FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 1 november 2008

Timmer niet op 1.500 meter

Schaatster Marianne Timmer zal zondag in Heerenveen bij de nationale afstandskampioenschappen niet uitkomen op de 1.500 meter bij de vrouwen. De DSB-rijdster heeft last van haar lies.

Zaterdag kwam Timmer uit op de 1.000 meter in Heerenveen, maar omdat ze op een negende plaats eindigde, mag ze op deze afstand niet in de wereldbekers uitkomen. Een dag eerder eindigde ze nog op de vierde plaats op de 500 meter. Volgende week staat in Berlijn de eerste wereldbekerwedstrijd op het programma en daarom wil de regerend olympisch kampioene op de 1.000 meter geen risico nemen met de blessure.

Hamilton blij met strategie

McLaren-coureur Lewis Hamilton zal morgen in Brazilië van de vierde plaats de race aanvangen. De Brit heeft aan een vijfde plaats genoeg om kampioen te worden, maar had toch liever wat verder naar voren op de grid gestaan.

"Het zou natuurlijk fijner zijn geweest om iets verder naar voren te staan, maar ik denk dat we met onze strategie niet ontevreden hoeven te zijn met de vierde plaats", zei Hamilton na de kwalificatie. "Het is in ieder geval duidelijk dat Massa staat waar hij wil staan, en ik gun hem echt het beste."

"Ik blijf me bezig houden met mijn werk, en ik hoef geen gekke dingen te doen. Het enige dat ik hoef te doen is een paar punten pakken. Daar heb ik genoeg aan." Echter zegt de Brit dat het niet gemakkelijk wordt. "De race gaat absoluut zwaar worden. Ik ben blij met onze brandstofstrategie, maar de banden moeten we wel in de gaten houden. Natuurlijk is het zo dat de coureurs die voor me staan waarschijnlijk op een andere strategie zitten. Dat kan voor hun positief, maar ook negatief zijn."

Identieke overval twee verschillende benzinestations

Twee vrijwel identieke overvallen gisteren bij twee pompstations aan de Groene Kruisweg in Rotterdam. ’s Morgens vroeg om zes uur liep er bij het eerste pompstation een man naar binnen die de medewerkster met een mes bedreigde, een greep in de kassa deed en er te voet vandoor ging.

Gisterenavond om vijf voor zeven was het raak bij het pompstation aan de overkant. Ook hier kwam een man naar binnen die de caissière bedreigde met een mes en een greep in de kassa deed. De politie wist te melden dat de overvaller(s) de beveiligingscamera’s handig wist te omzeilen.

Met dank aan DJMO voor de herschreven submit.

Coulthard niet blij na kwalificatie

David Coulthard rijdt dit weekend zijn laatste Formule 1-race uit zijn carrière en beschikt daarom over een Red Bul-auto die voorzien is van een speciale livery. Echter bracht het hem in de kwalificatie niet verder dan plek veertien. De Schot wijt dit aan een slechte tweede sector van de baan.

"We zijn redelijk competitief op het eerste en laatste gedeelte van de baan", zei Coulthard. "In de middensector vlot het echter niet. De achterkant breekt telkens uit, en daardoor zijn we langzamer. Ik ben helemaal niet tevreden met mijn laatste kwalificatiesessie als Formule 1-coureur."

"Vorig jaar ging het best goed hier. Ik kwalificeerde me toen in de top tien, en ik kwam hier daarom met de gedachte dat dat dit jaar ook mogelijk moest zijn. Jammer genoeg lukte ons het uiteindelijk niet om voldoende grip te vinden in de middelste sector," aldus een teleurgestelde Schot.

Ook teamgenoot Mark Webber kwam niet door de tweede kwalificatiesessie heen en strandde op plek twaalf. "Gisteren ging het allemaal nog wel goed, maar dit was een teleurstellende dag. In de kwalificatie ligt iedereen altijd dicht bij elkaar, en jammer genoeg kwamen we snelheid tekort om de laatste sessie te halen. Ik heb mijn best gedaan, maar als je niet snel genoeg bent red je het niet."

Trulli: "Resultaat zat er aan te komen"

Toyota-coureur Jarno Trulli kwalificeerde zich in Brazilië verrassend op een tweede plaats. De grieperige Italiaan was met een tijd van 1:12.737 ruim drietienden langzamer dan Felipe Massa, maar wel nipt sneller dan Kimi Räikkönen in de Ferrari.

"Ik voelde me eerder deze week nog zo slecht, dat ik dacht dat ik dit weekend niet zou kunnen rijden. Zo erg had ik het nog niet eerder meegemaakt", zei Trulli na de kwalificatie. "Ik wil graag het hele team bedanken. Van de monteurs en de engineers tot de doktoren. Zonder hen had ik hier niet zo snel kunnen zijn. Ik heb de hele kwalificatie goed aangepakt en werkte echt toe naar die snelle ronde in Q3. Dit resultaat onderstreept de vooruitgang die we dit seizoen hebben geboekt en ik ben erg blij voor het team. Ik denk dat we ook een goede auto hebben voor de race. Voor mijn gevoel zat dit resultaat er al een heel seizoen aan te komen."

Massa blij na kwalificatie

Ferrari-rijder Felipe Massa kwalificeerde zich op Interlagos als eerste en was daar zeer blij mee. De Braziliaan houdt hiermee in eigen land zijn titelkansen levend, te meer omdat de grootste concurrent voor de titel, Lewis Hamilton pas als vierde mag starten op zondag.

"Daar ben ik niet mee bezig", aldus Massa over Hamilton. "Ik denk aan de race. Het zou dom zijn om me op Hamilton te richten, omdat ik dan niet bezig ben met mijn taak. Ik doe gewoon wat ik moet doen, ik probeer de snelste te zijn en dat is alles. Morgen hebben we 73 ronden, behoorlijk veel, en het is altijd het beste om dan vooraan te beginnen. We hebben een goede auto, die beter is geworden sinds vrijdag. We hebben in Q3 bewezen dat we ontzettend snel zijn. Morgen zal ik mijn best doen om de race te winnen, dat is verreweg het belangrijkste."

"De fans zijn geweldig. Het is zo leuk om hier voor het derde jaar op rij de pole-position te pakken voor deze mensen die zeer emotioneel betrokken zijn bij de sport."

Kabinet wil woningmarkt ondersteunen

Het kabinet werkt achter de schermen aan een plan om de woningmarkt te ondersteunen. Die markt dreigt namelijk in te zakken door de internationale financiële crisis. Ingewijden zeggen dat de bouwsector makkelijker kredieten moet kunnen krijgen en dat de Nationale Hypotheekgarantie, een waarborgfonds voor kopers die door omstandigheden hun hypotheek niet meer kunnen betalen, huizen van een grotere waarde moet kunnen dekken.

Verder zou de overdrachtsbelasting omlaag moeten, zodat een huis kopen aantrekkelijker wordt. Nu is die nog zes procent van de waarde van het huis. De Vereniging Eigen Huis ziet dat als een goede stimulans.

Minister Vogelaar werkt met de woningsector aan het plan.

Uitslag SC Heerenveen - AZ

Om kwart voor negen begon de competitiewedstrijd tussen SC Heerenveen en AZ. Hieronder vind je de uitslag.

SC Heerenveen - AZ 3-3
12 ’ Wojciechowski 1-0
49’ El Hamdaoui 1-1
58’ Holman 1-2
75’ Paulo Henrique 2-2
77’ Pocognoli 2-3
90+1’ Paulo Henrique 3-3

Toeschouwers: 26.000
Scheidsrechter: Wegereef
Stadion: Abe Lenstra Stadion
Gele kaart:Jaliens, Moreno (AZ)

Opstellingen

SC Heerenveen: Steppe, Breuer, Bak Nielsen, Dingsdag (B.Kalou/69), Jong-a-Pin (Popov/87), Svec, Grindheim, Wojciechowski (Elyounoussi/59), Väyrynen, Paulo Henrique, Sibon

AZ: Romero, Moreno, Moisander, Jaliens, v.d.Velden (Holman/46), De Zeeuw (Koenders/87), Mendes da Silva, Schaars (Pocognoli/76), Martens, Pellè, El Hamdaoui

Militairen Colombia doden burgers om te 'scoren'

Colombiaanse militairen doden op grote schaal onschuldige burgers. Die worden vervolgens aan hun superieuren gepresenteerd als gedode guerrillastrijders om te 'scoren'. Colombia moet die praktijken onderzoeken; anders wordt dit een zaak voor het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

Dit heeft de Hoge Commissaris van de VN voor de mensenrechten, Navanethem Pillay, vandaag gezegd in Bogota. Colombiaanse mensenrechtenorganisaties hebben honderden gevallen gedocumenteerd op basis van klachten van familieleden. Het Colombiaanse regeringsleger is al 44 jaar verwikkeld in een guerrillastrijd met diverse rebellengroepen.

50.000 Congolezen op de vlucht voor rebellen Uganda

Zo'n 50.000 inwoners van Dungu in het noorden van de Democratische Republiek Congo zijn vandaag op de vlucht geslagen. De stad was in de nacht aangevallen door Ugandese rebellen van het Verzetsleger van de Heer (LRA).

Dit hebben de VN en hulporganisaties laten weten. Bij de aanval op de stad vlakbij de grens met Sudan zijn zeker negen doden gevallen. De LRA-aanval op Dungu staat los van het conflict in het verder zuiderlijk gelegen Noord-Kivu, waar Tutsi-rebellen strijden tegen het Congolese regeringsleger.

Op de vlucht in Congo  (foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie 01/11/2008

Om kwart voor acht begonnen er twee competitiewedstrijden in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen.

NAC Breda - FC Groningen 1-0
83' Penders 1-0

Scheidsrechter: Gumienny (Bel)
Toeschouwers: 16.000.
Gele kaart: Cairo, v.d. Leegte (NAC), Matthijs, Holla, Metaj, Berg (allen Groningen)
Rode: 90. Mtiliga (NAC)

Opstellingen

NAC: Ten Rouwelaar, Elshot, Penders, Zwaanswijk, Mtiliga, Fehér, v.d.Leegte, Kwakman (Loran/87), Cairo, Amoah, Kolkka

Groningen: Luciano, De Roover, Sankoh, Svejdík, Metaj (Cahais/87), Matthijs, Lovre,Holla, Andersson (Garcia/63), Berg, Powel (v.d.Laak/46)



PSV - Willem II 2-0
6' Swinkels 1-0 e.d.
57' Koevermans 2-0

Scheidsrechter: Vink.
Toeschouwers: 33.000.
Gele kaart: v.d. Eijden, Mathijssen, Grégoire, Kargbo (allen Willem II)

Opstellingen

PSV: Isaksson, Marcellis, Simons, Addo, Pieters, Bakkal, Culina, Afellay (Nijland/75), Wuytens, Dzsudzsák, Koevermans (Kromkamp/84)

Willem II Aerts, v.Eijden (Zijler/46), Schenkel, Swinkels, Veloso, Kargbo, Mathijssen (Nieuwendaal/87), Akgün, Janse, Demouge, Grégoire (Muhmadu/74)

Uitslag FC Twente - Ajax

Om kwart voor zeven begon de competitiewedstrijd tussen FC Twente en Ajax. Hieronder vind je de uitslag.

FC Twente - Ajax 0-2
40' De Jong 0-1
90'+1 Lindgren 0-2

Scheidsrechter: Luinge.
Toeschouwers: 24.000.
Gele kaart: N'Kufo, Wielaert (Twente), Vertonghen (Ajax).

Opstellingen

Twente: Boschker, Wellenberg (Janssen/46), Wielaert, Douglas, Braafheid, Stam, Hersi (Huysegems /71), Tioté (Denneboom/87), Arnautovic, N'Kufo, Elia.

Ajax: Vermeer, v.d.Wiel, Oleguer, Vermaelen, Vertonghen, Gabri, De Jong, Lindgren, Martina (Kennedy/61), Huntelaar (Sno/70), Emanuelson

EK Darten voorbij voor Klaasen

Het Europees Kampioenschap darten bij de profbond PDC, zit er voor darter Jelle Klaasen alweer op. In de tweede ronde verloor de Nederlander van Alan Tabern: 6-9.

