FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 29 januari 2009

Duitse Postbank gooit 170.000 euro weg

De Duitse Postbank heeft per ongeluk een kluis gevuld met 170.000 euro tot schroot laten verwerken. Medewerkers van een smelterij bij Berlijn ontdekten de vergissing toen bankbiljetten uit het schroot fladderden.

Volgens de Postbank gaat het om een fout van een medewerker. Hij zou bij de verhuizing van een bankfiliaal de kluis niet helemaal hebben geleegd. Aanvankelijk vermoedde de bank diefstal. De politie was al ingeschakeld, meldden Duitse media.

Bouma maakt rentree voor Villa

Wilfred Bouma heeft tijdens een vriendschappelijk duel met Derby County zijn rentree gemaakt voor Aston Villa.

De international stond sinds juli 2008 langs de kant met een gebroken enkel. Tijdens het oefenduel dat achter gesloten deuren plaatsvond, speelde Bouma in het hart van de verdediging. Naast de Nederlander keerde ook John Carew terug van een blessure. De Noorse spits had de afgelopen periode last van zijn rug waardoor hij drie maanden niet kon spelen voor Villa.

Het blessuregeluk kon niet op bij de Villians, want waar gevreesd werd voor een lange afwezigheid van Nigel Reo-Coker is gebleken dat hij slechts een paar weken buitenspel zal staan.

Lodeweges: "Spelers moeten kleur bekennen"

Zolang er bij PSV geen opvolger is gevonden voor de opgestapte Huub Stevens neemt Dwight Lodeweges het stokje over. Maar echt blij met deze ontwikkeling is de trainer niet.

"Ik weet niet hoe lang dit gaat duren. Maar echt blij met deze ontwikkeling ben ik niet", is Lodeweges helder in het Algemeen Dagblad. "Er zijn alleen maar verliezers."

Tot het punt dat er een nieuwe trainer voor de groep komt gaat Lodeweges geen rigoreuze maatregelen nemen. "Want het zou raar zijn als de assistent van een vertrokken trainer plotseling alles anders gaat doen. Ik heb Stevens woensdag ook drie keer gebeld. Ik hem hem gevraagd of ik dit wel moest doen. Hij vond van wel. Hij vertelde dat PSV verder moest. Daarom heb ik deze tijdelijke functie aanvaard."

"Huub kwam uit Eindhoven en hij hield van deze club. Toch zijn we er met z’n allen niet in geslaagd om hem bij deze vereniging te houden. Dat is de schuld van de leiding van de club, de assistent-trainers maar ook de spelers. De spelers moeten nu ook kleur bekennen. Zondag tegen De Graafschap krijgen ze daar al de gelegenheid voor", aldus Lodeweges.

Jol: "Wij kunnen Bayern verslaan"

De Duitse Bundesliga wordt vrijdagavond met een kraker hervat. In Hamburg neemt Hamburger SV het op tegen Bayern Munchen. Het verschil tussen beide ploegen op de ranglijst is slechts twee punten. Bij winst kan HSV dus direct kenbaar maken in de tweede seizoenshelft voor de titel te gaan.

Trainer Martin Jol keek donderdag op een persconferentie uit naar het duel. "Ik ben niet bang van Bayern," vertelde de keuzeheer. "Wij spelen namelijk thuis. Het kan een thriller worden die ons veel plezier kan bezorgen. Wij kunnen Bayern verslaan."

Naast het gemis van de vetrokken Nigel de Jong moet HSV het ook zonder de geschorste Ivica Olic doen. De Kroaat kreeg tijdens de winterstop een rode kaart in een oefenwedstrijd en moet de wedstrijd tegen zijn komende werkgever missen.

"Natuurlijk is het moeilijk om hem te vervangen", zegt Jol, die wel kansen ziet voor anderen. "Paulo Guerrero heeft zijn waarde altijd bewezen voor ons. Ik ben er zeker van dat hij een goede wedstrijd speelt vrijdag."

Nilsson op huurbasis naar Vitesse

Vitesse en het Franse Saint-Etienne hebben overeenstemming bereikt over de huur van Lasse Nilsson. De oud-speler van SC Heerenveen komt de tweede seizoenshelft op huurbasis over uit Frankrijk.

In het huurcontract is tevens een optie tot koop opgenomen. Vrijdagochtend meldt de Zweed zich met zijn zaakwaarnemer in Arnhem om de laatste plooien glad te strijken. Als ook dat achter de rug is wordt Nilsson dezelfde middag nog medisch gekeurd. De wedstrijd van dit weekend bij NAC Breda komt nog te vroeg voor de Zweed. De club geeft wel aan dat de aanvaller beschikbaar is voor de thuiswedstrijd tegen zijn oude club Heerenveen van aanstaande dinsdag.

Man beroofd door hulpvragende vrouw

Een 50-jarige man uit Venlo die geld aan het opnemen was bij een pinautomaat, hoorde afgelopen nacht in de verte een vrouw om hulp roepen. De man ging naar haar toe om hulp te bieden, maar kwam daar voor een onaangename verrassing te staan.

De vrouw zat in haar auto in de Witherenstraat in Blerick, en vertelde dat ze mishandeld was. De man stapte vervolgens bij haar in de auto. Plotseling doken drie mannen op in de auto die de Venlonaar met een mes bedreigden. Ook begonnen ze de man te slaan. Het slachtoffer moest zijn net gepinde geld, pinpas en sleutels afgeven.

De politie is een onderzoek gestart naar de vrouw en de drie mannen, en vraagt getuigen zich te melden.

Met dank aan john6 voor de submit.

Ratten maken Mozambique landmijnvrij

Speciaal getrainde ratten hebben in het zuiden van Mozambique meer dan 130.000 vierkante kilometer vrij van landmijnen gemaakt. De 28 grote hamsterratten zijn in dienst van de Belgische mijnopruimorganisatie Apopo, meldde de Zuid-Afrikaanse nieuwssite News24 vandaag.

De snuffelende ratten kunnen de landmijnen snel en nauwkeurig aanwijzen, maar ze zijn te licht om ze zelf te laten ontploffen. De lokale bevolking is erg blij met de ratten. Steeds meer inwoners adopteren een rat financieel, aldus projectleider Andrew Sully. De geschoonde oppervlakte steeg in 2008 flink in vergelijking met de 75.000 vierkante kilometer het jaar ervoor.

Mozambique behoort tot de landen met de hoogste dichtheid aan landmijnen ter wereld na een jarenlange burgeroorlog.

Obama: liever geen stropdas

Obama draagt liever geen stropdassen als het niet nodig is. Deze formele regel heeft de versgebakken president dan ook afgeschaft in het Witte Huis. De 47-jarige vindt meerdere zaken die door zijn voorgangers ingesteld werden veel te streng. Zo weet de New York Times te melden dat hij de kledingvoorschriften wil versoepelen. Op zijn eerste dag in het Witte Huis werd Obama al zonder zijn colbertje op de gevoelige plaat vastgelegd.

Dat laatste zou te maken kunnen hebben met de temperatuur in het Witte Huis. Obama mag de kachel graag opstoken volgens een van zijn adviseurs: "Hij heeft een hekel aan kou, maar het is daar binnen zo warm dat je er orchideeën kunt laten groeien". Na het colbertje is nu de beurt dus aan de stropdas. Zijn assistenten zijn nog niet helemaal gewend aan de nieuwe kledingcodes; op de eerste vergadering was men gevarieerd gekleed van spijkerbroek tot pak.

Ook het werkschema van Obama is anders ingedeeld. Bush begon zijn werkdag om zeven uur in de ochtend, Obama begint wel om kwart voor zeven maar dan met fitness, gewichtheffen en conditietraining. Hierna ontbijt hij met zijn gezin en helpt mee, zodat zijn dochters Malia van 10 en Sasha van 7 naar school kunnen. Omdat de woon-werkafstand maar 30 seconden lopen is, is het ook geen probleem voor Obama om het avondmaal samen met zijn gezin te gebruiken. Na het eten werkt hij nog tot ongeveer tien uur door op zijn kantoor. 

Gebieden veroveren in The Godfather II trailer

The Godfather II komt zeer binnenkort uit, en daarom wil EA ons nog trakteren met meer beeldmateriaal. Deze keer is het een nieuwe trailer, waarin uitgelegd wordt hoe je je 'imperium' kunt uitbreiden. Natuurlijk gebeurt dit met explosies en veel geweld.

The Godfather II is gebaseerd op de gelijknamige film en neemt je mee naar het Florida, Cuba en New York van de jaren '60. Jij bent gepromoveerd tot de Don en je taak is om in verschillende steden en gebieden de macht te nemen. Dit doe je natuurlijk met chanteren, geweld en geld.

[F1-teamportret] McLaren

Het nieuwe Formule 1-seizoen nadert snel en voor de teams is het vanwege alle reglementswijzigingen spannender dan ooit. Daarom zet FOK!sport in tien weken op een rij welke teams er aan het kampioenschap deelnemen en welke coureurs zij hiervoor inzetten. Vandaag is het de beurt aan het team van McLaren.

Teamnaam Vodafone McLaren Mercedes
Hoofdsponsor Vodafone
Teambaas Martin Whitmarsh (per 1 maart a.s.)
Motor Mercedes-Benz FO 108W
Nationaliteit Brits
Webite www.mclaren.com
Coureur 1 Lewis Hamilton (nr. 1)
Coureur 2 Heikki Kovalainen (nr. 2)
Testcoureurs Pedro de la Rosa, Garry Paffet

Het begin

Het team van McLaren heeft een historische geschiedenis.Het team is opgericht in 1963 door Nieuw Zeelander Bruce McLaren. Pas in 1966 nam McLaren pas deel aan het wereldkampioenschap Formule 1. Tijdens de Grand Prix van Monaco zat Bruce McLaren achter het stuur van de McLaren Ford M2B. Pas in 1968 behaalde McLaren de eerste overwinning. In 1970 komt er een einde aan het leven van Bruce McLaren. De Nieuw Zeelander crashte tijdens het testen op het circuit van Goodwood. Het team ging door onder de naam van oprichter McLaren en de vele succesen die daar op werden behaald.

McLaren en Honda een succesvol combinatie

McLaren en motorleverancier Honda blijken in 1988 een fantastische combinatie te zijn. Met twee topcoureurs als Ayrton Senna en Allain Prost wonnen zij vijftien van de zestien Grand Prix en werd Senna voor de eerste keer in zijn carrière wereldkampioen. Alain Prost eindigde op drie punten als tweede. McLaren veroverde ook de wereldtitel bij de constructeurs. Het team behaalde in dat jaar 199 punten. Ter vergelijking Ferrari eindigde op plaats twee met slechts 65 punten. Ook in 1989, 1990 en 1991 won McLaren zowel het rijders als het constructeurskampioenschap.

The Flying Fin

Mika Pauli Häkkinen begon in 1991 zijn carriere bij Lotus. Nadat de Fin daar twee jaar gezeten heeft maakte hij in 1993 de overstap naar McLaren. Na een aantal middelmatige resultaten in het kampioenschap slaagde hij er in om in 1997 de laatste Grand Prix van dat seizoen te winnen, in Jerez de la Frontera. Maar de jaren

1998 en 1999 werd het jaar van Mika Häkkinen hij won beide kampioenschappen. Mika Häkkinen was tot en met het seizoen 2008 de laatste wereldkampioen voor McLaren. Hij werd opgevolgd door Lewis Hamilton.

Statistieken

Gereden GP's 648
Constructeurtitels 8
Wereldtitels 12
Overwinningen 162
Dubbels 44
Podiumplaatsen 431
Snelste rondes 136
Poles 141

Lewis Hamilton

De Formule 1-carrière van Lewis Carl Davidson Hamilton begon op 18 maart 2007 in het Australische Melbourne. Tijdens de Grand Prix van Australië kwalificeerde Lewis Hamilton zich als vierde en sloot hij uiteindelijk de race op een derde plek af achter zijn teamgenoot Fernando Alonso en Kimi Räikkönen in de Ferrari. Hij was de eerste coureur die in zijn eerste Grand Prix het podium wist te halen sinds Jacques Villeneuve dat deed in 1996.

Hamilton schreef in Spanje geschiedenis door de leiding in het kampioenschap te pakken en bovendien de jongste WK-leider uit de geschiedenis te worden. Het vorige record stond op naam van Bruce McLaren. Tijdens de Grand Prix van Canada slaagde Hamilton er in om zijn eerste pole position te pakken, hij zou een dag later ook de sterkste zijn tijdens de race.

Lewis Hamilton had met nog twee races te gaan twaalf punten voorsprong op teamgenoot Fernando Alonso en zeventien punten op Kimi Räikkönen, terwijl er nog twintig punten te verdienen waren. Normaal gesproken genoeg om de wereldtitel veilig te stellen mits er niks verkeerd zou gaan. Helaas voor Lewis Hamilton ging er in de twee laatste races van het seizoen toch het nodigde mis en eindigde hij met één punt achterstand op Kimi Räikkönen als tweede in het kampioenschap. In december 2007 won Lewis Hamilton nog drie autosport Awards, namelijk Rookie of the Year award, de British Competition Driver en de International Racing Driver.

Begin 2008 maakt McLaren bekend dat Lewis Hamilton zijn contract tot en met het jaar 2012 had verlengd. Het jaar 2008 begon goed voor Hamilton. Hij won de Grand Prix van Australie, maar toch moest de beslissing
vallen in Brazilie. Bijna ging het weer mis voor de Brit. Hamilton moest op de vijfde plaats eindigen om wereldkampioen te worden. Hij werd in de laatste twee ronden ingehaald door Sebastian Vettel en lag toen op de zesde plaats, waardoor hij op 97 punten zou komen te staan. Felipe Massa, die aan de leiding lag, zou met zijn 10 punten extra ook een totaal van 97 punten scoren, maar had meer overwinningen, 5, wat hem het kampioenschap zou geven. In de laatste bocht passeerde Hamilton met veel geluk nog Timo Glock, die vanwege de regenbui bijna geen tractie meer kon vinden, omdat hij niet op regenbanden reed. Hierdoor werd hij alsnog
vijfde en behaalde een eindscore van 98 punten. Met deze uitslag is Lewis Hamilton zowel de jongste als de eerste donkere rijder ooit die een wereldkampioenschap in de Formule 1 op zijn naam heeft geschreven.

