gaat op maandag 22 juni om 11.00 uur. Inzendingen die na die tijd gedaan worden, dingen niet meer mee naar de prijs.

Alternatieve straf: auto wassen

Een 14-jarige jongen die een slaatje tegen een geparkeerde auto heeft gegooid, heeft een niet alledaagse straf gekregen voor dit incident. De knaap uit Terschuur moet de auto wassen.

Eergisteravond gooide de jongen in Hoevelaken het slaatje tegen de auto. Hij werd betrapt en op zijn gedrag aangesproken door een getuige. Ook werd de politie gewaarschuwd.

In overleg met de eigenaar van de auto en de ouders van de knaap besloten de dienders de jongen een passende straf te geven. In dit geval moet de schavuit dus de bevuilde auto wassen.

The Stig ontmaskerd?

De BBC bevestigde al eerder dat The Stig, de gemaskerde testcoureur van het populaire programma Top Gear, voor het eerst zijn helm af zou zetten. Vandaag was het eindelijk zover.

Deze gebeurtenis werd aangekondigd door Jeremy Clarkson in zijn column in The Sun. "Deze onthulling zal een enorme verrassing zijn voor de kijkers", aldus Clarkson. De Brit zei verder dat The Stig vandaag de studio in zou stormen voordat hij zijn gezicht zou laten zien. "Dit televisiemoment staat even hoog aangeschreven als toen Neil Armstrong liep... over het lijk van JR Ewing."

Eerder gingen er al geruchten rond over dat The Stig Ben Collins, een ex-stuntman, zou zijn. De BBC heeft in het verleden echter altijd ontkend dat Collins The Stig was.

De eerste Stig was Perry McCarthy, een voormalige Formule 1-coureur die gewoonlijk in het zwart gekleed was. Hij werd in 2002 opgevolgd nadat hij een doodzonde had begaan door zijn identiteit onthullen in een biografie. Hij werd opgevolgd door de witte Stig.

Inmiddels is bekend geworden dat onder de helm van The Stig niemand minder zat dan voormalig Formule 1-wereldkampioen Michael Schumacher. Het is echter nog niet geheel duidelijk of het om een publiciteitsstunt gaat of niet.

Uitslag Brazilië - Italië

Brazilië heeft door een uitstekende prestatie neer te zetten voor de uitschakeling van Italië gezorgd. De regerend wereldkampioen ging in Pretoria met 3-0 onderuit.

Brazilië kwam het gevaarlijkst uit de startblokken. Luís Fabiano bereikte Ramires aan de rechterkant, maar de rechtshalf kwam met zijn schot niet verder dan de buitenkant van de paal. De Brazilianen bleven verreweg de betere. Zo voorkwamen Fabio Cannavaro en doelman Gianluigi Buffon dat pogingen van Kaká en Robinho in de goal belandden. Ook één op één met Luís Fabiano bleek de doelman koel genoeg. De kansen van Brazilië bleven maar komen. Een voorzet van Lúcio belandde via een Italiaans been op de paal, terwijl Buffon even later een schot van de verdediger moest pareren.

Toch ging de bal er nog voor de rust in. Een goede bal door het midden van Maicon belandde bij Luís Fabiano. De spits van Sevilla draaide zich naar de goal en passeerde Buffon: 0-1. En opeens was de ban gebroken. Fabiano maakte nog voor rust zijn tweede treffer na een goede actie van Kaká. En de Italianen konden absoluut geen vuist meer maken, zelfs Buffon kon niets doen tegen de derde treffer, die door Andrea Dossena over de eigen doellijn werd gewerkt. De linksback van Liverpool probeerde een voorzet van Robinho weg te halen, maar faalde en zorgde voor de 0-3 ruststand.

De Italianen dienden in het tweede bedrijf het net te vinden, omdat Egypte in Rustenburg achter stond tegen de VS. Met het inbrengen van Simone Pepe en Alberto Gilardino verliep het niet veel beter voor de Squadra Azzurri. Een grote ontstond wel een kwartier voor tijd toen Júlio César ver uit zijn doel was en de bal verloor aan Gilardino. De Italiaanse aanvaller kreeg de bal echter niet bij een landgenoot die er goed voor stond, waardoor het lege doel ook daadwerkelijk leeg bleef.

Naar de slotfase toe namen de VS het stokje van Egypte over, waardoor Italië aan één doelpunt genoeg zou hebben. Maar de ploeg van bondscoach Marcello Lippi kreeg het niet voor elkaar om het net te vinden. Omdat ook de Brazilianen het moeilijker hadden in de tweede helft, mede doordat het bleef bij schoten van afstand. In Pretoria bleef het bij 0-3, waardoor de Verenigde Staten naar de halve finale tegen Spanje gaan, en Italië uit het toernooi ligt.


Italië - Brazilië 0-3
37' Luís Fabiano 0-1
43' Luís Fabiano 0-2
45' Andrea Dossena (e.d.) 0-3

Stadion: Loftus Versfeld, Pretoria
Arbiter: Benito Archundia (MEX)
Gele kaart: Giorgio Chiellini, Andrea Dossena (Italië)

Opstellingen:

Italië: Buffon; Zambrotta, Cannavaro, Chiellini, Dossena; De Rossi; Camoranesi, Montolivo (Pepe/46), Pirlo, Iaquinta (Rossi/38); Toni (Gilardino/57).

Brazilië: Júlio Cesar; Maicon, Lúcio, Juan (Luisão/24), André Santos; Ramires (Josué/86), Gilberto Silva (Kléberson/84), Kaká, Felipe Melo; Robinho, Luís Fabiano.

'Voordeur explodeert door vuurwerk'

In Haarlem kreeg men een tuinslang door de brievenbus, in Best ging er afgelopen nacht waarschijnlijk een stuk vuurwerk bij iemand naar binnen. In Haarlem zorgde dit voor een ondergelopen benedenverdieping en in Best explodeerde een ruit in de voordeur.

Na de vernieling in de Gerrit van de Veenstraat heeft de brandweer het pand gecontroleerd. De politie heeft sporenonderzoek verricht, een buurtonderzoek gedaan en getuigen gesproken. Voor zover bekend is er nog niemand aangehouden, de politie houdt de zaak in onderzoek.

Natal revolutionair? Nooit met een theremin gegamed zeker?

Deze E3 liet Microsoft zien hoe we in de toekomst slechts met het bewegen van onze lichaamsdelen games kunnen gaan besturen. Behoorlijk revolutionair zou je zeggen.
Deze knaap laat echter zien dat dit niet zo bijzonder is aangezien hij zijn theremin heeft omgebouwd tot controller.

Maar lieve Rossdale, wat is een theremin ook al weer? Een theremin is een muziekinstrument dat bestaat uit een doosje met twee metalen staven waartussen een magnetisch veld opgewekt is. Wanneer je met je hand in de buurt van een staaf komt, verandert het geluid van het apparaat en zo kun je toffe tunes spelen.
Dat het ook bruikbaar is om een spelletje Mario te spelen zien we hier:

The Stig 'ontmaskerd'?

De BBC bevestigde al eerder dat The Stig, de gemaskerde testcoureur van het populaire programma Top Gear, voor het eerst zijn helm af zou zetten.

Deze gebeurtenis werd aangekondigd door Jeremy Clarkson in zijn column in The Sun. "Deze onthulling zal een enorme verrassing zijn voor de kijkers", aldus Clarkson. Clarkson zei verder dat The Stig vandaag de studio in zou stormen voordat hij zijn gezicht zou laten zien. "Dit televisiemoment staat even hoog aangeschreven als toen Neil Armstrong liep... over het lijk van JR Ewing."  

Eerder gingen er al geruchten rond dat The Stig Ben Collins, een ex-stuntman, zou zijn. De BBC heeft in het verleden echter altijd ontkend dat Collins The Stig was.

De eerste Stig was Perry McCarthy, een voormalige Formule 1-coureur die gewoonlijk in het zwart gekleed was. Hij werd in 2002 opgevolgd nadat hij een doodzonde had begaan, namelijk zijn identiteit onthullen in een biografie. Hij werd opgevolgd door de "witte Stig".

Inmiddels is bekend geworden dat onder de helm van The Stig niemand minder zat dan voormalig Formule 1-wereldkampioen Michael Schumacher. Het is echter nog niet geheel duidelijk of het om een publiciteitsstunt gaat of niet.

Met dank aan Its_Muppet en Nood-kloon voor de submit.

Vettel: "De auto is fantastisch"

Het Formule 1-team van Red Bull Racing behaalde in Groot-Brittannië voor de tweede maal dit jaar een dubbel door met Sebastian Vettel en Mark Webber de eerste twee plaatsen te bezetten. Hierdoor doet het Oostenrijkse team weer helemaal mee in de titelstrijd.

"Dit is echt een fantastisch circuit," zei Vettel. "Ik denk dat alle rijders de snelle bochten leuk vinden, het is een droom, dus gefocust blijven en je ogen open houden is niet makkelijk. De start was erg belangrijk en in de eerste stint probeerde ik zo ver mogelijk weg te rijden, omdat het cruciaal is voor de rest van de race. De auto was fantastisch en ik kon maar blijven pushen, terwijl de banden constant bleven."

"De tweede stint was niet makkelijk, te meer omdat er veel gelapte auto's aan het vechten waren. Daarom moest ik van het team uitkijken en na de laatste stop consolideerde ik gewoon," zei de Duitser die voor de tweede maal in de Formule 1 op Silverstone racete dit weekend.

"Iedereen in het team werkt hard en de auto is nu fantastisch. We hebben bewezen dat het een stap in de goede richting is, dus ik ben erg blij. Ik wil ook Silverstone bedanken, omdat ik het racen hier zo leuk vind. Iedereen op de tribune klapte voor me en de sfeer bij het vallen van de finishvlag was fantastisch. Ik droomde toen ik jong was al van het winnen van de Britse Grand Prix en nu heb ik dat gedaan," zei een blije Vettel.

Ook teambaas Christian Horner was blij na afloop van de race. "Wat een fantastisch resultaat met de eerste twee plaatsen en totale dominantie van de race. Er waren veel leden van het team vandaag en om te zien waar de auto's toe in staat zijn, is fantastisch. Het circuit ligt de auto goed en zowel Sebastian als Mark hebben goed werk verricht. Het is een fantastisch resultaat, maar we hebben nog een lange weg te gaan om Brawn GP in te halen."

Chelsea haalt Tsjechisch keeperstalent

De Tsjechische doelman Jan Sebek zal volgens zijn zaakwaarnemer volgende maand een contract tekenen bij Chelsea.

In Tsjechië wordt de achttienjarige Sebek al vergeleken met de huidige doelman van Chelsea Petr Cech. Chelsea volgt de jonge doelman al een lange tijd. In 2007 liep hij al een keer stage bij de club van Roman Abramovich. Chelsea wilde hem toen graag hebben. De keeper had echter last van heimwee en keerde terug naar Tsjechië.

Sebek ging naar Viktoria Plzen. Bij deze Tsjechische club bleef hij goed op dreef waardoor Chelsea hem nu alsnog naar Londen wil halen. "Ik kan bevestigen dat Sebek op 2 juli een profcontract zal tekenen bij Chelsea", aldus zijn zaakwaarnemer.

FIFA schorst Lokeren-aanvaller voor vier maanden

Ahmet Touré is door de FIFA voor vier maanden geschorst. De aanvaller van het Belgische Lokeren is geschorst omdat hij zijn handtekening heeft gezet onder het contract bij twee verschillende clubs.

De Ivoriaanse aanvaller kwam vorig jaar over van het Ghanese Asante Kotoko. Hij tekende echter ook voor Sfaxien uit Tunesië. Ook krijg Touré een boete van zeshonderd euro. De aanvaller kwam vorig seizoen vijf keer in actie voor Lokeren. Hij wist het net nog niet te vinden.

Woning blank na tuinslang door brievenbus

Het zal je maar overkomen: je komt 's ochtends de trap af en de hele benedenverdieping staat onder water. Voor bewoners van de Kellogstraat in Haarlem was dit tafereel dit weekeinde helaas de realiteit.

In de voortuin van de woning lag een tuinslang en deze is 's nachts door de brievenbus naar binnen gedaan. Vervolgens is de kraan opengezet en stroomde de woning vol met water. Het is nog niet bekend hoeveel de schade bedraagt. De politie probeert de dader(s) te achterhalen en zoekt eventuele getuigen.

Wandeltocht levert ¤ 650.000 op

Honderdvijfig teams, elk bestaande uit vier personen, hebben zo'n 650.000 euro bij elkaar gelopen tijdens de Oxfam Novib Trailwalker wandeltocht. Met de opbrengst van de honderd kilometer lange wandeltocht worden duizenden kinderen in Mali gesteund om naar school te kunnen.

De teams vertrokken gisterenochtend vanuit Ede en hadden dertig uur de tijd om te finishen. De tocht voerde hen onder meer door -het normaal afgesloten- Natuurgebied de Veluwe. Slechts een paar teams wisten niet binnen de tijdslimiet te finishen.

[Special] NHL Draft 2009

Vrijdag 26 juni gaat de NHL Entry Draft 2009 van start. In deze special kun je lezen wat die draft precies inhoudt en welke spelers waarschijnlijk als eerste zullen worden gekozen door welke teams.

Wat is de NHL Entry Draft 2009?
Elk jaar kunnen amateurspelers zich inschrijven voor de NHL Entry Draft. Ongeveer twee weken na de Stanley Cup-finales kunnen NHL-teams dan in zeven verschillende ronden om de beurt een speler kiezen. Deze speler speelt dan nog niet gegarandeerd voor dat team, het houdt slechts in dat dit NHL-team als eerste kan onderhandelen met de speler. Op deze manier wordt voorkomen dat één team door met geld te smijten alle talenten naar zich toe kan trekken.

Voorwaarde voor de draft is dat de speler 18 tot 20 jaar oud is als hij uit Noord Amerika komt. Spelers die niet uit Noord Amerika komen mogen ook ouder dan 20 jaar zijn. De spelers komen meestal uit college-, high school- of minor league-teams. Voor gedrafte spelers bestaat een minimum- en een maximumsalaris.

De spelers die als eerste worden gekozen groeien meestal uit tot zeer waardevolle spelers. In de laatste twaalf jaar werden bijvoorbeeld Sidney Crosby, Alexander Ovechkin, Vincent Lecavalier en Patrick Kane gedraft. Het is echter geen garantie: in 1999 werd bijvoorbeeld Patrick Stefan als eerste gedraft. Tot op heden heeft hij geen indruk in de NHL weten te maken, en nu speelt hij in de Duitse competitie.

