FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 11 juli 2008

Uitslagen oefenduels 11 juli

In augustus wordt er weer gevoetbald in zowel de Eredivisie als in de Jupiler League, als voorbereiding daarop spelen veel clubs oefenduels tegen amateurclubs of tegen elkaar. FOK!sport zet elke dag de uitslagen voor je op een rijtje.

ThuisUitUitslag
Gaasterlân-Sleat SC Heerenveen
(Matusiak, Smárason, Johnson,
Paulo Henrique, Armenteros)
0-5
FC Omniworld
(Troost)
RBC Roosendaal
(Kerstens)
1-1
Team VVCS
(Esajas)
RKC Waalwijk
(Remacle, Vink)
1-2
TOP Oss
(Kazlauskas, Fachtali)
Derby County (Eng) 2-0

Shew-Atjon blijft bij Utrecht

FC Utrecht heeft de opvolger voor de naar PSV vertrokken Erik Pieters gevonden. Etienne Shew-Atjon tekent een verbintenis van één jaar met een optie voor nog een jaar bij de club uit de Domstad. Na zijn actieve loopbaan wordt hij scout voor FC Utrecht.

"Ze zijn toch weer bij mij terecht gekomen," aldus een zeer blije Shew-Atjon die eerder nog te horen had gekregen dat zijn contract niet verlengd zou worden. "Twee weken geleden belden ze, toen sprake was van een ruil tussen Pieters en Aissati. Of ik even wilde wachten met contacten met andere clubs."

Shew-Atjon speelde in totaal al tien seizoenen in de Domstad: "In die tien seizoenen groeit natuurlijk wel een gevoel van betrokkenheid bij de club." Vorig seizoen was hij nog geblesseerd en kon zodoende geen afscheid nemen: "Dat was heel teleurstellend. Ik heb nauwelijks gespeeld en de tweede competitiehelft alleen gerevalideerd. Dit was dus een positieve wending."

Shewi is inmiddels bijna hersteld van een hakblessure en is al volop in training: "Half april ben ik geopereerd, tot de vakantie van de rest van de spelers heb ik op Zoudenbalch voor mezelf getraind. Daarna heb ik bij de KNVB in Zeist verder gewerkt aan mijn herstel. Ik hoop 19 juli gewoon in te stromen in de groep, als die voor het eerst weer bij elkaar komt. En dat mijn vakantie erbij inschiet, heb ik er graag voor over."

Bij Utrecht is Shew-Atjon komend seizoen de eerste man op de linksbackpositie. "Natuurlijk is er concurrentie. Met Nick Kuipers heeft FC Utrecht een talent in huis. Maar op dit moment heb ik met mijn ervaring denk ik een streepje voor. Je moet je wel realiseren dat het in de voetballerij snel kan gaan. Niemand kende Erik Pieters, tot hij doorbrak."

Bourdais onder druk

Sébastien Bourdais staat onder druk bij zijn team Toro Rosso. De Fransman is met de STR4 twee tot vier tiende per ronde langzamer dan teamgenoot Sebastian Vettel. Het team zal Bourdais helpen dit verschil te verkleinen.

De oorzaak van de problemen van Bourdais is duidelijk. "Hij heeft een probleem met de nerveuze achterkant van de auto bij het insturen," aldus teambaas Franz Tozt in het Duitse blad Auto Motor und Sport. Samen met de engineers zal hij op zoek gaan naar een betere afstelling van de bolide.

Teamgenoot Vettel weet van de problemen van de Fransman: "Bourdais geeft de voorkeur aan een auto die onderstuurt. Mij maakt het niet uit of mijn auto onder- of overstuur heeft." Tozt is duidelijk over de positie van Bourdais binnen het team: "Hij moet gewoon het gaspedaal weer vinden." Het contract van Bourdais loopt aan het eind van het seizoen af.

North Sea Jazz naar Sint-Petersburg

Muziekfestival North Sea Jazz, dat vandaag losbarst in Ahoy Rotterdam, krijgt volgend jaar waarschijnlijk ook een editie in het Russische Sint-Petersburg. Volgens directeur Jan Willem Luyken heeft Sint-Petersburg een rijke cultuur en is er een behoefte aan dit soort evenementen.

"We zijn daar met meerdere partijen bezig om het festival van de grond te krijgen'' aldus de directeur, "Jazz is in Rusland in de communistische tijd altijd 'underground' geweest. Inmiddels is er veel behoefte aan deze muziek en aan entertainment in het algemeen''. Er wordt gedacht aan een kleinschalig evenement waar plek is voor Russische en Nederlandse talenten naast gerenommeerde internationale artiesten.

In het verleden had North Sea Jazz ook een 'zusje' in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad. Na vijf jaar ging dat evenement verder op eigen benen. Eerdere pogingen in Londen, Qatar en Azië zijn niet gelukt. Naast Sint-Petersburg blijft North Sea Jazz naar mogelijkheden zoeken om 'het merk' internationaal neer te zetten.

FARC: 'Betancourt ontsnapt door verraders'

De bevrijdingsactie van de Frans-Colombiaanse politica Ingrid Betancourt en veertien anderen is alleen geslaagd doordat enkele FARC-rebellen verraders waren. Dat stelde de door drugs gefinancierde FARC-beweging vrijdag op haar website.

Het is de eerste verklaring van de FARC sinds de bevrijding. Betancourt werd 2 juli bevrijd door het Colombiaanse leger, luidt de versie van de overheid. Militairen zouden in de FARC zijn geïnfiltreerd.

Haase onder het mes

Tennisser Robin Haase moet een operatie aan zijn knie ondergaan. De Hagenaar had al enige tijd last van het gewricht, maar zou met oefeningen door kunnen spelen, maar deze week in een partij tegen Matwé Middelkoop ging het echter mis. Haase is naar verwachting vijf tot zes weken uitgeschakeld.

Eind april bij een toernooi in Barcelona kreeg Haase voor het eerst last van zijn knie. Bij een onderzoek naar het gewricht werd een scheurtje in de meniscus geconstateerd. Medisch specialisten lieten Haase weten dat hij het hardcourtseizoen door kon spelen met de blessure, mits hij oefeningen zou doen. Echter ging het deze week mis bij een challenger-toernooi in Scheveningen.

"Ik kan niet meer lopen," aldus de Hagenaar. "Mijn knie zit op slot. Ik moet nu toch al een operatie ondergaan." Hij hoopt voor het US Open weer fit te zijn. "Maar het is nog onzeker of ik dat ga redden. Wel is zeker dat ik dit jaar nog kan spelen."

Volgende week zou Haase bij het Dutch Open acteren, maar door de operatie moet hij verstek laten gaan. "Ik baal ontzettend dat ik nu niet bij de Dutch Open kan meedoen, maar het is niet anders," aldus de nummer 67 van de wereld die komende maandag wordt onderzocht en woensdag geopereerd wordt.

Hoge Raad vernietigt uitspraak belastingszaak Ajax

De Hoge Raad heeft vrijdag de uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam in de zaak rondom de naheffingsaanslag voor twee spelers van Ajax vernietigd. Dat zou kunnen betekenen dat de voetbalclub alsnog belasting moet afdragen over de transfers van Michael Laudrup en Shota Arveladze.

Ajax trok beide spelers in 1997 aan en betaalde geldsommen aan de clubs Vissel Kobe en Trabzonspor. De belastingdienst stelde dat de twee bedragen geen transferbetalingen zijn, maar beschouwd moeten worden als loon. Daardoor kreeg Ajax in 2002 een naheffingsaanslag op de mat.

Het gerechtshof van Amsterdam bepaalde vervolgens dat die moest worden vernietigd, omdat Laudrup en Arveladze al een navordering was opgelegd. Het ministerie van Financiën ging daarop vorig jaar in cassatie.

Fortis-topman Votron stapt op

Fortis-topman Jean-Paul Votron stapt op. Dat is vanavond bekend gemaakt na afloop van de bestuursvergadering, die de hele dag heeft geduurd.

De positie van Votron was onder druk komen te staan, nadat Fortis eind vorige maand onverwacht noodmaatregelen aankondigde om de balans te versterken. De bank gaf nieuwe aandelen uit en besloot het interim dividend niet uit te keren. Votron beweerde echter twee maanden daarvoor nog dat dergelijke maatregelen niet nodig zouden zijn. Daarop verloren aandeelhouders het vertrouwen in de topman.

