FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 13 november 2008

Voetbal: Uitslag KNVB Beker (13/11)

Vanavond werd de laatste wedstrijd gespeeld in de derde ronde van de KNVB-beker. Gisteren en eergisteren werd er ook gespeeld. Hieronder vind je de uitslag van het duel van vandaag, alsmede de loting voor de volgende ronde.

 

HHC Hardenberg - Feyenoord* 1-5
24’ G. Tieltjes 1-0
31’ L. Pedro 1-1
51’ Makaay 1-2
52’ L. Pedro 1-3
76’ Makaay 1-4
85’ Hofland 1-5

* = door naar de volgende ronde

Loting ronde vier

ThuisUit
Roda JCFC Lienden
ADO Den HaagFC Twente
FeyenoordSC Heerenveen
NECSparta Rotterdam
FC DordrechtDe Graafschap
NAC BredaFC Groningen
AZAchilles '29
FC VolendamExcelsior

 

De wedstrijden zullen worden gespeeld op 20, 21 en 22 januari.

 

Voor meer sportnieuws kijk je op FOK!sport!

 

Juventus heeft geen moeite met Genoa

Juventus heeft drie punten tegen Genoa weten te pakken. De Bianconeri waren met 4-1 te sterk voor de ploeg van Gian Piero Gasperini.

Juventus kwam al vroeg in de wedstrijd op voorsprong. Het was verdediger Zdeněk Grygera die de ploeg van Claudio Ranieri op voorsprong zette. De oud-Ajacied zorgde na zes minuten voor de 1-0. Twintig minuten later kwam de Oude Dame op een 2-0 voorsprong te staan. Amauri nam het tweede doelpunt voor zijn rekening. Een enigszins geflatteerde score, aangezien Genoa veel aanvallender speelde dan Juventus.

Vijf minuten voor het einde van de wedstrijd zorgde pinchhitter Vincenzo Iaquinta voor het derde van Juventus, na een counter van Del Piero. De wedstrijd leek gespeeld, maar Genoa pikte nog een goal mee. Een minuut voor het einde van de wedstrijd scoorde Diego Milito uit een strafschop. In de blessuretijd werd de nederlaag voor de Genuezen extra pijnlijk toen Sokratis Papastathopoulos de bal in het eigen doel werkte en de 4-1 zege voor Juventus een feit was.

Door dit resultaat staat Juventus nu gelijk met Internazionale, de koploper. Wel speelde het één duel meer.

Juventus - Genoa 4-1
6’ Grygera 1-0
26’ Amauri 2-0
85’ Iaquinta 3-0
88’ Diego Milito 3-1
90’ Papastathopoulos (e.d.) 4-1

Uitslagen Copa del Rey

De vierde ronde van de Copa del Rey kende eigenlijk slechts twee echte verrassingen. Real Unión en Poli Ejido schakelden respectievelijk Real Madrid en Villarreal uit. Hieronder de overige uitslagen.

Real Madrid CF - Real Unión Club de Irún* 4-3 (2-3)
14' Paul Abasolo 0-1
36' Raúl 1-1
49' Asier Salcedo 1-2
50' Raúl 2-2
68' Alberto Bueno 3-2
86' Raúl 4-2
90' Eneko Romo 4-3

Villarreal CF - Club Polideportivo Ejido* 1-1 (0-5)
50' Jorge Molina 0-1
55' Guillermo Franco 1-1
77' Raúl Torres (Poli)
80' Javi Venta (Villarreal)

RCD Espanyol* - RC Celta de Vigo 3-0 (2-2)
17' Daniel Jarque 1-0
26' Francisco Noguerol (e.d.) 2-0
80' Valdo 3-0

Real Valladolid CF* - Hércules CF 2-2 (5-1)
51' Víctor 1-0
80' Haris Medunjanin 2-0
83' Gerardo Noriega 2-1
87' Sendoa Aguirre 2-2

FC Barcelona* - Benidorm CD 1-0 (1-0)
84' Lionel Messi (Pen) 1-0

Valencia CF* - Club Portugalete 3-0 (4-1)
20' Miguel Ángel Angulo 1-0
59' Míchel 2-0
70' Pablo Hernández 3-0

Club Atlético de Madrid* - Orihuela CF 0-0 (1-0)

Deportivo de La Coruña* - Elche CF 2-0 (2-0)
61' Pablo Álvarez (Pen) 1-0
74' Omar Bravo 2-0

Real Racing Club de Santander* - Real Murcia CF 2-0 (1-2)
12' Mohammed Tchité 1-0
84' Jonathan Pereira 2-0

UD Almería* - Rayo Vallecano de Madrid 3-0 (2-1)
59' José Ortiz 1-0
63' José Ortiz 2-0
90' Corona 3-0

Real Sporting de Gijón* - CD Numancia 2-0 (1-0)
22' David Barral 1-0
81' David Barral 2-0

RCD Mallorca* - Málaga CF 2-0 (1-1)
34' David Navarro 1-0
90' Weligton (Málaga)
90' Alhassane Keita 2-0

RC Recreativo de Huelva - Athletic Club de Bilbao* 2-1 (0-2)
24' Kanga Akalé 1-0
30' Ersen Martín 2-0
76' Fernando Llorente (Pen) 2-1

Real Betis Balompié* - CD Castellón 2-0 (2-0)
63' Achille Emana 1-0
65' Sergio García 2-0

CA Osasuna* - Getafe CF 1-0 (0-0)
32' Walter Pandiani 1-0

Sevilla FC* - SD Ponferradina 4-0 (0-1)
29' Luís Fabiano 1-0
49' Luís Fabiano 2-0
66' Luís Fabiano 3-0
90' Enzo Maresca 4-0

* = door naar achtste finales

Johan Vlemmix komt met Hyves-ode

Johan Vlemmix is terug. Ondanks dat hij heeft beloofd niet meer in de belangstelling te willen staan, komt de trieste artiest nu keihard terug met 'Hyves is Hyves', een loflied op Hyves.

Samen met twee vrienden heeft Vlemmix onder de naam Vanellende.nl een gelegenheidstrio gevormd dat de liefde voor de profielensite bezingt. Het nummer start met het welbekende Windows-muziekje, dat geregeld door je speakers knalt als je pc weer eens moet rebooten.

Hetzelfde tenenkrommende melodietje weerklinkt ook als Vlemmix' nieuwe knaller is afgelopen. Nu maar hopen dat Bill Gates niet met een schadeclaim komt.

 


Hyves is a tunnel, with black light at the end...

Obama treedt zondag terug als senator

De nieuwe Amerikaanse president Barack Obama zal zondag zijn zetel in de Amerikaanse Senaat opgeven. Dat maakte hij vandaag in een verklaring bekend. Hij wil zich concentreren op de machtsovername in het Witte Huis.

Door zijn bliksemcarrière was Obama korter dan de geplande periode van zes jaar senator voor de Amerikaanse staat Illinois. Hij werd in 2004 tot senator gekozen. Twee jaar later begon hij met zijn campagne voor de presidentskandidatuur van de Democratische partij, die uiteindelijk leidde tot de nominatie. De 47-jarige versloeg op 4 november de Republikein John McCain. Obama wordt daarmee de eerste zwarte president van de Verenigde Staten.

Als opvolger van Obama in de senaat wordt Jesse Jackson junior genoemd, zoon van de mensenrechtenactivist Jesse Jackson.

Barack Obama  (foto: ANP)

Israël isoleert Gazastrook volledig

Israël heeft vandaag besloten geen transporten van de Verenigde Naties meer toe te laten in de Gazastrook. Vorige week werd de grens al dichtgegooid voor de burgerbevolking. De blokkade is ingesteld als maatregel na enkele raketaanvallen door Hamas.

Op dit moment beginnen alle voorraden op te raken. Zo is er niet voldoende voedsel voor alle anderhalf miljoen inwoners, worden medicijnen niet meer geleverd en zijn er niet genoeg schoolspullen.

De anderhalf miljoen inwoners zitten sinds vandaag ook zonder stroom. De energiecentrale van Gaza moest sluiten omdat de benodigde energie niet meer geleverd werd.

Dertig vrachtwagens van de Verenigde Naties met hulpgoederen mochten het gebied niet in omdat er Palestijnen geschoten zouden hebben.

Loting achtste finales KNVB beker

Na de wedstrijd van vanavond in de derde ronde van de KNVB beker is er door Luigi Bruins van Feyenoord geloot voor de achtste finales. Hieronder vind je de uitslag van de loting.

ThuisUit
Roda JCFC Lienden
ADO Den HaagFC Twente
FeyenoordSC Heerenveen
NECSparta Rotterdam
FC DordrechtDe Graafschap
NAC BredaFC Groningen
AZAchilles '29
FC VolendamExcelsior


De wedstrijden zullen worden gespeeld op 20, 21 en 22 januari.

Expert bepleit heropening onderzoek Schipholbrand

Het onderzoek naar de fatale brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost moet worden heropend. Dat stelde veiligheidsonderzoeker Bas van den Heuvel vanavond in het actualiteitenprogramma Nova, op basis van een analyse van beelden die beveiligingscamera's destijds hebben gemaakt.

Door de Schipholbrand kwamen in oktober 2005 elf mensen om het leven. De slachtoffers zaten in vreemdelingenbewaring in afwachting van hun uitzetting. De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde twee jaar geleden dat de brand is ontstaan in cel 11, waar een Libiër vastzat. Maar Van den Heuvel meent dat er al eerder een grotere brand in het complex woedde.

De onderzoeksraad neemt de nieuwe informatie zeer serieus. "We gaan het uitvoerig bestuderen", liet de organisatie in een reactie weten. Voorzitter Pieter van Vollenhoven overlegt maandag met zijn belangrijkste onderzoekers van de Schipholbrand. Daarna zal de raad inhoudelijk reageren op de bevindingen van Van den Heuvel van onderzoeksbureau MSNP.

Als de beeldanalyse klopt en nieuwe inzichten biedt, zal het Openbaar Ministerie (OM) het onderzoek eventueel uitbreiden. "Het OM wil dat alle feiten boven tafel komen." Op verzoek van de advocaat van de Libiër vindt er in Zwitserland onderzoek plaats naar de oorzaak van de brand. Het hoger beroep van de man loopt nog. De rechtbank in Haarlem had hem vorig jaar veroordeeld tot drie jaar celstraf wegens opzettelijke brandstichting in zijn cel.

Cellencomplex Schiphol  (foto: ANP)

Stunt Martinus in Champions League

De volleybalsters van DELA/Martinus hebben voor een stunt gezorgd in de Champions League. Het klopte thuis titelverdediger Perugia.

Martinus won de wedstrijd met 3-2 (11-25,25-23,25-23,14-25,15-11). Vorig seizoen bestond Martinus nog uit het volledige Nederlandse team, maar van die ploeg zijn alleen Caroline Wensink en Francien Huurman nog over. Twee speelsters van vorig seizoen spelen nu bij Perugia, Kim Staelens en Janneke van Tienen.

Martinus begon in de eerste set met veel ontzag voor de Europees kampioen en verloor die set kansloos. Daarna gooide het echter de schroom van zich af om uiteindelijk na vijf sets verrassend de zege te pakken.

Man neemt alligator mee naar kroeg

Wat voer zou zijn voor een goede mop, is gisteren in de VS echt gebeurd. In het Californische Orange County kwam namelijk doodleuk een man met zijn huisdier een café binnengewandeld. Het bleek echter niet om een schoothondje te gaan, maar om een gevaarlijke alligator.

Toen de massaal opgetrommelde politie en dierenbeschermers eenmaal bij Johnny's Saloon waren, zat de beste man al weer lang en breed met zijn reptiel in de auto. De politie zette de achtervolging in, waarna ze in het huis van de man op een tweede alligator stuitten.

De politie heeft beide beesten in beslaggenomen. Ook zal de politie een onderzoek instarten.

"Billy Suicide" zorgt voor ophef

In Engeland is ophef ontstaan om een gratis online computergame. In Billy Suicide speel je een depressieve muzikant met financiële problemen, die de dag heelhuids moet doorkomen. Dat doe je door je personage van genoeg koffie en bier te voorzien, hem porno te laten bekijken of muziek te laten spelen - en uiteraard is ook regelmatige meditatie belangrijk.

 Als je je personage niet goed genoeg verzorgt, dan gaat zijn geestelijke gezondheid achteruit en loop je het risico dat hij zelfmoord pleegt, door zich bijvoorbeeld op te hangen of door een kogel door zijn hoofd te schieten.

Experts op het vlak van zelfmoordpreventie in Engeland zijn woedend. Zij waarschuwen voor het rampzalige effect dat het spel zou kunnen hebben. Mensen die al rondlopen met depressieve gevoelens zouden op een negatieve manier door het spel beïnvloed kunnen worden, menen zij. Er gaan dan ook stemmen op om het spel te verbieden.

 Meer games-nieuws vind je op Fok!games.

Toch binnenkort nog Super Street Fighter 2 Turbo HD Remix?

Super Street Fighter 2 Turbo HD Remix is een mond vol en zou afgelopen zomer uitkomen op PlayStation 3 en Xbox 360. Het lijkt erop dat Capcom nog steeds aan deze remake van deze oude bekende werkt en dat ze met SSF2THDR het vertrouwde Street Fighter 2 Turbo gevoel vast weet te houden. Wanneer SSF2THDR beschikbaar wordt voor iedereen is op het moment van schrijven niet bekend.

FC Utrecht gaat praten met ontslagen trio

FC Utrect zal volgende week een gesprek aangaan met de ontslagen Rob Druppers, John van Loen en Maarten Arts. Op die manier hoopt FC Utrecht een regeling te treffen om hun ontslag af te wikkelen.

"We hebben altijd gezegd dat we er alles aan zullen doen om er met betrokkenen op een goede manier uit te komen en dat blijft de insteek. De arbitragezaak met Rob is nu vastgesteld, maar in de dagen daarvoor zitten we nog met hem om tafel in de hoop eruit te komen," aldus Jan-Willem van Dop tegenover Algemeen Dagblad.

David Nascimento spande geen arbitragezaak tegen FC Utrecht en heeft al een regeling met de club getroffen. John van Loen en Maarten Arts hebben nog geen regeling getroffen, met hen wordt volgende week gesproken. Arts heeft uitleg gevraagd over zijn ontslag en Van Loen is met een aantal eisen op de proppen gekomen, waar FC Utrecht zich nog mee bezig houdt. Of beide zaken ook uit zullen lopen op een arbitragezaak is nog niet duidelijk.

Wellens lovend over Boom en Albert

Het nieuwe seizoen van het veldrijden is pas een paar weken oud. Het zijn vooral de jonge renners die zich in de eerste weken van voren laten zien. Niels Albert en Lars Boom schreven al een aantal koersen op hun naam.

Één van de renners, die normaal gesproken een kandidaat voor het podium is, komt er dit siezoen nog nauwelijks aan te pas. Bart Wellens, de persoon in kwestie, heeft geen idee waar dit mee te maken heeft. "Persoonlijk koers ik best lekker, maar het niveau van de top lijkt me gestegen."

De Belg vervolgde: "Niels Albert en Lars Boom rijden ons gewoon de vernieling in. Ik heb niet het gevoel dat ik trager rijd, maar dat hun vele malen beter zijn geworden. Ze lijken me beter dan ik ooit geweest ben, maar dat zal niet zo blijven"

Ouders gooien kind in water

Een man en vrouw van beide 31 jaar hebben in Hoofddorp gisteravond hun 7-jarige zoon in het water gegooid. Agenten die surveilleerden kregen een tip van omstanders. Uiteindelijk werd de brandweer ingeschakeld. Zij haalden het jongetje uit het water en vingen hem op. De jongen krijgt deskundige hulp.