Uitleg over de draftvolgorde
De volgorde van de draftrondes wordt bepaald door een gewogen loting. Teams die laag eindigen in het reguliere seizoen hebben een grotere kans om de allereerste keuze te hebben. Er wordt begonnen met een loting voor de veertien teams die de play-offs niet hebben gehaald. Het team dat als laatste eindigde heeft 25% kans op de eerste keuze, het team dat als zeventiende eindigde slechts 0,5%. Echter, alleen de laagste vijf teams hebben kans op de eerste keuze, dus als een hoger team één van de eerste vijf draft picks loot, schuift dit team door naar achteren. Het gevolg is dat het laagst geëindigde team 48,2% kans heeft op de eerste keuze.

De overige draftposities worden bepaald na de Stanley Cup-play-offs. De winnaar van de Stanley Cup-draft altijd als dertigste en laatste, de andere finalist als 29ste. De teams die in de conference finals door de finalisten werden uitgeschakeld krijgen de nummers 28 en 27, waarbij de nummer 28 gaat naar het team met het beste seizoensresultaat. Vanaf nummer 26 worden de divisiewinnaars geplaatst, en daarna de rest. Hoe beter de resultaten, hoe later het team mag kiezen in de draft.

Op deze manier wordt gezorgd dat teams die laag eindigden in het seizoen het volgende seizoen een betere kans hebben om weer sterk terug te komen. Net zoals men vaak in de NBA ziet, kan een team dat het ene seizoen als laatste eindigde met toevoeging van de impulsen van een goede rookie ineens de play-offs halen en zelfs winnen. Hierdoor kennen de Amerikaanse sporten vaak een spannend competitieverloop met veel verschillende winnaars.

De beste draft picks van dit jaar
De beste draft picks worden gescout door scouts van de clubs zelf, maar ook door een centraal scouting-orgaan van de NHL. Central Scouting is een service van de NHL aan haar clubs en wordt gebruikt als een second opinion bovenop de eigen scoutinglijstjes. Voor elke forward, verdediger en goalie wordt een checklist bijgehouden waar Central Scouting op aanvinkt hoe goed de speler is in de verschillende spelonderdelen.

Men is het er unaniem over eens dat de eerste twee keuzes center John Tavares en verdediger Victor Hedman zullen worden, waarbij de New York Islanders, die als eerste mogen kiezen, waarschijnlijk voor John Tavares zullen gaan. Als gevolg zullen de Tampa Bay Lightning waarschijnlijk Victor Hedman kiezen.

John Tavares (18 jaar oud) is de scoringsleider in de Ontario Hockey League, meest waardevolle speler van het Canadese juniorenteam dat de gouden olympische medaille won en hij brak in 2007 een record van de legendarische Wayne Gretzky. Hij scoorde 72 goals dat jaar, het meeste dat ooit gescoord werd door een 16-jarige in de Canadian Hockey League. Bovendien maakte hij 215 punten, waarmee hij het record van Peter Lee brak. Hij staat ook bovenaan het lijstje van Central Scouting.

Victor Hedman (18 jaar oud) is een 1,98 meter grote Zweedse verdediger. Hij hielp zijn juniorenteam naar de zilveren medaille op de Olympische Spelen: zijn team verloor van het Canada van John Tavares. Hij is ook één van de jongste spelers die ooit voor het Zweedse nationale team speelde: hij debuteerde met de leeftijd van 17 jaar tegen Noorwegen in een vriendschappelijke interland.

Als nummers drie en vier worden Matthew Duchene, een 18-jarige center die wordt vergeleken met Steve Yzerman en Joe Sakic, en Magnus Paajarvi-Svensson, een dynamische Zweedse aanvaller, genoemd.

Draftvolgorde 2009

#TeamOpmerkingen
1.New York Islanders
2. Tampa Bay Lightning
3. Colorado Avalanche
4. Atlanta Thrashers
5. Los Angeles Kings
6. Phoenix Coyotes
7. Toronto Maple Leafs
8. Dallas Stars
9. Ottawa Senators
10. Edmonton Oilers
11. Nashville Predators
12. Minnesota Wild
13. Buffalo Sabres
14. Florida Panthers
15.Anaheim Ducks
16.Columbus Blue Jackets
17.St. Louis Blues
18.Montreal Canadiens
19.New York Rangers
20.Calgary Flames
21.Philadelphia Flyers
22.Vancouver Canucks
23.New Jersey Devils
24.Washington Capitals
25.Boston Bruins
26.New York IslandersPlek van San Jose door ruil van Dan Boyle
27.Carolina Hurricanes
28.Chicago Blackhawks
29.Detroit Red Wings
30.Pittsburgh Penguins

Rattenplaag in Amsterdams stadsdeel

Het krioelt in de Ringvaart aan de Linnaeuskade in het Amsterdamse stadsdeel Oost-Watergraafsmeer van de ratten. Het zijn er zo veel dat er van een plaag wordt gesproken. AT5 meldt dat de ratten niet gevaarlijk zijn, maar wel ziektes kunnen overbrengen.

De buurtbewoners zijn waarschijnlijk zelf verantwoordelijk voor de aanwezigheid van de ratten. De beesten komen namelijk af op voedsel dat in het water wordt gegooid om bijvoorbeeld eenden te voeren. Eendjes voeren is dan ook per direct verboden door het stadsdeel.

De Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) is ingeschakeld en er zijn speciale lokdozen neergezet om de ratten te vangen.

Cancellara wint Ronde van Zwitserland

Fabian Cancellara is de winnaar geworden van de Ronde van Zwitserland. De Zwitser greep de zege in de afsluitende tijdrit.

Voor aanvang van de tijdrit had Cancellara in het klassement slechts 4 seconde achterstand op Tadej Valjavec, en het was geen enkel probleem om deze achterstand ongedaan te maken. Cancellara won de 39 kilometer lange tijdrit in een tijd in 45.59. Op 1 minuut 27 achterstand eindigde Tony Martin als tweede en werd daardoor ook tweede in klassement. Thomas Dekker eindigde vandaag 47.41 knap als derde. In het klassement was de derde plaats voor Roman Kreuziger.

Valjavec was de verliezer van de dag. Hij verloor 3.49 op Cancellara en viel ver terug in het klassement.

Van Nistelrooy: "Ik heb nog wat toe te voegen"

Ruud van Nistelrooy wil zijn kans grijpen bij Real Madrid. De spits gaat niet uit van een vertrek bij de Madrileense club. Van Nistelrooy herstelt momenteel van een knieblessure en ziet ondanks alle geruchten over een vertrek nog genoeg kansen bij de club.

De 64-voudig Oranje-international laat in een gesprek met NOS Langs de Lijn weten dat hij zich geen zorgen maakt. Ondanks het feit dat de nieuwe voorzitter Florentino Pérez onlangs alle Nederlandse spelers per fax aanbood bij Engelse clubs.

"Ik ben geblesseerd, dus ik weet niet wat ze aan mij zouden willen verdienen. Ik hou me vast aan mijn contract en wil fit worden bij Real Madrid en daar weer voor mijn kansen gaan."

"Ondanks die fax blijft dat onveranderd. Ik heb een sterke motivatie om te slagen bij Real. Ik heb nog wat toe te voegen aan deze club en daar ga ik voor."

Van Nistelrooy heeft bij Real nog een contract voor één seizoen. De Brabantse spits wil zijn contract graag uitdienen. Hij speelde in drie jaar tijd 67 competitiewedstrijden.

Bezorgde vrachtwagen in launchtrailer Transformers 2

Optimus Prime is een soort bezorgde vader geworden sinds zijn aankomst op aarde en onze planeet zijn kindje. Samen met de Autobots probeert hij de aarde veilig te houden van de Decepticons. Dat lukt al enkele jaren aardig in de cartoons en in 2007 in de film van Michael Bay. Volgende week gaan Optimus, Bumblebee, Ironhide en Ratchet in de bioscoop weer op de vuist met Starscream en z'n kornuiten en een bijbehorende game van de "Bayformers" kan dan natuurlijk niet uitblijven. Onderstaande trailer geeft je vast een idee van wat je kan verwachten.

Ook vaderdag in Kamp Holland

Voor de soldaten in Kamp Holland in de Afghaanse provincie Uruzgan is het altijd feest als de post bezorgd wordt, maar met vaderdag is het extra bijzonder. Dan worden de mannen overladen met zakken en dozen vol verrassingen van het thuisfront. Defensie moedigt de achterblijvers aan vooral veel post te sturen. "We vertellen de familie altijd veel te schrijven, het is een belangrijke ondersteuning voor de mannen en vrouwen hier in Uruzgan," zegt een woordvoerder.

Majoor Rene opent zijn vaderdagpakketje vandaag in Kamp Holland. Zijn dochter Tosca (7) en zoon Luke (12) stuurden ieder hun eigen cadeautjes op voor vaderdag. De post komt eigenlijk pas morgen aan in Kamp Holland, een dag na vaderdag. Sommige vaders bewaarden hun pakje van vorige week speciaal om pas te openen op vaderdag.

Kamp Holland werd dit weekend opgeschrikt door een aanslag op een YPR-pantservoertuig. Daarbij raakten drie soldaten gewond. Een van hen is in kritieke toestand naar het militair hospitaal in Kandahar gebracht, maar is inmiddels buiten levensgevaar. De andere twee worden behandeld in het hospitaal op de basis Kamp Holland.


Ook vaderdag in Kamp Holland  (foto: DAG)

Button baalt van slechte start

Brawn GP-coureur Jenson Button eindigde in de Grand Prix van Groot-Brittannië op een zesde plaats. De Brit kende een slechte start en viel terug naar plaats negen. De klassementsleider wist uiteindelijk door een goede pitstopstrategie alsnog op te klimmen in zijn thuisland.

"Ik kende een slechte start. Jarno (Trulli, red.) voor me kwam zoals gewoonlijk erg slecht weg en ik kon geen kant uit. Ik probeerde binnendoor te gaan, maar daar was geen ruimte en buitenom was het vol en iedereen ging me zo buitenom voorbij," sipte Button.

"Achter Trulli in de eerste stint ging ik langzamer rijden om in de vrije lucht te kijken welke tijden ik kon rijden en dat was acht tiende van een seconde sneller. Maar ik kwam er gewoon niet voorbij. En dan op de harde banden werkte de auto gewoon niet, omdat de banden niet op temperatuur kwamen. Op het zachte rubber aan het einde van de race haalde ik Nico Rosberg en Felipe Massa bij alsof ze stil stonden, maar ik kwam er wederom niet voorbij."

'Huntelaar en Heitinga gewild door Rijkaard'

Frank Rijkaard, de nieuwe coach van Galatasaray, is volgens de Turkse krant Vatan van plan om Oranje-internationals Klaas-Jan Huntelaar en John Heitinga toe te voegen aan zijn selectie.

Volgens Vatan heeft Rijkaard de directie van Cim Bom de opdracht gegeven contact te zoeken met de zaakwaarnemers en huidige werkgevers van Huntelaar en Heitinga.

De kans dat The Hunter deel uitmaakt van de toekomstplannen van Real Madrid lijkt momenteel klein. Volgens het Franse L'Équipe heeft Tottenham Hotspur ook interesse in de oud-Ajacied.

Heitinga speelt sinds vorig seizoen bij Atlético Madrid, maar werd in zijn debuutseizoen hevig bekritiseerd door de Spaanse media.

Been: "Onthaal was ongelofelijk mooi"

Feyenoord begon zondag aan de voorbereiding op volgend seizoen. De nieuwe trainer, Mario Been, die terugkeerde op het oude nest, ziet zichzelf niet als verlosser.

Op een persconferentie na afloop van de eerste oefensessie van dit seizoen liet de oefenmeester doorschemeren dat ook buiten Nederland wordt gezien dat Feyenoord niet meer zoals vroeger is. "Als ik op de boulevard in Spanje loop wordt er tegen mij gezegd: sterkte. Dat zegt genoeg."

De taak van Been is naar eigen zeggen om dat respect terug te brengen."Ben ik de verlosser? Die benaming vind ik iets te ver gaan. Ik hoop dat ik bij Feyenoord een steentje kan bijdragen dat er in de toekomst weer met respect over deze club wordt gesproken."

Op grootse wijze werd de 'nieuwe' trainer onthaald tijdens de eerste training. "Het onthaal was ongelofelijk mooi. Ik heb het een paar keer als speler en als assistent-trainer meegemaakt, maar nu voor het eerst als hoofdtrainer. Dat geeft toch een bepaald gevoel. Ontroering is misschien wel het juiste woord, er ging wel iets door me heen."

Tot slot liet Been weten dat er versterkingen kunnen worden gehaald, daar investeerders bereid zijn om geld in de club te pompen. Zij kunnen het niet alleen, Feyenoord moet weer een hecht collectief worden. "Deze ploeg moet winnen, Europees voetbal halen. En iedereen zou daarin mee moeten. Iedereen moet de ego's opzij zetten en als echt team gaan opereren. Als we dat voor mekaar krijgen, dan kan hier weer iets moois ontstaan."

'Junker op huurbasis naar Roda'

Naar alle waarschijnlijkheid speelt Mads Junker het komende seizoen voor Roda JC. De club uit Kerkrade zal de spits van Vitesse voor een seizoen huren. Volgens Omroep Gelderland ondergaat de speler aanstaande maandag een medische keuring bij Roda JC.

De Deense spits kwam in het seizoen 2005/2006 naar Arnhem. Daar moest hij de opvolger worden van Matthew Amoah die zijn loopbaan voortzette in Duitsland. Junker wist de hoge verwachtingen echter nooit waar te maken.

Junker verdient bij Vitesse zo'n drieënhalve ton per jaar. Met dit salaris is hij een van de grootverdieners bij de club uit Arnhem. Het geld dat niet aan Junker uitgegeven hoeft te worden zal gebruikt kunnen worden voor versterkingen in de selectie van Vitesse.

Zieke olifanten en jankende troetelkinderen

Vanaf vandaag verschijnt er elke week een sportcolumn, die door AntonioBandito wordt geschreven. Kijk voor meer columns in de columnhoek van FOK!