De slechte financiële situatie waarin Fortis momenteel verkeert, is veroorzaakt door de kredietcrisis en de enorme kosten die de overname van ABN Amro met zich meebrengt. Dankzij de 'succesvolle' overname van ABN Amro streek Votron een bonus van 2,5 miljoen euro op. Vorige maand verkoos de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) hem tot grootste 'graaier' aan de top van het bedrijfsleven.

Volgens Fortis is het besluit van vanavond in goed overleg genomen. De vice-voorzitter van het bestuur, Herman Verwilst, neemt de taken van Votron tijdelijk over.


Jean-Paul Votron: niet langer de topman van Fortis

iPhone 3G binnen een dag gekraakt

De nieuwe iPhone 3G van Apple is al gekraakt door medewerkers van de gadget-website gizmodo.com, zo maakte de website vrijdag bekend. Gizmodo.com kraakte eerder al de vorige versie van de iPhone. De nieuwe iPhone zou al voor de officiële introductie gekraakt zijn.

Een gekraakte iPhone 3G kan op elk netwerk, dus niet alleen dat van telecombedrijf T-Mobile, worden gebruikt. T-Mobile heeft een exclusief contract met fabrikant Apple. Officieel wordt de iPhone in Nederland alleen met een abonnement van T-Mobile verkocht.

Op de site iphonehelpdesk.nl werden vrijdag al gekraakte iPhones aangeboden, zonder abonnement. Bij de eerste iPhone waren hackers maanden bezig om hem te kraken.

Voetbal: Competitieprogramma 2008/2009 rond

Na flink wat gedoe rondom het competitieschema voor komend seizoen heeft de KNVB het voor elkaar weten te krijgen een passend schema te presenteren. In vergelijking met vorig seizoen valt vooral de spreiding in aanvangstijden op.

Komend seizoen zal op de zaterdagavond één duel om 18.45 beginnen, één om 20.45, en de rest om 19.45. Op de zondag zal er om 12.30 of om 16.30 worden afgetrapt voor één duel, de rest zal plaatsvinden op de gebruikelijke tijd van 14.30. In tegenstelling tot vorig seizoen zijn er geen Super Sundays waarop Ajax, AZ, Feyenoord en PSV op hetzelfde tijdstip voetballen. Wel zijn er Super Weekends met op zaterdag 20 september AZ tegen PSV en 21 september Feyenoord tegen Ajax, waarvan op 14 en 15 februari de returns zullen plaats vinden.

Ook wordt er deze jaargang met de kerst slechts één wedstrijd gevoetbald, te weten Feyenoord - NAC Breda op Tweede Kerstdag, waarna we op 28 december het jaar afsluiten. Op 16 januari 2009 zullen sc Heerenveen en Feyenoord de winterstop afsluiten.

Er is ook goed nieuws voor de moeders van Nederland, de bekerfinale zal pas plaatsvinden een week na Moederdag, te weten op zondag 17 mei. De play-offs starten op 12 mei en zijn uiterlijk 3 juni afgelopen. Aan deze play-offs zullen de nummer 1 t/m 4 niet deelnemen, de nummer 1 plaatst zich voor het hoofdtoernooi van de CL, de nummer 2 zal voorrondes moeten spelen, en de nummer 3 en 4 zullen automatisch geplaatst zijn voor de UEFA Cup. De nummers 5 t/m 8 spelen in een 'best of three' om het laatste UEFA Cup ticket. De nummer 5 neemt het in de play-offs in eerste instantie op tegen de nummer 8 en de nummer 6 tegen de nummer 7. De hoogst geklasseerde club na 34 wedstrijden in de competitie heeft het thuisvoordeel en speelt eerst een uitwedstrijd.

In het seizoen 2009/2010 zal de competitie al starten in de eerste week van augustus. Klik hier voor het volledige programma van de Eredivisie 2008/2009.


Programma eerste ronde
DatumThuisUit
29 augustus - 20.45VitesseFC Groningen
30 augustus - 18.45Willem IIAjax
30 augustus - 19.45Roda JCFC Twente
z.t.NECDe Graafschap
30 augustus - 20.45FC UtrechtPSV
31 augustus - 14.30Heracles AlmeloFeyenoord
z.t.Sparta RotterdamADO Den Haag
z.t.FC Volendamsc Heerenveen
31 augustus - 16.30AZNAC Breda

Tour: Beltran betrapt op dopinggebruik

Manuel Beltran is in de Tour betrapt op het gebruik van EPO. De Spanjaard testte positief na een dopingcontrole in de eerste etappe. Beltran, die 26e stond in het algemeen klassement, heeft nog recht op een contra-expertise.

Van 2003 tot 2006 reed Beltran voor US Postal en Discovery Channel, waarin hij één van de beste knechten van Lance Armstrong was. Het is nog onduidelijk of samen met Beltran ook de rest van Liquigas-ploeg de Tour zal verlaten. Dit was vorig jaar wel het geval met Alexandre Vinokourov (Astana) en Cristian Moreni (Cofidis). Liquigas geeft later vanavond een verklaring.

Met dank aan BaZzY voor de submit. Kijk voor meer Tour-nieuws op de FOK!sport Tour de France-site!

 

Tour: Late ontsnapping levert winst op

Luis-León Sánchez heeft de zevende etappe in de Tour de France gewonnen. Hij finishte als eerste met zes seconden voorsprong op onder anderen Schumacher, Pozzato en geletruidrager Kirchen.

De karavaan startte om 13.20 met 176 renners voor een etappe van 159 kilometer van Brioude naar Aurillac. Verschillende renners waagden een poging te ontsnappen maar die werden door het peloton in de kiem gesmoord. Eerste afvaller vandaag was Mauro Facci van Quick-Step.

Door een valpartij brak het peloton in tweeën en zorgde voor panek onder de renners, CSC besloot namelijk op dat moment flink de vaart erin te zetten. Veel renners konden uiteindelijk weer aansluiten maar voor de Fransen was er minder goed nieuws. De afgelopen week zijn ze verwend met vele Franse aanvallen, maar vandaag moesten er drie renners de strijd staken: Jégou, die ongelukkig tegen een boom reed, Gadret en Moreau gaven op. Bovendien liep Chavanel, tot en met de etappe van vandaag drager van de bolletjestrui, flinke achterstand op

De eerste echt geslaagde aanval kwam van een kwartet renners: Jufre, Sánchez, Nibali en De la Fuente kregen een maximale voorsprong van 1.45. Pas op negen kilometer van de streep werden de vluchters bijgehaald. Toch bleek de ontsnapping niet helemaal vruchteloos, De la Fuente wist namelijk de bolletjestrui over te nemen van Chavanel. Het peloton lag ineens helemaal uit elkaar en bestond uit nog maar 25 man. Op vier kilometer voor de finish besloot Luis-León Sánchez dat hij nog genoeg energie overhad voor een tweede ontsnapping en sprong weg. Verschillende renners poogden zijn wiel te volgen, maar dat mocht niet baten. De Spanjaard uit de ploeg van Valverde zegevierde, en droeg de overwinning op aan zijn overleden broer die een jaar geleden verongelukte op een quad.

Kirchen behoudt het geel en het groen, maar omdat een renner slechts één trui kan dragen, zal Oscar Freire morgen die trui om zijn schouders dragen, hij nam de tweede plek over van Thor Hushovd.

Voor de volledige uitslag kijk je op de FOK!sport Tour de France-site!

 

Beltran betrapt op epo

Manuel Beltran is in de Tour betrapt op het gebruik van epo. De Spanjaard testte positief na een dopingcontrole in de eerste etappe.

Beltran, die 26e stond in het algemeen klassement, heeft nog recht op een contra-expertise. Van 2003 tot 2006 reed Beltran voor US Postal en Discovery Channel, waarin hij één van de beste knechten van Lance Armstrong was.

Het is nog onduidelijk of samen met Beltran ook de rest van Liquigas-ploeg de Tour zal verlaten. Dit was vorig jaar wel het geval met Alexandre Vinokourov (Astana) en Cristian Moreni (Cofidis). Liquigas geeft later vanavond een verklaring.