De ouders van het kind zijn gearresteerd. Waarom zij hun zoon in het water gooiden is nog onbekend. De politie onderzoekt momenteel de zaak.

Zoo wil giraf vernoemen naar kernraket

Een pasgeboren giraffe is de nieuwste attractie in de dierentuin van de Russische stad Kaliningrad. Het onschuldige dier zal waarschijnlijk een heel wat minder onschuldige naam krijgen. De kans is groot dat de giraffe de naam Iskander meekrijgt, hetgeen een gevaarlijke kernraket is.

De dierentuin heeft namelijk deze week een prijsvraag uitgeschreven om het beestje aan een naam te helpen. De dierentuin van Berlijn, die de kleine spruit aan de Russische zoo heeft geschonken, heeft als enige eis gesteld dat de naam met een 'I' moet beginnen. De naam die tot nu toe het meest is ingezonden blijkt 'Iskander' te zijn.

De naam wordt nu veel genoemd in de media, aangezien de Russische president Dmitri Medvedev dinsdag dreigde kernraketten in Kalingrad te plaatsen. Ondanks dat er al zo'n dertig namen zijn ingestuurd, wordt de naam 'Iskander' niet van de lijst geschrapt. De winnende naam zal via internet worden gekozen.

Britse marine doodt Somalische piraten

In de Golf van Aden, ongeveer 100 kilometer ten zuiden van Jemen, raakten gisteren Somalische piraten in gevecht met de Britse marine nadat deze tot twee keer toe hadden geprobeerd om het Deense vrachtschip MV Powerful te kapen

Ondersteund door een Lynx helikopter trokken er twee kleinere vaartuigen van de HMS Cumberland op uit om de vissersboot waarop de piraten zaten te onderscheppen. Toen deze dichterbij kwam openden de piraten het vuur en ontstond er een vuurgevecht, waarbij twee Somalische piraten de dood vonden. Hierop gaven de resterende piraten die bestonden uit Somaliërs en Jemenieten zich over en konden de Britse mariniers aan boord gaan. Daar troffen ze een zwaargewonde man aan en enkele wapens, nog onduidelijk is of de man uit Jemen tijdens het vuurgevecht gewond is geraakt of dat dat al eerder gebeurd was.

De Cumberland, die speciaal voor dit soort acties is uitgerust, maakt deel uit van de NAVO-vloot die een einde moet maken aan de piraterij in de regio. Opmerkelijk is dat dit de eerste keer was dat Britse mariniers een dodelijke schietpartij op zee hadden.

Met dank aan redcoon voor de submit

Minister Vogelaar afgetreden

Ella Vogelaar is zojuist afgetreden als minister voor Wonen, Wijken en Integratie. Dit maakte RTL nieuws vanavond bekend.

Eerder deze avond vond er een overleg plaats binnen de top van de PVDA samen met Ella Vogelaar. Er bestond onvrede over de manier waarop de nu ex-minister functioneerde. Vanavond zegde de top van de PVDA het vertrouwen in haar op. Hierop besloot Ella Vogelaar haar functie neer te leggen.

De minister voor Wonen, Wijken en Integratie heeft sinds haar aantreden diverse malen onder vuur gelegen. De afgelopen dagen kreeg Vogelaar kritiek omdat ze afziet van het besluit om Antilliaanse probleemjongeren apart te registreren

Dolly Dot Brieffies ongeneeslijk ziek

Dolly Dot Ria Brieffies is ongeneeslijk ziek. Dat staat sinds vandaag op de officiële website van de meidengroep. De vijf andere Dots melden verder dat ze er stuk van zijn.

RTL Boulevard weet te melden dat de zangeres een ver stadium van longkanker heeft. Naast de groep is Ria een professionele pedicure. De Dots zijn na jaren uit elkaar geweest te zijn al weer een jaar terug als groep. Of de geplande concerten nog doorgaan is niet bekend.



Een Dolly Dot geeft niet op.

Opnieuw blessureleed Kalou

SC Heerenveen moet het enkele weken doen zonder Bonaventure Kalou. De aanvaller liep in het bekerduel tegen Haaglandia een hamstringblessure op en is drie tot vier weken uitgeschakeld.

Fysiotherapeut Erik ten Voorde heeft goede hoop dat het alleen om een verrekking gaat. "Als dat het geval is, kan hij drie tot vier weken niet voetballen," aldus Ten Voorde op de website van Heerenveen.

Ook Tarik Elyounoussi liep tegen de amateurs een blessure op. Hij kreeg een tik op zijn enkel. "Het is dezelfde enkel waar hij vorige week op de training in Duitsland een tik kreeg," aldus de fysiotherapeut. "Hierdoor moest hij het duel met Wolfsburg laten schieten. De enkel is wat verdikt, maar wel stabiel. We gaan Tarik vrijdag testen en dan moet blijken of hij zaterdag tegen FC Utrecht kan spelen."

Van Deutekom weer fit

Paulien van Deutekom is weer fit. De wereldkampioene allround kan daardoor komend weekend gewoon meedoen aan de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen.

Vorige week werd Van Deutekom negentiende op de 1.500 meter. Ze liet daarna de 1.000 en 3.000 meter schieten. Van Deutekom bleek ziek te zijn. "Ja, dat denk ik wel. De benen waren heel snel leeg. Maar op dat moment wist ik natuurlijk nog niet dat ik ziek zou worden." Van Deutekom kreeg van de schaatsfederatie ISU een wildcard, zodat ze vrijdag in Thialf gewoon in de A-groep kan starten.

De wedstrijddag van Riro

FOK!sport biedt users de mogelijkheid om hun beleving over een bepaalde wedstrijd of evenement op te sturen. Zo bezocht user Riro het duel tussen FC Volendam en Ajax. Hieronder vind je haar ervaringen over deze wedstrijd. Wil jij hier ook aan meewerken, stuur dan een mailtje met je belevenis naar sport@fok.nl o.v.v. Sfeerverslag van een evenement.

Omdat de wedstrijd om 18.30 zou beginnen, werd ik al om 16.15 door wat vrienden opgehaald. Vol goede moed vertrokken we richting Volendam. Na wat file kwamen we om 17.00 aan, waarna we de auto vlakbij het stadion parkeerden en ons richting de dijk begaven.

In de kroeg hadden zich al een hoop Ajax-supporters verzameld en werd muziek van de eigen Volendamse helden afgewisseld met "Dit is mijn club" en Hazes. Een aantal drankjes verder was iedereen van onze groep aanwezig en liepen we door de stromende regen naar het stadion.

Daar aangekomen leken er meer AFCA-petjes/shirtjes/vesten/mutsen door de normale ingangen naar binnen lopen dan Volendam-supporters. Ook het uitvak was uitverkocht. Bij binnenkomst werd onze uitkaart gescand en kregen we ons kaartje met daarop de zorgvuldig bedachte tekst tekst: FC Volendam - Ajax (Beker) "BLIJF BRAAF".

Na een redelijk goede fouillering zochten we een plekje in het al aardig volle uitvak. Zoals al gedacht bleken ook in de rest van het stadion aardig wat Ajax-supporters te zitten. Veel Ajax-shirtjes en vlaggen waren te zien en naast het uitvak doken enkele bekende gezichten op.

De wedstrijd begon en Volendam had een choreo waar werkelijk níks van te maken viel. Zoveel zin als wij erin hadden, met zoveel tegenzin leek Ajax te spelen. Er werd gezongen en geschreeuwd maar het mocht niet helpen. Ook het "slaap kindje slaap" en "Voetballen!" leken geen effect te hebben. Even droomde ik weg naar Johnny, wie het misschien wél gelukt was om dit team vooruit te schreeuwen. Maar helaas bleef dat bij dromen, en dus begonnen we zelf maar weer onze club aan te moedigen.

Het werd steeds kouder en natter. In de rust was de koffie al op en na 90 minuten stond nog steeds 0-0. Dit zorgde voor een hoop frustratie. Zelfs de liedjes met ironische ondertoon bleven uit. Hoopten we van te voren nog op een hoop blessures en verlenging bij AZ-PSV, uiteindelijk bleken we zelf de lul. Na 110 minuten was het dan Jack Tuyp die het doelpunt maakte voor Volendam. Ajax was niet in staat om nog de gelijkmaker te maken en dus vlogen we uit de beker, stonden we voor lul en waren we weer een paar blessures rijker.

Na afloop snel naar de auto en in grafstemming naar huis. Dat dit ze maar gemotiveerd mag krijgen voor komende zondag.

Bejaarde steelt geld terug

Toen twee dieven een bejaarde man geld zagen pinnen dachten zij hierin een makkelijke prooi te hebben gezien. Het tegendeel was echter waar want de 77-jarige Ernest Watton bleek een oorlogsveteraan en amateur-bokser te zijn.

De Brit had net honderd pond gepind toen het tweetal hem dat afhandig maakte. Het slachtoffer besloot echter het hierbij niet te laten en zette direct de achtervolging in. Na een flinke sprint had hij die dieven ingehaald en ging tot actie over. Binnen korte tijd had de man zijn honderd pond terug en dropen de dieven zonder buit af.

"Mijn bloed kookte", aldus Watton. "Ze dachten zeker dat ik een kwetsbaar oud mannetje was. Ik besef natuurlijk dat het ook anders had kunnen aflopen. Door de adrenaline was ik gewoon niet meer te houden." Dat zijn conditie genoeg was om de dieven in te halen kwam doordat hij regelmatig partijtjes voetbal speelt met zijn kleinkinderen.

IJshockeyer laat zich niet door tumor stoppen

Duitse sportliefhebbers zijn al wekenlang in de greep van ijshockeykeeper Robert Müller.

De 28-jarige sluitpost van Kölner Haie, uitkomend in de hoogste afdeling van het Duitse ijshockey, heeft nog maar kort te leven door een hersentumor. Toch blijft Müller stug doorgaan met keepen: hij traint nog elke dag en komend weekend staat hij weer voor zijn club op het ijs.

De tumor werd twee jaar geleden ontdekt. Hij onderging twee operaties en leek aanvankelijk weer op te knappen. Vorig jaar speelde hij met zijn club de finale van het Duitse kampioenschap en afgelopen mei nam hij nog deel aan het WK in Canada. Een paar maanden geleden bleek er echter geen hoop meer te zijn op herstel, waarop Müller en zijn artsen besloten de behandeling stop te zetten. "We maken hem niets wijs en geven hem nog een kleine twee maanden", aldus zijn oncoloog, Wolfgang Wick. "Ik blijf in elk geval vechten", zo zegt Müller vastbesloten. Ook wenst hij net zo behandeld te worden als zijn medespelers. "Ik wil niet dat ze me voortrekken, ik ben een normale speler zoals iedereen".

Gevangene vrij wegens te kleine cel

Een dikke Canadees heeft mazzel. Michel Lapointe zou namelijk nog tot februari volgend jaar in de gevangenis moeten blijven, maar hij is eergisteren vervroegd vrijgelaten. Zijn cel was namelijk te klein geworden.

De Candadees, die 195 kilo schoon aan de haak weegt, heeft er twee jaar cel op zitten wegens drugshandel. Lapointe zou eigenlijk nog moeten overwinteren in zijn cel, maar aangezien de bewakers geen grotere cel voor de dikkerd konden vinden, is hij sinds dinsdag weer op vrije voeten. Het besluit tot vervroegde vrijlating werd al in mei genomen door een rechter in de staat Quebec.

De gevangene sprong een gat in de lucht. Voor hem was het gevangenisleven "een verblijf in de hel". Zo kon hij vanwege het te kleine bed nooit lekker slapen. Ook waren de stoelen en tafels niet aangepast op het postuur van de dikzak. Ondanks de vervroegde vrijlating moet Lapointe de komende drie jaar werken aan een begeleide rehabilitatie.

IJshockeyer laat zich niet door hersentumor stoppen

Duitse sportliefhebbers zijn al wekenlang in de greep van ijshockeykeeper Robert Müller. De 28-jarige sluitpost van Kölner Haie, uitkomend in de hoogste afdeling van het Duitse ijshockey, heeft nog maar kort te leven door een hersentumor. Toch blijft Müller stug doorgaan met keepen: hij traint nog elke dag en komend weekend staat hij weer voor zijn club op het ijs.

De tumor werd twee jaar geleden ontdekt. Hij onderging twee operaties en leek aanvankelijk weer op te knappen. Vorig jaar speelde hij met zijn club de finale van het Duitse kampioenschap en afgelopen mei nam hij nog deel aan het WK in Canada. Een paar maanden geleden bleek er echter geen hoop meer te zijn op herstel, waarop Müller en zijn artsen besloten de behandeling stop te zetten. "We maken hem niets wijs en geven hem nog een kleine twee maanden", aldus zijn oncoloog, Wolfgang Wick. "Ik blijf in elk geval vechten", zo zegt Müller vastbesloten. Ook wenst hij net zo behandeld te worden als zijn medespelers. "Ik wil niet dat ze me voortrekken, ik ben een normale speler zoals iedereen".

Brandweer rukt uit voor bromfietshelmen

De brandweer van Emmen was vanmiddag massaal op de been. Er zou namelijk een man te water zijn geraakt in het kanaal bij het Drentse Erica.

Enkele spuitgasten gingen met duikuitrusting op zoek naar de drenkeling. Al gauw ontdekte de duikploeg twee bromfietshelmen in het water. Deze twee zouden waarschijnlijk de oorzaak zijn geweest van de melding.

Waar de hoofddeksels vandaan komen is niet bekend. Wel bekend is dat de brandweer gelukkig geen lichaam heeft aangetroffen.

Radio Veronica haalt record marktaandeel

Radio Veronica heeft in september en oktober opnieuw een record marktaandeel behaald. Dat blijkt uit de laatste luistercijfers die het onderzoeksbureau Intomart vanochtend bekend heeft gemaakt. Het radiostation haalt nu een marktaandeel van 6,6 procent, een winst van 0,3 procentpunt. Ook Radio 538 en Radio 3FM deden goede zakan. In de top 5 leverden ook Sky Radio en Radio 2 iets in.

Slam!FM en Radio 1 deden het duidelijk minder. De sportzomer is voor de publieke nieuws- en sportzender duidelijk afgelopen. Marktleider is nog steeds Radio 538 met een marktaandeel van 11,4 procent.

We luisterden met z'n allen gemiddeld 3 uur en 7 minuten per dag naar de radio. Dat is veertien minuten langer dan in de vorige meetperiode. Aan het luisteronderzoek doen maandelijks tussen de 8000 en 9500 mensen mee.

Een volledig overzicht van de marktaandelen is hier te vinden .

Aangifte tegen islamitische school Heerlen

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Onderwijs heeft aangifte gedaan tegen de bestuursleden van de Stichting Islamitische Scholen Heerlen (SIS Heerlen). Dat heeft zij vandaag bekendgemaakt.

Onder druk van Dijksma zijn de bestuurders inmiddels opgestapt. Het ministerie van Onderwijs heeft aanwijzingen dat het oude bestuur mensen op de loonlijst heeft geplaatst die niet voor de school hebben gewerkt. En dat is strafbaar.

Eerder stapte Dijksma naar de rechter om het ontslag van bestuurders van de Stichting Islamitische Scholen (SIS) Helmond te eisen. Bestuursleden hadden geld bedoeld voor onderwijs aan zichzelf en aan spookwerknemers besteed. De rechter ontsloeg de bestuurders daarop. Overigens bestaat er geen relatie tussen SIS Heerlen en SIS Helmond.