Ach, wat hoor ik nou toch! Ajax ziet het niet zitten om al zó vroeg in het seizoen tegen 'zware' tegenstanders te spelen. Onze verwende fragiele topsportertjes met de fysiek van een gehalveerde regenworm worden op deze manier veel te zwaar belast. Hierdoor kunnen ze wel eens heel snel uitgeschakeld zijn in de Europa League. Overigens klaagt niet alleen Ajax, maar ook PSV zit te janken. Flikker toch op man, Ajax, het grote Ajax dat structureel mee wil doen in de Europese top, denkt dat ze met Groningen-uit in de benen niet bestand zijn tegen een tegenstander uit Europa. Klopt, maar dat heeft geen ene reet te maken met belasting, maar simpelweg met kwaliteit. Nederlandse clubs zijn gewoon niet goed genoeg. Het lachertje van Europa. Tegen wie wil Ajax dan wel spelen in haar openingsduel? VVV-Venlo? En dan bij voorkeur thuis? Met een krappe 2-1 overwinning op deze promovendus in de benen op bezoek bij een tegenstander van het kaliber Panathinaikos, Fenerbahçe, AS Roma of Everton? Commercieel directeur Henri van der Aat vindt dat de KNVB meer rekening moet houden met het Europees programma. "Het is in het belang van het Nederlandse voetbal dat we in internationale wedstrijden punten halen. De zogeheten coëfficiëntenlijst bepaalt hoeveel Nederlandse clubs mogen worden afgevaardigd aan de Europese toernooien. Het is jammer dat PSV en Ajax elkaar dan vlak voor een Europese wedstrijd ontmoeten."

Als wij ons ooit weer willen meten met de Europese top en zelfs met de Europese subtop, dan zullen we het niveau van de eigen competitie moeten verhogen. Als je als club denkt aansluiting te kunnen maken moet je het nationale niveau ontstijgen. Dan moet je dankbaar zijn dat je een serieuze test kunt spelen tegen een elftal dat nog wel een redelijk niveau kan neerzetten.

PSV zelf voerde trouwens als argument een internationaal jeugdtoernooi aan! Van de zotte. Voetballen met je donder! Nee, onze weekdieren met een jaarsalaris van meer dan een miljoen denken dat het niet bevorderlijk is voor de positie van de Nederlandse clubs in Europa. Deze instelling, dat doemdenken, dát is het probleem. Niet het spelen van één van de weinige topwedstrijden in eigen land die we nog hebben.

De mentaliteit van Nederlandse sporters en sportsters is toch al een heikel punt. Nationaal troetelkindje Misha Krajicek jankte een emmer vol toen ze een partijtje won op een zichzelf grotesk overschattend ATP-toernooi, de Ordina Open in Rosmalen. Ik hou van tennis en kijk er graag naar. Dat ene woordje 'silence' van een scheidsrechter, vlak voor een service, dat een heel stadion muisstil doet zijn, getuigt van liefde voor de sport en ook van een besef dat het belangrijk is dat de atleten in opperste concentratie de bal met dik 200 per uur over het net kunnen slaan. Maar in Rosmalen komt er aan het geroezemoes van het publiek nooit een einde. Voortdurend geluid, voortdurend gekwebbel. Wij Nederlanders denken ons te kunnen verheffen boven de internationale normen en waarden die gelden bij een tennistoernooi. Wij praten gewoon lekker door. Sporthaters!

Overigens geldt dit eveneens voor een ander land, waar óók Nederlands wordt gesproken, of in ieder geval een variant ervan: Zuid Afrika. De Confederations Cup is sinds een aantal jaren het eindexamen voor een organiserend land van een mondiaal toernooi als het Wereldkampioenschap Voetbal. De finale is nog niet gespeeld, maar op voorhand wil ik wel een beoordeling geven. Gezakt! En kom nu asjeblieft niet aan met dat gelul dat je een cultuur moet respecteren. Die teringtoeters, de zogenaamde vuvuzela’s, hebben geen reet met cultuur te maken. Het schijnt te klinken als een olifant. Nou, als een olifant zo klinkt als dat afgrijselijke monotone kutgeluid uit die plastic toeters, gaat ie dood. Daar kan geen dierenarts meer wat aan doen. Landen als Zuid Afrika moeten blij zijn dat ze mee mogen doen in het internationale topvoetbal. Deze sport, ooit uitgevonden in Engeland, hoort bezongen te worden door duizenden mannen die met een glas bier in hun hand, de buik naar voren, het petje op met de kleuren van de vaderlandse vlag. Uit volle borst tot ze er bij neervallen. Jack van Gelder hoeft zich geen illusies te maken dat hij bij deze editie nog eens de geschiedenisboeken in zal gaan met een fenomenaal commentaar bij een doelpunt. Hij is namelijk niet te verstaan. Zelfs hij niet. Zing voor mijn part heel de wedstrijd Bafana Bafana; alles beter dan die teringtoeters. Een Nederlandse journalist die een kritische vraag hierover durfde te stellen aan Sepp Blatter werd in de Zuid Afrikaanse media 'a near-hysterical Dutch journalist' genoemd. Hoe durfde hij een eeuwenoude traditie aan de kaak te stellen? Respect Edwin! Als ze straks onverhoopt toch nog verboden worden, draag ik je voor, als dank voor bewezen diensten, om ereburger van Nederland te worden. Ik hoor nog liever Frank ‘cliché’ Snoeks, of Evert ‘ik vind mezelf de beste’ ten Napel. Die hebben tenminste nog uitspraken als: "Hohohoooo!! Hij ziet oplossingen die er niet zijn!" (Frank S. over Ronaldinho) Nee Frank, oplossingen die er niet zijn ziet ook Ronaldinho niet. Die zijn er dan namelijk niet. Of: "Die dekselse Kuijt, een beul van een vent." (Evert ten N.). Dat is ook irritant, maar klinkt nog altijd niet als een doodzieke, op hol geslagen olifantenkudde, welke door een stelletje mafkezen met honderden van die teringtoeters door Zuid-Afrika rennen.

Fisichella: "Stap voorwaarts gemaakt"

Force India-coureur Giancarlo reed in Groot-Brittannië een van de beste races ook. De Italiaan kon het tempo van toppers goed volgen en eindigde op een keurige tiende plaats, op slechts enkele seconden van de als achtste geklasseerde Kimi Räikkönen.

"Een plaats in de top 10 was het doel dit weekend," zei Fisichella. "We dachten dat het lastig zou worden dit weekend, maar vandaag was het een goede race voor mij en we hebben er het maximale uitgehaald. Het was leuk en ik had een goede start waarbij ik veel auto's inhaalde. In de tweede ronde haalde ik zelfs Kubica en de beide Renaults in, dus ik was erg gefocust. Het was zeer belangrijk om dit te doen voor mijn strategie en we startten niet op een erg goede positie door de rode vlag gisteren in de kwalificatie."

"Misschien dat we punten hadden kunnen storen als we verder naar voren hadden kunnen starten, omdat de achtste plaats dichtbij was en ik op het einde sneller was dan Kimi en Timo (Glock, red.). We hebben een grote stap voorwaarts gezet en ik ben het team er erg dankbaar voor. Ik kijk uit naar de volgende races."

Teambaas Vijay Mallya was tevreden over vandaag. "Het was vandaag een erg indrukwekkende race van Force India. We hadden gisteren in de kwalificatie pech met Adrian (Sutil, red.), wat ook voor Fisichella nadelig uitpakte. Wie weet wat had kunnen gebeuren als we verder naar voren waren gestart, omdat we op punten hadden ingezet voor vandaag."

"Niettemin ben ik blij dat beide auto's gefinisht zijn en de betrouwbaarheid is goed. We zijn competitief, houden het tempo goed vol en we hebben vandaag enkele topteams geklopt. Ik ben verheugd dat we langzaam maar zeker er komen. Ik heb goede hoop voor de komende races."

Man steelt tuin bij elkaar

Gisterenavond had de politie een vrachtwagen nodig om een grote hoeveelheid aan gestolen spullen in beslag te kunnen nemen. De gestolen goederen werden aangetroffen in de woning van de Limburgse dief, die samen met een collega op heterdaad was betrapt bij het stelen van potgrond.

De politie vond in de woning van de 27-jarige man uit Valkenburg een halve tuin terug. Er stonden namelijk naast nog meer potgrond ook planten, vlonders en tuinmeubelen. De dief vertelde de politie dat hij zijn tuin aan het opknappen was. Daarnaast werden er nog andere spullen aangetroffen die van recente inbraken afkomstig waren.

De 27-jarige is aangehouden. Zijn collega dief, een 16-jarige zwakbegaafde jongen uit Kerkrade, is weer afgeleverd bij zijn ouders.

Met dank aan john6 voor de submit.

The Last Guardian: toen en nu

The Last Guardian is het nieuwe pareltje van de ontwikkelaar van Ico en Shadow Of The Colossus. In de game spelen we met een kleine jongen en zijn huisdier, die het beste omschreven kan worden als een combinatie van een katje, een vogel, een vos en meer. Of dat inderdaad de beste omschrijving is, weten we eigenlijk niet.

Een poosje terug konden we een 'gelekte' trailer zien die enkele jaren terug achter gesloten deuren getoond werd. De trailer die tijdens de E3 van dit jaar getoond werd, was in tegenstelling tot de eerste trailer geen target rendered trailer. Ben jij benieuwd of ze het doel gehaald hebben? Kijk dan naar de onderstaande vergelijking.

Britse gijzelaars in Irak dood

De Britse regering heeft vanmiddag de dood van twee Britse mannen bevestigd die in mei 2007 werden ontvoerd in Irak. Dat meldde de BBC.

Irak had de stoffelijke resten van de mannen overgedragen aan de Britse autoriteiten. Uit identificatie blijkt nu dat het om twee Britten gaat die samen met drie landgenoten werden ontvoerd door circa veertig leden van een sjiitische militie.

Het gaat volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken "zeer waarschijnlijk" om de beveiligers Jason Swindlehurst en Jason Creswell. Zij beschermden samen met twee collega's de Britse IT-specialist Peter Moore toen ze op klaarlichte dag uit een gebouw van het ministerie van Financiën in Bagdad werden ontvoerd.

Premier Gordon Brown riep de kidnappers op Moore en de beide andere bewakers direct vrij te laten. Londen maakt zich ernstig zorgen over het lot van deze drie gijzelaars.

Man uit Sint Willebrord overlijdt bij ruzie

Een 69-jarige man uit Sint Willebrord (Noord-Brabant) is gisteravond in zijn woonplaats overleden tijdens een ruzie tussen hem en zijn familie enerzijds en twee andere mensen uit die plaats anderzijds. Volgens de politie stierf de man een natuurlijke dood.

De twee mensen met wie de 69-jarige het aan de stok kreeg, een 31-jarige man en een 28-jarige vrouw, zijn aangehouden. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij bedreiging en/of poging tot doodslag. Dat liet de politie zondag weten.

De man en een aantal van zijn familieleden kreeg ruzie met de twee, waarbij de 31-jarige man hen bedreigde met een mes. De familie ging een woning binnen, waarop de 31-jarige man het huis probeerde binnen te dringen. Tijdens het tumult dat daarop volgde werd de 69-jarige onwel. Hij overleed even later ter plaatse.

'Bedrijfsleven moet zich schrap zetten voor griepgolf'

Het Nederlandse bedrijfsleven moet zich voorbereiden op een massale uitbraak van de Mexicaanse griep. Dat zegt minister Ab Klink van Volksgezondheid in De Telegraaf. Klink denkt dan met name aan de vitale sectoren in de samenleving, zoals ziekenhuizen, waterleidings- en elektriciteitsbedrijven. Zij moeten de paraatheid verhogen, waarschuwt hij, zodat ze bij een griepgolf het openbare leven op gang kunnen houden.

De afgelopen jaren hebben de overheid en het bedrijfsleven op initiatief van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid draaiboeken gemaakt voor het op gang houden van Nederland, in geval van een wereldwijde uitbraak van een virale ziekteverwekker.

"De vraag is hoe je ervoor zorgt dat vitale functies in de samenleving kunnen blijven draaien als veel mensen tegelijk ziek zijn", legt Klink uit in De Telegraaf. "Daarin zal op tijd moeten worden voorzien, maar het is een hele organisatie. Het is echt van belang voor al deze overheden en bedrijven om de draaiboeken die zijn opgesteld, maar die steeds niet nodig bleken, nu weer uit de kast te halen, waar ze alweer een tijdje in liggen, ze goed door te nemen en waar nodig te actualiseren. Kortom, de voorbereidingen te treffen voor als het wellicht straks nodig zal zijn.”

In Nederland zijn sinds vandaag 102 mensen besmet met de Mexicaanse griep. Daarvan liepen 47 mensen een besmetting op in Nederland, de anderen liepen het griepvirus in het buitenland op. De overheid kocht afgelopen week 34 miljoen vaccins in, genoeg om iedere Nederlander twee keer een dosis toe dienen.


'Bedrijfsleven moet zich schrap zetten voor griepgolf'  (foto: DAG)

Egyptische voetballers beroofd door prostituees

Spelers van de Egyptische nationale voetbalploeg zijn na hun zege op wereldkampioen Italië bij de Confederations Cup mogelijk beroofd door prostituees. Dat meldt de Zuid-Afrikaanse krant City Press vandaag.

Na de overwinning met 1-0 vierden de Egyptische voetballers donderdag met meerdere schaars geklede dames feest tot diep in de nacht, zo meldt de krant op basis van videobeelden. De prostituees zouden onder meer portemonnees hebben meegenomen.

Het verhaal dat de hotelkamers met geweld zijn opengebroken door criminelen wordt daarmee in twijfel getrokken. De beroving van de Egyptenaren zorgde voor veel ophef. Met het oog op het wereldkampioenschap van volgend jaar is de veiligheid in Zuid-Afrika namelijk een punt dat veel deelnemers zorgen baart. Het Protea Hotel Wanderers maakte vrijdag bekend dat het samen met de politie de zaak tot op de bodem zou uitzoeken.

Een woordvoerder van de politie heeft al laten weten dat de deuren van de hotelkamers niet zijn geforceerd en dat niets wijst op inbraak.


Egyptische voetballers beroofd door prostituees  (foto: DAG)

BBC-correspondent moet binnen 24 uur Iran verlaten

De correspondent van de BBC moet Iran verlaten. Dat bevestigde de Britse publieke omroep vandaag. De regering in Teheran heeft Londen de afgelopen dagen ervan beschuldigd zich te mengen in de protesten tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen.

Verslaggever Jon Leyne heeft 24 uur de tijd gekregen om het land te verlaten. Het bureau van de BBC in de Iraanse hoofdstad mag wel open blijven. Volgens het Iraanse semi-officiële persbureau Fars moet Leyne vertrekken omdat hij verhalen verzonnen zou hebben. Ook zou zijn berichtgeving niet neutraal zijn geweest en steunde hij de demonstranten.

De Iraanse autoriteiten hebben de buitenlandse media na het uitbreken van de protesten aan strenge beperkingen onderworpen. Al eerder werden buitenlandse verslaggevers het land uitgezet waaronder een team van Nova.

Iran haalde vandaag nog fel uit naar de Britse regering omdat Londen de presidentsverkiezingen zou hebben verstoord. Ook zou ze de demonstranten steunen. De Britse regering spreekt de aantijgingen tegen.

