FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 12 maart 2009

Kidnappers Darfur eisen losgeld

De ontvoerders van drie buitenlandse hulpverleners in de Sudanese regio Darfur eisen losgeld. Onderhandelingen daarover zijn gaande, meldde de gouverneur van de provincie Noord-Darfur vandaag.

Gouverneur Osman Kebir zou telefonisch met de kidnappers en de hulpverleners van Artsen zonder Grenzen (AzG) hebben gesproken. Kebir zei dat de de drie mogelijk snel vrijkomen.

De donderdag ontvoerde medewerkers werkten in Serif Umra in Noord-Darfur voor de Belgische afdeling van AzG. Het gaat om een Italiaan, een Canadese en een Fransman. Twee Sudanese AzG-medewerkers werden ook ontvoerd, maar zij werden na enkele uren vrijgelaten.

Kidnappers Darfur eisen losgeld  (foto: ANP)

ING: hypotheekverkopen sterk gedaald

De hypotheekverkopen in Nederland zijn vanaf de tweede helft van vorig jaar met 45 procent ingezakt als gevolg van de kredietcrisis. Dat blijkt uit een intern document van bankverzekeraar ING, dat in handen is gekomen van televisiestation RTL-Z.

Een woordvoerder van ING bevestigde het cijfer vandaag. ING is zelf ook geraakt door de ingezakte hypotheekmarkt. Intern rekent ING nu nog op 66.000 hypotheekaanvragen in 2009, terwijl eerder was uitgegaan van 110.000. ING hoopt 76.000 offerteaanvragen te ontvangen, waarmee het marktaandeel 15 procent zou bedragen.

ING gaat banen schrappen bij het hypotheekbedrijf wegens "de nieuwe omstandigheden in de markt". De woordvoerder zegt dat het gaat om "minder dan 10 procent van het totaal van minder dan duizend mensen". De reductie maakt onderdeel uit van een vorige maand aangekondigde reorganisatie, waarbij in totaal 2700 arbeidsplaatsen verdwijnen.

De woordvoerder van ING stelde dat het aantal hypotheekaanvragen in januari en februari weer is gestegen met 20 procent. Woensdag meldde de vereniging van ontwikkelaars en bouwondernemingen NVB dat de misère op de woningmarkt lijkt te verergeren. De verkoop van nieuwe woningen zou in januari en februari 60 tot 70 procent zijn gedaald.

ING: hypotheekverkopen sterk gedaald  (foto: ANP)

Aankondiging bloedbad mogelijk vals

De jongen die gisteren een bloedbad aanrichtte op een school in het Zuid-Duitse Winnenden, heeft zijn daad mogelijk niet aangekondigd. Eerdere meldingen dat hij dat zeker wel heeft gedaan, kloppen niet. Dat heeft de Duitse politie donderdag laten weten.

De politie had eerder op de dag gemeld dat op de computer van de jongen bewijs is gevonden dat hij zijn daad in een chatroom op internet had aangekondigd. Maar dat blijkt niet waar.

Aankondiging bloedbad mogelijk vals  (foto: ANP)

Schaatsen: WK Vancouver 12/03

Vandaag zijn de wereldkampioenschappen schaatsen van start gegaan in het Canadese Vancouver. De heren kwamen tegen elkaar uit op de 1.500 meter en de dames moesten strijden op de 3.000 meter.

 

Heren 1.500 meter
Shani Davis heeft de wereldtitel op de 1.500 meter veroverd bij de wereldkampioenschappen afstanden in Vancouver. De wereldkampioen sprint kwam tot een tijd van 1.46,19, een nieuw baanrecord.

Stefan Groothuis reed 1,47,56. In de rit erna werd die tijd al verbeterd door de Amerikaan Chad Hedrick die met 1.47,08 een nieuw baanrecord reed. Zijn tegenstander Mark Tuitert kwam tot 1.47,94. Sven Kramer nam het in de rit erna op tegen Denny Morrison, de wereldkampioen van vorig jaar. De Canadees wist gelijk een voorsprong te nemen op de wereldkampioen allround en Kramer wist die achterstand niet meer goed te maken. Uiteindelijk kwam Morrison tot 1.47,05 en Kramer kwam niet verder dan 1.47,79.

De 19-jarige Trevor Marsicano verbeterde de tijd van Morrison in de rit daarop naar 1.46,30. In de rit erna liet Shani Davis zien dat er er echter maar een iemand recht had op de wereldtitel en met 1.46,19 verbeterde hij bovenden het baanrecord.

Dames 3.000 meter
Renate Groenewold is in Vancouver wereldkampioen geworden op de 3.000 meter. Ze bleef Martina Sábliková nipt voor.

Diana Valkenburg en Jorien Voorhuis kwamen in de achtste rit uit tegen elkaar. Vooral Voorhuis maakte indruk met een tijd van 4.07,91, de tot dan toe snelste tijd en uiteindelijk goed voor een vierde plek. Een rit later kwam Groenewold in actie. Zij stopt na de Olympische Spelen volgend jaar en richt zich tot dan volledig op de 3 kilometer. Dat werd vandaag beloond met uitstekende race. Haar tijd van 4.05,43 was meer dan 2,5 seconde sneller dan Voorhuis.

In de laatste rit kwamen Martina Sábliková en Kristina Groves in actie. Zij gingen lang gelijk op met Groenewold, maar hun rondetijden liepen in de slotfase iets sneller op. Sábliková werd op 0,07 seconde tweede, Groves legde in 4.06,46 beslag op de derde plaats.

[WK] Groenewold pakt wereldtitel 3km

Renate Groenewold is in Vancouver Wereldkampioen geworden op de 3.000 meter. Ze bleef Martina Sábliková nipt voor.

Diana Valkenburg en Jorien Voorhuis kwamen in de achtste rit uit tegen elkaar. Vooral Voorhuis maakte indruk met een tijd van 4.07,91, de tot dan toe snelste tijd en uiteindelijk goed voor een vierde plek. Een rit later kwam Groenewold in actie. Zij stopt na de Olympische Spelen volgend jaar en richt zich tot dan volledig op de 3 kilometer. Dat werd vandaag beloond met uitstekende race. Haar tijd van 4.05,43 was meer dan 2,5 seconde sneller dan Voorhuis.

In de laatste rit kwamen Martina Sábliková en Kristina Groves in actie. Zij gingen lang gelijk op met Groenewold, maar hun rondetijden liepen in de slotfase iets sneller op. Sábliková werd op 0,07 seconde tweede, Groves legde in 4.06,46 beslag op de derde plaats.

#NaamLandTijd
1Renate GroenewoldNederland4.05,43
2Martina SáblikováTsjechie4.05,51
3Kristina GrovesCanada4.06,46
4Jorien VoorhuisNederland4.07,91
5Daniela AnschützDuitsland4.08,67
10Diana ValkenburgNederland4.11,84

Voetbal: Uitslag Olympique Marseille - Ajax

Ajax is er niet in geslaagd om het eerste duel in de achtste finale van de UEFA Cup, tegen Olympique Marseille, te winnen. De Amsterdammers gingen met 2-1 onderuit en moesten aan het einde van de eerste helft met tien man verder. Gregory van der Wiel kreeg toen zijn tweede gele kaart en kon vertrekken.

Olympique Marseille en Ajax begonnen beide wat voorzichtig aan het duel. Hier en daar waren zelfs wat kleine fouten van de ploegen te bespeuren. Toch leken de Fransen het initiatief uiteindelijk naar zich toe te trekken. Na tien minuten spelen had Ajax op voorsprong moeten komen. Miralem Sulejmani legde de bal panklaar voor Luis Suárez, die een paar centimeter te kort kwam. Niet veel later kwam de thuisploeg op voorsprong door een treffer van Cheyrou. Hij schoot de bal van buiten het strafschopgebied achter Kenneth Vermeer.

In het vervolg van de eerste helft bleef Olympique Marseille druk zetten. Zo kreeg Niang een goede mogelijkheid om de tweede treffer van de avond binnen te werken, maar de aanvaller van de Franse ploeg kopte over. Aan de andere kant wist Ajax via Robbert Schilder en Ismaïl Aissati toch voor wat dreiging te zorgen. Een treffer leverde dit kleine offensief niet op. In de tegenstoot wist de thuisploeg de voorsprong alsnog te verdubbelen. Deze keer was Niang succesvol, nadat Valbuena hem bediende. De Amsterdamse formatie kwam echter direct terug in de wedstrijd, nadat Suárez een strafschop wist te verzilveren. Vlak voor rust moest Ajax noodgedwongen met tien man verder, omdat Van der Wiel tegen zijn tweede gele kaart aanliep.

De tweede helft begon met een compact spelend Ajax. Olympique Marseille moest alle zeilen bijzetten om de verdediging van de Amsterdammers te kraken, wat nauwelijks lukte. En als de ploeg het wel voor elkaar kreeg, was het ook direct in de buurt van keeper Vermeer. Na een uur spelen ging het tempo aan Franse zijde licht omhoog. Uiteindelijk was het Koné die voor een kans wist te zorgen. Toby Alderweireld en Vermeer maakte deze mogelijkheid echter onschadelijk.

In de 72e minuut schoot Niang de bal hard op de paal en ook in de rebound stond Vermeer zijn mannetje, waardoor Cheyrou niet wist te scoren. Ook in het vervolg was Olympique Marseille beter en kreeg via onder andere Bonnart en Niang wat kansen. Trefzeker was de Franse ploeg echter niet, waardoor men niet van het overtal wist te profiteren. Leonardo was direct na het betreden van het veld gevaarlijk, maar Mandanda stond goed op te letten.

In de toegevoegde tijd wisten beide ploegen ook niet meer te scoren, waardoor Ajax geen slechte uitgangspositie voor de return heeft. De ploeg zal in eigen huis minimaal één keer moeten scoren om de kwartfinale van de UEFA Cup te bereiken.


Karakteristieken

Olympique Marseille - Ajax 2-1
18’ Cheyrou 1-0
32’ Niang 2-0
35’ Suárez 2-1 (pen)

Toeschouwers: 50.000
Scheidsrechter: Bebek (Kro)
Stadion: Stade Vélodrome, Marseille
Gele kaart: Cheyrou, Taiwo, M'Bami (Olympique Marseille), Vermaelen, Leonardo (Ajax)
Rode kaart: Van der Wiel (41/2xg) (Ajax)

Opstellingen

Olympique Marseille: Mandanda, Bonnart, Civelli, Hilton, Taiwo, Cana (M'Bami/46), Valbuena, Cheyrou, Koné (Samassa/75), Niang, Ben Arfa (Zenden/68)

Ajax: Vermeer, Van der Wiel, Alderweireld, Oleguer, Vermaelen, Enoh, Aissati, Lindgren (Schilder/22), Emanuelson (Silva/43), Sulejmani, Suárez (Leonardo/84)

Uitslagen UEFA Cup 12/03/2009

Vandaag werden de eerste wedstrijden in de achtste finales van de UEFA Cup gespeeld. Ajax ging in Frankrijk onderuit tegen Marseille. Hieronder vind je ook de overige resultaten.

PFC CSKA Moskva (RUS) - FC Shakhtar Donetsk (UKR) 1-0
50' Vágner Love (Pen) 1-0

Stadion: Luzhniki, Moskou
Toeschouwers: 25.000
Arbiter: Nicola Rizzoli (ITA)
Gele kaart: Yuri Zhirkov, Vágner Love, Pavel Mamaev (CSKA), Darijo Srna, Mykola Ischenko, Fernandinho (Shakhtar)


FC Dynamo Kyiv (UKR) - FC Metalist Kharkiv (UKR) 1-0
54' Ognjen Vukojević 1-0

Stadion: Valeri Lobanovskiy, Kiev
Toeschouwers: 17.800
Arbiter: Michael Riley (ENG)
Gele kaart: Ognjen Vukojević (Dynamo), Seweryn Gancarczyk, Edmar, Walter Acevedo, Denis Oliynyk, Jajá, Andriy Berezovchuk (Metalist)


Hamburger SV (GER) - Galatasaray SK (TUR) 1-1
33' Ayhan Akman 0-1
50' Marcell Jansen 1-1
53' Emre Aşık (Galatasaray)

Stadion: Arena Hamburg, Hamburg
Toeschouwers: 52.000
Arbiter: Viktor Kassai (HUN)
Gele kaart: Jérôme Boateng, Dennis Aogo, David Jarolím, José Paolo Guerrero (HSV), Volkan Yaman, Barış Özbek, Arda Turan (Galatasaray)


Paris Saint-Germain FC (FRA) - Sporting Clube de Braga (POR) 0-0

Stadion: Parc des Princes, Parijs
Toeschouwers: 30.000
Arbiter: Matteo Simone Trefoloni (ITA)
Gele kaart: Zoumana Camara (PSG)


SV Werder Bremen (GER) - AS Saint-Étienne (FRA) 1-0
20' Naldo 1-0

Stadion: Weserstadion, Bremen
Toeschouwers: 35.000
Arbiter: Terje Hauge (NOR)
Gele kaart: Frank Baumann (Werder), Mouhamadou Dabo, Moustapha Bayal Sall, Yohan Benalouane (St-Étienne)



Udinese Calcio (ITA) - FC Zenit St. Petersburg (RUS) 2-0
85' Fabio Quagliarella 1-0
90+1' Roman Shirokov (Zenit/2x geel)
90+7' Antonio Di Natale (Pen) 2-0

Stadion: Friuli, Udine
Toeschouwers: 15.000
Arbiter: Eduardo Iturralde González (ESP)
Gele kaart: Gaetano D'Agostino, Gökhan Inler, Andrea Coda, Maurizio Domizzi (Udinese), Roman Shirokov, Igor Denisov, Ivica Kri¸anac, Aleksandr Anyukov, Anatoliy Tymoschuk (Zenit)



Manchester City FC (ENG) - Aalborg BK (DEN) 2-0
8' Felipe Caicedo 1-0
30' Shaun Wright-Phillips 2-0

Stadion: City of Manchester Stadium, Manchester
Toeschouwers: 30.000
Arbiter: Alain Hamer (LUX)
Gele kaart: Elano (Man City), Thomas Enevoldsen (AaB)


Olympique de Marseille (FRA) - AFC Ajax (NED) 2-1
19' Benoît Cheyrou 1-0
32' Mamadou Niang 2-0
35' Luis Suárez (Pen) 2-1
41' Gregory van der Wiel (Ajax/2x geel)

Stadion: Vélodrome, Marseille
Toeschouwers: 50.000
Arbiter: Ivan Bebek (CRO)
Gele kaart: Benoît CHeyrou, Taye Taiwo, Modeste M'Bami (Marseille), Thomas Vermaelen, Gregory van der Wiel (Ajax)

NCTb: geen reden voor landelijke maatregelen

Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) was en is er geen aanleiding om landelijk extra veiligheidsmaatregelen te nemen wegens de terroristische dreiging in Amsterdam. Ook is het niet nodig het dreigingsniveau te verhogen. Dat zei een woordvoerder van de NCTb vanavond.

Het dreigingsbeeld is al maanden substantieel. Dit op één na hoogste niveau betekent dat er een reële kans is dat er een aanslag zal plaatsvinden en dat ons land geregeld wordt genoemd in verklaringen van serieus te nemen terroristische netwerken.

De NCTb is vandaag snel op de hoogte gesteld van de bommelding bij winkels in Amsterdam Zuidoost. De organisatie heeft volgens de zegsman de hele dag nauw contact gehad met de plaatselijke politie, justitie en de gemeente Amsterdam. Daarbij is voortdurend bekeken of het nodig was landelijk maatregelen te nemen, het dreigingsniveau aan te passen of bepaalde sectoren specifiek te waarschuwen. Maar daarvoor was geen reden.

Mogelijk verband met aanslagen Madrid

Een de zeven verdachten die vandaag in Amsterdam werd aangehouden in verband met de terreurdreiging bij winkels was familie van een verdachte van de aanslagen in Madrid, die later zelfmoord pleegde. De aanslagen waren deze week precies vijf jaar geleden.

Justitie sluit niet uit dat de dreiging verband houdt met die aanslagen in de Spaanse hoofdstad in 2004. Hoofdofficier van justitie Herman Bolhaar: "Het was ons ook bekend. We hebben alles meegewogen wat relevant leek. Dit is wel iets dat je daarbij betrekt."

Uitslag Olympique Marseille - Ajax

Ajax is er niet in geslaagd om het eerste duel in de achtste finale van de UEFA Cup, tegen Olympique Marseille, te winnen. De Amsterdammers gingen met 2-1 onderuit en moesten aan het einde van de eerste helft met tien man verder. Gregory van der Wiel kreeg toen zijn tweede gele kaart en kon vertrekken.

Olympique Marseille en Ajax begonnen beide wat voorzichtig aan het duel. Hier en daar waren zelfs wat kleine fouten van de ploegen te bespeuren. Toch leken de Fransen het initiatief uiteindelijk naar zich toe te trekken. Na tien minuten spelen had Ajax op voorsprong moeten komen. Miralem Sulejmani legde de bal panklaar voor Luis Suárez, die een paar centimeter te kort kwam. Niet veel later kwam de thuisploeg op voorsprong door een treffer van Cheyrou. Hij schoot de bal van buiten het strafschopgebied achter Kenneth Vermeer.

In het vervolg van de eerste helft bleef Olympique Marseille druk zetten. Zo kreeg Niang een goede mogelijkheid om de tweede treffer van de avond binnen te werken, maar de aanvaller van de Franse ploeg kopte over. Aan de andere kant wist Ajax via Robbert Schilder en Ismaïl Aissati toch voor wat dreiging te zorgen. Een treffer leverde dit kleine offensief niet op. In de tegenstoot wist de thuisploeg de voorsprong alsnog te verdubbelen. Deze keer was Niang succesvol, nadat Valbuena hem bediende. De Amsterdamse formatie kwam echter direct terug in de wedstrijd, nadat Suárez een strafschop wist te verzilveren. Vlak voor rust moest Ajax noodgedwongen met tien man verder, omdat Van der Wiel tegen zijn tweede gele kaart aanliep.