Canada werkt nog aan oplossing

Canada is nog steeds bezig om de race voor volgend jaar terug op de kalender te krijgen. De FIA zal binnenkort de Grand Prix-kalender voor volgend seizoen definitief maken. Op de voorlopige kalender is echter geen ruimte voor de race gereserveerd.

The Montreal Gazette heeft om dit voorelkaar te krijgen geopperd om de hotelbelasting te verhogen naar 4%, wat 3 miljoen Canadese dollars op moet leveren. Dat is genoeg om een gat in de begroting te dekken. Echter is de organisatie er dan nog niet, omdat nog een promotor voor de race gevonden moet worden.

Mocht alles vanuit de raceorganisatie in orde zijn, dan kan Bernie Ecclestone nog roet in het eten gooien, omdat de kalender dan omgegooid moet worden. "We hebben snel een antwoord nodig" aldus Gerald Tremblay, burgemeester van Montreal, de stad waar de race gehouden zal worden. "We moeten weten of we volgend jaar een Grand Prix hebben of niet. We proberen een voorstel te vinden dat de goedkeuring geniet van Ecclestone en de directie. Hij is niet geïnteresseerd in waar het geld vandaan komt. Hij wil gewoon het geld voor de race hebben."

Marlies van der Kouwe herdacht

"Ayo, lieve Marlies, tot later", met die woorden nam Jan Willem van der Kouwe afscheid van zijn dochter Marlies tijdens de herdenkingsdienst vandaag in de katholieke Sint Fransiscus Xaveriuskerk aan 't Zand in Amersfoort.

Hij refereerde daarmee aan haar laatste woorden van haar weblog tijdens haar verblijf op Bonaire, waar zij als apothekersassistente werkzaam was. Zij verdween in de nacht van zaterdag 20 op zondag 21 september, nadat ze op weg naar huis van haar fiets was getrokken. Op 17 oktober werd haar lichaam gevonden. De 27-jarige Ryan P. heeft bekend dat hij haar heeft gewurgd toen hij haar tas probeerde te stelen.

De dienst in Amersfoort werd door ongeveer 250 mensen bijgewoond. Onder hen rechercheurs die op Bonaire meewerkten aan het onderzoek. "Naast intens verdriet, verslagenheid en boosheid voelen we ook veel dankbaarheid. Dat is te danken aan de Antilliaanse en Nederlandse politie die een prestatie van formaat hebben neergezet. Wij zijn het eiland veel verschuldigd", sprak de vader. "We zijn zo blij dat ze gevonden is. Onze grote angst was dat we ons bij elk telefoontje of smsje zouden afvragen of zij het zou zijn."

Tijdens de dienst spraken ook moeder Lily, zus Nienke en meerdere vriendinnen en vrienden hun verdriet uit over het verlies van Marlies. "Vandaag begraaf ik jou in mij. Dan kan ik met je praten en antwoorden. Vanaf vandaag leef jij in mij. Ik zal twee levens leven met jou in mij", zei haar zus.

De voorganger van de dienst was dominee C. de Boon van de protestante gemeente Leusden. Tijdens de herdenking werd psalm 139 voorgelezen, die over de geborgenheid van de Heer gaat. Daarnaast was er veel aandacht voor de liefde voor het eiland Bonaire waar Marlies ook opgroeide. Ze is 24 jaar geworden. De dienst eindigde met een samenzang van het lied in het Papiamentu: Mas Serka Bo, Mi Dios (Heel dicht bij u mijn Heer).

Van der Kouwe werd later op de dag begraven op de begraafplaats Rusthof in het Utrechtse Leusden. Ze woonde tot haar vertrek naar Bonaire in die plaats.

  (foto: ANP)

3FM wint internationale prijs

De radiozender 3FM heeft een AIB (The Association for International Broadcasting) award gewonnen voor het evenement Serious Request. Ook kreeg 3FM een eervolle vermelding als succesvol crossmediaal evenement.

De actie Serious Request wordt ieder jaar de dagen voor kerst gehouden, het is een actie waarbij drie 3FM-DJ's zes dagen lang worden opgesloten in een glazen huis. Gedurende de zes dagen mogen zij niets eten, tevens halen zij geld op voor een van te voren vastgesteld doel door middel van een veiling, een aangevraagd plaatje of een donatie van een luisteraar.

Zendermanager Florent Luyckx nam de prijs gisteravond in ontvangst. "Deze internationale onderscheiding onderstreept dat Serious Request in het buitenland als een succesvol en vernieuwend Nederlands format wordt herkend", aldus de zendermanager. Vorige maand won het evenement al de Nederlandse prijs Het Gouden Oortje voor het beste radio-evenement van 2007.

Vorig jaar haalden DJ's Michiel Veenstra, Gerard Ekdom en Rob Stenders in het Glazen Huis, dat toen in Den Haag stond, € 5.249.466 op. Het doel was schoon drinkwater voor ontwikkelingslanden. Er stonden ook Glazen Huizen in België en in Zwitserland, dus in totaal ging er € 8.754.252 naar het schoon drinkwater project.

Het wordt dit jaar de vijfde keer dat 3FM, in samenwerking met het Rode Kruis, het evenement organiseert. Dit jaar staat het Glazen Huis op de Grote Markt in Breda. Wie er dit jaar in het Huis komen, is nog niet bekend.

Carmen Electra weer naakt

De mooie actrice Carmen Electra gaat weer naakt in de Amerikaanse editie van de Playboy. Ze heeft in totaal vier keer op de cover gestaan van het populaire mannenblad.

De eerste keer dat ze in het blad verscheen was twaalf jaar geleden, deze reportage zorgde ervoor dat ze een baan kreeg bij de muziekzender MTV. Later volgde ze Pamela Anderson op in Baywatch.

Electra zou vanaf vorig jaar mei meetouren als assistente met Hans Klok in zijn show "Faster than Magic". Een maand later maakte ze bekend dat ze uiteindelijk toch heeft bedankt voor de rol. De reden van de afzegging was dat ze nogal claustrofobisch was en ze kon zich niet over deze angst heenzetten. Ze werd vervangen door Pamela Anderson.

De bewuste editie met Electra ligt half december in de winkels.

Bejaarde duikt met nieuwe auto in sloot

Gistermiddag belandde een 82-jarige automobiliste met haar gloednieuwe auto in een sloot bij de Froukemaheerd in Groningen. In plaats van achteruit te rijden gaf ze vol gas vooruit en reed het water in. Een passerende stadswacht wist de vrouw daarna uit het water te halen.

Na een kort onderzoek bleek de vrouw niks te mankeren en konden de politie, ambulance en traumaheli weer huiswaarts keren. De auto is later door een bergingsbedrijf uit het water gehaald.

Justitie verdenkt Fritzl van moord

Het Openbaar Ministerie (O.M) in Oostenrijk klaagt de 73-jarige Josef Fritzl onder meer aan wegens moord op één van de kinderen die door zijn dochter werden gebaard. Dat maakten de aanklagers vandaag bekend.

Fritzl hield zijn dochter 24 jaar gevangen en verkrachtte haar. Fritzl verwekte in totaal zeven kinderen bij zijn dochter Elisabeth. Hij hield haar van 1984 tot 2008 gevangen in de kelder van zijn huis in Amstetten. De zaak kwam in april aan het licht.

Hij wordt aangeklaagd wegens moord omdat hij in 1996, na de geboorte van een kind bij zijn dochter, geen medische hulp toestond ondanks de ernstige toestand van de zuigeling. De baby stierf kort hierop. Fritzl verbrandde het lichaam daarna in een oven.

Fritzl wordt volgens de publieke omroep ORF ook aangeklaagd wegens incest, slavernij, verkrachting, vrijheidsberoving en ernstige bedreiging met geweld. De aanklacht van het O.M. in St.Pölten telt 27 pagina's.

Het proces tegen Fritzl begint naar verwachting in maart volgend jaar. Vorige maand werd de verdachte mentaal gezond genoeg verklaard om het proces te ondergaan. Hij riskeert een levenslange gevangenisstraf. Het O.M. wil verder dat Fritzl na zijn veroordeling voor onbepaalde tijd in een inrichting voor geestelijk zieke misdadigers wordt opgenomen.

  (foto: ANP)

Popovych naar Astana

Yaroslav Popovych vertrekt bij Silence-Lotto. Popovych ging niet akkoord met een sterk verlaagd loonaanbod en verkast naar de Astana-ploeg van Johan Bruyneel. Daarmee keert hij terug op het oude nest: Vorig jaar verliet hij de toenmalige Discovery-ploeg van Bruyneel omdat de sponsor ermee ophield.

Popovych kende een teleurstellend seizoen, wat ongetwijfeld ook een reden was dat hij loonsverlaging bij Silence-Lotto kreeg. Hij hoopt dat hij Astana zijn vorm terug kan vinden. Met Alberto Contador, de teruggekeerde Lance Armstrong, Leipheimer, Zubeldia, Klöden, Brajkovic en Horner is Astana volgend jaar de te kloppen ploeg in de “Grote drie”. (Tour, Giro en Vuelta)

Bush heeft spijt van 'Mission accomplished'

Na acht jaar president van Amerika te zijn geweest, maakt George Bush nu de rekening op. Terugkijkend op de periode waarin hij de machtigste man van de wereld was, maar ook de president met de laagste waardering, heeft hij spijt van een aantal stevige uitspraken die hij in die periode deed. In een interview met CNN laat Bush weten: "Ik heb spijt van enkele dingen die ik niet had moeten zeggen."

Tijdens zijn 'oorlog tegen het terrorisme' gebruikte Bush vaak uitspraken die rechtstreeks uit het Wilde Westen leken te komen. Enkele voorbeelden hiervan zijn: 'dood of levend' en 'kom maar op'. Deze uitspraken had hij volgens eigen zeggen niet moeten doen. Ook gaf Bush aan dat hij zou willen dat de vlag met de tekst 'missie geslaagd' er niet had gehangen tijdens een speech aan boord van een Amerikaans vliegdekschip, een maand na de inval in Irak.  "Mijn vrouw herinnerde me eraan dat je als president van de Verenigde Staten niet zomaar alles kan zeggen."

In het interview sprak Bush ook over de verkiezing van zijn opvolger, Barack Obama. Hij noemde dit een 'historisch' moment. "Er zijn een hoop mensen in Amerika die niet hadden durven denken dat ze dit nog mochten meemaken", aldus Bush over de huidskleur van de nieuwe president. "Het is goed voor het land, mensen hebben vertrouwen in het systeem", zei hij. "Ik wens hem oprecht het allerbeste. Ik ben gewoon een Amerikaan net als hij en het is goed dat de president het stokje doorgeeft." Bush liet echter ook weten dat hij het jammer vond dat partijgenoot McCain het niet gered heeft.

Bush zal zijn ambt op 20 januari 2009 neerleggen en zal dan terug naar huis, naar Texas keren. "Ik mis Texas, ik hou van Texas en ik heb er een hoop vrienden", aldus Bush. Hij weet nog niet precies wat hij gaat doen als ambtloos burger, maar heeft wel laten weten dat hij erover denkt een boek te gaan schrijven.  "Ik wil dat mensen weten hoe het was om bepaalde beslissingen te moeten nemen", zei Bush. "Met andere woorden: hoe was het op dat moment? Ik had één van die regeerperiodes waarin diverse moeilijke beslissingen genomen moesten worden en ik wil dat mensen de waarheid te weten krijgen over hoe het is om in het Oval Office te zitten."

Met dank aan Irakees en hartje69 voor de submit.

[NFL] Uitslagen & Standen week 10

Ook week 10 in de NFL zit er al weer op. In sommige divisies lijkt het al belist terwijl in andere het nog wagenwijd open is.

De AFC East bijvoorbeeld is zo spannend als het maar kan. De New England Patriots en de New York Jets leiden deze divisie met beiden zes gewonnen wedstrijden. Echter de Miami Dolphins en de Buffalo Bills zitten daar vlak achter met vijf gewonnen wedstrijden. Vanavond strijden de Patriots en Jets om de koppositie in de divisie als ze tegenover elkaar staan in Foxborough, de thuishaven van de Patriots.

In de rest van de AFC lijkt het minder spannend te gaan worden. De AFC South is zo goed als beslist door de Titans die ondertussen al negen keer gewonnen hebben en nog geen een keer verloren. De Colts hebben nu een achterstand van vier wedstrijden. In de AFC North gaat het nog tussen de herboren Baltimore Ravens, onder leiding van de rookie Joe Flacco, en de Pittsburgh Steelers. De AFC West gaat tussen de Denver Broncos en de San Diego Chargers.

In de NFC zijn er ook een aantal spannende divisies te vinden. Hoewel de NFC East nog spannend lijkt, zullen de New York Giants weinig moeite hebben de koppositie te behouden. Ze spelen op een erg hoog niveau en beheersen alle aspecten van het spel. De Redskins, Eagles en Cowboys spelen te wisselvallig om nog een inhaalslag te beginnen.

De NFC North en South zijn nog lang niet beslist. In de North-divisie zijn er nog drie teams die er vandoor kunnen gaan met de hoofdprijs. De Chicago Bears leiden momenteel maar worden op de voet gevolgd door de Minnesota Vikings en de Green Bay Packers. De Vikings boekten dus afgelopen zondag ook een belangrijke overwinning op de Packers. Ook de NFC South is nog spannend te noemen. De Carolina Panthers voeren daar de boventoon, maar worden op de voet gevolgd door de Atlanta Falcons en de Tampa Bay Buccaneers. De NFC West is zo goed als beslist. De Arizona Cardinals staan daar fier bovenaan, hoewel ze niet geweldig spelen. Echter de Seahawks, 49ers en Rams zijn veel te zwak om het de Cardinals moeilijk te maken.

Hieronder vind je de uitslagen van week 10.

Uitslagen week 10
Denver Broncos @ Cleveland Browns34 - 30
New Orleans Saints @ Atlanta Falcons20 - 34
Tennessee Titans @ Chicago Bears21 - 14
Jacksonville Jaguars @ Detroit Lions38 - 14
Baltimore Ravens @ Houston Texans41 - 13
Seattle Seahawks @ Miami Dolphins19 - 21
Green Bay Packers @ Minnesota Vikings27 - 28
Buffalo Bills @ New England Patriots10 - 20
St. Louis Rams @ New York Jets3 - 47
Carolina Panthers @ Oakland Raiders17 - 6
Indianapolis Colts @ Pittsburgh Steelers24 - 20
Kansas City Chiefs @ San Diego Chargers19 - 20
New York Giants @ Philadelphia Eagles36 - 31
San Francisco 49ers @ Arizona Cardinals24 - 29

AFC

AFC EastWL
New England Patriots63
New York Jets63
Miami Dolphins54
Buffalo Bills54

AFC NorthWL
Pittsburgh Steelers63
Baltimore Ravens63
Cleveland Browns36
Cincinnati Bengals18

AFC SouthWL
Tennessee Titans90
Indianapolis Colts54
Jacksonville Jaguars45
Houston Texans36

AFC WestWL
Denver Broncos54
San Diego Chargers45
Oakland Raiders27
Kansas City Chiefs18

NFC

NFC EastWL
New York Giants81
Washington Redskins63
Dallas Cowboys54
Philadelphia Eagles54

NFC NorthWL
Chicago Bears54
Minnesota Vikings54
Green Bay Packers45
Detroit Lions09

NFC SouthWL
Carolina Panthers72
Tampa Bay Buccaneers63
Atlanta Falcons63
New Orleans Saints45

NFC WestWL
Arizona Cardinals63
Seattle Seahawks27
San Francisco 49ers27
St. Louis Rams27

Drummer Mitch Mitchell (61) overleden

Mitch Mitchell, drummer in The Jimi Hendrix Experience, werd gisteren dood aangetroffen in een hotelkamer in de Amerikaanse staat Oregon. De Amerikaanse autoriteiten hebben laten weten dat er vooralsnog geen aanwijzingen zijn dat Mitchell slachtoffer is geworden van een misdrijf.