Naam Lewis Hamilton
Nationaliteit Brits
Geboren 7-01-1985
Team Vodafone McLaren Mercedes
Vorige teams geen
Aantal gereden GP's 35
Aantal overwinningen 9
Aantal podiums 18
Aantal wereldtitels 1
Aantal poles 13
Aantal snelste ronden 3
Totaal punten GP 207
Website [url=http://www.lewishamilton.com[/url]


Heikki Kovalainen

Heikki Kovalainen begon zijn Formule 1-carrière bij het team van Renault als opvolger van de naar McLaren vertrokken Ferando Alonso. Tijdens de eerste jaar kende Kovalainen veel problemen en pas tijdens de Grand Prix van Japan pakte de Fin voor het eerst een podium plaats. Samen met landgenoot Kimi Räikkönen eindigden er voor het eerst in de historie twee Finnen op een Formule 1-podium.

Half december 2007 tekende Hekki Kovalainen een contract bij McLaren. Net als in 2007 veruilde de Fin zijn plaats met Fernando Alonso die terug keerde bij Renault. Tijdens de Grand Prix van Spanje maakt de Fin een behoorlijke schuiver. In ronde 22 brak het linkervoorwiel en hij belande in de bandenstapels. In Budapest won hij zijn tot dusver enige Grand Prix.

Naam Hekki Kovalainen
Nationaliteit Fins
Geboren 19-10-1981
Team Vodafone McLaren Mercedes
Vorige teams Renault
Aantal gereden GP's 35
Aantal overwinningen 1
Aantal podiums 4
Aantal wereldtitels 0
Aantal poles 1
Aantal snelste ronden 2
Totaal punten GP 83
Website HeikkiKovalainen.net (Fansite)

'Patrick Swayze uitbehandeld'

Patrick Swayze, die lijdt aan pancreaskanker (beter bekend als alvleesklierkanker), heeft te horen gekregen van zijn artsen dat zij niets meer kunnen doen tegen de uitzaaiingen in zijn lichaam. Naar verluidt heeft hij dan ook alle behandelingen stopgezet. Eerder deze maand werd hij opgenomen in een kliniek met een longontsteking. Op 16 januari werd hij ontslagen, maar volgens vrienden van de Dirty Dancing ster is hij ernstig verzwakt.

Een vriend van de familie vertelde in de National Enquirer: "De dokters kunnen niets meer doen voor Patrick. Het doel is om het Patrick zo comfortabel mogelijk te maken. Hij kan niet meer geopereerd worden en ze hebben de chemotherapie stopgezet. Hij verliest nog altijd gewicht en is zeer zwak. Hij krijgt morfine. Dat en de sigaretten zorgen ervoor dat hij de pijn kan verbijten."

De 56-jarige Swayze sprak zelf onlangs nog de hoop uit nog twee jaar te kunnen leven. Ook een wonder wordt door hem niet uitgesloten. "Ik wil het volhouden tot er een remedie wordt gevonden." aldus Swayze.

De Knegt verlengt contract bij Rabo

Gerben de Knegt heeft zijn contract bij Rabobank met één jaar verlengd.

Ik ben blij dat ik in ieder geval nog een jaar door kan. Het was toch wel even wachten omdat het dit seizoen niet altijd zo lekker ging. Ik hoop in ieder geval nog twee tot drie jaar door te kunnen. Door al mijn blessures is het niet altijd leuk, maar de positieve kant overheerst. Ik heb er nog steeds veel lol in,” aldus De Knegt op een persconferentie van de ploeg aan de vooravond van de wereldkampioenschappen veldrijden in Hoogerheide.

Skil-Shimano weer in Parijs-Nice

ASO heeft vandaag in Parijs bekend gemaakt dat Skil-Shimano ook dit seizoen weer is uitgenodigd voor de prestigieuze Franse etappekoers Parijs-Nice. Het team van manager Iwan Spekenbrink maakt deel uit van een select groepje van twintig topploegen dat op 8 maart van start gaat in de ‘rit naar de zon’.

De uitgenodigde ploegen zijn: Milram, QuickStep, Silence-Lotto, Saxo Bank, Caisse d'Epargne, Euskaltel-Euskadi, Garmin-Slipstream, Columbia, Bbox-Bouygues,Cofidis, Francaise des Jeux, AG2R, Agritubel, Lampre, Liquigas, Astana, Rabobank, Skil-Shimano, Katusha en Cervélo.

"We zijn heel blij met het in ons gestelde vertrouwen van de ASO en zijn bijzonder gemotiveerd om in deze etappekoers van start te gaan”, aldus Iwan Spekenbrink. “Het is belangrijk voor onze ploeg dat de ASO onze filosofie én onze manier van koersen waardeert.”

Parijs-Nice start op zondag 8 maart in Amilly met een individuele tijdrit over 9,3 kilometer en eindigt op zondag 15 maart in Nice.

Status veldrijden lijkt gewaarborgd

Het lijkt erop dat de status van het veldrijden als topsport bij sportkoepel NOC*NSF gewaarborgd is. De Nederlandse wielrenunie is, in samenwerking met de UCI, erin geslaagd bij de wereldkampioenschappen in Hoogerheide van aankomend weekend 24 landen aan de start te krijgen. 24 landen is nodig om de status van topsport te behouden.

"Cyprus, Noorwegen en Zweden moeten officieel nog arriveren in Nederland, maar iedereen heeft zijn deelname bevestigd. Ik ga ervan uit dat we de 24 landen halen”, aldus Gerrit Middag namens de KNWU.

Om in aanmerking te komen voor subsidie is de topsportstatus belangrijk. In 2008 kwam de financiële steun voor het veldrijden al ter discussie te staan en daarom heeft de Nederlandse wielrenunie zich nu extra ingezet. "We hebben hierbij hulp gekregen van de UCI. Landen waar ze ook crossen, maar die normaal niet naar de WK komen, hebben een brief gehad. Er is hier gelukkig gehoor aan gegeven. Dat was heel belangrijk voor ons,” aldus Middag.

B-team tijdens ploegenachtervolging Erfurt

De Nederlandse ploegen zullen komend weekend tijdens de wereldbekerwedstrijden in Erfurt met een B-team aan de start verschijnen van de ploegenachtervolging.

De toppers willen zich richten op de individuele afstanden, omdat ze zich daarop kunnen kwalificeren voor de WK afstanden. Ook willen een aantal zich sparen vanwege het WK allround volgende week. Bij de mannen zal bondscoach Wopke de Vegt daarom Prinsen, Ben Jongejan en Sjoerd de Vries op. Bij de dames verschijnen Diane Valkenburg, Jorien Voorhuis en Ireen Wüst.

Toch is de ploegenachtervolging niet onbelangrijk. De mannen kunnen zich na een valpartij eerder dit seizoen in Berlijn niet nog een misstap veroorloven, omdat het anders WK-kwalificatie mist.

Obama tekent eerste wet

Barack Obama heeft vandaag zijn eerste wet als president van de Verenigde Staten ondertekend. De nieuwe wet maakt het voor vrouwen makkelijker hun werkgever aan te klagen als zij financieel worden achtergesteld bij hun mannelijke collega's.

De wet is genoemd naar Lilly Ledbetter, ex-werkneemster van de bandenfabriek Goodyear. Zij ontdekte na haar pensionering dat ze minder had verdiend dan de mannen die hetzelfde werk hadden verricht.

Ledbetter begon een rechtsstrijd. Het hooggerechtshof gaf haar ongelijk. Ze had binnen 180 dagen moeten klagen nadat ze voor de eerste keer minder had gekregen dat haar mannelijke collega's. De nieuwe wet verruimt het tijdsbestek.

Bij de ondertekening van de wet in het Witte Huis was Ledbetter aanwezig. Zelf heeft ze geen baat van 'haar' wet. Obama prees echter haar strijd voor toekomstige generaties. Hij sprak over een prachtige dag.

Van Bommel heeft meer tijd nodig

Mark van Bommel heeft gezegd dat hij meer tijd nodig heeft om te beslissen of hij ingaat op contractverlenging die Bayern München hem aangeboden heeft. Van Bommel zou eind deze maand beslissen over het eenjarige voorstel.

Bayern verwacht nu half februari een antwoord. "Maar als hij een of twee weken extra tijd nodig heeft, is dat ook prima", aldus Jürgen Klinsmann.

Eerder zei Van Bommel dat hij vooral twijfelt over de duur van zijn eventuele nieuwe contract. "Ik wil graag blijven, maar een contract voor één jaar is niet veel voor iemand van bijna 32 jaar."

Rumble Massage: Masseren met je Xbox 360 controller

Het zal veel mensen zijn opgevallen dat de controller van de Xbox 360 kan trillen. Sterker nog, het ding kan lekker hard trillen! Om daar nu eens goed gebruik van te maken is er een XNA Community Game gecreëerd die hier eens goed gebruik van maakt: Rumble Massage!

Voor 200 Microsoft Punten, omgerekend ongeveer € 2,40, kan je de Community Game downloaden. Stop je controller vervolgens lekker in je nek en geniet van de verzachtende vibraties van je controller. Met de mogelijkheid om de intensiteit en snelheid te beinvloeden is het nooit makkelijker geweest om te ontspannen na een lange dag vol gamen!

Of de controller waterdicht is, weten we hier op de redactie niet met volle zekerheid, dus vaginaal gebruik is op eigen risico! Maar schroom niet om ervaringen te delen in de reacties

Fries pleit voor half zwart Witte Huis

Alfred Lehmann uit Leeuwarden vindt het nu tijd worden dat het Witte Huis in Washington voor de helft zwart wordt geverfd. Samen met de van tv bekende Rob Kamphues, die ambassadeur is van Lehmanns stichting Akwadaa Aseda, heeft de Fries per brief de kersverse president van Amerika om de verfbeurt verzocht.

Volgens het duo zou het 'Zwart-Witte Huis' een goed symbool zijn voor ontwikkelingshulp aan Afrika en voor goede samenwerking tussen zwart en wit. "Het is een mooi symbool voor de wereldpolitiek. Obama is zelf immers ook voor verbroedering", zegt Lehmann.

Akwadaa Aseda, een stichting die zich bezighoudt met ontwikkelingshulp aan Ghana, heeft al enkele vrijwilligers gevonden die bereid zijn het Witte Huis van een likje zwarte verf te voorzien. "Uw campagne heeft al genoeg geld gekost", zo schrijft de Fries in zijn brief aan Obama.

Laursen stopt als international

Martin Laursen kan het niet meer aan om zowel voor zijn club als zijn land uit te komen. De Deense verdediger geeft zijn carrière als international dan ook op.

"Mijn knieën kunnen het niet meer aan als ik zowel voor Aston Villa als het nationale elftal blijf spelen", vertelt de 31-jarige Laursen. De verdediger informeerde bondscoach Morten Olsen vandaag van zijn beslissing. "Het is mijn eigen keuze, en het is een van de moeilijkste beslissingen die ik ooit heb moeten maken. Maar als je knieën niet meer willen moet je de juiste keuze maken, en dat is kiezen voor de club, want dat is mijn werkgever."

De 53-voudig international heeft al knieproblemen sinds 2004, en moest in totaal al zo'n achttien maanden toekijken door blessures aan het gewricht. Olsen was teleurgesteld, maar begreep de beslissing van zijn verdediger. "Natuurlijk hoopte ik dat Martin beschikbaar zou zijn voor de WK-kwalificatieduels. Zijn afwezigheid zal een groot gemis betekenen voor het nationale elftal."

CL-finales naar Londen en München

Het Wembley Stadium in Londen zal in 2011 de plaats zijn waar de Champions Leaguefinale gespeeld zal worden. Het seizoen erop vindt de eindstrijd plaats in de Fußball Arena in München.

De UEFA maakte deze beslissing vandaag bekend na de bijeenkomst in Nyon. De finales van de opvolger van de UEFA Cup, de Europa League, zullen in 2011 en 2012 respectievelijk worden gespeeld in het Ierse Dublin (Lansdowne Road) en het Roemeense Boekarest (Stadionul Naţional).

De finale van de huidige editie van de Champions League zal worden gespeeld in het Stadio Olimpico in Rome. Volgend seizoen treden de beste twee Europese clubs aan in het Estadio Santiago Bernabéu in Madrid.

SBS start met reclame-bombardement

SBS6 en NET5 gaan ons bombarderen met reclameblokken. SBS6 gaat tv-zenders in de VS na-apen, want ze gaan op donderdagavond de series House en The Mentalist om de vijf tot zeven minuten onderbreken voor een commercialbreak van ongeveer drie minuten. Dit heeft een zegsman van de campingzenders vandaag gemeld.

Ditzelfde doet NET5 bij series op zondagavond. "We gaan nu een proefperiode in waarin we gaan onderzoeken hoe we deze verruiming optimaal voor de adverteerders kunnen benutten, uiteraard zonder daarbij de kijker uit het oog te verliezen", aldus een zegsman van SBS. De regels in de mediawet zijn verruimd, waardoor dit nu mogelijk is voor de zender.

Indien dit succesvol is volgen meer programma's die op deze manier onderbroken worden. Natuurlijk blijft het ook mogelijk om later een dvd-box aan te schaffen van de series, zodat je niet om de vijf minuten scheldend door de kamer hoeft te lopen.

Met dank aan Zon voor de submit.

Fritzl: Ik ben een interessant studieobject

Oostenrijker Josef Fritzl vindt zichzelf een boeiend studieobject. Graag wil hij zich laten observeren en interviewen ten bate van de wetenschap."Zo kunnen die mensen tot het diepst van mijn ziel doordringen en daaruit leren voor toekomstige misdaadzaken".

Josef Fritzl, hield zijn dochter 24 jaar in een ondergrondse kelder verborgen en is in afwachting van zijn proces dat in maart plaatsvindt. Hij gaf te kennen geïnterviewd te willen worden door Reinhard Haller en Thomas Müller, twee gerenommeerde psychiaters uit Oostenrijk. Reinhard Haller heeft toegezegd het interview wel te willen doen.

Fritzl vindt dat hij zichzelf als geen ander kent. De Oostenrijker gaf in een rapport van 130 pagina's aan dat hij geboren is om te verkrachten. Volgens eigen zeggen heeft hij zijn dochter nooit aangekeken tijdens seks en heeft hij de kinderen bij haar verwekt zodat ze onaantrekkelijk voor andere mannen zou worden.

Japanner verliest in tuin begraven miljoenen

Soms is je fortuin naar de bank brengen verstandiger dan begraven in de tuin. Dat heeft een 80-jarige Japanner ondervonden, zo bleek uit een verhaal dat de politie vandaag naar buiten bracht.

De zakenman bewaarde veertig jaar lang 360 miljoen yen (ruim drie miljoen euro) in een container in zijn tuin. Hij dacht dat zijn geld daar veilig was in geval van brand of aardbeving. Ook vond hij de rente bij de bank te laag.