Shakespeare-boek uit 1623 weer terecht

Een vier eeuwen oud boek met toneelstukken van William Shakespeare dat tien jaar geleden werd gestolen, is weer terecht. Een man kwam er onlangs mee aanzetten bij een bibliotheek in Washington. Hij beweerde het boek, dat een waarde van vijftien miljoen pond heeft, te hebben gekocht op Cuba en wilde van de bibliotheek weten of het authentiek was.

De Britse politie maakte vrijdag bekend de man donderdag in Durham in het noordoosten van Engeland te hebben opgepakt op verdenking van diefstal van het in 1623 uitgegeven boek. De bibliotheek in Washington had de man gevraagd het boek achter te laten, ontdekte dat het was gestolen en schakelde de FBI in.

Het gaat volgens wetenschappers om een van de belangrijkste gedrukte boeken in de Engelse taal. Samen met zes andere eeuwenoude manuscripten en boeken werd het Shakespeare-boek in 1998 ontvreemd uit de bibliotheek van de Universiteit van Durham.

Het boek werd zeven jaar na de dood van Shakespeare gepubliceerd en is het eerste verzamelwerk van zijn toneelstukken. Ongeveer 750 exemplaren werden ervan gedrukt, waarvan ongeveer een derde nog bestaat. Er zijn nog ongeveer veertig compleet intacte exemplaren, die zich vooral in museums en andere openbare verzamelingen bevinden.

John Cosam, een voormalige bisschop van Durham, kocht het bewuste exemplaar. Het bevond zich sinds 1669 in de collectie van de bibliotheek die hij in dat jaar opende in Durham.

Ouderlijk gezag sneller afgenomen

Het wordt eenvoudiger om ouders met bijvoorbeeld een jarenlange ernstige drugsverslaving de zeggenschap over hun kinderen af te nemen. Nu moeten ouders er zelf mee instemmen het ouderlijk gezag af te staan. Dat gaat verdwijnen, zo heeft het kabinet vrijdag bekendgemaakt.

Het kabinet komt met de wijziging om kinderen 'beter te beschermen tegen ouders die er onvoldoende in slagen hun kind op een gezonde en evenwichtige manier op te voeden'. Het belang van het kind komt, aldus het kabinet, op de eerste plaats. De maatregel is vooral bedoeld voor die ouders hun opvoedingsverantwoordelijkheid niet waar kunnen maken en bij wie weinig of geen aanwijzingen voor verbetering zijn.

Ook zorgt het voorstel ervoor dat de rechter kinderen waar het niet goed mee gaat, eerder onder toezicht kan stellen. Bij een ondertoezichtstelling wordt het ouderlijk gezag beperkt en blijft het kind in het gezin. De kinderrechter doet dit als de belangen van het kind ernstig worden bedreigd.

In het voorstel kan dit voortaan ook bij kinderen met relatief lichte problemen. Jeugdzorg krijgt voortaan bij een ondertoezichtstelling daarnaast het recht om zonder toestemming van de ouders informatie op te vragen uit de omgeving van hun kind.

De Tweede Kamer moet de voorstellen nog bespreken.

Dekker in de belangstelling van Tinkoff

Hij mocht van de Rabo-ploeg niet starten in de Tour, voor de tweede keer in drie jaar bleek hij niet fit genoeg, toch weet Thomas Dekker de ogen op zich gericht. Hij staat namelijk in de belangstelling van de Russisch-Italiaanse ploeg Tinkoff, volgens de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.

Bij de Rabobank heeft de 23-jarige Dekker nog een contract tot 2009. De nieuwe ploeg Tinkoff is erg ambitieus en wist eerder al Gert Steegmans van Quick-Step en ploegleider Hendrik Redant van Silence-Lotto aan zich te binden.

Jan Smit niet bang voor afhaken fans

Jan Smit denkt niet dat hij zijn fans afschrikt met de meer volwassen klank van zijn nieuwe album 'Stilte in de storm'. "Ik denk dat ze het wel trekken en de reacties zijn tot nu toe heel positief", zegt de 22-jarige Volendammer. "Mensen horen toch echt Jan Smit-muziek."

De zanger presenteerde vrijdag de eerste single 'Stilte in de storm' van het gelijknamige album. De hele cd komt eind augustus uit en is volgens de zanger het wachten waard. "Voor mijn gevoel is het zeker mijn beste album tot nu toe. Het is een soort dagboek geworden."

De single 'Stilte in de storm' is de titelsong van de avonturenfilm 'De brief van de koning'. De Volendammer benoemt het nummer als pop. "Een beetje rock zelfs." Toch blijft de stijl van Jan herkenbaar in het nummer. "Mede doordat ik het zing", grapt de zanger. "Maar ook met de koortjes en de strijkers."

Zijn stemproblemen en het overlijden van de vader van zijn vriendin Yolanthe Cabau van Kasbergen zijn mede verantwoordelijk voor de serieuze toon in zijn liedjes. "Ik krijg steeds meer levenservaring, een soort rugzakje", stelt de twintiger. Over de verwachtingen van zijn single is hij voorzichtig: "Ik hoop natuurlijk dat de single het ver schopt."

Yolanthe gelooft er in ieder geval helemaal in. "Ik vind het album supermooi, niet normaal. Ook omdat het echt uit zijn hart komt. Het is zo veel gevoeliger dan zijn vorige album."

'Hoop op snelle entstof tegen Marburg'

Onderzoekers hopen spoedig een entstof te ontwikkelen tegen het marburgvirus. "Na decennialang onderzoek beschikken we over voldoende resultaten", zei de directeur van het Duitse Marburger Instituut voor Virologie vrijdag in reactie op het overlijden van de Nederlandse toeriste aan het virus.

Experimenten op dieren zijn "zeer, zeer succesvol", aldus Hans-Dieter Klenk. Mogelijk komt er "al in de nabije toekomst" een entstof voor mensen tegen het marburgvirus. De stof is vooral belangrijk voor risicogroepen zoals onderzoekers, artsen en verpleegkundigen die te maken hebben met de zieken.

Zo'n entstof moet evenwel niet aan toeristen worden gegeven, denkt Klenk. Ook denkt hij dat een massale inenting in het midden en oosten van Afrika niet nodig is. Het virus wordt doorgegeven via lichaamsvloeistoffen. "Een simpel contact met het virus voldoet niet" om besmet te raken.

Het marburgvirus is in 1967 ontdekt in de gelijknamige stad in de Duitse deelstaat Hessen. Dat gebeurde nadat laboratoriummedewerkers ziek waren geworden na contact met besmette apen die uit Uganda waren ingevoerd.

Kerncentrale Zuid-Frankrijk moet voorlopig dicht

De Franse autoriteiten hebben vrijdag bevolen dat de kerncentrale Tricastin in Zuid-Frankrijk tijdelijk zijn deuren moet sluiten vanwege eerder deze week gelekte uraniumhoudende vloeistof.

Het bedrijf Socatri moet alle activiteiten in de centrale staken en veiligheidsmaatregelen nemen om herhaling te voorkomen, stelde de Franse nucleaire waakhond ASN vrijdag. Socatri is een dochteronderneming van het Franse kernconcern Areva.

Maandag lekte 30 kubieke meter uraniumhoudende vloeistof uit een container, die terechtkwam in een nabijgelegen rivier. Inwoners van de regio Vaucluse mochten daarop geen water drinken en vis eten uit lokale rivieren, akkers irrigeren of aan watersport doen.

'VS bombardeerde Afghaanse bruiloftsstoet'

Bij een Amerikaanse luchtaanval in Afghanistan zijn 47 bruiloftsgasten omgekomen. Er vielen negen gewonden. Dat heeft een Afghaanse overheidscommissie vrijdag bekendgemaakt.

In de provincie Nangarhar was zondag een groep bruiloftsgasten onderweg van het dorp van de bruid naar het dorp van de bruidegom. Amerikaanse vliegtuigen beschoten de stoet twee keer. Onder de doden waren 29 vrouwen en kinderen. Ook de bruid kwam om het leven.

De Verenigde Staten beweerden in eerste instantie dat alleen was geschoten op terroristen. Daarop gaf de Afghaanse president Hamid Karzai een commissie opdracht de zaak te onderzoeken. De commissie, bestaande uit defensiemedewerkers, parlementsleden en medewerkers van de Afghaanse geheime dienst, keerde donderdag terug van de locatie van het bombardement en bevestigde vrijdag dat er alleen maar onschuldige slachtoffers waren gevallen. De commissie betaalde de nabestaanden tweeduizend dollar voor iedere dode. Gewonden kregen elk duizend dollar.