Gewonde militair maakt het slecht

De toestand van een van de drie Nederlandse militairen die gisteren gewond raakten in Uruzgan is "levensbedreigend". De situatie van de 21-jarige fuselier-1 is afgelopen nacht ondanks diverse operaties achteruit gegaan, liet het ministerie van Defensie zondag weten.

De drie militairen raakten gewond toen zij tijdens een patrouille met hun YPR-pantservoertuig op een geïmproviseerd explosief reden in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan.

Eén van hen verblijft nog op Kamp Holland en wordt daar verder behandeld. Een tweede gewonde werd zaterdag naar een hospitaal in Kandahar gebracht. Hij wordt zo snel mogelijk naar Nederland overgebracht. De derde, de 21-jarige fuselier-1 (soldaat met een geweer), ligt ook in het hospitaal in Kandahar. De aanslag vond gisteren rond vier uur 's middags (lokale tijd) plaats op 10 kilometer ten oosten van Deh Rawod.

  (foto: ANP)

[WTCC] Uitslag Brno

Vandaag is een nieuwe ronde in het WTCC-kampioenschap verreden op het circuit van Brno. BMW ging uiteindelijk in beide races er met de overwinning van door. Tim Coronel kende een redelijk debuut en finishte in beide races als tweede Nederlander.

Race 1
Alessandro Zanardi heeft de eerste race in Brno gewonnen. De enerverende race bracht de Italiaan voor het tweede jaar succes. Startend van de derde plaats lukte het Zanardi om een grote botsing te ontwijken waar enkele van zijn BMW-teamgenoten het slachtoffer van werden. Jörg Müller en Gabriele Tarquini bezette uiteindelijk de tweede en derde plaats. Augusto Farfus nam in de eerste bocht Andy Priaulx, Robert Huff, Nicola Larini en Jordi Gené mee in zijn tocht richting de grindbak. Dit veroorzaakte een safety car-situatie die twee rondes duurde. Op dat moment lag Zanardi nog tweede, maar enkele momenten na de herstart veroverde de coureur de eerste plaats. Félix Porteiro veroverde met een zevende plaats de eerste plek bij de Independants, vlak voor Yvan Muller en Tom Coronel. Tom Coronel greep hierdoor net naast de poleposition in de tweede race. Tim Coronel kon de snelheid van zijn broer redelijk bijbenen en kwam als twaalfde over de streep. Jaap van Lagen eindigde als veertiende.

Race 2
BMW ging ook in de tweede race met de eerste plaats er van door. Sergio Hernández won de race vlak voor Yvan Muller en Tiago Monteiro. Félix Porteiro ging goed van start, maar verloor als nog drie plaatsen en kwam weer als beste Indenpendant over de streep. De strijd om de vijfde plaats was hevig. Jörg Müller, Gabriele Tarquini, Rickard Rydell en Andy Priaulx streden hard, maar het duel werd uiteindelijk beslist in het voordeel van Tarquini. Tom Coronel bezette uiteindelijk de negende plaats. Zijn broer Tim eindigde de race als zestiende en Jaap van Lagen kwam als achttiende over de streep.

Bourdais kwaad op Kovalainen

Scuderia Toro Rosso-coureur Sébastien Bourdais is na de race in Groot-Brittannië woest op Heikki Kovalainen. Iets na halverwege de race kwamen de Fransman en de Fin in botsing met elkaar, wat voor beiden einde race betekende.

Bourdais kampte met een gebroken voorvleugel, terwijl Kovalainen een lekke linkerachterband kreeg. Beiden reden nog wel enkele ronden door, maar de schade van de crash bleek dusdanig te zijn dat ze hun auto's in de pitbox moesten parkeren.

"Hij veranderde zijn lijn drie keer," klaagde Bourdais. "Hij zat aan de binnenkant, buitenkant en weer aan de binnenkant. Bij de derde keer raakten we elkaar. Ik weet niet wie er voor verantwoordelijk is, maar het ziet dom uit als je voor plaats zeventien aan het vechten bent."

Kovalainen liet in Stowe zijn teamgenoot Lewis Hamilton voorbij, maar kreeg direct daarna Bourdais in zijn nek. "Ik probeerde me te verdedigen, maar Bourdais reed gewoon tegen de linker achterzijde van me aan. Ik was niet afgeleid door Hamilton, maar hij had zijn banden gewoon op temperatuur en hij had minder brandstof aan boord, waardoor hij mij in bocht zeven in kon halen. Ik sloot achter hem aan en zag voor bocht acht iemand in mijn spiegels opdoemen. Daarna voelde ik dat iemand me raakte en ik een lekke linkerachterband had. Game over."

Vluchtende man overlijdt

Een 47-jarige man uit Waalwijk die op de vlucht sloeg voor opsporingsdiensten is gistermiddag in Beverwijk overleden. De man kreeg een hartinfarct en overleed in het ziekenhuis.

Op de Beverwijkse Bazaar vond een normale controle plaats van onder andere politie, Stichting Brein-SNB en Thuiscopy. Toen de Brabander de controle in de gaten kreeg, sloeg hij om onduidelijke redenen op de vlucht. Hij werd nergens van verdacht.

Tijdens de vlucht zakte de man in elkaar. Hij kon gereanimeerd worden, maar overleed alsnog in het ziekenhuis.

Oranje wint ook tweede duel met China

Dankzij een knappe tweede overwinning op China hebben de volleyballers van Oranje hun koppositie in poule A van de World League verstevigd. In het goedgevulde Apeldoornse Omnisport had de ploeg van bondscoach Peter Blangé net als zaterdag maar drie sets nodig: 25-18, 25-20 en 25-15.

In de openingsset plaatste Oranje bij 16-17 een tussensprint dankzij de uitstekende impulsen van invaller Jan-Willem Snippe. Vanaf de servicelijn zorgde hij er vier keer voor dat de Chinezen niet snel konden aanvallen en dat was zijn teamgenoten nog niet gelukt. Bij 21-17 verliet Snippe onder applaus het veld. China zou vervolgens nog maar één punt maken.

Ook in set nummer twee ging aanvankelijk de strijd gelijk op, maar moesten de Aziatische bezoekers na 15-15 afhaken. Tot groot enthousiasme van de bijna vijfduizend toeschouwers verdedigde Nederland enkele malen geweldig en kon aanvoerder Jeroen Trommel effectief zijn met zijn gevarieerde sprongservice.

Het was vooral het Nederlandse blok dat in de derde set uitstekend functioneerde. En verder was het de plaatselijke held Robert Horstink die vaak kon scoren door over het blok heen te slaan. De Chinezen konden hun snelle middenaanvallers niet meer in stelling brengen en moesten uit Apeldoorn vertrekken in de wetenschap dat ze op Hollandse bodem geen enkele set hebben kunnen winnen.

Mosley: "FIA staat open voor gesprekken"

FIA-president Max Mosley staat open voor nieuwe gesprekken met de FOTA. De Brit wil een poging wagen om de ruzie tussen de beide partijen op te lossen. De FOTA had afgelopen vrijdag nog aangekondigd om met een eigen raceklasse te komen.

"We praten altijd met iedereen. Alles zal weer normaal worden, maar de vraag is wanneer," zei Mosley tegen de BBC. "Wat de teams en ons scheidt is minimaal en als we er voor gaan zitten, dan kunnen we die plooi gladstrijken."

Hij voegt er aan toe dat de FIA klaar is voor de gesprekken en dat het het wachten op de FOTA is. "We hebben de teams gezegd dat wij er klaar voor zijn. Het kost voor de teams wat tijd om in die positie te geraken, maar als ze dat zijn, dan zijn wij er klaar voor."

De vraag is of het tot gesprekken komt. De FOTA-teams lijken hun plannen door te willen zetten. Ross Brawn, teambaas van Brawn GP, benadrukte dat vandaag nog maar eens in een interview.

Dronken mannen laten gasflessen ontploffen

Een drietal mannen uit Nijverdal wordt ervan verdacht gasflessen te hebben laten ontploffen in een tuin. Hierbij zijn de ruiten van een woning gesprongen. Ook auto's raakten beschadigd.

De politie heeft de mannen aangehouden. Vanwege de ernst van het incident is een buurtonderzoek gehouden. Buurtbewoners verklaarden meerdere ontploffingen gehoord te hebben.

Het drietal was onder de invloed van alcohol. De mannen van 16, 22 en 27 jaar hadden de hele nacht gefeest in een keet in de tuin. In een twee meter diepe kuil in de tuin maakten ze een vuur. Daarin brachten de mannen de gasflessen tot ontploffing.

Iets meer bezoekers op Oerol

De 28e editie van Oerol op Terschelling heeft zo'n 57.000 bezoekers getrokken. Dat is iets meer dan vorig jaar. Het mooie weer en de programmering zorgden voor veel bezoekers in de dorpen, op de festivalterreinen en bij voorstellingen.

Het theaterprogramma telde 29 Nederlandse premières, waaronder vijf projecten van jonge makers in het kader van Atelier Oerol. De twee paspoortroutes waarin bezoekers met een Oerolpaspoort 23 voorstellingen en acts konden bekijken zijn druk bezocht, met zeer positieve reacties van het publiek.

De hoogtepunten in de muziekprogrammering waren Kyteman en de verrassingsconcerten, gegeven door gelegenheidsformaties van artiesten die op het eiland aanwezig waren.

Tijdens het festival experimenteerde Oerol voor het eerst met wind- en zonne-energie. Samen met een paar bedrijven startte Oerol een pilot om te zien of kleine voorstellingen en publieksservices op groene energie kunnen draaien.

In september krijgt Oerol een staartje op Governors Island, het verlaten eiland voor de kust van Manhattan. Het theaterfestival New isLand, waarvan Oerol directeur Joop Mulder de artistieke leiding in handen heeft, is één van de activiteiten die in het najaar plaatsvinden in New York, in het kader van de viering van vierhonderd jaar vriendschap tussen Nederland en New York.

Brawn GP verkoopt Honda-auto's

Om aan geld te komen, verkoopt Brawn GP de oude Honda- en BAR-Formule 1-wagens. Naast de racewagens gaan ook showauto's onder de hamer, net als overalls, materiaal, en merchandise uit de jaren 2001 tot 2007.

Alle motoren en versnellingsbakken zijn overigens uit de auto's gehaald. Dat laat de lege chassis over, al kunnen bedreven technici er weer een werkende wagen van maken. Dat zal zeer waarschijnlijk geen Honda-motor meer zijn.

De Formule 1-bolides die verkocht worden dateren van 2001 tot en met 2006 en behelzen de periodes van British American Tobacco Racing (BAR) en Honda Motor Company. Ze werden gereden door topcoureurs waaronder voormalig wereldkampioen Jaques Villeneuve, Jenson Button en Rubens Barrichello. Geschatte waarden variëren van 7.000 tot 22.000 Britse ponden (8.250 tot 25.950 euro). Daarnaast worden honderden memorabilia aangeboden, waaronder race-overalls, reserve-onderdelen en merchandise.

"Brawn GP is erg trots op onze erfenis van British American Tobacco en Honda, en we hebben een uitgebreide collectie van historische racebolides en memorabilia uit de vroegere jaren van het team geërfd. We zijn opgetogen dat we verzamelaars en fans de kans kunnen bieden om te delen in onze geschiedenis en enkele fantastische items te kopen. Waaronder dus echte raceauto's in deze unieke verkoop", aldus teambaas Nick Fry.

De veiling vindt plaats op 25 juli aanstaande in Silverstone. Voor meer informatie kun je kijken op de site van veilinghuis Bonhams. Een lijst met een beschrijving van de wagens die verkocht gaan worden en een geschatte waarde is hier te vinden.

Ambulancechauffeur bedreigd na aanrijden hond

In Enschede is een ambulancebestuurder bedreigd nadat deze een hond had aangereden. Dit gebeurde op een zebrapad in de Oldenzaalsestraat.

De ambulance was met een patiënt op weg naar het ziekenhuis, toen de loslopende hond de weg op liep. De ambulancechauffeur probeerde een noodstop te maken, maar kon niet voorkomen dat hij de hond raakte.

De eigenaar van het dier werd kwaad, en bedreigde de ambulancechauffeur. Ook vernielde hij de ambulance. De 24-jarige man is aangehouden. Zijn hond mankeert niets. 

Met dank aan startcool voor de submit.

Jong Oranje verliest WK finale van Duitsland

De hockeyers van Jong Oranje hebben de finale van het WK met 1-2 verloren van Jong Duitsland. De wedstrijd werd gespeeld in het Tama Daya Hockey Stadium in de Maleisische stad Johore Bahru.

Nederland kwam na 22 minuten op voorsprong na een doelpunt van Van Der Weerden. Twee minuten later was het echter alweer in evenwicht toen Miltkau de gelijkmaker scoorde. In de tweede helft beslisten de Duitsers de wedstrijd toen Florian Fuchs na 56 minuten de 1-2 maakte.

'Drenthe en Fiorentina eens over transfer'

Royston Drenthe vertrekt waarschijnlijk naar Fiorentina. Dit meld althans de News of the World.

De Italiaanse club zou met Real Madrid overeenstemming hebben bereikt over de transfervoorwaarden van de Nederlander. Drenthe mag vertrekken bij zijn huidige club Real Madrid. Ook Aston Villa had interesse, maar volgens de Engelse krant hebben die zich teruggetrokken uit de onderhandelingen. Zij richten zich nu Atlético Madrid-speler Jurado.

Bij Real Madrid heeft Drenthe de afgelopen twee jaar 38 competitieduels gespeeld en twee goals gescoord. Zijn contract loopt in 2012 af.

Recordopkomst Stonehenge voor zonnewende

Meer dan 36.000 mensen hebben vanochtend bij Stonehenge het begin van de langste dag van het jaar gevierd. Niet eerder waren zo veel mensen bij de beroemde jaarlijkse happening aanwezig, meldde de BBC.

Toen de zon om 04.58 uur (Britse tijd) opkwam, ging een luid gejuich op. De viering bij de geheimzinnige stenencirkel in het zuidwesten van Engeland verliep rustig. 25 mensen werden gearresteerd voor kleine vergrijpen als drugsgebruik, meldde de politie.

Al lang vormt de stenengroep voor velen een spirituele trekpleister. Wetenschappers verschillen nog met elkaar van mening over de functie van Stonehenge. De tussen 3000 en 1600 voor Christus geplaatste stenen hebben mogelijk dienst gedaan als astronomische kalender of tempel. Volgens de laatste theorieën was het oorspronkelijk een begraafplaats.