De tweede helft begon met een compact spelend Ajax. Olympique Marseille moest alle zeilen bijzetten om de verdediging van de Amsterdammers te kraken, wat nauwelijks lukte. En als de ploeg het wel voor elkaar kreeg, was het ook direct in de buurt van keeper Vermeer. Na een uur spelen ging het tempo aan Franse zijde licht omhoog. Uiteindelijk was het Koné die voor een kans wist te zorgen. Toby Alderweireld en Vermeer maakte deze mogelijkheid echter onschadelijk.

In de 72e minuut schoot Niang de bal hard op de paal en ook in de rebound stond Vermeer zijn mannetje, waardoor Cheyrou niet wist te scoren. Ook in het vervolg was Olympique Marseille beter en kreeg via onder andere Bonnart en Niang wat kansen. Trefzeker was de Franse ploeg echter niet, waardoor men niet van het overtal wist te profiteren. Leonardo was direct na het betreden van het veld gevaarlijk, maar Mandanda stond goed op te letten.

In de toegevoegde tijd wisten beide ploegen ook niet meer te scoren, waardoor Ajax geen slechte uitgangspositie voor de return heeft. De ploeg zal in eigen huis minimaal één keer moeten scoren om de kwartfinale van de UEFA Cup te bereiken.


Karakteristieken

Olympique Marseille - Ajax 2-1
18’ Cheyrou 1-0
32’ Niang 2-0
35’ Suárez 2-1 (pen)

Toeschouwers: 50.000
Scheidsrechter: Bebek (Kro)
Stadion: Stade Vélodrome, Marseille
Gele kaart: Cheyrou, Taiwo, M'Bami (Olympique Marseille), Vermaelen, Leonardo (Ajax)
Rode kaart: Van der Wiel (41/2xg) (Ajax)

Opstellingen

Olympique Marseille: Mandanda, Bonnart, Civelli, Hilton, Taiwo, Cana (M'Bami/46), Valbuena, Cheyrou, Koné (Samassa/75), Niang, Ben Arfa (Zenden/68)

Ajax: Vermeer, van der Wiel, Alderweireld, Oleguer, Vermaelen, Enoh, Aissati, Lindgren (Schilder/22), Emanuelson (Silva/43), Sulejmani, Suárez (Leonardo/84)

Dreiging Amsterdam had terroristische achtergrond

De dreiging tegen gebouwen in Amsterdan Zuid-Oost had een terroristische achtergrond. De politie heeft vandaag in verband hiermee zeven personen aangehouden.

Een van de verdachten was een familielid van een persoon die was betrokken bij de aanslagen in Madrid. Dit zei hoofdofficier van justitie Bolhaar donderdagavond op een persconferentie in Amsterdam.

De verdachten zijn zes mannen en een vrouw in de leeftijd van 19 tot 64 jaar. Het zijn Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond, zei hij.

In de nacht van woensdag op donderdag kreeg de politie een telefonische melding dat drie mannen explosieven wilden plaatsen gericht op het maken van slachtoffers in winkels. Volgens korpschef Bernard Welten kwam de melding uit Brussel. De beller vertelde waar de mannen verbleven. Hij gaf ook een vaag signalement.

Na contact met de AIVD is de politie overgegaan tot aanhoudingen. In Brussel is ook huiszoeking gedaan. De eerste aanhouding gebeurde rond het middaguur, de laatste om kwart voor zes. Alle verdachten worden voorbereidingshandelingen met een terroristisch oogmerk ten laste gelegd.

De politie denkt dat met de aanhoudingen de directe dreiging is geweken. "Naar aanleiding van de aanhoudingen hebben we gemeend de dreiging te hebben kunnen verminderen maar we kunnen niets uitsluiten", zei Welten. Het onderzoek is nog gaande. Onbekend is nog wanneer de winkels weer opengaan.

ME staat paraat  (foto: ANP)

Ruimtestation bijna geraakt door ruimteafval

De bemanning van het ISS (International Space Station) heeft eergisteren gebruik moeten maken van de vluchtcapsule. Dit omdat er een negen millimeter groot stukje metaal, afkomstig van een satellietraketmotor die bij een eerdere missie gebruikt is, twintig keer zo snel als een kogel rakelings langs het ISS schoot.

Dat er voorwerpen langs komen suizen gebeurt uiteraard vaker in de ruimte, deze worden doorgaans eerder opgemerkt zodat men kan manoeuvreren. Echter dit stukje metaal werd te laat gesignaleerd en zijn er noodmaatregelen genomen. De bemanning heeft slechts tien minuten in de vluchtcapsule gezeten en kon vervolgens veilig terugkeren naar het ISS.  

De Mol is bekend

Zojuist is de finaleaflevering van het AVRO-programma 'Wie is de Mol' afgelopen. In dit programma moesten tien bekende Nederlanders ruim twee weken met elkaar opdrachten uitvoeren terwijl er één de boel probeerde te verstieren.

Vorige week konden we al zien dat Viviënne van den Assem deze serie heeft gewonnen, maar werd nog niet duidelijk wie 'de Mol' dit jaar was. Zowel acteur Jon van Eerd als de bevallige Anniek Pheifer waren nog in het spel.

Forum

Op het FOK!forum leefden users al weken lang mee met de reeks. Veel users waren vanavond verbaasd om te horen dan Jon van Eerd dit seizoen de Mol was. Winnares Viviënne heeft met haar goede voorspelling €22.650,- gewonnen. Volgend jaar wordt de tiende serie van de succesvolle spelshow gemaakt.

Wall Street feest door

Na de enorme koersstijgingen van dinsdag was er opnieuw euforie op Wall Street. De belangrijkste beursindex ter wereld, de S&P 500, wist er 4,1 procent bij te boeken en sloot daarmee boven het laagste punt van 2008. Gisteren sloten de Amerikaanse beurzen ook al licht positief. De S&P 500 steeg sinds het dieptepunt maandag zelfs 12,6 procent. In vier dagen tijd ging de beursindex van 666 naar ruim 750 punten.

Het sentiment werd gedreven door beter dan verwachte cijfers over de winkelverkopen. Deze stegen 0,7 procent op maandbasis, wat mogelijk een teken geeft dat de wereldwijde recessie aan het uitbodemen is. Ook oliegerelateerde aandelen profiteerden van de 11 procent hogere olieprijs. De Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) zou opnieuw gaan vergaderen over productieverlagingen.

Financials stegen fors na positieve uitspraken van Kenneth Lewis, de baas van Bank of America: "Wij waren winstgevend in de eerste twee maandan van het jaar en hopen winstgevend te zijn in 2009." Eerder wisten de Amerikaanse banken Citigroup en JPMorgan operationele winsten te melden over de eerste maanden van 2009. Ook vergaderde de Amerikaanse politiek over het versoepelen van de boekhoudkundige normen, wat financials meer lucht moet gaan bieden.

Wall Street eerder op de dag

Vierde testdag 12-3-2009

Rubens Barrichello heeft op de vierde en laatste testdag in Barcelona de snelste tijd op de klokken gebracht. De Braziliaan kwam in de Brawn Grand Prix-auto tot een tijd van 1:18.926. Hiermee bleef hij Nico Rosberg en Timo Glock ruim voor.

De dag begon later door de dikke mist, maar dit verhinderde Giancarlo Fisichella niet om 141 ronden te rijden. Verder dan een tiende tijd kwam de Force India-coureur niet. Hij eindigde tussen de Scuderia Toro Rosso-rijders Sébastien Buemi en Sébastien Bourdais die negende en elfde werden.

De teams die moeten gaan strijden om de overwinning eindigden op de plaatsen zes tot en met acht met Felipe Massa, Robert Kubica en Lewis Hamilton. Fernando Alonso zat er met zijn Renault net voor. Evenals Sebastian Vettel die vierde werd.

Glock eindigde in de Toyota net boven de 1:20 als derde, maar kende in de laatste ronde nog een mechanisch probleem, waardoor hij zijn bolide moest parkeren. Rosberg wist de Williams naar een tijd van 1:19,7 te sturen, maar Barrichello onderstreepte de snelheid van de BGP001 door als enige deze week onder de 1:19 te komen.

De meeste teams hebben hun voorbereidingen voor het nieuwe seizoen afgerond, maar enkele teams waaronder McLaren zullen volgende week in Jerez nog enkele dagen in actie komen voordat de eerste race op 29 maart in Australië aanvangt.

Pos.CoureurTeamTijdRonden
1 R. Barrichello Brawn GP 1:18.926 110
2 N. Rosberg Williams 1:19.774 120
3 T. Glock Toyota 1:20.091 128
4 S. Vettel Red Bull Racing 1:20.576 83
5 F. Alonso Renault 1:20.664 64
6 F. Massa Ferrari 1:20.677 92
7 R. Kubica BMW Sauber 1:20.740 134
8 L. Hamilton McLaren-Mercedes1:20.869 70
9 S. Buemi Scuderia Toro Rosso 1:21.013 62
10 G. Fisichella Force India F1 Team 1:21.045 141
11 S. Bourdais Scuderia Toro Rosso 1:21.629 27

[WK] Davis pakt wereldtitel, Kramer achtste

Shani Davis heeft de wereldtitel op de 1.500 meter veroverd bij de wereldkampioenschappen afstanden in Vancouver. De wereldkampioen sprint kwam tot een tijd van 1.46,19, een nieuw baanrecord.

Stefan Groothuis reed 1,47,56. In de rit erna werd die tijd al verbeterd door de Amerikaan Chad Hedrick die met 1.47,08 een nieuw baanrecord reed. Zijn tegenstander Mark Tuitert kwam tot 1.47,94. Sven Kramer nam het in de rit erna op tegen Denny Morrison, de wereldkampioen van vorig jaar. De Canadees wist gelijk een voorsprong te nemen op de wereldkampioen allround en Kramer wist die achterstand niet meer goed te maken. Uiteindelijk kwam Morrison tot 1.47,05 en Kramer kwam niet verder dan 1.47,79.

De 19-jarige Trevor Marsicano verbeterde de tijd van Morrison in de rit daarop naar 1.46,30. In de rit erna liet Shani Davis zien dat er er echter maar een iemand recht had op de wereldtitel en met 1.46,19 verbeterde hij bovenden het baanrecord.



Uitslag 1.500 meter:

#SchaatserLandTijd
1Shani DavisVerenigde Staten1.46,19
2Trevor Marsicano Verenigde Staten1.46,30
3Denny MorrisonCanada1.47,05
4Chad HedrickVerenigde Staten1.47,08
5Håvard BøkkoNoorwegen1.47,14
7Stefan GroothuisNederland1.47,56
8Sven KramerNederland1.47,79
9Mark TuitertNederland1.47,94

15-jarige loverboy krijgt jeugd-tbs

Een vijftienjarige jongen uit Den Haag die drie minderjarige meisjes het hoofd op hol bracht door ze gouden bergen te beloven en hen daarna overhaalde zichzelf te prostitueren, is door de kinderrechter in Den Haag veroordeeld. Hij moet vier maanden in jeugddetentie doorbrengen en heeft jeugd-tbs opgelegd gekregen. 

De meisjes die hij dwong om de prostitutie in te gaan werden door hem bedreigd en gechanteerd. Hun verdiende geld moesten ze aan hem afdragen. De kinderrechter achtte hem schuldig aan mensenhandel. Het Openbaar Ministerie verdenkt een 49-jarige man ervan dat hij de jonge loverboy hielp bij zijn praktijken. Ook deze man wordt vervolgd. 

Met dank aan Moszkophicz voor de submit.

Screenshots Fallout 3 DLC The Pitt laten arena zien

Fallout 3 kan binnenkort (om precies te zijn 24 maart) rekenen op wat nieuwe downloadable content, ditmaal in de vorm van The Pitt. Deze DLC neemt ons mee naar Pittsburgh in Pennsylvania waar Raiders een conflict hebben met hun slaven. In Pittsburgh is blijkbaar ook een arena waar een gevaarlijk gevecht op leven en dood gevochten kan worden waarbij lekker veel equipment gejat kan worden. Deze arena is nu op screenshots vastgelegd, samen met een wat betere blik op het nieuwe wapen:de Auto-Axe.


Skil-Shimano en Vacansoleil in Parijs-Roubaix

Skil-Shimano en Vacansoleil staan op 12 april aan de start van Parijs-Roubaix. De Franse organisator ASO heeft de twee Nederlandse wielerploegen een wildcard gegeven.

Zeventien van de achttien ProTour-ploegen mogen meedoen aan Parijs-Roubaix, waaronder Rabobank. Alleen de formatie Fuji-Servetto, de opvolger van Saunier Duval, ontbreekt, net als in Parijs-Nice die nu wordt verreden. Tijdens de Ronde van Frankrijk van vorig jaar verliet Saunier Duval de Tour, die door ASO georganiseerd wordt, nadat Riccardo Riccò was betrapt op doping.

Duitse schaatsbond woedend op Ria Visser

De Duitse schaatsbond denkt erover om een aanklacht in te dienen tegen Ria Visser. Vorig weekeinde bracht Visser, schaatsanaliste van de NOS, Claudia Pechstein en Daniela Anschütz in verband met dopinggebruik.

Visser had geruchten gehoord dat de twee Duitse schaatsters de finale om de wereldbeker Salt Lake City hadden gemist vanwege geconstateerd dopinggebruik.

De Duitse schaatsbond DESG is woedend over de uitlatingen van Visser en denkt aan juridische stappen.”De Duitse bond onderzoekt de mogelijkheden om gerechtelijke stappen tegen Ria Visser te ondernemen”, aldus bondsvoorzitter Gerd Heinze die ook zei dat er door wereldantidopingagentschap WADA geen enkele melding is gemaakt van een dopinggeval in de Duitse schaatssport.

Tweede vermiste Keulen gevonden

Negen dagen na de instorting van het Keulse stadsarchief en aanpalende woningen is een tweede vermiste gevonden. Reddingswerkers ontdekten vandaag het lichaam op negen meter diepte. Dat maakte een woordvoerder van de brandweer bekend.

Na de ramp golden twee personen als vermist. Zondag was al het stoffelijk overschot van een 17-jarige bakkersleerling geborgen.

Tweede vermiste Keulen gevonden  (foto: ANP)

Politie pakt verdachten bedreigen winkels

De politie heeft vandaag een aantal aanhoudingen verricht in verband met de dreiging met explosieven bij meerdere winkels in Amsterdam-Zuidoost. Dat maakte de politie bekend.

In de woningen van de aangehouden personen doet de politie vanavond huiszoeking. Hoeveel personen aangehouden zijn en waar de politie de aanhoudingen heeft verricht, wilde een woordvoerster nog niet zeggen.

Politie pakt verdachten bedreigen winkels  (foto: ANP)

Lucius: "Feyenoord nog in dubio"

Theo Lucius heeft nog niets van Feyenoord gehoord over volgend seizoen, maar de verdediger zou het vreemd vinden als hij volgend seizoen niet meer in de Kuip speelt.

"Ik zou het raar vinden als Feyenoord met niet zou willen houden," aldus Lucius in een reactie. De voetballer hoort voor 1 april of Feyenoord de eenjarige optie in zijn contract zal lichten. De verdediger weet dus nog niet of hij onder Mario Been voor Feyenoord zal spelen.

"Ik heb geen signalen gehad. Ik denk dat Feyenoord nog in dubio is. Misschien vinden ze me te duur. De club zal wel op twee gedachten hinken. Een nieuwe speler kost geld, mij behouden ook," aldus Theo Lucius tegenover Algemeen Dagblad. "Wat ik zelf wil? Ik heb tot 31 maart niets te willen. Als ze de optie lichten blijf ik nog een jaar. Met plezier, al vind ik niet dat het geforceerd moet gaan."

17-jarige Zweed aangehouden na internetdreiging

Een zeventienjarige jongen in Zweden is vanmorgen van zijn bed gelicht door de politie. Hij had op internet gedreigd een bloedbad aan te richten op zijn school. Hij deed dit met een verwijzing naar de slachtpartij in Winnenden, waar gisteren een eveneens zeventienjarige jongen vijftien mensen doodde alvorens zelfmoord te plegen. Ouders en leerlingen van de Spyken school in Lund reageerden verontrust. Ondanks geruststellingen vreest schooldirectrice Karin Stavne dat een hoop leerlingen niet naar school durven. 

Een journalist van de krant Metro in Zweden ontdekte de boodschap op internet en schakelde onmiddellijk de politie in, die de jongen oppakte in de woning van zijn ouders. Er werd hierbij een luchtdrukpistool gevonden in zijn kamer. De dreiging is inmiddels van internet gehaald. De scholier had onder meer geschreven: "12-03-10 zal nooit worden vergeten. Spyken in Lund zal nooit meer hetzelfde zijn". Ernaast staat een foto van de jongen waarop hij een wapen op de camera gericht houdt. 

De jongen heeft toegegeven dat hij het dreigement heeft geuit op internet. Een woordvoerder van de politie verklaarde: "Het is nu aan het openbaar ministerie om te beslissen of hij wordt verdacht van een misdrijf.

Met dank aan LC2007 voor de submit.

 
17 jarige zweed dreigt met vuurwapen
"scholier geeft bedreiging toe"

Lieveheersbeestje legt operaties stil

Een lieveheersbeestje heeft ervoor gezorgd dat er vandaag en morgen niet wordt geopereerd in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk. Toen personeel het beestje donderdagmiddag aantrof werd het OK-complex gelijk gesloten.

Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis lopen vandaag geopereerde patiënten een zeer geringe kans op microbiologische besmetting. Desondanks wordt deze groep patiënten in de gaten gehouden.

spoedoperaties

Het ziekenhuis onderzoekt hoe het lievebeheersbeestje het OK-complex is binnengekomen. "Normaliter moet dat niet mogelijk zijn omdat de kamers een drukverschil hebben met de omgeving, waardoor de ruimte steriel blijft", aldus de woordvoerder. Na ontsmetting kan het OK-complex naar verwachting maandag weer in gebruik worden genomen. Spoedoperaties kunnen morgen wel worden uitgevoerd in een operatiekamer die losstaat van de andere OK-ruimtes.


Lieveheersbeestje legt operaties stil  (foto: DAG)

Brein wil verbod op The Pirate Bay

De moraalridders van Stichting Brein ruiken nieuw bloed en gaan het nu groots aanpakken. Nadat ze in 2008 zo'n 398 onbenullige websites met illegale muziek, films en software heeft weten te sluiten, heeft ze nu haar pijlen gericht op niemand minder dan The Pirate Bay . De afgelopen twee maanden heeft Brein al 81 sites weten te sluiten, maar een klapper als The Pirate Bay is natuurlijk de bekroning op hun 'werk'.

Brein-directeur Tim Kuik denkt voldoende argumenten te hebben om een doorgifteverbod voor elkaar te krijgen. Een doorgifteverbod is een soort censuur, waarbij de site onbereikbaar wordt gemaakt binnen Nederland. Providers zouden daarvoor moeten zorgen, zoals nu ook al in Denemarken gebeurt.

De zaak zou los staan van de rechtszaak die momenteel in Zweden loopt. Kuik baseert zich op de ZoekMP3-zaak uit 2006, waarbij een zoekmachine voor MP3-bestanden onrechtmatig werd bevonden en moest sluiten. Net als ZoekMP3 biedt The Pirate Bay zelf geen illegale content aan, maar maakt het vinden van illegale content makkelijker. "Ongeacht de uitkomst in Zweden, zou The Pirate Bay een goede testcase zijn", zo liet Kuik aan onze buren Tweakers.net weten.

Op 17 april wordt de uitspraak tegen The Pirate Bay in Zweden verwacht. De vier beheerders staan daar terecht voor vermeende schending van het auteursrecht. Een eerdere aanklacht wegens het 'assisteren bij het schenden van het auteursrecht' moest de aanklager laten vallen, hij kon het niet hard maken.

  

[Update] EA Montreal komt met Army of Two: The 40th Day

[Update]
Inmiddels is de eerste screenshot verschenen die onderaan het bericht te bewonderen is.

[Het oorsponkelijke bericht]
Niet geheel onverwacht heeft Electronic Arts aangekondigd dat er een vervolg in de maak is voor de succesvolle coöpshooter Army of Two. Het nieuwe deel is in ontwikkeling bij EA Montreal en moet in de winter van dit jaar verschijnen op de Xbox 360, PlayStation 3 en PSP. Deze opvolger moet nog meer coöp-mogelijkheden bieden, waardoor er nog meer strategie in komt.

"Met Army of Two: The 40th Day verleggen we de grenzen van tactische tweemans-actie. Er staat je een compleet natuurlijke en uitgebreide coöp-ervaring te wachten wanneer deze shooter in de winter van 2009 uitkomt", zegt Reid Schneider, uitvoerend producent bij EA Montreal. "Wanneer de hel losbreekt in de Chinese stad Shanghai kun je alleen op je partner vertrouwen. Je moet samenwerken als je wilt overleven in de verwoeste stad."

Army of Two: The 40th day neemt ons mee naar Shanghai dat wordt getroffen door een ramp van epische proporties en Rios en Salem zitten midden in de ellende: ze zijn op het verkeerde tijdstip op de verkeerde plek, maar gelukkig wel met het juiste team. Na een perfect geplande opeenvolging van mysterieuze catastrofes bevindt Shanghai zich op de rand van de afgrond. Het ultieme tweemansleger moet zich een weg vechten door een verwoeste stad en tegen alle verwachtingen in het geheim van de 40e dag zien te ontrafelen.



Dekker kansloos na valpartij

Thomas Dekker hoopte op een goede klassering tijdens de Tirreno-Adriatico. De jonge renner van Silence-Lotto kan zijn plannen echter alweer in de koelkast zetten. Tijdens de tweede etappe viel de coureur, waardoor een goede klassering niet meer mogelijk is.

"Dit is vreselijk balen," aldus Dekker in een eerste reactie. Een arts van de ploeg heeft zijn knie inmiddels onderzocht, maar de echte gevolgen zullen pas vrijdag duidelijk worden. "Ik had veel op deze wedstrijd gezet. Hier doe je niks tegen, het is domme pech."

Op twintig kilometer voor de finish, tijdens de beklimming van de Ponti di Vara, reed Dekker in het wiel van Andreas Klöden. Toen de Duitser naar de grond ging, kon de Nederlander hem niet meer ontwijken en kwam ook op de stenen terecht.

"Zijn versnellingsapparaat was kapot. Thomas moest de resterende kilometers met het zwaarste verzet afleggen," liet Marc Wauters, ploegleider van Silence-Lotto, op een later moment weten.

Tanzania zoekt moordenaars albino kinderen

President Jakaya Kikwete van Tanzania roept de bevolking op namen te noemen van magiërs. Met deze oproep hoopt hij de moordenaars te vinden van 45 albino kinderen die sinds eind 2007 ritueel zijn gedood.

De magiërs plegen de moorden niet zelf, maar kopen de lichaamsdelen van de albino kinderen op. Vooral in het noordwesten en zuiden van Tanzania zien medicijnmannen en -vrouwen in het haar, huid en geslachtsdelen van albino's ideale ingrediënten voor 'magische' toverdrankjes voor hun klanten.

Het geloof in magie en hekserij is op het platteland en in volkswijken van Tanzaniaanse steden nog sterk aanwezig. De drankjes van magiërs zouden onder andere rijkdom en geluk brengen, genezen tegen aids, onvruchtbaarheid en impotentie verhelpen en familieruzies oplossen.

In januari sprak Tanzania al een verbod uit tegen de praktijken van magiërs. De nieuwe presidentiële maatregel krijgt veel kritiek. Er wordt gevreesd dat veel Tanzanianen de oproep zullen misbruiken en onschuldigen anoniem aanwijzen als 'magiër'. Ook is het onmogelijk alle verdenkingen te onderzoeken met het huidige juridisch apparaat van het land.

Albino's worden in verschillende delen van Afrika ernstig gediscrimineerd. Het ontbreken van pigment maakt hen ongewenst voor sommige culturen.

Concert The Killers afgelast

Slecht nieuws voor fans van The Killers die een ticket konden bemachtigen voor het concert van vanavond. Het concert van de band vanavond in de Heineken Music Hall is namelijk op het laatste moment afgelast. De politie Amsterdan-Amstelland heeft vanavond gemeld dat het hele gebied vanavond niet vrijgegeven gaat worden.

The Killers, bekend van de hits Human en Somebody told me, zouden vanavond optreden in Amsterdam, maar de Arena Boulevard is nog steeds afgesloten vanwege de bommelding in de IKEA begin deze ochtend. Vanmiddag leek het erop dat het concert gewoon kon doorgaan, maar helaas blijkt de Heineken Music Hall nog niet vrijgegeven.

Update 18.34 uur

Zojuist heeft concertorganisator Mojo bekend gemaakt dat er een nieuwe datum gepland is voor het concert van The Killers, namelijk op 29 mei. Gekochte tickets blijven geldig.

Drukke avondspits

De avondspits is vanavond extreem druk. Volgens een woordvoerder van de ANWB stond er rond half zes 320 kilometer file, tegen een 'normale' lengte op donderdag van 200 kilometer. "We hebben te maken met een avondspits die we in tijden niet hebben meegemaakt," aldus de woordvoerder.

Wat de oorzaak is van de drukte op de wegen is onbekend. "Het miezert wel wat, maar om nou te zeggen dat het plenst." Verder zijn er geen grote ongevallen of bijzondere calamiteiten waardoor de files zo lang zijn.

Vooral rond Utrecht en Rotterdam is het druk.

Drukke avondspits  (foto: ANP)

Duitse productie ingestort

De Duitse industriële productie is in januari sterk gekrompen met 7,5 procent op maandbasis. Vergeleken met januari 2008 is de productie met 19,3 procent gedaald. Dit blijkt uit cijfers van het Duitse ministerie van Economische Zaken. Het cijfer geldt als een belangrijke indicator voor toekomstige economische groei.

Sinds de hereniging van Duitsland is er nog nooit een dergelijke daling van de productie gemeten. De cijfers waren veel slechter dan economen vooraf hadden verwacht. RTL Z-beursanalist Hans de Geus verwacht dan ook dat het Centraal Planbureau (CPB) de groeiverwachtingen voor Nederland wederom naar beneden bij moet stellen. Duitsland is namelijk de grootste handelspartner van Nederland en de grootste economie in de eurozone.


NAC langer door met Van der Leegte

NAC Breda heeft de optie in het contract van middenvelder Tommie van der Leegte gelicht. De speler blijft nu tot medio 2011 bij de Brabanders spelen.

Van der Leegte kwam aan het begin van dit seizoen over van PSV. De routinier is overigens weer enige tijd uitgeschakeld met een blessure. De bijna 32-jarige middenvelder heeft last van de hamstring.

NAC wil verder graag door met allrounder Donny Gorter en de in de winterstop aangetrokken Nourdin Boukhari. De verwachting is dat de routiniers Joonas Kolkka en Csaba Fehér eveneens in Breda blijven. Daarnaast is NAC tevreden over de ontwikkeling van de jongelingen Tim Hofstede, Edinho Pattinama en Michiel Kramer.

Tyrone Loran en Tim Gilissen, dit seizoen vooral reserves, mogen bij een goed bod van een andere club vertrekken. Dit geldt ook voor de jonge doelman Johan Jansen en de voor Jong NAC actieve Wesley Pollemans en Michael Oomen. De contracten van dit drietal lopen af. Middenvelder Ali Benomar, nog tot 2010 onder contract, mag eventueel ook vertrekken.

School vindt 19.000 gulden in kast

Een medewerker van het Noorderpoortcollege in Groningen heeft in een oude doos een bedrag van 19.000 gulden gevonden. De vondst werd gedaan door een archivaris die bezig is de geschiedenis te schrijven van deze school voor middelbaar beroepsonderwijs.

Het gaat om bijdragen van leerlingen die waarschijnlijk tien jaar geleden waren ingezameld, aldus vanmiddag een woordvoerder van de school. Wat er met het geld gaat gebeuren is vooralsnog niet bekend.

Mariniers trekken terug uit Tsjaad

De Nederlandse mariniers die voor de Europese missie EUFOR in Tsjaad zijn uitgezonden, zijn deze week begonnen met de terugtrekking van hun bataljon. Het eerste transport van hun voertuigen en munitie is al vertrokken van het kamp in Goz Beida. Dat heeft het ministerie van Defensie vandaag bekend gemaakt.

De zestig Nederlandse mariniers blijven tot 14 maart 's avonds nog in functie. Dezelfde avond vertrekken ze met een groot transport richting het hoofdkwartier in Abeché. Het laatste konvooi met goederen vertrekt 19 maart vanaf het kamp.

Alle spullen worden uiteindelijk vanaf de hoofdstad N'Djamena in vijf vluchten weer naar Nederland teruggevlogen. Alleen de medicijnen gaan niet mee terug. Die worden volgende week overgedragen aan een internationale hulporganisatie. Een Fins verkenningspeloton neemt volgende week de taken van de Nederlanders over.

Petacchi sprint naar dagzege Tirreno

De tweede etappe in Tirreno-Adriatico is gewonnen door de Italiaan Alessandro Petacchi. Na 177 kilometer koersen, van Volterra naar Marina di Carra, was hij de rapste in de massasprint.

Daniele Bennati werd tweede, de Spanjaard Koldo Fernandez derde. De Fransman Julien el Farès, die gisteren de eerste etappe won, blijft aan de leiding in het algemeen klassement. Hij heeft een voorsprong van vijftien seconden op Petacchi en Bennati die gedeeld tweede staan.

Het was overigens de derde zege van dit seizoen voor de inmiddels 35-jarige Italiaan.

Vitesse enkele weken zonder Stevanovic

Vitesse zal de komende weken geen beroep kunnen doen op Dalibor Stevanovic. De middenvelder is tenminste drie weken uitgeschakeld.

Op de training van gisteren liep de Sloveen een scheurtje in het peesblad van zijn voet op. De 24-jarige middenvelder kwam in de winterstop over van Maccabi Petach Tikva uit Israël en werd direct basisspeler. In acht eredivisieduels scoorde Stevanovic al drie keer. Mede door zijn inbreng verliet de club snel de onderste regionen van de eredivisie.

Nintendo verhoogt prijs Wii in Engeland na devaluatie pond

De prijs van de Nintendo Wii gaat omhoog in het Verenigd Koninkrijk, dat is wat Nintendo vandaag heeft aangegeven. De reden die Nintendo hiervoor geeft is de devaluatie van de pond, die op het moment net iets meer waard is dan de euro."Due to the severe and continuing depreciation of the pound, we are, unfortunately, having to raise our trade price to UK retailers of Wii hardware," aldus Nintendo. "The price that they then offer to consumers is, of course, up to the retailers."



Momenteel ligt de adviesprijs van de Nintendo Wii in het Verenigd Koningkrijk op GBP 179.99. Binnenkort wordt de prijs tussen de achttien en de twintig pond hoger. De kredietcrisis gaat dus ook de portemonnee raken van toekomstige kopers van de Nintendo Wii in het Verenigd Koninkrijk.

"We are only - reluctantly- raising our trade price now to retailers due to unprecedented and sustained depreciation of the pound. This is a problem brought about by extreme currency fluctuations that are a symptom of the global economic situation."

Gevangenisdirecteur vrijgesproken voor drama isoleercel

De directeur van de penitentiaire inrichting in Zwolle, Bert van R., is vandaag vrijgesproken van dood door schuld. Dat maakte de rechtbank bekend.

De aanklager had 240 uur taakstraf geëist wegens dood door schuld en het in hulpeloze toestand achterlaten van een 47-jarige gedetineerde in een isoleercel. Deze man overleed aan een verdraaiing van de dunne darm. Hij had herhaaldelijk gevraagd om een dokter, maar medische verzorging werd hem onthouden.

De directeur heeft volgens de rechtbank wel onvoorzichtig en nalatig gehandeld maar niet in die mate dat het strafrechtelijke vervolging rechtvaardigde. De gedetineerde had gedreigd zijn polsen door te snijden als hij geen hulp kreeg. De directeur wist dit maar vroeg hierover in een gesprek met de gedetineerde niet door. Ook vroeg hij de man niet of hij een dokter wenste te zien.

"U heeft door uw handelwijze onvoldoende toegang tot de medische zorg verschaft", aldus de voorzitter van de rechtbank. De directeur had bij afwezigheid van de medische dienst de huisartsenpost moeten inschakelen of moeten informeren.

Op de zitting bleek dat de gedetineerde onder cameratoezicht stond, maar dat niemand de monitor bekeek. Hieruit blijkt volgens de rechtbank dat er nog wel wat schort aan de procedures in de gevangenis. Toch had de directeur er van uit mogen gaan dat de dienstdoende medewerkers op de hoogte waren gesteld van het cameratoezicht.


Gevangenisdirecteur vrijgesproken voor drama in isoleercel  (foto: DAG)

PvdA wil verbod alcoholreclame

De PvdA wil dat er een Europees verbod op alcoholreclames komt. Dit omdat de PvdA middels een onderzoek tot het inzicht is gekomen dat alcoholreclames leiden tot een hogere alcoholconsumptie. Dat reclames wel vaker verhoging van de consumptie als doel hebben was blijkbaar nog niet bij de partij bekend.

De Europarlementariër Dorette Corbey ziet in alcoholreclames dezelfde bezwaren als in tabaksreclame. In het onderzoek dat gebruikt is bij de argumentatie is te lezen dat vooral jongeren vatbaar zijn voor dergelijke "reclame-uitingen die het gebruiken van alcohol verbinden met sociaal en seksueel succes".

Roy wint vijfde rit Parijs-Nice

Jeremy Roy heeft de vijfde rit in de rittenkoers Parijs-Nice op zijn naam geschreven. De Fransman slaagde er namelijk in om zijn twee medevluchters, Tony Martin en Tomas Voeckler, voor te blijven.

Roy, Martin en Voeckler kregen een maximale voorsprong van bijna zeven minuten. Daarna vond het peloton het welletjes en zette onder leiding van Quick-Step en Cervélo aan. De voorsprong slonk, maar al gauw bleek dat een massasprint niet meer haalbaar was. Hierdoor moest de Belgische wielerformatie het vuile werk alleen opknappen.

In de finale probeerden Voeckler en Martin een sprint te voorkomen door te demarreren, maar beide wisten niet weg te komen. Zeven kilometer voor de finish ging Roy er vandoor. De twee achtervolgers keken elkaar wat aan en zagen de Fransman een gaatje van tien seconden slaan.

Het tweetal slaagde er uiteindelijk niet meer in om Roy terug te halen, die hierdoor naar de zege kon rijden. Het was voor de renner van Francaise des Jeux zijn eerste dagzege in het professionele circuit. Sylvain Chavanel verloor nauwelijks tijd, omdat zijn ploeg de schade binnen de perken wist te houden. Hierdoor zal hij ook morgen in de gele trui mogen starten.

Caisse d'Epargne: al zes namen voor Giro

Caisse d'Erpagne heeft zes namen van renners bekend gemaakt, die op 9 mei aan de start van de Giro d'Italia zullen verschijnen. Het gaat om David Arroyo, Vasil Kiryienka, David Lopez, Joaquim Rodriquez, Pablo Lastras en Francisco Perez.