De drummer toerde met de band van Jimi Hendrix en speelde ook tijdens diens historische optreden op Woodstock. Daarnaast heeft de drummer gespeeld met onder meer Eric Clapton, John Lennon en Muddy Waters. Hij werd in het bijzonder bekend om zijn drumstijl: een combinatie van jazz en rock.

 

Met dank aan Fockker voor de submit.

Vliegtuigbom in Venlo tot ontploffing gebracht

Tijdens werkzaamheden op het terrein tussen Nedinsco-toren en Maasbrug in Venlo is vanmorgen een vliegtuigbom gevonden. Het gaat om een vijfhonderdponder.

Rond half drie in de middag is het projectiel tot ontploffing gebracht door het Explosieven Opruimingscommando van de Koninklijke Landmacht. In verband hiermee is het gebied in een straal van 100 meter rondom het terrein waar de bom is gevonden korte tijd afgezet geweest. Ook de Maasbrug was gedurende die tijd afgesloten.

Met dank aan MPG voor de herschreven submit.

Bejaarden steeds crimineler

Het aantal agressieve bejaarden dat voor de rechter moet verschijnen stijgt explosief. De oudjes rijden medebejaarden omver met hun rollator, bekrassen auto's of meppen erop los. Zelfs voor moord en drugszaken ziet de rechter de oudjes verschijnen.

Naar aanleiding van de vele strafzaken waarbij bejaarden als dader aangewezen kunnen worden, is justitie een onderzoek gestart naar de haalbaarheid van 'bejaardenstrafrecht'. "Misschien moet je hoogbejaarden niet strafrechtelijk willen vervolgen, net zoals kinderen onder de twaalf jaar nooit in de cel kunnen belanden", zegt hoogleraar forensische psychiatrie prof. dr. Karel Oei.

De zaken waarin bejaarden de hoofdrol spelen als dader komen vaak grappig over, maar volgens justitie is er echt een trend te zien. Verhalen over een 87-jarige man die zijn 68-jarige buurman bekogelde met eieren of een 81-jarige man die in de boeien werd geslagen nadat hij een beveiliger in het winkelcentrum had mishandeld komen steeds vaker voor. Onder de vele voorbeelden die te noemen zijn, zitten zeer ernstige zaken.

De oude pyromaan 

Een voorbeeld hiervan is een 85-jarige bejaarde die een half jaar de cel in moest vanwege brandstichting. De pyromaan kwam tot zijn daad nadat hij zich al een tijd ergerde aan de rommel op het erf van zijn overbuurman. Hij probeerde zijn overbuurman er vervolgens in te luizen door hem te beschuldigen van branden die hij zelf stichtte. Hij kreeg de rest van zijn buurt aan zijn zijde, waarna de buurman uit zijn huis werd verdreven en daarbij zijn spullen en zijn huisdieren kwijtraakte. De waarheid kwam pas aan het licht toen de politie een camera plaatste: de oude man liep rond met flessen spiritus, wasbenzine en proppen papier.

Een ander voorbeeld is de 78-jarige Fries die opgepakt werd wegens betrokkenheid bij het verschepen van een container met vierduizend kilogram cocaïne. Ook de 80-jarige vrouw uit Hardenberg die haar 51-jarige verstandelijk gehandicapte dochter vermoordde is een voorbeeld van een zwaar criminele bejaarde.

Aanrijding met de rollator

Ook de Haagse officier van justitie, Kiki Plugge, ziet een tendens dat bejaarden steeds vaker voor de rechter moeten verschijnen. Een 70-jarige dame werd onlangs door haar voor de rechter gesleept, omdat zij iemand bewust aan had gereden met haar rollator. Ze had zo een erge ruzie met een medebewoner dat ze bij de lift in het verzorgingstehuis waar zij beide woonden vol op haar slachtoffer inreed. Een gebroken heup was het gevolg. Volgens een getuige riep de 70-jarige nog dat haar slachtoffer 'zijn straf had gehad'.

Logische oorzaak 

Plugge is van mening dat het logisch is dat er een grijze golf doordringt tot het strafrecht: "Ouderen worden steeds langer verantwoordelijk gehouden, want ze worden minder snel oud. Mensen van tachtig reizen bijvoorbeeld nog. Ze nemen veel actiever, als volwaardige burger, deel aan de maatschappij. Ouderen worden daarom ook als zodanig behandeld. Het medelijden is een beetje weg... en terecht ook."

Bejaarde boeven worden volgens de Haagse aanklaagster vaak onterecht weggezet als 'zielig' of 'hulpeloos'. "Het lijkt ludiek, een oudere dame die uit een misplaatst gevoel voor vergelding met een rollator op iemand inrijdt, maar als je de bejaarde vervangt voor een stevige kerel en de rollator door een flink stuk hout wordt het bericht ineens een stuk minder geinig."

Professor Oei noemt een aantal verklaringen voor de toenemende criminaliteit onder bejaarden: eenzaamheid, lichamelijke en psychische problemen, en ontevredenheid over hun rol in de maatschappij. "En ook een puur biologische verklaring: want het functioneren van hun hersenen gaat substantieel achteruit, waardoor hun kritische oordeel vermindert en ze minder in staat zijn normen en waarden te hanteren. Ze reageren impulsiever en slaan sneller van zich af. Die agitatie bij bejaarden heeft vaak een puur fysieke reden."

Geen belemmeringen voor vervolging

Volgens Plugge zijn er geen belemmeringen om bejaarden te vervolgen. Volgens de officier kun je je afvragen waarom je ouderen zou moeten vervolgen, maar je zou net zo goed de vraag kunnen stellen waarom je ze niet zou moeten vervolgen.

Bejaardenstrafrecht 

Hoewel bejaarden momenteel hetzelfde als ieder ander worden behandeld in het strafrecht, moet er volgens hoogleraar Oei wel rekening gehouden worden met hun levensfase. Speciaal voor 75-plussers zou er een bejaardenstrafrecht moeten komen. Er zou in deze nieuwe wetgeving rekening gehouden moeten worden met hun verminderde toerekeningsvatbaarheid. "De huidige wetgeving is verouderd. Mensen worden ouder dan ooit gedacht. Onder de huidige wetgeving hebben tachtigplussers ook geen strafblad meer, want de wetgever dacht vroeger dat je dan allang dood was. Maar nu zijn bejaarden nog steeds vitaal, althans ogenschijnlijk. Maar wat betreft hun verstandelijke capaciteiten is de aftakeling al wel gaande."

In Duitsland en Engeland bestaat het bejaardenstrafrecht al langer, evenals speciale bejaardengevangenissen. "In Japan zien ze ook een enorme toename van criminaliteit onder 65-plussers. En ook in Amerika is er aandacht voor. Daarom moeten ook wij nadenken of er ouderdomsgrenzen zijn aan iemands toerekeningsvatbaarheid."

Met dank aan hartje69 voor de submit.

Utrecht dit jaar zonder Van Dijk

Gregoor van Dijk zal in 2008 niet meer in actie komen voor FC Utrecht. De aanvoerder van de Domstedelingen ondergaat morgen een buikoperatie en zal zes tot acht weken niet kunnen voetballen.

Al geruime tijd kampt Van Dijk met klachten aan zijn buikwand, toch bleef de middenvelder inzetbaar voor zijn club. "Deze week ontstonden er wederom problemen, waarop we hebben besloten om te opereren", aldus clubarts Frank van Hellemondt. "Het gaat om het plaatsen van een zogenoemd matje in de buikwand ter versteviging."

Tijger bijt schoonmaker dood in zoo Singapore

Een 32-jarige verzorger van de dierentuin in Singapore heeft vandaag zelfmoord gepleegd door in het verblijf van drie witte tijgers te springen. De roofdieren verscheurden de verwarde man ten overstaan van tientallen bezoekers van de dierentuin Bisjawit Guha.

Tegenover een lokaal radiostation verklaarde de assistent-directeur van de dierentuin dat collega's van de verzorger hebben verklaard dat Nordin Bin Montong zich vreemd gedroeg. "Vaarwel, ik zie jullie niet meer terug", zou de verzorger hebben gezegd tijdens zijn lunchpauze.

De bezoekers van de dierentuin, een van de populairste toeristische attracties van de stadstaat, reageerden vanzelfsprekend geschokt. Ze probeerden de tijgers nog af te leiden door stenen naar hen te gooien, maar dat mocht niet baten. Toegesnelde collega's van de verzorger kwamen eveneens te laat. De dierentuin is tot nader order gesloten voor publiek.

Nederlanders gek op Nederlandse merken

Nederlanders staan niet alleen en masse achter het Nederlands elftal, we zijn ook gek op typisch Nederlandse merken. We moeten er dan ook niet aan denken dat die merken verdwijnen. Volkslieveling nummer een is HEMA, zo blijkt uit onderzoek van het European Institute for Brand Management (Eurib) onder ruim duizend consumenten.

Na de HEMA (81 procent) houden we erg van Blokker (77 procent) en Kruidvat (74 procent). Opmerkelijk genoeg wordt de vierde plaats ingenomen door het NOS Journaal. "Bij de ondervraagde mannen kwam dit merk zelfs op de eerste plaats", zegt een woordvoerder. De top 5 wordt afgesloten door Albert Heijn.

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat consumenten helemaal niet blij zijn met het verdwijnen van de Postbank, die opgaat in ING, en de Postkantoren. De Postkantoren nemen op de lijst van meer dan 1300 merken een achtste plaats in. Bijna 70 procent van de mensen wil de postkantoren niet kwijt. De Postbank staat op de dertigste plaats; ING is met een positie op 342 een stuk minder geliefd.

Hema-worst: met stip op 1  (foto: ANP)

Davydenko naar halve eindstrijd Masters

Nikolay Davydenko heeft ten koste van Juan Martin del Potro de halve finales bereikt van de Masters Cup. In een onderlinge wedstrijd won de Rus vrij eenvoudig met 6-3 en 6-2.

Zijn tweede service was duidelijk minder, maar voor de rest was er weinig aan het spel van de Del Potro op te merken. Zijn forehands waren hard en zijn geplaatste ballen secuur, maar Davydenko liep op alles en hij haalde ook alles.

In het tweede bedrijf was het voetenwerk van Davydenko indrukwekkend. Del Potro probeerde met tempoversnellingen de Rus nog uit zijn concentratie te brengen, maar de Rus sloeg de partij met een lovegame in stijl af.

[Upd] Gomes van het veld gedragen

De League Cup-wedstrijd tussen Tottenham Hotspur en Liverpool eindigde voor Spurs-doelman Gomes op een vervelende manier. De Braziliaan werd in de tweede helft van het duel aan het hoofd geraakt in een poging Liverpool-verdediger Philipp Degen het scoren te beletten.

De voormalig PSV'er werd vervolgens minutenlang behandeld, waarna hij met een brace om zijn nek per brancard van het veld werd gedragen.

Tottenham Hotspur slaagde erin Liverpool uit de League Cup te knikkeren door met 4-2 te winnen. Roman Pavlyuchenko en Frazier Campbell scoorden namens de Londenaren allebei twee keer. Ryan Babel begon in de basis bij Liverpool, dat veel sterren op de bank of tribune hield.

Update 14:45 uur

De blessure van Gomes valt mee. Trainer Harry Redknapp verwacht de voormalig keeper van PSV zaterdag alweer terug tijdens de stadsderby tegen Fulham. Alleen het gebit van Gomes heeft een flinke klap gehad. Gomes werd in de tweede helft van het duel tegen Liverpool aan het hoofd geraakt in een poging Philipp Degen het scoren te beletten.

[Upd] Seizoen Van Nistelrooy voorbij

Ruud van Nistelrooy zal een medische ingreep moeten ondergaan om de exacte aard van zijn knieblessure te kunnen vaststellen. Deze beslissing werd genomen na een second opinion door specialist Richard Steadman, die Van Nistelrooy acht jaar geleden aan zijn knie opereerde.

Van Nistelrooy vloog aan het begin van deze week met een dokter van Real Madrid naar de VS om met Steadman over zijn knieblessure te praten. Uiteindelijk is er besloten om een arthroscopische ingreep te laten plaatsvinden om de exacte schade aan de rechterknie vast te stellen.

Pas na de kijkoperatie zal kunnen worden bepaald hoelang Van Nistelrooy uit de roulatie zal zijn. Eerder werd er gesproken over een afwezigheid van twee tot drie maanden.

Update @ 14:40

Voor Ruud van Nistelrooy zit het seizoen er alweer op. De spits is in de Verenigde Staten aan zijn rechterknie geopereerd en volgens zijn club Real Madrid staat hij nu zes tot negen maanden aan de kant.

Tuyp: "In de beker is alles mogelijk"

FC Volendam zorgde voor een enorme verrassing door Ajax uit het KNVB-beker toernooi te knikkeren. Spits Jack Tuyp maakte in de verlenging de beslissende 1-0.

Na afloop van het bekerduel was Tuyp dan ook dolgelukkig. "Er zijn altijd stunts in de beker en dat laten wij vanavond zien. In de beker is gewoon alles mogelijk," zei de spits tegenover de aanwezige pers.

Tuyp vond niet dat zijn ploeg had gewonnen dankzij het slechte spel van Ajax. "Als zij een slechte avond hebben, dan is dat nog maar aan ons om dat te laten zien," vond de clubtopscorer. "Je zag wel dat Ajax hier vanavond heel weinig liet zien. Aan het eind zakten wij wat meer weg en toen kregen zij de kansen. Maar in de verlenging pakten we het spel weer op en maakten we die goal."

Kraay jr. ondersteboven van succes FC Lienden

Zondaghoofdklasser FC Lienden zorgde gisteren misschien wel voor de grootste stunt in het KNVB-bekertoernooi. De ploeg van trainer Hans Kraay jr. was op eigen veld met 1-0 te sterk voor streekgenoot en eredivisionist Vitesse.

Kraay jr. maakte zijn spelers na afloop van het duel dan ook een enorm groot compliment. "Dit is toch verdiend?," stamelde hij tegenover Omroep Gelderland. "Voetbal is zo mooi. We dachten dat het niet kon worden overtroffen, alleen al spelen tegen Vitesse. We hebben zo hard gewerkt. Het was echt geweldig," aldus een dolgelukkige Kraay jr.

Tsonga verslaat Djokovic

Novak Djokovic heeft zijn derde partij bij de Masters Cup verloren. De Servier, die al zeker was een plaats in de halve finales, verloor met 6-1 5-7 en 1-6 van Jo-Wilfried Tsonga.

In de eerste set drong Djokovic de Fransman met diepgeslagen ballen ver achter de baseline. Tsonga bleek kwetsbaar te zijn op zijn tweede service en er was dan ook sprake van eenrichtingsverkeer.

In het vervolg van de partij legde de Fransman echter meer risico in zijn spel. Behalve de steun van het publiek leverde hem dat in de tweede set bij de stand 6-5 een breekkans op. Die wist Tsonga te benutten. Djokovic liet vervolgens de derde set voor wat het was en ging niet voluit, ook met het oog op zijn volgende partij.