Klaasen had de overwinning eerder in de wedstrijd al naar zich toe kunnen trekken. Bij een 4-1 en 6-2 voorsprong liet de Nederlander zich echter verschalken door Tabern, die zeven legs op rij won. Hierdoor is de Brit door naar de kwartfinale en kan Klaasen zijn koffers pakken.

Darter Raymond van Barneveld is na de nederlaag van Klaasen, de enige Nederlander die nog in de race is om Europees Kampioen te worden. Van Barneveld speelt zaterdagavond tegen Dennis Priestley, voor een plek in de kwartfinale.

Van Nistelrooy mist opnieuw duel

Door een hinderende knieblessure kan Ruud van Nistelrooy opnieuw niet meedoen met zijn club Real Madrid, dat dit weekend speelt in de competitie tegen Almeria.

Trainer Bernd Schuster is niet bepaald tevreden met het herstel. “Ruud blijft last houden van zijn knie. We dachten dat hij wat sneller zou herstellen, maar dat blijkt niet het geval.” Schuster kan de spits goed gebruiken, aangezien Van Nistelrooy met tien doelpunten in elf wedstrijden in vorm is.

In de vorige twee wedstrijden ontbrak de voormalige spits van Oranje ook al door de hinderende knieblessure. Of Van Nistelrooy woensdag beschikbaar is voor De Koninklijke, valt nog te betwijfelen. Dan moeten de mannen van Schuster namelijk aantreden voor het Champions League-duel met Juventus.

Man steekt opticien neer

Waarom hij het deed weet niemand, maar een man heeft vanmiddag op twee mensen ingestoken in Eemnes. Hij kwam de winkel aan de Laarderweg binnen, stak onder andere de opticien neer en vertrok weer. Een arrestatieteam heeft de man opgepakt. De opticien was enkele weken geleden ook overvallen.

Eén van de gewonden is in de rug gestoken en is naar het ziekenhuis vervoerd voor controle. Volgens de politie vallen de verwondingen relatief gezien mee. Het andere slachtoffer is in het gezicht geraakt en is ter plekke door ambulancepersoneel behandeld.

Een arrestatieteam pakte de man rond 19.00 uur op na een tip. Of er een relatie is tussen dit incindent en de overval van enkele weken geleden, is niet duidelijk.

Wüst: "Balen met een grote B"

Nadat Ireen Wüst hoorde dat de diskwalificatie op de 3.000 meter definitief was, legde de schaatsster zich, ondanks dat ze hoopte op clementie, er snel bij neer.

Wüst kon op de eerste twee dagen van de nationale afstandskampioenschappen in Heerenveen geen potten breken. "Maar de vechtjas zit nog wel in mij. Ik weet dat ik een slow starter ben. Straks sta ik er wel weer."

"Ik was blij met mijn vijfde plaats", zei Wüst, die zich daarmee zou kwalificeren voor de eerstkomende wereldbekerwedstrijden op de 3.000 meter. "Direct toen ik de finish passeerde, hoorde ik de omroepster roepen dat ik was gediskwalificeerd. Ik had echt geen idee waar ik een fout had begaan. Dit is balen met een grote B."

Toen ze de televisiebeelden terugzag, twijfelde Wüst of ze fout zat. "Als ik tegen de buitenkant van een blokje aankom, hoeft dat niet te betekenen dat ik de lijn overschrijd. Als blijkt dat ik dat wel gedaan heb, dan is de uitsluiting terecht. De reglementen moeten worden nageleefd."

Eerder vandaag kwam Wüst op de kilometer niet verder dan de zesde plaats (1.18,06). Dankzij haar beschermde status (een plaats bij de beste acht was genoeg) wist ze zich toch voor de eerste wereldbekerwedstrijden op die afstand te plaatsen. "Van de 1.000 meter baalde ik eerlijk gezegd nog meer dan van de 3.000. Ik weet dat ik veel beter kan. Als je deze tijden vergelijkt met de tijden die ik hier vorige week nog reed, dan heb ik deze dagen desalniettemin wel stappen gemaakt."

Zwendel met violen aan het licht

In Italië is een omvangrijke zwendel met violen aan het licht gekomen. De Russische vioolleraar Sergey Dyachenko verkocht zijn studenten zogenaamd zeldzame 18e eeuwse instrumenten. Maar je voelt hem al aankomen: die violen kwamen in werkelijkheid rechtstreeks van de vlooienmarkt.

Er was zelfs een student die 650.000 euro betaalde voor een viool. In werkelijk was het instrument maar 3000 euro waard.

De Rus werd door de politie in de val gelokt, met de hulp van een student die een viool van 120.000 euro wilde kopen. In het huis van de violist in Rome vond de politie bijna tweehonderd violen.

Overigens kan de Rus niet meer terecht staan. Hij heeft kort na het bekend worden van de zwendel zelfmoord gepleegd.

3 vliegtuigen achtergebleven op gesloten vliegveld

Na de sluiting van de Berlijnse luchthaven Tempelhof zijn er drie vliegtuigen achtergebleven. De toestellen waren er niet in geslaagd tijdig voor de sluiting van het vliegveld donderdagavond om middernacht te vertrekken.

"Zij staan nog steeds op de taxibaan", aldus de woordvoerder van Tempelhof vandaag. De vliegtuigen mogen niet starten omdat Tempelhof, de oudste luchthaven ter wereld, sinds gisteren officieel geen vliegveld meer is. Overwogen wordt nu om de vliegtuigen met een dieplader weg te halen.

Tsonga en Nalbandian finalisten in Parijs

Jo-Wilfried Tsonga en David Nalbandian hebben de finale van het Masters-toernooi van Parijs weten te bereiken. Tsonga klopte de Amerikaan James Blake met 6-4 en 6-3, terwijl Nalbandian zich ontdeed van Nikolay Davydenko in drie sets: 6-1, 5-7 en 6-4.

Naast de strijd om de titel in Parijs waren de halve finales vooral een gevecht om de twee resterende tickets voor de Masters van Shanghai. Blake had als enige genoeg aan een overwinning vandaag voor directe plaatsing, maar was vandaag kansloos tegen Tsonga. Diezelfde Tsonga kan zich morgen plaatsen door in de finale te winnen van Nalbandian. Saillant detail is dat de Argentijn exact dezelfde uitgangspositie heeft als zijn Franse opponent.

Waar de finalisten van morgen rechtstreeks strijden om de laatste kans om naar Shanghai te gaan, plaatste Juan Martin Del Potro zich juist zonder in actie te komen. De Argentijn verloor eerder deze week al van Nalbandian, maar is dankzij het verlies van Blake alsnog geplaatst.

Nederland heeft er een nieuw dorp bij

Het voormalige eiland Schokland is vanaf nu een dorp. Er staan plaatsnaamborden, er is een postcode en nieuwe straatnamen. Schokland ligt in de Noordoostpolder. De gemeente Noordoostpolder heeft nu elf dorpen, plus de stad Emmeloord. De gemeente maakte afgelopen week al bekend Schokland tot dorp te zullen maken.

In 1859 werden alle 650 inwoners van het visserseiland geëvacueerd, omdat Schokland steeds meer in de Zuiderzee verdween. In 1942 is het eiland ingepolderd. Er zijn nu vier huishoudens, een museum, een restaurant en de woning van de lichtwachter. Sinds 1995 staat Schokland op de Werelderfgoedlijst van Unesco, de VN-organisatie voor onderwijs en cultuur.

Voor de tienduizenden toeristen was het altijd moeilijk zoeken naar Schokland, omdat het geen eigen postcode had.

Met dank aan paultjuhhh voor de submit

Uitslag kwalificatie Brazilië

Felipe Massa zal morgen van poleposition vertrekken tijdens zijn thuis-Grand Prix. De Braziliaan was vier tienden sneller dan Jarno Trulli, die verrassend tweede werd. Kimi Räikkönen reed de derde tijd, en Lewis Hamilton zal van plaats vier vertrekken. Kovalainen start van plek vijf.

Nelson Piquet jr. koos ervoor om in zijn thuisrace als eerste de baan om te gaan om te kwalificeren. Ook Timo Glock, Adrian Sutil en Giancarlo Fisichella gingen in de eerste anderhalve minuut de baan op. Felipe Massa was aan het eind van de sessie het snelste met een 1:11.830. Teamgenoot Kimi Räikkönen bleef daar twee tienden achter. Lewis Hamilton reed de derde tijd, gevolgd door Fernando Alonso en Timo Glock. Kazuki Nakajima, Jenson Button, Nico Rosberg, Giancarlo Fisichella en Adrian Sutil haalden het niet, waardoor zij de plaatsen zestien tot en met twintig zullen bezetten.

De beide Toyota’s waren de eerste die de baan op gingen in de tweede sessie. Heikki Kovalainen bleek aan het einde van de sessie het snelste te zijn, gevolgd door Sebastian Vettel en Lewis Hamilton. Felipe Massa was negentien duizendsten langzamer dan zijn concurrent, en reed de vierde tijd. Piquet, Webber, Kubica, Coulthard en Barrichello haalden het niet tot de eerste sessie. De hele top-tien zat binnen 3,5 tienden van een seconde.

In de laatste sessie was het wederom Glock die als eerste naar buiten ging. Ook Sebastian Vettel was in de eerste twee minuten op de baan. Na drie minuten kwamen ook de titelkandidaten Massa en Hamilton op de baan, gevolgd door de rest van de coureurs, met uitzondering van Sébastien Bourdais. Deze laatste kwam later overigens nog wel op de baan.

PosCoureurTeam Tijd
1 F. Massa Ferrari 1:12.368
2 J. Trulli Toyota 1:12.737
3 K. Räikkönen Ferrari 1:12.825
4 L. Hamilton McLaren 1:12.830
5 H. Kovalainen McLaren 1:12.917
6 F. Alonso Renault 1:12.967
7 S. Vettel Scuderia Toro Rosso 1:13.082
8 N. Heidfeld BMW 1:13.297
9 S. Bourdais Scuderia Toro Rosso 1:14.105
10 T. Glock Toyota 1:14.230

11 N. Piquet jr. Renault 1:12.137
12 M. Webber Red Bull 1:12.289
13 R. Kubica BMW 1:12.300
14 D. Coulthard Red Bull 1:12.717
15 R. Barrichello Honda 1:13.139

16 K. Nakajima Williams 1:12.800
17 J. Button Honda 1:12.810
18 N. Rosberg Williams 1:13.002
19 G. Fisichella Force India F1 1:13.426
20 A. Sutil Force India F1 1:13.508

Grootse alcoholcontrole in Rotterdam

In Rotterdam zijn bij een alcoholcontrole vannacht 14.000 blaastests uitgevoerd. Daarmee was het de grootste alcoholcontrole die ooit in een Nederlandse stad is gehouden. Bij tien uitvalswegen werd gecontroleerd.

Uiteindelijk hadden 324 automobilisten te veel gedronken. Van 43 werd het rijbewijs ingenomen.

Met de actie wilde de politie naar eigen zeggen een duidelijk signaal afgeven met oog op de komende feestdagen. Zo'n 350 agenten waren ingezet om de actie 'Stad op slot' in goede banen te leiden. De pakkans was daardoor 100 procent.

[SF] Uitslag kwalificatie Vallelunga

Liverpool heeft de pole position bemachtigd voor de eerste race in Superleague Formula op het circuit van Vallelunga. In de finale was het Engelse team te snel voor AC Milan. Leider in het kampioenschap Beijing Guoan zal van de derde plaats vertrekken. PSV Eindhoven zal starten vanaf de elfde plaats.

PSV Eindhoven wist de eerste ronde niet door te komen terwijl Al Ain en Borussia Dortmund niet eens deelnamen aan de eerste sessie. In de eerste sessies was de snelste tijd nog voor voormalig F1-coureur Antonio Pizzonia voor Corinthians. In de kwartfinale was Liverpool echter te sterk voor het Braziliaanse team. AC Milan wist in de kwartfinale te winnen van RSC Anderlecht.