Zo nu en dan controleerde de gefortuneerde Japanner of de container met geld nog op zijn plaats was. Dat ging goed tot 10 oktober vorig jaar. Op die datum ontdekte hij dat iemand hem bestolen had.

De dief was kennelijk op de hoogte van de bewaarmethode, want de tuin van het slachtoffer was volledig overhoop gehaald met graafmaterieel. Het slachtoffer overleed overigens twee maanden nadat hij had ontdekt dat zijn vermogen was gestolen.

Leipzig kapt met Games Convention

Eerst leek 't erop dat Leipzig best zonder de originele Games Convention kan, die dit jaar in het 'centralere' Keulen wordt gehouden. Die krijgt de naam GamesCom, en de Leipziger Messe organiseert gewoon Games Convention 2009. Alleen vinden beide evenementen in dezelfde week plaats.

Door grotere belangstelling voor de GamesCom, kan de Games Convention niet veel bezoekers en bedrijven trekken. Daarom heeft het bestuur van de Leipziger Messe besloten om het evenement te schrappen. In plaats daarvan komt er een Games Convention Online, die van 31 juli tot en met 2 augustus loopt. Deze beurs schenkt de aandacht aan GSM-games en de dynamische markt van browser. Dus helaas, Games Convention is no more...

Prince of Persia krijgt binnenkort DLC

Prince of Persia op de Xbox 360, Playstation 3 en PC is een frisse start geweest voor de Prince of Persia serie. Vanaf 26 februari is er extra content te downloaden voor de game. Vooralsnog enkel gepland voor de Xbox 360 en Playstation 3 versie.

In een interview met IGN zegt Jamal Rguigui, een van de producenten van de DLC, dat dit een van Ubisofts meest ambitieuze DLC projecten is. Het zal veel moeten toevoegen aan de game. Het verhaal in de DLC moet verder gaan waar de game stopte en moet de relatie tussen de Prins en Elika gaan uitdiepen. Een nieuw gebied is ook iets waar gamers op kunnen wachten, namelijk de Underground Palace. Volgens Rguigui gaat die level iets weg hebben van de Mines of Moria, en ook dit gebied zit vol met corruptie.

"We kept the "illustrative" art style within the new area -- the Underground Palace -- which is entirely corrupted. Corruption in all of its form definitely gets more invasive and adds to the acrobatic experience in the areas. The new area takes place mostly in huge various rooms. It is reminiscent of the mine of the Moria. It reflects a really dark ambiance and claustrophobic feelings."

Zoals de mensen die Prince of Persia gespeeld hebben wel weten, bevat elk gebied een eindbaas. Ook in de Underground Palace zal een eindbaas rond dwalen; de Shapeshifter. De Shapeshifter kan, zoals de naam al aanduidt, de vorm aannemen van voorheen verslagen eindbazen en zal moeilijker te verslaan zijn.

Elika krijgt tevens een nieuwe kracht waarmee ze een kapot deel van de omgeving kan herstellen om nieuwe gebieden te bereiken. De Prins krijgt een nieuwe aanval; Sprinting Clash. Deze aanval is een acrobatische aanval die van een afstand getriggerd kan worden.

De DLC gaat de moeilijkheidsgraad van de game opvoeren, iets wat voor veel gamers als goed nieuws kan worden ervaren. Vijanden worden agressiever en moeilijker om te verslaan. Ook het klimmen en klauteren gaat moeilijker worden en je timing moet beter zijn om sommige onderdelen te halen. Het complete interview is hier te lezen.

Mannini jaar geschorst

Daniele Mannini is tot januari 2010 geschorst. De 25-jarige middenvelder krijgt deze straf voor het te laat verschijnen op een dopingcontrole.

Mannini was in december 2007 te laat bij een controle op het gebruik van verboden middelen. De middenvelder, toen nog speler van Brescia, had de hoop er met een lichte straf vanaf te komen. De Italiaanse bond schorste hem namelijk aanvankelijk voor vijftien dagen.

Maar na een aantal beroepszaken heeft het internationale Sporttribunaal uiteindelijk de straf verhoogd tot één jaar, net als in de vergelijkbare zaak tegen Davide Possanzini. De toenmalig ploeggenoot van Mannini kwam helemaal niet opdagen voor de controle.

Doordat zowel Mannini als Possanzini al vijftien dagen hebben uitgezeten van hun schorsing, kunnen ze vanaf veertien januari 2010 weer in actie komen voor respectievelijk Napoli en Brescia.

El Khalifi op stage in VS

SC Cambuur-Leeuwarden heeft zich dit seizoen flink versterkt, maar verliest nu mogelijk zelf een speler. Middenvelder Rachid El Khalifi gaat namelijk op stage in de Verenigde Staten.

El Khalifi heeft een aflopend contract in Friesland en ziet een buitenlands avontuur wel zitten. De voormalig speler van FC Dordrecht en FC Emmen mag begin februari gaan testen bij Salt Lake City. Hierdoor mist de Rotterdammer het competitieduel met zijn oude club Emmen op 6 februari.

El Khalifi speelde sinds de zomer van 2007 vijftig competitieduels voor Cambuur, waarin hij vijf keer scoorde. In totaal speelde hij al 246 wedstrijden in de Jupiler League en mocht hij 31 keer een goal vieren.

Newcastle moet Barton missen

Newcastle United-manager Joe Kinnear kan de komende twee maanden niet beschikken over Joey Barton. De middenvelder wordt morgen geopereerd aan een gebroken botje in zijn rechtervoet.

Barton moest geblesseerd eraf tijdens het met 2-1 verloren duel tegen Manchester City. Bij de start van het vorige seizoen wist Barton een zelfde botje te breken, maar toen in zijn linkervoet.

Barton heeft dit seizoen nog niet veel gespeeld voor The Magpies. De middenvelder miste zes wedstrijden door een schorsing, en was vanaf half november acht weken uitgeschakeld met een knieblessure. Hierdoor kwam hij dit seizoen pas tot acht wedstrijden, waarin hij een keer het net wist te vinden.

Ook ploeggenoot Michael Owen blesseerde zich tegen Manchester City, na een confrontatie met Nigel de Jong. De spits heeft een enkelblessure. Kinnear gaf in een reactie na de wedstrijd al aan dat hij bang is dat hij Owen minstens een maand zal moeten missen.

Fout bij scoreberekening IQ-test

Mocht je gisteren de Nationale IQ-test gedaan hebben van BNN: de uitkomst klopt niet. Dat maakte BNN-voorzitter en presentator Patrick Lodiers vanmiddag bekend in de Coen en Sandershow op 3FM.

Producent Eyeworks heeft bij de berekening van het IQ een verkeerde berekeningstabel gebruikt. Dat betekent dat de uitslag die gegeven was, een hoger iq geeft dan het daadwerkelijk is. Hoeveel het verschilt, is afhankelijk van je score. De juiste scoretabel staat inmiddels op de website van de Nationale IQ-test.

Patrick Lodiers betreurt deze fout. "De test zat dit jaar ontzettend goed in elkaar. De vragen waren goed, van tevoren is de test gemaakt met een testpanel, dit ging allemaal goed. Erg jammer dat dit nu fout is gelopen." De fout geldt alleen voor de mensen die de test thuis gemaakt hebben, de studiogasten werden wel berekend via de juiste tabel.

De Nationale IQ-test werd gisteren bekeken door ruim anderhalf miljoen Nederlanders. Tijdens de test leek het alsof een vrouw ging bevallen, maar dit bleek een actrice te zijn. De Telegraaf dacht dat het echt was en blunderde door een nieuwsbericht hierover te plaatsen.

Lichte blessure Bob de Jong

Bob de Jong zal niet topfit aan de start verschijnen van de wereldbekerwedstrijden dit weekend in Erfurt.

De Jong, olympisch kampioen op de tien kilometer, heeft nog wat hinder van een valpartij, vorige week. Hij ging toen onderuit tijdens een fietstraining in Collalbo waarbij hij een heup- en een rugkwetsuur opliep.

De Jong strijdt dit weekeinde op de 5.000 meter voor een van de drie beschikbare tickets voor die afstand bij het WK afstanden.

Goed debuut De Jong

Nigel de Jong heeft zijn eerste minuten gemaakt in het shirt van Manchester City. Hij stond namelijk in de basis in het met 2-1 gewonnen competitieduel met Newcastle United.

Samen met teamgenoot Stephen Ireland was De Jong degene die het spel op het middenveld bepaalde. Ze dicteerden het tempo, en lieten Newcastle niet opbouwen, en werden constant op de huid gezeten.

"Een indrukwekkend debuut", aldus Mark Huges op de site van The Citizens. "Nigel was de koppeling tussen verdediging en aanval." Nigel de Jong maakte de 90 minuten echter niet vol, in de 77e minuut werd hij vervangen door Elano.

Michael Owen van Newcastle kwam al vroeg in aanraking met De Jong, en moest zich na enkele minuten spelen toch laten vervangen. De international hield er een enkelblessure aan over, en lijkt er minstens een maand uit te liggen.

'Megareddingsplan van 2000 miljard op stapel'

De Amerikaanse krant Wall Street Journal meldt dat er op dit moment gewerkt wordt aan een megareddingsplan voor de noodlijdende Amerikaanse bankensector. Het zou om een bedrag van 1000 tot 2000 miljard dollar gaan. Dit komt bovenop het eerdere reddingsplan van 700 miljard en het stimuleringsprogramma van Obama van ruim 800 miljard dollar.

Met het geld worden slechte leningen van banken overgenomen en die worden dan in een zogeheten 'bad bank' gezet. Als de banken dan weer schone balansen hebben moet het vertrouwen in de financiële sector terugkeren om de economie weer te laten groeien. Naar verwachting wordt het plan deels gefinancierd via de Amerikaanse centrale bank de Fed, die zelf Amerikaanse staatsobligaties gaat opkopen.

Bezoek ook eens het forum over de kredietcrisis.

Met dank aan pberends voor de herschreven submit.

Weekeinde geen treinen tussen Amsterdam en Utrecht

Komend weekeinde rijden er geen treinen tussen Amsterdam Centraal en Utrecht Centraal. Dat heeft ProRail vandaag laten weten.

In het weekeinde wordt het laatste deel gerepareerd van de schade die medio november vorig jaar ontstond door een gekantelde goederentrein. Tegelijkertijd worden ook andere werkzaamheden uitgevoerd. "We doen nu alles in één keer, zodat de treinreizigers maar één keer hinder ondervinden", aldus een woordvoerster.

Na het weekeinde kunnen treinen op het traject weer op normale snelheid rijden en kunnen alle zes de sporen weer in gebruik worden genomen. Sinds de ontsporing van de goederentrein waren er sporen buiten gebruik.

Landelijke staking legt Frankrijk vrijwel plat

Een landelijke staking heeft het openbare leven in Frankrijk vandaag grotendeels lamgelegd. Honderdduizenden mensen gingen de straat op om te protesteren tegen de manier waarop de Franse regering de economische crisis aanpakt.

Alle acht grote Franse vakbonden deden mee met de staking, net als de oppositiepartijen. Zij eisen dat de regering van president Nicolas Sarkozy meer doet om de koopkracht van de burger overeind te houden en om de oplopende werkloosheid te bestrijden. Frankrijk stevent af op de eerste recessie in zestien jaar en veel Franse werknemers zijn bang dat ze hun baan zullen verliezen door de crisis.

Door de staking viel ongeveer 30 procent van de vluchten op de luchthavens rond Parijs uit. Ook een groot deel van het landelijke en regionale treinverkeer raakte ontregeld, net als de metro in Parijs. Verder bleven veel scholen en overheidsgebouwen dicht. Van veel bedrijven gingen de werknemers de straat op.

Indonesië kandidaat WK2018

Nederland en België hebben nog meer concurrentie gekregen voor de organisatie van het wereldkampioenschap voetbal van 2018. De FIFA heeft namelijk Indonesië toegevoegd als kandidaat.

"Het lijkt voor ons meer dan alleen een droom", aldus Nugroho Besoes, secretaris-generaal van de Indonesische bond (PSSI). "Maar we moeten durven groots te dromen. Anders bereiken we nooit iets."

Daarmee is het aantal kandidaten op zeven gekomen. Naast Indonesië willen ook Japan, Qatar, Engeland, Rusland, en de combinaties Nederland-België en Spanje-Portugal de organisatie van het WK bemachtigen.

Indonesië heeft echter niet de vereiste twaalf stadions met een capaciteit van minstens veertigduizend toeschouwers. "Tien jaar is genoeg om die te bouwen, renoveren of uit te breiden", zegt Besoes. Indien Indonesië het WK van 2018 niet mag organiseren, wil het een gooi doen naar het toernooi van 2022.

Helft omzet Activision Blizzard te danken aan WoW

Dat World of Warcraft een goudmijn is voor Activision Blizzard, dat weet iedere gamer. Maar het bedrijf Stern Agee heeft een analist, Arvind Bhatia, laten onderzoeken hoeveel procent Activison Blizzard verdient met WoW ten opzichte van al hun games.

Van de 60 cent per aandeel van Activision Blizzard zou WoW maar liefst voor 30 cent verantwoordelijk zijn, 50 procent dus. Aan WoW verdienen ze zo een USD 400 miljoen dollar per jaar.



Money money money!

Taalruzie in Belgisch bisdom

Het Belgische aartsbisdom Mechelen-Brussel viert dit jaar dat het 450 jaar bestaat. Het feest dreigt echter te worden verstoord door een oproep van Vlaamse priesters tot een boycot. Zij zijn het ermee oneens dat al het materiaal voor het jubileum in het Frans en Nederlands is gesteld.

Het jubileum begint zondag. Het aartsbisdom omvat zowel Vlaams-Brabant als Waals-Brabant en de hoofdstad Brussel. Al het materiaal, waaronder kaarsen en een gelegenheidsgebed van de aartsbisschop, kardinaal Godfried Danneels, is tweetalig om kosten te besparen.

De woordvoerder van Danneels verwees in een reactie op de kritiek naar de economische en financiële problemen waaronder ook België gebukt gaat. Bovendien is alles wat uitsluitend voor het Vlaamse of Waalse deel van het aartsbisdom bestemd is, wel eentalig.

Bikini's en zombies in Onechanbara screenshots

Flinke borstpartijen in bikini en zombies in één en dezelfde videogame, wat willen mannen nog meer? Egamer was in ieder geval al laaiend enthousiast over de game die in februari uit moet komen voor de Xbox 360 en Wii. We hebben het natuurlijk over Onechanbara: Bikini Zombie Slayers. Vandaag zijn er vier nieuwe screenshots verschenen waar de schaars geklede dames en zombies uiteraard niet ontbreken.