Dries Roelvink tuint in Bananasplit-grap

Dries Roelvink zag zijn droom al helemaal uitkomen. Hij zou Gordon vervangen op het Eurovisie Songfestival, samen met Rene Froger en de nieuwbakken topper Jeroen van der Boom. Niemand minder dan Frans Bauer vroeg aan Dries of hij de missende topper wilde zijn.

Roelvink ging op gesprek omdat Gordon niet welkom zou zijn op het Songfestival. Erg lang moest de zonnebank-gebruinde zanger niet nadenken. "Ze vroegen me om de plek van Gordon in te nemen. Ik besloot het voor volk en vaderland te doen." 

Gelijk werd Dries uitgenodigd om alvast promotiefoto's te maken. Helemaal gekleed voor de foto's stond Roelvink klaar tot ineens Frans Bauer zich liet zien. "Ik stond op klompen met een haring en een plankje kaas toen Frans Bauer kwam binnenlopen" liet de wat teleurgestelde Roelvink weten aan RTL Boulevard. "Frans piste zowat in zijn broek."

De uitzending van het hilarische programma Bananasplit zal vanaf februari volgend jaar te zien zijn bij de TROS.

Met dank aan hartje69 voor de submit

Stevens content ondanks uitschakeling

PSV-trainer Huub Stevens toonde zich na afloop van de bekerwedstrijd tegen AZ een tevreden man. Ondanks de 1-0 nederlaag was hij goed te spreken over de prestatie van zijn spelers.

Deze week werd er in Eindhoven een serieuze praatsessie gehouden na de pijnlijke 1-0 nederlaag tegen NEC. In Alkmaar stond er vervolgens een veel beter PSV op het veld. Uiteindelijk moesten de Eindhovenaren zich na de verlenging toch gewonnen geven.

Desondanks is Stevens vol vertrouwen wat betreft de topper komende zondag tegen Ajax. "We hadden een goed gevoel, maar het gaat erom wat er binnen de lijnen gebeurt," aldus de Limburger. "De spelers hebben het juiste antwoord gegeven. Of je nou in goede of in slechte doen bent, uit bij AZ is het altijd moeilijk. We gaan hier met opgeheven hoofd vandaan."

Moeder (21) slacht kindjes af

Bij een groot gezinsdrama in Manchester heeft een jonge moeder haar twee kinderen bruut afgeslacht. De 21-jarige vrouw heeft haar 3 maanden oude baby en haar drie jaar oude peuter met vele messteken in hun borst om het leven gebracht. 

Ongeruste buurtbewoners hadden de Manchesterse politie gewaarschuwd omdat ze niet zeker waren over het welzijn van de kinderen. Politieagenten troffen de slachtoffertjes aan in de woning van de vrouw.

De politie is druk bezig met een onderzoek naar de oorzaak van de immense slachtpartij. "Een vrouw van 21 jaar is aangehouden en wordt momenteel ondervraagd. Een eerste onderzoek naar de omstandigheden van de moorden is nog volop aan de gang", aldus de politie.

Man geneest mogelijk van AIDS door beenmergtransplantatie

Een Amerikaanse man die aan AIDS leed, lijkt te zijn genezen, 20 maanden nadat hij een beenmergtransplantatie heeft ondergaan die normaal wordt ingezet bij de behandeling van leukemie.

Alhoewel zowel onderzoekers en de doktoren die de man behandelen waarschuwen dat er nog geen absolute zekerheid bestaat, zijn anderen ervan overtuigd dat dit een doorbraak is in de ontwikkeling van gentherapie om AIDS, dat zo'n 2 miljoen levens per jaar claimt, te bestrijden. Zo'n 33 miljoen mensen wereldwijd zijn besmet met het virus.

De man, een niet nader geïdentificeerde Amerikaan die in Berlijn woont, is al meer dan 10 jaar drager van het virus. 20 maanden na de transplantatie toont hij echter geen tekenen meer van infectie. “We verwachten nog elke dag een slechte uitslag,” aldus een van de behandelende artsen, dr. Huetter.

Vooralsnog is die slechte uitslag niet gekomen. Onderzoekers aan het Berlijnse Charite ziekenhuis en diens medische faculteit melden dat tests van zijn beenmerg, bloed en orgaanweefsels allen schoon terugkomen.

Desalniettemin zegt Dr. Andrew Badley, directeur van het HIV en immunologie onderzoekslaboratorium in de Mayo Kliniek te Rochester, Minnesota dat deze tests waarschijnlijk niet grondig genoeg zijn geweest. “Er is nog erg veel kritisch onderzoek van verschillende staaltjes nodig om met zekerheid te kunnen zeggen dat het virus niet meer aanwezig is,” Aldus Badley.

Dit is niet de eerste keer dat een beenmergtransplantatie werd ingezet in een poging een geneesmiddel te vinden voor AIDS en HIV. In 1999 verhaalde een artikel de resultaten van 32 pogingen van transplantaties tussen 1982 en 1996. In twee gevallen leek het HIV virus uitgeroeid.

De sleutel tot de behandeling is het gebruiken van beenmerg dat een genetische resistentie voor HIV infectie heeft, welke sommige mensen bezitten. Als deze mutatie, Delta 32 genaamd, door beide ouders aan de drager is doorgegeven, voorkomt dit dat HIV zich aan cellen kan hechten, door het blokkeren van CCR5, een receptor die als een soort portaal werkt.

“Ik las over de behandelingen in 1996, toevallig,” zo vertelt Huetter. “Ik herinnerde me het en ik bedacht me dat dit wel eens zou kunnen werken.” Zo’n 1 op de 1000 Europeanen hebben de Delta 32 mutatie doorgekregen van beide ouders.

Anthony Fauci, directeur van het Nationaal Instituut van allergieën en besmettelijke ziektes, gebaseerd in de V.S., zegt dat de procedure te gevaarlijk en te duur is om op dit moment in te zetten als eerstelijns behandeling. Maar het zou wel onderzoekers kunnen inspireren om gentherapie toe te passen als hulpmiddel om HIV te blokkeren of te onderdrukken. “Het zet het concept dat als je de expressie van CCR5 kunt blokkeren, misschien door gentherapie, dat je wellicht de replicatie van het virus kunt voorkomen, kracht bij,” zegt Fauci.

David Roth, professor op het gebied van epidemiologie en internationale collectieve gezondheid te Londen, meldt dat het toepassen van gentherapie als betaalbare en effectieve behandeling nog in de kinderschoenen staat. “We hebben nog een lange weg te gaan wat dat betreft want de mutatie zou nog negatieve bijkomstigheden kunnen hebben waar we nog niets van weten.”

Zelfs voor de vooralsnog genezen patiënt in Berlijn betekent dat door het gebrek aan begrip van waarom zijn AIDS is verdwenen, zijn toekomst nog verre van zeker is. “Het virus is achterbaks,” zegt Huetter. “Het kan altijd opnieuw zijn kop opsteken.”

Met dank aan godigita voor het vertalen en herschrijven van de submit

Nintendo legt namen mogelijke DS-producten vast

Op 30 september en 1 oktober heeft Nintendo een hele reeks namen gepatenteerd die gerelateerd zijn aan de DS en DSi. De Japanse organisatie die verantwoordelijk is voor dergelijke registraties heeft onlangs een complete lijst gepubliceerd. Nintendo heeft nog geen producten of diensten aangekondigd die één van de veertig namen op de lijst gebruikt. Ook is niet bekend of dit ooit gaat gebeuren of dat Nintendo slechts alle rondzwervende ideeën uit voorzorg heeft vastgelegd. De namen kunnen echter wel een indicatie zijn dat van de DSi een multimedia-apparaat wordt gemaakt, met namen als DSiChannel, DSiStation, DSiNews, DSiMovie en DSiMusic.



De complete lijst met geregistreerde namen luidt als volgt:

DSiChannel
DSiStation
DSiNews
DSiMovie
DSiMusic
DSiMail
DSiMode
DSiVision
DSiTsuushin (DSiCommunication)
DSArcade
DSBook
DSCreator
DSClub
DSCommunity
DSCooking
DSDiary
DSeye
DSFamily
DSFriend
DSLife
DSLive
DSLibrary
DSmobile
DSMap
DSNavi
DSNet
DSPhone
DSPlus
DSPoint
DSSchool
DSSpeak
DSShop
DSShopping
DSTrainer
DSTime
DSWalk
DSZone
MyDS
CatchDS
ShotDS

Ruiten stadion Fortuna Sittard ingegooid

De mogelijke fusie tussen Roda JC en Fortuna Sittard blijft voor een hoop onrust zorgen in Zuid-Limburg. In de nacht van woensdag op donderdag werden de ruiten van het stadion van Fortuna ingegooid, aldus de plaatselijke politie.

Een groep van tien personen was verantwoordelijk voor deze daad. Toen de politie bij het stadion aankwam, waren de daders reeds verdwenen.

Sinds bestuurders van Fortuna Sittard en Roda JC woensdag bekendmaakten dat er serieus over een fusie wordt nagedacht, heerst er een gespannen sfeer in Zuid-Limburg. De fans van beide clubs zijn faliekant tegen een samengaan.

Bestuurders van beide clubs en de Limburgse gouverneur Leon Frissen hebben gezegd dat ze bedreigd worden. De politie houdt momenteel de woningen van voorzitter Servé Kuijer en directeur Huub Narinx van Roda JC scherp in de gaten.

Kamer aanvaardt excuses Aboutaleb

De Tweede Kamer heeft vandaag de excuses aanvaard van staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken), nadat die ruiterlijk erkende dat hij als bewindspersoon niet zijn handtekening had mogen zetten onder een interne email van de PvdA.

VVD'er Atzo Nicolaï had het debat aangevraagd. Hij verweet Aboutaleb dat hij zijn rollen als dienaar van zijn partij en van de Kroon door elkaar had gehaald. De hele Tweede Kamer was het daarmee eens.

Aboutaleb had een email ondertekend aan lokale PvdA-bestuurders. Hen werd erop gewezen dat ze goede sier konden maken met een besluit om de minima voor de kerst 50 euro te geven.

Rebellen rukken op naar geplunderde stad Congo

Rebellen in de Democratische Republiek Congo (RDC) zijn vandaag opgerukt naar de buitenwijken van de stad Kanyabayonga in het oosten van het land. Dat hebben getuigen en rebellen laten weten.

Bertrand Bisimwa, een woordvoerder van de rebellenbeweging CNDP, zei dat strijders voor Kanyabayonga staan. Hij liet weten dat de rebellen bij de opmars nauwelijks tegenstand van het regeringsleger ondervonden.

Eerder deze week beschuldigden de Verenigde Naties het Congolese regeringsleger van plunderingen en het schenden van mensenrechten in Kanyabayonga en verschillende andere plaatsen in het oosten van Congo.

Kanyabayonga is strategisch van belang. Het ligt op een kruispunt van belangrijke wegen in de provincie Noord-Kivu in het oosten van Congo.

Congolezen op de vlucht  (foto: ANP)

Veel slachtoffers door Afghaanse zelfmoordaanslag

Een zelfmoordaanslag in het oosten van Afghanistan heeft vandaag aan zeker tien Afghaanse burgers het leven gekost. Ook een Amerikaanse militair kwam om het leven. Verder raakten 58 personen gewond.

Dat heeft het Amerikaanse leger in Afghanistan laten weten. Eerder werd nog gerept van twintig doden, maar die mededeling werd later ingetrokken.

De aanslag was gericht tegen een konvooi van buitenlandse militairen, dat over een weg reed in de omgeving van de stad Jalalabad, nabij de grens met Pakistan. De zelfmoordenaar reed met zijn met explosieven beladen auto in op het konvooi op het moment dat de voertuigen een drukke markt passeerden.

Afghanistan wordt op het moment getroffen door de zwaarste golf van geweld sinds een internationale troepenmacht in 2001 het radicaal islamitische Talibanbewind omver wierp. Elders in het land, in de zuidelijke provincie Helmand, vonden woensdag twee Britse militairen tijdens een patrouille de dood toen hun voertuig werd opgeblazen door een bom.

Groot-Brittannië verloor 124 militairen sinds 2001. Het heeft achtduizend militairen gestationeerd in Afghanistan en is daarmee na de Verenigde Staten het land met de meeste soldaten daar.

ISAF in Afghanistan  (foto: ANP)

Wheel of Time boeken krijgen eigen games

Red Eagle Entertainment is van plan om The Wheel of Time-serie van auteur Robert Jordan te vertalen naar meerdere games. Deze fantasy-serie is wereldwijd erg populair en heeft wereldwijd al 44 miljoen exemplaren verkocht. Naast de games staat er ook een film in de planning rond het eerste boek uit de serie "Eye of the World".

Het is niet de eerste keer dat de serie als game verschijnt. In 1999 was The Wheel of Time bijvoorbeeld al te vinden als actiegame op de PC. Er is nog niet veel bekend over de aankomende games, behalve dat het de bedoeling is dat ze op pc, consoles en handhelds uit gaan komen. Tevens moet er naast de gewone games een MMORPG op de markt komen. De games zullen ontwikkeld worden door Red Eagle Games, een studio die door Red Eagle Entertainment speciaal is opgericht voor deze games.



Forse omvang taille riskant voor vijftiger

Een forse taille verhoogt de kans op overlijden. Dat geldt voor vijftigers, of ze nu slank of dik zijn. Dit concluderen Nederlandse onderzoekers in een artikel in de vandaag verschenen editie van het tijdschrift New England Journal of Medicine.

De onderzoekers van de EPIC-studie volgden tien jaar lang 360.000 deelnemers tussen 50 en 60 jaar. "We wisten al dat buikvet slecht was", verklaart epidemioloog Petra Peeters van het UMC Utrecht. "Maar voornamelijk bij dikke mensen. Dik zijn en een grote tailleomvang hangen nauw samen.

Daarom hadden we dit grote onderzoek nodig om te bewijzen dat tailleomvang, ook los van dik zijn slecht is. Bovendien laat het onderzoek zien dat een grotere tailleomvang ook bij dunne mensen en mensen met een normaal gewicht een rol speelt.
"

Vrouw wijst aanzoek af op radio 3FM

Wat een romantisch moment op de radio had moeten worden werd vanochtend op 3FM een chaotische deceptie. Ene Frank wilde met behulp van Giel Beelen en Paul de Leeuw zijn vriendin Anja ten huwelijk vragen.

Anja, die basisschoollerares is werd met moeite aan de telefoon gehaald. Toen ze uiteindelijk toch aan de lijn was en de vraag der vragen gesteld kreeg zei ze echter keihard nee. Een tegenvaller voor Frank, vooral toen bleek dat de leerlingen van Anja ook al wisten dat ze niet wil trouwen. Opmerkelijk detail: Anja ligt nog in een scheiding en gaat in december samenwonen met Frank. Uiteindelijk zei Anja toch maar toe te trouwen, al ging het niet van harte. Het fragment kun je hier beluisteren.

Het autosportmoment van sasquatsch

FOK!sport vroeg naar jouw autosportmoment van 2008. Zo stuurde sasquatsch zijn verhaal over de laatste Grand Prix van 2008. Wil jij ook jouw moment delen, stuur dan een e-mail naar sport@fok.nl o.v.v. Mijn moment van 2008, of PM naar foksport. Het vorige moment was van eNGine10.


Hamilton? Massa? Nee, toch Hamilton kampioen!