De verwachting is dat Arroyo en Rodriquez de functie van kopman op zich zullen nemen. Arroyo slaagde er twee jaar geleden in om als tiende in het algemeen klassement te eindigen. Een jaar later won hij zelfs een etappe in de Vuelta a España. Rodriquez liet zich in 2008 goed zien tijdens diverse heuvelklassiekers. Daarnaast eindigde hij als zesde in de Ronde van Spanje.

Marlon Perez, Arnold Jeannesson, José Joaquin Rojas, Mathieu Perget en Anthony Charteau maken nog kans op een uitverkiezing om aan de start van de Italiaanse wielerronde te staan. Uiteindelijk zullen slechts drie namen mogen deelnemen.

Sexy Sheva met luipaardprint in Resident Evil 5

Resident Evil 5 is al uit in Japan, en de echte fans zijn er dan ook meteen mee aan de slag gegaan. Zo is er ontdekt dat het, net als in Resident Evil 4, mogelijk is om andere kostuums te unlocken. Voor Sheva is het bijvoorbeeld mogelijk om een sexy Afrikaans kostuum te unlocken.

Nou hebben jullie uiteraard vrij weinig aan enkel deze informatie. Daarom kun je hieronder genieten van de praktijken die dit kostuum met zich mee brengt. Voor het geval je ook van Sheva wil genieten zonder een harige baard tussen haar bos hout voor de deur kunnen jullie hier klikken voor meer foto's. Morgen mogen jullie als een gek door deze game heen spelen om het kostuum ook te unlocken.




Left 4 Dead op zijn Russisch

Left 4 Dead is een First Person Shooter die hier bij FOK!games goed onthaald werd. We houden hier bovendien erg van mooi speelgoed. Als we bovenstaande dingen combineren dan worden we alleen maar vrolijker. In Amerika heeft iemand Russische poppetjes met een Left 4 Dead thema gekregen voor zijn verjaardag. Van links naar rechts zien we Tank, Boomer, Smoker, Hunter en een Left 4 Dead fan. De kat is helaas gewoon een echte kat. Meer foto's zijn hier te vinden.


Miljonair krenterig door kredietcrisis

De 50-jarige magnaat, Brian Myerson, ligt in de clinch met zijn ex-vrouw Ingrid (48). Brian wil de afgesproken 12 miljoen euro niet betalen omdat hij last heeft van de kredietcrisis, hij kreeg tot 2012 de tijd hiervoor. Het echtpaar is vorig jaar gescheiden.

Myerson wil via de rechter een lager bedrag aan alimentatie afdwingen. De miljonair moest zijn vrouw 43 procent van zijn bezittingen met een waarde van 28 miljoen euro betalen. Hieronder valt ook een luxe strandhuis in Zuid-Afrika. Het resterende gedeelte van zijn geld zit in aandelen. De waarde van zijn kapitaal is met 90 procent gedaald sinds de kredietcrisis.

Mocht Myerson in dit gelijk krijgen dan staan er veel soortgelijke rechtszaken te wachten.

Professor Layton puzzelt lekker verder

Professor Layton and the Curious Village is al een ruime tijd uit in Europa. In Japan kunnen gamers echter al tijden genieten van twee opvolgers van deze game, namelijk Professor Layton and Pandora's Box en Professor Layton and the Last Time Travel. De games zijn een groot succes en dus gaat Level-5 rustig verder met het ontwikkelen van Professor Layton games.

Hoewel Professor Layton and Pandora's Box en Professor Layton and the Last Time Travel nog in Europa uit moeten komen -data nog onbekend- is Level-5 begonnen met een nieuwe trilogie. De eerste game, Professor Layton And the Demon God's Flute genaamd, wordt een prequel die drie jaar voor Professor Layton and the Curious Village begint. Het draait in deze game onder andere om de ontmoeting tussen Layton en zijn hulpje Luke.

Yolanthe niet zwanger van bodywarmer

Yolanthe is niet zwanger van een  bodywarmer, oftewel een baby. Jan Smit zei het vanmorgen als grap in het programma van Giel Beelen en vele media namen het meteen over. "Na twee jaar wordt het wel eens tijd, vind je niet", zei Jan.

De benaming 'bodywarmer' krijg je als een Volendammer een baby maakt met een niet-Volendammer, die in de Volendammer volksmond weer een 'jas' wordt genoemd. Volgens de grappende Jan was Yolanthe al negen weken zwanger waarop Giel Beelen zei: ik dacht het al te zien tijdens de Harpengala. Wanneer Jan en Yolanthe wel aan een bodywarmer gaan beginnen is niet bekend.

Kubica: "Zeer productieve dag"

Robert Kubica is dik tevreden met het aantal verreden kilometers op de testdag van gisteren. De coureur van BMW Sauber wist 109 ronden te rijden en klokte daarnaast de derde snelste tijd van de dag.

"Het was een zeer productieve dag," liet Kubica in een reactie weten, nadat hij meer dan 500 kilometer had gereden. "We hebben een paar dingen uitgeprobeerd waar we vorige week niet meer aan toe waren gekomen, door het slechte weer in Jerez. Ons belangrijkste doel voor de dag was om zoveel mogelijk informatie te verzamelen met het oog op de naderende Australische Grand Prix."

Ook vandaag zal het team van BMW Sauber nog tests uitvoeren. Het is voor de renstal overigens de laatste dag dat ze kunnen testen, voordat het nieuwe Formule 1-seizoen weer van start gaat.

Vermeer krijgt basisplaats in Frankrijk

Marco van Basten laat Kenneth Vermeer vanavond, tijdens het UEFA Cup-duel tegen Olympique Marseille, in het doel starten. De oefenmeester van de Amsterdammers heeft dit donderdag bekend gemaakt.

Dit is een tegenvaller voor Maarten Stekelenburg, die vooralsnog de eerste keus bij het Nederlands elftal en Ajax was. Ook vervulde hij de functie van aanvoerder na het vertrek van Klaas-Jan Huntelaar.

Stekelenburg miste echter een aantal wedstrijden, nadat hij ziek werd. De keeper werd vervangen door Vermeer. De tweede keeper van Ajax greep zijn kans en zette een uitstekende prestatie neer.

Vermeer zal ook in het resterende deel van de competitie als eerste keus van Van Basten gaan fungeren.

Vrouw begraaft bijna verkeerde

Het scheelde weinig of een Roemeense vrouw had een wildvreemde begraven in plaats van haar eigen moeder. De 52-jarige Elena Stancu dacht dat ze het lichaam van haar aan een hartaanval overleden moeder van het mortuarium had gekregen en begon aan de voorbereidingen voor de begrafenis. Net op het moment dat het lichaam de grond in zou gaan merkte een oplettende doodgraver echter op dat de kist wel erg groot was voor Stancu's moeder. 'Ik kende de overledene en had een veel kleiner graf voor haar gegraven', vertelde hij.

Waarschijnlijk is de vergissing ontstaan doordat het mortuarium twee naamplaatjes heeft verwisseld. Er is een onderzoek gestart naar de gang van zaken. En dochter Elena, hoe komt het dat zij de fout niet eerder inzag? 'Toen ik mijn moeder uit het mortuarium ophaalde heb ik wel naar haar gekeken, maar ik had haar al vier jaar niet gezien en dacht dat de ziekte haar uiterlijk had veranderd.'

Vrouw begraaft verkeerde  (foto: DAG)

Rojer weer bij selectie Excelsior na blessureleed

Zestien maanden heeft hij erop moeten wachten, maar morgen is het eindelijk weer zover voor Eldridge Rojer. De aanvaller van Excelsior is door trainer Ton Lokhoff opgenomen in de selectie voor de wedstrijd tegen FC Dordrecht, zo meldt RTV Rijnmond.

Rojer scheurde op 15 september 2007 zijn knieband af in de wedstrijd tegen sc Heerenveen. Na een revalidatie van negen maanden was zijn rentree dichtbij, maar een vrijpartij onder de douche bezorgde hem wederom een zware knieblessure.

De geschorste doelman Erwin Mulder en de geblesseerde Iwan Redan staan morgen niet tot de beschikking van Lokhoff in de Rijnmond-derby. De editie eerder dit seizoen in Rotterdam eindigde in 1-1.

sc Heerenveen legt talenten vast

sc Heerenveen heeft twee toptalenten aangetrokken. Het gaat om de 17-jarige Servische middenvelder Filip Djuricic en de even oude Macedonische aanvaller Samir Fazli.

Djuricic, die ook op interesse kon rekenen van Ajax en Manchester United, zal zich begin 2010 in Friesland melden. Hij wordt in eigen land gezien als een groot talent. Ajax-scout Gerrie Mühren noemde Djuricic, een aanvallende middenvelder, zelfs de Cruijff van de Balkan. De Serviër tekent een contract voor 2,5 jaar.

Fazli, die eind juni al naar Heerenveen vertrekt, tekent een contract voor vijf jaar. Fazli kan op alle posities in de aanval uit de voeten en geldt in zijn vaderland Macedonië als een groot talent. Fazli is afkomstig van FK Makedonija en jeugdinternational en maakte onlangs zijn debuut bij het Macedonisch elftal onder de 21 in de met 3-0 gewonnen interland tegen Montenegro.

De directeur van Heerenveen, Yme Kuiper, is blij met de komst van het tweetal. "Dit zijn twee bovenmodale talenten die het in zich hebben om vrij snel de stap naar het eerste elftal te maken. Natuurlijk moet de praktijk uitwijzen hoe vlot ze zich ontwikkelen, maar in potentie hebben we met twee uitzonderlijke voetballers te maken."

Man overleeft sprong vanaf Niagarawatervallen

Een man heeft gisterenmiddag een sprong van 55 meter hoogte vanaf de Niagarawatervallen in Canada overleefd. Dat berichtte CNN vandaag. De Amerikaan lag ruim veertig minuten in het ijskoude water voordat politie en brandweer hem in veiligheid brachten, zo meldde de Canadese politie.

De man had onderkoelingsverschijnselen en een hoofwond opgelopen. Reddingswerkers brachten hem naar het ziekenhuis, waar hij zijn bewustzijn verloor. De Amerikaan, die tegen de veertig zou zijn, verkeert nu in kritieke toestand.

De man verzette zich lange tijd tegen pogingen om gered te worden. De politiecommandant verklaarde dat hij "vrijwillig in het water sprong en medische hulp weigerde". Het lukte in eerste instantie niet de man per helikopter uit het water te halen. De wind van de propellers werd gebruikt om de man dichter naar de kant te duwen.

De Amerikaan is pas de tweede persoon die een bewuste, onbeschermde sprong vanaf de watervallen heeft overleefd. In totaal is van zeventien mensen bekend dat ze de sprong hebben gewaagd.

Decennia terug tartten waaghalzen vaker het lot door beschermd van de Horseshoe Falls, het bekendste deel van de watervallen in Canada, te springen, vaak zonder goede afloop. Deze stunt is tegenwoordig illegaal en kan een boete of gevangenisstraf opleveren.

Zenden: "Ik wil spelen en winnen tegen Ajax"

Vanavond speelt Ajax tegen Olympique Marseille in de achtste finale van het UEFA cup. Boudewijn Zenden speelt voor de Franse ploeg en hoopt vanavond in de basis te staan.

"Ik heb acht jaar bij PSV gespeeld en de wedstrijden tegen Ajax waren het mooiste. Om die reden hoop ik te spelen tegen ze. Ik wil koste wat kost winnen, speciaal om het het Ajax is", aldus de voormalig international.

Zenden geeft in het interview aan de kracht van de hoofdstedelingen te kennen. "Luis Suárez is een hele belangrijke speler. Afgelopen weekend deed hij niet mee vanwege een schorsing, maar hij is de beste aanvaller. Je hebt ook nog Gabri, waar ik samen mee speelde bij Barcelona, maar die doet niet mee wegens blessureleed", vervolgde hij. "Ajax is een team met veel jonge spelers zonder veel ervaring. Ze gebruiken deze wedstrijden om ervaring op te doen en het is een team dat voetballend denkt", zo besloot Zenden zijn woorden.

El-Akchaoui moet nog even wachten op Feyenoord

Het is allang geen geheim meer dat Feyenoord geïnteresseerd is in NEC-linksback Youssef El-Akchaoui. De liefde is wederwijds, maar de 28-jarige El-Akchaoui zal op de Rotterdammers moeten wachten.

Feyenoord verkeert momenteel nog in onzekerheid over het transferbudget van komende zomer. Zolang hier nog niets over bekend is, kan de Stadionclub geen actie ondernemen. El-Akchaoui is volgens het Algemeen Dagblad bekend met dit probleem.

Wanneer het budget van Feyenoord bekend wordt, zullen de Rotterdammers meteen actie ondernemen wat betreft El-Akchaoui. Bij de club is de komst van de linksback van NEC één van de prioriteiten. El-Akchaoui, die een gelimiteerde transfersom van 900.000 euro in zijn contract heeft staan, wil graag samen met trainer Mario Been naar Feyenoord verhuizen.

Walcott:"Beattie één van de beste penaltynemers"

De kwartfinale werd door Arsenal behaald maar het ging bepaald niet makkelijk. De ploeg uit Londen had strafschoppen nodig om AS Roma uit te schakelen. Theo Walcott was een van de spelers die een penalty benutte.

De jonge aanvaller zegt dat hij de kunst van strafschoppen nemen geleerd heeft van oud-teamgenoot James Beattie. "Mijn keel werd helemaal droog toen ik richting de bal liep, maar ik heb de keeper niet één keer aangekeken. Dat heb ik van James Beattie geleerd, toen we allebei bij Southampton speelden. James is absoluut één van de beste penaltynemers van Europa. Volgens hem kan oogcontact met de keeper je soms enigszins van je stuk brengen. Je moet positief blijven denken", begint het talent op de clubsite van Arsenal.

"Mijn penalty was misschien niet goed, maar hij zat. Daar gaat het om. Eerlijk gezegd was dit een mooie ervaring. Het was de eerste strafschoppenserie uit mijn carrière en het is knap van onze jonge ploeg dat we hebben gewonnen. In de kleedkamer vierden we deze zege, alsof we wereldkampioen geworden waren."

Mourinho kan handen niet thuis houden

De politie van Manchester is een onderzoek gestart naar vermeend slaan van Inter Milan-trainer José Mourinho. Een man zou door de trainer in het gezicht geslagen zijn na het verloren duel tegen Manchester United.

Een supporter zou aangifte hebben gedaan bij de politie. Volgens de man zou de trainer hem in het gezicht hebben geraakt vlakbij de bus van Inter, toen deze het stadion wilde verlaten. De bewakingsbeelden van United worden nu opgevraagd door de politie.

"Kort voor middernacht meldde een man dat hij in het gezicht was geslagen bij Old Trafford", zo luidt de verklaring van de politie. "We zullen een onderzoek doen naar de vermeende mishandeling." Manchester United wilde slechts bevestigen dat het op de hoogte is van de aangifte.

[WB] Vonn pakt ook wereldbeker Super G

Nadat ze gisteren de eindzege in de algemene wereldbeker al wist veilig te stellen, heeft de Amerikaanse skister Lindsey Vonn ook de wereldbeker op de Super G gewonnen.


Vandaag, tijdens de wereldbekerwedstrijden in het Zweedse Åre, won ze de afsluitende Super G. Vonn kwam tot een tijd van 1:20.63 en daarmee liet ze de Italiaanse Nadia Fanchini (1:20.71) nipt achter zich.

Overigens waren dit niet haar enige successen dit seizoen. Ze pakte eerder ook al de wereldbeker op de afdaling en ze werd wereldkampioene op de Super G en de afdaling.

Ballack hoopt op langer verblijf bij Chelsea

Michael Ballack wil de rest van zijn voetbalcarrière slijten bij Chelsea.

De middenvelder vertelde tegenover The Sun dat hij zijn contract bij de Londense club nog liever vandaag dan morgen verlengt. "Ook volgend seizoen wil ik bij Chelsea te bewonderen zijn", aldus de oud-speler van Bayern München. "En misschien nog wel meerdere seizoenen. Ik heb altijd al gezegd dat ik mijn carrière wil afsluiten bij Chelsea", vervolgt Ballack, die op de steun van interim-trainer Guus Hiddink kan rekenen.

"Ballack speelt goed", aldus de Varssevelder. "Maar iedere speler kan natuurlijk altijd beter."

Dit seizoen kwam de Duits international in competitieverband twintig keer in actie voor The Blues. Eerder gaf hij al aan dat hij in 2010 het profvoetbal vaarwel zal gaan zeggen.

CD: Harmonic 313 - When Machines Exceed Human Intelligence

Kenners gaan misschien meteen rechtop in hun stoel zitten bij het zien van de code 313 als referentie bij een muzikale act. Analoge synths en 80's drumcomputertjes schieten al voorbij. We hebben het hier over de stadscode 313 en wel die van Detroit, één van de bakermatten van de techno.


De man achter Harmonic 313, Mark Pritchard, heeft geografisch gezien weinig met de auto-industrie stad te maken. Hij is geboren in Engeland en woonachtig in Sydney, maar brengt op zijn album When Machines Exceed Human Intelligence zeker enkele invloeden van de Detroit techno naar voren. Een bezoek aan zijn website licht al een tipje van de sluier op. Een creatief woordspelletje met vocodersamples opent uiteindelijk de deur naar zijn track 'Word Problems'. Alsof Stephen Hawkin in zijn stoel zit te trippen op een simpel en toch aanstekelijk elektronisch deuntje.