Onechanbara: Bikini Zombie Slayers is de ultieme evolutie in een third-person bloedspetterende hack'n slash game. Spelers kruipen in de rol van de mooie doch dodelijke Aya of haar kleine zusje Saki, die beide hun legendarische samurai-skills volledig moeten benutten om de legioenen zombies die hun stad terroriseren te trotseren. Al vechtende komen de zusjes erachter wie of wat achter de zombie-aanvallen zit.

'Allochtone agenten familie van criminelen'

Bij het politiekorps Hollands Midden lopen allochtonen tegenwoordig meer risico om door een familielid of een bekende te worden opgepakt. Verschillende nieuwe agenten van allochtone afkomst blijken namelijk familie van bekende criminelen en veelplegers te zijn. Dit is duidelijk geworden nadat verontruste agenten het politieregister hadden doorgespit.

Door de achternamen van nieuwe agenten, gelijk aan die van bekende criminelen, ging een lampje branden bij de ervaren agenten.. "Hoe komt het over bij rechercheurs en politieagenten als de broer van de verdachte gewoon bij de politie werkt en inzage heeft in alle politiesystemen" vraagt één van de verontruste agenten zich af. Zijn collega vraagt zich af: "Mag je van een agent verwachten dat hij zijn eigen familieleden gaat opsporen en vervolgen?"

Ondenkbaar
Tot voor kort was het volgens de agenten ondenkbaar dat iemand werd aangenomen bij de politie als diegene een broer of zus was van een ordinaire crimineel. De agenten vrezen dan ook voor problemen als de nieuwe collega’s een crimineel familielid moeten aanhouden of een aangifte tegen hem moeten behandelen.

Allochtonen komen volgens commissaris Jan Stikvoort relatief vaker uit een grote familie dan een autochtoon. Hij schrijft op het eigen intranet: 'In grote families zal sneller iemand worden aangetroffen die met de politie in aanraking is geweest dan in een kleine familie'. Dit is voor de korpschef niet altijd aanleiding om iemand een baan te weigeren.  Het is agenten inmiddels wel verboden om op eigen houtje collega’s na te trekken. Stikvoort: "Dit gedrag is niet integer, in strijd met de ambtseed en -belofte en dus ongewenst."

Allochtonen werven
Het politiekorps Hollands-Midden heeft een project opgezet om allochtone agenten te werven; ze wil graag een afspiegeling van de maatschappij zijn. Ron Tournier, voorzitter van de politiebond ANPV vindt het een ‘kwalijke zaak’. "Als politie moet je zuiver en transparant zijn. Nu haal je potentiële problemen via de achterdeur binnen" zo zegt Tournier. Hij kent gevallen waarin de agent juist zijn ontslag kreeg omdat hij familie was van een crimineel. Ook zegt hij: "Bovendien kun je het niet maken naar de collega's toe die alles doen om de criminelen te pakken."

Henri Lenferink, de korpsbeheerder, heeft opdracht gegeven om alle agenten die de laatste jaren zijn aangenomen, tegen het licht te houden: "Als je niet deugt, ga je eruit."

Marokko verbiedt Berberse namen in Nederland

Marokko verbiedt Nederlandse Marokkanen dat zij hun kinderen een Berberse naam geven. Het land stuurt deze week een nieuwe lijst met verboden namen naar alle ambassades en consulaten. Rabat wil de Islamitische identiteit waarborgen en is bang voor 'een verspreiding van betekenisloze namen.' Dat schrijft dagblad Trouw. Het overgrote deel van de Marokkaanse Nederlanders is van oorsprong Berber.

Nederlandse gemeenten gebruiken de lijsten met goedgekeurde namen uit Marokko al jaren om Marokkaanse Nederlanders te laten zien waar zij uit 'moeten' kiezen als zij hun kindje willen aangeven. Zo wordt voorkomen dat de ouders de naam later weer moeten veranderen als blijkt dat het Marokkaanse consulaat de naam niet accepteert.

Het besluit van Rabat om nu veel Berbernamen te verbieden is voor de Berbers weer een nieuwe klap in het gezicht. Het land wil volgens critici al langer af van de Berbertaal en de cultuur die daar bij hoort.

De PvdA heeft dinsdagmiddag Kamervragen gesteld aan minister van Buitenlandse Zaken, Maxime Verhagen over deze nieuwe namenlijst. Kamerlid Jeroen Dijsselbloem wil van de minister weten wat de gevolgen zijn voor Nederlandse Marokkanen en wat de minister aan dit verbod kan doen.

Het Haarlemse PvdA-raadslid Moussa Aynan is boos over de nieuwe namenlijst. 'Er wordt weer gekozen voor arabisering van het land. En Berbers zijn géén Arabieren.' Het raadslid kwam vorig jaar in het nieuws toen hij zijn eigen kind een niet-islamitische naam wilde geven. Aynan: 'Er is een speciale namencommissie in Rabat die bepaalt welke namen er jaarlijks op de lijst komen. En daar is geen peil op te trekken. Volgens mij is dit gewoon een werkverschaffingsproject van de overheid.'

Nederlanders die afstand willen doen van hun Marokkaanse nationaliteit hebben een probleem, zo ondervond Aynan. 'Toen ik een brief stuurde naar de ambassadeur om mijn nationaliteit op te geven, kreeg ik als antwoord dat ik nooit van mijn Marokkaanse nationaliteit af kan komen.' Ook de latere generaties hebben hier volgens het PvdA-raadslid 'last' van. 'Toen ik mijn kind aangaf bij de burgerlijke stand, stond er op het uittreksel van mijn zoontje Nederlands-Marokkaans als nationaliteit. Het lijkt wel een besmettelijke ziekte. Je komt er niet vanaf.'


Berberse namen verboden (foto: DAG)

Celtic finalist League Cup na penaltythriller

Celtic heeft de finale van de League Cup bereikt. The Bhoys hadden 120 minuten en een zenuwslopende strafschoppenserie nodig om zich van Dundee United te ontdoen.

Na negentig minuten waren beide ploegen er niet in geslaagd om te scoren en ook na de verlenging stond er een 0-0 stand op het scorebord. Uiteindelijk waren er 24 penalty's nodig om een winnaar aan te wijzen. Celtic miste een keer, terwijl Dundee United twee keer in de fout ging.

In de finale zal er een Old Firm plaatsvinden. Celtic stuit op aartsrivaal Glasgow Rangers, dat dinsdag met 3-0 had gewonnen van Falkirk.

Been mag tweede assistent zelf aanstellen

Met de aanstelling van Mario Been als hoofdtrainer heeft Feyenoord de technische staf voor volgend seizoen bijna rond.

Leon Vlemmings zal evenals aan het begin van de huidige jaargang assistent-trainer zijn, terwijl Patrick Lodewijks keeperstrainer blijft. Been mag zelf nog bepalen wie de tweede assistent wordt. Een naam die rondzingt in Rotterdam is die van ex-verdediger Henk Fräser.

"Er komt nog een assistent bij, waarover ik zelf kan beslissen. Dat wordt in ieder geval een jongen met een Feyenoord-achtergrond", aldus Been tegen De Telegraaf.

Wooter, Musampa sluiten aan bij AGOVV

Nordin Wooter en Kiki Musampa trainen mee met AGOVV Apeldoorn. Het duo zit momenteel zonder club en ze kennen de trainer van AGOVV, John van den Brom, nog van hun tijd bij Ajax. Bij de nummer veertien van de Jupiler League houden ze hun conditie op peil.

Wooter was voor het laatst actief op Cyprus voor AEK Larnaca maar zit sinds de zomer zonder club. Musampa speelde in mei 2008 zijn laatste wedstrijd in de Koreaanse K-League voor FC Seoul.

Kinderporno en drugs gevonden in tbs-kliniek

In de kamers van enkele pedoseksuele delinquenten in tbs-kliniek Dr. Van Mesdag zijn deze maand cd-roms met kinderporno gevonden. Ook stuitten mederkers van de Groningse kliniek op softdrugs.

De vondsten werden gedaan tijdens een zoektocht naar vuurwapens, die zouden zijn binnengesmokkeld. Die wapens werden tot op heden niet gevonden, maar vooral de kinderporno leidde tot veel ophef.

Woordvoerster Petra de Maar in De Telegraaf: "Op het moment dat je dit soort materiaal aantreft bij patiënten, dan zegt dat uiteraard iets over hoever ze zijn in hun behandeling."

De kliniek zegt haar maatregelen te hebben genomen om dit soort voorvallen in de toekomst te voorkomen. Tegen de gevangenen met kinderporno is aangifte gedaan. Ook wordt onderzocht wie de spullen hebben binnengebracht en hoe zij kunnen worden aangeklaagd.


Kinderporno en drugs in tbs-kliniek (foto: DAG)
Met dank aan LuckyBastardo en singlemetkids voor de submit.

Commercial PETA te sexy voor Amerikanen

Zondag is het weer tijd voor het evenement dat heel Amerika aan de buis gekluisterd houdt: de Superbowl. De finale van het american football-kampioenschap wordt door tientallen miljoenen Amerikanen bekeken, en zodoende trekken ook de commercials veel kijkers. Helaas zal er dit jaar geen commercial van PETA te zien zijn.

Zender NBC, die de finale ieder jaar aan de kijker voorschotelt, vindt het spotje van de dierenrechtenorganisatie ongepast.  In de commercial hebben blote vrouwen namelijk seks met groenten als asperges, pompoen en broccoli. Aan het einde van de reclamespot wordt men aan het verstand gebracht dat vegetariërs betere seks hebben.

Vijf jaar geleden was er al een grote rel rond de Superbowl, toen door toedoen van Justin Timberlake de borst van Janet Jackson voor eventjes zichtbaar werd. Onder de naam 'Nipplegate' gingen de beelden de hele wereld over. Wekenlang werd er in het puriteinse Amerika over niets anders gepraat.

Een tweede schandaal kan NBC zich dan ook niet veroorloven. Vice-president Victoria Morgan van de zender laat in een reactie weten dat "PETA zich met de reclame buitensporig verlaagt, beneden de standaard van de zender."


Oh wat is het toch fijn, om een asperge te zijn...

Spelers PSV zagen vertrek Stevens niet aankomen

Huub Stevens hield gisteren de eer aan zichzelf door op te stappen bij PSV. De spelers van de regerend landskampioen hadden het vertrek van Stevens absoluut niet zien aankomen.

"Daarom was ik verbaasd toen ik het hoorde", zegt verdediger Dirk Marcellis in de Telegraaf. "Dat het niet goed ging, wist iedereen. En dat sommigen een kort lontje hebben in zo'n situatie, is ook normaal. Maar voor zo ver ik weet, was er geen sprake van totale ontevredenheid. Ofschoon dit bij de voetballerij hoort, is het treurig."

Aanvaller Nordin Amrabat toonde zich even verrast als ploeggenoot Marcellis. "Ik las dinsdag nog op internet dat Wim van der Leegte (RvC-lid bij PSV) de trainer openlijk steunde, dus ik was verrast toen Jan Reker me belde. Als ik de trainer was, had ik nog een poging gedaan. Vol op de aanval spelen, daar hebben we de spelers voor. Maar goed, wie ben ik? Hij heeft voor deze optie gekozen en die moeten we respecteren."

Danko Lazovic, die in de wedstrijd tegen Ajax zijn trainer openlijk schoffeerde, vindt dat de spelersgroep ook blaam treft in deze situatie. "Voetbal is geen tennis, we moeten met een groep resultaten halen. Als dat niet lukt, is iedereen daarvoor verantwoordelijk. Niet alleen de trainer."

[AO] Federer eerste finalist

Roger Federer heeft zich bij het Australian Open als eerste geplaatst voor de finale in het mannen enkelspel. De Zwitser was met 6-2, 7-5 en 7-5 te sterk voor de Amerikaan Andy Roddick. Mocht Federer zondag winnen dan evenaart hij het record van Pete Sampras die veertien Grand Slams gewonnen heeft.

Roddick moest het in de halve finales net als in 2007 opnemen tegen Federer en ook nu was de Zwitser duidelijk de betere. In de eerste set was het een beslissing van de scheidsrechter die de gemoederen bezig hield. Een challenge van Federer die werd toegekend, leverde voor de Zwitser een direct punt op in plaats van een led. Roddick was daarna van slag en leverde de set eenvoudig in.

In de tweede en derde set bood de Amerikaan meer tegenstand en het ging in beide sets dan ook tot 5-5 gelijk op. Daarna wist Federer Roddick te breken en zo beide sets en de partij te winnen. In de finale treft de Zwitser de winnaar van de partij tussen Rafael Nadal en Fernando Verdasco. Dit Spaans onderonsje staat morgen op het programma.

[AO] Broers en zussen naar dubbelfinales

Bob en Mike Bryan hebben zich weten te plaatsen voor de dubbelfinale van de Australian Open. De Amerikaanse broers versloegen het duo Leander Paes (Ind)/LukᨠDlouhý (Tsj) met tweemaal 6-3. In de finale moeten ze het nu gaan opnemen tegen Mark Knowles (Bah) en Mahesh Bhupathi (Ind).

De Williams-zussen bereikten bij de vrouwen de finale door de in halve eindstrijd met 6-0 en 6-2 Casey Dellacqua (Aus) en Francesca Schiavone (Ita) te verslaan. Zij nemen het in de finale op tegen Daniela Hantuchova (Slw) en Ai Sugiyama (Jap).

Maaskant: "Lekker geregeld, die loting..."

NAC Breda mag zich gaan opmaken voor een zwaar duel in de kwartfinale van het toernooi om de KNVB-beker. De ploeg van Robert Maaskant werd gisteren gekoppeld aan koploper AZ. Bovendien moeten de Bredanaars naar het DSB Stadion afreizen voor de confrontatie.

Maaskant baalt als een stekker van de loting. "Lekker geregeld, zeg. Dit is met afstand de slechtste loting die we hadden kunnen hebben. Enorm balen. Het lijkt wel of het niet zo mag zijn bij NAC", aldus de coach tegenover BN/De Stem.

Nadat de eerste frustraties waren gezakt, besefte Maaskant dat er ook bij AZ gewonnen kan worden. "Maar goed, kansloos ben je nooit. Ook tegen AZ niet. Dat hebben we in de eerste wedstrijd van het seizoen wel bewezen", waarmee hij refereerde aan de 1-2 overwinning die NAC aan het begin van het seizoen boekte in Alkmaar.

FC Emmen legt Ouedraogo definitief vast

Rahim Ouedraogo speelt de rest van het seizoen voor FC Emmen, zo meldt de club uit Drenthe op de eigen website.