In de halve finales was Liverpool de gelukkigste tegen Flamengo die een technisch probleem kende. AC Milan moest het opnemen tegen kampioenschapsleider Beijing Guoan. Robert Doornbos stuurde de AC Milan bolide echter zeer overtuigend als snelste over de streep in wat later de snelste tijd van de dag zou blijken.

In de pole shoot out moest de Nederlander in dienst van AC Milan zijn meerdere erkennen in Adrian Valles in Engelse dienst.

De startgrid voor race 1

PosTeamCoureur
1Liverpool FCA. Valles
2AC MilanR. Doornbos
3Beijing Guoan FCD. Rigon
4FlamengoT. Rocha
5Galatasaray SKA. Pier Guidi
6RSC AnderlechtG. Dolby
7AS RomaF. Perrera
8CorinthiansA. Pizzonia
9Atletico de MadridA. Soucek
10Rangers FCR. Dalziel
11PSV EindhovenY. Buurman
12FC BaselM. Wissel
13Tottenham HotspurD. Tappy
14Sevilla FCB. Garcia
15FC PortoT. Gommendy
16OlympiacosS. Katsimis
17BVB Borussia DortmundE. Toccacello
18Al AinP. Meijer

Groothuis: "Hele gave tijd"

Vorig seizoen kwam Stefan Groothuis niet in actie nadat hij zijn achillespees bijna volledig afsneed tijdens een training. De sprinter van DSB is nu weer fit en vanmiddag pakte hij de Nederlandse titel op de 1.000 meter in 1.08,82.

"Ik heb anderhalf jaar geen echte wedstrijden meer gereden, en nu win ik meteen de eerste", aldus Groothuis na afloop. "Ik reed al goede trainingstijden, maar dit is echt een stappie harder. Een heel gave tijd."

Een jaar zonder wedstrijden heeft Groothuis enorm gretig gemaakt. "Ik ben supergemotiveerd. Ik heb gemerkt dat de aanpak van mijn trainer Jac Orie heel goed is aangeslagen."

"Ik wil dit niveau ook internationaal doortrekken. Gisteren plaatste ik me heel verrassend voor de 500 meter, nu wil ik morgen ook een ticket veiligstellen op de 1500 meter," aldus Groothuis over zijn doelen van dit seizoen.

13-jarige gestenigd in Somalië

Amnesty International meldt dat een 13-jarig meisje in de Somalische stad Kismayo afgelopen week is gestenigd. Zij zou buitenechtelijke seksuele gemeenschap hebben gehad volgens de machtshebbers.

Het meisje zou zijn verkracht door drie mannen, maar dat was voor de islamitische militie die de scepter zwaait in de stad geen reden om haar niet te laten stenigen. Zij had hoe dan ook seks buiten het huwelijk gehad, dus moest het vonnis worden voltrokken.

Eerder deze week werd er al door diverse media bericht over een 23-jarige vrouw die middels steniging was geëxecuteerd. Nu blijkt dat het slachtoffer slechts 13 jaar oud was. Haar vader liet dit aan Amnesty weten.

Moeder wil verbod seksdocu dochter (13)

Aanstaande maandag zal de KRO de documentaire Sex Sells uitzenden, waarin een 13-jarig meisje uitgebreid verteld over haar seksuele avonturen. De moeder van het meisje gaat niet zonder slag of stoot akkoord met de integrale uitzending van het relaas van haar dochter en wil in het uiterste geval een verbod op de documentaire. Programmamaakster Mildred Roethof reist daarom maandagmorgen af naar Goor, waar het meisje woont, om de moeder van te voren inzicht te geven in de seksdocu.

De 13-jarige dochter komt namelijk prominent in beeld met haar verhaal, waaruit blijkt dat het bij een groep jongeren in Goor vrij normaal is om seks te bedrijven in ruil voor drank of drugs. De moeder zegt dat het zou gaan om een voorlichtingsprogramma over hoe jongeren met seks omgaan.

"Wij zijn thuis heel open over seks. Dus mijn dochter mocht wel aan het programma meedoen. Maar het steekt me dat ze nu wordt afgeschilderd als een meisje, dat zich voor een paar drankjes door iedereen laat pakken. Ze vertelt over haar eerste seksuele ervaring. Meer niet. Die had met drank als ruilmiddel niets te maken. Ze had er nog spijt van ook. De volgende dag zijn we een pil gaan halen.

Van een vetorecht is geen sprake volgens manager Anton Fasel van de KRO: "Wij willen, door de documentaire van tevoren integraal te laten zien, het aandeel van het Goorse meisje in het juiste verband laten zien." Eventuele aanpassingen aan de documentaire naar aanleiding van de voorvertoning sluit hij niet uit. "Formeel kan de moeder de uitzending niet tegenhouden. Daar heeft ze voor getekend. Maar we willen onze verantwoordelijkheid nemen. We zijn niet uit op sensatie, maar willen het verhaal vertellen als waarschuwing voor andere jongeren."
 
De documentaire wordt maandag om 22:00 uitgezonden op Nederland 3. Met dank aan Nieuwschierig voor de submit.

Tienermeisjes hebben het maar druk op hun 13e.

Kemkers: "Ireen raakte veel blokjes"

Ireen Wüst werd vanmiddag bij de NK afstanden in Heerenveen gediskwalificeerd op de 3000 meter. Bij het ingaan van de bocht kwam ze met een schaats in de baan van haar tegenstandster wat niet is toegestaan.


TVM-coach Gerard Kemekers zei na afloop: "Ireen raakt veel blokjes, dat is duidelijk. Je kunt niet zien of de schaats volledig over de lijn was. Dit is een cruciale beslissing. Ik hoop dat hier nog eens goed naar wordt gekeken.”

Door de diskwalificatie loopt Wüst ook deelname aan de eerstkomende wereldbekerwedstrijden op de 3.000 meter mis.

'Eindhoven wil klantenpas coffeeshops'

In de strijd tegen drugscriminaliteit en drugstoerisme wil de Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel een klantenpas invoeren voor coffeeshops in de stad. Alleen Eindhovenaren kunnen een pas krijgen. Het is een van de ideeën in de strijd tegen drugsoverlast.

"Het probleem is urgent en ik wil stappen maken. Ik vind dat Eindhovense coffeeshops niet meer moeten verkopen dan nodig is om te voldoen aan de Eindhovense behoefte", aldus Van Gijzel. Het idee valt niet in goede aarde bij coffeeshops en omliggende gemeenten. De gemeenten denken dat zij door een dergelijke maatregel juist meer drugsoverlast zullen krijgen.

De discussie over coffeeshops en de daarmee samenhangende overlast laaide vorige week weer op, toen Roosendaal en Bergen op Zoom besloten om alle coffeeshops op termijn te sluiten. De regels die de gemeenten hanteren zijn in de tussentijd flink aangescherpt.

Later deze maand vindt er een 'gedoogconferentie' plaats in Maastricht. Maastricht vindt dat grensgemeenten tot een gezamelijk standpunt moeten komen om de overlast tegen te gaan.

Krajicek naar finale Bratislava

Michaëlla Krajicek heeft de finale bereikt van het WTA toernooi in Bratislava.

Krajicek klopte in de halve finale de Argentijnse Gisele Dulko met 6-2,0-6, 7-6. In de tiebreak van de derde set slaagde Krajicek erin vier matchpoints tegen weg te werken om vervolgens de tiebreak met 11-9 te winne. Dulko is de nummer 57 van de wereld en was in Bratislava als vierde geplaatst.

In de finale neemt Krajicek het op tegen Anastasia Pavloetsjenkova of Monica Niculesku.

176.000 huishoudens hebben problematische schuld

Ruim 176.000 huishoudens, dat is 2,5 procent van alle Nederlandse huishoudens, hebben risicovolle schulden. Dat blijkt uit onderzoek van Experian, wereldwijd gespecialiseerd in consumenteninformatie, in opdracht van de Stichting Verantwoord, die particulieren helpt hun financiën te regelen.

De Telegraaf berichtte vandaag over het onderzoek.

De meeste problemen op dit gebied doen zich voor in de regio Den Haag en de stad Rotterdam. Maar liefst 7,7 procent van de Rotterdamse huishoudens heeft zorgwekkende financiële problemen en bijna 5,9 procent van de huishoudens in de regio Den Haag heeft problematische schulden.

Om te bepalen hoeveel huishoudens risicovolle schulden hebben, is in dit onderzoek gekeken naar hoeveel mensen een persoonlijke lening of doorlopend krediet hebben in combinatie met het risico dat ze die niet kunnen afbetalen.

Nijenhuis boos op zichzelf

Beorn Nijenhuis was dit weekend het eerste slachtoffer van de nieuwe regel, die zegt dat de schaatsers zich niet meer in de buurt van de blokjes in een bocht mogen begeven. De sprinter was vooral boos op zichzelf.

"Geen excuses, ik heb te dicht bij de blokjes geschaatst. Dom!," liet Nijenhuis in een reactie weten. "Met een blinddoek op had ik nog een betere bocht geschaatst. Ik kreeg een valse start, onterecht volgens mij. Daardoor was ik gefrustreerd en ging ik met teveel 'edge' de bocht in. Dan heb je twee keuzes: óf riskeren, óf de bocht op één been schaatsen. Ik heb het eerste gekozen en het heeft verkeerd uitgepakt."

Nijenhuis heeft door dit incident geen World Cup-ticket voor zijn favoriete afstand in de waht kunnen slepen. "Ik ben heel boos, maar ik ga echt nog wel wat laten zien. Over drie maanden is er een heel belangrijke wedstrijd, het NK sprint. Ik schaats nu ook hard met een klotebocht, dus ik moet nu de puntjes op de i gaan zetten. Maar dat komt echt wel."

[NK] Groenewold pakt opnieuw titel 3km

De zaterdag van het Nederlands Kampioenschap afstanden in Heerenveen werd afgesloten met de drie kilometer voor vrouwen. Renate Groenwold moest in Heerenveen proberen haar titel te verdedigen.

Vooraf werd er met veel verwachting gekeken naar de zevende rit. Elma de Vries en Gretha Smit mochten het tegen elkaar opnemen. De twee marathongrootheden wisten niet te imponeren maar Smit was de snelste in het onderonsje (4.11.49). Een rit later stond Lisette van der Geest naast Paulien van Deutekom. Van der Geest wist te verrassen door Van Deutekom tot op het laatste moment bij te houden. Paulien van Deutekom won de onderlinge wedstrijd en noteerde een tijd van 4.08.49. Van der Geest was sneller dan dat ze ooit geweest was en reed 4.09.49. Beide dames wisten zich met deze tijd te plaatsen voor de Wereldbekerwedstrijd in Berlijn komend weekend.

Ook titelverdedigster Renate Groenewold wist een sterke tijd neer te zetten (4.06.99) deze tijd bleek uiteindelijk voldoende te zijn voor opnieuw een nationale titel. Ireen Wüst mag ondanks haar vijfde plaats niet naar de wereldbekerwedstrijden. Wüst was de dupe van een nieuwe regel en werd uiteindelijk gediskwalificeerd. Door deze diskwalificatie neemt Diane Valkenburg haar plaats in en zal volgende week aan de start verschijnen.

Momenteel bekijkt de ploegleiding van TVM of ze protest zal aantekenen tegen de diskwalificatie.

Uitslag:

PosNaamEindtijd
1Renate Groenewold4.06,99
2Paulien van Deutekom4.08,49
3Lisette van der Geest4.09,49
4Gretha Smit4.11,49
5Diane Valkenburg4.13,61
6Jorien Voorhuis4.14,04

Chaos op A2 door spookrijder

Een spookrijder heeft op de A2 tussen Boxtel en Best eerder vandaag een chaos aangericht. De man die zwaargewond raakte was bij de oprit Best-west tegen de rijrichting in de snelweg opgereden. Enkele andere weggebruikers raakten lichtgewond.

Volgens de politie merkte de man niet dat de tegemoetkomende auto's die hem moesten ontwijken, achter hem op elkaar botsten. Driehonderd meter verder botste hij frontaal op een andere auto. De spookrijder raakte daarbij zwaargewond, de andere automobilist raakte niet gewond.