'God bestaat niet' mag niet

Het humanistische Center for Inquiry Low Countries (CFI) kan geen busreclame maken voor het atheïsme. Zowel de Reclame Code Commissie als het reclamebeleid van streekvervoersbedrijven Arriva en Veolia sluiten dergelijke boodschappen expliciet uit. Dit meldden de Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant woensdag in antwoord op vragen van de provinciale eenmansfractie ChristenUnie-SGP.

Het CFI wilde bussen laten rondrijden met de tekst: "Er is waarschijnlijk geen god. Durf zelf te denken. En geniet van dit leven". De humanistische denktank vindt dat het tijd wordt dat de ongelovigen zich ook uit durven spreken "Het is tijd dat ook de rede van zich laat horen. Het is tijd voor een Nieuwe Verlichting. […] Kom op: denk na, wordt wakker, stop met piekeren: er is geen god."

In Engeland rijden al enige tijd bussen rond met daarop de Engelstalige versie van de atheïstische boodschap. Als antwoord daarop heeft een aantal christelijke organisaties toen besloten reclame te maken op bussen met teksten als: "Only the fool hath said in his heart, There is no God!"

De SGP is tevreden met het antwoord van de Gedeputeerde Staten. De partij vindt "dat bussen en trams niet gebruikt mogen worden in een soort religieuze propaganda-oorlog."

 

Atheïstische boodschap van atheïstische dame

 

Depressieve schutter Winnenden kondigde daad aan

De schutter die gisteren een bloedbad aanrichtte op een school in Winnenden bij Stuttgart had zijn daad aangekondigd. De 17-jarige jongen was vorig jaar enige tijd onder psychiatrische behandeling wegens depressies.

Dit zei de minister van Binnenlandse Zaken van Baden-Württemberg, Herbert Rech, vandaag op een persconferentie.

Depressieve schutter Winnenden kondigde daad aan  (foto: ANP)

Iraakse schoenengooier krijgt drie jaar cel

Een rechtbank in Bagdad heeft vandaag de Iraakse journalist die zijn schoenen naar de toenmalige Amerikaanse president George W. Bush gooide, wegens geweldpleging veroordeeld tot drie jaar cel.

De journalist Muntazer al-Zaidi (30) gooide zijn schoenen naar Bush, toen die in december op bezoek in Irak was. Het gooien van schoenen is een grove belediging in veel Arabische landen. Zaidi werd op slag een beroemdheid en de beelden van de wegduikende Bush zijn overal talrijke keren herhaald op televisie.

Iraakse schoenengooier krijgt drie jaar cel  (foto: ANP)

Verband tussen recente massamoord in Duitsland en games?

Jawelhoor, er is iemand zo gestoord geweest om een hoop mensen uit te moorden zonder enig denkbaar motief en het duurt niet lang voordat mensen beginnen te gillen dat het allemaal de schuld van videogames is.

De 17-jarige Duitse scholier die afgelopen woensdag een bloedbad aanrichtte op zijn middelbare school zou mogelijk tot zijn daad gekomen zijn doordat hij gewelddadige computerspellen speelde. Op de computer van de jongen is onder meer het spel Counter-Strike aangetroffen. Dat meldt de Duitse politie vandaag.

Het is niet voor het eerst dat er in de media gesproken wordt over verbanden tussen geweldsincidenten en computerspellen. Regelmatig komen er politici in het nieuws omdat ze gewelddadige games willen verbieden. Dit terwijl er wetenschappelijk gezien geen enkel duidelijk verband is tussen gewelddadig gedrag en het spelen van gewelddadige spellen.


Sluit deuren en ramen! Verberg vrouwen en kinderen! Counter-Strike zet aan tot massamoord!

Of de schietpartij van woensdag aanleiding zal zijn voor Nederlandse politici om nogmaals te pleiten voor een verbod op gewelddadige games zal moeten blijken, maar al eerder is gebleken dat de huidige regering niet bang is om verboden uit te vaardigen op basis van incidenten. Mochten er politici zijn die zover willen gaan als een verbod, dan is enige haast gepast: er lopen op dit moment nog zeker 2,3 miljoen potentieel levensgevaarlijke Counter-Strike spelers vrij rond.

Krokodil onthoofdt 10-jarig meisje

Op de Filipijnen is een 10-jarig meisje onthoofd door een krokodil, nadat de kano waar ze in zat kapseizde op een meer. De 7 meter lange krokodil beukte tegen de kano, waardoor ze in het water belandde. Het meisje was op weg naar een drijvende school in Agusan del Sol.

Een klasgenootje overleefde de aanval van de krokodil. Reddingswerkers vonden gisteren het onthoofde lichaam van het meisje drijvend in het water.


Links het klasgenootje dat overleefde, samen met de kapitein.

[WB] Svindal eindwinnaar op Super G

Bij de wereldbekerwedstrijden in het Zweedse Åre heeft de Noorse skiër Aksel Lund Svindal de wereldbeker op de super-G veroverd. De Noor eindigde als tweede en dat was genoeg om de kristallen bol te veroveren. De Italiaan Werner Heel won de wedstrijd.

De mannen skiën deze week in Zweden nog de reuzenslalom en de slalom. In het algemene klassement gaat Svindal ook aan de leiding. Hij heeft daarin een voorsprong van 102 punten op de nummer twee, Benjamin Raich.

Verband games en schietpartij?

De 17-jarige Duitse scholier die afgelopen woensdag een bloedbad aanrichtte op zijn middelbare school zou mogelijk tot zijn daad gekomen zijn doordat hij gewelddadige computerspellen speelde. Op de computer van de jongen is onder meer het spel Counterstrike aangetroffen. Dat meldt de Duitse politie vandaag.

Het is niet voor het eerst dat er in de media gesproken wordt over verbanden tussen geweldsincidenten en computerspellen. Regelmatig komen er politici in het nieuws omdat ze gewelddadige games willen verbieden. Dit terwijl er wetenschappelijk gezien geen enkel duidelijk verband is tussen gewelddadig gedrag en het spelen van gewelddadige spellen.

Of de schietpartij van woensdag aanleiding zal zijn voor Nederlandse politici om nogmaals te pleiten voor een verbod op gewelddadige games zal moeten blijken, maar al eerder is gebleken dat de huidige regering niet bang is om verboden uit te vaardigen op basis van incidenten. Mochten er politici zijn die zover willen gaan als een verbod, dan is enige haast gepast: er lopen op dit moment nog zeker 2,3 miljoen potentieel levensgevaarlijke Counterstrike-spelers vrij rond.

Apen komen in opstand

Iedereen ergert zich wel eens aan zijn werkgever. Zo ook Brother Kwan, een aap die kokosnoten plukte voor het bedrijf van zijn baas in Thailand. Alleen had Kwan een iets andere oplossing voor de meningsverschillen met zijn baas dan menig werknemer zou hebben. Hij besloot hem namelijk om te brengen met behulp van een kokosnoot.

Hoog in de bomen gooide de aap de steenvrucht richting zijn baasje en zodoende werd Lelit Janchoom volop geraakt. Dit werd de man fataal en hij overleed ter plekke. De vrouw van het slachtoffer begrijpt er helemaal niets van: "Hij zag er zo schattig uit toen we hem kochten", aldus de verbaasde dame.

De aap kwam tot dit drastische besluit doordat zijn eigenaar hem wel heel cru behandelde. Wanneer het dier moe was en weigerde een boom in te klimmen, kreeg Kwan rake klappen van zijn baas. Waarschijnlijk putte dit de aap zodanig uit dat hij geen andere oplossing zag dan een moord te plegen.

Overigens speelde dit voorval zich net af nadat wetenschappers het agressieve gedrag van een Zweedse chimpansee hadden onderzocht. Het dier was het namelijk zo beu telkens aangegaapt te worden door de bezoekers van een dierentuin, dat hij wapens maakte om naar de mensen te gooien. Het dier verzamelde zelfs stenen na sluitingstijd, zodat hij deze naar de bezoekers kon gooien zodra het dierenpark weer was geopend. Volgens wetenschappers is dit één van de sterkste bewijzen dat mensen niet de enige zijn die plannen voor de toekomst kunnen maken.

[upd] Bommelding IKEA A'dam Arenaboulevard

De politie in Amsterdam heeft vanmorgen een bommelding binnengekregen. Er zouden zich explosieven bevinden in de IKEA-vestiging aan de Arenaboulevard in de hoofdstad. De politie is direct met een opsporingsonderzoek begonnen.

Diverse media melden dat IKEA en andere winkels aan de boulevard zijn ontruimd en dat de omliggende wegen zijn afgezet. AT5 meldt dat bellers te horen krijgen dat de ontruiming met een technische storing te maken heeft.

Update 12.20 uur:

De bommelding kwam rond 9 uur vanochtend binnen bij IKEA. Op dat moment was alleen het restaurant open en de winkel zelf nog niet. De ontruiming verliep daardoor rustig. De dreiging wordt door de politie serieus genomen, maar is niet specifiek tegen IKEA gericht. Verder worden er op dit moment geen mededelingen over gedaan.

Met dank aan diverse mensen voor de submit.

Pedofiel op leerlingentaxi zorgt voor woede

Gemeente Valkenswaard werd onlangs getipt dat, tegen alle afspraken met het taxibedrijf Botax uit Valkenswaard in, een in 2007 veroordeelde pedofiel toch leerlingen vervoerde. In eerste instantie ontkende het taxibedrijf bekend te zijn met de veroordeling, later gaf men toe dat het bekend was maar dat men geen andere keuze had dan de man in het leerlingenvervoer in te zetten.

De pedofiel werd in 2007 veroordeeld voor ontucht met een 9 jarig meisje in een taxi. Hij was in het bezit van een chaufferspas en een Verklaring omtrent het Gedrag, deze waren afgegeven voor het misbruik en de veroordeling. Een Verklaring omtrent het Gedrag is vijf jaar geldig.
Gemeente Valkenswaard heeft aangegeven dat ze de samenwerking met het taxibedrijf wil verbreken. Het taxi bedrijf doet naast het leerlingenvervoer in de gemeente Valkenswaard ook het leerlingenvervoer van de Gemeente Waalre, Veldhoven en Bergeijk.

Vanmorgen liet Gemeente Waalre waar het taxibedrijf ook leerlingenvervoer voor doet heeft aangegeven te gaan bekijken of men verder wil met het taxibedrijf. Volgende week heeft ze een bijeenkomst gepland voor de ouders en verzorgers van de kinderen, bij deze bijeenkomst zal ook een jeugdarts van de GGD aanwezig zijn. Ouders en verzorgers krijgen bij deze bijeenkomst te horen of hun kind is vervoerd door deze man.

Met dank aan Bierspons voor de submit.

Button lovend over Brawn Grand Prix

Jenson Button is lovend over het team van Brawn Grand Prix. De Brit reed gisteren op de derde testdag in Barcelona met de BGP001 naar de snelste tijd die ruim een seconde sneller was dan de Ferrari van Felipe Massa.

Button reed gisteren een complete raceafstand inclusief pitstops. Daarna werd er met een aangepaste setup de kwalificatiesessie gesimuleerd. "Het was opnieuw een geweldige dag en een erg positieve test. Het is goed dat we een race-afstand zonder problemen hebben kunnen afleggen. Na alle uitdagingen van de afgelopen tijd, konden we zo'n veelbelovende start wel gebruiken. Alle moeite betaalt zich nu uit, en iedereen kan trots zijn", aldus de Brit die zich eerder nog zorgen maakte over de betrouwbaarheid van de nieuwe auto.

Rubens Barrichello zal vandaag in actie komen met de Brawn Grand Prix 001. De Braziliaan zal dit jaar aan zijn zeventiende seizoen in de Formule 1 beginnen.

Geen samenwerking Cahill en Federer

Roger Federer en coach Darren Cahill hebben besloten toch niet te gaan samenwerken. In Indian Wells, waar de Zwitser zijn rentree maakte, bracht hij het nieuws naar buiten.

Cahill is de voormalige coach van onder andere oud-kampioenen Lleyton Hewitt uit Australië en Andre Agassi. De 43-jarige coach had wel een week getraind met Federer in Dubai, maar besloot om de toptennisser niet te trainen.

We hebben daar hard en goed gewerkt en veel gesproken, maar besloten dat we niet samen doorgaan. Cahill nam de beslissing. Hij vindt het vele reizen te zwaar'', aldus Federer.

Afgelopen maanden trainde Federer zonder coach. Begin vorig maand verloor hij de finale van de Australian Open tegen de Spanjaard Rafael Nadal. Hij moest vervolgens noodgedwongen zes weken rust houden om te herstellen van een rugblessure.

Upd: Zanger Tim verlaat Di-rect

Di-rect gaat een jaar pauze nemen. Dat nieuws maakt de rockband later deze ochtend bekend in het Hardrockcafé. De Haagse band is toe aan wat meer vrije tijd.

Platenmaatschappij EMI probeerde het nieuws geheim te houden tot aan de persconferentie maar Giel Beelen wist het nieuws al los te krijgen. De sabbatical is nodig om weer op te laden en een jaartje met andere projecten bezig te kunnen zijn. Eerder namen bands als De Dijk en Blof al een sabbatical.

Update 11.47
We hebben elkaar weer lekker nagepraat in de media. Er is geen sabbatical maar ander Di-rect nieuws. Zanger Tim verlaat de band om zich te richten op een solocarrière. De andere bandleden zeggen verrast te zijn door de keuze. Meer info lees je op de site.

Groningen verkoopt uitvak

FC Groningen wil een deel van haar supporters vrijdag in de thuiswedstrijd tegen Roda JC onderbrengen in het vak voor de uitsupporters. De reden hiervoor is niet dat Groningen gewelddadige supporters heeft, maar dat tegenstander Roda weinig supporters heeft die het aandurven in de Groene Hel plaats te nemen.

Voor de Euroborg is het een primeur dat supporters in het eigen uitvak plaats mogen nemen. Mensen die deze unieke ervaring mee willen maken moeten er snel bij zijn, want er zijn maar 500 kaarten beschikbaar. De meegereisde Roda-fans zullen elders in het stadion geplaatst worden.

Kahn: "Ik twijfel er niet eens over"

Oliver Kahn heeft geen interesse om de nieuwe algemeen directeur van Schalke 04 te worden. Dat zegt de voormalig sterdoelman van Bayern Munchen in Munchen's TZ.

Sinds Andreas Muller deze week op straat werd gezet na de aanhoudende slechte prestaties, is de club op zoek naar een vervanger. Kahn is één van de namen die genoemd wordt als vervanger, maar de doelman sluit een overeenkomst met die Köningsblauen op voorhand al uit.

De 39-jarige Kahn zegt dat hij nog niet klaar is voor een dergelijke functie. "Ik twijfel er niet eens over", begon hij. "Ik heb nog heel veel dingen die ik graag wil doen. Zo ga ik binnenkort voor een langere periode naar Azië. Daar wil ik me op concentreren, dus dat geeft meteen antwoord op het gerucht over Schalke."

Voormalig Bayern-trainer Udo Lattek is dat met Kahn eens. "Misschien dat hij later een eerste klas trainer wordt, maar nu heeft hij nog te weinig ervaring om in een club als Schalke 04 te stappen."

Demo Call of Duty: World at War online

Eind vorig jaar lanceerde Activision met Call of Duty: World at War wederom een succesvol deel in de Call of Duty franchise. In het kader van beter laat dan nooit heeft Activision vandaag een demo op Xbox Live gezet. Met een Xbox Live demo hoopt Activision nu om meer Xbox 360 gamers te overtuigen de game te kopen. De demo geeft spelers het "Hard Landing" level. Of Activision de demo ook voor PC-eigenaren en PS3-eigenaren beschikbaar gaat stellen is nog niet bekend.


'Twente hoopt op Vennegoor'

Momenteel speelt hij nog bij Celtic, maar als het aan FC Twente ligt speelt Jan Vennegoor of Hesselink volgend seizoen zijn wedstrijden in de Grolsch Veste.

De Tukkers hopen dat de boomlange aanvaller terug wil keren op het oude nest. Voorwaarde is wel dat Celtic dan niet de eenzijdige optie om het contract van de spits te verlengen licht. De club twijfelt daar nog over, meldt The Daily Mail.

Twente houdt de ontwikkelingen zeer nauwlettend in de gaten en hoopt Vennegoor aan het einde van de rit te strikken. Tussen 1996 en 2001 speelde Vennegoor al voor de Tukkers, waarna hij een transfer verdiende naar PSV.

Inmiddels is hij bezig aan zijn derde seizoen op Celtic Park, maar is deze jaargang, vooral door blessures, minder succesvol dan de voorgaande twee seizoenen.

Gorré junior benaderd door FA

Na Dean Gorré lijkt ook Kenji Gorré een profcarriere in het voetbal tegemoet te kunnen zien. Dean voetbalde jaren bij Ajax, maar ook zoonlief staan nu al in de picture.

Gorré junior woont al tien jaar in Engeland en kan daardoor uitkomen voor het nationaal elftal onder de vijftien jaar. De Engelse voetbalbond FA heeft Kenji inmiddels gevraagd of hij dat zou willen. De veertienjarige Gorré staat niet onwelwillend tegenover dat voorstel, temeer hij en zijn ouders nog niets van de KNVB hebben vernomen.

"Kenji woont al tien jaar in Engeland, maar heeft een Nederlands paspoort. Omdat hij een 'English School Boy' is, mag hij voor de Engelse vertegenwoordigende teams uitkomen. Alleen voor de A-ploeg moet je een Brits paspoort hebben", aldus Gorré senior, die assistent-trainer bij Southampton is, in De Telegraaf.

Gorré senior speelde in zijn actieve carrière voor FC Dordecht, Feyenoord, Ajax, FC Groningen, Huddersfield Town en Barnsley. Nadat hij assistent-trainer bij Stoke City was, is hij nu de rechterhand van Mark Wotte bij Southampton in het Championship.