Een woordvoerder van het Amerikaanse leger zei vrijdag 'dat het altijd tragisch is als er onschuldige slachtoffers vallen'. Volgens de woordvoerder wordt nooit bewust op burgers geschoten en wordt het geval van de bruiloftsgasten nog onderzocht.

De kwestie van burgerslachtoffers heeft al vaker tot wrijving geleid tussen de Afghaanse regering enerzijds en de VS en de NAVO anderzijds. De reputatie van de door het Westen gesteunde Karzai bij de Afghaanse bevolking lijdt eronder. De president heeft dan ook al meermalen opgeroepen tot een betere samenwerking tussen Afghaanse en buitenlandse troepen als het gaat om het bestrijden van opstandelingen in bewoonde gebieden.

In Afghanistan zijn dit jaar meer dan 2200 mensen omgekomen door aan de opstand gerelateerd geweld. Vorig jaar kwamen volgens de Verenigde Naties in totaal meer dan achtduizend mensen om.

Competitieprogramma 2008/2009 rond

Na flink wat gedoe rondom het competitieschema voor komend seizoen heeft de KNVB het voor elkaar weten te krijgen een passend schema te presenteren. In vergelijking met vorig seizoen valt vooral de spreiding in aanvangstijden op.

Komend seizoen zal op de zaterdagavond één duel om 18.45 beginnen, één om 20.45, en de rest om 19.45. Op de zondag zal er om 12.30 of om 16.30 worden afgetrapt voor één duel, de rest zal plaatsvinden op de gebruikelijke tijd van 14.30. In tegenstelling tot vorig seizoen zijn er geen Super Sundays waarop Ajax, AZ, Feyenoord en PSV op hetzelfde tijdstip voetballen. Wel zijn er Super Weekends met op zaterdag 20 september AZ tegen PSV en 21 september Feyenoord tegen Ajax, waarvan op 14 en 15 februari de returns zullen plaats vinden.

Ook wordt er deze jaargang met de kerst slechts één wedstrijd gevoetbald, te weten Feyenoord - NAC Breda op Tweede Kerstdag, waarna we op 28 december het jaar afsluiten. Op 16 januari 2009 zullen sc Heerenveen en Feyenoord de winterstop afsluiten.

Er is ook goed nieuws voor de moeders van Nederland, de bekerfinale zal pas plaatsvinden een week na Moederdag, te weten op zondag 17 mei. De play-offs starten op 12 mei en zijn uiterlijk 3 juni afgelopen. Aan deze play-offs zullen de nummer 1 t/m 4 niet deelnemen, de nummer 1 plaatst zich voor het hoofdtoernooi van de CL, de nummer 2 zal voorrondes moeten spelen, en de nummer 3 en 4 zullen automatisch geplaatst zijn voor de UEFA Cup. De nummers 5 t/m 8 spelen in een 'best of three' om het laatste UEFA Cup ticket. De nummer 5 neemt het in de play-offs in eerste instantie op tegen de nummer 8 en de nummer 6 tegen de nummer 7. De hoogst geklasseerde club na 34 wedstrijden in de competitie heeft het thuisvoordeel en speelt eerst een uitwedstrijd.

In het seizoen 2009/2010 zal de competitie al starten in de eerste week van augustus. Klik hier voor het volledige programma van de Eredivisie 2008/2009.

Programma eerste ronde:

DatumThuisUit
29 augustus - 20.45VitesseFC Gronigen
30 augustus - 18.45Willem IIAjax
30 augustus - 19.45Roda JCFC Twente
z.t.NECDe Graafschap
30 augustus - 20.45FC UtrechtPSV
31 augustus - 14.30Heracles AlmeloFeyenoord
z.t.Sparta RotterdamADO Den Haag
z.t.FC Volendamsc Heerenveen
31 augustus - 16.30AZNAC Breda

Kamerleden maken noodlanding in Sudan

Een vliegtuig met aan boord zeven Nederlandse Tweede Kamerleden heeft vrijdag een noodlanding gemaakt in Sudan. De delegatie was op weg van Juba in het zuiden van Sudan naar de hoofdstad Khartum. Dat heeft SP-Kamerlid Ewout Irrgang laten weten.

Niemand is gewond geraakt. De piloot besloot een noodlanding te maken op het dichtstbijzijnde vliegveld toen er een ster in de ruit van de cockpit was ontstaan. Dat gebeurde tijdens hevige turbulentie, mogelijk door een stuk ijs.

Om veiligheidsredenen mocht niet gemeld worden waar het toestel precies is geland.

iPhone 3G uitverkocht bij T-Mobile

De iPhone 3G, de smartphone van Apple die sinds vanochtend in de winkels lag, is bij alle T-Mobile winkels uitverkocht. Dat heeft een woordvoerster van het telecomconcern vrijdag gezegd. T-Mobile heeft een exclusief contract met Apple.

"Het ging heel erg hard", aldus de woordvoerster. Ze kon niet zeggen of het apparaat ook bij de andere winkels, zoals The Phone House en Media Markt, is uitverkocht. De voorraad wordt volgens T-Mobile wel weer snel aangevuld. Klanten kunnen zichzelf op een wachtlijst laten zetten om bij de volgende lichting in aanmerking te komen.

Politie verhoort incestslachtoffer Fritzl

De Oostenrijkse politie is deze week begonnen met het verhoor van Elisabeth Fritzl (42) die 24 jaar lang werd misbruikt en vastgehouden door haar vader Josef. Dat berichtte de Britse omroep BBC vrijdag op gezag van de Oostenrijkse politie.

Fritzl verwekte zeven kinderen bij Elisabeth, van wie er een overleed. Bij het verhoor was een arts aanwezig om te achterhalen hoe het kindje is gestorven. Fritzl gaf eerder toe het lijkje te hebben verbrand, maar ontkent iets met de dood van de baby te maken te hebben.

De politie legt de verhoorsessies op video vast om Elisabeth een gang naar de rechtbank te besparen. De zaak tegen Fritzl begint later dit jaar.

Voorlopig toch geen degradatie uit Jupiler League

Degradatie uit de Jupiler League is voorlopig niet aan de orde. Dit is de uitkomst van een onderzoek van de Coöperatie Eerste Divisie. Het eerdere KNVB-plan is hiermee van tafel geveegd.

Volgens de CED zijn er nog te veel onduidelijkheden, zodat het invoeren van een degradatieregeling niet slim zou zijn. De KNVB had eerder bepaald dat komend seizoen de nummer laatst uit de Jupiler League zou degraderen naar de hoofdklasse.

Enkele knelpunten zijn volgens de CED en spelersvakbond VVCS het feit dat er geen promotie uit het amateurvoetbal aan het plan gekoppeld is, het verlies van werkgelegenheid bij degradatie, problemen rond langlopende contracten en het gevaar dat een financieel gezonde club zou degraderen in plaats van een club in financiële problemen.

Er wordt door de CED nu gewerkt aan een nieuw plan, waarin in overleg met de amateursectie mogelijk toch weer ruimte is voor de eveneens afgeblazen Topklasse. De KNVB heeft laten weten de bevindingen van de werkgroep af te wachten.

Eurlings wil snel tientallen snelwegen verbreden

Tientallen knelpunten op het snelwegennet worden op korte termijn verbreed. Dat is althans het streven van het kabinet. De ministerraad stemde vrijdag in met een spoedwetsvoorstel dat moet voorkomen dat deze wegprojecten stil komen te liggen door milieuprocedures.

"Nog deze kabinetsperiode moeten de schoppen de grond in", zei minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) na afloop van de ministerraad. Eurlings wilde niet zeggen om welke delen van welke snelwegen het precies gaat. "Maar het zijn de fileknooppunten waar het iedere dag hard vastloopt."

Met het wetsvoorstel reageert het kabinet op de bevindingen van de commissie-Elverding. Die kwam dit voorjaar met een plan om de aanlegtijd van wegen te verkorten. Nu duren de aanleg en verbreding van snelwegen of delen daarvan vaak jaren, vanwege ingewikkelde regels op het gebied van onder meer luchtkwaliteit.