Als gevolg van de aanrijdingen ontstond er een lange file op de A2, die inmiddels weer is opgelost.

Aegon dreigt met opstappen bij KNSB

De hoofdsponsor van de KNSB, Aegon, dreigt om eenzijdig het contract met de Nederlandse schaatsbond op te zeggen als de schaatsers dit seizoen niet met de herkenbare rood-wit-blauwe pakken rijden.

Aegon heeft gezegd dat het contract, met een waarde van zeven miljoen euro, niet kan worden nagekomen als de afgesproken kleurstelling deze winter niet zichtbaar is op de internationale ijsbanen. Jan Driessen, directeur communicatie, heeft het standpunt herhaald dat de zwarte en grijze Nike-pakken niet conform de afspraken zijn en dus voor de hoofdsponsor onaanvaardbaar.

Veel schaatsers kunnen niet uit de voeten met de pakken, de KNSB is echter contractueel gebonden om de Nike-pakken af te nemen. De oude versie is volgens Nike niet meer leverbaar.

Vandaag voert de schaatsbond spoedoverleg over de kwestie, nu Aegon nogmaals duidelijk heeft gemaakt dat het gebruik van de zwarte en grijze schaatspakken ‘ernstige consequenties’ zal hebben.

Aegon is in het beste geval bereid tegen een sterk verlaagd contract hoofdsponsor van de KNSB te blijven. De schaatsbond zou echter dan meteen in financiële moeilijkheden komen. "Ik heb het idee dat de ernst van dit probleem onvoldoende serieus wordt genomen. Het rood-wit-blauw is ons nationale symbool en het is bijzonder merkwaardig dat een wereldmerk als Nike ons een pak in die kleuren niet kan leveren. Het is alsof je een blauwe auto wilt hebben en je een kanariegele geleverd krijgt. Dat accepteer je toch ook niet?," aldus Driessen.

De Aegon heeft de kleurstelling wel in het contract met de KNSB laten opnemen, maar de schaatsbond heeft die eis vervolgens niet laten opnemen in het contract met Nike.

Uitslag 3e vrije training Brazilië

Fernando Alonso heeft de snelste tijd neergezet tijdens de derde vrije training voor de Grand Prix van Brazilië. Lewis Hamilton reed de tweede tijd, gevolgd door Heikki Kovalainen en Felipe Massa. Sebastian Vettel kwam tot de vijfde tijd.

PosCoureurTeam TijdRonden
1 F. Alonso Renault 1:12.14119
2 L. Hamilton McLaren 1:12.21218
3 H. Kovalainen McLaren 1:12.22518
4 F. Massa Ferrari 1:12.31217
5 S. Vettel Scuderia Toro Rosso 1:12.38919
6 N. Heidfeld BMW 1:12.40219
7 S. Bourdais Scuderia Toro Rosso 1:12.42618
8 M. Webber Red Bull 1:12.45318
9 N. Piquet jr. Renault 1:12.45724
10 J. Trulli Toyota 1:12.45718
11 N. Rosberg Williams 1:12.62516
12 K. Räikkönen Ferrari 1:12.69818
13 T. Glock Toyota 1:12.71222
14 R. Kubica BMW 1:12.97122
15 K. Nakajima Williams 1:13.05419
16 D. Coulthard Red Bull 1:13.05822
17 R. Barrichello Honda 1:13.13524
18 J. Button Honda 1:13.27823
19 G. Fisichella Force India F1 1:13.46022
20 A. Sutil Force India F1 1:13.68022

Wennemars opgelucht

Erben Wennemars wist zich vandaag te revancheren ten opzichte van zijn slechte 500 meter van gisteren. Wennemars won zilver op de 1.000 meter.

"Ik ben echt enorm opgelucht. Gisteren was het zó enorm slecht. Vandaag ging het gelukkig wonderbaarlijk veel beter. Ik raakte ze in één keer," aldus Wennemars, die vandaag 33 is geworden. "Ik heb de afgelopen zomer heel goed getraind, dus ik wist dat ik het in me had. Maar ik ben blij dat het er nu uit is gekomen."

Wennemars maakte de afgelopen jaren een uitstapje naar het allrounden, met het oog op een plaats in de ploegachtervolging. "Dat allrounden zit zeker nog in mijn hoofd, dus de mensen gaan mij echt terugzien op het NK in december. Maar ik weet ook dat ik me vooral moet toeleggen op de sprintafstanden, want daar kan ik tijd winnen. Ik moet niet gaan denken dat ik secondes kan pakken op een Fabris of een Bokko op de vijf kilometer".

Twentse jongeren: Seks in ruil voor drank

Uit een documentaire die maandagavond om tien uur op nederland 3 wordt uitgezonden blijkt dat niet alleen in de grote steden pubers seksuele handelingen verrichten in ruil voor drank, eten of goederen. Documentairemaakster Mildred Roethof sprak voor de documentaire met jongeren uit de Bijlmer en ook met 25 Twentse jongeren.

Een schokkend voorbeeld is een 13-jarig meisje, dat zich op de motorkap van een auto laat 'pakken' door een 18-jarige jongen in ruil voor drank. Dezelfde jongen blijkt nog meer 'veroveringen' te hebben gedaan die avond.

Volgens de documentairemaakster spelen de problemen zich echter niet alleen af in de Bijlmer of in Twente: "Maar in Twente zijn er ook nog grote hoeveelheden drank in het spel. Ik ben ervan geschrokken dat dit ook in het naar mijn idee rustige Twente speelt. De Goorse jeugd gaat helemaal los met drank en drugs. Ze vinden seks als handelswaar of ruilmiddel heel normaal. Het is hen vooral om aandacht te doen."

Jongeren uit de Bijlmer verkopen hun lichaam liever in ruil voor merkartikelen.

Met dank aan Nieuwschierig voor de submit.

Amy Winehouse aan de beterende hand?

Is ze niet bekend om haar muziek en optredens, dan is ze het wel om haar dope gebruik en haar optredens waar ze niet op kwam dagen.
Lange tijd werd ze magerder en magerder, maar het lijkt nu dan toch eindelijk de goede kant op te gaan. Als we tenminste de foto's van gisteren moeten geloven.

La Winehouse stortte eerder dit jaar in na veelvuldig gebruik van cocaïne, heroïne en crack. Ook werd ze behandeld voor een longaandoening en was ze te gast in de rechtzaal.

Met dank aan Orthello voor de (vertaalde) submit.

[NK] Groothuis wint 1000 meter

Stefan Groothuis heeft bij de NK Afstanden de 1000 meter gewonnen. Met een tijd van 1.08,82 was hij duidelijk de sterkste.

Groothuis klopte in een rechtstreeks duel Erben Wennemars. Wennemars deed het wel een stuk beter dan gisteren en eindigde als tweede in een tijd van 1.09.34. De winnende tijd van Groothuis was slechts enkele tienden boven het baanrecord van Shani Davis. Jan Bos eindigde als zesde en dat was dankzij zijn beschermde status genoeg voor wereldbekerplaatsing. Sjoerd de Vries moet hierdoor genoegen nemen met een rol als reserve.

Nederlands recordhouder Beorn Nijenhuis werd gediskwalificeerd omdat hij in de eerste bocht met zijn schaats buiten de lijn van de baan kwam.

Uitslag:

PosNaamEindtijd
1Stefan Groothuis1.08,82
2Erben Wennemars1.09,34
3Mark Tuitert1.09,44
4Simon Kuipers1.09,70
5Sjoerd de Vries1.09,79
6Jan Bos1.10,01

Pakjesavond traditie nummer 1

Nederlanders vinden pakjesavond op 5 december de belangrijkste traditie in eigen land. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur onder duizenden Nederlanders.

De resultaten werden vandaag bekendgemaakt bij de opening van het Jaar van de Tradities door koningin Beatrix in Hilversum. Op de tweede plaats staat het optuigen van een kerstboom en op de derde plek de combinatie Koninginnedag en vrijmarkt. De combinatie oliebol/oudejaar eindigde op de vierde plaats, gevolgd door Pasen/eieren verven.

Het instellen van het carnavalsfenomeen Raad van Elf staat op zes, het uitdelen van beschuit met muisjes op zeven. Het kaarsjes uitblazen/verjaardag vieren behaalde de achtste plaats op het ereschavot, Sint Maarten kwam op negen en haring happen op tien.

Beatrix in de raad van elf?  (foto: ANP)

Nederlandse generaal voert commando ISAF

De Nederlandse generaal-majoor Mart de Kruif heeft vandaag het commando op zich genomen over alle ISAF-troepen in het zuiden van Afghanistan. Dat gebeurde tijdens een militaire ceremonie op de grote ISAF-basis in Kandahar, die werd bijwoond door generaal David McKiernan, de bevelhebber over alle ISAF-troepen van de NAVO in Afghanistan.

De Kruif nam het bevel over van de Canadese generaal-majoor Marc Lessard. De Nederlander voert het komende jaar de ongeveer 19.000 manschappen aan in de zes zuidelijke provincies van Afghanistan (RC South). De leidende landen wisselen de bevelvoering af.

Het is de eerste keer dat de bevelhebber in het zuiden een jaar lang dienst doet. Voorheen was dat een half jaar. De Nederlander Ton van Loon ging hem in 2007 voor.

PSV baalt van straf Atlético Madrid

Gisteren maakten we bekend dat de Europese voetbalbond (UEFA) de straf voor Atlético Madrid naar beneden heeft bijgesteld. De Spanjaarden moeten nu twee Europese duels, waarvan één voorwaardelijk, zonder publiek afwerken.

Dit gegeven is voor PSV, dat op 26 november de tegenstander van Atlético Madrid in de Champions League is, een mogelijkheid om opnieuw protest in te dienen. De Eindhovense club verkocht namelijk al 500 kaarten voor het treffen in de Spaanse hoofdstad. Mochten de Spaanse supporters zich tijdens die wedstrijd weer misdragen, dan zal ook het duel tegen Liverpool achter gesloten deuren worden afgewerkt.

Atlético Madrid denkt er inmiddels over om beroep bij het internationaal sporttribunaal (CAS) aan te tekenen.

'Drenthe mag weg van Real Madrid'

Na de 3-2 nederlaag tegen Real Unión de Irún was Real Madrid-coach Bernd Schuster aardig uit zijn humeur. De Duitser benutte de heenwedstrijd in de derde ronde van de beker om enkele basisklanten rust te gunnen. Volgens de krant Sport was de Duitser weinig onder de indruk van hun vervangers.

Royston Drenthe, Christoph Metzelder en Javi García zouden zelfs hun laatste kans hebben verspeeld en in de winterstop een nieuwe club mogen zoeken.

Drenthe, die vaak invalt, speelde wel de volle negentig minuten tegen Real Unión. Deze zomer nog werd de oud-speler van Feyenoord nadrukkelijk in verband gebracht met enkele clubs uit de Serie A, waaronder Juventus en Fiorentina.

[NK] Van Deutekom wint 1000 meter

Paulien van Deutekom heeft haar Nederlandse titel op de 1000 meter geprolongeerd. Ze won in een tijd van 1.16,66.

Van Deutekom klopte in een rechtstreeks duel Anette Gerritsen, die tweede werd in 1.17,34. Naast Van Deutekom en Gerritsen plaatsten ook Natasja Bruintjes, Laurine van Riessen en Ireen Wüst zich voor de wereldbeker. Wüst werd slechts zesde, maar had een beschermde status, waardoor een plek bij de eerste acht voldoende was voor plaatsing. Marrit Leenstra moet hierdoor genoegen nemen met een plek als reserve. Olympisch kampioene Marianne Timmer eindigde pas als negende.

Uitslag:

PosNaamEindtijd
1Paulien van Deutekom1.16,66
2Anette gerritsen1.17,34
3Natasja Bruintjes1.17,72
4Laurien van Riessen1.18,00
5Marrit Leenstra1.18,01
6Ireen Wüst1.18,06

Kovalainen is wel tevreden bij McLaren

Heikki Kovalainen zou niet helemaal tevreden zijn met zijn positie bij McLaren. Dat waren althans de geruchten die er rondgingen. De Fin heeft die roddels echter naar de prullenbak verwezen.