Wilders wil spoeddebat over Iran

Fractievoorzitter Geert Wilders van de PVV wil dinsdag een spoeddebat aanvragen in de Tweede Kamer over de verslechterde situatie in Iran na de presidentsverkiezingen in het land. Wilders vindt dat het kabinet de relaties met het land in het Midden-Oosten moet verbreken, zolang "het regime de oppositie daar neerslaat en doodt".

In de Iraanse hoofdstad Teheran zijn dit weekeinde doden gevallen bij rellen die zijn ontstaan tijdens demonstraties van aanhangers van de oppositie. De politie grijpt hard in tijdens de protesten. De zittende Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad claimt de overwinning van de verkiezingen op 12 juni. Maar oppositieleider Mir Hossein Mousavi wil dat de stembusgang wordt overgedaan, omdat er volgens hem fraude is gepleegd.

Wilders wil dat minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) die momenteel een reis maakt in het Midden-Oosten (Syrië, Israël en de Palestijnse gebieden), of iemand anders namens het kabinet, de Nederlands ambassadeur uit Iran terugroept. Ook moet de Iraanse ambassadeur in Nederland worden uitgewezen zolang het geweld in het land voortduurt.

Een kritische noot over de heer Wilders kraakt deze column.

F1: Uitslag Grand Prix Engeland

Sebastian Vettel heeft de Grand Prix van Groot-Brittannië op zijn naam geschreven. Tweede werd zijn Red Bull-teamgenoot Mark Webber. Rubens Barrichello pakte de laatste podiumplaats. Kampioenschapsleider Jenson Button werd zesde.


Sebastian Vettel kende op het circuit van Silverstone de beste start, waarbij hij voor Rubens Barrichello en Mark Webber wist te blijven. Een slechte start was er voor klassementsleider Jenson Button die terugviel naar plaats negen achter de Ferrari van Felipe Massa. Kazuki Nakajima schoof door naar plaats vier en Kimi Räikkönen sloot aan op plaats vijf. Achterin was het Giancarlo Fisichella die plaats elf pakte.

Fernando Alonso kende problemen na de start en hij viel buiten de top tien, waarbij hij opgehouden werd door de BMW van Nick Heidfeld die een beschadigde voorvleugel had. Button slaagde er na een foutje van Massa in om de Braziliaan voor plaats acht in te halen. Vooraan liep Vettel inmiddels snel weg door keer op keer de snelste ronde behoorlijk aan te scherpen en een seconde per ronde sneller te zijn dan Barrichello.

Heidfeld had veel last van zijn beschadigde auto en verloor ten opzichte van de als elfde rijdende Fisichella 1,8 seconde per ronde. Hierdoor hield hij onder meer Alonso, Hamilton en Kubica op. De eerste die een reguliere pitstop maakte was de als vierde rijdende Nakajima die in ronde 15 binnenkwam. Een ronde later kwam Räikkönen binnen en hij wist daarmee de Japanner te verschalken. Button worstelde ondertussen met de auto en kwam niet achter Jarno Trulli weg, zelfs niet na de pitstop. De Italiaan kende een goede stop en pakte de vijfde plaats van Räikkönen af.

Webber liet zien dat hij een snelle auto heeft, want door een ronde langer door te gaan pakte hij Barrichello. Winnaar van de pitstops was Massa die doorschoof naar plaats vijf. Vooraan werd Vettel vertelt dat hij vanwege een probleem aan de auto iets rustiger aan moest doen. Halverwege de race was het in het achterveld Alonso die wijd ging bij het opkomen van het rechte stuk en Hamilton voorbij zag komen, maar enkele ronden later moest de Brit die positie wegens het ontbreken van grip weer opgeven.

De top acht was halverwege de race: Vettel, Webber, Barrichello, Rosberg, Massa, Trulli, Räikkönen en Button. Alonso was eindelijk bevrijd van verkeer en reed het tempo van de leiders, maar wel op een ronde achterstand. Met nog 25 ronden te gaan liet Kovalainen Hamilton voorbij, waarna hij Sébastien Bourdais in zijn nek kreeg en door het blokken van de Fransman kreeg de McLaren een lekke achterband en de Toro Rosso een kapotte voorvleugel. Uiteindelijk moest Kovalainen zijn bolide in de pits parkeren en een ronde later ook Bourdais.

Massa begon ondertussen de druk op te voeren bij Barrichello die net als Button worstelde met zijn auto. De Brazilaan kwam na zijn stop buiten voor Rosberg. Ondertussen kende Hamilton een uitstapje, nadat hij in de rondte ging met zijn McLaren na een remfout. Button kende toch nog enkele goede ronden, wat hem op plaats zes bracht. Daarachter was het de als negende liggende Glock die de druk op Räikkönen begon op te voeren met Fisischella achter zich aan.

Tegen het einde van de race was het Button die nog jaagde op plaats vijf van Rosberg en plaats vier van Massa. De Brit was op de zachte banden meer dan een seconde ronde sneller dan de Williams en de Ferrari-coureur die beiden op de harde band reden. Maar tot een inhaalactie kwam het niet meer.

Vooraan reed Vettel soeverein naar de overwinning. De Red Bull-coureur had een ruime voorsprong op zijn teamgenoot Mark Webber en Rubens Barrichello. Vierde werd Massa, voor Rosberg, Button, Trulli en Räikkönen.

Van der Kruis verruilt Emmen voor Quick Boys

Zaterdaghoofdklasser Quick Boys kan komend seizoen beschikken over de ervaren verdediger Michael van der Kruis. De Katwijkers hebben overeenstemming bereikt met de 29-jarige verdediger van FC Emmen, zo meldt men op de eigen website.

De speler zet hiermee een punt achter zijn loopbaan als prof. Wel gaat Van der Kruis eerst met zijn vriendin op wereldreis, waarna hij in september of oktober zal aansluiten bij de selectie van trainer Jasper de Muijnck.

De in Naarden geboren Van der Kruis speelde in de jeugdopleiding van Ajax in de zogenaamde Gouden A1, die ongeslagen kampioen werd en verder spelers bevatte als Andy van der Meyde en Brutil Hosé. Het eerste elftal wist Van der Kruis in Amsterdam niet te halen, waarna hij namens Excelsior debuteerde in het betaald voetbal. Na Excelsior kwam hij uit voor De Graafschap, waarmee hij in de Eredivisie speelde, Haarlem, waar hij aanvoerder werd, en FC Emmen. Bij die club was hij twee seizoenen actief. Van der Kruis behoorde tot de grote groep spelers die in Emmen geen nieuw contract meer kreeg. In totaal speelde de kopsterke verdediger 273 competitieduels in het Nederlands betaald voetbal, waarin hij tien keer scoorde.

[F2] Uitslag Race 2 Tsjechië

Andy Soucek heeft zijn eerste Formule 2-race gewonnen vandaag in Brno, Tsjechië. Julien Jousse werd tweede en Nicola De Marco, die een groot deel van de tumultueuze race leidde, werd derde.

De eerste ronde werd gekenmerkt door een startcrash, de auto's van polesitter Henry Surtees en degene naast hem op de eerste startrij, Mikhail Aleshin, kwamen niet van hun plek. Een clash met maar liefst zes wagens was het gevolg, en naast Surtees en Aleshin was het een voortijdig einde voor Carlos Iaconelli, Alex Brundle, Germán Sánchez en Pietro Gandolfi.

De Marco reed een groot deel van de race aan de leiding, maar maakte een klein foutje waardoor hij terugviel naar de vierde plaats. Uiteindelijk zou hij als derde finishen. De Italiaan zette ook de snelste ronde neer: 1:50,011.

De safety car kwam de baan op na de startcrash en een herstart was mogelijk in de vijfde ronde. Een gevecht ontspon zich tussen Milov Pavlovic en Mirko Bortolotti, die elkaar meermaals passeerden. Pavlovic trok aan het kortste eind voor plek vijf, en Bortolotti zou nog een positie verliezen aan Armaan Ebrahim. De volgende ronde was echter einde race voor Bortolotti doordat Sebastian Hohenthal tegen hem aanreed waardoor de Italiaan spinde. Op zijn beurt werd Hohental geraakt door Tobias Hegewald, waardoor de Zweed terugviel naar een dertiende plaats. Hohental zou als twaalfde over de streep komen.

Aan de kop van het veld wist Soucek De Marco flink onder druk te zetten, waardoor De Marco vier ronden voor het einde een fout maakte en zo terug verwezen werd naar de vierde plaats. De Italiaan zou nog langenoot Edoardo Piscopo inhalen en de podiumplaats veilig stellen. Julien Jousse werd tweede, Piscopo kwam als vierde over de streep, voor Pavlovic en Ebrahim. Hegewald finishte ondanks een beschadigde neus als zevende, en Kazim Vasiliauskas schreef het laatste punt op zijn naam.

Omdat de top drie van het klassement geen punten haalde, bleef het bovenaan ongewijzigd. Jousse kwam wel binnen op een gedeelde derde plaats, op vijf punten achterstand van de nummer één Mirko Bortolotti. Robert Wickens staat tweede, Mikhail Aleshin derde.

Volgend weekend zijn de volgende races, op het circuit van Spa-Franchorchamps in België.


Uitslag Race 2 Tsjechië

Pos. Coureur Tijd
1 A. Soucek 30:43.788
2 J. Jousse + 2.165
3 N. de Marco + 7.075
4 E. Piscopo + 10.044
5 M. Pavlovic + 11.498
6 A. Ebrahim + 14.426
7 T. Hegewald + 18.198
8 K. Vasiliauskas + 18.684
9 P. Eng + 19.477
10 T. Gladdis + 20.725
11 J. Moore + 26.764
12 S. Hohenthal + 28.067
13 J. Höing + 38.498
14 J. Palmer + 56.838
15 J. Clarke + 58.400
16 H. Karjalainen + 1 ronde(n)
Niet gefinisht
17 N. Gachnang + 4 ronde(n)
18 M. Bortolotti + 8 ronde(n)
19 R. Wickens + 12 ronde(n)
20 H. Surtees + 14 ronde(n)
21 M. Aleshin + 14 ronde(n)
22 C. Iaconelli + 14 ronde(n)
23 A. Brundle + 14 ronde(n)
24 G. Sanchez + 14 ronde(n)
25 P. Gandolfi + 14 ronde(n)


Stand na twee raceweekenden

Pos.CoureurPunten
1 M. Bortolotti 21
2R. Wickens 20
3M. Aleshin 16
4J. Jousse 16
5A. Soucek 15
6P. Eng 12
7N. de Marco 10
8C. Iaconelli 9
9E. Piscopo 9
10K. Vasiliauskas 7
11A. Ebrahim 6
12H. Karjalainen 5
13M. Pavlovic 4
14 H. Surtees 2
15T. Hegewald 2
16T. Gladdis 1
17A. Brundle 1
18S. Hohenthal 0
19J. Palmer 0
20J. Moore 0
21N. Gachnang 0
22G. Sanchez 0
23J. Clarke 0
24J. Höing 0
25P. Gandolfi 0

Uitslag Grand Prix van Groot-Brittannië

Sebastian Vettel heeft de Grand Prix van Groot-Brittannië op zijn naam geschreven. Tweede werd zijn Red Bull-teamgenoot Mark Webber. Rubens Barrichello pakte de laatste podiumplaats. Kampioenschapsleider Jenson Button werd slechts zesde.

Sebastian Vettel kende op het circuit van Silverstone de beste start, waarbij hij voor Rubens Barrichello en Mark Webber wist te blijven. Een slechte start was er voor klassementsleider Jenson Button die terugviel naar plaats negen achter de Ferrari van Felipe Massa. Kazuki Nakajima schoof door naar plaats vier en Kimi Räikkönen sloot aan op plaats vijf. Verder naar achteren was het Giancarlo Fisichella die plaats elf pakte.

Fernando Alonso kende problemen na de start en hij viel buiten de top tien, waarbij hij opgehouden werd door de BMW van Nick Heidfeld die een beschadigde voorvleugel had. Button slaagde er na een foutje van Massa in om de Braziliaan voor plaats acht in te halen, terwijl vooraan Vettel inmiddels snel weg liep door keer op keer de snelste ronde aan te scherpen en een seconde per ronde sneller te zijn dan Barrichello.

Heidfeld had veel last van zijn beschadigde auto en verloor ten opzichte van de als elfde rijdende Fisichella 1,8 seconde per ronde. Hierdoor hield hij onder meer Alonso, Hamilton en Kubica op. De eerste die een reguliere pitstop maakte was de als vierde rijdende Nakajima die in ronde 15 binnenkwam. Een ronde later kwam Räikkönen binnen en hij wist daarmee de Japanner te verschalken. Button worstelde ondertussen met de auto en kwam niet achter Jarno Trulli weg, zelfs niet na de pitstop. De Italiaan kende een goede stop en pakte de vijfde plaats van Räikkönen af.

Webber liet zien dat hij een snelle auto heeft, want door een ronde langer door te gaan pakte hij Barrichello. Winnaar van de pitstops was Massa die doorschoof naar plaats vijf. Vooraan werd Vettel verteld dat hij vanwege een probleem aan de auto iets rustiger aan moest doen. Halverwege de race was het in het achterveld Alonso die wijd ging bij het opkomen van het rechte stuk en Hamilton voorbij zag komen, maar enkele ronden later moest de Brit die positie wegens het ontbreken van grip weer opgeven.

De top acht was halverwege de race Vettel, Webber, Barrichello, Rosberg, Massa, Trulli, Räikkönen en Button. Alonso was eindelijk bevrijd van verkeer en reed het tempo van de leiders, maar wel op een ronde achterstand. Met nog 25 ronden te gaan liet Kovalainen Hamilton voorbij, waarna hij Sébastien Bourdais in zijn nek kreeg en door het blokken van de Fransman kreeg de McLaren een lekke achterband en de Toro Rosso een kapotte voorvleugel. Uiteindelijk moest Kovalainen zijn bolide in de pits parkeren en een ronde later ook Bourdais.

Massa begon ondertussen de druk op te voeren bij Barrichello die net als Button worstelde met zijn auto. De Ferrari-coureur kwam na zijn stop buiten voor Rosberg, maar wist niet nog meer te winnen. Ondertussen kende Hamilton een uitstapje, nadat hij in de rondte ging met zijn McLaren na een remfout. Button kende toch nog enkele goede ronden, wat hem op plaats zes bracht. Daarachter was het de als negende liggende Glock die de druk op Räikkönen begon op te voeren met Fisischella achter zich aan.

Tegen het einde van de race was het Button die nog jaagde op plaats vijf van Rosberg en plaats vier van Massa. De Brit was op de zachte banden meer dan een seconde ronde sneller dan de Williams en de Ferrari-coureur die beiden op de harde band reden. Maar tot een inhaalactie kwam het niet meer.