Het wetsvoorstel is naar de Raad van State gestuurd, die er advies over moet uitbrengen. Eurlings heeft gevraagd om een spoedadvies. Dat zou eind volgende maand klaar moeten zijn. Daarna kan de Tweede Kamer erover praten. Na de zomer komt het kabinet bovendien met een groot plan dat het mogelijk moet maken om ook andere wegen snel aan te leggen.

'Sex and the City'-film krijgt vervolg

Fans kunnen de cosmopolitans alvast koud zetten, nu de makers van 'Sex and the city' bekend hebben gemaakt dat er een vervolgfilm aan zit te komen. Dat meldt het Amerikaanse OK! magazine. Wanneer de sexy en stadse avonturen van Carrie, Samantha, Charlotte en Miranda weer in de bioscoop te zien zijn, is nog niet bekend.

Na het succesvolle eerste deel lijken fans niet te kunnen wachten op een vervolg. "Er is enorm veel interesse om een nieuwe 'Sex and the city'-film te maken. Ik geloof dat de filmmaatschappij momenteel bezig is met de voorbereidingen", laat Michael Lombardo, hoofd programmering van de zender HBO, weten. "Ik denk dat iedereen die bij de eerste film betrokken was, heel erg gedreven raakte door het enthousiasme van de fans."

'Sex and the city' wist tot nu toe wereldwijd ruim 215 miljoen euro binnen te halen en de film draait nog volop in de bioscopen. In Nederland bracht de film al bijna drie miljoen euro op.

Drie miljoen nl-domeinnamen geregistreerd

Er zijn inmiddels drie miljoen domeinnamen geregistreerd die eindigen met de Nederlandse extensie .nl. Dat heeft SIDN, die de uitgifte en registratie van nl-domeinnamen verzorgt, bekendgemaakt.

De driemiljoenste nl-domeinnaam werd vrijdagmiddag aangevraagd door een particulier uit Amsterdam. Vooral particulieren laten steeds vaker domeinnamen registreren, blijkt uit onderzoek van SIDN. Velen willen een naam vastleggen voor een eventuele zakelijke website in de toekomst.

Het nl-domein is het op drie na grootste landendomein ter wereld, na .de voor Duitsland (ruim twaalf miljoen), .cn voor China (bijna twaalf miljoen) en .co.uk voor het Verenigd Koninkrijk (bijna zeven miljoen). Nederland staat in de wereld op de eerste plaats als het gaat om domeinnaamdichtheid: bijnaéén registratie op iedere vijf inwoners. De allereerste nl-domeinnaam werd geregistreerd op 1 mei 1986. Deze site www.cwi.nl is nog steeds actief.

Winnaar staatsloterij meldt zich

De winnaar van de jackpot van 25 miljoen euro heeft zijn prijs verzilverd bij de Staatsloterij. Een woordvoerster van de loterij meldde vrijdag dat de man zich vrijdagmiddag heeft gemeld op het hoofdkantoor.

De identiteit en woonplaats van de winnaar houdt de loterij uit privacyoverwegingen geheim. Wel kon de woordvoerster zeggen dat de prijs naar een echtpaar gaat. Eerder werd al bekend dat het winnende lotnummer in de regio Den Haag was verkocht.

Volgens de zegsvrouw kreeg de man vrijdagochtend in de gaten dat hij een grote prijs had gewonnen, toen hij zijn lot controleerde op teletekst. Hij dacht in eerste instantie dat het ging om een prijs van 250.000 euro. Toen hij wat beter keek, bleek het te gaan om 25 miljoen euro. "Toen realiseerde hij zich dat hij zich twee nullen had verkeken."

Volgens de woordvoerster weet het echtpaar nog niet wat het met het enorme bedrag gaat doen.

Cavalieri tekent bij Liverpool

Liverpool heeft de selectie versterkt met de Braziliaanse doelman Diego Cavalieri.

De 25-jarige sluitpost komt over van Palmeiras en moet de stand-in worden voor Pepe Reina.

Cavalieri heeft een contract getekend tot medio 2012 en is na Philipp Degen en Andrea Dossena de derde aanwinst voor The Reds.

Cavalieri speelde inmiddels meer dan 100 wedstrijden voor Palmeiras. "Ik heb wedstrijden van Liverpool gezien en ik weet dat Pepe een hele goede keeper is, maar ik ga de strijd aan," aldus de Braziliaan op de clubsite van Liverpool.

Charisteas op weg naar Engeland

Angelos Charisteas lijkt zijn loopbaan voort te zetten bij Ipswich Town.

"We hebben gesproken met 1. FC Nürnberg," aldus algemeen directeur Derek Bowden van The Tractor Boys. "We hebben nog geen afspraken gemaakt over een afkoopsom, maar we zijn er niet ver vanaf." Ipswich heeft al gesproken met de zaakwaarnemer van de Griekse spits.

De 28-jarige aanvaller kwam eerder uit voor Aris Saloniki, Werder Bremen, Ajax en Feyenoord. Charisteas vergaarde roem door in de EK-finale van 2004 de winnende treffer te maken.

[Upd] Dick Jol spant geen kort geding aan

Dick Jol gaat een kort geding aanspannen tegen de KNVB. Hij eist dat hij de afscheidswedstrijd van Jaap Stam op 26 juli in Zwolle mag leiden. Stam heeft expliciet om Jol gevraagd, maar de KNVB besloot Roelof Luinge aan te stellen voor de wedstrijd.

Jol wil ook drie andere vriendschappelijke wedstrijden graag fluiten, de KNVB zou voor twee van de die wedstrijden al toestemming hebben gegeven, maar dat later weer hebben ingetrokken. De voetbalbond ontkent dit: "Het gaat hier om wedstrijden waar wij een scheidsrechter voor aanwijzen. In het geval van de wedstrijd van Jaap Stam hebben we Roelof Luinge aangewezen," aldus een woordvoerder van de bond. Dat Jaap Stam zelf graag Jol bij zijn afscheid wil hebben doet niet ter zake: "Wij doen geen mededelingen over ons aanstellingsbeleid."

In het kort geding wil Jol het voor elkaar krijgen om de wedstrijd toch te mogen leiden, en anders een schadevergoeding van tienduizend euro te ontvangen vanwege geleden imagoschade.

Update
Jol heeft het kort geding alweer ingetrokken. Een woordvoerster van de KNVB verklaart: "We willen op korte termijn met hem om de tafel te gaan zitten om tot een oplossing te komen"

Met dank aan Djazz_rules voor de toevoeging

Hill heeft wel oren naar FC Dordrecht

Verdediger Delano Hill sluit niet uit dat hij komend seizoen uitkomt voor FC Dordrecht.

Sinds deze week traint hij aan de Krommedijk om zijn conditie op peil te houden.
"Als geen club zich meldt uit de eredivisie of het buitenland dan houd ik de optie Dordt open," aldus Hill tegenover RTV Rijnmond.

Hill maakt zich niet druk over een eventueel relatief laag salaris. "Ik heb al een aantal jaar gevoetbald en vind het nog steeds leuk om te doen, dus dan is het geen geldkwestie." Hill kwam afgelopen seizoen nog uit voor Willem II, maar moest daar vertrekken.

Sánchez wint in Aurillac

Luis-León Sánchez heeft de zevende etappe in de Tour de France gewonnen. Hij finishte als eerste met zes seconden voorsprong op onder anderen Schumacher, Pozzato en geletruidrager Kirchen.

De karavaan startte om 13.20 met 176 renners voor een etappe van 159 kilometer van Brioude naar Aurillac. Verschillende renners waagden een poging te ontsnappen maar die werden door het peloton in de kiem gesmoord. Eerste afvaller vandaag was Mauro Facci van Quick-Step.