"Iemand vertelde me dat rondging dat ik ontevreden zou zijn in het team, maar ik heb geen reden om ontevreden te zijn", reageerde Kovalainen op het gerucht dat hij zich achtergesteld voelt bij Lewis Hamilton. "Ik heb mijn eerste pole gepakt, mijn eerste race gewonnen en er zijn nog veel meer positieve dingen aan dit seizoen. Ik voel me op mijn gemak in dit team. Er is niets om negatief over te zijn of om me voor te schamen.”

De Fin heeft wel een wens voor volgend seizoen. "Ik wil de races graag verder van voren beginnen, omdat het een groot verschil maakt of je vierde, vijfde, zesde start, of van de eerste rij. Met wat minder brandstof heb ik meer kans om de race vooraan te starten. Het is waar we het in de winter over kunnen hebben. Dit is mijn eerste jaar bij een topteam. Volgend jaar moeten we een stap voorwaarts maken.”

Vooruitblik Eredivisie Speelronde 9

De negende speelronde van de Eredivisie begint dit weekend op zaterdag. De oorzaak hiervan is de midweekse speelronde, die de afgelopen dagen werd gehouden. Hieronder volgt een vooruitblik op het naderende voetbalweekend.

Op zaterdag trappen FC Twente en Ajax af voor het eerste duel in de negende speelronde. Het onderlinge verschil tussen de twee ploegen, die hun laatste duels wisten te winnen, bedraagt slechts één punt. Vorig seizoen stond er na 90 minuten 2-1 op het scorebord. De arbitrage nam toen enkele dubieuze beslissingen, die Ajax mogelijk de titel hebben gekost. Ook NAC Breda en FC Groningen treden op deze dag tegen elkaar aan. Ook hier betreft het verschil tussen de twee clubs slechts één punt. Verder staat ook de Brabantse derby tussen PSV en Willem II op het programma. De Eindhovenaren zijn nog altijd niet in goede doen, dus het is goed mogelijk dat de Tilburgers punten weg komen halen. In dat geval zouden zij er nu al in slagen om in één seizoen de complete traditionele top drie, bestaande uit Ajax, Feyenoord en PSV, te kloppen.

Op zondag speelt Roda JC tegen Feyenoord, dat inmiddels in de onderste regionen van de Eredivisie vertoeft. De Rotterdammers hebben hun draai nog altijd niet gevonden. Na de laatste verliespartij tegen Sparta lieten de supporters ook van zich horen, dus de club uit Rotterdam-Zuid moet toch echt punten gaan pakken. Verder speelt FC Volendam op de laatste dag van het weekend tegen De Graafschap. De ploeg uit het Palingdorp wist in de midweekse speelronde het eerste punt te pakken door gelijk te spelen tegen Willem II. Zij kunnen de punten in elk geval goed gebruiken, dus zullen gebrand zijn op een overwinning.

Blijft AZ, dat aan het begin van het seizoen een valse start kende, ook na dit weekend aan de leiding? Weet Feyenoord zich eindelijk te herpakken tegen Roda JC? En gaat FC Volendam dit weekend het eerste duel winnen? Op zondagavond kunnen we op alle vragen een antwoord geven. Dan zit de negende speelronde van de Eredivisie er namelijk op.


Programma negende speelronde:

DatumThuisUit
1/11FC Twente Ajax
1/11NAC Breda FC Groningen
1/11PSV Willem II
1/11SC Heerenveen AZ
2/11Roda JC Feyenoord
2/11Vitesse ADO Den Haag
2/11Sparta Rotterdam NEC
2/11FC Utrecht Heracles Almelo
2/11FC Volendam De Graafschap

Vandamme wil weg bij Roda JC

Jamaïque Vandamme voelt zich niet gelukkig bij Roda JC en overweegt om tijdens de winterstop bij de club uit Kerkrade te vertrekken.

Zijn eerste twee seizoenen bij Roda JC gingen de mist in door blessures. Afgelopen dinsdag, in de competitiewedstrijd tegen AZ, mocht hij vijf minuten voor tijd invallen. Dat betekende zijn eerste speelminuten van dit seizoen.

"Ik heb 5 wedstrijden bij het tweede gespeeld en maakte daarin 7 doelpunten. Als deze situatie zich aanhoudt tot de winterstop, dan wil ik vertrekken. Ik heb vorig jaar niet gespeeld door een blessure. Als ik ook dit jaar niet aan spelen kom, ben ik twee jaar uit roulatie. Dat is niet goed voor een profvoetballer," aldus Vandamme die een terugkeer naar België niet uitsluit. "Het maakt niet uit wie er komt. Ik wil gewoon spelen, veel spelen. Roeselare? We zijn nog niet in januari".

Heemskerk ziet weinig boetedoening bij bankiers

Staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) vindt dat de bankiers "oorverdovend stil" zijn wat betreft het kijken naar hun eigen rol in de financiële crisis. Ook van de commissarissen in hun rol als toezichthouders van de banken, hoort hij vrijwel niets.

Dat zei Heemskerk vandaag in Tros Kamerbreed op radio 1. Hij vindt dat een bankier moeten kijken naar wat hij zelf verkeerd heeft gedaan, wat hij ervan geleerd heeft en wat de banksector ervan heeft opgestoken. Ook zijn partijgenoot en oud-premier Wim Kok, nu ING-commissaris, heeft hij nog niet gesproken. "Ik ben benieuwd wat hij ervan vindt."

De boetedoening moet wat Heemskerk betreft echt van het bankwezen zelf komen en daarna moeten ze pas kijken naar de raad van commissarissen of de rol van De Nederlandsche Bank.

Sonkaya werkloos na ontbinding contract bij Porto

Voormalig Roda JC-speler Fatih Sonkaya zit per 1 januari zonder club. De Turkse verdediger heeft 'in goed overleg' met zijn werkgever FC Porto het contract ontbonden.

Door de ontbinding is Sonkaya per 1 januari 2009 transfervrij. Zijn contract liep oorspronkelijk nog door tot medio 2010. In 2005 maakte de verdediger de overstap van Roda JC naar Porto. Hij kwam in drie jaar competitievoetbal echter nauwelijks aan spelen toe. Het leidde tot een terugkeer(op huurbasis) naar Roda JC, maar dat werd geen groot succes.

Momenteel traint Sonkaya mee bij Alemannia Aachen.

IGZ dreigt ziekenhuis na dood patiënten

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) dreigt het Atrium ziekenhuis in Heerlen onder verscherpt toezicht te plaatsen als het niet snel maatregelen neemt na de verdachte dood van twee patiënten. Die stierven dit voorjaar door verstikking na aan bed vastgebonden te zijn.

De IGZ vindt dat het Atrium volstrekt tekort geschoten is in de zorg voor de twee patiënten die later overleden, bevestigde een woordvoerder van Atrium zaterdag berichtgeving in het AD. Atrium heeft naar eigen zeggen inmiddels actie ondernomen om herhaling te voorkomen.

Atrium bevestigt daarnaast de dood van een derde patiënt eind 2006. Ook deze was vastgebonden en stikte. Volgens de IGZ heeft het Atrium sindsdien te weinig gedaan om herhaling te voorkomen.

Voordat twee patiënten, die met een zogenoemde Zweedse band waren vastgebonden, zichzelf een half jaar geleden wurgden, stelde personeel al een onveilige situatie vast. Desondanks werd toen nauwelijks ingegrepen.

De Zweedse band is een omstreden middel en wordt gebruikt om onrustige patiënten tegen zichzelf te beschermen. Ziekenhuizen moeten zich aan strenge regels houden om de Zweedse band te kunnen gebruiken. Volgens de IGZ heeft het Atrium dat onvoldoende gedaan.

Los van het IGZ-onderzoek liet ook de Raad van Bestuur van Atrium een onderzoek uitvoeren en kwam daarbij tot vergelijkbare conclusies. Sindsdien heeft Atrium maatregelen genomen om herhaling te voorkomen, aldus de woordvoerder.

Eerste teams Amsterdam Dakar Challenge op weg

Met een voertuig dat niet meer mocht kosten dan 500 euro, zijn de eerste veertig teams vandaag vertrokken voor de Amsterdam Dakar Challenge. De avonturiers reden rond 11.00 uur weg vanaf het Amsterdamse stadsstrand Blijburg. De 7500 kilometer lange reis leidt door diverse Europese landen, Marokko, Mauritanië en eindigt in de Senegalese hoofdstad.

Eenmaal aangekomen op hun bestemming reizen de deelnemers door naar Gambia of Mali, waar ze hun 'barrels' onder de veilinghamer brengen. De opbrengst komt ten goede aan de lokale bevolking. De Amsterdam Dakar Challenge beleeft dit jaar een jubileum: de rally vindt voor de vijfde keer plaats. Onder de voertuigen bevindt zich onder meer een gepimpte Lelijke Eend, een Kever Silverbug uit 1982 en een 36 jaar oude legerambulance.

Crewwisselingen oktober

Er is weer een maand voorbijgegaan, dus hoog tijd voor de laatste crewwisselingen op FOK!sport.

Afgelopen maand drie nieuwelingen, Tim86 komt om vooral het tennisnieuws te verslaan, Freak_15 is er voor de autosport en we kregen ook versterking van nyny83. Daarnaast kwam een oude bekende weer terug, Magneet is sinds afgelopen week weer sportcrew. Mannen, succes en veel plezier!

Helaas moesten we afscheid nemen van DJeNZe123. DJeNZe123, bedankt voor al het werk dat je in FOK!sport hebt gestoken.

AZ'er Moreno in belangstelling Villarreal'

Hector Moreno staat in de belangstelling van Villarreal. Dat melden Spaanse bronnen van De Telegraaf.

De Mexicaanse verdediger kwam vorig seizoen over uit zijn geboorteland, waar hij speelde voor UNAM.

In zijn eerste jaar bij de ploeg van Louis van Gaal kwam Moreno tot acht duels. Dit seizoen heeft de verdediger echter een vaste plaats in het elftal en staat de teller op een kwart van het seizoen al op datzelfde aantal wedstrijden.

Reden voor Villarreal om hem eens in de gaten te houden. Dirk Scheringa heeft eerder al aangekondigd dat niemand voor minder dan de hoofdprijs het DSB-stadion uitloopt.

Red Bull goed onderweg

Red Bull Racing is tevreden over de vrijdagtrainingen. David Coulthard stond elfde en Mark Webber kwam tot de vijfde tijd.

Webber was optimistisch over de rest van het weekend. "Dit was een behoorlijk productieve dag. Ik was al gauw blij met de balans van de auto en dat is altijd een goed begin. Het was nog lastig om de banden goed te laten werken en de omstandigheden waren niet ideaal, maar verder was het een prima begin van het weekend," aldus de Australiër.

Coulthard reed zijn laatste vrijdag in de F1 en was blij met de auto. "De omstandigheden veranderden enigszins. In de tweede sessie druppelde het wat, dus kozen we ervoor om al vroeg op nieuwe banden naar buiten te gaan, voor het geval het tegen het einde van de training echt zou gaan regenen. We hebben niet de perfecte rondetijd kunnen rijden, maar ik denk dat we goede vooruitgang hebben geboekt," sprak de Schotse veteraan.

Atlético vecht straf opnieuw aan

Atlético Madrid gaat opnieuw in beroep tegen de straf die het van de UEFA kreeg. De Madrilenen moeten de Champions League-wedstrijd tegen PSV zonder publiek spelen.

In eerste instantie moest Atlético twee duels op minstens driehonderd kilometer van Madrid afwerken. Die straf werd teruggedraaid, waardoor de ploeg gewoon in Vicente Calderon tegen Liverpool(1-1) kon spelen.

De tuchtcommissie van de UEFA heeft vrijdagavond echter besloten dat het duel alsnog zonder publiek afgewerkt moet worden. Ook met de nieuwe straf is Atlético het niet eens.