Vooraan reed Vettel soeverein naar de overwinning. De Red Bull-coureur had een ruime voorsprong op zijn teamgenoot Mark Webber en Rubens Barrichello. Vierde werd Massa, voor Rosberg, Button, Trulli en Räikkönen.

Uitslag Grand Prix van Groot-Brittannië:

Pos. Rijder Team TijdReden uitval
1 S. Vettel Red Bull Racing1:22:49.328
2 M. Webber Red Bull Racing+ 15.188
3 R. Barrichello Brawn GP + 41.175
4 F. Massa Ferrari + 45.043
5 N. Rosberg Williams + 45.915
6 J. Button Brawn GP + 1:06.285
7 J. Trulli Toyota + 1:08.307
8 K. Räikkönen Ferrari + 1:09.622
9 T. Glock Toyota + 1:09.823
10 G. Fisichella Force India F1 + 1:11.522
11 K. Nakajima Williams + 1:14.023
12 N. Piquet jr. Renault + 1 ronde
13 R. Kubica BMW Sauber+ 1 ronde
14 F. Alonso Renault + 1 ronde
15 N. Heidfeld BMW Sauber+ 1 ronde
16 L. Hamilton McLaren-Mercedes+ 1 ronde
17 A. Sutil Force India F1 + 1 ronde
18 S. Buemi Scuderia Toro Rosso + 1 ronde
DNFS. Bourdais Scuderia Toro Rosso + 23 rondenSchade na crash
DNFH. Kovalainen McLaren-Mercedes+ 24 rondenSchade na crash

Been kan investeren in selectie

Mario Been, de nieuwe trainer van Feyenoord, heeft tijdens zijn eerste persconferentie laten weten dat zijn club kan investeren in de selectie. Er is geld beschikbaar. Feyenoord richt zich op een doelman, een aanvaller en een rechtsbenige centrale verdediger.

Been, die vandaag zijn eerste training bij Feyenoord leidde voor ruim zevenduizend toeschouwers, kon nog geen namen noemen. In het geruchtencircuit gonst de naam van Jurek Dudek, doelman van Real Madrid, al lange tijd rond. Volgens Been is er echter al enige tijd geen contact meer geweest met de Pool, die eerder in de Kuip keepte.

Been liet weten dat er een goed bedrag beschikbaar is: "Ik weet dat er een aantal mensen bereid zijn ons te helpen. Het gaat om een goed bedrag. Om hoeveel precies? Ik heb het in ieder geval niet iedere dag in mijn broekzak zitten. Het is geld waarmee we ons echt kunnen versterken." Voorts liet Been weten dat de doelstelling van Feyenoord een plaats bij de eerste vijf is.

Hofs mag vertrekken bij Feyenoord

Nicky Hofs mag op zoek naar een andere club. De middenvelder was vandaag wel aanwezig bij de eerste training van Feyenoord, maar kreeg van trainer Mario Been te horen dat hij niet op veel speeltijd hoeft te rekenen.

De 26-jarige Arnhemmer werd door Feyenoord het afgelopen seizoen verhuurd aan Vitesse, de club waarvan Feyenoord hem in januari 2005 overnam. De eenmalig international kende in Rotterdam het nodige blessureleed. Hofs kwam in totaal tot 68 competitiewedstrijden voor Feyenoord, waarin hij 21 keer scoorde. De middenvelder zou volgens Been al rond zijn met Vitesse over een definitieve overgang, maar dit is nog niet bevestigd door Hofs of Vitesse. Hij staat nog één seizoen onder contract in de Kuip.

'Strootman definitief niet naar AZ'

Kevin Strootman, de talentvolle middenvelder van Sparta Rotterdam, stapt definitief niet over naar AZ. Dit meldde algemeen directeur Toon Gerbrands namens de landskampioen.

AZ deed enige tijd geleden een bod op Strootman, waarna Sparta een tegenvoorstel deed. Die vraagprijs vonden de Alkmaarders te gortig. Na overleg met technisch directeur Marcel Brands liet Gerbrands nu aan RTV Rijnmond weten dat een transfer van de baan is.

Eerder had de zaakwaarnemer van Strootman al gesteld dat er op 20 juni duidelijkheid zou komen. De toekomst van de negentienjarige Ridderkerker, die afgelopen seizoen vijfentwintig competitieduels speelde en daarin twee keer scoorde, lijkt dus bij Sparta te liggen.

Het is weer zomer!

Vanmorgen om 7.45 uur is de zomer officieel begonnen en dit seizoen duurt tot 22 september 23.18 uur. Het begin van de zomer markeert ook altijd de 'langste dag' van het jaar. De dag duurt 16 uur en 45 minuten, van 5.19 uur tot 22.04 uur lokale tijd.

Het begin van de zomer wordt de zomerzonnewende genoemd. De zon staat op dat moment loodrecht boven de Kreefskeerkring. Dat punt werd vanochtend om 5.45 uur UTC-tijd bereikt.

Met het aanbreken van de zomer, komt voor veel mensen ook de vakantie dichterbij. Afgelopen week bleek echter dat veel mensen minder op vakantie gaan, minder dure vakanties boeken of zelfs helemaal niet weggaan.

Voor de mensen die toch op vakantie gaan, was er onlangs wel goed nieuws. De tarieven voor bellen en sms'en gaan vanaf 1 juli aanstaande flink omlaag. Frankrijkgangers hebben nog een mazzeltje. Het btw-tarief voor de horeca gaat eveneens van 1 juli omlaag, waardoor uit eten gaan goedkoper wordt.

Tot slot het weer. De meeste mensen hopen uiteraard op mooi zonnig weer tijdens de zomermaanden. Helaas is dat in Nederland minder vanzelfsprekend dan in bijvoorbeeld Spanje en Griekenland. Voor de komende week wordt echter een verbetering van het weer verwacht. De temperaturen gaan richting zomerse waarden van 25 graden, met veel kans op zon en weinig tot geen neerslag. Nu hopen dat het zo een tijdje blijft!

Zomer
FOK! wenst iedereen een fijne zomer(vakantie) toe!

 

Brabanders slopen Valkenburg

De politie van Valkenburg heeft vannacht een groep van vijftien raddraaiers uit Rosmalen en 's-Hertogenbosch aangehouden omdat ze met zijn allen in dronken toestand vernielingen hadden aangericht aan terrasmeubilair en geparkeerde personenauto's.

De groep mannen in de leeftijd van 25 tot 35 jaar, had de avond doorgebracht in het centrum van Valkenburg. Tegen het einde liep het op de Stationsstraat in Valkenburg uit de hand en sloopten ze het terras van een hotel. Terrasmeubilair en bloembakken moesten het ontgelden en werden over de openbare weg gegooid. Ook werd tegen geparkeerde auto's geplast en werden spiegels van auto's vernield.

Getuigen belden de politie. Op het moment dat de groep in twee gereedstaande taxibusjes wilden stappen om te vertrekken, verscheen de politie ter plekke.

Omdat niet precies kon worden nagegaan wie waarvoor verantwoordelijk was, werd besloten om alle vijftien personen aan te houden. Ze verkeerden alle onder invloed van alcoholhoudende drank. Ze zijn ter ontnuchtering en voor nader verhoor ingesloten.

Phelps snel op 100 meter vlinder

Michael Phelps heeft de goede vorm weer te pakken. De Amerikaanse zwemmer zette in Montreal op de 100 meter vlinderslag een tijd neer van 50,48 seconden. Hiermee bleef hij slechts 0,08 boven het wereldrecord van zijn landgenoot Ian Crocker.

De achtvoudig Olympisch kampioen van Peking verbeterde zijn persoonlijke record dat op 50,58 seconden stond. De wedstrijd in Canada is een voorbereiding op de Amerikaanse trials die op 7 juli in Indianapolis gehouden worden. Daarna zijn later dit jaar in Rome de wereldkampioenschappen.

Brawn: "FOTA-besluit is definitief"

Ross Brawn heeft aangegeven dat er geen compromis meer zal komen tussen de FOTA en de FIA. Volgens de teambaas is het zeker dat er een alternatieve serie zal komen.

De teambaas is wel van mening dat de grote fabrikanten de kleinere teams deels financieel moeten onderhouden, omdat de kleine teams het anders niet redden. "Het besluit dat de FOTA heeft genomen is definitief en er komt dus geen compromis. De FOTA moet haar plannen en ideeën direct gaan uitvoeren. We gaan niet wachten tot januari en dan kijken wat we gaan doen. Elke dag en week die er voorbij gaat, worden de kansen voor de FIA kleiner. De reden dat wij met de FOTA meegaan, is dat wij willen racen tegen de grote teams."

"Komende week zullen we gaan beginnen aan het technische reglement. De Europese Commissie heeft bepaald dat de FIA zal moeten toezien op deze nieuwe regels. Ze kunnen voor de wedstrijdleiding zorgen bij de nieuwe klasse, maar of we daar gebruik van gaan maken is nog maar de vraag."

"De grote fabrikanten weten dat een kampioenschap niet kan bestaan zonder de rest van de teams. Zij zullen de kleine teams dus ook moeten onderhouden. Ik hoop dat er een oplossing bedacht wordt voor de financiële zaken rondom de kleine teams."

[IndyCar] Doornbos: "Ik kom snelheid tekort"

Robert Doornbos zal zondag op de Iowa Speedway als vijftiende van start gaan. De kwalificatie kon op de oval niet verreden worden wegens natte omstandigheden. Daarom starten de coureurs op volgorde van de stand in het kampioenschap.

"Het was een teleurstellende dag, want iedereen wil kwalificeren. Maar het is goed dat ze de veiligheid voorop hebben gesteld en ik respecteer de beslissing. Kijkend naar mijn eigen prestaties kan ik zeggen dat we snelheid tekort komen. Het was geen leuke dag," zei Doornbos na afloop.

Twee graven voor de prijs van één

Op een begraafplaats in Indianapolis (Verenigde Staten) is er sinds kort uitverkoop. Memorial Park Cemetary biedt namelijk twee graven voor de prijs van één aan.

De kredietcrisis leek nu zelfs de doden te hebben bereikt, maar niets is minder waar. De manager, Mark McCronklin, vertelt dat hij de begraafplaats hiermee probeert te promoten. Het gaat dan ook niet om alle graven, maar om die in een bepaalde sectie van het grondgebied.

Langs de straat staan een aantal grote borden met advertenties, waarop wordt aangegeven dat zelfs mensen met schulden de graven mogen kopen.

Gerschtanowitz meest positieve vader

Presentator Winston Gerschtanowitz van RTL Boulevard is uitgeroepen tot de meest positieve vader. Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim 1500 Nederlanders. De enquête, speciaal voor vaderdag, werd gehouden in opdracht van de stichting Nederland Positief.

De respondenten vinden het leuk dat Winston regelmatig in het showbizzprogramma enthousiast over zijn zoontje Julian praat. Sommige ondervraagden zien zelfs een twinkeling in zijn ogen als hij over het vaderschap spreekt. Winston werd vorig jaar augustus voor de eerste keer vader.

Zanger Marco Borsato staat op een tweede plek, gevolgd door zijn collega Frans Bauer. Andere bekende vaders die in de top 10 staan, zijn prins Willem-Alexander (4), Paul de Leeuw (5) en Robert ten Brink (8).
De stichting Nederland Positief zet zich in voor een betere samenleving. Henny Huisman is de beschermheer van de stichting.

PvdA zakt verder in peiling

De PvdA is deze week verder weggezakt in de peiling van Maurice de Hond, zo blijkt vandaag. Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, zouden de sociaaldemocraten achttien zetels halen, een minder dan vorige week. Nu is de PvdA met 33 zetels vertegenwoordigd in de Tweede Kamer.

D66 (negentien) en de VVD (vijftien) stijgen allebei een zetel. Trots op Nederland, de politieke beweging van oud-minister Rita Verdonk, komt uit op een zetel, tegen twee vorige week. De PVV blijft de grootste in de peiling. Evenals vorige week komt de partij van Geert Wilders, die nu een negenkoppige fractie heeft, uit op 31 zetels. Het CDA blijft staan op 28 zetels, dertien minder dan het huidige aantal. De drie coalitiepartijen (CDA, PvdA en ChristenUnie) komen in de jongste peiling samen niet verder dan 52 zetels, een minder dan vorige week.

Pleegdochter Madonna op Kabbalah-les

De 4-jarige Mercy James, de nieuwe Malawische adoptiedochter van de Amerikaanse popdiva Madonna, is al naar een Kabbalah-meeting geweest. Na 12 uur vliegen kreeg het meisje gelijk haar eerste les in het mystieke joodse geloof. Dat meldde de Britse krant Sunday Mirror.

Ook ex-man Guy Ritchie was in het Kabbalah-centrum aanwezig. Hij was erbij toen Madonna in 2006 het meisje voor het eerst in een weeshuis in Malawi zag. De moeder van Mercy overleed tijdens de geboorte.

Mercy verliet zaterdag in een privéjet haar geboorteland om bij Madonna en haar andere drie kinderen (Lourdes (12), Rocco (8) en David (3)) te gaan wonen. De familie was ongeveer een uur bij de bijeenkomst in Londen. Daarna nam Ritchie zonen Rocco en David mee zodat de zangeres genoeg aandacht en tijd voor haar nieuwe dochter had.

Ecclestone: "Teams nog in overleg met Mosley"

Volgens Bernie Ecclestone is Max Mosley nog steeds in gesprek met de FOTA-leden om een oplossing te vinden voor de huidige situatie. De gesprekken zouden vriendelijk verlopen en Ecclestone heeft daardoor nog steeds hoop op een goed einde.

"Iedereen is nog steeds met elkaar in overleg. We hebben allemaal onze eigen ideeën over een oplossing, maar er is tijd genoeg om dat voor volgend jaar uit te praten. Er zijn ook geen problemen onderling, het gaat er allemaal vriendelijk aan toe", aldus Ecclestone.

"Mosley en de teams willen al langer een budgetlimiet introduceren, maar Mosley wilde niet meer wachten op de initiatieven van de teams en introduceerde zelf de budgetlimiet. Hierdoor is de huidige situatie ontstaan. Maar als president van de FIA moet hij wel deel nemen aan de discussies."

"Het wordt moeilijk voor de teams om een eigen serie te starten. Ze zullen tegen allemaal problemen oplopen, waaronder juridische. Maar niemand zal ze tegenhouden om te gaan", aldus Ecclestone over de kansen van de FOTA-klasse. "Wanneer het opgelost gaat worden weet ik niet, maar ik weet wel dat het gaat gebeuren. Het zou me verbazen als er een nieuwe klasse komt."