Eindelijk de laatste Grand Prix van het seizoen. Ik ging er eens goed voor zitten om te zien hoe Lewis Hamilton in het hol van de leeuw zijn kampioenschap veilig ging stellen. Iets wat hij allang gedaan zou moeten hebben. Ik baalde al meerdere wedstrijden dat die Ferrari's op allerlei manieren (bewust of onbewust, dat wil ik hier buiten beschouwing laten) in de race gehouden werden. En dan nog maar niet te spreken over die regel dat als je een onterechte gewonnen plaats niet meteen (goed) terug geeft, dat je een drive through krijgt. Hoe moet je dat als coureur weten of het wel of niet terecht is. Door de regels van de Indycar Series hier toe te passen, waarbij de wedstrijdleiding aangeeft dat je een plek moet teruggeven, had Hamilton zowel in Frankrijk als in België meer punten gehaald en hoefde die laatste race niet meer zo zenuwslopend te zijn.

Maar goed, het mocht niet zo zijn en dus moest Lewis in die laatste race ervoor zorgen dat hij bij de eerste vijf reed. Leek me niet zo moeilijk, dacht ik zo. Al na de kwalificatie had ik er het volste vertrouwen in dat uitgezonderd mechanische pech Hamilton makkelijk het podium moest kunnen halen. Trulli vormde geen enkel gevaar en kon er alleen ervoor zorgen dat de Ferrari's in het begin zouden uitlopen en dat de rest een tijdje achter hem ging rijden. Zelfs de regen leek mij in het voordeel van Hamilton te zijn daar Massa al meerdere keren dit seizoen had laten zien problemen te hebben met de Ferrari in de regen.

Zoals verwacht hield de Trulli-Train in het begin iedereen behalve Massa op. Hamilton op een keurige vierde plaats achter Trulli en Räikkönen. Na de eerste serie pitstops waarbij iedereen zijn banden wisselde voor 'slicks' lag Hamilton nog steeds op koers, nu echter vijfde omdat zowel Vettel als Alonso geprofiteerd hadden van een vroege stop. Trulli was zoals verwacht verdwenen. Dus nog steeds niets om me zorgen over te maken. Ook na de tweede serie pitsstops lag Hamilton vijfde, maar wist ik in ieder geval dat Vettel nog een keer naar binnen moest, omdat hij erg vroeg zijn tweede stop maakte. En dat gebeurde dus ook. Hamilton lag vierde achter Massa, Alonso en Räikkönen. Het had geen zijn om Räikkönen aan te vallen, omdat er dan de kans bestond dat Räikkönen zich erg breed ging maken en ze er beiden samen af zouden gaan. "Neem geen risico", dacht ik nog. Maar ik hoefde niets te vrezen. Hamilton deed geen enkele poging om Räikkönen aan te vallen.

Pak 'm beet zes ronden voor het einde begon het weer te regenen en (bijna) iedereen ging naar binnen ging voor intermediates. Van de toppers gingen eerst Kovalainen, Alonso en Räikkönen, als snel gevolgd door Hamilton en Vettel en later ook Massa. Nadat de serie pitsstops voorbij was lag Hamilton nu vijfde omdat beide Toyota's de gok namen en niet binnen kwamen. Glock lag nu vierde. Maar er was dus nog steeds niets aan de hand.

Totdat Kubica twee ronden voor het einde blijkbaar in de regen weer vaart zijn BMW kreeg, want hij haalde achtereenvolgens Vettel en Hamilton in. Deze laatste liet zich daarbij blijkbaar zo verrassen dat hij de volgende bocht te wijd nam waardoor Vettel er ook voorbij kon.

"OH NEE, niet weer", dacht ik, terugdenkend aan de finale vorig jaar. Toen vergooide Hamilton zijn kampioenschap door het per ongeluk inschakelen van de pitlimiter.

Hamilton lag nu zesde, en geen kampioen. Nog maar twee ronden. Waar was Glock? Die kon op zijn slicks toch niet voor blijven. Spa had al aangetoond dat je in de laatste ronden nog makkelijk in twee ronden een pitsstop goed kon maken. Hoever lag Glock eigenlijk voor? Zoveel kon dat toch niet zijn? Voor de laatste pitstops lag hij nog 20 seconden achter Hamilton. En Vettel was toch ook nog te pakken?

Kom op Lewis, ríjden! Nu moet je laten zien dat je de beste bent en Vettel weer kan terug pakken. Het zal toch niet zo zijn dat je net zoals vorig jaar het WK op een punt verliest.

Nog één ronde. Balend dat Hamilton niet echt aan Vettel voorbij komt, vraag ik mij af waar Glock toch blijft. De ene na de andere achterblijver wordt moeiteloos ingehaald door zowel Vettel als Hamilton. "Vettel, maak een fout! Ga te wijd of zo", denk ik bij mezelf. En waar is Glock? Massa wordt afgevlagd als winnaar van de race. Nog een paar bochten, nog enkele achterblijvers.... en een Toyota. Is dat ... Glock ... of Trulli...? Nee het kan Trulli niet zijn. Die lag een paar ronden geleden nog vlak achter Hamilton. Dus is het Glock? Bij Ferrari juichen ze al. En bij McLaren ook?! Die Pussycat Doll in ieder geval. Hadden ze het ook gezien, dat Hamilton een Toyota inhaalde? Blijkbaar wel. En blijkbaar is het inderdaad Glock. En daar gaan ze over de finish. Vettel vier, Hamilton vijf. En dan pas Glock.

YES!!!!!!!!!!

Hamilton is wereldkampioen. En nu zien ze het bij Ferrari ook. Wat een geweldig gezicht is dat (op dat moment). Denken dat je het hebt en dan in de laatste bochten het kampioenschap alsnog niet binnenhalen. Gezien de hulp die Ferrari in mijn ogen kreeg van de FIA gedurende het seizoen vond ik het op dat moment niet meer dan terecht. Achteraf vond ik het wel jammer voor Massa, dat hij eerst dacht dat hij gewonnen had en toen weer bleek van niet.

Wat een geweldige finale. Nog nooit heb ik zo'n spannende F1-finale gezien. En ik volg al zo'n 30 jaar de F1. Vaak was de wereldkampioen al voor de laatste race bekend en wanneer dat niet zo was dan was het al snel duidelijk (en zeker in de laatste ronden) wie het zou gaan worden. Maar nu, met in de laatste ronden van het seizoen eerst Hamilton dan Massa en tenslotte toch weer Hamilton als kampioen, nee, dat heb ik bij mijn weten nog niet eerder gezien.

Ik heb die laatste ronden in de dagen erop nog een paar keer teruggezien en nog steeds giert er een adrenaline stoot door mijn lichaam als ik er alleen maar aan denk.

Hoewel ik de races dit seizoen op een enkele uitzondering na niet echt spannend vond, vergoedde deze race heel veel. En nu maar hopen dat het hele seizoen volgend jaar, met de nieuwe regels voor vleugels, banden en KERS, net zo spannend wordt.


sasquatsch

USB 3.0 komt in 2009 en is een stuk sneller dan 2.0

Voor ons gamers is de snelheid waarmee data van punt A naar B gestuurd wordt van enorm belang. De aankomende USB-standaard USB 3.0 moet er voor zorgen dat je nog sneller data over kan zetten via de USB-poort. Maar hoeveel sneller is USB 3.0 nu precies?


USB 3.0 Mini-B connector

USB 3.0 geeft je een data-transfersnelheid van 600 MB/s volgens de standaard en hoewel dat wel leuk klinkt, heb je meer aan praktijktesten. De heren testers gingen een film van 25GB kopiëren met behulp van USB 1.1, 2.0 en 3.0 en zetten de resultaten voor je op een rijtje. De oudste editie had 9,3 uur nodig om de film te kopiëren, terwijl USB 2.0 daar 13,9 minuten voor nodig had. Het kopiëren via USB 3.0 was met een luttele 70 seconden klaar.


USB 3.0 Standard-A connector

In 2009 zullen de standaarden vrijgegeven worden voor producenten en de verwachting is dat de eerste apparaten die USB 3.0 ondersteunen eind 2009, begin 2010 op de markt zullen verschijnen. Dit betekent niet dat je deze apparaten alleen in een poort kan steken die USB 3.0 ondersteunt, de verbinding is volledig backwards compatible, alleen haal je dan niet de snelheden die USB 3.0 je biedt.

Zakt Sinterklaas door de Rijnkade?

Aankomende zaterdag zal Sinterklaas met zijn Pieten aanmeren in Arnhem, maar kan de Rijnkade dit wel aan? De PvdA in de Arnhemse gemeenteraad zegt haar hart vast te houden wanneer de honderden kinderen die met hun ouders naar de intocht van de Sint komen kijken op de kade staan.

"Dit is een groot evenement en dat zorgt voor extra druk op de kade. Sinterklaas komt op zijn paard met allemaal Zwarte Pieten. Er loopt een muziekkorps en dan heb je nog iedereen die komt kijken. Je moet er toch niet aan denken dat er net als eerder dit jaar weer iemand doorheen zakt", aldus PvdA-raadslid Truus Vink-Schutte.

Ter hoogte van de Nieuwstraat viel in mei dit jaar een jong stelletje plotseling twee meter naar beneden toen de kade het onder hun voeten begaf en eind vorige maand ontstond er weer een nieuw gat in de kade. Bij de PvdA is het vertrouwen in de veiligheid van de kade helemaal gedaald sinds er vorige week ook nog een lekkage werd ontdekt in de waterleiding onder de Rijnkade. Deze lekkage is dan inmiddels wel gedicht, maar Vink is van mening dat de situatie niet verbeterd is.

De gemeente Arnhem stelt dat er absoluut geen sprake is van een onveilige situatie. Zij ziet de komst van Sinterklaas aankomende zaterdag dan ook vol vertrouwen tegemoet. "Als er ook maar enig gevaar zou zijn, dan zouden wij Sinterklaas nooit op die plaats laten aankomen", zegt een woordvoerder. De verzakkingen hebben op een ander deel van de Rijnkade plaatsgevonden, zo laat de woordvoerder weten. "Daar is de wand gewoon slecht en daardoor spoelt wel eens wat zand weg. Dat probleem wordt volgend jaar aangepakt. Maar waar de Sint aankomt is een nieuwe damwand geplaatst."

Ondanks het verweer van de woordvoerder en de getroffen maatregelen blijft de PvdA haar twijfels houden. "Ik hoop dat de gemeente gelijk heeft. Maar je zou zeggen: neem het zekere voor het onzekere en zoek een alternatieve locatie", aldus Vink.

Met dank aan hartje69 voor de submit.

 

Knokken in de sneeuw met snowboard-spel Snowboard Riot

De mensen van Hudson komen met een nieuwe WiiWare snowboard-game, genaamd Snowboard Riot. Zoals de naam al doet vermoeden, betreft het hier geen gewoon snowboard-spel. Het is de de bedoeling dat je je tegenstanders van de baan ruimt met kogels, mijnen en andere leuke dingen. Knokken in de sneeuw dus!

Het spel ondersteunt het balance board en is te spelen met vier vrienden. Over de releasedatum is nog niets bekend. Hier onder vind je wat screenshots.




Lieve Preaper...

Jij (en vele anderen) vragen zich vaak af als ze Onzin open hebben staan: "Wat is dit toch???"

De naam boven het vakje is een subtiele hint: "Weblog submit".... Je kan en mag het gebruiken als je een bijzonder leuk topic tegen komt in Onzin die je graag wil delen met de rest van normale FOK!kers die nooit in Onzin komen. Of misschien heb je een leuk linkje naar een grappig filmpje, foto of site... Leef je uit, druk op die submitknop en voordat je het weet staat het misschien wel op de weblog.

EA presenteert EA Sports Active voor de Wii

Nederland is net als de rest van de wereld erg bewust bezig met de gezondheid. Lightproducten zijn populairder dan ooit en ook groenten en fruit worden meer verkocht dan vijf jaar geleden. EA springt nu in op deze rage door EA Sports Active uit te brengen voor de Wii.

In tegenstelling tot Wii Fit maakt deze game geen gebruik van een Balance Board, maar van twee banden die gemaakt zijn van neopreen en verbonden worden met de Wiimote en Nunchuck en een rubberen band die gebruikt wordt bij krachtoefeningen. Het Balance Board zal wel ondersteund worden. De game zal in de lente van 2009 uitkomen in de VS, een Europese release is vooralsnog onbekend.

De game zal meer dan 20 verschillende sporten bevatten, waaronder boksen en hardlopen, waarbij je begeleid wordt door een persoonlijke trainer. Daarnaast zal de game statistieken over je calorieverbruik weergeven, een afvalprogramma in 30 dagen en aanpasbare oefeningen bevatten. Bij de game zul je bovendien een boek over voeding ontvangen.

EA zal de game blijven ondersteunen door regelmatig updates en nieuwe randapparatuur uit te brengen. EA Sports heeft ook plannen voor andere versies, zoals EA Sports Active Soccer. De Active-lijn wordt gesteund door Bob Greene, de trainer van Oprah Winfrey.

Kun je de trailer niet zien, dan kun je hier klikken.

Moslimscholen schieten tekort

De Islamitische scholen in ons land schieten ernstig tekort. Op de helft van deze scholen is de kwaliteit van het onderwijs zwak tot zeer zwak en veel schoolbesturen (86 procent) maken zich schuldig aan financieel wanbeheer. Deze conclusies worden getrokken uit onderzoek van de staatssecretarissen Dijksma en Van Bijsterveldt (Onderwijs).

Het onderzoek vond plaats onder de 41 islamitische basisscholen en twee middelbare scholen die ons land rijk is. De bewindsvrouwen maken zich naar aanleiding van het onderzoek grote zorgen, aangezien kinderen de dupe zijn: het onderwijs dat zij verdienen wordt hen op deze manier ontnomen.

Onder de maat 

Wanneer de prestaties van de islamitische basisscholen vergeleken worden met die van andere basisscholen, blijkt dat op bijna de helft van de islamitische basisscholen slechte lessen worden gegeven. Op andere basisscholen is dat op 'slechts' elf procent het geval. Ook het onderwijs op de twee islamitische middelbare scholen in Amsterdam en Rotterdam kan als zeer zwak worden getypeerd.

Op de islamitische scholen hebben de ouders vaak weinig te zeggen. De schoolbesturen dulden vaak geen inspraak en de helft van de scholen heeft niets geregeld op het gebied van medezeggenschap.

Schoolreisje naar Mekka 

De staatssecretarissen willen de besturen die verdacht worden van strafbare feiten hard aan gaan pakken. Ze willen 4,5 miljoen euro overheidsgeld terugvorderen, wegens de financiële onregelmatigheden op de scholen. Er is al aangifte gedaan door de staatssecretarissen tegen islamitische scholen in Heerlen, Helmond en Almere. Ook tegen de Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun is aangifte gedaan. Het schoolbestuur, personeel, ouders en leerlingen van deze school gingen meerdere malen op reis naar Mekka van geld dat eigenlijk aan lesgeven besteed diende te worden.

Het onderzoek wees ook uit dat er bij de islamitische scholen mensen op de loonlijst stonden die daar helemaal niet werkzaam waren. Ook werd het vervoer van leerlingen uit de overheidsbijdrage betaald terwijl deze bijdrage daar helemaal niet voor bedoeld is. Slechts drie van de scholen hadden hun financiën op orde.

Hard optreden

Dijksma en Van Bijsterveldt hebben het onderzoek uit laten voeren naar aanleiding van het faillissement vorig jaar van de drie Amsterdamse Sibabasisscholen en geluiden over de zwakke As Siddieq-school in Amsterdam. De uitkomsten van het onderzoek worden vandaag gepresenteerd. Dijksma en Van Bijsterveldt hebben al laten weten dat zij alles in het werk zullen stellen om schoolbesturen waarvan bewezen wordt dat zij een wanbeleid voerden, uit hun functie te zetten.