"Ze hebben geen enkel bewijs dat we een racistische club zijn", reageerde advocaat Juan de Dios Crespo tegen persbureau Novum. Atlético Madrid kreeg de straf opgelegd naar aanleiding van ongeregeldheden rondom de Champions League-wedstrijd tegen Olympique Marseille. In het rapport van de Europese voetbalbond werd melding gemaakt van racisme en agressie bij de Spaanse supporters.

Trulli grieperig, Glock teleurgesteld

Jarno Trulli heeft een griepje. Ondanks dat de Italiaan zich dus niet optimaal voelt was hij gisteren wel snel in de training.

Trulli vondt zich na afloop op de derde stek terug en was dus tevreden. "Gisteren had ik de griep en het heeft even geduurd voordat ik me beter voelde. Vandaag ging het een stuk beter en kon ik zonder problemen rijden. De vrijdag verliep vrij goed, met veel werk aan de banden een de afstelling. Er zijn nog wel een paar verbeterpunten, maar ik ben blij dat we al lekker competitief zijn."

Timo Glock kwam niet verder dan de veertiende tijd in de trainingen. "Dit was een vrij moeilijke dag voor me. Dit is een van de races die ik in 2004 voor Jordan reed, dus ik ken de baan al een beetje. Het asfalt is dit jaar echter minder hobbelig. Het is wel wat gek, want het is moeilijk om te bepalen waar we precies staan. We zullen de data moeten bestuderen en morgen verder gaan. Hopelijk gaat het goed, anders mag van mij de regen komen," aldus de Duitser.

BMW onzichtbaar

Het team van BMW is onzichtbaar begonnen aan het seizoenseinde. Wel denken Robert Kubica en Nick Heidfeld dat ze goed bezig zijn met het oog op zondag.

Kubica strijd nog om de derde plek in het kampioenschap. "Dit was een normale vrijdag en we hebben ons geplande programma af kunnen werken. We hebben gewerkt aan de set-up en de banden bekeken. Tegen het einde van de sessie miezerde het wat, maar die druppels hadden geen invloed op de grip. We zullen nu de verzamelde data bekijken," aldus de Pool.

Heidfeld staat vijfde en staat negen punten voor op Heikki Kovalainen en negen punten achter op Kimi Räikkönnen in de stand, dus voor de Duitser telt alleen een goed resultaat in Brazilië. "Nadat ik totaal niet te spreken was over de balans van de auto in de ochtend, werd het 's middags een stuk beter, maar de auto was nog steeds moeilijk te rijden. Vanwege het weer was het programma iets anders dan normaal, maar we hebben genoeg informatie om verbeteringen te vinden. Het asfalt is veel beter dan het ooit was, nu de nieuwe laag erop zit. Het is nu net zo goed als veel andere circuits."

Ferrari optimistisch na eerste dag

Scuderia Ferrari is de winnaar van de eerste dag op het circuit van Interlagos. Felipe Massa knokte zich tijdens de tweede vrije training naar een tweede tijd, achter winnaar Fernando Alonso. Kimi Räikkönen pakte de vierde plaats.

"Het was slechts vrijdag, maar het was belangrijk om het weekend goed te beginnen. We hebben een goede set-up weten te vinden en de auto is goed in balans. Zelfs met de lage temperaturen van vandaag hadden we genoeg grip," liet Massa optekenen. "Mijn doel is om iedereen voor te blijven op zaterdag en zondag. Wanneer de race voorbij is kunnen we wel rekenen of het genoeg is geweest. Het is sowieso een fantastisch gevoel om hier voor eigen publiek te racen."

Ook Räikkönen was positief na de eerste dag op Interlagos, maar wilde nog niet op de zaken vooruit lopen. "Het was in het algemeen een positieve dag voor ons, maar het is wat voorbarig om op vrijdag al conclusies te trekken," aldus de Fin. "We hebben veel dingen op de auto geprobeerd. Het enige wat voor probleem zorgde was de regen die af en toe viel. Ik hoop dat het team dit weekend haar doelen kan behalen ik weet dat waar nodig is. Het wordt zondag een moeilijke race, maar je weet nooit wat er kan gebeuren. We moeten dan ook overal op voorbereid blijven."

Huta Galung verrast in Aken

Jesse Huta Galung heeft op het challengertoernooi in Aken voor een verrassing gezorgd. De Nederlander slaagde er namelijk in om de als vijfde geplaatste Phillipp Petzschener te verslaan.

Huta Galung had wel drie sets nodig, voordat zijn overwinning binnen was. De standen hiervan waren 3-6, 7-6(6) en 6-2. In de halve finales, die zaterdag worden afgewerkt, treft de jongeling de winnaar van de partij tussen Benedikt Dorsch en Jevgeny Korolev.

'Aquaholic' drinkt zich dood aan tuinslang

Een 51-jarige Engelsman (Andrew Else) heeft zoveel water gedronken dat hij aan de gevolgen van een watervergiftiging is overleden. De man, die aan een zeldzame waterverslaving leed, had zich vol laten lopen aan een tuinslang.

De Brit leed aan een maagaandoening die hij tussen zijn 20e en 30e jaar had opgelopen. Als gevolg daarvan had hij continu enorme dorst en pijn. Water drinken zou de pijn verzachten. Else woonde in een verzorgingshuis, waar men wist dat hij af en toe uit de tuinslang dronk. Ondanks dat hij in de gaten werd gehouden, werd hij toch dood naast de tuinslang aangetroffen. Een autopsie wees uit dat hij is overleden aan hartfalen, als gevolg van watervergiftiging.

De broer van Else verwijt het verzorgingshuis dat men niet meer moeite heeft gedaan om Else bij de tuinslang weg te houden. "Je hebt hier iets dat het heel eenvoudig maakt om veel water te drinken op korte tijd. Het was duidelijk dat Andrew ervan dronk, maar toch nam niemand de beslissing om de kraan dicht te draaien."

De lijkschouwer houdt het op een tragisch ongeval: "Andrew wist niet dat hij zichzelf schade kon toebrengen door zoveel te drinken. Hoewel de kraan wellicht eerder had moeten dichtgedraaid worden, denk ik dat gepast is om te zeggen dat zijn dood een ongeluk was."

Met dank aan FIGJAM voor de submit.

Tevez wil bij Man. Utd blijven

Carlos Tevez vindt zichzelf dit seizoen voornamelijk op de bank van Manchester United terug. Dit bracht de speculaties over een mogelijk vertrek op gang, maar de Argentijn heeft inmiddels laten weten niets over een vertrek te willen weten.

"Ik wil absoluut niet weg bij deze club," aldus Tevez, die het eigendom van een investeerdersgroep is. De Argentijn wordt voor het tweede seizoen op rij gehuurd, maar van een definitieve overgang is nog geen enkele keer sprake geweest. Het is nog maar de vraag of deze er ooit zal komen. Afgelopen zomer kozen The Mancunians er zelfs voor om Dimitar Berbatov, een spits van 37 miljoen euro, aan te trekken.

"Deze club heeft de meest getalenteerde voorhoede van Engeland en de trainer heeft bepaald dat we niet allemaal tegelijk kunnen spelen," liet Tevez genuanceerd weten. De relatie tussen hem en trainer Sir Alex Ferguson is er overigens niet minder goed van geworden. "Ik heb geen problemen met de trainer. We hebben er over gesproken. Ik wil absoluut niet weg bij deze club. Ik blijf er gewoon kalm onder. Ik heb vertrouwen in de trainer en hij heeft dat ook in mij. In sport is het belangrijk geduld op te kunnen brengen en dat zal ik ook doen."

Nascimento en Druppers naar de rechter

David Nascimento en Rob Druppers hebben bij de Nederlandse voetbalbond (KNVB) een arbitragezaak aangespannen tegen FC Utrecht. Het duo werd eerder deze week bij de club uit de Domstad ontslagen, maar kunnen hier absoluut niet mee leven. Vooral Nascimento speelt hiermee hoog spel.

FC Utrecht heeft namelijk twee opmerkelijke incidenten in handen, waarbij Nascimento ook betrokke was. Frank van der Zwan, die dit seizoen aan HFC Haarlem is verhuurd, en Nick Kuipers stapten beide naar de spelersvakbond VVCS. De oorzaak hiervan was een handgemeen op respectievelijk het trainingsveld en tijdens een oefenwedstrijd tegen IJsselmeervogels.

Piet Buter, technisch directeur van FC Utrecht, heeft de twee incidenten inmiddels bevestigd. "Er is niet geslagen, maar wel geduwd en getrokken en ook zijn er harde woorden gevallen," liet hij weten. "Ik ben tussenbeide gekomen. Na een gesprek met Frank, zijn ouders en de VVCS is besloten om hem tijdelijk aan Haarlem te verhuren."

Ook het vooral rond Kuipers kan Buter zich nog prima voor de geest halen. "Dat leek een beetje op wat Tim de Cler vorige week zondag deed bij Feyenoord. Kuipers liet duidelijk merken, dat hij het niet eens was met zijn wissel en daar reageerde Nascimento weer op."

Nascimento is echter van mening dat er niets schokkends heeft plaatsgevonden. "Er gebeurt van alles op een training en er vallen ook regelmatig harde woorden, maar ik heb niet gevochten met spelers. Van der Zwan is door mij weggestuurd, omdat hij niet wilde trainen. Kuipers en ik waren boos op elkaar."

Advocaat Eric Vilé, die Nascimento en Druppers de komende periode zal bijstaan, heeft het idee dat het duo een sterke zaak heeft. "Ik denk dat ze erg sterk staan. Er was nooit kritiek op hun functioneren en zelfs al was die er geweest, dan heeft een werknemer het recht op een kans om zich te verbeteren. Zeker wanneer je zoals Druppers al zestien jaar in dienst bent." Hij denkt overigens dat hun collega's, John van Loen en Maarten Arts, ook naar het gerecht zullen stappen. "Er is onderling contact en ik verwacht dat zij zich begin volgende week aan zullen sluiten."

Senna wil voor McLaren gaan testen

Bruno Senna wil proberen volgend jaar als testrijder van McLaren te gaan fungeren. Zijn oom Ayrton wist bij deze ploeg drie keer wereldkampioen te worden. De Braziliaanse coureur kende in de GP2 een prima seizoen en eindigde achter Giorgio Pantano als tweede.

"Racen is niet meteen een noodzaak voor mij. Ik heb al meerdere malen gezegd dat ik gerust een jaartje wil testen en daar blijf ik bij. Ik wil heel graag als testrijder aan de slag bij een topteam als McLaren. Op die manier kan ik een jaar lang alles leren," liet Senna in een reactie weten.

Toch wilde de coureur nog niet te ver vooruit kijken: "Als het contract van Kovalainen inderdaad afloopt aan het eind van 2009, dan kan dat een voordeel voor me zijn. Maar ik ga niet speculeren over wat er in het contract van een andere rijder staat. We zien wel als het zover is."

Naast McLaren zou ook Scuderia Toro Rosso op de diensten van Senna azen. De Italiaanse stal is voor de helft in handen van Gerhard Berger, die het neefje van goede vriend Ayrton een kans wil geven. Daarnaast staan ook Sebastien Buemi en Takuma Sato op de shortlist. "Het is niet meer dan normaal dat Gerhard enkele andere rijders laat testen. Takuma heeft al heel veel ervaring in de F1 en Sebastien heeft nu eenmaal goede banden met Red Bull. Het is niet omdat zij een keertje mogen testen, dat ik plots geen kans meer maak bij Toro Rosso. Ik ben nog steeds in beeld, ook bij andere teams," aldus Senna.

AZ in beraad rond zaak-Alves

AZ beraadt zich of het in beroep gaat tegen de boete van 25.000 euro die de tuchtcommissie de club oplegde. De club uit Alkmaar kreeg de straf omfat ze bij de voorgenomen transfer van Afonso Alves gebruik hadden gemaakt van de diensten van niet-gelicentieerde zaakwaarnemers.

"Onze juristen zullen zich erover buigen. Wat ons verbaasde, was dat er expliciet vermeld werd dat wij als voorbeeld dienden om er een afschrikwekkende werking van te laten uitgaan. Bovendien is het vreemd dat Heerenveen werd vrijgesproken", aldus algemeen directeur Toon Gerbrands.