[GP2] Uitslag Engeland race 2

Op het circuit van Silverstone heeft Pastor Maldonado de GP2-Race 2 gewonnen. Andreas Zuber finishte als tweede, en Karun Chandhok werd derde. Giedo van der Garde finishte als dertiende.

Aanvankelijk werd de start uitgesteld omdat Giacomo Ricci stilgevallen was in de opwarmronde. De tweede start verliep wel goed en Maldonado pakte meteen de leiding vanaf de tweede startplek en stond die niet meer af. Zuber stond op de eerste startplek nadat hij in Race 1 op zaterdag achtste geworden was. Voor Race 2 mogen de eerste acht van Race in omgekeerde volgorde starten.

De race verging niet voor iedereen even soepeltjes. Bijna alle Brazilianen kenden problemen. Lucas di Grassi moest met een rokende wagen opgeven en Diego Nunes schoot van de baan om zijn wagen vervolgens in de muur te parkeren waardoor hij zijn achtervleugel verloor. Luiz Razia toucheerde Dani Clos en beiden kwamen uiteindelijk niet over de finish. Alberto Valerio - zaterdag nog de winnaar van Race 1 - was de enige Braziliaan die over de streep kwam, een zevende plaats was zijn deel; net buiten de punten.

Er gebeurde verder weinig op de baan, en slechts één inhaalpoging is de vermelding waard. Javier Villa zat in de vijftiende ronde vast achter Nelson Panciatici, en terwijl Villa probeerde Panciatici in te halen, profiteerde Edoardo Mortara van de commotie door beide wagens in te halen.

Italiaan Luca Filippi reed plotseling veel langzamer en Giedo van der Garde kon hem inhalen. Daarbij werd Van der Garde zelf gepasseerd door Jerome d'Ambrosio. Clos, die eerder in aanraking kwam met Razia, spinde vier ronden voor het einde en de Spanjaard kwam midden op de baan tot stilstand. Daardoor moest de safety car op de baan komen die tot de laatste bocht voor het veld uitreed. Maldonado lag eerste en bleef eerste en de Venezolaan mocht ook het punt voor de snelste ronde op zijn naam schrijven. Zuber kwam als tweede over de lijn en Chandhok pakte de eerste podiumplaats tijdens het debuut van zijn team Ocean Racing. De rest van de punten werden verdeeld onder Romain Grosjean, Nico Hülkenberg en Sergio Pérez.

De volgende race is over drie weken, 11 en 12 juli racet het GP2-veld op de Nürburgring.


Uitslag Engeland Race 2

Pos. Rijder TeamTijdPunten
1P. Maldonado ART Grand Prix35:27.0007.0
2A. Zuber FMS International+ 0.6185.0
3K. Chandhok Ocean Racing Technology+ 3.4174.0
4R. Grosjean Campos+ 3.4473.0
5N. Hulkenberg ART Grand Prix+ 3.8562.0
6S. Perez Arden International+ 3.9361.0
7A. Valerio Piquet GP+ 4.316
8M. Herck DPR+ 4.524
9R. Rodriguez Piquet GP+ 5.030
10V. Petrov Campos+ 5.463
11 A. Parente Ocean Racing Technology + 5.916
12 J. d`Ambrosio DAMS + 6.553
13 G. van der Garde iSport International + 7.188
14 D. Valsecchi Durango + 8.300
15 J. Villa Super Nova International + 15.200
16 L. Filippi Super Nova International + 34.800
17 K. Kobayashi DAMS + 36.200
18 R. Teixeira Trident Racing + 36.600
19 L. Di Grassi Racing Engineering + 1 ronde(n)
20 D. Rigon Trident Racing + 1 ronde(n)
Niet gefinisht
21 E. Mortara Arden International + 4 ronde(n)
22 D. Clos Racing Engineering + 4 ronde(n)
23 N. Panciatici Durango + 6 ronde(n)
24 L. Razia FMS International + 12 ronde(n)
25 D. Nunes iSport International + 23 ronde(n)
26 G. Ricci DPR + 23 ronde(n)


Stand na vier ronden

Pos.CoureurPunten
1 R. Grosjean 40
2V. Petrov 33
3P. Maldonado 26
4N. Hulkenberg 26
5L. Di Grassi 24
6J. d`Ambrosio 18
7A. Valerio 16
8A. Zuber 14
9L. Filippi 13
10E. Mortara 10
11K. Chandhok 9
12J. Villa 7
13D. Valsecchi 6
14 S. Perez 6
15G. van der Garde 5
16K. Kobayashi 3
17A. Parente 0
18D. Rigon 0
19D. Clos 0
20D. Nunes 0
21M. Herck 0
22R. Rodriguez 0
23L. Razia 0
24N. Panciatici 0
25G. Ricci 0
26R. Teixeira 0

Pijnstiller voor gebroken nek

Een ziekenhuis in Australië heeft verontschuldigingen aangeboden voor een medische misser waarbij een man met een gebroken nek met pijnstillers naar huis werd gestuurd. Dat meldden Australische media vandaag. Door de blunder had de man volledig verlamd kunnen raken.

De 31-jarige Paul Curtis ging onlangs met zware hoofdpijn naar het ziekenhuis in Sydney nadat hij per ongeluk hard zijn hoofd had gestoten. Op de afdeling spoedeisende hulp kreeg man te horen dat de afdeling voor röntgenfoto's al was gesloten en dat hij daarom maar een paracetamol moest nemen.

Na een weekeinde met helse pijnen ging Curtis terug naar het ziekenhuis. Uit een röntgenfoto bleek dat een gebroken bot zijn ruggenmerg dreigde te beschadigen. "Als de arts tegen je zegt dat je blij mag zijn dat je leeft, dat je niet verlamd bent, dan ben je toch even flink van slag", aldus Curtis. Zijn herstel gaat maanden duren.

'Real Madrid wil Maicon, niet Ibrahimovic'

Volgens Sportmediaset.it doet Real Madrid haar uiterste best om Inter Milan-verdediger Maicon los te weken. De pogingen om Zlatan Ibrahimovic naar de Spaanse hoofdstad te halen zouden zijn gestaakt.

Inter zou minimaal 70 miljoen euro voor Ibrahimovic vragen. Een bedrag dat Real Madrid niet meer wil besteden, nadat de Spaanse grootmacht al bijna 200 miljoen euro heeft besteed aan twee grote sterspelers. Vanwege deze reden zouden bij Los Blancos alle blikken gericht zijn op Maicon, die de Madrileense defensie zou moeten verrijken. Inter Milan zou 40 miljoen euro voor de Braziliaan vragen. Real Madrid is begonnen met een bod van 25 miljoen.

Inter Milan-coach José Mourinho heeft te kennen gegeven dat Zlatan Ibrahimovic na 12 juli in geen geval nog verkocht wordt.

Twitteraars worden groen voor Iran

Twitteraars over de hele wereld maken hun profiel groen om zo hun solidariteit te tonen met de Iraanse bevolking die strijdt voor meer democratie in Iran. Vandaag hadden al meer dan 90.000 mensen een groene gloed over hun foto om zo hun steun te laten zien.

Een 'vriendelijke internet-nerd' bedacht het idee om op Twitter aandacht te vragen voor de situatie in Iran. Sinds donderdag kunnen de Twitteraars de kleur van de oppositie in Iran over hun profielfoto tonen. Als ze dat doen, volgt er automatisch een bericht dat andere gebruikers vraagt om ook hun solidariteit te tonen.

Twitter is een internetdienst waarbij gebruikers korte berichtjes publiceren. Op de sociale netwerksite kun je, net als bij Hyves en Facebook, een profiel aanmaken en een avatar (een kleine afbeelding) plaatsen.

Spelersprofiel Casillas op website Man Utd

Volgens diverse Engelse en Spaanse media staat Real Madrid-doelman Iker Casillas in de belangstelling van Manchester United. Manchester United heeft hierop gereageerd door een spelersprofiel van Casillas op de clubsite aan te maken.

Ook van Aston Villa-speler Ashley Young werd een spelersprofiel op de clubsite van Manchester United aangemaakt. Het Engelse tabloid The Daily Mail trok naar aanleiding van het spelersprofiel de conclusie dat Casillas de opvolger van Edwin van der Sar wordt.

Van der Sar heeft nog een contract tot medio 2010, maar met de komst van Casillas zou United meteen uit de brand zijn, aangezien de Spanjaard een stuk jonger is en nog jaren mee kan. Oorspronkelijk wilden The Mancunians proberen om Victor Valdés van FC Barcelona overnemen, maar uiteindelijk tekende Valdés een nieuwe overeenkomst bij de Catalanen.

'Chelsea zit achter Liverpool-ster Torres aan'

Volgens een spraakmakend gerucht afkomstig van het medium News of the World bereidt Chelsea een bod van 59 miljoen euro voor om Liverpool-spits Fernando Torres naar Stamford Bridge te halen.

Naar verluidt is het vastleggen van Torres momenteel de hoogste prioriteit van de nieuwe Chelsea-coach Carlo Ancelotti. Tom Hicks en George Gillett, de Amerikaanse eigenaren van Liverpool, zouden niet meer in staat zijn om grote transfers af te wijzen die geld in het laatje brengen.

De verkoop van Torres, die 59 miljoen euro zou moeten opbrengen, zou de club financieel meer verlichting brengen. News of the World suggereert dat Chelsea een Spaans superkoppel in de aanval wil samenstellen. The Blues zouden namelijk ook al een bod van 41 miljoen euro bij Valencia hebben gedaan om David Villa over te nemen.

België verbiedt uraniumwapens

In België is vandaag een wet tegen uraniumwapens in werking getreden. Volgens de Vlaamse publieke omroep VRT is België daarmee het eerste land ter wereld dat dergelijke wapens verbiedt.

Verarmd uranium wordt gebruikt om munitie harder te maken, zodat die bijvoorbeeld door het pantser van tanks kan heendringen. Maar verarmd uranium blijft nog lang na gebruik schadelijk voor de gezondheid. Het kan bijvoorbeeld kanker veroorzaken.

De nieuwe wet verbiedt productie, opslag, gebruik en verkoop van uraniumwapens. België hoopt op navolging in de rest van de wereld.

Uraniumwapens vanaf vandaag verboden in België (foto: ANP)

Vader wordt vandaag in het zonnetje gezet

Het is vandaag Vaderdag, de dag waarop vaders door hun kinderen in het zonnetje worden gezet. Veel kids trakteren hun vader nadat hij heeft mogen uitslapen op een lekker ontbijt. Veel kleinere kinderen hebben de afgelopen week op school zelfgemaakte tekeningen en knutselwerkjes gemaakt die ze hun papa aanbieden.

Uit recent onderzoek is gebleken dat de recessie geen invloed heeft op de uitgaven die kinderen en moeders doen voor Vaderdag. Bijna de helft van alle Nederlanders zegt een cadeau voor vader te hebben gekocht. De enquête wees uit dat vaders liever een zelfgemaakte tekening krijgen dan een duur cadeau.

De meeste papa's worden helemaal niet gelukkig van rookwaren, bloemen of alcoholica, terwijl ze die wel vaak krijgen. Een kwart van de ondervraagden stelde veel liever een boek, tijdschrift of cd te ontvangen. Het onderzoek wees ook uit dat bijna de helft van de Nederlandse vaders helemaal niet zoveel waarde aan de dag hecht. Ze vinden het veel te commercieel.

Een mooie tekening voor papa  (foto: ANP)

Flink wat boetes bij controles op nachttreinen

Zeven aanhoudingen en 57 boetes. Dat is het resultaat van intensieve controles op de nachtnettreinen tussen Rotterdam en Den Haag.

Een man van 33 uit Rotterdam is aangehouden voor het aanbrengen van graffiti op een trein op Rotterdam CS. De NS zal de schade op de verdachte verhalen. Een man van 31 uit Rotterdam is aangehouden nadat hij op een vol perron een vrouw op haar billen sloeg. De vrouw heeft aangifte gedaan van deze vorm van belediging.

Anderen kregen bekeuringen voor zaken als verstoring van de openbare orde, roken, wildplassen en voeten op de bank. Verder moest een man meteen naar de gevangenis, omdat hij nog een straf van veertien dagen moest uitzitten.

De medewerkers van de Spoorwegpolitie en de NS opereerden in burger om een zo normaal mogelijk beeld te krijgen van de situatie in de treinen.

Identificatie slachtoffers vliegramp begint

Vandaag zal er een start gemaakt worden met de identificatie van de lichamen die na de ramp met het vliegtuig van Air France uit de Atlantische Oceaan zijn gehaald. Forensische experts zullen de vijftig lichamen proberen te identificeren in de Braziliaanse stad Recife.

Er is al autopsie uitgevoerd op alle lichamen. Ook andere zaken die kunnen helpen bij de identificatie zijn verzameld. Hierbij moet gedacht worden aan sieraden, tatoeages en littekens. Tevens hebben de nabestaanden van de 228 inzittenden van het toestel gegevens geleverd die gekoppeld moeten worden aan de bevindingen van de forensisch experts. Het is nog niet duidelijk wanneer er definitief namen aan de lichamen gegeven kunnen worden.

Het is nog steeds een raadsel waarom het toestel van Air France twintig dagen geleden in de oceaan stortte. Inmiddels zijn er honderden wrakstukken uit het water gehaald, maar de zwarte dozen zijn nog steeds niet gevonden.

Roze Olifant in Dierenpark Emmen

Wie vandaag naar Dierenpark Emmen gaat, moet niet raar opkijken als er ineens een grote roze olifant voor je neus staat. De opblaasbare olifant wordt in het dierenpark neergezet ter gelegenheid van de lancering van het project Jong&Out. Dit project is een samenwerkingsverband van het COC en de gemeente Emmen om homoseksualiteit beter bespreekbaar te maken op middelbare scholen.

Wethouder Mariet Thalens (Emancipatie) en Statenlid Koen Dijkstra zullen de olifant vanmiddag om twaalf uur opblazen. Tegelijkertijd zal ook de website www.derozeolifant.nl de lucht ingaan. Deze website is speciaal voor leerlingen en docenten uit de regio Emmen, die graag ondersteuning van het COC willen om andersgeaardheid op hun school bespreekbaar te maken.

Groenland op weg naar onafhankelijkheid

Groenland heeft een belangrijke stap gezet naar onafhankelijkheid. Het eiland dat deel uitmaakt van Denemarken sprak zich eind vorig jaar uit voor meer zelfbestuur. De Deense koningin en premier Rasmussen wonen de ceremonie bij, waarbij het autonomiestatuut van kracht wordt.