Met dank aan FOKwa voor de submit.

SNS Reaal krijgt kapitaalinjectie

SNS Reaal krijgt een kapitaalinjectie van 750 miljoen euro van de Nederlandse staat. Dat maakte de bankverzekeraar vandaag bekend. SNS Reaal is daarmee de derde Nederlandse financiële instelling die gebruikmaakt van het steunfonds van minister Bos (Financiën).

In ruil voor de kapitaalinjectie krijgt de staat waardepapieren waarover SNS Reaal een rente moet betalen van 8,5 procent. De transactie heeft dezelfde opzet als die met bankverzekeraar ING en verzekeraar Aegon. Deze concerns kregen eerder injecties van respectievelijk 10 miljard euro en 3 miljard euro om de kapitaalbuffers te versterken.

Het eigen vermogen van SNS Reaal wordt extra verstevigd door een injectie van 500 miljoen euro door de Stichting Beheer SNS Reaal. In totaal trekt SNS Reaal daarmee 1,25 miljard euro aan vers kapitaal aan. SNS leed door de onrust op de financiële markten een verlies van 88 miljoen euro in het derde kwartaal.

Arcade Hits collectie krijgt drie nieuwe titels

De Xbox Live Arcade Hits collectie krijgt er drie nieuwe titels bij. Het betreft hier Ultimate Mortal Kombat, Worms en Feeding Frenzy.

De games gaan 400 Microsoft points kosten, wat ongeveer een prijsdaling is van 50%. De exacte datum van toevoeging is nog niet bekend, maar een officiële bevestiging hiervan wordt snel verwacht. Klik hier voor de hele Arcade Hits lijst.



Worms wordt toegevoegd aan de Arcade Hits

[Update] Volgens de site van Microsoft zijn de games nu beschikbaar voor 400 Microsoft punten.


Seksuele opvoeding schiet tekort

Kinderen beginnen zich al op jonge leeftijd te ontwikkelen. Zo ontdekken baby's hun geslachtsdeel, raken kleuters elkaar op intieme plaatsen aan of beginnen zij met masturberen en basisscholieren spelen doktertje of tongzoenen.

Seksueel gedrag van kinderen uit zich in verschillende vormen, zo blijkt uit het onderzoek 'De seksuele opvoeding van jonge kinderen' van pedagoge Channah Zwiep. "Leidsters zien bijna dagelijks seksueel getint gedrag binnen de groepen. Ze beseffen dat ze er iets mee moeten doen, maar weten vaak niet hoe. Ouders zijn als snel bang dat hun kind 'niet normaal' is", aldus Zwiep in het AD.

'Normaal' gedrag 

Het is voor opvoeders moeilijk in te schatten wanneer gedrag 'normaal' is op een bepaalde leeftijd. Ouders die hun peuter 'betrappen' terwijl deze met een rood hoofd en al hijgend tegen een knuffelbeer oprijdt, willen snel de deur dicht doen. Kleuters die samen naar het toilet gaan of elkaar betasten wordt voorzichtig uitgelegd dat zulk gedrag niet de bedoeling is. Volgens Zwiep rust er nog een taboe op seksualiteit bij kinderen.

"Ouders en crècheleidsters worden er vaak door overvallen en reageren ad hoc. Een moeder vertelde dat zij wél met haar dochter in bad gaat, maar haar man niet. Dat wordt als raar gezien. Sommige kinderen zien hun ouders nooit bloot en in bepaalde culturen is het al helemaal niet bespreekbaar." Meer openheid kan volgens Zwiep helpen. Wanneer seksueel gedrag van kinderen wordt gesignaleerd, moeten de dingen benoemd en besproken worden. Ook moet er volgens Zwiep de mogelijkheid bestaan om vragen te stellen en beantwoorden.

Grenzen

Het is echter lastig om aan te geven wanneer de grens door een kind overschreden wordt. Zwiep geeft aan dat de seksuele ontwikkeling in een aantal fasen verloopt: "Peuters op de crèche gaan vaak samen plassen. Dan zien ze elkaar bloot. Dat is een simpele, basale situatie. Ze giechelen, raken elkaar aan en hebben vragen. Het is de leeftijd waarop ze zich bewust worden van verschillen tussen jongens en meisjes," zegt Zwiep. "Op de kleuterleeftijd spelen ze doktertje of vadertje en moedertje. Op de basisschool merken ze dat seks iets geheimzinnigs is. Vanaf een jaar of 8 zijn ze bewust van wat ze zien op tv en internet. Spelletjes worden uitdagender en ze verleggen grenzen."

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen 

Veel ouders denken dat ze pas met seksuele voorlichting moeten beginnen als het kind ongeveer acht jaar is. Volgens Zwiep is dit onterecht, want seksuele voorlichting kan niet vroeg genoeg gegeven worden. "Kinderen krijgen veel informatie over seks via vriendjes, tv, internet. Het gaat om meer dan alleen gerichte voorlichting geven. Ouders moeten ook het voorbeeld geven. Laat zien dat je knuffelig bent."

Kinderen moeten echter wel gecorrigeerd worden wanneer zij de veiligheids- of gezondheidsnorm overschrijden. Ook moeten de kinderen wel respect blijven tonen. Het is volgens Zwiep van belang dat seksuele opvoeding net zo normaal is als voorlezen en liedjes zingen. Zwiep geeft aan dat er te weinig kennis over het onderwerp is, waardoor de seksuele opvoeding tekort kan schieten. "Het zou een thema moeten zijn in algemene handboeken over opvoeding."

Consultatiebureaus 

Volgens Zwiep hebben organisaties die kinderopvang verzorgen wel protocollen bij seksueel misbruik, maar is er geen pedagogisch beleidsplan voor de seksuele opvoeding. Consultatiebureaus zouden ook een belangrijke rol kunnen vervullen, omdat zij bijna alle ouders bereiken. Naast de folder over taalontwikkeling zou er ook een over seksuele ontwikkeling meegegeven moeten worden, vindt Zwiep. "De wijze waarop je nu reageert, heeft effect op hoe kinderen later met seksualiteit omgaan. Net als je een kind leert veilig in het verkeer te fietsen, willen we hen ook leren omgaan met seksualiteit."

Met dank aan DJMO en hartje69 voor de submit.

CryEngine 2 brengt Merchants of Brooklyn tot leven in trailer

Dat de CryEngine 2 indrukwekkende beelden voort kan brengen hebben we intussen mogen aanschouwen, maar wanneer deze engine wordt gebruikt voor een stijl die wat meer aan Crackdown doet denken zul je je vast afvragen hoe dit uit de verf komt. Over het spel is nog niet veel bekend naast onderstaande trailer, wel kun je aan deze trailer zien dat het spel waarschijnlijk bol komt te staan van over-the-top shooter actie, waarin niet altijd geschoten wordt om je tegenstanders om te leggen.



Paleo Interactive zoekt nog een uitgever voor het spel, maar zij plannen een release in 2009. Het spel wordt ontwikkeld voor de PC en 360. Wanneer er meer informatie over deze game opduikt laten we je dat uiteraard meteen weten.

Rotterdam wil toch databank Antillianen en Arubanen

Eerder deze week maakte Minister Vogelaar (Integratie) op Curaçao nog bekend dat zij afziet van de Verwijsindex Antillianen. Rotterdam wil echter vasthouden aan de speciale databank voor Antilliaanse en Arubaanse jongeren die met de politie in aanraking zijn geweest.

Rotterdam en de andere twintig gemeenten die al met de Verwijsindex Antillianen werken, vinden dat de databank een belangrijk middel is in de strijd tegen de Antilliaanse probleemjongeren. "We hebben het dan over zaken als schooluitval en criminaliteit", aldus een gemeentewoordvoerder. "Tegen de tijd dat de jongeren in beeld komen, verhuizen ze naar een andere stad. Zo kunnen we iedere keer van voor af aan beginnen."

De Verwijsindex Antillianen moeten het voor de 21 gemeenten met een grote Antilliaanse gemeenschap mogelijk maken meer te weten te komen over de probleemjongeren. Van het initiatief van Vogelaars om van de Verwijsindex Antillianen een Verwijsindex Risicojongeren te maken wordt Rotterdam niet enthousiast.

"Er mag geen tempo worden verloren en de etniciteit van de jongeren moet er in worden opgenomen." In de nieuwe index zullen hulpverleners 'gestimuleerd' in plaats van verplicht worden om de herkomst van de jongeren op te nemen. "We gaan alleen akkoord als in de index voor risicojongeren hetzelfde kan als in de Antillianenindex."

Met dank aan DJMO voor de submit.

Boek: Forensisch Onderzoek voor Dummies

We hebben het allemaal wel eens gezien. Het lijk van een onbekende wordt gevonden, de lijkschouwarts schat het tijdstip van overlijden in aan de hand van de lichaamstemperatuur. Eventueel weet hij ook nog wat te vertellen over de mogelijke doodsoorzaak. Gespecialiseerde rechercheurs speuren nog wat verder en verzamelen cruciaal bewijs. In het lab snorren de apparaten nog even door, de printer komt uit stand-by terwijl de gcms (gaschromatograaf met massa-spectrometer) net pas het monster heeft ontvangen. Een ander lab levert zo mogelijk nog sneller de resultaten van het DNA-onderzoek en de vingerafdrukken wijzen de onderzoekers naar een aantal onopgeloste misdaden en de mogelijke identiteit van het slachtoffer. Een scenario dat uitstekend kan passen in één van de vele series over politiespeurwerk, al dan niet toegespitst op het forensisch onderzoek.

Kuitblessure voor Wapenaar

Sparta-doelman Harald Wapenaar moest woensdag in het bekerduel met sc Cambuur de strijd al vroeg staken. De ervaren goalie van de Kasteelclub verrekte tijdens de wedstrijd zijn rechterkuit.

Wapenaar hield het nog korte tijd vol, maar besloot uiteindelijk in overleg met fysiotherapeut Marc Haak zich te laten vervangen door Cor Varkevisser.

Sparta, dat met 2-1 won van de ploeg uit Friesland, kreeg de afgelopen weken sowieso al enkele flinke tegenvallers te verwerken wat betreft blessures. Sander van Gessel ontbreekt de komende weken vanwege een schouderblessure, terwijl Edwin van Bueren tijdens een training zijn been brak.

Vuurspuwende schorpioen in trailer Necrovision

Ondanks dat de twee wereldoorlogen die onze planeet heeft gekend niet zo prettig waren om mee te maken, vinden sommige developers toch dat het allemaal niet morbide genoeg is geweest. De tweede wereldoorlog kon op wat extra occulte praktijken rekenen in games als Wolfenstein en nu mag Necrovision laten zien hoe gruwelijk de eerste wereldoorlog had kunnen zijn. Als je benieuwd bent wat je je hierbij voor moet stellen hoef je niet langer te wachten, beeldmateriaal volgt hieronder.



Necrovision zal in 2009 voor de PC en 360 verschijnen, begin dus je 'trigger-finger' alvast weer te trainen.

Voorrang ziekenhuis voor 900 euro

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft laten weten het onaanvaardbaar te vinden dat patiënten tegen betaling voorrang krijgen bij een medische behandeling in het Kennemer Gasthuis. Het Haarlemse ziekenhuis heeft over de voorrangsregeling afspraken gemaakt met zorgbemiddelingsbureau QMS, aldus de NOS vandaag op basis van een interne brief van de Raad van Bestuur. 

De handelswijze past volgens het CDA niet in de systematiek van de Zorgverzekeringswet. "Het is niet solidair," aldus CDA-kamerlid Margreeth Smilde vandaag in het Radio 1-journaal. Volgens de SP is het een vorm van omkoping en fractievoorzitter Agnes Kant spreekt van 'voorkruipzorg'. Ook de PvdA is het niet eens met deze handelswijze. Eelke van der Veen (PvdA) heeft laten weten 'een bom onder het stelsel' te zien als deze handelswijze gangbaar wordt.

Het Kennemer Gasthuis zegt zich van geen kwaad bewust te zijn. Harry Luik, voorzitter van de Raad van Bestuur, heeft laten weten dat het volgens hem gaat om een logisch gevolg van de invoering van marktwerking in de zorg. "Marktwerking heeft iets in zich van vraag en aanbod bij elkaar brengen." De Nederlandse Zorgautoriteit liet aan de NOS weten dat 'dit niet de bedoeling is van de Zorgverzekeringswet'.

Met dank aan hartje69 voor de submit.

Apple: DS en PSP behoren tot het verleden

Greg Joswiak, marketingman bij Apple, heeft de iPhone bestempeld als de toekomst van gameplay en beweert dat Sony's en Nintendo's draagbare spelcomputers tot het verleden behoren.

Volgens Joswiak zijn het niet alleen de casual games die veel mensen verrast hebben, er zijn ook 3D games voor de iPhone beschikbaar terwijl ze zich krap honderd dagen bezig houden met games.

Joswiak: "The gameplay I think has surprised a lot of people, because it's not just the casual games. There are real 3D games, and it's hard to imagine we're only a little over 100 days into it." ... "There are already so many games and as we look at it, to us it really seems this is the future of gameplay. Whereas a lot of these devices are more in the past."

Het draait volgens Joswiak allemaal om de digitale verspreiding van games op de telefoon, naast dat het apparaat zelf natuurlijk meewerkt door het touch screen en de accelerometer die goed zijn voor de gameplay. Doordat de applicaties op andere apparaten dan de iPhone voornamelijk fysiek verspreid worden, dus op bijvoorbeeld een cartridge of UMD, kosten ze een stuk meer. Tot slot is de iPhone een open platform waar iedereen applicaties voor kan ontwikkelen, je hebt hiervoor echter wel toestemming van Apple nodig.

Grootte van installaties op 360 in kaart gebracht

Het zal niet veel gamers ontgaan zijn dat we vanaf de 19e ook op de 360 de keus krijgen om een spel te installeren. Aangezien er al een aantal aan het stoeien zijn geweest met de nieuwe Xbox Experience is het voor dit zelfde aantal dus ook mogelijk geweest om hun stapel spellen te installeren. Bij enkele spellen hebben ze ook getimed wat het verschil is in laadtijden, waarbij het opvalt dat een enkele keer de laadtijden na installatie zelfs langer worden.

Door ergens te klikken op deze zin kun je naar de tabel gaan, aangezien deze hele zin bestaat uit één grote link, zodat je hem niet kunt missen. Naast Halo 3 die opvalt door de langere laadtijden na installatie vallen ook Lost Oddysey en Blue Dragon op, welke beide niet te installeren zijn indien je nog een oude 20 gb harde schijf bezit. Blue Dragon is niet getimed, maar bij Lost Oddysey scheelt de grote installatie je wel de helft aan laadtijden.

Wij zijn natuurlijk benieuwd naar jullie reactie op deze lijst, ga je je zuurverdiende ruimte gebruiken om wat secondes van de laadtijden af te schuren of vind je het verschil zo minimaal dat je alles lekker vanaf de DVD laat laden? Zijn er misschien zelfs FOK!kers die er nu aan denken toch een grotere harde schijf bovenop de 360 te proppen?

Jeugd vindt zichzelf verwend

Jongeren hebben grote zorgen over 'de jeugd van tegenwoordig'. Onderzoek heeft uitgewezen dat zij vinden dat hun leeftijdgenoten te veel verwend worden en te veel aangemoedigd worden om zich goed te vinden. Ze houden hierbij te weinig rekening met anderen.