Ten tijde van de onderhandelingen stond Afonso Alves erop dat zijn Braziliaanse vertrouwenspersonen Tiburcio en Ziller de transfer zouden regelen. Die deden dat ook bij de overgang van Alves van Zweden naar Heerenveen.

ADO Den Haag legt Coutinho vast

ADO Den Haag heeft Gino Coutinho vastgelegd. De doelman is momenteel uit de roulatie, maar de afgelopen maanden kwam hij reeds op amateurbasis uit voor de Hagenaars.

De clubsite van ADO Den Haag meldde dat doelman Gino Coutinho is vastgelegd. De oud-doelman van PSV heeft een contract voor anderhalf jaar ondertekend. Momenteel is de keeper nog niet inzetbaar voor de ploeg van André Wetzel. Hij is uit de roulatie vanwege een kaakbreuk.

De officiële website van ADO Den Haag meldt dat Roderick Gielisse eveneens een contract heeft getekend. Gielisse is anderhalf jaar vastgelegd.

Man doodgeschoten bij tankstation

Een nog onbekende man is vanochtend rond zes uur doodgeschoten bij een tankstation aan de Schelsberg in Heerlen. Dat liet de politie weten.

De dader is voortvluchtig. Het personeel van het tankstation bleef ongedeerd. De woordvoerder van de politie kon niet zeggen of het slachtoffer bij het station was om te tanken. De schietpartij vond plaats op het terrein van het tankstation maar niet binnen in de winkel, aldus de politie.

Bild stelt 'lelijkste elftal aller tijden' samen

Het Duitse boulevardblad Bild heeft in het kader van Halloween het ‘lelijkste elftal aller tijden’ gekozen.

In het doel staat Jim Leighton, die op 39-jarige leeftijd nog deelnam aan het WK 1998. De defensie bestaat uit Alexi Lalas, Trifan Ivanov, Marcelo Balboa en Walter Samuel. Op het middenveld staan Alex Aguinaga, Robert Prosinecki, Carlos Valderrama en Luke Chadwick; Wayne Rooney en Ronaldinho vormen het spitsenduo. Coach is Jacky Charlton.

Jachtluipaard ontsnapt in vrachtruim Boeing

Op het vliegveld in Atlanta moet een bagagemedewerkster de schrik van haar leven hebben gehad. Bij het openen van het vrachtruim van een Boeing 757 stond ze plots oog in oog met een jachtluipaard.

Het beest was onderweg van Portland in Oregon naar een dierentuin in Tennessee. Voor de tussenlanding in Atlanta had het weten te ontsnappen. Direct werd een medewerker van de plaatselijke dierentuin ingeschakeld om het beest met een verdovingsgeweer tijdelijk uit te schakelen. Door het voorval liepen de vluchten enige vertraging op, maar het luipaard maakt het goed.

Sony patenteert motioncontroller op basis van ultrasoon geluid

Eerder dit jaar gingen er al geruchten dat Sony bezig was met de ontwikkeling van een motioncontroller om de concurrentie met de Wii beter aan te kunnen gaan. Eind juni heeft het bedrijf vervolgens een patent aangevraagd op een controller die bewegingen registreert door middel van ultrasoon geluid. Onlangs is die patentaanvraag goedgekeurd en dus krijgen we wat meer inzicht in wat Sony nu van plan is met deze controller.

Heel veel is er niet te halen uit de samenvatting. Er staat simpelweg in dat de het systeem de positie van de controllers ten opzichte van het beeldscherm en elkaar kan bepalen door ultrasoon geluid. Deze signalen worden geanaliseerd en daarmee wordt de diepte van de controllers bepaald.

Game interface tracks the position of one or more game controllers in 3-dimensional space using hybrid video capture and ultrasonic tracking system. The captured video information is used to identify a horizontal and vertical position for each controller within a capture area. The ultrasonic tracking system analyzes sound communications to determine the distances between the game system and each controller and to determine the distances among the controllers. The distances are then analyzed by the game interface to calculate the depths within the capture area for each controller.

Wie de uitgebreide omschrijving met alle functionaliteiten wil doorlezen kan op de site van de US patent & trademark office terecht.

Coulthard doet mee aan Race of Champions

David Coulthard zal eind dit jaar deelnemen aan de Race of Champions, die dit jaar voor de tweede keer in het Wembley Stadium in Londen zal plaatsvinden.

Team Groot-Brittannië was al compleet, met Jenson Button en Andy Priaulx, en daarom komt er nog een Britse formatie bij, onder de naam Team F1 Racing Great Britain. Button en Priaulx zullen dan onder de noemer Team Autosport Great Britain racen. Andere coureurs die al zijn bevestigd voor de Race of Champions, die op 14 december wordt verreden, zijn onder andere Michael Schumacher, Sebastian Vettel, Mark Webber, Sebastien Loeb, Tom Kristensen, Travis Pastrana en Mattias Ekström.

Spar roept explosieve aardappelsnack terug

Supermarktketen Spar roept iedereen die aardappelbolletjes uit de diepvries bij Spar heeft gekocht op, deze terug te brengen naar de winkel wegens ontploffingsgevaar. Spar liet in advertenties en op haar website weten dat de explosieve aardappelbolletjes direct uit de handel zijn genomen en dat consumenten de bolletjes terug kunnen brengen naar de winkel en hun geld terug kunnen krijgen.

Het gaat in dit geval op de aardappelbolletjes die in een zak van 750 gram verpakt zitten en een houdbaarheidsdatum van 08-2010 hebben. Volgens Spar is het beter de bolletjes niet te gebruiken omdat deze uit elkaar kunnen spatten wanneer je ze frituurt. Bolletjes uit een andere verpakking dan die van 750 gram en bolletjes met een andere houdbaarheidsdatum zijn volgens Spar wel veilig te frituren.

Call of Duty 4 grote winnaar Golden Joysticks

Vannacht werden in Amerika voor de 26e keer de Golden Joysticks uitgereikt. Inmiddels kan deze awardshow wel gezien worden als de meest belangrijke in de industrie, vergelijkbaar met de Oscars. Anders dan bij de Academy Awards mogen hier de gamers zelf de winnaars bepalen. Dit jaar hebben bijna een miljoen mensen uit de hele wereld gestemd, een record.

Grote winnaar dit jaar was Call of Duty 4: Modern Warfare van Infinity Ward. Hij kreeg niet alleen de prijs voor "Ultimate game of the year", maar de game werd ook verkozen tot beste PC-game, beste online-game en game die je de hele nacht wakker houdt. Ook bij Rockstar zullen ze tevreden zijn. De ontwikkelaar werd verkozen tot beste developer van het jaar en haar pareltje Grand Theft Auto IV nam de prijzen voor beste soundtrack en beste Xbox-game mee naar huis.

The Sun Family Game of the Year: Guitar Hero III: Legends of Rock
Bliss Handheld Game of the Year: The Legend of Zelda: Phantom Hourglass
Activision Blizzard Retailer of the Year: Play.com
The E4 Talent Mobile GOTY: Bejeweled 2
Nintendo GOTY Sponsored by Official Nintendo Magazine: Super Smash Bros. Brawl
Nuts All-Nighter Multiplayer GOTY: Call of Duty 4: Modern Warfare
BBC1Xtra Soundtrack of the Year: Grand Theft Auto IV
ARVATO Xbox Game of the Year: Grand Theft Auto IV
PC GOTY Sponsored by The United Kingdom e-Sport Association: Call of Duty 4: Modern Warfare
The Play.com One to Watch: Call of Duty: World at War
CVG.co.uk UK Developer of the Year: Rockstar
PlayStation GOTY Sponsored by Official PlayStation Magazine: Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots
Publisher of the Year: Activision
Edge Most Wanted: Fallout 3
E4.com Grand Master Flash award: Stickman Madness
Games Radar's Online Game of the Year: Call of Duty: Modern Warfare
Virgin Media Ultimate Game of the Year: Call of Duty: Modern Warfare

Siena biedt Ronaldo 100.000 euro per doelpunt

Het Italiaanse Siena heeft de Braziliaan Ronaldo een bijzonder voorstel gedaan. De Toscaanse Serie A-club hoopt Il Fenomeno naar de club te lokken door hem 100.000 euro per gescoord doelpunt in het vooruitzicht te stellen.

Ronaldo speelde vorig seizoen nog voor AC Milan. In februari liep hij in de competitiewedstrijd tegen Livorno een zware knieblessure op. Hierdoor was zijn loopbaan serieus in gevaar, maar naar eigen zeggen is de spits nu volledig hersteld.

"We werken nog aan het idee," liet Siena-voorzitter Giovanni Lombardi Stronati zich vrijdag ontvallen in La Gazzetta dello Sport. "Ik heb gesproken met zijn manager en een contract van 100.000 euro per doelpunt ligt klaar."

[NBA] 1000 wedstrijden voor Garnett

Het werd een historische wedstrijd voor Kevin Garnett en de Boston Celtics. Het was de 1000ste wedstrijd voor de lange forward in de NBA. Hiermee is hij de jongste speler ooit die deze mijlpaal bereikt namelijk 32 jaar. De Celtics wonnen van de Chicago Bulls met 96-80.

Garnett scoorde achttien punten en pakte tien rebounds en werd hiermee gedeeld topscorer van de wedstrijd. Paul Pierce, Ray Allen en Rajon Rondo scoorden allen veertien punten voor de Celtics.

De rookie Derrick Rose scoorde achttien punten voor de Bulls. De Engelsman Luol Deng kwam slechts tot acht punten en acht rebounds. Ben Gordon, die ook dit jaar tot de bankspelers behoort, kwam tot elf punten.

Uitslagen in de NBA

ThuisUitUitslag
Boston CelticsChicago Bulls96-80
Portland Trail BlazersSan Antonio Spurs100-99
Los Angeles ClippersDenver Nuggets103-113
Memphis GrizzliesOrlando Magic86-84
Miami HeatSacramento Kings103-77
Toronto RapotsGolden State Warriors112-108
Philadelphia SixersNew York Knicks116-87

Marcus toont omgevingen Sera in screenshots Gears of War 2

Na twee jaar wachten kunnen de fans van Marcus Fenix binnenkort opnieuw Sera gaan redden, over een week ligt namelijk Gears of War 2 in de winkels. Zes maanden na het verhaal van het origineel is er een nieuwe Locustaanval die je mag gaan tegenhouden. De game belooft een vloeiender en intuïtiever dekkingssyteem en als de omgeving je daarvoor geen mogelijkheden biedt, kun je altijd nog vijanden gebruiken als levend, danwel dood schild.








'Ingrijpen op huizenmarkt noodzakelijk'

Onder andere de Rabobank en Vereniging Eigen Huis willen dat de overheid ingrijpt op de huizenmarkt. De onrust bij huizeneigenaren moet worden weggenomen. De laatste maanden daalt het consumentenvertrouwen aanzienlijk. "Bij het kopen van een huis gaat het om kunnen én willen", aldus een VEH-woordvoerder.

De Rabobank stelt voor dat iedereen zich verplicht verzekert tegen dalingen van de huizenprijzen. Bart Heemskerk, bestuursvoorzitter van de Rabobank, praat over een verzekering die 0,1 procent van de hypotheekwaarde moet bedragen. Dit zou moeten voorkomen dat mensen hun huis worden uitgezet en met een hoge restschuld achterblijven ten tijden van een recessie. Hoewel de huizenmarkt momenteel bijna stilstaat, verwacht Heemskerk niet dat die instort.

De Vereniging Eigen Huis wil dat de overdrachtsbelasting per direct wordt gehalveerd. Daarnaast moeten potentiële huizenkopers meer vertrouwen krijgen. Om dit te bereiken moet de grens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) omhoog. De overdrachtsbelasting zou tijdelijk van zes naar drie procent moeten zakken, dit om het vermogensverlies dat deze belasting oplevert te verkleinen. De financieringsgrens voor NHG moet wat VEH betreft permanent omhoog.