In het statuut is vastgelegd dat Groenland meer zeggenschap krijgt over de natuurlijke rijkdommen, onder meer olie en goud. Verder zullen politie, justitie en buitenlandse zaken ook minder gestuurd worden vanuit Denemarken. Tot slot bepaalt het statuut dat Groenland op den duur volledig onafhankelijk wordt.

Duits kinderporno-politicus verlaat SPD

Een Duitse parlementariër die verdacht wordt van het bezit van kinderporno, is uit de regeringspartij SPD gestapt. Jörg Tauss verruilde de sociaaldemocraten voor de Piratenpartij. Deze partij pleit onder meer voor een betere bescherming van de privésfeer tegen controle door de overheid.

Met de overstap krijgt de Piratenpartij haar eerste zetel in de Bondsdag (de Duitse Tweede Kamer), meldden Duitse media. Tauss verklaarde de SPD te verlaten omdat de sociaaldemocraten onlangs instemden met een wet die internetproviders verplicht de toegang tot kinderporno te blokkeren.

Als politicus en internetspecialist zette Tauss zich in voor de bestrijding van kinderpornografie. Al begin maart had hij zijn partijfuncties neergelegd. Hij ontkent alle aantijgingen.

Eerste zwaartekrachtloze bruiloft

Op enkele kilometers boven de Mexicaanse Golf heeft gisteren de eerste zwaartekrachtloze bruiloft plaatsgevonden. Twee Amerikaanse geliefden gaven elkaar aan boord van een speciale Boeing 727-200 het jawoord, maakten de organisatoren vandaag bekend.

Helemaal probleemloos verliep de ceremonie niet. Zo bleek het gedurende de gewichtloosheid een beproeving om de lippen van bruid en bruidegom op elkaar te krijgen voor de huwelijkszoen. Toen de trouwring van één van de gasten van diens vinger zweefde, bleek het een uitdaging te zijn om het zwevende object weer te pakken te krijgen.

Alle aanwezigen hadden zich naar de gelegenheid gekleed. Zo droeg de bruid oorbellen in de vorm van planeten en een wit broekpak "in ruimtestijl". Draden moesten voorkomen dat het haar van de vrouw uit model raakte. De gasten tooiden zich in blauwe overalls.

"Het was vreemder dan ik dacht", oordeelde de bruid naderhand. "Ik ben naar een hoop saaie bruiloften geweest, en wilde het zelf een keer anders doen." De mis werd opgedragen door ruimtetoerist Richard Garriott, die tevens mede-eigenaar is van het bedrijf dat de vluchten verzorgt.

Rotterdamse kerknacht trekt 6000 bezoekers

De Nacht der Kerken heeft in Rotterdam ongeveer 6000 belangstellenden getrokken. Volgens de organisatoren was de nachtelijke openstelling van veertig kerken een groot succes.

Het was de bedoeling vooral jongeren te laten kennismaken met de kerk. Dat ging gepaard met muziek en festiviteiten. In Duitsland en Oostenrijk wordt al enige jaren een dergelijke nacht gehouden.

In de Laurenskerk spraken bisschop Ad van Luyn en de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. Nadat die kerk dicht was gegaan, was er nog een heuse afterparty. Twee Rotterdamse kerken maakten het echt laat: Het Apostolisch Genootschap en St. Mary's.

De nacht daarvoor hadden Utrechtse kerken 4000 bezoekers getrokken.

Doden tijdens jongste betogingen in Teheran

Bij onlusten gisteren in de Iraanse hoofdstad Teheran zouden zeker negentien doden zijn gevallen. Dat is vernomen van bronnen in ziekenhuizen, meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN gisterenavond.

CNN ontving ook meldingen over 150 doden, maar deze berichten konden niet worden bevestigd. De politie in Teheran gebruikte traangas, waterkanonnen en wapenstokken om duizenden demonstranten uiteen te drijven die betoogden tegen de herverkiezing van president Mahmoud Ahmadinejad.

Ondertussen zou een van de verslagen kandidaten, Mir Hossein Mousavi, zich bereid hebben verklaard een martelaar te worden. Hij verscherpte daarmee de confrontatie met de machthebbers, die hadden gewaarschuwd voor verdere demonstraties na een week van massabetogingen.

  (foto: ANP)

Nederlandse honkballers missen finale Final Four

De Nederlandse honkbalclubs zijn er in Barcelona niet in geslaagd om de finale van de Europese Final Four te bereiken.

Corendon Kinheim verloor met 4-6 tegen de Italiaanse titelverdediger Danesi Caffè Nettuno, terwijl L&D Amsterdam in de andere halve finale er niet aan te pas kwam tegen het eveneens Italiaanse Fortitudo Bologna, dat met 6-0 te sterk was.

Vandaag spelen de Nederlandse teams tegen elkaar om de derde plek.

Gewonden door busongeluk in Oostenrijk

Door een busongeluk op de autosnelweg A2 in de Oostenrijkse deelstaat Steiermark (Stiermarken) zijn vanmorgen circa twintig gewonden gevallen. Een aantal is er ernstig aan toe, meldde de politie.

In de bus zaten 48 jongeren uit Slowakije. Ze waren op de terugweg van een schoolreis in Italië.

De bus raakte op een afrit richting Graz van de weg en kantelde. De chauffeur zou achter het stuur zijn ingedut. Na het ongeluk werd de weg afgesloten.

Klitschko behoudt wereldtitels

Vladimir Klitschko is er in geslaagd om zijn wereldtitels zwaargewicht (WBO en IBF) met succes te verdedigen. De bokser uit de Oekraïne versloeg in Gelsenkirchen de Oezbeek Ruslan Chagaev.

In het met 61.000 toeschouwers gevulde stadion van Schalke 04 mocht Chagaev na negen ronde niet meer verder vanwege een blessure boven zijn oog. Eerder in de partij had hij na een rechtse directe al een keer acht tellen gekregen.

Klitschko boekte hiermee zijn 53e overwinning in 56 partijen, terwijl het voor Chagaev zijn eerste verlies in 27 duels was.

Gamer krijgt 23 jaar voor moord op moeder

Een 17-jarige Amerikaanse jongen die in oktober zijn ouders neerschoot omdat ze het spel Halo 3 van hem hadden afgepakt, is dinsdag tot 23 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Dit vanwege de moord op zijn moeder en het toebrengen van ernstig letsel aan zijn vader.

De rechter zegt dat de jongen zo geobsedeerd werd door het spel, waarin buitenaardse wezens die de wereld hebben overgenomen neergeschoten moeten worden, dat hij dacht dat de dood in het echte leven ook niet bestond.

Boek: Annie M.G. Schmidt - Voeden, verschonen en in de wieg

Annie M.G. Schmidt, de moeder van de schrijverswereld. Zo kun je haar toch wel noemen. Helaas is ze in 1995 overleden, maar nog altijd verschijnen er nieuwe uitgaven van haar immens rijke oeuvre. Zo ook nu weer. Voeden, verschonen en in de wieg is een leuk, klein boekje, waarin we eindelijk eens leren hoe Annie zelf over kinderen dacht. Ze hield ervan om voor kinderen te schrijven, maar dat is heel iets anders dan daadwerkelijk omgaan met kinderen.

Mijn vader bevrijden

Maar het past in het rijtje waar ook ‘de emoties’ in passen. Emoties mogen niet aan de kinderen getoond worden.
Want papa moet sterk zijn. De sterkste. En daar past emotie niet bij.
Vader, je gaat niet zeggen dat je je ellendig voelt. Je zegt niet tegen jouw zoon dat jouw lichaam steeds minder meewerkt. Door de ziekte. Zelfs niet als hij erom vraagt. Dan bagatelliseer je het tot het niets meer voorstelt. Tot het niet meer bestaat. Tot je het kan afdoen als onzin.
Zoals je graag dingen afdoet als onzin.

Omstreden Brüno in première in Amsterdam

In Amsterdam is gistreravond rond elf uur de omstreden komedie Brüno in première gegaan. De eerste Nederlandse vertoning vindt plaats in bioscoop Tuschinski en wordt bijgewoond door de hoofdrolspeler zelf.

De extroverte Oostenrijkse modejournalist, een alter ego van de Britse acteur Sacha Baron Cohen, reist momenteel door Europa om zijn speelfilm onder de aandacht te brengen. Een groot aantal BN'ers is aanwezig bij de première, onder wie regisseurs Jean van de Velde en Johan Nijenhuis, cabaretiers Jeroen van Koningsbrugge en Najib Amhali, zangers Brainpower en Ali B en ondergoedgoeroe Marlies Dekkers.

In de komedie valt Brüno talloze homofobe mensen lastig met vragen over zijn seksuele geaardheid. De modejournalist opende ter promotie van de film vrijdagmiddag op de Amsterdamse Wallen een 'pink light district', een bordeel met een flink aantal donkere mannelijke prostitués.

De komedie veroorzaakte al opschudding bij Amerikaanse homo-organisaties die bang zijn dat de film vooral het stereotype beeld van homo's versterkt.

Brüno draait vanaf 9 juli in de Nederlandse bioscopen.

Brüno   (foto: ANP)

Internetsite voor gedupeerden Bossche zwemleraar

Een internetsite voor slachtoffers van de zwemleraar uit Den Bosch die wordt verdacht van ontucht, is vanaf morgen te raadplegen. De website, gedupeerdenzwemschooldenbosch.nl is bedoeld voor ouders en verzorgers van leerlingen van de 59-jarige Benno L..

Een groot aantal kinderen is mogelijk door de man seksueel misbruikt. Via een afgesloten forum, alleen toegankelijk met een inlogcode en wachtwoord, kunnen gedupeerden met elkaar in contact komen. Dat hebben de initiatiefnemers van de site, enkele ouders, gisteren gemeld. Ze willen de deelnemers aan het internetforum de gelegenheid bieden om vragen te stellen, ervaringen uit te wisselen of in contact met elkaar te komen.

De Bossche zwemleraar wordt verdacht van het verrichten van seksuele handelingen met bijna honderd meisjes tussen zes en zestien jaar. Mogelijk zijn er onder de slachtoffers kinderen met een verstandelijke beperking.

Berlusconi: Wacht op mij in het grote bed

De Italiaanse krant la Repubblica kwam gisteren met nieuwe onthullingen over de vrouwen die premier Silvio Berlusconi tegen betaling ontving in Palazzo Grazioli, zijn privéresidentie in hartje Rome. "Wacht op mij in het grote bed", is één van de uitspraken die volgens de publicatie te horen is op een stiekem gemaakte bandopname.

Die is gemaakt door Patrizia D'Addario, een prostituee die naar eigen zeggen 2000 euro werd beloofd voor een nacht met Berlusconi. Het Openbaar Ministerie in het Zuid-Italiaanse Bari houdt de opname achter slot en grendel: de bandjes worden bewaakt in een kazerne. Ook mag de tekst van de gesprekken niet worden uitgeschreven, om lekken naar de pers te voorkomen.

De gerenommeerde krant la Repubblica heeft echter naar eigen zeggen met verschillende onafhankelijke bronnen gesproken die de bandjes eerder hebben beluisterd. Daarop is duidelijk de stem van Berlusconi te horen. Die zegt tegen D'Addario dat hij even weggaat om te douchen en een ochtendjas aan te doen. De premier vraagt de vrouw op hem te wachten in het grote bed, waarop zij duidelijk hoorbaar antwoordt: "Ja, in het grote bed."

Silvio Berlusconi   (foto: ANP)

Shaffy en List op 2 in Franstalige hitlijst

Ramses Shaffy, Liesbeth List en hun begeleidingsband Alderliefste staan op nummer 2 in de Franstalige top 50 in Nederland met hun lied Vivre. Ongetwijfeld een opsteker voor de 75-jarige Shaffy bij wie onlangs kanker is geconstateerd.

Op nummer 1 staat de Franse zanger Patrick Bruel met Casser la voix die in de Ahoy volle zalen trok. Dat heeft de Vereniging Levende Talen gisteren bekendgemaakt. Via hun site www.franszelfsprekend.nl konden liefhebbers van het Franse lied tot vrijdag hun stem uitbrengen.

Op de 3e plaats staan Les Poppys met hun hit uit begin jaren zeventig Non, non, rien n' a changé. Naast enkele oudgedienden zoals de Belg Jacques Brel, Edith Piaf, Charles Aznavour en Yves Montand staan er opvallend veel 'jonge' artiesten in de lijst. Zo staat de 25-jarige Franse zangeres Alizée met Lolita op de 3e plaats, gevolgd door de Algerijn Khaled met Aïcha.

De in België uit Nederlandse ouders geboren Kate Ryan staat op nummer 5 met Génération désenchantée en op nummer 11 met Ella, elle l'a. De 41-jarige Canadese zangeres Céline Dion staat met Pour que tu m'aimes encore op 9. In totaal komt Dion drie keer voor in de top vijftig. Met nog twee andere liedjes staat Bruel ook op respectievelijk de tiende en dertiende plaats.

De Nederlandse Wende Snijders staat op nummer 46 met Je suis comme je suis. Ook de Franstalige rockers zijn doorgedrongen tot Nederland. Zo staat Noir Désir met het melancholisch, zomerse Le vent nous portera op nummer 43. Rond deze band was het een tijdje stil, nadat de zanger Bertrand Cantat wegens moord op zijn vriendin, de actrice Marie Trintignant, in 2003 in Litouwen achter de tralies verdween. Twee jaar geleden werd hij vrijgelaten. De Spaans-Franse zanger Manu Chao, die ook met Noir Désir samenwerkte, sluit de rij met het grappige Je ne t' aime plus.

Hypotheekrente omhoog

ING, de grootste bankverzekeraar van Nederland, gaat de lange hypotheekrente verhogen. Het tarief voor de 15- en 20-jaars hypotheken wordt verhoogd met 0,2 procent. De rente voor de 1- tot en met 5-jaars hypotheken wordt juist verlaagd met 0,2 procent.

Aegon, een andere grote bankverzekeraar, verhoogde deze week ook al de hypotheekrente. De rentes voor de 2- tot en met 5-jaars hypotheken stijgen met 0,1 procent. De rentes voor 6- tot en met 10-jaars hypotheken stijgen met 0,2 procent.

Het lijkt merkwaardig, dat bij ING enerzijds de hypotheekrente wordt verhoogd en anderzijds wordt verlaagd. Het verschil zegt echter iets over de verwachting van de rentestand en inflatie in de komende jaren.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft als gevolg van de financiële crisis de kortlopende rente verlaagd naar een historisch laag niveau. Dat de lange rente, waarop centrale banken nauwelijks invloed hebben, oploopt hangt samen met een verwacht economisch herstel en hogere inflatieverwachtingen. Ironisch genoeg kan de stijgende rente de economische groei weer vertragen.

Gelukkig hoeven Nederlanders zich nauwelijks ongerust te maken
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.