THQ kondigt UP aan, gebaseerd op de Disney-Pixar-film

THQ heeft aangekondigd dat zij de game zullen uitbrengen naar de nieuwste film van Disney•Pixar, Up. De game is in ontwikkeling door THQ's Heavy Iron Studios, de mensen achter de filmgames van Ratatouille en WALL●E.

In het spel ga je op onderzoek uit in de diepe jungles van Zuid-Amerika, waar je alle vier de karakters uit de film zult meemaken: de exotische avonturier Carl Fredricksen, zijn jonge sidekick Russell, Dug de hond waar je wel van moet houden en Kevin de prehistorische vogel. Het spel kan ook coöperatief gespeeld worden, waarbij heel de single-player met zijn tweeën doorleefd kan worden. Daarnaast bevat de game ook normale multiplayer, onder andere een mode waarin tot vier spelers elkaar uit de lucht moeten halen.

De game komt naar alle grote gameplatformen van dit moment, dus dat houdt in dat iedereen die een Mac, PC, PlayStation 2, 3, Portable, Nintendo DS, Wii of Xbox 360 dus van de game kan genieten. Voor de PC is ook al een demo te downloaden, en wel hier. Het spel wordt in het najaar verwacht hier in Nederland.



Left 4 Dead gepatcht, Versus-mode aangepakt

Valve heeft een patch uitgebracht voor Left 4 Dead waarmee onder andere de Versus-mode aangepakt wordt. Ook zijn er enkele bugs gefixt en is de UI een beetje aangepast, helaas nog niet standaard ondersteuning voor een server browser. Verdere veranderingen in Versus richten zich vooral op de Tank, welke iets meer mogelijkheden heeft gekregen om Survivors de grond in te meppen. Ook de Smoker is aangepakt, zijn tong werkt nu dwars door normale zombies heen en de field-of-fire van zijn tong-aanval is ook vergroot.

De complete lijst met veranderingen vind je hieronder, de patch downloadt zichzelf zodra je Steam opstart.

Versus Mode Changes

* Tank melee attack can now hit multiple Survivors in one swing
* Fixed Tank punch being able to hit targets behind walls
* Fixes to 'Tank parking'. The Tank will now run back and attack the Survivors if he becomes AI due to two players expiring the frustration meter
* Fixed a case where a Tank frustration meter could run out right as he was in his death animation and he would come back to life
* Fixed a case where the Tank was moving too slowly while crouching and being shot
* Tanks now have the possibility of spawning in a slightly different position for the first and second teams
* The order that the teams play as Survivors is now determined by which team has the higher overall score. The winning team will play as Survivors first
* The Smoker tongue can now target and grab victims through common infected
* Increased the cone in which a Smoker can grab a target
* The Witch no longer cuts Smoker tongues in a radius around her
* Boomers that explode in mid-air will now hit Survivors directly below them with Bile
* Reduced the damage that burning Hunters do to pounced victims
* Adjusted the time at which players take over from bots to avoid 5 seconds of the bot standing idle while the player finishes connecting.
* Fixed some cases where versus score was not being recalculated properly. It is no longer beneficial to pass pills between players at the end of the round or heal other players and then shoot them
* Fixed a case where it was possible to spectate an AI infected and hit +use to take them over


Server Changes

* Added convar sv_gametype that allows server operators to limit the types of games that will start on their server. Default value is 'coop,versus'. Can be changed to just 'coop' or just 'versus' to limit to those game types


General changes

* Fixed a case where players would join as a dead Survivor when a living Survivor was still available
* Fixed a case where restarting a level due to the team dying would give more than the max primary ammo on restart
* Fixed the speaking icon showing up on the local player during level transition if voice_vox was set to 1
* The scoreboard now shows the numeric value of a player's ping


GameUI

* Quick match will now try to match to any campaign. Removed the preference to match to games according to the player progressing through all campaigns
* Games in a finale are now joinable via the Friends and Steam Group games list

Tienerdochter Palin weer vrijgezel

De 18-jarige Bristol Palin heeft haar relatie met Levi Johnston, de 19-jarige vader van haar twee maanden oude baby verbroken. Het paar, dat oorspronkelijk van plan was deze zomer in het huwelijksbootje te stappen, bevestigde woensdag dat de liefde tussen beiden al een tijd voorbij is.

Bristol Palin, de oudste dochter van Sarah Palin, kwam tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen regelmatig in het nieuws. Bristol gaat nog steeds naar school en is van plan na de zomervakantie een opleiding aan een universiteit te gaan volgen.


Bristol en Tripp

DLC Midnight Club LA komt volgende week, nu trailer

RockStar heeft de release van de eerste DLC-pack voor de racer Midnight Club Los Angeles een weekje opgeschoven tot 19 maart. Om de fans niet helemaal teleur te stellen heeft het bedrijf een korte trailer vrijgegeven, waarin je een kijkje neemt naar wat de nieuwe content zal gaan bieden. Zo kan iedereen gratis wat nieuwe omgevingen downloaden waardoor de totale map met 30% vergroot wordt en daarnaast kun je voor €9,99 of 800 Microsoft Points ook nog nieuwe voertuigen, onderdelen, muziek en meer verkrijgen.

Cancellara toch in Milaan-San Remo

Fabian Cancellara zal toch meedoen aan Milaan-San Remo. De Zwitser, die de klassieker vorig jaar won, had zware griep. Daarnaast kwam hij ook nog eens hard ten val tijdens een training. Cancellara ging hierdoor twijfelen over zijn deelname aan Milaan-San Remo, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.

"Zonder onvoorziene omstandigheden start Fabian zeker in Milaan-San Remo," aldus een verklaring van zijn ploeg Saxo Bank in Het Laatste Nieuws. "Hij rijdt ook Dwars door Vlaanderen en de E3-Prijs."

De Zwitser heeft overigens nog wel een conditionele achterstand. Momenteel rijdt hij de Tirreno-Adriatico. Gisteren, tijdens de eerste etappe, eindigde hij in de laatste groep op zeven minuten achterstand van winnaar Julien El Farès.

Auto van getuige opengeknipt na aanrijding

Een vrouw die gisteren hulp aanbood aan een man die met zijn auto een ongeluk had gekregen, heeft dat duur moeten betalen. De man reed op de Aamsveenweg in Enschede toen hij moest uitwijken en de macht over het stuur verloor. Zijn auto kwam in de berm stil te staan en hij was nog in staat om zelf uit zijn auto te klauteren. 

Hij stapte bij de vrouw in die was gestopt om hulp te verlenen. Eenmaal gezeten bleek het slachtoffer meer last te hebben van het ongeluk dan hij in eerste instantie had gedacht. Inmiddels was er ook een ambulance op de plaats van het ongeval gearriveerd.

Het personeel van de ambulance oordeelde al vlug dat de man niet zelfstandig uit de auto mocht komen. Dikke pech voor de barmhartige samaritaan want haar auto werd in stukken geknipt door de brandweer, waarna de man door het ambulancepersoneel naar het ziekenhuis werd getransporteerd. De auto van de vrouw werd weggesleept. Foto's van het ongeluk kun je  hier bekijken. 

Met dank aan dennistd en DB1267 voor de submit.

Merriam langer bij Amstel Tijgers

Aanvaller Kent Merriam speelt ook volgend seizoen voor Amstel Tijgers. Dat zijn club en speler onlangs overeengekomen.

Merriam heeft zich afgelopen seizoen in stijgende lijn gemanifesteerd als één van de dragende spelers van het team. Zijn stickhandling, speloverzicht en instelling zijn belangrijk gebleken en worden gewaardeerd. Merriam is in staat om zijn team in een wedstrijd over een dood moment te halen.

Merriam speelde dit seizoen 43 wedstrijden en had vijftien doelpunten en dertien assists op zijn naam.

Beerens heeft topploegen voor het uitkiezen

Roy Beerens heeft de clubs voor het uitkiezen. De aanvaller van SC Heerenveen voetbalt dit seizoen de pannen van het dak en kan naar Ajax, Feyenoord, AZ, FC Twente en PSV.

PSV lijkt echter het meest serieus voor Beerens, die zijn opleiding genoot bij de Eindhovense club. Heerenveen wil hem echter allerminst kwijt en zal, net als voor Klaas Jan Huntelaar, Afonso Alves en Miralem Sulejmani, de hoofdprijs vragen.

Ploeggenoot Danijel Pranjic kon afgelopen winter naar FC Sevilla, maar de Spanjaarden weigerden ruim zestien miljoen euro op tafel te leggen. Een dergelijk transferbedrag ligt dus op de loer voor PSV.

Heerenveen wil het contract van Beerens het liefst snel openbreken, maar te verwachten valt dat de aanvaller de boot even af zal houden. Jan Reker wil de interesse niet bevestigen en niet ontkennen. Maar volgens het Algemeen Dagblad zal er snel contact zijn tussen de beide clubs.

Ferrari gehalveerd: man dood

Bij een auto-ongeluk in de Amerikaanse staat Californië is een 45-jarige man om het leven gekomen. De Ferrari 360 Modena waarin hij reed, werd letterlijk gehalveerd toen hij tijdens een straatrace crashte. De vrouw die naast hem in de auto zat werd uit de auto geslingerd, maar overleefde het ongeluk.

De man racete op de openbare weg tegen een ruim dertig jaar oude Porsche 911. Nadat de Porsche de Ferrari raakte, verloor de bestuurder van de Ferrari de macht over het stuur en crashte tegen een lantaarnpaal. Na het ongeluk vluchtte de bestuurder van de Porsche, maar hij kon later aangehouden worden. Hij wordt verdacht van doodslag en er is hem een borgsom van een miljoen dollar opgelegd. Hij bleek in het verleden al meerdere ernstige verkeersovertredingen te hebben begaan.

Achterzijde
Achterzijde
Halve Ferrari
Achterzijde

Weinig variatie bij nominatielijst ELANs

Vannacht werd in Vancouver de lijst me genomineerden onthuld voor de derde jaarlijkse ELAN awards. Anders dan de eerder deze week uitgereikte BAFTA's, is er bij deze Canadese prijzenshow niet veel variatie te vinden. Fable II, Fallout 3, Gears of War 2 en in mindere mate Left 4 Dead waren vrijwel de enige genomineerden in elke categorie. Slechts in categorieën waar ze niet genomineerd konden worden ontbraken deze games.

Video Game of the Year
Gears of War 2
Fallout 3
Fable II
Left 4 Dead

Best Console Game
Gears of War 2
Fallout 3
Fable II
Left 4 Dead

Best PC Game
Fallout 3
Crysis: Warhead
Lord of the Rings Online: Mines of Moria
Left 4 Dead

Best Casual/Arcade Game
Mystery Case Files: Return to Ravenhearst
Defend Your Castle
4 Elements

Best Mobile/Handheld Game
Club Penguin: Elite Penguin Force
Planet Rescue: Ocean Patrol
Hooked On: Creatures of the Deep
Party Island Bowling

Best Sound in a Video Game Production
Mike Larson, Audio Director; Steve Jablonsky, Composer; Jamey Scott, Sound Designer; Joey Kuras, Sound Designer - Gears of War 2
Brian Tuey, Lead Sound Design - Call of Duty: World at War
Mark Lampert, Audio Director - Fallout 3
Russell Shaw, Composer; Kristofor Mellroth, Audio Lead - Fable II

Best Art Direction
Chris Perna, Art Director - Gears of War 2
Istvan Pely, Lead Artist - Fallout 3
John McCormack, Art Director; Mark Smart, Lead Environment Artist; Jon Eckersley, Lead Creature Artist; Adam Sibbick, Lead FX Artist - Fable II
Denis Dyack, President & Executive Producer; Carman Dix, Art Director - Too Human

Best Game Design
Cliff Bleszinski, Design Director; Rod Fergusson, Senior Producer; Lee Perry, Senior Gameplay Designer; Dave Nash, Lead Level Designer - Gears of War 2
Todd Howard, Game Director;Emil Pagliarulo, Lead Designer & Writer - Fallout 3
Peter Molyneux, Lead Designer; Dene Carter, Creative Director; Iain Wright, Lead Level Designer; Mike West, Lead Scripter - Fable II
Gabe Newell - Left 4 Dead

Outstanding Technical Innovation
Tim Sweeney, Technology Director; Daniel Vogel, Engine Team Lead; Unreal Engine Technology Team - Gears of War 2
Todd Howard, Game Director;Emil Pagliarulo, Lead Designer & Writer; Guy Carver, Technical Director - Fallout 3
Simon Carter, Load Game Architect and Technology Director; Guilloume Portes, Lead Tools & GUI Programmer; Jonathan Shaw, AI Director; Alex Dowdeswell, AI Director - Fable II
Gabe Newell - Left 4 Dead

Crytek komt met nieuwe engine

Een tijdje geleden vertelde Crytek ons dat ze zich meer wilden oriënteren op de console-markt. De makers van Crysis hebben hierin woord gehouden; vandaag hebben ze een gloednieuwe engine gepresenteerd; CryEngine 3. De engine draait op DirectX 9/10, Xbox360 en Playstation 3. Volgens Crytek is de engine geschikt voor meerdere genres en is er op dit geen moment een andere engine beter geschikt voor de volgende generatie gaming.



Beenhakker: "We weten dat Dudek graag wil"

Het was al bekend dat Jerzy Dudek open stond voor een terugkeer maar Feyenoord, maar ook technisch adviseur Leo Beenhakker is op de hoogte van de wensen van de Poolse sluitpost van Real Madrid.

"Feyenoord is de club van mijn hart", zei Dudek dinsdag tegen de NOS. Het contract van de tweede doelman van de Koninklijke loopt deze zomer af.

"We weten dat hij graag wil", reageert Leo Beenhakker in het Algemeen Dagblad. "Dat is alleen maar mooi, maar we zijn nog niet zover dat we daar ook al een besluit over kunnen nemen. Het moet ook haalbaar zijn, nog even los van de vraag wat we in voetbaltechnisch opzicht willen."

Feyenoord heeft met Erwin Mulder (20) en Darley Ramon Torres (19) twee zeer jonge keepers onder contract. "Kwalitatief gezien is er geen reden tot twijfel over Dudek", vervolgt Beenhakker, die bij het Poolse elftal en bij Feyenoord al met de sluitpost werkte. "Maar we zullen het straks allemaal eens rustig gaan bekijken."

Sterkste krimp Japanse economie sinds 1974

De Japanse economie, de op een na grootste ter wereld, is in het vierde kwartaal van vorig jaar met 12,1 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder. Dat is de sterkste economische krimp sinds 1974. Dat blijkt uit herziene cijfers die de Japanse overheid vandaag naar buiten bracht.

De krimp valt wel iets kleiner uit dan eerder werd gevreesd. In een eerste schatting ging de Japanse overheid nog uit van een teruggang met 12,7 procent. Ook analisten hielden hiermee rekening. Ten opzichte van het derde kwartaal kromp de Japanse economie met 3,2 procent, van een eerder gemelde 3,3 procent.

De Japanse economie heeft vooral last van een sterk afzwakkende export door de wereldwijde recessie. Door de crisis is de vraag naar Japanse auto's en consumentenelektronica sterk afgenomen. De Japanse export kelderde in januari met ruim 46 procent.

Sparta aast op Belgische broertjes

Sparta is zich al aardig aan het oriënteren voor volgend seizoen. De Kasteelheren volgen de Belgische broertjes Monteyne van Germinal Beerschot Antwerpen, bericht het Algemeen Dagblad. Het duo is in beeld om twee verdedigende vacatures - nu nog ingevuld door huurlingen - in te gaan vullen.

Kirsztian Vermes en Donovan Slijngard spelen nu respectievelijk link- en rechtsback, maar keren na het lopende seizoen mogelijk terug naar hun werkgever. Vermes is gehuurd van het Hongaarse FC Ujpest, Slijngard van Ajax.

Het is niet de eerste keer dat Sparta zich orienteert op de Belgische markt. Naast de broertjes Monteyne is ook doelman Peter Mollez (KV Kortrijk) gescout. Een overgang ketste afgelopen winter echter af. De broertjes Monteyne zijn opgeleid bij KSV Roeselare en hebben een contract tot de zomer van 2011 bij GBA.

Wijers: hef provincies op

Oud-minister van Economische Zaken Hans Wijers pleitte gisteren tijdens de Hofstadlezing voor het afschaffen van de provincies. Volgens Wijers is de bestuurlijke drukte in Nederland te groot en leidt dat tot inefficiëntie. "De provincies kunnen wel weg. Die heeft een klein land als Nederland toch helemaal niet nodig?"

Wijers is van mening dat de bestuurlijke laag nog verder kan worden uitgedund. Zo kan een aantal ministeries ook prima verdwijnen. "Daar werken ook allerlei mensen die elkaar bezig houden met overlegjes. Inefficiënt." Als voorbeeld noemt hij Landbouw, Verkeer en Volkshuisvesting, die allen kunnen opgaan in het Ministerie van Economische Zaken.

De economische crisis kan wat Wijers betreft worden aangegrepen om het aantal bestuurslagen te verminderen. Omdat het de overheid veel geld bespaart, komt het de economie ook meteen ten goede en het verdwijnen van bestuurslagen zorgt voor meer effectiviteit in het besturen van het land. Wijers haalt hierbij de Randstad aan: "Een aantal burgemeesters heeft het eerder ook al gezegd: Trek als Randstad gezamenlijk op. Dan creëer je ook een situatie waarin je veel sneller zaken kunt doen."

Bosschaart terug in selectie na 'dieptepunt'

Samen met Virgilio Texeira werd Pascal Bosschaart ruim een maand geleden verbannen naar het tweede elftal van ADO Den Haag. Eerstgenoemde is nog niet teruggekeerd bij het eerste. Bosschaart wél.