Bloed, monsters en Alma op screenshots Project Origin

Gisteren werd er op verschillende plekken in de wereld Halloween gevierd. In Nederland doen we daar vaak niet echt aan, maar voor publisher Warner Bros. was het een goed genoeg excuus om wat nieuwe screenshots vrij te geven van de horrorshooter F.E.A.R. 2: Project Origin.

F.E.A.R.2: Project Origin staat gepland voor een release in februari 2009 op de PC, Xbox 360 en PlayStation 3.











Project Origin is de opvolger van de horrorshooter F.E.A.R., een game waarin mysterieuze krachten een hoofdrol spelen. Het vervolg neemt ons mee naar het moment, vlak voor het einde van de originele game. Een groep Special Forces is bezig met een routine missie als de stad Auburn plots op een bovennatuurlijke manier explodeert; Alma heeft haar krachten losgelaten op de stad.

Verhuur games in België verboden

Het is vanaf 1 december in België niet meer toegestaan om videogames te verhuren. Videotheken en gamewinkels verwachten dalingen in de omzet tot wel tien procent. Het verbod wordt opgelegd op verzoek van de gamesector, dit zou "noodzakelijk" zijn.

Het is eigenlijk altijd al verboden geweest om een spelletje te huren bij onze zuiderburen, maar er werd een gedoogbeleid gevoerd. De Belgian Entertainment Association heeft daar nu een stokje voor gestoken door middel van een stappenplan. Vanaf 1 juni mochten al geen nieuwe titels meer aan het huurassortiment toegevoegd worden, vanaf 1 december kunnen verhurende bedrijven gerechtelijke stappen verwachten indien ze doorgaan met verhuren.



Quantum of Solace theme als DLC voor Guitar Hero: WT

De titelsong van Quantum of Solace, de nieuwe James Bond film, is geschreven door Jack White en Alicia Keys en heet Another Way To Die. Waarschijnlijk heb je er al flarden van gehoord in de nieuwe reclame van die ene grote cola-fabrikant. Speciaal voor zij die het nummer geweldig vinden en graag een keer mee zouden willen raggen in strak maatkostuum zorgt Activision ervoor dat je het nummer kunt downloaden voor Guitar Hero: World Tour. Wanneer het nummer online staat en wat de prijs ervan gaat worden is nog niet bekend. Voor zij die nog geen flauw idee hebben om welk nummer het gaat, hieronder kun je hem beluisteren.



Video geeft wat meer duidelijkheid over de avatars

Onder het mom van plaatjes zijn leuk, maar video's leuker, hebben we hieronder een interview van Major Nelson staan waarin wat meer wordt verteld over de avatars die we deze maand op onze Xbox tevoorschijn zien ploppen. Zo zien we dat je aan het begin kunt kiezen uit een aantal standaard avatars, zodat zij die er geen boutje of moertje om geven gewoon meteen kunnen doen waar ze zin in hebben. Wil je echter dat je avatar echt persoonlijk is, dan zie je hieronder wat voor mogelijkheden je ongeveer hebt.

Krijg je hieronder een mooi leeg wit vlak te zien? Klik dan hier om alsnog de video te bekijken.

Vanaf 19 november zal de invasie van de avatars beginnen, uiteraard gepaard met de volledige New Xbox Experience.

Win Heineken-Bond prijzen op FOK!

Vanaf 6 november draait de nieuwe James Bond film, Quantum of Solace, in de bioscoop. Met dank aan Heineken kunnen wij in het totaal 10 keer een James Bond Shirt en een keytag weggeven. Om hiervoor in aanmerking te komen hoef je niet veel te doen. Plaats gewoon op de weblog of het forum even een reactie met daarin de titel van je favoriete James Bond film plus je shirtmaat. Uiteraard mag je ook zowel op het forum als de weblog reageren om je kansen te vergroten.

Wil jij daarnaast kans maken op een meet & greet op 4 november met Camille, James Bond's leading lady in Quantum of Solace? Ga dan voor 3 november naar Heineken the City en vraag naar de actie!

Heineken the City vind je op Amstelstraat 31 in Amsterdam.

Peperdure Ferrari om telefoonpaal gevouwen

Het zou je maar gebeuren: je rijdt in je Ferrari 360 Modena van zo'n 126.000 euro door de straten van de Australische plaats Adelaide en geeft flink gas. De buurtbewoners horen het 'zing zing' geluid van je krachtige motor voorbij zoeven en je hangt de blits uit met je beste vriend. Dan gaat het mis...

Dat overkwam een onfortuinlijke Australiër pas geleden. Zijn Ferrari kwam in botsing met een telefoonpaal en werd half in tweeën gesplitst. Wonder boven wonder brachten de inzittenden het er vanaf met lichte lichamelijke verwondingen en konden na een kort bezoekje aan het ziekenhuis naar huis. Hun eer zal nog wel even tijd nodig hebben om te genezen.

Foto's vind je hier.

Boek: John Searles - Gestolen Tijd

Philip Chase moet noodgedwongen, na een val uit het raam, weer bij zijn moeder intrekken. Charlene, Philip's moeder, is altijd blijven hangen in het verdriet over de dood van haar jongste zoon Ronnie. Deze stierf vijf jaar eerder. Dit zijn voor Philip niet de meest ideale omstandigheden om bij haar in te trekken, maar hij ziet geen andere optie. Toch loopt het al snel hoog op en zijn de ruzies meer regelmaat dan uitzondering. Wanneer opeens Ronnie's highschool-vriendinnetje, Melissa, op de stoep staat en vertelt zwanger te zijn van Ronnie, neemt het verhaal een bizarre wending. Ronnie is immers in hun beleving al jaren dood.

'Nederland ontdekt koloniaal verleden in Brazilië'

Historische archieven en schilderijen van Frans Post uit de Nederlandse kolonie in Brazilië (1630-1654) krijgen geld en technische ondersteuning voor restauratie. Dat heeft staatssecretaris voor Europese Zaken en Internationaal Cultuurbeleid Frans Timmermans gisteren bekendgemaakt.

Timmermans bracht deze week een bezoek aan Brazilië om de culturele samenwerking tussen Brazilië en Nederland te bevorderen.

In Recife, in het noordoosten van Brazilië, stond de herinnering aan de Nederlandse kolonie uit de zeventiende eeuw (1630-1654) op de agenda. Eerder al kreeg het Nederlandse Fort Oranje, op het eiland Itamaracá, 600.000 euro.

De reis vond plaats nadat de Nederlandse regering een convenant sloot met Brazilië tijdens een staatsbezoek van president Luis Inácio Lula da Silva in april. Daarin spraken beide landen zich uit voor samenwerking tot behoud van het gemeenschappelijk cultureel erfgoed. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft daarvoor 150.000 euro vrijgemaakt.

Jeroen Pauw wint Nationale BNN Test

Jeroen Pauw heeft gisteravond de Nationale BNN Test gewonnen. Met deze quiz vierde BNN het tienjarig bestaan van de jongerenomroep. Op de tweede plaats eindigde Daphne Bunskoek. Claudia de Breij werd derde.

In de quiz testten Patrick Lodiers en Sophie Hilbrand de kennis bij BNN-leden van het eerste uur, fans van het programma Spuiten en Slikken, kandidaten van Je Zal Het Maar Hebben en de huidige BNN-presentatoren. Maar het vak van de voormalige BNN-presentatoren scoorde de meeste punten. Dat winnende team bestond uit Daphne Bunskoek, Jeroen Pauw, Bridget Maasland, Katja Schuurman, Claudia de Breij en Rob Kamphues.

De vragen werden gesteld aan de hand van tv-fragmenten uit het archief van BNN. De eerste ronde werd gewonnen door Claudia de Breij, die daarvoor een cadeautje mocht uitzoeken uit de BNN-winkel van Ruben Nicolai. Ze grapte tegen Ruben dat ze liever een zoen van Dennis Storm wilde hebben, waarop hij naar voren kwam en haar voor de camera een tongzoen gaf.


Jeroen Pauw  (foto: ANP)

Minst bloedige maand Irak sinds invasie

Irak heeft de minst bloedige maand achter de rug sinds de Amerikaanse invasie in 2003, zowel wat betreft Iraakse burgers als Amerikaanse militairen.

In oktober kwamen 238 burgers om het leven, blijkt uit cijfers van de Iraakse regering gisteren. In dezelfde maand een jaar geleden werden nog 758 burgers gedood. Van september 2006 tot augustus 2007 lag het maandelijkse dodental steeds boven de duizend.

De Amerikaanse troepen hadden in oktober zeven gesneuvelden te betreuren. In april en mei vorig jaar verloor het leger elke maand meer dan honderd militairen.

De daling van het geweld in Irak wordt toegeschreven aan de versterkingen van de Amerikaanse troepenmacht vorig jaar. Van invloed gelden ook de steun van soennitische moslimstammen voor de Amerikaanse veiligheidsinspanningen en een staakt-het-vuren van sjiitische moslimextremisten.


Minst bloedige maand Irak sinds invasie  (foto: ANP)

Overheden zetten strijd om verloren spaargeld voort

De overheden die samenwerken om geld terug te halen bij de Landsbanki in IJsland hebben besloten tegen de zin van het kabinet door te gaan met hun juridische procedures. Dat maakte commissaris van de Koningin Harry Borghouts van Noord-Holland gistermiddag in Haarlem namens de groep bekend.

Noord-Holland is zelfs bereid tegen het Rijk te procederen als het kabinet het besluit van de provincie om zelf te claimen zal vernietigen. De lagere overheden vinden dat het Rijk niet duidelijk heeft gemaakt waarom hun acties de belangen van de staat en particuliere gedupeerde spaarders zouden kunnen schaden. De groep wil alleen met de procedures stoppen als het Rijk bereid is tot samenwerking.

"We kunnen het niet maken tegenover de belastingbetaler om onze acties stop te zetten", aldus Borghouts. Overleg met minister Wouter Bos (Financiën) en Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) leverde vanmorgen volgens Borghouts niets op.

De groep heeft in een brief aan het kabinet nogmaals het voorstel gedaan tot samenwerking en wil daar uiterlijk maandagmorgen een antwoord op. De lagere overheden vinden het teleurstellend dat het Rijk eerst 1,3 miljard voor de spaarders wil veiligstellen en dat zij daarna pas kunnen delen in wat overblijft.

Rutte: geen cent extra naar waterschappen

Jaarlijks gaat er 2 miljard euro naar de waterschappen en daar moet geen cent meer bij. Dat stelde VVD-leider Mark Rutte gisteravond tijdens een partijbijeenkomst in Lunteren, waar de liberale campagne voor de waterschapsverkiezingen werd gestart.

"Waterschappen moeten zich alleen bezighouden met hun kerntaken om te zorgen voor veiligheid en schoon drinkwater, en stoppen met geldverslindende hobby's als ontwikkelingswerk in Afrika, tulpeilanden voor de kust of natuurontwikkelingsprojecten", aldus Rutte.

Hij wil belangrijke taken als schoon drinkwater en veiligheid niet overlaten aan "one-issuepartijen of milieuclubs die het welzijn van muskusratten die onze duinen en dijken kapotknagen boven de veiligheid stellen van burgers".

Britten klagen Nederlandse aan voor terrorisme

De Britse politie heeft een Nederlandse vrouw aangeklaagd wegens mogelijke betrokkenheid bij terrorisme. Zij moet vandaag voor een rechtbank in Londen verschijnen.

Een antiterreureenheid had Houria Chahed Chentouf op 17 oktober in haar woonplaats Longsight (Manchester) gearresteerd. Het Nederlandse Openbaar Ministerie meldde vorige week dat de 40-jarige de Nederlandse nationaliteit heeft.

De aangeklaagde was in het bezit van een geheugenstick voor de computer, aldus de politie van Manchester vrijdag. De stick stond mogelijk in verband met het plegen van, voorbereiden van of aanzetten tot een terreurdaad.

Na de arrestatie doorzocht de Nederlandse politie op verzoek van de Britten een woning in Den Haag. Daar zijn documenten in beslag genomen.


Britten klagen Nederlandse aan voor terrorisme  (foto: ANP)
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.