De 28-jarige centrale verdediger heeft een contract getekend tot het einde van dit seizoen en is na Robin Huisman, Marcel Kleizen en Reza Ghoochannejhad de vierde aanwinst van Emmen.

Ouedraogo speelde vorig seizoen nog in de Eredivisie bij Heracles Almelo, maar besloot zijn aflopende contract niet te verlengen en terug te keren naar zijn geboorteland Burkina Faso.

Alle aanwinsten van FC Emmen kunnen morgen in de wedstrijd tegen FC Dordrecht in actie komen.

Sanne is Schoolmeisje van het Jaar

De FOK!redactie was het er al lang over eens: Sanne is het leukste schoolmeisje, maar de echte verkiezing was gisteravond pas in Club Noa. Ook de rest van Nederland blijkt gelukkig oog te hebben voor prachtig vrouwelijk schoon en de 21-jarige Sanne is dan ook verkozen tot Schoolmeisje van het Jaar. Wieneke werd tweede en Wendy derde.

Het begon met 30 deelnemers, waarvan er gisteravond 10 in de finale stonden. Afgelopen maandag heeft FOK!radio gebeld met deelneemsters Sanne en Wieneke, om hen eens nader aan de tand te voelen. Op het FOK!forum verscheen een special met foto's van alle schoolmeisjes en een kort interview met 7 van de meisjes. De meningen waren verdeeld, maar Sanne, My en Thyrza waren de grootste kanshebbers alsdus de bezoekers van FOK!.

Er is nog meer goed nieuws voor Sanne (en al haar fans), want ze komt terug in de halve finale van de Student of the Year 2009 verkiezing. We gaan dus nog veel meer van deze schoonheid zien. Daarnaast heeft ze nog een professionele fotoshoot en website voor zichzelf gewonnen en een surfvakantie naar Frankrijk voor 2 personen.

Speciaal voor FOK! nog een exclusieve foto van Sanne en voor meer informatie kijk je uiteraard in de special op het FOK!forum. Wil je de winnares ook eens horen? Luister dan de uitzending van FOK!radio van afgelopen maandag terug.


Liefs, Sanne.

FC Utrecht gaat niet in zee met Wilson

FC Utrecht heeft besloten spits Ruben Wilson geen contract aan te bieden, aldus het Algemeen Dagblad. De 29-jarige spits van hoofdklasser Spakenburg werkte ruim een week een stageperiode af bij de Domstedelingen.

De technische staf van Utrecht besloot een dag na de laatste test van Wilson om niet verder te gaan met hem. De fysiek sterke spits kon niet voldoende overtuigen tijdens zijn stageperiode.

Wilson speelde gisteren met Jong FC Utrecht mee in de oefenwedstrijd tegen Jong Elinkwijk. De profs wonnen met 4-0 en Wilson maakte de openingstreffer. Het bleek echter niet voldoende om een contract in de wacht te slepen. "Ik heb in elk geval mijn stinkende best gedaan", berustte Wilson in zijn lot. "Over de wedstrijd ben ik redelijk tevreden. Een goede goal, uit een prima corner. Maar de omstandigheden waren lastig."

De Roever bergt hockeystick op

Lisanne de Roever heeft een punt achter haar hockeycarrière gezet. Na de Olympische Spelen in Peking stopte de 29-jarige keepster al als international. De Roever heeft besloten om nu helemaal te stoppen.

Na de Spelen an 2004 volgde De Roever Clarinda Sinnige op in het doel van het Nederlands elftal. Sindsdien won Oranje zes van de acht grote toernooien. Alleen op het EK 2007 (zilver) en de Champions Trophy 2008 (brons) greep Oranje naast het goud.

Wetzel: "Opstellen Waterman was mijn fout"

ADO Den Haag was gisteren snel kansloos in de bekerwedstrijd tegen FC Twente. De ploeg van André Wetzel stond al na dertien minuten met 0-2 achter, waarbij met name Csaba Horvath en Boy Waterman faalden.

"Na dertien minuten was het hier al gespeeld", analyseerde Wetzel de wedstrijd in het Algemeen Dagblad. "Twee spelers maken een cruciale fout, dan is het klaar."

Vervolgens liep Twente eenvoudig uit naar een 1-4 ruststand. Wetzel zag het allemaal lijdzaam toe. "Normaal is een ploeg als Twente al een lastige kluif, maar om dat zo te accentueren met zoveel blunders is nu ook weer niet nodig."

De ADO-coach besloot in de rust de zondaars Horvath en Waterman te wisselen. Vooral de vervanging van Waterman was opvallend. Wetzel: "Ik wilde Boy in bescherming nemen, want het publiek begon zich tegen hem te keren. Ik heb de situatie in de rust ingeschat en besloten hem te wisselen."

Het laten starten van Waterman was een foute beslissing, zo gaf de Haagse oefenmeester toe. "Dat ik hem heb opgesteld en níet Robert Zwinkels, die elke week uitblinkt, moet ik mezelf aanrekenen. Een fout die ik nooit meer zal maken."

Man krijgt 75 euro per rokende buschauffeur

Pierre Verloo uit Merksem kan rijk worden door rokende buschauffeurs. De Belg krijgt namelijk maar liefst 75 euro per keer dat hij een rokende buschauffeur verraadt.

Dit is een unieke uitspraak van de rechtbank van Mechelen in een zaak die al sinds 2005 speelt. Verloo ergert zich namelijk groen en geel aan rokende buschauffeurs, en werd door de rechter in het gelijk gesteld. De Lijn, de Vlaamse OV-onderneming, ging in hoger beroep, maar de rechter bleef voet bij stuk houden.

En nu krijgt Verloo dus 75 euro per rokende buschauffeur die hij betrapt. Dit geld krijgt hij niet van de bewuste chauffeur, maar van De Lijn. De ludieke actie is vijf maanden geldig met een maximum van 25.000 euro.

Woordvoerder Koen Peeters van De Lijn zegt dat er op wordt toegezien dat het personeel het algehele rookverbod wel naleeft. "Naar aanleiding van het vonnis verspreiden we onder onze chauffeurs het bericht dat iedereen het rookverbod moet respecteren. Vorig jaar waren er voor de stad Antwerpen elf sancties inzake de overtreding van het rookverbod in bussen, trams of op publieke plaatsen."

Reker denkt niet aan vertrek

Jan Reker stapt niet uit eigen beweging op bij PSV, ook al voelt hij zich beschadigd door het vertrek van Huub Stevens als trainer van de landskampioen.

"Maar ik ga pas weg als dit in belang is van deze club. Ik heb geen aanwijzingen dat de raad van commissarissen er zo over denkt.” aldus de algemeen directeur van PSV. "Ik denk dat iedereen bij deze club door het vertrek van Stevens is beschadigd. Maar ik kan met de hand op mijn hart zeggen dat ik Stevens maximaal heb gesteund. Of Huub mij dingen verwijt? Nee, hij was af en toe niet helemaal blij met me, maar verwijten doet hij me niets. Het was voor mij woensdag wel heel moeilijk om iemand die ik al 35 jaar goed ken de hand te drukken."

Buemi: "Minder tests voordelig voor ons"

Scuderia Toro Rosso-coureur Sébastien Buemi denkt dat het minder mogen testen in de Formule 1 in het voordeel van zijn team uit zal pakken. Het team heeft een minder groot budget dan de topteams en dan zijn door het minder mogen testen verrassingen mogelijk.

"De topteams zullen ook aan het begin bij de top zitten. Maar in het midden van het seizoen zal het wat meer door elkaar husselen en minder tests helpen ons, omdat wij minder budget hebben," aldus de Zwitser tegen ITV.

"Red Bull is nu hard aan het werk en sinds een paar jaar hebben zij een goede organisatie met onder andere Adrian Newey. Sébastian Vettel zal flink pushen en dat zal zeker ook in ons voordeel werken," aldus een optimistische Buemi die vorig seizoen nog testrijder bij Red Bull Racing was.

Vorig seizoen wist Toro Rosso gedurende het seizoen Red Bull voor bij te streven en via Vettel zelfs een race te winnen. De vraag is of dat dit jaar weer gaat lukken. "Het is moeilijk in te schatten, omdat we niet meteen zullen weten hoe goed de nieuwe auto is, zodra we ermee gaan rijden. We zullen op zijn minst de eerste test moeten afwachten. Het zou zomaar kunnen dat de auto meteen snel is, maar dat het later moeilijk wordt omdat de updates niet werken."

Buemi kon nog niet melden wanneer de nieuwe auto gepresenteerd zou worden. "Red Bull presenteert op 9 februari de nieuwe auto, dus ik ervan uit dat wij snel zullen volgen. Maar een exacte datum heb ik niet."

Alan Wake gameplaybeelden zijn fake

Alan Wake is één van de games waar nog veel gamers op wachten. Toch hebben we al vrij lang niets meer van de game vernomen en weten we vrijwel niets over het spel.

Groot nieuws dus toen op Youtube een filmpje opdook dat gelekte beelden van Alan Wake zou bevatten. In het filmpje, die je hieronder kunt zien, zie je de hoofdpersoon door een donker bos lopen met een zaklamp.


Iedereen die hoopte dat die echte beelden zouden zijn moeten we nu teleurstellen. Remedy heeft namelijk aangegeven dat het filmpje niet echt is. Wanneer we wel weer iets horen over deze lang verwachtte game is niet bekend. Geruchten gaan dat we op de GDC eindelijk gameplay te zien krijgen.

Australiër slingert 4-jarige van brug af

Het Zuid-Australische Melbourne is vandaag opgeschrikt door een bizarre moord. Een man met drie kinderen in z'n auto reed over een brug die de rivier de Yarra overspant, waarbij hij de auto midden op de brug stopte. Hij stapte vervolgens uit, pakte zijn vierjarige dochtertje uit de auto, en slingerde haar de reling over. 

Het meisje viel 58 meter naar beneden, maar was wonderbaarlijk genoeg niet direct dood. Reddingswerkers haalden haar uit het water, en hebben haar nog gereanimeerd. Korte tijd later is ze toch overleden. De man is een uur na het incident aangehouden, toevalligerwijs pal voor een rechtbank. Hij wordt verdacht van moord.

De desbetreffende brug. (Foto: TheAge.co.au)

Lodeweges voorlopig trainer PSV

Dwight Lodeweges heeft voorlopig de leiding bij PSV. Na het ontslag van Huub Stevens was de vacature van hoofdcoach weer open, maar die wordt nu tijdelijk ingevuld door de voormalig assistent van Stevens. Dat maakte algemeen directeur Jan Reker vanochtend bekend tijdens een persconferentie.

Reker heeft vandaag zelf de spelersgroep ingelicht over de situatie rond Stevens. "De zwartste dag in een carrière van veertig jaar. Toen Ronald Koeman vertrok, betrof het een andere situatie. Die wilde zelf weg. Huub handelde in het belang van PSV, het is een moedig besluit. Ik had respect voor Koeman toen hij erin wilde stappen toen we twee titels hadden gewonnen en dat heb ik ook voor Huub die erin stapte met vier gewonnen titels."

Dinsdagavond werd Reker gebeld door de zaakwaarnemer van Stevens, Kees Ploegsma. "Hij zei dat hij gisterochtend om tafel wilde zitten. We hebben open met elkaar gesproken. Huub en ik waren soms niet gelukkig met elkaar, maar we verwijten elkaar niets. Hij is het type ‘ruwe bolster, blanke pit'. We hebben er alles aan gedaan om dit te voorkomen. Dit is het einde van een heel lang proces. Kleine problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon als de resultaten goed zijn. En nu is het weer gaan vriezen."

Voorlopig heeft Lodeweges dus de touwtjes in handen. Jan Wouters zal hem assisteren. Ook zal Philip Cocu een grotere rol gaan spelen bij het eerste van de club. Reker maakte bekend dat Wiljan Vloet geen optie was al interim trainer. Bovendien zei hij dat er nog niet met een opvolger gesproken was en dat er geen signalen waren vanuit de raad van commissarissen dat zijn eigen positie op de tocht stond.

Voor meer sportnieuws kijk je op FOK!sport.

[VOR] Telefonica Blue wint vierde etappe

In de Volvo Ocean Race heeft Telefonica Blue de vierde etappe gewonnen. Het jacht van schipper Bouwe Bekking liep in het Chinese Qingdao als eerste de haven binnen. Op 18 januari was de vierde etappe van start gegaan in Singapore.

Achter de Telefonica Blue streden de Puma Ocean Racing en de Ericsson Racing 4 om de tweede plaats. Deze ging uiteindelijk naar de Puma Racing. Green Dragon zal als vierde binnenkomen, terwijl de Delta Lloyd en Ericsson Racing 3 tijdelijk uit de vaart zijn om de opgelopen schade te herstellen. De Telefonica Black moest deze etappe opgeven.

In het klassement gaat de Ericsson Racing 4 nog aan de leiding met 39 punten, maar de Telefonica Blue nadert en staat nu op 33,5 punten. Kort daar achter staat de Puma Ocean Racing met 31 punten. De Delta Lloyd staat zevende met 10 punten.

Stijging in zelfmoorden van VS-militairen

Uit officiële cijfers van het Ministerie van Defensie van de Verenigde Staten blijkt dat het aantal zelfmoorden in het leger in 2008 opnieuw is gestegen. Onder het actief ingezette personeel waren in 2008 tenminste 125 zelfmoorden te betreuren. Dit ten opzichte van 115 in 2007, 102 in 2006

Ongeveer 18 per 100.000 actieve personeelsleden pleegde zelfmoord. Het gemiddelde ligt in de VS op 11, maar de in het leger belangrijke demografische groep jongemannen van 18 tot 25 scoort hoger dan het landelijk gemiddelde: ruim 19. Het leger zit daar dus nog iets onder.

Overigens valt het grootste aantal zelfmoorden ten deel aan het Korps Mariniers. Brigadier-generaal Loree Sutton, tevens directeur van het Defense Center of Excellence for Psychological Health and Traumatic Brain Injury, reageert: "Deze jongens zijn hun maatjes kwijtgeraakt. Ze zijn blootgesteld aan vele gruwelijkheden in deze oorlog. Hier hebben ze fysiek, psychologisch, spiritueel en moreel onder geleden."

Een deel van de zelfmoorden zou te wijten kunnen zijn aan het tekort aan psychologen in het Amerikaanse leger: ruim 40 procent van de vacatures staat open. Het aantal zelfmoorden onder niet-actief personeel - de soldaten die na hun tripje in het buitenland naar de VS teruggestuurd zijn - wordt overigens niet officieel bijgehouden.