Bij de verbannig zei trainer André Wetzel dat de deur nog op een kier stond. "En die heeft Pascal zelf opengedaan door prima te presteren op de training, maar vooral tijdens wedstrijden van het tweede. Ik krijg goede berichten door van Henk Fräser", aldus de oefenmeester in het Algemeen Dagblad.

Wetzel: "Pascal heeft aangetoond dat hij veranderd is. Dat is een goede zaak. Laten we hopen dat het niet tijdelijk is."

Bosschaart zelf stapte onlangs naar zijn trainer. "Ik heb een gesprek aangevraagd en dat verliep positief", zegt hij daarover. "Ik heb zelf niet het idee dat ik heel anders ben gaan spelen of trainen, al gaat het voetballen in het tweede wel lekker. Ik kan belangrijk zijn voor het team. Zaak voor mij is om deze lijn vast te houden." Om er aan toe te voegen: "Dit was wel het dieptepunt in mijn loopbaan."

Man zat vijftien jaar in tbs zonder gek te zijn

Een Nederlander van Marokkaanse afkomst die bijna vijftien jaar in een tbs-kliniek zit, zal hoogstwaarschijnlijk worden vrijgelaten. Uit recent onderzoek in het Pieter Baan Centrum (PBC) blijkt dat Bensaïd N. (65) geen persoonlijkheidsstoornis heeft.

Diezelfde instelling kwam in 1994 met een tegengestelde diagnose, op grond waarvan N. naar een kliniek moest. Het Openbaar Ministerie in Breda heeft de rechtbank op basis van het nieuwe onderzoek geadviseerd N.'s tbs-behandeling te stoppen. Een woordvoerster: 'Hij heeft nu geen stoornis. Het recidivegevaar is sterk verminderd.'

Joe de Goeij, de advocaat van N., noemt de zaak uniek. 'Mijn cliënt heeft nog nooit verlof gehad in de vele klinieken waar hij heeft verbleven. Toch zal de rechter volgende week vrijdag de behandeling in de Pompekliniek beëindigen. Ik ben opgelucht dat eindelijk is aangetoond dat hij niets mankeert. N. is vijftien jaar ten onrechte van zijn vrijheid beroofd. Deze dwaling is vergelijkbaar met de Schiedammer Parkmoord. Dit zal als een bom inslaan in de tbs-sector.'

Bensaid N. sloeg in 1994 zijn vrouw op het hoofd met de platte kant van een bijltje. Ze raakte gewond, maar liep geen blijvende gezondheidsschade op. Vanwege poging tot doodslag kreeg N. een jaar celstraf en tbs, op grond van een rapport van het Pieter Baan Centrum. Hij zou verminderd toerekeningsvatbaar zijn en kampen met een 'ernstige, gecombineerde paranoïde en narcistische persoonlijkheidsstoornis'.

N. weigerde mee te werken aan een behandeling omdat hij niets zou mankeren. 'Daarom kan geen sprake zijn van genezing', stelt De Goeij. 'Hij is nooit gek geweest. Helaas is de foute diagnose uit 1994 klakkeloos overgeschreven door behandelaars die advies gaven over verlenging van de tbs-maatregel. Het was je reinste Kafka.'

De Maastrichtse hoogleraar forensische psychologie Corine de Ruiter oordeelt hard. 'Zonder therapie kan een ernstige persoonlijkheidsstoornis niet verdwijnen. N. had dus geen stoornis.'

De Ruiter kent het dossier, dat ze in 2003 op verzoek van De Goeij bestudeerde. Ze pleitte destijds vergeefs voor beëindiging van de behandeling.

'Dit is geen incident', zegt ze. 'Ik ken meer tbs'ers die geen stoornis hebben. Ze worden de dupe van een grote mate van ondeskundigheid van rapporteurs, behandelaars en het PBC. Onderzoeksmethoden zijn verouderd en er is onvoldoende zelfkritiek en reflectie.'

Het is misgegaan omdat de Marokkaan N. is beoordeeld naar Westerse maatstaven, stelt Joop de Jong, hoogleraar culturele en internationale psychiatrie aan de VU in Amsterdam en de University School of Medicine in Boston (VS). Hij sprak N. in 2003 in het kader van een contra-expertise. Volgens De Jong lijkt N. narcistisch en paranoïde, maar is hij dat niet. Zijn trotse, wantrouwende houding is 'met Westerse ogen verkeerd geïnterpreteerd'.

Dat N. voor een relatief klein delict vijftien jaar heeft vastgezeten, noemt De Jong 'een pure schande'. 'De oude diagnose van het PBC was niet onderbouwd. N. is meer dan tien jaar niet aan een gedegen persoonlijkheidsonderzoek onderworpen. Dat raakt aan een schending van zijn mensenrechten.'

Het nieuwe, doorslaggevende onderzoek van het PBC is afgedwongen door De Goeij. Hij overtuigde N. van de noodzaak voor één keer mee te werken. De conclusie is dat zijn cliënt 'niet voldoet aan de kernmerken van een persoonlijkheidsstoornis'. Hij heeft een achtervolgingswaan, maar dat is volgens deskundigen irrelevant. Acuut recidivegevaar is er niet.

'Als N. in een ver buitenland in een kliniek had gezeten, zouden we spreken van misbruik van de psychiatrie', stelt De Jong. 'Instellingen komen ermee weg, omdat rechters het niet aandurven tegen een advies in te gaan. Ik zie dit vaak gebeuren bij migranten die ik forensisch beoordeel, dus ik veronderstel dat het een veel algemener probleem is.'

Het ministerie van Justitie wil niet ingaan op de zaak, maar stelt dat tegenwoordig meer aandacht wordt besteed aan de culturele achtergrond van tbs'ers en hun behandeling. Er loopt onderzoek naar 'knelpunten'.

De Ruiter pleit voor meer maatregelen. 'Ik hoop dat rechters en behandelaars een slapeloze nacht hebben hierover. Hun beslissingen hebben grote impact. Bij twijfel moeten ze vaker contra-expertises toestaan.'


Man zat vijftien jaar in tbs zonder gek te zijn  (foto: DAG)

Meisjes doen aangifte van billenknijperij

Een groot schandaal in het rustige Bergen op Zoom, want een hitsige bejaarde man zou minstens acht tienermeisjes in de billen en borsten hebben geknepen. De verdachte is een 78-jarige Marokkaan, die onderweg naar de moskee steeds zijn slag zou slaan.

Meerdere leerlinges van het Moller Lyceum zou hij hebben betast, maar hij is zich van geen kwaad bewust. "Ik ben met één vrouw getrouwd en ik geloof in God. Hij is mijn getuige dat ik niets fout doe." De officier van justitie, O. de Hollander, weet niet wat hij moet doen met deze ontkenningen. "Dat baart me wel zorgen, dat hij tegen al die aangiften in eenvoudig doet of zijn neus bloedt."

Wat de officier wél had moeten doen is de zaak goed voorbereiden. Vanwege een vormfout moest hij namelijk de beschuldiging van betasting in de schaamstreek laten vallen. De man, die overigens zelf beweert 85 te zijn, heeft verder geen strafblad. Vanwege zijn hoge leeftijd, of dat nu 78 of 85 is, volstaat de officier met een eis van een voorwaardelijke gevangenisstraf van 8 dagen.

Eén van de slachtoffers wilde de man financieel uitkleden en eiste 400 euro smartegeld, maar dat is gereduceerd naar 50 euro. De verdachte zegt het zelf allemaal zeer onprettig te vinden, omdat hij nu heel ver om moet lopen naar de moskee. Hij durft namelijk niet meer langs het Moller Lyceum te lopen en gaat daarom nu vaak niet meer naar de moskee.

De uitspraak is over twee weken.

V.Basten: "Wie het meeste geld heeft wint vaak"

Marco van Basten wil graag Ajax in de underdog positie plaatsen voor het duel vanavond tegen Olympique Marseille in de UEFA Cup. De begroting van beide clubs zou de reden zijn.

"Wie het meeste geld heeft, wint vaak," aldus Van Basten. "Negen van de tien clubs met de hoogste begroting zitten nog in de Champions League. Wat dat betreft is het ook vervelend dat Olympique Marseille bijna het dubbele van Ajax te besteden heeft", begint de oefenmeester tegenover het ANP.

"Wist ik maar waarom we in de Eredivisie niet minder kwetsbaar waren. Misschien scheelt het dat we het spel in het buitenland niet altijd hoeven te maken. Daarbij moeten we ook niet overdrijven. We hebben die ploegen niet van het veld geblazen. Zeker bij Fiorentina hebben we mazzel gehad."

Het blessureleed bij de Amsterdammers duurt voort. Gabri en Jan Vertonghen zijn vanavond afwezig. Vurnon Anita of Ismaïl Aissati zullen het middenveld vormen met Eyong Enoh en Rasmus Lindgren. Urby Emanuelson zal naar alle waarschijnlijkheid achter Miralem Sulejmani en Luis Suárez als middenvelder fungeren.

PvdA-achterban wil JSF tegenhouden

Afdelingen van de PvdA in Utrecht en Groningen werken aan moties waarmee ze de partij zaterdag op het congres willen dwingen af te zien van de aanschaf van twee testtoestellen van het gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter (JSF).

Er is al steun van de afdelingen Zutphen, Den Haag, Amersfoort en Woerden, zei Ruben Post van de PvdA in Utrecht woensdag in het televisieprogramma EénVandaag. Volgens Piet Boekhoudt van de afdeling Groningen Stad is de aanschaf in deze economische tijden geen verstandige zet. Ook in Amsterdam wordt gewerkt aan een motie tegen de JSF, meldden ingewijden eerder deze week.

PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink wilde niet reageren in de uitzending. Ook Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie ging niet inhoudelijk op de kwestie in. De coalitiepartijen blijven stil omdat zij in onderhandeling zijn over maatregelen om de economische crisis te bezweren. "Ik heb begrepen dat alles op tafel ligt daar, dus ik neem aan ook deze portefeuille”, zei Voordewind.

Staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) zei te begrijpen dat mensen denken dat er nu 5,7 miljard euro wordt uitgegeven voor de toestellen. Maar dat is niet zo, zei hij. De staatssecretaris heeft voor de testtoestellen 270 miljoen euro begroot. De rest van het geld zal veel later worden uitgegeven als Nederland voor de JSF kiest.

Volgens Eénvandaag blijkt uit een eigen internetpeiling dat de leden van de PvdA en de ChristenUnie in meerderheid tegen de testtoestellen zijn. Het programma stelde op haar website dat De Vries de toestellen zo snel mogelijk wil aanschaffen, maar dat er alternatieven zijn. Het vroeg mensen of zij voor of tegen zijn. Van de achthonderd mensen die zichzelf hebben opgegeven voor de peilingen en die stellen dat ze lid zijn van de PvdA is 83 procent tegen. Van achthonderd die zeggen lid van het CDA te zijn is 40 procent tegen en 38 procent voor. Van de tweehonderd leden van de ChristenUnie is 55 procent tegen.


PvdA-achterban wil JSF tegenhouden  (foto: DAG)

Benfica wil Afonso Alves

Afonso Alves gaat hoogstwaarschijnlijk volgend seizoen in de Portugese competitie voetballen. Middlesbrough heeft van Benfica een bod gekregen op de spits.

De club zou al vergevorderde gesprekken hebben gehad met de Braziliaan. Alves heeft zin in iets nieuws aangezien hij zijn draai nog niet heeft kunnen vinden bij de Engelse club. Middlesbrough wil graag meewerken aan een transfer van de spits, die op dit moment nog een driejarig contract heeft. De club zal wel fors inleveren op het transferbedrag. Alves werd in 2008 van sc Heerenveen voor een bedrag van zestien miljoen euro gekocht, maar het verkoopbedrag zal tussen de vijf en tien miljoen euro liggen.

Nachtwake op Duitse school om bloedbad

Vele tientallen mensen verzamelden zich gisteravond voor een nachtwake bij de school in Winnenden in Duitsland, waar een 17-jarige jongen woensdagmorgen het vuur opende op leerlingen en docenten. Jongeren zaten met betraande ogen voor het schoolgebouw.

De deelnemers staken honderden kaarsen aan voor de slachtoffers van de schutter. Ook zijn er bloemen en knuffelbeesten neergelegd.

De jonge Tim Kretschmer maakte gisteren op zijn vroegere middelbare school in het stadje Winnenden bij Stuttgart en op zijn vlucht vijftien slachtoffers. Zelf kwam de jongen tijdens een vuurgevecht met de politie om het leven. Waarschijnlijk pleegde hij zelfmoord nadat hij gewond was geraakt.


Nachtwake op Duitse school om bloedbad  (foto: DAG)

Woningcorporatie willen huizen opkopen

Woningcorporaties willen huizen opkopen die door de recessie onverkoopbaar zijn. Daarna willen ze de woning direct verhuren. Een woordvoerder van Aedes, de koepelorganisatie van corporaties, heeft een bericht hierover in De Telegraaf van donderdag bevestigd.

Het gaat om huizen met een vraagprijs van ten hoogste 250.000 euro. Voorlopig gaat het om initiatieven in Oldenzaal, Goes en Helmond.

De maatregel moet volgens hem wel passen in de lokale situatie en bedrijfsvoering van de corporatie. Door de opkoop kunnen huizenbezitters die in financiële problemen zijn gekomen, verlost worden van hun hypotheeklasten. De zegsman benadrukt dat het om een tijdelijke maatregel gaat en dat het de bedoeling is dat de huizen op termijn weer verkocht worden.


Woningcorporatie willen huizen opkopen  (foto: ANP)

Celades naar de Bulls

Alberto Celades zal de New York Bulls gaan versterken. De 33-jarige voormalig speler van onder andere Real Madrid en FC Barcelona wacht nu nog op een werkvisum in de Verenigde Staten.

"Alberto maakte indruk op de technische staf tijdens onze stage in Argentinië", vertelt technisch directeur Jeff Agoos op de site van New York Red Bulls. "Hij is een speler met veel talent en met zijn ervaring zijn we hoopvol over zijn inbreng voor de club."

Celades maakte zijn debuut in het seizoen 1995/1996 onder leiding van Johan Cruijff bij Barcelona. Hij speelde vier seizoenen bij de Catalanen en won tweemaal de landstitel. In seizoen 2001 maakte hij de overstap naar Celta de Vigo. Vervolgens stond hij vijf jaar onder contract bij Real Madrid, die hem overigens verhuurde aan Girondins Bordeaux. De middenvelder speelde vier interlands, waarvan tweemaal als invaller op het WK van 1998 in Frankrijk. De afgelopen drie seizoenen was hij de bewonderen bij tweededivisionist Real Zaragoza.

Nederland verliest van Puerto Rico

Het Nederlands honkbalteam heeft de laatste wedstrijd in de poulefase van de World Baseball Classic met 5-0 verloren van Puerto Rico. Omdat Oranje tweemaal wist te winnen van de Dominicaanse Republiek, had het zich al geplaatst voor de tweede ronde van het officieuze wereldkampioenschap.

Het team van bondscoach Rod Delmonico kwam er tegen Puerto Rico, dat eerder deze week Oranje al versloeg met 3-1, niet aan te pas. De Nederlanders kwamen slagkracht tekort. Pas in de achtste inning waren er twee rake klappen, maar die leverde geen punten op.

Puerto Rico, met sterren uit de Major League Baseball als Carlos Berltram, Ivan Rodriguez en Carlos Delgado, was duidelijk een maatje te groot. Startpitcher Pim Walsma moest in de eerste inning meteen een punt toestaan. In de vijfde inning scoorde Puerto Rico twee keer en de andere punten vielen in de zesde en achtste inning.

Nederland eindigt als nummer twee van de poule en moet het zaterdag opnemen tegen Venezuela.

[NBA] Jazz niet langs Hawks

Utah Jazz leek onverslaanbaar, de heren uit Salt Lake City wonnen twaalf duels op rij. Gisteravond kwam een einde aan die reeks. De Atlanta Hawks versloegen de Jazz met 100-93 in een goed gevuld Philips Arena.

Joe Johnson bewees weer eens een schutter van formaat te zijn. De shooting guard scoorde 31 punten en gaf ondertussen ook negen assists. Hij kreeg hulp van teamgenoot Josh Smith, die tegenwoordig als een soort van power forward moet functioneren. Smith eindigde met 22 punten en twaalf rebounds. Smith staat bekend om zijn uitstekende verdediging en goede sprong timing. Hij blokte drie schoten in de wedstrijd. Mike Bibby en Maurice Evans waren de weg nogal kwijt en konden slechts twee punten op het scorebord laten noteren.

Bij de Jazz was Deron Williams in topvorm. De point guard scoorde twintig punten en gaf negen assists. Het was vooral de afwezigheid van de Rus Andrei Kirilenko dat Utah de das omdeed. De Rus speelde twintig minuten maar kwam slechts tot drie punten. De topverdediging van Smith zorgde ervoor dat Kirilenko volledig uit zijn spel raakte.

"United kan dit seizoen alle prijzen winnen"

Na de uitschakeling gisteren in de Champions League tegen Manchester United, sprak Internazionale-coach José Mourinho lovend over de Engelse ploeg.

"Ze lieten zien waarom ze Europees kampioen zijn. Ervaring, kwaliteit, intensiteit, grote fysieke conditie: het zit allemaal in de ploeg," aldus Mourinho voor de camera's van de BBC. "Ik acht ze ertoe in staat om dit seizoen alle prijzen te pakken."

"Ik ben niet negatief over ons spel; we misten net dat beetje geluk. In de eerste helft kregen we drie opgelegde kansen – meer dan Manchester. Van drie meter afstand raakten we de lat. In de tweede helft toonden we karakter door te blijven strijden na het tweede tegendoelpunt," aldus Mourinho.