Tweederde van de jongeren tussen de 16 en 24 jaar oud is van mening dat de verhouding tussen de rechten en plichten die jongeren hebben 'scheefgegroeid' is. Dit bracht het groot narcismeonderzoek van TNS NIPO, dat is uitgevoerd in opdracht van de Volkskrant en de NCRV, aan het licht. Het onderzoek is gedaan onder 1300 Nederlanders.

'Centrum van de wereld'

Driekwart van de ondervraagden meent dat kinderen te veel verwend worden door hun ouders. Evenveel ondervraagden is van mening dat er geen goede verhouding tussen rechten en plichten is bij de jongste generaties. Volgens het grootste deel van de ondervraagden eisen jongeren te veel en vragen ze zich te weinig af wat ze bij kunnen dragen aan de samenleving.

De zorgen die nu bestaan over de jeugd, lijken sterk samen te hangen met de veranderende omstandigheden waarin kinderen van na 1970 zijn opgegroeid. De komst van de anticonceptie, kleine gezinnen en een gestegen welvaart hebben ervoor gezorgd dat kinderen steeds vaker een bewuste keuze zijn. Cultuurcritici merkten in dit verband op dat ouders hun kind tot 'centrum van de wereld' uitroepen en gevreesd wordt dat de kinderen dat ook nog geloven.

Meer narcisme

Psycholoog Jean Twenge heeft onderzoek gedaan in de Verenigde Staten waaruit gebleken is dat kinderen uit de jaren zeventig, tachtig en negentig veel meer zelfvertrouwen hebben en assertiever zijn dan personen die voor die tijd zijn opgegroeid. De jongere generatie is echter wel vaker depressief en angstig en kan niet goed omgaan met de teleurstellingen van het volwassen leven. Volgens Twenge is er bij deze groep zelfs sprake van ongezond narcisme, omdat ze zichzelf zo geweldig vinden.

Ook in Nederland neigen jongere generaties meer tot narcisme dan oudere, zo bleek uit het onderzoek van de Volkskrant en NCRV. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat bijna de helft van de jongeren tussen de 16 en 24 jaar zichzelf 'heel speciaal' vindt. Dit is aanzienlijk meer dan het aantal 55-plussers dat zo over zichzelf denkt: van deze groep vindt een kwart zichzelf 'heel speciaal'.

Narcisme hoeft echter niet altijd negatief uit te pakken. Wie narcistisch is toont vaak meer initiatief, heeft meer doorzettingsvermogen en is vaker positief gestemd. De keerzijde is wel dat narcisme leidt tot meer ruzie en minder duurzame vriendschappen.

Met dank aan hartje69 voor de submit.

KKK slacht vrouw tijdens inwijding af

In Amerika is een vrouw die een inwijding van de racistische organisatie Ku Klux Klan (KKK) probeerde te ontvluchten doodgeschoten door een leider van de KKK. Acht mensen zijn na het incident aangehouden door de politie. Verschillende Amerikaanse media lieten gisteren weten dat de KKK-leider de kogel met een mes uit het lichaam van de vrouw probeerde te halen.

Op internet vond de vrouw de zogenaamde Sons of Dixie en ze reisde vanuit haar woonplaats Tulsa in de staat Oklahoma naar de staat Louisiana zodat ze zich aan kon melden bij deze racistische groep van de KKK. Eenmaal aangekomen in Louisiana moest zij diverse rituelen ondergaan om zich bij de groep aan te mogen sluiten. Tijdens deze rituelen werd onder andere haar hoofd kaal geschoren.

Bedenkingen 

Het afsluitende inwijdingsritueel vond plaats op een zandbank in de moerassen van Louisiana. Hier bedacht de vrouw zich en probeerde ze te vluchten. Dit pikte de leider van de groep, Raymond 'Chuck' Foster, niet. Hij pakte een pistool en schoot de vrouw dood, zo liet de plaatselijke sheriff op een persconferentie weten.

Na het neerschieten van de vrouw probeerde Foster de kogel met een mes uit haar lichaam te halen en beval hij zijn volgelingen om het lichaam van de vrouw te verbranden. De leden va de KKK vielen uiteindelijk door de mand toen ze naar een supermarkt gingen. Hier vroegen ze tips om bloedvlekken uit hun kleding te krijgen.

Met dank aan FIGJAM voor de submit.

Boek: Hannah Buenting - Honderd woorden voor grijs

Soms wordt de titel van een boek willekeurig gekozen, soms is deze daadwerkelijk ergens van afgeleid. Dit laatste is het geval bij Honderd woorden voor grijs. De titel is gebaseerd op een gezegde van de Eskimo's; zij zeggen dat zij honderd woorden voor het woord 'sneeuw' hebben. Achterliggende gedachte is dat als je ergens in grote aantallen mee wordt geconfronteerd, je er steeds meer betekenis aan gaat geven in diverse, verschillende situaties. Hannah Buenting heeft dit idee losgelaten op haar hoofdpersonage, Teun. Zoals Buenting zelf aangeeft, is Teun in het begin van het boek leeg, alles is grijs. Naarmate het verhaal vordert krijgt dit grijs steeds meer dimensies. Een interessante invalshoek voor een debuutroman, zoveel lijkt wel duidelijk.

Olieprijs weer scherp gedaald

De olieprijs is gisteren tot het laagste niveau in 22 maanden tijd gedaald. Dat werd veroorzaakt door speculaties over een dalende vraag wegens de verslechterende economische omstandigheden. Een vat ruwe Amerikaanse olie (van 159 liter) daalde met 5,8 procent tot 55,86 dollar.

De Amerikaanse overheid gaf voeding aan de speculaties door de verwachting voor de wereldwijde vraag naar olie voor 2009 naar beneden bij te stellen. Het Amerikaanse energiebureau Energy Information Agency (EIA) verwacht dat de consumptie volgend jaar licht zal afnemen tot gemiddeld 85,9 miljoen vaten per dag.

De vraag in de Verenigde Staten, de grootste afnemer van olie ter wereld, zal volgens het EIA met meer dan 1 miljoen vaten per dag afnemen. Dat is sinds 1980 niet meer voorgekomen.

7e voet aangespoeld in Canada

In de Canadese provincie British Columbia is weer een mensenvoet aangespoeld. Het is dit jaar al de zesde voet de aanspoelt op de kust van Canada en de zevende in totaal. De voet, met damesschoen, werd door een echtpaar gevonden.

Het vermoeden bestaat dat de voet die gisteren aanspoelde een paar vormt met een eerder gevonden voet. Beide voeten zaten in hetzelfde merk schoen. Het is nog altijd een raadsel waar de voeten in het water zijn gekomen. Ze zijn afkomstig van slachtoffers van moord, of van een boot- dan wel vliegtuigongeluk, zo luidt de algemene opvatting. Lijken of andere lichaamsdelen worden niet gevonden.

Eerder spoelden er in Canada voeten aan in mei, juni (drie maal) en juli. Ook in de Amerikaanse staat Washington spoelde een voet aan en zelfs in Zweden werd een een gevonden, al denkt men dat dit geen verband houdt met de Canadese voeten.

Patiëntgegevens ziekenhuizen slecht beveiligd

Ziekenhuizen gaan slordig om met computergegevens over patiënten. Dat blijkt uit onderzoek van het College Bescherming Persoonsgegevens en de inspectie in twintig ziekenhuizen. Nergens was de beveiliging in orde. Daardoor liggen ernstige missers op de loer en kunnen onbevoegden vaak ongestoord rondneuzen in medische dossiers.

Zo werken complete afdelingen met dezelfde inlognaam en hetzelfde wachtwoord. En bij veel ziekenhuizen blijven computers vaak aan staan. Als het personeel weg is, kunnen anderen zomaar in het systeem komen.

Het CBP en de inspectie vinden dat de directies van de ziekenhuizen verantwoordelijk zijn voor de slechte beveiliging. "Er moeten waarborgen zijn voor veilige zorg en privacy van patiënten. Dat is een belangrijke voorwaarde om aan te sluiten op het landelijk Elektronisch Patiëntendossier", schrijven de onderzoekers.

De belangenvereniging van patiënten is geschrokken. Vier jaar geleden deed de inspectie ook al zo'n onderzoek en toen waren de resultaten hetzelfde.

Mensen met honden - Egbert de Ruijter 3

Van alle schepsels op aarde is de hond wel de stomste. Die heeft zich mooi aan banden laten leggen, zeg. Katten zijn ook gedomesticeerd, en varkens en koeien en paarden, en die moeten zich ook het nodige laten welgevallen, maar geen enkel beest heeft zich zó door de mens laten inpakken als de hond. Katten gaan de hele dag hun eigen gang, varkens liggen lekker in de modder, koeien kauwen en herkauwen maar raak, en paarden laten zich van tijd tot tijd geil berijden. En de hond? De héle dag moet hij luisteren naar wat de baas hem zegt te doen. Het stomme is: hij doet het nog ook! Wat een lapzwans, zeg. Hersenen zijn er categorisch uitgefokt.

Miljoen Britse kinderen steelt 'online' van ouders

Één op de vijf Britse kinderen in de leeftijdsgroep van acht tot zestien jaar shopt wel eens stiekem online met de creditcardgegevens van z'n ouders. Het gaat om meer dan 1 miljoen kinderen die jaarlijks 191 miljoen pond (228 miljoen euro) besteden.

Dit blijkt uit onderzoek van financieel adviesbedrijf CPP dat vandaag wordt gepubliceerd. De kinderen kopen onder meer gadgets, computerspelletjes en modeaccessoires online. De kinderen zijn meestal zo voorzichtig om niet al te hoge bedragen in een keer te besteden. Daardoor hebben de meeste ouders de diefstal niet in de gaten: slechts 2 procent van de Britse ouders kunnen zich voorstellen dat hun kroost zonder hun toestemming iets gekocht heeft via internet.

Miljoen Britse huispiraatjes steelt 'online' van papa en mama (foto: ANP)

PC softwareverkopen USA, Fallout 3 aan de leiding

Met wekelijks weer een andere grote topper zullen de PC softwareverkopen uit de USA de komende tijd vast veel verschillen van week tot week. Nu zijn de resultaten van de periode van 26 oktober tot en met 1 november bekend en Fallout 3 mag zich deze week de onbetwiste nummer één noemen. Geen misselijke prestatie gezien de release van Red Alert 3 in dezelfde week. Maar Red Alert 3 kan met zijn twee noteringen niet op tegen de drie noteringen van Fallout 3. Wie durft het te zeggen, volgende week nog steeds de post-apocalyptische game op nummer één of hebben we dan te maken met een ander pareltje?

1. Fallout 3
2. Command & Conquer: Red Alert 3
3. Fallout 3 Collectors Edition
4. Spore
5. Far Cry 2
6. The Sims 2 Apartment Life
7. Nancy Drew: The Haunting of Castle Malloy
8. The Sims 2 Double Deluxe
9. Fallout 3 Survival Edition
10. Command & Conquer: Red Alert 3 Premier Edition

Verdonk wil garantie hypotheken tot 350.000 euro

Rita Verdonk pleit voor meer steun aan burgers en het midden- en kleinbedrijf in de huidige kredietcrisis. Zo moet de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) worden verhoogd tot leningen voor woningen van 350.000 euro.

Nu komen huizen met een verkoopwaarde tot maximaal 265.000 euro in aanmerking voor financiering met een NHG-hypotheek.

Ook moet er volgens het Tweede Kamerlid een garantiefonds komen van 20 miljard euro voor gezonde MKB-bedrijven om hen, net zoals het kabinet al doet bij banken, te helpen als broodnodige kredieten uitblijven. Minister Wouter Bos (Financiën) moet bovendien "het nieuwe staatsbedrijf ABN AMRO dwingen tegen concurrerende tarieven de kredietkraan weer open te zetten voor burgers en het MKB".

Verder doet Verdonk voorstellen om belastingen "in toom te houden". De overdrachtsbelasting moet bijvoorbeeld worden afgeschaft en heffingen van lokale overheden moeten worden ingeperkt.

Onze Rita  (foto: ANP)

Duizend man aanwezig bij lancering Wrath of the Lich King

Vandaag is het dan zo ver, de nieuwe uitbreiding voor World of Warcraft ligt in de winkels! Er loopt al een tijdje een beta voor Wrath of the Lich King (waarvan hier impressies te lezen zijn) maar de game is nu dan eindelijk gelanceerd. Dit gebeurde in Nederland bij de Media Markt in Rotterdam waar de game vanaf middernacht te verkrijgen is.

Op dit event is volgens de organisatie 1000 man afgekomen, niet alleen om de game als eerste in Nederland te kunnen krijgen maar ook om senior producer Alex Mayberry te spotten. Dat Wrath of the Lich King een succes gaat worden staat eigenlijk al vast, World of Warcraft telt op dit moment meer dan 11 miljoen abonnees dus een grote afzetmarkt is gegarandeerd. Hoe de game het uiteindelijk zal doen tegen al het andere releasegeweld van de afgelopen tijd zal later blijken.

[GP2] Tweede testdag Paul Ricard 12/11/2008

Roldan Rodriguez heeft op de laatste testdag van de GP2 dit jaar op Paul Ricard de snelste tijd gereden. De Spanjaard kwam in de regen tot een tijd van 1:27.038, waarmee hij Kamui Kobayashi en Vitaly Petrov ruim voorbleef. Er kwamen op deze testdag geen Nederlanders meer in actie.

Pos. Rijder Team Tijd Ronden
1 R. Rodriguez Piquet GP 01:27.038 79
2 K. Kobayashi DAMS 01:27.259 98
3 V. Petrov Campos 01:27.718 107
4 L. Razia ART Grand Prix 01:27.775 97
5 D. Clos Racing Engineering 01:27.813 76
6 J. Jousse FMS International 01:27.822 56
7 D. Valsecchi Durango 01:27.826 89
8 K. Chandhok iSport International 01:27.858 63
9 M. Conway iSport International 01:27.922 57
10 N. Hulkenberg ART Grand Prix 01:27.955 95
11 S. Perez Piquet GP 01:28.006 66
12 F. Onidi Super Nova International 01:28.077 86
13 M. Puglisi Durango 01:28.232 59
14 K. Tsukakoshi Campos 01:28.313 94
15 J. d`Ambrosio DAMS 01:28.344 103
16 A. Parente Trust Team Arden 01:28.395 84
17 C. Pic Super Nova International 01:28.400 60
18 D. Nunes Trust Team Arden 01:28.536 95
19 M. Herck DPR 01:28.692 86
20 F. Crestani DPR 01:28.757 80
21 N. Panciatici Trident Racing 01:29.066 96
22 S. Pentus Racing Engineering 01:29.098 61
23 T. Ebbesvik FMS International 01:29.600 81
24 C. Iaconelli Trident Racing 01:30.689 33
25 M. Puglisi Trident Racing 01:31.215 36
26 M. Dalle Stelle Durango 01:36.497 34

IEA waarschuwt voor energietekort

Een kleinere groei van de economie zal niet leiden tot minder problemen op de energiemarkt, dat meldt het internationaal Energie Agentschap in het jaarlijkse verslag dat zij uitbrengen.

Hoewel de groei dus terugloopt, zullen de Chinese en Indiaanse economieën er voor zorgen dat de wereldwijde vraag naar energie met 1,6% zal stijgen. Dat zal weer gevolgen hebben voor de olieprijs, die wederom boven de 100 dollar per vat kan uitkomen in plaats van de 59 dollar dat een vat ruwe olie vandaag nog kostte.

Tevens meldde de IEA dat als we niet snel ernstige maatregelen nemen het zeer grote gevolgen zal hebben op het klimaat, waaronder een stijgen van de temperatuur met 6 graden.

Met dank aan Redcoon voor de submit.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.