Lodeweges voorlopig de leiding bij PSV

Dwight Lodeweges heeft voorlopig de leiding bij PSV. Na het ontslag van Huub Stevens was de vacature van hoofdcoach weer open, maar die wordt nu tijdelijk ingevuld door de voormalig assistent van Stevens. Dat maakte algemeen directeur Jan Reker donderdagochtend bekend tijdens een persconferentie.

Reker heeft donderdag zelf de spelersgroep ingelicht over de situatie rond Stevens. "De zwartste dag in een carrière van veertig jaar. Toen Ronald Koeman vertrok, betrof het een andere situatie. Die wilde zelf weg. Huub handelde in het belang van PSV, het is een moedig besluit. Ik had respect voor Koeman toen hij erin wilde stappen toen we twee titels hadden gewonnen en dat heb ik ook voor Huub die erin stapte met vier gewonnen titels."

Dinsdagavond werd Reker gebeld door de zaakwaarnemer van Stevens, Kees Ploegsma. "Hij zei dat hij woensdagochtend om tafel wilde. We hebben open met elkaar gesproken. Huub en ik waren soms niet gelukkig met elkaar, maar we verwijten elkaar niets. Hij is het type ‘ruwe bolster, blanke pit'. We hebben er alles aan gedaan om dit te voorkomen. Dit is het einde van een heel lang proces. Kleine problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon als de resultaten goed zijn. En nu is het weer gaan vriezen."

Voorlopig heeft Lodeweges dus de touwtjes in handen. Jan Wouters zal hem assisteren. Ook zal Philip Cocu een grotere rol gaan spelen bij het eerste van de club. Reker maakte bekend dat Wiljan Vloet geen optie was al interim trainer. Bovendien zei hij dat er nog niet met een opvolger gesproken was en dat er geen signalen waren vanuit de raad van commissarissen dat zijn eigen positie op de tocht stond.

Grand Prix Maleisië start later

De Grand Prix van Maleisië zal net als de Grand Prix van Australië later van start gaan. Door de race drie uur naar achteren te schuiven, zullen meer mensen de wedstrijd gaan volgen.

Beide races beginnen nu om 17.00 plaatselijke tijd, waardoor de Europeanen niet meer midden in de nacht op hoeven te staan om de race te kunnen volgen. Ook de kwalificaties zijn naar dat tijdstip verplaatst. Eerder was er nog sprake van dat de race in Maleisië mogelijk een nachtrace zou worden, maar daar is vanwege de grote investeringen nu afgezien.

Ajax en Alderweireld mondeling akkoord

Ajax heeft een mondelinge overeenkomst met Toby Alderweireld over een contractverlenging. De Amsterdammers zijn erg tevreden over de 19-jarige verdediger en willen ze hem tot 2014 bij de club houden. Volgens de Telegraaf hebben de twee partijen al een mondelinge overeenkomst.

Alderweireld werd dit seizoen al enkele keren bij de selectie gevoegd. Tijdens het Amsterdam Tournament dit jaar maakte Alderweireld zijn debuut in het eerste. Zijn eerste duel in de Eredivisie was twee weken geleden tegen NEC.

Van Basten is erg te spreken over de ontwikkelingen van de jongeling."Toby heeft veel in zich om een heel goede verdediger te worden. Hij is snel, fysiek sterk, opbouwend goed en kan prima zijn man uitschakelen. Alleen het koppen kan nog beter."

[AO] Safina, Williams in finale

De finale in het dames enkelspel op de Australian Open zal gaan tussen Dinara Safina en Serena Williams. De twee wisten zich te plaatsen voor de finale ten koste van respectievelijk Vera Zvonareva en Elena Dementieva.

Safina won het Russische onderonsje van Zvonareva. Het zusje van Marat Safin, die het toernooi in 2005 op zijn naam schreef, had aan twee sets voldoende om de finale te bereiken. De setstanden waren 6-3 en 7-6 (4). Safina moest twee keer terug komen van een break achterstand.

Williams staat voor de vierde keer in haar carrière in de finale Down Under. Tegen Dementieva ging het lang gelijk op, maar wist Williams uiteindelijk aan het langste eind te trekken. In het tweede bedrijf kwam de Russische nog op een 0-3 voorsprong maar pakte de Amerikaanse uiteindelijk de rest van de games. Het werd 6-3, 6-3.

BiZa Irak: 'Blackwater moet weg'

Een woordvoerder van het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken liet vandaag weten, dat het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Blackwater niet meer welkom is binnen de Iraakse landsgrenzen. Afgelopen vrijdag is de Amerikaanse ambassade in Bagdad, die verantwoordelijk was voor het inhuren van Blackwater, al op de hoogte gesteld.

De woordvoerder gaf als reden van het niet verlengde contract het door Blackwater negeren van internationale verdragen. De beveiligingsfirma, die de afgelopen jaren berucht is geworden voor hun onbehoorlijke gedrag, excessieve gebruik van geweld en maken van vele burgerslachtoffers, zorgde al eerder voor de nodige spanningen.

Zo werden door Blackwater in 2007 zeventien Irakezen doodgeschoten. De Amerikaanse inlichtingendienst FBI concludeerde al dat er geen aanleiding voor dit incident was, en dat ook andere in burgerslachtoffers uitlopende misstappen van Blackwater niet goed te verantwoorden waren. Na het incident in 2007 gingen Irakezen in het hele land de straat op om te demonstreren; ook zorgden de nodeloze schietincidenten voor een bekoelde relatie tussen de Iraakse en de Amerikaanse regering.

Australië, ergste hittegolf sinds een eeuw

Australië worstelt met de ergste hittegolf sinds een eeuw. In Adelaide bereikte het kwik de temperatuur van 45,6 graden Celsius. In Melbourne zorgde de hittegolf voor oponthoud bij de Australian Open. Organisatoren waren gedwongen het toernooi te onderbreken nadat het kwik naar 46,7 graden Celsius steeg.

Hoewel Australiërs gewend zijn aan warm weer tijdens de zomermaanden, stijgt het kwik er zelden boven de dertig graden Celsius. De doorlopende hittegolf is de ergste sinds 1908 en eist zijn tol op het vervoer met de hitte die de trein- en tramrails ontzet. Autoriteiten hebben mensen geadviseerd binnen te blijven en veel water te drinken. Weerdeskundigen voorspellen dat de hitte nog erger zal worden. Koeler weer wordt niet voor zondag verwacht.

Mexicaanse krant geeft voodoopop van spelers VS weg

Een Mexicaanse krant wil het nationale voetbalteam laten winnen door het team van de Verenigde Staten met voodoo uit te schakelen. In ruil voor een bon uit de krant, kunnen lezers een voodoopop, gekleed in het Amerikaanse tenue, ophalen bij elektronicawinkels.

Radio Shack, de winkel waar de poppen afgehaald kunnen worden, heeft zich inmiddels teruggetrokken. Het Amerikaanse bedrijf liet weten een actie tegen het nationale team niet te kunnen steunen. De krant zoekt andere locaties om de voodoopoppen aan de man te brengen.

Mexico speelt op 11 februari een kwalificatiewedstrijd voor het WK voetbal van 2010 tegen het Amerikaanse team. Mexico heeft sinds 2000 niet meer van de VS gewonnen.

De krant heeft aangekondigd ook van andere tegenstanders voodoopoppen te leveren. Onder meer tegen Costa Rica, Honduras en Elsalvador wordt het "geheime wapen” volgens de krant ingezet.


Mexicaanse krant geeft voodoopop van spelers VS weg  (foto: DAG)

Recordpoging zoenen op Valentijnsdag

Het Dolfinarium daagt Nederland uit om op Valentijnsdag deel te nemen aan een recordpoging zoenen. Iedereen die op deze dag zoenend voor de entree van het park verschijnt en deelneemt aan de recordpoging mag bovendien gratis naar het dierenpark.

Volgens een woordvoerder van het Dolfinarium staat het officieuze zoenrecord in Nederland op 1250 stelletjes. "Hoe veel mensen er daadwerkelijk komen is natuurlijk erg afhankelijk van het weer, maar we gokken op duizenden kussers."

Deelnemers aan de recordpoging moeten zich 's ochtends tussen acht en tien uur inschrijven bij de ingang van het Dolfinarium. "Na een korte warming-up met zang en dans moet er om half elf echt gezoend worden", aldus de zegsman.

Recordpoging zoenen op Valentijnsdag  (foto: ANP)

Ridley Scott verfilmt The A-Team

Regisseur Ridley Scott werkt aan een verfilming van The A-Team, de populaire Amerikaanse serie uit de jaren '80, meldt de BBC. De film krijgt wel een actueel tintje: het team van veteranen diende ditmaal niet in Vietnam, maar heeft in het Midden-Oosten gevochten.

In The A-Team bestreed een groepje huurlingen onrecht en stond benadeelden bij met inventieve wapens en vervoersmiddelen. Scott neemt de productie voor zijn rekening en voor de regie is Joe Carnahan benaderd. Wie Hannibal (met sigaar), Murdock, Face en B(ad) A(ttitude) Baracus gaan spelen is nog niet bekend, maar inmiddels zijn wel de namen gevallen van Bruce Willis en Ice Cube.

Film: Frost/Nixon

Frost tegen Nixon. Geen bokswedstrijd of een voetbalwedstrijd. Het is eigenlijk gewoon een interview, maar toch heeft het alle kenmerken van een wedstrijd. Strijd, intimidatie, een winnaar en een verliezer. Een oneerlijke strijd over politiek tussen een oud-president en een presentator van een talkshow. Een film van Ron Howard die al meerdere malen verdiend genomineerd is voor Golden Globes.

BMW blijft in Bahrein testen

BMW zal ook de komende tijd verder testen in Bahrein. Het team vindt het risico op slecht weer in Jerez, waar het team eigenlijk zou gaan testen, te groot.

In februari zal het team twee keer vier dagen testen met de F1.09. Robert Kubica komt in actie van 10 tot en met 12 februari. De 13e zal Christian Klien het overnemen. Ook maandag 16 februari zal de Oostenrijker in actie komen. De drie dagen erna zal Nick Heidfeld plaatsnemen achter het stuur.

School mag lesbische meisjes weigeren

De rechter in Californië heeft besloten dat een Christelijke hogeschool leerlingen mag weigeren op basis van hun seksuele geaardheid. Meisjes die wel eens een tortilla maken zijn dus niet langer welkom. De Lutheraanse School vond dat ze hier recht op had als privé-organisatie.

Tegen de school was een rechtszaak aangespannen door twee meisjes die in 2005 waren weggestuurd door de school. Scholen zijn echter niet hetzelfde als bedrijven en hoeven zich daarom ook niet aan dezelfde regelgeving te houden, aldus de rechter.

Een soortgelijke school in Ontario kwam in 2005 ook in opspraak toen ze een 14-jarige leerlinge naar huis stuurde omdat haar biologische moeder lesbiënne was. Volgens het schoolregelement mocht tenminste één van de ouders niet betrokken zijn bij 'immorele praktijken die tegen de positieve christelijke levensstijl inging, zoals ongehuwd samenwonen of een homoseksuele relatie.'

Zelfmoordpoging pedofiel mislukt

De 34-jarige Daniel Lyons zag het leven niet meer zitten nadat hij werd beschuldigd van de verkrachting van een 4-jarig meisje. Hij nam zijn oude bestelbus en reed naar de canyons van het nationaal park Colorado National Monument. Daar reed hij opzettelijk de weg af, het metersdiepe ravijn in. Helaas voor hem ging zijn doodswens niet door, want na zo'n 40 meter bleef hij steken op de rand van een 60 meter diep ravijn.

Net als in The Italian Job balanceerde zijn voertuig op het randje van de afgrond. Niet meer wetend wat te doen besloot hij de hulpdiensten te bellen, welke hem met veel moeite hebben bevrijd uit zijn situatie. Hij is lichtgewond naar het ziekenhuis gebracht, maar toen de politie er achter kwam met wie ze te maken hadden is hij direct gearresteerd.


Het busje van Daniel Lyons boven het ravijn.

Bijstand uitgekeerd tegen de regels in

Onlangs zijn de resultaten van een onderzoek gedaan door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en de Inspectie Werk en Inkomen naar de Tweede Kamer gestuurd. Niets ongewoon, maar Kamerlid Stef Blok (VVD) noemt het rapport Bijstand, WW en Verblijfsvergunning ‘schokkend’ en eist dat het kabinet actie onderneemt. Uit het rapport blijkt namelijk dat jaarlijks zo’n 2400 vreemdelingen een bijstandsuitkering ontvangen terwijl zij daar geen recht op hebben volgens de Vreemdelingenwet.

Vorig jaar werd door de Tweede Kamer aan het kabinet gevraagd maatregelen te nemen tegen het toenemende aantal vreemdelingen die leven van een uitkering. In Nederland heb je na vijf jaar werken recht op een uitkering. Raakt een vreemdeling voor die tijd zijn baan kwijt, dan moet hij weg volgens onze regels. Echter, internationale verdragen maken het uitvoeren van deze regelgeving onmogelijk.

Een gemeentelijke sociale dienst moet een aanvraag voor een bijstandsuitkering, gedaan door een vreemdeling, melden bij de IND. Deze onderzoekt vervolgens of de verstrekte verblijfsvergunning kan worden ingetrokken. Het EU-verdrag en het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens staan echter niet toe dat vergunningen worden ingetrokken, zo blijkt uit onderzoek van de inspectie. Het gevolg is dat de vreemdeling mag blijven en toch een bijstandsuitkering ontvangt.

Tientallen vreemdelingen hebben op eigen verzoek de uitkering stopgezet. Het komt ook voor dat een vreemdeling de aanvraag intrekt, zodra hij te horen krijgt dat de IND wordt ingelicht. Dit blijkt uit het inspectierapport. Kamerlid Stef Blok stelt: "Omdat de Europese verdragen boven de Nederlandse wet gaan, wordt onze Vreemdelingenwet een dode letter." Volgens Blok is er maar één correcte oplossing voor dit probleem: de internationale verdragen zouden moeten worden 'aangepast aan de moderne tijd'.

Radio 2 duwt Radio 538 van hoogste plek

Radio 2 is opnieuw met afstand de grootste zender van het land. Het publieke radiostation weet traditioneel veel luisteraars aan zich te binden door de Top 2000 die tussen kerst en oud&nieuw wordt uitgezonden. Uit de laatste luistercijfers die het onderzoeksbureau Intomart vanochtend bekend heeft gemaakt over de maanden november en december blijkt dat Radio 2 een marktaandeel van 12,4 procent heeft. Dat is overigens veel beter dan vorig jaar rond dezelfde tijd.