[WK] Kramer tegen Morrison op 1.500 meter

Op de eerste dag van de wereldkampioenschappen afstanden in Vancouver moet Sven Kramer het op de 1.500 meter in de tiende rit opnemen tegen de Canadees Denny Morrison. Dit heeft de loting bepaald.


Stefan Groothuis vormt samen met de Rus Jevgeni Lalenkov het achtste paar, waarna Mark Tuitert een rit later de strijd aangaat met de Amerikaan Chad Hedrick. Trevor Marsicano rijdt in de elfde rit tegen de Noor Håvard Bøkko, waarna wereldrecordhouder Shani Davis en de regerend olympisch kampioen Enrico Fabris in de laatste rit tegen elkaar moeten rijden.

Van der Sar: "Slecht uitgespeeld"

Vaak heeft hij dit seizoen niets te doen gehad, maar gisteravond moest Edwin van der Sar vol aan de bak tegen Internazionale. Het was genoeg: 2-0.

"Dit is zeker lekker", begon de doelman na afloop tegen de NOS. "Maar we hebben het onszelf moeilijker gemaakt dan nodig was. Ik denk dat zij nog wel de beste kansen hebben gehad eigenlijk."

"Misschien dat die treffer iets te vroeg viel voor ons", doelde Van der Sar op de vroege 1-0 van Nemanja Vidic. "Dan moet je nog 85 minuten. We hebben het toen niet goed uitgespeeld en leden te veel balverlies. Ik denk dat we van geluk mogen spreken dat we gelijk na rust 2-0 maken, dan ga je toch wat rustiger voetballen."

Welke ploeg United treft in de kwartfinales maakt Van der Sar weinig uit. "We zullen zien wat er komt uit de loting. Zaterdag hebben we weer een belangrijke wedstrijd tegen Liverpool. Daar gaan we ons nu op focussen. Het gaat maar door, hè!"

Boek: B. Smalhout - Portretten uit een bewogen tijd

Bij het horen van de naam Prof. B. Smalhout denken velen toch vooral aan het 'enfant terrible' dat deze man in het verleden vaak was. De kritische noot die hij vaak liet horen, werd niet door iedereen gewaardeerd. Dat Smalhout daarnaast nog andere bezigheden had, is wat naar de achtergrond verdreven. Toch is er onlangs een boek van zijn hand verschenen: Portretten uit een bewogen tijd. De kritische columnist laat zien meer in zijn mars te hebben en ook mooie verhalen te kunnen schrijven.

Freddie Mac heeft kapitaal nodig na fors verlies

De Amerikaanse hypotheekbank Freddie Mac heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar een verlies geleden van 23,9 miljard dollar (18,7 miljard euro). Het financiële concern heeft 30,8 miljard dollar (24,1 miljard euro) aan kapitaal nodig om zich staande te houden.

Freddie Mac werd in september genationaliseerd door de Amerikaanse overheid, net als concurrent Fannie Mae. De twee grootste hypotheekbanken van de Verenigde Staten zijn hard getroffen door de crisis op de Amerikaanse huizenmarkt.

Het verlies van Freddie Mac over het laatste kwartaal van vorig jaar lag bijna tien keer hoger dan in hetzelfde kwartaal in 2007. In het derde kwartaal van vorig jaar werd een verlies geboekt van 25,3 miljard dollar (19,8 miljard euro).

Freddie Mac heeft veel geld nodig  (foto: ANP)

100.000.000 DS systemen verscheept

Dat de Nintendo DS zelfs gewilder is dan laxeermiddel in een anorexia-kliniek mag ondertussen wel duidelijk zijn. Maar reeds heeft Nintendo opnieuw een behoorlijke mijlpaal neergezet. Er zijn ondertussen 100.000.000 DS systemen verscheept over de hele wereld. Het betreft zowel de originele DS als de DSi.

Het Nintendo-opperhoofd van Amerika, Reggie Fils, is zeer verheugd dit enorme aantal te halen:
"Consumers have shown their love for Nintendo DS – 100 million times over. We are grateful that people of all ages continue to respond to our products, and we will continue to look for ways to please current gamers and create new ones."

De 100 miljoen systemen zijn verkocht over een periode van ruim 4 jaar. De derde generatie van de Nintendo DS, de DSi, zal 5 april uitkomen in Amerika. 2 Dagen eerder kunnen we de DSi al verwachten op de Europese markt.

Nog eens de data op een rijtje:

Nintendo DS launch
Nov. 21, 2004, in Noord Amerika
Dec. 2, 2004, in Japan
Maart 11, 2005, in Europa
Aanbevolen prijs: $149,99

Nintendo DS Lite launch
Maart 2, 2006, in Japan
Juni 11, 2006, in Noord Amerika
Juni 23, 2006, in Europa
Aanbevolen prijs: $129,99

Nintendo DSi launch
Nov. 1, 2008, in Japan
April 3, 2009, in Europa
April 5, 2009, in Noord Amerika
Aanbevolen prijs: $169,99


#100.000.000

Scheiden

Nu is een nieuwe handtas niet echt iets om ruzie over te maken. Nee, veel erger zijn de andere zaken. Hoe verkeerd ze de afwas stapelt, bijvoorbeeld. (Nóóit de borden stapelen, want dan moet je de achterkanten ook afwassen!) Of kroonkurken op het aanrecht, terwijl de afvalbak nog geen halve meter verwijderd is. Dat ze mijn verse homp kaas fout snijdt en dus verruïneert. De rol toiletpapier verkeerdom aan de houder. (Ik moet het eerste velletje zó kunnen pakken!) En als ik bij het aansteken van het gas ontdek dat ze gebruikte lucifers heeft teruggestopt in het doosje, is het voor haar maar goed dat ik niet in het bezit ben van een grote bijl!

Nederlander vertegenwoordigt VS bij de NAVO

Ivo Daalder wordt de permanente vertegenwoordiger van de Verenigde Staten bij de NAVO. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama bekend gemaakt. Daalder komt uit Den Haag en heeft in de VS furore gemaakt bij Brookings Institution, een onafhankelijke denktank in Washington.

Het is niet zo gek dat Obama hem kiest, want Daalder is nu adviseur van de president. Eerder werkte hij ook al voor president Bill Clinton.

De 49-jarige Daalder vertrok op zijn zeventiende naar de VS.

NOS verwacht internetpiek

De NOS verwacht vanavond een grote toeloop op twee internetstreams. Omdat er tegelijk schaatsen (WK Afstanden) en voetballen (UEFA Cup) is, kan slechts 1 van de twee worden uitgezonden op televisie. "Op televisie zijn harde keuzes onvermijdelijk en is vanaf 20.30 uur de 1500 meter van de mannen en daarna (vanaf ongeveer 21.10) Ajax live te volgen. Kijkers die daar niet tevreden mee zijn kunnen terecht op internet. Tenminste …. als het er niet teveel zijn", zegt Hoofd Nieuwe Media Roeland Stekelenburg van de NOS.

Een piekbelasting kan er voor zorgen dat de capaciteit van netwerkbeheerders en internetproviders z'n maximum bereikt, meent Stekelenburg.
Het maximale aantal gelijktijdige kijkers dat de NOS ooit heeft gehad op een livestream ligt rond de 100.000. Dat was op 21 augustus tijdens de Olympische Spelen: de waterpolo-finale van de vrouwen. "Maar ik sluit niet uit dat we donderdag ook dit soort aantallen gaan zien en dan hebben we wel een probleem", aldus het Hoofd Nieuwe Media.

Toch is het geen reden voor de NOS om de wedstrijden dan maar niet op internet uit te zenden. "Het op zeker spelen en vermijden van risico heeft volgens mij nog nooit tot innovatie geleid en we hebben het afgelopen jaar de grenzen van het internet wel vaker verkend. We gaan gewoon aan de slag de komende dagen om te kijken hoe we zoveel mogelijk kijkers zo goed mogelijk kunnen bedienen."

Vooraf ingevulde belastingaangiftes populair

De voorafingevulde aangifte (VIA) van de Belastingdienst is populair. 85 procent van de aangiftes die nu gedaan zijn, waren op die manier al vooraf ingevuld. Voor 1 april moeten ongeveer negen miljoen mensen hun belastingaangifte hebben verstuurd. 2,5 miljoen mensen hebben dat al gedaan.

Als proef heeft de Belastingdienst een aantal gegevens vooraf ingevuld, zoals de persoonsgegevens, het loon van de werkgever en de WOZ-waarde van het eigen huis. Iedereen kan kiezen of dat je een vooraf ingevulde of gewoon lege aangifteprogramma wil hebben. Een vooraf ingevulde aangifte is met de DigiD te downloaden.

Het is voor het eerst dat de Belastingdienst de gegevens al in de aangifte heeft verwerkt, maar iederen moet zelf controleren of die informatie klopt.

Droevig dorp in Dragon Quest IX info

Iedereen weet ondertussen wel dat Dragon Quest een overstap naar de Nintendo DS maakt. De populairste game in Japan op het populairste systeem. Dit is het eerste deel dat op een handheld een nieuw deel krijgt. In de game ben je een engel die mysterieuze veranderingen in zijn wereld moet onderzoeken. Het is nog niet bekend wanneer we van dit deel kunnen genieten, maar er is wel interessante informatie over de game vrijgegeven.


- Twee nieuwe advanced jobs: battlemaster en ranger
- je kan nu zien wat je voor 'spending points' je via elke skil line krijgt
- slime knights en gamegons zijn in het spel
- Sandy's persoonlijkheid speelt een belangrijke rol in het verhaal
- Het land Beckseria is in het Oosten, er is een stad met dezelfde naam
- Beckseria is een droevige plek
- voor je de stad in gaat word je gewaarschuwd dat de stad vervloekt is
- de burgers in Beckseria zijn mysterieus ziek
- een priester in de Dharma Temple is verdwenen
- een stad genaamd Tso is bij de kust
- Tso wordt beschermd door een guardian spirit. Deze spirit helpt de burgers zodanig dat ziet meer hoeven te werken
- sommige mensen uit de stad vermoeden dat deze spirit andere motieveringen heeft om dit te doen
- Forest of Ruin is een gevaarlijke plek met een kasteel in het midden. Het zit er vol met monsters, maar er zijn geen mensen

Nintendo DSi reclame: appeltjesgroen is voor echte kerels

We gaan nog even door met de Japanse reclames. Net kon je kijken naar reclames voor Gardening Mama met gemuteerde lieveheersbeestjes, en nu gaan we verder met een reclame voor de aankomende Nintendo DSi. De Nintendo DSi zal begin april lanceren in Europa in de kleuren wit en zwart. In Japan zijn ze ondertussen druk bezig met het introduceren van nieuwe kleuren, welke in de onderstaande reclame aangeprezen worden. Je hoeft geen Japans te kunnen verstaan om de grap in deze reclame te begrijpen.

Gemuteerde insecten in Gardening Mama reclames

Tegenwoordig zijn er reclames in alle soorten en maten. Er zijn humoristische reclames, mysterieuze reclames, maffe reclames en ga zo maar door. Bij deze willen we bij FOK!games een nieuwe categorie toevoegen aan reclames, namelijk Japanse reclames.

Hoewel deze goed in te delen zijn onder de maffe reclames hebben ze meerdere malen bewezen dat ze een eigen categorie verdienen. Ook vandaag is het weer raak in de twee onderstaande reclames voor Gardening Mama, de tuiniergame die 19 maart zal verschijnen in Japan. Het lieveheersbeestje uit de reclame is helaas niet inbegrepen.


Bill Gates opnieuw rijkste mens ter wereld

Bill Gates is weer de rijkste mens ter wereld. De Microsoft-oprichter staat opnieuw op nummer 1 van de jaarlijkse lijst van zakenblad Forbes die vandaag is gepubliceerd. Gates is volgens Forbes goed voor een vermogen van 40 miljard dollar (ruim 31 miljard euro).

Vorig jaar had Gates de toppositie moeten afstaan aan Warren Buffet. Die Amerikaanse investeerder staat dit jaar op nummer 2, met 'maar' 37 miljard dollar.

Het aantal miljardairs is in een jaar tijd met een derde gedaald tot 793. De overgebleven superrijken moeten volgens de schattingen van Forbes gemiddeld een kwart van hun vermogen missen.

Bill Gates opnieuw rijkste mens ter wereld  (foto: ANP)

Liquidaties verontrusten Vancouver

Een jaar voor het begin van de Olympische Winterspelen van 2010 is Vancouver in de ban van een bendeoorlog. Rivaliserende 'gangs' zijn alleen al dit jaar verantwoordelijk voor 33 schietincidenten en 14 doden. Toch bezweert het Canadese organisatiecomité dat er geen zorgen zijn over de veiligheid voor de vele sporters, officials en toeschouwers tijdens de Spelen.

"Dit is duidelijk een probleem dat de politie moet aanpakken", erkent Tim Gayda, vicevoorzitter van de afdeling Sport bj het organisatiecomité VANOC. "Dit geweld is nieuw voor deze regio. Maar ik ben ervan overtuigd wanneer we in de aanloop naar de Spelen de veiligheidsmaatregelen aanscherpen, het aantal incidenten zal dalen. Ik verwacht niet dat dit een impact zal hebben op de Winterspelen."

Dinsdag eiste de oorlog tussen - vermoedelijk - twee Aziatische bendes de 13e en 14e dode van dit jaar.

Liquidaties verontrusten Vancouver  (foto: ANP)

Festijn aan Muramasa: trailer, screenshots en art

Muramasa: The Demon Blade is een 2D actie- en fightinggame van Vanillaware. Het spel is geïnspireerd op Japanse mythologie, wat ook wel te merken is aan de grafische stijl van het spel. De game heeft ook een paar interessante functies, zoals het feit dat je drie zwaarden tegelijk kan equipen. Het spel wordt ontwikkeld door Vanillaware, bekend van Odin Sphere voor de PlayStation 2 en zal hopelijk in 2010 uitgebracht worden in Europa. Vandaag zijn er een boel nieuwe screenshots, artwork en een trailer te bewonderen!











Krajicek verliest eerste ronde Indian Wells

Michaëlla Krajicek heeft in de eerste ronde van het WTA-toernooi van Indian Wells verloren. Het gevallen toptalent Nicole Vaidisova was in twee sets te sterk: 6-3 en 6-4.

Krajicek, de nummer 159 van de wereld, begon erg slecht aan de eerste set en gaf haar eerste servicegame op love weg. De eerste set ging verder gelijk op en werd dus afgesloten met een 6-3 setwinst voor de Tsjechische.

Het begin van de tweede set leek bemoedigend voor de 20-jarige Krajicek: na een moeilijke game op eigen service wist zij namelijk Vaidisova te breaken. Vaidisova, die twee jaar terug nog op de zevende plaats van de wereldranglijst stond, wist echter meteen terug te breaken. Een tweede break was vervolgens voldoende voor de huidige nummer 79 van de wereld om de partij te winnen.

Familieproblemen in Resistance: Retribution intro

Vanaf volgende week vrijdag ligt Resistance: Retribution in de winkels. Gisteren hadden we van deze game enkele video's met gameplay en ook vandaag hebben we enkele video's voor jullie. Ondanks dat de game pas volgende week in de winkels ligt, kunnen jullie alvast kijken naar de intro. Hierin zien we hoe James Grayson, de hoofdpersoon, zijn eigen broer dood moet schieten nadat deze besmet is met het Chimera virus. Tevens raakt James Grayson ook besmet, mits spelers de Playstation Portable linken aan Resistance 2 op de Playstation 3.


Jongen verzint ontvoering

Een 13-jarige jongen uit Made heeft vorige week zijn eigen ontvoering verzonnen. De tiener kwam met deze smoes om te voorkomen dat zijn vader boos zou worden, aangezien hij veel te laat thuis zou komen.

Het verhaal van de tiener klopte niet helemaal. De 13-jarige vertelde dat hij door drie mannen in een zwarte Mercedes Vito werd gesleurd. Dit alles zou volgens de jongen rond 17:00 uur in de Geraniumstraat in Made hebben plaatsgevonden. Vervolgens zouden de drie mannen de tiener gedumpt hebben in Hooge Zwaluwe. Nog niet veel later vertelde de jongen dat hij gedumpt was in Lage Zwaluwe. Genoeg aanleiding voor de rechercheurs om de jongen nog een keer goed te ondervragen. Toen kwam de waarheid aan het licht.

De jongen bleek voor zijn zogenaamde ontvoering in Lage Zwaluwe te fietsen. Zijn vader belde hem op om te vragen waar hij bleef. Aangezien de jongen niet op tijd zijn huis in Made zou kunnen bereiken, besloot hij een smoes te verzinnen. Nadat de jongen zijn verhaal bij de politie had gedaan, ging deze direct op pad om de daders te zoeken.

Aangezien de tiener valse aangifte heeft gedaan, is het nu afwachten wat er precies gaat gebeuren. De politie gaat in ieder geval kijken of het mogelijk is dat de jongen of zijn ouders voor de kosten opdraaien.

Fable III aangekondigd door radiopresentator

De groei in populariteit van Twitter blijkt niet voor iedereen even goed uit te pakken. Britse radiopresentator Jonathan Ross twitterde gisteravond namelijk vrolijk over zijn avond bij de Britse Academy Awards, dat het zo vermoeiend was en dat hij was gevraagd om een voice-over te doen voor Fable III. Na deze slordige verspreking? vinden we nog maar één post op zijn twitter over de game en daarin bevestigt noch ontkracht hij zijn eerdere post.

Nu is een aankondiging van Fable III geen hele rare. Deel 2 was eind 2008 een redelijk succes met vrij goede scores van de verscheidene critici. Daarnaast had Peter Molyneux een flinke tijd geleden al gezegd dat hij meerdere delen wilde maken, waarin elk deel zich meer naar onze tijd zou gaan begeven. Het is allemaal even afwachten tot de officiële aankondiging volgt.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.