Door een valpartij brak het peloton in tweeën en zorgde voor panek onder de renners, CSC besloot namelijk op dat moment flink de vaart erin te zetten. Veel renners konden uiteindelijk weer aansluiten maar voor de Fransen was er minder goed nieuws. De afgelopen week zijn ze verwend met vele Franse aanvallen, maar vandaag moesten er drie renners de strijd staken: Jégou, die ongelukkig tegen een boom reed, Gadret en Moreau gaven op. Bovendien liep Chavanel, tot en met de etappe van vandaag drager van de bolletjestrui, flinke achterstand op

De eerste echt geslaagde aanval kwam van een kwartet renners: Jufre, Sánchez, Nibali en De la Fuente kregen een maximale voorsprong van 1.45. Pas op negen kilometer van de streep werden de vluchters bijgehaald. Toch bleek de ontsnapping niet helemaal vruchteloos, De la Fuente wist namelijk de bolletjestrui over te nemen van Chavanel. Het peloton lag ineens helemaal uit elkaar en bestond uit nog maar 25 man. Op vier kilometer voor de finish besloot Luis-León Sánchez dat hij nog genoeg energie overhad voor een tweede ontsnapping en sprong weg. Verschillende renners poogden zijn wiel te volgen, maar dat mocht niet baten. De Spanjaard uit de ploeg van Valverde zegevierde, en droeg de overwinning op aan zijn overleden broer die een jaar geleden verongelukte op een quad.

Kirchen behoudt het geel en het groen, maar omdat een renner slechts één trui kan dragen, zal Oscar Freire morgen die trui om zijn schouders dragen, hij nam de tweede plek over van Thor Hushovd.

Uitslag zevende etappe:

PlaatsNaamPloegTijd
1Luis-León SánchezCaisse d'Epargne3.52.53
2Stefan SchumacherGerolsteiner+0.06
3Filippo PozzatoLiquigasz.t
4Kim KirchenColumbiaz.t
5Alejandro ValverdeCaisse d'Epargnez.t
6Óscar Pereiro SioCaisse d'Epargnez.t
7Samuel SánchezEuskaltelz.t
8Josep JufréSaunier Duvalz.t
9Christian VandeveldeGarminz.t
10Andy SchleckCSCz.t

Algemeen klassement na zevende etappe:

PlaatsNaamPloegTijd
1Kim KirchenColumbia28.23.40
2Cadel EvansSilence-Lotto+0.06
3Stefan SchumacherGerolsteiner+0.16
4Christian VandeveldeGarmin+0.44
5Denis MentsjovRabobank+1.03
6Alejandro ValverdeCaisse d'Epargne+1.12
7David MillarGarmin+1.14
8Stijn DevolderQuick-Step+1.21
9Óscar Perreiro SioCaisse d'Epargnez.t
10Thomas LövkvistColumbiaz.t

F1-manager: Uitleg over budgetten

Omdat er toch nog een heleboel onduidelijk is over het feit dat iedereen ineens minder budget heeft gekregen, volgt hier een stukje uitleg.

Er is een race geweest waar geen wisselkosten zijn geteld, waardoor een hoger budget uitgedeeld was dan de bedoeling. Daardoor konden wissels gedaan worden die eigenlijk niet hadden gemogen.

Het is dus bij iedereen zo dat ze minder budget hebben na het opnieuw berekenen. Dat komt omdat wel het budget is aangepast, maar de wissels die gedaan zijn (al van ver voor de race van Engeland) met een te hoog budget zijn niet teruggezet, maar verrekend met het juiste budget (wat dus lager uitviel).

Je kunt het juiste budget ook zelf narekenen:
Tel al je wissels na 15 maart 0:01 uur eens na en begin bij het startbudget van 140 miljoen, rekening houdend met de transferkosten van 2 % ( (prijs onderdeel * 0,98) + eerder budget ) -/- prijs aangekocht onderdeel = nieuw budget; en dan zo elk volgend onderdeel verder).
Trek dat uiteindelijke wisseltotaal af van alles wat je verdiend hebt met het totaal van je punten (maal 20.000 per punt). Dat zou je budget moeten wezen.

Er zal geen aanpassing gedaan worden, omdat we ervan overtuigd zijn dat iedereen nu een juist budget heeft gekregen.

Ben je van mening dat je toch een ander budget had moeten hebben dan dat je gekregen hebt, kun je altijd een e-mail sturen. Of je geeft even een bericht via de Feedback.

Soul Calibur IV toont een nieuwe vechter

Soul Calibur IV geeft ons naast de oude vertrouwde vechters een hoop nieuw lekkers. Vooraanstaand zijn natuurlijk Darth Vader voor de PS3 en Yoda voor de Xbox 360. Vandaag is de nieuwste vechter uit de game geïntroduceerd, genaamd Algol.

Algol is een machtige koning van een eeuwenoude beschaving. Zijn rechterhand gloeit rood omdat hij daarmee de Soul Edge vasthoudt, in zijn linkerhand draagt hij de Soul Calibur die blauw licht uitstraalt. Daarnaast heeft hij tien verschillende wapens in zijn lichaam ingebouwd zitten en schijnt hij te kunnen vliegen; een zeer gevarieerde vechter dus. Het is nog even wachten tot 31 juli voor we met Algol los kunnen.






Tijdens de reïncarnatie van Soul Edge en SoulCalibur is er nog iets anders wakker geworden. De strijd tussen de twee zwaarden bereikt zijn hoogtepunt als de maker van de wapens zich in de strijd gaat mengen. Nightmare, in zijn ultieme vorm, wacht op Siegfried voor het ultieme gevecht. Simpel zal deze strijd niet worden nu ook Yoda en Darth Vader zich er in zullen mengen.

Duitser berooft non van auto bij Vaals

Een 33-jarige Duitser heeft vrijdagochtend een non van haar auto beroofd bij het Limburgse Lemiers nabij Vaals. De 67-jarige Duitse non stond bij de abdij Sint Benedictusberg op een pater te wachten toen de man haar uit de auto trok en tegen de abdijmuur duwde. Hij nam haar sleutels af en reed weg. Dat meldt de politie vrijdag.

Later die ochtend veroorzaakte de man met de auto van de non een aanrijding op de Avenue Ceramique in Maastricht. De auto van een 21-jarige bestuurder uit het Zuid-Hollandse Ter Aar werd aan de voorzijde geraakt. De Duitser reed door, maar de man uit Ter Aar zette de achtervolging in. Tijdens deze rit nam de Duitser de busbaan en reed hij enkele malen door rood. Bij een verkeerslicht probeerde de man uit Ter Aar de autosleutels van de man af te pakken, maar de Duitser ontkwam. Uiteindelijk werd hij op de Burgemeester Cortenstraat door de politie aangehouden. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Buffy the Vampire Slayer keert terug in gamesland

De TV-serie is al heel wat jaartjes afgelopen, maar toch vond 505 Games het moment daar voor een nieuwe game rond wonderwoman Buffy the Vampire Slayer. In een compleet nieuw verhaal geschreven door Rob Deshotel, die ook meeschreef aan de serie, moeten Buffy en de Scooby Gang de Hellmouth weer proberen te sluiten. Hierbij worden ze uiteraard dwarsgezeten door vampieren en andere demonen. Rowan Tafler, Global Brand Manager van 505 Games, denkt dat er zeker nog een markt is voor de gepensioneerde demonenjaagster.

This is a fantastic opportunity for 505 Games and we’re working extremely closely with Fox to ensure this is the definitive Buffy the Vampire Slayer experience. Buffy’s return to videogames is great for long-time fans of the franchise and we hope the huge market reach of the Nintendo DS will help to create new fans too.

Buffy the Vampire Slayer: Sacrifice wordt exclusief ontwikkeld voor de Nintendo DS en ligt in november in de winkels.





Rhianna Pratchett schrijft verhaal Mirror's Edge

EA DICE heeft bekend gemaakt dat niemand minder dan Rhianna Pratchett het verhaal achter Mirror's Edge heeft geschreven. Rhianna Pratchett is de dochter van fantasy-schrijver Terry Pratchett en schreef eerder al de verhalen voor onder andere Beyond Divinity, Heavenly Sword en Overlord, waarvoor ze genomineerd werd voor een BAFTA. Ze wordt door Next-Gen.biz beschouwd als een van de 100 meest invloedrijke vrouwen in de industrie.

Het was een geweldige ervaring om Faith samen met het team van DICE tot leven te wekken en haar wereld, relaties en achtergrond vorm te geven. Mijn heldinnen zijn personages die altijd een beetje gewoontjes zijn, maar in de loop van het verhaal juist buitengewone vrouwen worden. Faith heeft veel vaardigheden, maar ze is absoluut geen superheldin. Ze heeft zo haar zwaktes, net als iedereen. Kortom: ze is echt. En juist dat maakt haar aantrekkelijk.