Ook Sky Radio doet het altijd beter rond de kerst, al is het wat slechter dan vorig jaar. De non-stop zender heeft een marktaandeel van 7,7 procent. Dat is wel 0,8 procent beter dan de vorige periode. Radio 538 en de publieke regionale omroepen hebben flink in moeten leveren.

Radio 3FM, Q-music, Radio 5 en Radio 10 Gold doorstonden de laatste maanden van het jaar goed en verloren niks. Q-music wist er zelfs 0,1 procent bij te krijgen.

We luisterden met z'n allen gemiddeld 3 uur en 16 minuten per dag naar de radio. Dat is vier minuten langer dan in de vorige meetperiode. Aan het luisteronderzoek doen maandelijks zo'n 9500 mensen mee.

Een volledig overzicht van de marktaandelen is hier te vinden .

Nieuwe map Mirror's Edge in beeld, vandaag beschikbaar

Mirror's Edge was één van de meest innovatieve games van 2008. In de game staat parkour centraal waarbij je in first-person over daken moet springen en tegen muren op moet lopen. Voor de game komen meer maps beschikbaar waarin je moet proberen zo snel mogelijk de levels te voltooien. Één van deze levels zal exclusief op de Playstation 3 verschijnen er hiervan is nu een trailer verschenen. Deze is hieronder te zien.

De map is vanaf vandaag beschikbaar op het Playstation Netwerk.

Paris Hilton: Gordon Ramsay is premier toch?

Hoewel ze zelf beweert dat ze absoluut niet dom is, heeft Paris Hilton het tegendeel maar weer eens bewezen. De blondine was in Engeland om haar nieuwe televisieprogramma 'Paris Hilton's British best friend' te lanceren, toen ze zich in een interview van haar beste kant liet zien.

In het interview werd haar gevraagd of zij wist wie de premier van Groot-Brittannië is. Paris antwoordde: "Ja, dat is toch Gordon Ramsay hè?" Ze had de vraag in ieder geval half goed beantwoord, nu alleen de achternaam nog goed onthouden. De Britse premier zal in ieder geval niet blij zijn met de naamsverwarring. Ramsay staat namelijk bekend om zijn grove taalgebruik en de vele minnaressen waarmee hij de krantenkoppen haalde.

In haar nieuwe televisieprogramma gaat Paris in Groot-Brittannië op zoek naar nieuwe vriendinnen, omdat ze haar vriendinnen in Los Angeles maar niets vindt. "Wat een sletten", zegt Paris over haar Amerikaanse vriendinnen. De nieuwe vriend(in) van Paris mag sowieso geen heteroman zijn, maar homo's kunnen zich wel aanmelden. Uit de voorselectie bleven elf vrouwen en één homoman over als mogelijke nieuwe beste vriend van Paris. In het programma zal iedere week één van de kandidaten afvallen. Deze krijgt de boodschap 'TTYN' (Talk To You Never) mee.

Met dank aan laforest en mouthman voor de submit.

Schoenengooier Bush krijgt standbeeld

In Irak is er volgens getuigen gisteren een standbeeld onthuld ter ere van 'De schoenenwerper van Bagdad'. Het standbeeld, een drie meter hoge schoen, werd onthuld in de thuisstad van de voormalig president Saddam Hoessein, Tikrit. Deze onthulling werd bescheiden gevierd.

Op 14 december 2008 gooide de Iraakse journalist Muntasser al-Zaïdi zijn schoenen naar voormalig president van Amerika George Bush. Bij het gooien van de schoenen riep al-Zaïdi: "Dit is een afscheidskus, hond. Dit is voor de weduwen, de wezen en degenen die gedood zijn in Irak." Bush kon net op tijd wegduiken voor de vliegende schoenen.

In de Arabische wereld is het gooien van schoenen een grove belediging. Sinds het incident verblijft al-Zaïdi in de gevangenis in afwachting van zijn proces. Het gooien van zijn schoenen kan hem enkele jaren in de gevangenis gaan kosten.

Met dank aan mouthman voor de submit.

Vlaamse minister vergelijkt Gaza met Dendermonde

Stevige kritiek op de Vlaamse minister van Jeugdzaken, Bert Anciaux, omdat hij suggereerde dat kinderen het doelwit waren van het Israëlische offensief in Gaza. Hij vergeleek het crèchedrama in Dendermonde van afgelopen vrijdag met de situatie in Gaza.

Bij de steekpartij in een crèche in Dendermonde werden vrijdag twee baby's en een medewerkster gedood. Dit drama deed Anciaux denken aan de kinderen in de Gazastrook, liet de minister weten op zijn weblog. "Ik moest ook denken aan de honderden dode kinderen in de Gazastrook, ook bewust door een agressor omgebracht en zonder dat die agressor opgepakt werd", was te lezen op de weblog van de Vlaamse minister.

Anciaux werd gisteren door de regeringscoalitie streng berispt wegens die opmerking. Anciaux zou 'tweemaal na moeten denken alvorens zulke opmerkingen te maken', liet liberaal Annick de Ridder weten en de christendemocraten hebben hun vertrouwen in de minister opgezegd.

Met dank aan frankyfourfingers voor de submit.

Jongen gearresteerd voor verkrachting na Xbox Live-meet

Voor wie denkt dat hij/zij al op zijn kinderen moet letten bij het chatten is het handig om te weten dat Xbox Live blijkbaar ook niet zo veilig is. De 19-jarige Codey Hawks werd eerder deze week gearresteerd en aangeklaagd voor verkrachting van een 12-jarige jongen die hij ontmoet zou hebben na lange contacten via Xbox Live. Beiden leerden elkaar een jaar geleden kennen via Live en op 15 januari ging Codey bij de jongen langs. Hij werd afgelopen maandag opgepakt en aangeklaagd voor onder andere verkrachting. De politie zoekt momenteel naar meer mogelijke slachtoffers van de jongen.


Boom Blox krijgt opvolger dit voorjaar

Electronic Arts en Steven Spielberg hebben aangekondigd weer samen te werken voor de opvolger op de puzzeltitel Boom Blox. Het tweede deel zal deze lente verschijnen, nog steeds exclusief voor de Nintendo Wii. Boom Blox Bash Party zal spelers meer dan 400 nieuwe levels gaan bieden en de mogelijkheid om downloadable content te delen met anderen. Volgens Spielberg vonden veel families het leuk om de game samen te spelen en dus zal het vervolg ook meer mogelijkheden krijgen voor multiplayervermaak.

Het originele Boom Blox verscheen afgelopen jaar en is genomineerd voor de "Family Game of the Year" door de Academy of Interactive Arts and Sciences.


Het originele Boom Blox

Cuba wil Guantanamo terug

De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Felipe Perez Roque heeft de Amerikaanse marinebasis Guantanamo Bay teruggevraagd. Cuba wil al sinds de revolutie van 1959 de basis terug en heeft nieuwe hoop nu president Barack Obama besloten heeft het detentiekamp op de basis te sluiten.

Guantanamo is sinds het einde van de 19e eeuw in handen van de Amerikanen. Het contract kan alleen opgezegd worden als Cuba en de VS instemmen. In de baai houden de VS circa 250 zogeheten vijandelijke strijders vast.

De minister maakte ook bekend een de speciale rapporteur van de Verenigde Naties inzake marteling, Manfred Nowak, uit te zullen nodigen voor een bezoek aan het eiland.

Cuba zal tevens de VN-conventie tegen gedwongen verdwijningen ondertekenen, aldus Perez Roque. "Cuba is een land waar de afgelopen vijftig jaar geen enkele persoon is verdwenen. Niemand is gemarteld, en er zijn ook geen onrechtmatige executies uitgevoerd."

DVD: Postal

Hij heeft het niet makkelijk, is werkeloos en de sollicitaties die hij voert, lijken compleet zinloos te zijn. Dan wordt deze 'dude' het ook nog eens duidelijk, dat zijn dikke vette vrouw het zo'n beetje met iedereen uit het plaatsje Paradise doet. De 'dude' heeft het helemaal gehad en belt zijn oom Dave op. Dave heeft zijn eigen sekte opgericht, puur voor het geld en de seks, maar ook oom Dave heeft een probleem. De belastingdienst wil geld zien, veel geld en dat is er niet meer. Samen verzinnen ze een plan: Bijna alle Krotchy-dolls zijn verloren gegaan tijdens het transport, de weinige die er nog zijn, zijn dan ook veel geld waard. Deze waardevolle partij wordt door acteur Vern Troyer (Mini-Me uit Austin Powers) gepresenteerd in Little Germany. Het toeval wil dat regiseur Uwe Boll daar ook aanwezig is. Dan komt er nog een kink in de kabel: de Taliban, onder aanvoering van Osama Bin Laden himself, willen de poppen ook hebben, zij het voor een iets andere reden. Dan zit er nog maar één ding op, go Postal and shoot'em all.

Obama mag 819 miljard dollar uitgeven

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft ingestemd met het economisch stimuleringsplan van president Obama. Al was niet iedereen razend enthousiast. 244 afgevaardigden stemden voor het 819 miljard dollar kostende plan, 188 tegen.

De Republikeinen stemden allemaal tegen het plan. Van de democraten deden 11 dat. Obama wil miljoenen banen redden of creëren, maar volgens de Republikeinen gaat dit plan daar niet voor zorgen.

De meesten vinden dat de belastingverlagingen niet ver genoeg gaan. Ook is er onder de oppositie verzet tegen onder meer het verstrekken van studiebeurzen aan arme studenten.

De Amerikaanse Senaat moet ook nog stemmen over het plan. Dat gebeurt dinsdag.

Mijn moeder - bazbo's familieverhalen (2)

"Ontspoorde kinderen? Dat is de schuld van de ouders! Ouders moeten de verantwoordelijkheid nemen!" Nee, het ligt anders. Overheid en samenleving hebben druk op gezinnen uitgeoefend dat moeders óók moeten werken, zodat ze niet meer thuis zijn als het kind van school komt. Ik vind het niet vreemd dat kinderen dan kunnen ontsporen en áls dat dan gebeurt, is dat dan de schuld en verantwoordelijkheid van ouders? Nee. Dat is de omgekeerde wereld.

Spong wil beveiliging vanwege haatmail vervolging Wilders

Advocaat Gerard Spong heeft de Amsterdamse hoofdofficier van justitie om persoonsbeveiliging gevraagd wegens bedreigingen door de aanhang van Geert Wilders. Spong zegt honderden hatelijke e-mails te hebben ontvangen sinds het gerechtshof in Amsterdam vorige week besliste dat de PVV-leider moet worden vervolgd vanwege anti-islamitische uitlatingen. Spong is een van de mensen die de vervolging heeft afgedwongen.

Ook het hof heeft tientallen haatmails ontvangen, zeggen ingewijden. Een woordvoerder van het hof wil dit bevestigen noch ontkennen. Het Openbaar Ministerie wil evenmin kwijt of er beveiligingsmaatregelen zijn getroffen.

Spong - die maandag om persoonsbeveiliging vroeg - zegt nog geen reactie van de hoofdofficier te hebben ontvangen. Intussen heeft hij zelf zijn beveiliging georganiseerd. De afzenders van de dreigmails steken volgens hem niet onder stoelen of banken dat zij fan van Wilders zijn. Soms doen zij dat met naam en toenaam.

Spong: 'Er zitten veel doodsverwensingen tussen. In andere e-mails wordt gedreigd mijn kop eraf te hakken als Wilders wordt veroordeeld. Of er wordt gevraagd hoelang ik zelf nog zonder beveiliging de straat denk op te kunnen.' Hij gaat ervan uit dat het OM hiernaar onderzoek instelt.

Daarnaast deed Spong aangifte wegens chantage. Iemand dreigt een smadelijke brief over hem te openbaren, als hij niet afziet van zijn aangifte tegen Wilders. De chanteur zegt een brief te bezitten met de bewering dat Spong 35 jaar geleden als docent in Suriname goede cijfers gaf aan rechtenstudenten in ruil voor seksuele gunsten. 'Onzin', reageert Spong.

Andere betrokken advocaten ontvingen ook hatelijke berichten, maar deden geen aangifte.


Spong wil beveiliging vanwege haatmail  (foto: DAG)

Terugblik Deel 2: F1-seizoen 2008 - race 1 t/m 6

Het nieuwe Formule 1-seizoen nadert met rasse schreden, maar hoe verging het de coureurs vorig jaar? FOK! geeft een terugblik in vier delen op de gebeurtenissen van 2008. Vandaag deel 2: een overzicht in vogelvlucht, en de eerste zes races van het seizoen in detail. Het vorige deel, Terugblik deel 1: F1-seizoen 2008 in cijfers, ging over de cijfers en statistieken van 2008.

2008 was in de ogen van veel Formule 1-fans een spannend seizoen. De gevreesde sleur die de afgelopen seizoenen heerste, werd niet bewaarheid: na tien races waren er nog altijd vier coureurs die om de wereldtitel meestreden. Met slechts 10 punten verschil tussen de nummer één en de nummer vier. Maar 2008 was soms ook héél normaal. De optochtraces, de Trulli train, maar ook werd er opnieuw gewerkt met drie kwalificatiesessies: steeds vielen de langzaamste coureurs af en de rest mocht door naar de volgende sessie.

In dit deel 2 wordt teruggekeken naar de eerste zes races van het seizoen. In maart 2008 waren er twee Grands Prix, die van Australië en Maleisië; in april werden Bahrein en Spanje aangedaan en in mei stonden Turkije en Monaco op de kalender. In Deel 3 zijn de zesde tot en met dertiende race aan de beurt: van Canada in juli tot en met de Grand Prix van Europa, gereden in Valencia in augustus. En Deel 4 besluit met de laatste zes races van 2008: van de knotsgekke wel/niet-regenrace op Spa-Francorchamps tot en met die zinderende finale op het Autódromo José Carlos Pace in Brazilië.

Super Aguri F1 en Honda Racing F1
De wereldwijde kredietcrisis die aan het eind van 2008 pas echt duidelijk werd, begon al vroeg in het seizoen haar tol te eisen: het Super Aguri-team kon het niet bolwerken omdat een sponsor niet wilde betalen (dat was al in 2007). Daardoor moest het team van Aguri Suzuki drastisch bezuinigen. Toen ook motorleverancier Honda na wat sputteringen uiteindelijk tóch de stekker uit het noodlijdende Japanse zusterteam trok, en er geen koper gevonden werd, was het faillissement op 6 mei 2008 officieel een feit. Vier races in het seizoen 2008 had het team dat in 2006 echt geheel nieuw was en opgericht in 2005, het nog volgehouden. Later in het jaar zou blijken dat ook Honda Racing F1 zelf te weinig middelen had om door te gaan in 2009.