In Mirror's Edge speel je een vrouw, genaamd Faith, die samen met een klein groepje tegen de overheid strijdt. Deze overheid heeft de vrijheid van de mensen flink ingeperkt. In de game zal je met Faith door de stad kunnen rennen en overal op en overheen kunnen springen om zo je vijanden te ontlopen. Er zullen wapens in de game zitten, maar Faith moet het vooral hebben van haar melee aanvallen.

Afgebroken kraan R'dam was nieuw

De bouwkraan die gisteren afbrak bij de in aanbouw zijnde Parktoren in Rotterdam, was nog geen jaar oud. Vorig jaar augustus werd de kraan speciaal aangeschaft voor het project. De 37-jarige machinist van de kraan kwam gisteren om het leven toen hij uit de cabine sprong en op het dak van de flat belandde.

De hijskraan werd vorig jaar uit Duitsland geïmporteerd en met zogenaamde instortankers aan het gebouw vastgemaakt. Er was van tevoren berekend dat de capaciteit van de kraan ruim voldoende was voor de klus. Het gevaarte kon veertien ton 95 meter hoog hijsen. Aannemer Joop Steenbrugge snapt niet wat de oorzaak van het afbreken kan zijn: "We zijn er allemaal kapot van. Gloednieuw. Zoveel keuringen en veiligheidseisen. Dat kan het allemaal niet geweest zijn. Maar wat dan wel?"

De arbeidsinspectie heeft naar aanleiding van het afbreken van de kraan en het dodelijke ongeval direct een onderzoek ingesteld naar de exacte oorzaak. Waarschijnlijk duurt het enkele weken voordat die bekend is. Ook het bepalen van de omvang van de schade zal even duren. Eerst moet alles worden opgeruimd volgens schade-expert Ruud Boxman.

Het gebeurt zelden in ons land dat er een ongeval met een kraan plaastvindt. Vorig jaar waaide een bouwkraan in Utrecht om, waarbij zes gewonden vielen. In 2003 kwam een man om het leven toen eveneens in Rotterdam een kraan omviel.

Met dank aan DJMO voor de submit

Schijt aan Sonja

De sportliefhebbers worden nogal verwend deze zomer. Het EK voetbal, de zinderende Wimbledon finale, de Tour de France, de Olympische spelen. Maar het absolute hoogtepunt is wat mij betreft het WK hotdog eten. Want het is natuurlijk aardig als je een bal over 25 meter in de kruising kan leggen, een verwoestende forehand hebt, of 3 weken op een fiets door Frankrijk kan toeren a 40 km/u, maar wie 60 broodjes hotdog in 10 minuten kan weg stouwen vind ik pas echt een grootheid.  

Renovatie Donington eind dit jaar van start

Aan het einde van dit jaar zal men een begin maken met de renovatie van Donington Park. Op het circuit zal een nieuw pitcomplex komen bij de bocht Coppice. Daarnaast zal de baan achthonderd meter verlengd worden. Het ontwerp hiervoor wordt gemaakt door Hermann Tilke.

"We zullen bij Coppice een compleet nieuw pitcomplex bouwen", vertelde woordvoerder David Fern tegenover de BBC. "In dit gebouw komen ook race control en een nieuw mediacentrum. Gedurende de werkzaamheden blijven de huidige pits en paddock intact, dus de overige evenementen kunnen zonder veel problemen doorgang vinden. De werkzaamheden kunnen aan het einde van dit seizoen al beginnen."

Jol sleept KNVB voor rechter om afscheidsduel Stam

Dick Jol spant een kort geding aan tegen de KNVB. De scheidsrechter eist dat hij op 26 juli de afscheidswedstrijd van Jaap Stam mag leiden. Eerder op vrijdag wisten diverse media al te melden dat Jol van de wedstrijd werd teruggetrokken. Jol wil ook toestemming om drie andere vriendschappelijke duels te fluiten. Voor twee daarvan zou de voetbalbond al toestemming hebben verleend, maar deze onlangs weer hebben ingetrokken.

De KNVB ontkent die lezing. "Het gaat hier om wedstrijden waar wij een scheidsrechter voor aanwijzen", weet een woordvoerder van de voetbalbond te melden. "In het geval van de wedstrijd van Jaap Stam hebben we Roelof Luinge aangewezen." Dat Jaap Stam nadrukkelijk om de aanwezigheid van Jol bij zijn afscheidswedstrijd verzocht, doet voor de KNVB niet ter zake. "Wij doen geen mededelingen over ons aanstellingsbeleid."

Jol eist in het kort geding dat hij de duels mag fluiten en anders van de KNVB een schadevergoeding te verlangen van tienduizend euro. Dat bedrag is een vergoeding voor geleden imagoschade van de leidsman. De voetbalbond laat zich niet uit over de rechtszaak. Dick Jol was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.

Een op zes basisscholieren te zwaar

Een op de zes basisschoolleerlingen is te zwaar. Dat meldt het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) vrijdag op basis van onderzoek onder bijna negentienduizend kinderen van 4 tot 12 jaar. Het instituut noemt het overgewicht zorgwekkend en vindt dat scholen meer aandacht moeten besteden aan gezondheid.

Uit de resultaten blijkt dat 'slechts' de helft van de kinderen van groep 1 tot en met 3 iedere dag fruit of groente eet. Van de oudere kinderen uit groep 4 tot en met 8 haalt nog geen kwart de fruitnorm van dagelijks twee stuks, en vier op de vijf kinderen in die leeftijd eten niet voldoende groente.

Tussendoortjes als koekjes of snoep daarentegen worden door twintig procent van de kinderen vijf of meer keer per dag gegeten, terwijl 45 procent dagelijks meerdere keren snoept. Vijf tot tien procent van de kinderen ontbijt niet elke dag.

Twee derde van de kinderen sport tenminste twee keer per week. Ongeveer vier op de tien kinderen spelen elke dag buiten. Het NIGZ vindt dat dat beter kan. In de eerste drie groepen kijken ongeveer een op de zes kinderen elke dag meer dan twee uur televisie. Vanaf groep 4 brengt bijna vijftien procent van de kinderen thuis meer dan twee uur per dag achter de computer door.

Volgens het NIGZ is het belangrijk dat basisscholen aandacht besteden aan gezondheid, omdat kinderen daar dingen leren en gedrag ontwikkelen dat op latere leeftijd moeilijk is te veranderen. Het instituut pleit voor educatieve programma's op scholen en dat er afspraken en regels over voeding en beweging worden gemaakt. Ouders zouden daar actief bij moeten worden betrokken.

Bijna negentienduizend kinderen vulden een test in als onderdeel van de nationale scholenactie Ga voor gezond!, waar 1278 basisscholen afgelopen schooljaar aan meededen.

FIFA staat Afrikaanse herrietoeters toe

Aan lawaai vanaf de tribunes geen gebrek bij het wereldkampioenschap voetbal over twee jaar in Zuid-Afrika. De fans uit het gastland mogen blazen op hun traditionele vuvuzela's, oorverdovend harde toeters.

Het organisatiecomité heeft de mondiale voetbalbond FIFA vandaag na een urenlang debat overtuigd van het belang van de vuvuzela's. De toeters zijn voor de Zuid-Afrikanen een wezenlijk onderdeel van de voetbalvreugde.

De FIFA wilde aanvankelijk een verbod op de lawaaiige toeters. De bond zag er meer een potentieel wapen in.

Zo zien ze er uit
Zo klinken ze in een vol stadion

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK! Voetbalmanager!

Twee aangespoelde voeten Canada van één persoon

Twee van de vijf voeten die in de voorbije maanden in Canada zijn aangespoeld op de kust van British Columbia, behoren tot dezelfde persoon. Dat blijkt uit dna-tests. Onbekend is echter nog steeds van wie de voeten afkomstig zijn.

Het enige wat men nu weet is dat voet nummer drie, die in februari aanspoelde, van dezelfde volwassen man is als de laatste (en enige linker-) voet die in juni werd gevonden.