Gevolgen diskwalificatie McLaren in 2007
McLaren Mercedes was vanwege hét spionageschandaal alle constructeurspunten ontnomen in 2007. Die beslissing had nog een staartje in 2008. Zo stond de MP4-23 onder verscherpte controle: "De WMSC ontvangt een volledig technisch rapport over de McLaren-wagen van 2008 en neemt tijdens haar vergadering in december 2007 een besluit over een eventuele straf die het team voor 2008 krijgt opgelegd."

En het team moest - als gevolg van de laatste plaats in het constructeurskampioenschap - genoegen nemen met de laatste pitbox in de pitstraat. Al ging dat niet het gehele seizoen op: het té grote motorhome van het Britse team paste niet op elk circuit in de soms krappere ruimtes achter de laatste paar boxen in de pitstraat. Gevleugelde namen in het schandaal waren Ferrari's ex-medewerker Nigel Stepney, die niet door de FIA vervolgd kon worden, en (de vrouw van) McLarens Mike Coughlan...

Regeltjes en voorstellen
Het was ook het jaar van de proefballonnetjes. Voorstellen om de regels te veranderen waren er genoeg, maar de meest spraakmakende was toch wel aan het einde van het jaar. Iets met medailles in plaats van punten in de Koningsklasse. Daarover lees je meer in het vierde en laatste deel van de Terugblik op het Formule 1-seizoen 2008. Er werden ook discutabele straffen uitgedeeld door de baanstewards door het seizoen heen. Daardoor ontstond een levendige discussie over de achtergronden van de baancommissarissen. Er zou wat meer vastigheid in de bezetting moeten komen - niet elke races andere personen - om zo ook te garanderen dat de stewards mensen zijn met 'verstand' van Formule 1.



Van Australië via Spanje naar Monaco

Australië en Maleisië
Het seizoen begon al spectaculair met de eerste race in Australië. Een hoopvolle poleposition was er voor Lewis Hamilton - hoopvol na het jammerlijke verlies van de wereldtitel aan Kimi Räikkönen het jaar ervoor. In de kwalificatie was ook een verrassende nummer twee, Robert Kubica. Twee McLarens, twee BMW's en twee Toyota's stonden bij de eerste tien startplekken, beste Ferrari was Felipe Massa op de vijfde plaats. Zijn teamgenoot en wereldkampioen Räikkönen kwam niet door naar Q3, de Fin bleef op een zestiende plek steken zonder een tijd neer te zetten. Verrassing van de dag was Sebastian Vettel; de jonge Duitse coureur van Scuderia Toro Rosso kwam tot Q3. Maar Vettel zette uiteindelijk ook geen tijd neer, en de tiende startplek bleef zijn deel. De Super Aguri's van Anthony Davidson en Takuma Sato moesten - zoals verwacht - als laatste (22e) en twee-na-laatste (20e) startten; Nelson Piquet jr. stond daar nog tussen.

De race zelf was een vreemde: in de bloedhitte op Albert Park in Melbourne viel de ene na de andere wagen uit. Slechts negen auto's werden geklasseerd. Lewis Hamilton pakte de eerste plaats, gevolgd door Nick Heidfeld (BMW Sauber) en Nico Rosberg (Williams). Sébastien Bourdais viel stil vanaf een vierde plek in de laatste paar ronden; een nette achtste plek was in eerste instantie voor de Fransman. Maar omdat Rubens Barrichello gediskwalificeerd werd vanwege een mislukte tankbeurt tijdens diens pitstop, kon Bourdais toch met twee punten voor hem en het STR-team het seizoen beginnen. De diskwalificatie van Barrichello bracht in de Formule 1-wereld herinneringen naar boven van personen die in het verleden ook de tankslang meenamen. En ook op FOK!sport hield het de gemoederen bezig in de F1-manager.

Een weekje later was het circus in Maleisië. Het beloofde een natte en daarmee opnieuw spannende race te worden op het circuit van Sepang, maar de moessonregens bleven uit. De kwalificatie werd droog verreden, en de beide Ferrari's stonden ineens weer vooraan en Massa pakte poleposition voor teamgenoot Räikkönen. De twee McLarens stonden gebroederlijk op de tweede startrij, en ook beide Toyota's en BMW's zaten opnieuw bij de eerste tien. In de race was het Räikkönen die de eerste plaats opeiste, vóór de Pool Robert Kubica en landgenoot Heikki Kovalainen. Jarno Trulli bewees zijn Toyota-team een grote dienst door de vierde plaats te pakken, Hamilton finishte als vijfde. Massa was te gretig, waardoor de Braziliaan in de tweede positie van de baan spinde: einde race. Publiekslieveling Vettel moest opgeven met een hydraulisch probleem.

Bahrein en Spanje
In Bahrein was er geen wolkje aan de lucht voorspeld. Dat zich buiten de baan donkere wolken samenpakten boven de directeur van de FIA, Max Mosley, had nog even niets met de sport zelf te maken. Op het circuit van Sahkir was echter nog altijd de wind een grote scherprechter; doordat het midden in een woestijn ligt, wordt het omringende zand de baan op geblazen en gaat overal tussen zitten. De race werd een 1-2'tje voor Ferrari met Massa voorop, wat de eerste punten voor de Braziliaan betekenden dit jaar. Ook BMW deed goede zaken met de derde en vierde plaats voor Kubica en Heidfeld, waardoor het team van Mario Theissen aan de leiding ging bij de constructeurs. McLarens Kovalainen werd vijfde en teamgenoot Hamilton werd na een slechte start en een aanrijding in het begin van de wedstrijd toch nog dertiende.

De Grand Prix van Spanje begon goed voor Fernando Alonso, die net de pole niet haalde in zijn thuis-Grand Prix. De Spanjool rijdend voor Renault zag die nipt naar Räikkönen gaan. De race was opnieuw voor de Ferrari's, dit keer echter was het Räikkönen die de winst pakte.

Heikki Kovalainen maakte nog een spectaculaire crash mee in zijn McLaren. Een exploderende velg in een bocht zorgde ervoor dat de Fin hard rechtdoor schoot en in de bandenstapel terecht kwam. Angstige momenten voor het publiek, want de McLaren was bedolven door banden uit de stapel en het duurde even voor Kovalainen uit zijn benarde positie bevrijd was. Hij verliet per brancard maar met opgeheven duim het circuit, en werd per helikopter afgevoerd naar een ziekenhuis. De Fin bleek ongedeerd. McLaren startte na afloop een grondig onderzoek naar waarom die linkervoorvelg geëxplodeerd was. Het bleek een fabricagefout te zijn.

Heidfeld moest in Barcelona tijdens de safety carsituatie - ontstaan door Kovalainens crash - brandstof halen, en de Duitser ging de pitstraat in. Dat mocht op dat moment niet en Heidfeld kreeg een stop-and-go penalty. Deze straf zorgde voor discussie rondom de regel dat er niet getankt mag worden als de safety car zich nog op de baan bevindt. Met Ferrari voorop. Ook Rubens Barrichello was in in Australië voor eenzelfde actie bestraft.

Turkije en Monaco
Het Super Aguri-team reed in Spanje nog met hangen en wurgen mee maar in de vijfde race, die van Turkije, verscheen het niet meer aan de start. Zelfs voor de kwalificatie was het Japanse zusterteam van Honda niet meer welkom. Op 6 mei hield Super Aguri definitief op met bestaan.

Het was de derde overwinning op rij voor Massa op Istanbul Park in de korte historie dat er geracet wordt: slechts vier keer was de F1 in Turkije. Hamilton werd tweede en Räikkönen derde. BMW pakte veel punten door vierde (Kubica) en vijfde (Heidfeld) te worden.

De fans hadden er al naar uitgekeken: een echte regenrace. In het raceweekend van Monaco viel eindelijk de vurig gewenste neerslag. Na 11 jaar droog weer gehad te hebben in Monte Carlo tijdens raceweekenden. De derde vrije training op zaterdag vond plaats op een opdrogende baan en de kwalificatie in de middag begon zelfs zonnig. Maar de regen in de ochtend had de baan schoongespoeld en grip was ver te zoeken. Aan het eind van drie tumultueuze kwalificatiesessies stonden beide Ferrari's vooraan - hun eerste poleposition in Monaco sinds 2000. Daar achter stonden de McLarens, en Robert Kubica mocht van plaats vijf starten.

Op zondag begon het net voor de start al licht te regenen in de nauwe straten van Monte Carlo. Het ene na het andere incident had plaats en zo kwam het dat plotseling Adrian Sutil in zijn Force India op de zesde plaats lag. Met gedurfd racen en wat geluk had de Duitser zich die plek toegeëigend, net achter Webber maar vóór de Trulli train. De baan droogde verder op en rondetijden werden allengs korter. Räikkönen moest een verplichte pitstop inlassen: hij schoot rechtdoor in een bocht en beschadigde de voorvleugel. De Fin kwam na een langzame stop achter Sutil, die inmiddels vijfde lag, de baan weer op. Ook Sutil had even de snelste raceronde in zijn handen, wat liet zien dat de Force India-rijder bezig was aan een prima race.

Steeds meer coureurs gingen over op droogweerbanden toen de regen minder werd. Dat bleek voor diverse rijders op een opdrogende baan een risico: meerdere slippartijen deden zich voor. Piquet crashte en moest opgeven, Rosberg onderging even later het zelfde lot, maar de Duitser moest zich melden in het ziekenhuis. Massa had zoveel moeite met de controle dat hij na zijn bandenstop genoegen moest nemen met de derde plek achter Kubica. De safety car kwam op de baan voor de crash van Rosberg, en vrijwel meteen nadat die naar binnen ging en het veld weer mocht rijden, werd de droom die Sutil ooit gehad mocht hebben om vierde te worden, de vangrail in geboord door Räikkönen. Die reed achterop zijn voorganger. De Ferrari-rijder had zich verremd bij het uitkomen van de tunnel en kon zijn wagen niet meer besturen. De zichtbaar teleurgestelde Force India-coureur moest noodgedwongen opgeven. Räikkönen echter kon de race uitrijden en werd negende, de Fin bood wel zijn excuses aan aan Sutil.

Lewis Hamilton had voldoende voorsprong op Kubica en Massa om de eerste plaats te behouden. De race had echter voor de Brit niet langer moeten duren, na precies twee uur werd de knotsgekke Grand Prix van Monaco afgevlagd. Twee ronden meer en de volledige afstand zou verreden zijn: 78 ronden. McLaren-baas Martin Whitmarsh maakte zijn excuses aan de nieuwe leider in de stand om het wereldkampioenschap. De bodemplaat van de wagen van Hamilton was beschadigd geraakt: "Er waren wat beschadigingen aan de vloer, maar dat viel nog wel mee. Hij had ook nog eens een lekke band in de uitloopronde, waarschijnlijk veroorzaakt door de brokstukken van Nico's (Rosberg, red.) ongeluk. We hebben daar erg veel geluk gehad", zo liet Whitmarsch weten.


Op één derde van 2008
Na zes races lijkt het zich af te tekenen: het draait om de teams BMW Sauber, Ferrari en McLaren. Met 69 punten van Massa (34) en Räikkönen (35) staat Ferrari fier bovenaan, op gepaste afstand gevolgd door McLaren met 53 punten van Hamilton (38) en Kovalainen (15 punten). Eén punt minder heeft op dat moment BMW, de 52 punten komen van Kubica (32) en Heidfeld (20 punten). Tweevoudig oud-wereldkampioen Fernando Alonso van Renault staat pas op 9 punten. Maar het seizoen duurt nog lang en het gaat verder met twintig coureurs in plaats van 22.



In deel 3 gaan we verder in op de zevende tot en met de twaalfde Grands Prix van het seizoen 2008.

Roland Koopman heeft hoogste IQ

RTLZ-presentator Roland Koopman is de winnaar van de negende IQ Test van BNN. Van alle BN'ers trok hij met een score van 122 aan het langste eind. Hij versloeg daarmee deelnemers als acteur Huub Stapel (117), TMF-vj Saar Koningsberger (121) en EO-coryfee Manuel Venderbos (119). GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters had de laagste score van de BN'ers: 111.

De show op Nederland 1 werd gepresenteerd door Patrick Lodiers en Valerio Zeno. Naast de prominenten deden ook gesegmenteerde publieksgroepen aan de intelligentietest mee. Pokeraars, wegwerkers, hoogzwangere vrouwen en geldschieters gingen de strijd aan met een heel bijzondere groep. De tv-makers hadden namelijk een groep samengesteld van mensen die vlak voor de uitzending seks hadden gehad.

In dit "sexperiment" werden 25 koppels voor de uitzending naar een hotel gebracht waar ze een oude IQ-test moesten maken. Vervolgens trokken ze zich terug naar hun eigen hotelkamer om seks te hebben. Daarna deden ze mee aan de rechtstreekse tv-uitzending om een verse IQ-test te maken. "Door deze test wordt voor eens en altijd duidelijk of seks nou wel of geen invloed heeft op je prestatie", schetst een BNN-woordvoerster.

Baas SBS6 is Omroepvrouw van het Jaar

Tina Nijkamp, programmaleider van SBS6, is door mediavakblad Broadcast Magazine uitgeroepen tot Omroepvrouw van het Jaar 2008. Dat maakte de redactie van het tijdschrift gisteren op een bijeenkomst in Bussum bekend. De journalisten kozen voor de 36-jarige Nijkamp, omdat "SBS6 in 2008 onder haar supervisie, en tegen de verwachting van menigeen in, definitief is uitgegroeid tot een volwassen tv-zender".

De verkiezing van Omroepman/-vrouw van het Jaar beleefde gisteren haar achttiende editie. In de geschiedenis van de prijs is Nijkamp de tweede vrouw die met de titel is onderscheiden. Zij ontving de bijbehorende prijs (een holografisch kunstwerk) uit handen van Ton F. van Dijk, de Omroepman van het Jaar 2007.

Ronald ter Voert is hoofdredacteur (ad interim) van Broadcast Magazine. Volgens hem stak Nijkamp met kop en schouders boven de overige genomineerden uit. "Zij heeft een goede neus voor tv-formats en timing, en voelt trends voor haar doelgroep feilloos aan. Ze heeft in het afgelopen jaar laten zien dat liefde voor het tv-vak, vastberadenheid en een heldere koers een zeer succesvolle combinatie kunnen vormen."

Eerdere winnaars van de prijs zijn onder anderen Fons van Westerloo, Joop van den Ende, Burny Bos, Frits Barend & Henk van Dorp, Cathy Spierenburg, Peter R. de Vries, John de Mol en Paul de Leeuw.

Tina Nijkamp  (foto: ANP)
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.