Volgens de Canadese onderzoekers zijn er geen concrete aanwijzingen dat de voeten met geweld van de ledematen zijn verwijderd. Wanneer lijken lang in het water liggen, kunnen ledematen spontaan loslaten (rotten). Mogelijk behoorden de voeten toe aan slachtoffers van een bootongeluk op zee of op de rivier de Fraser. In dat laatste geval zouden ze naar de oceaan zijn gedreven om vervolgens aan te spoelen.

Tussen Canada en Zweden is nog geen contact geweest over de voet die deze week aanspoelde in de buurt van Stockholm.

Overigens werd in juni In Canada ook nog een zesde voet gevonden, maar deze bleek van een dier afkomstig te zijn. Een of andere lolbroek had een dierenpoot in een gymschoen gestoken.

Massa: "Spins niet mijn schuld"

Na afloop van de Grand Prix van Groot-Brittannië kreeg Felipe Massa veel kritiek. De Braziliaan spinde dan ook maar liefst vijf keer. De Ferrari-coureur vindt dat hijzelf alleen schuldig is aan de eerste, de rest zou te wijten zijn aan verkeerde banden.

"De eerste spin was een fout, zonder twijfel, maar elke spin die daarna kwam, was te wijten aan de banden", aldus de 27-jarige rijder. "Ik had telkens de verkeerde banden voor de condities die er op dat moment waren. Ik kan dus niet zeggen dat de fouten door mijzelf kwamen, het kwam ook voor een deel door de strategie. We proberen er in ieder geval voor te zorgen de fouten niet te herhalen."

Ook vindt Massa het onterecht dat mensen kritiek op hem hebben omdat hij niet zonder Traction Control zou kunnen rijden. "Eerlijk gezegd interesseert het me niet wat andere mensen zeggen. Ik weet wat ik moet doen en ik heb dit jaar al veel races gewonnen. Het interesseert me dus niet."

McLaren betaalt kosten spionage Ferrari

McLaren zal alle kosten vergoeden die Ferrari gemaakt heeft tijdens de spionagezaak. Dit maakte het Britse team vandaag bekend. Ferrari heeft in een reactie laten weten het geld te schenken aan een goed doel.

"Na de formele sluiting van de zaak op 20 december 2007 en de publieke excuses van McLaren aan Ferrari hebben beide teams besloten om de geschillen nu geheel op te lossen. McLaren is ook akkoord gegaan met het vergoeden van alle door Ferrari gemaakte kosten, die te maken hadden met de zaak. Ook zal er nog een extra bedrag worden betaald om de zaak definitief af te ronden", aldus het team van Ron Dennis.

Levenslang voor mislukte zelfmoordaanslag

Een rechtbank in de Marokkaanse stad Salé heeft gisteren  een 31-jarige Marokkaan tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor een mislukte zelfmoordaanslag. Dat meldde het Marokkaanse nationale persbureau MAP.

De man bracht in augustus vorig jaar een butaanfles tot ontploffing bij een bushalte in de Noord-Marokkaanse stad Meknes, een belangrijke toeristische trekpleister. Daarbij verloor de man een hand en brak hij een been. Verder raakte niemand gewond.

De vermeende dader zelf ontkende dat hij een terroristische aanslag wilde plegen. Hij zou slechts om persoonlijke redenen een einde aan zijn leven hebben willen maken.

OM in beroep in gijzelingszaak Almelo

Het Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen de verlenging van de voorlopige hechtenis van de man die vorige maand vijf mensen gijzelde in het gemeentehuis van Almelo. Dat heeft een woordvoerder vrijdag laten weten.

De rechtbank in Almelo bepaalde vorige week woensdag dat Ahmet O. minimaal nog drie maanden vast blijft zitten voor gijzeling, brandstichting, wapenbezit en bedreiging van een wethouder. Het OM wil echter dat de verlenging van zijn voorlopige hechtenis ook geldt voor poging tot moord dan wel doodslag.

Het OM stelt dat er voldoende aanwijzingen zijn om te spreken van poging tot moord of doodslag op twee wethouders, Bert Kuiper en Anthon Sjoers. De vergrijpen waarvoor de verdachte nu vastzit, staan te boek als veel lichter dan poging moord en doodslag, licht de woordvoerder toe. Het OM zegt poging tot moord dan wel doodslag hoe dan ook op de uiteindelijke tenlastelegging te zetten.

Ahmet O. stormde op 16 juni het gemeentehuis van Almelo binnen waar hij vijf man gijzelde, onder wie wethouder Bert Kuiper. Vlak daarvoor had hij zijn eigen restaurant in brand gestoken. Aan het eind van de middag gaf hij zichzelf over. De gijzelaars bleven ongedeerd.

Het OM stelde vorige week dat de man twee geladen vuurwapens bij zich droeg. Deze zouden pas kort voor afloop van de gijzeling zijn ontladen. Het OM is terughoudend met verdere mededelingen en wijst daarbij op het lopende onderzoek.

Weer tiener doodgestoken in Groot-Brittannië

Voor de twintigste maal dit jaar is in Groot-Brittannië een tiener door geweld om het leven gekomen, heeft de politie vrijdag bekendgemaakt. Het 19-jarige slachtoffer werd donderdag bij een ruzie in een huurkamer in Noord-Londen neergestoken en overleed later aan zijn verwondingen. De politie zei een 26-jarige vrouw en een 34-jarige man als verdachten te hebben aangehouden.

De Londense politie moest de afgelopen 24 uur meermalen uitrukken voor messentrekkerij met dodelijk gevolg. In Walthamstow, in het noordoosten van de hoofdstad, werd een twintiger doodgestoken. In de noordelijke wijk Tottenham werd een man doodgestoken aangetroffen achter een leegstaande pub.

Arshavin bang dat hij 'te goed' speelde

Andrei Arshavin staat in de belangstelling van onder meer Barcelona, Arsenal en Chelsea. De 27-jarige Rus heeft een zeer goed EK achter de rug, waar hij de Europese top wakker heeft geschud.

De aanvallende middenvelder zelf vreest echter dat hij misschien wel té goed heeft gespeeld. "Als ik erover nadenk, dan heb ik voor mezelf als individu misschien wel een te goed EK gespeeld. Mijn marktwaarde is behoorlijk gestegen," aldus Arshavin in The Daily Telegraph.

Zijn club Zenit St. Petersburg wil de speler namelijk niet zomaar laten gaan en lijkt minimaal 30 miljoen euro te willen vangen. Barcelona zou reeds 23 miljoen hebben geboden, maar dat vindt de Russische club niet voldoende.

'Real heeft eerste optie op Huntelaar'

Volgens Marca heeft Real Madrid de eerste optie op Klaas-Jan Huntelaar. De 24-jarige spits wordt al langer in verband gebracht met de Koninklijke.

Huntelaar staat inmiddels 2,5 jaar onder contract bij Ajax en heeft in 82 competitieduels liefst 70 keer gescoord. De aanvaller werd vorige week ook gelinkt aan Arsenal, maar volgens Marca heeft Real Madrid de eerste optie om de international aan te trekken. Of dat deze zomer al gebeurt weet de krant niet te melden, maar het zou gaan om een zelfde constructie als bij Wesley Sneijder, die vorig seizoen op een laat moment alsnog vertrok bij Ajax.

Pieters: "Mooie stap in mijn carrière"

PSV en FC Utrecht hebben vrijdag een akkoord bereikt over de transfer van linksback Erik Pieters. De 19-jarige verdediger zal de komende vier seizoenen uitkomen voor de regerend landskampioen. Pieters moet nog wel de medische keuring in Eindhoven ondergaan.

"Een mooie stap in mijn carrière. Het gaat heel snel met mij," aldus de 19-jarige verdediger op de clubsite van PSV. "Ik heb nu twee seizoenen betaald voetbal er op zitten, waarvan ik de laatste anderhalf jaar gespeeld heb."

Het gaat snel met de jeugdinternational, maar niet te snel vindt hij zelf. "Ik heb al een gesprek gehad met de trainer en ik heb absoluut een goed gevoel. Je moet altijd nog wel kijken hoe je in de groep valt, maar ik ga gewoon mijn best doen en dan zien we wel. Ik wil graag aanvallend spel laten zien."

Pieters is naar Eindhoven gehaald om de positie van linksback in te vullen, hoewel zijn eigen voorkeur ligt op de positie van centrale verdedigers. "De positie linksback bevalt me op dit moment goed, ik speel daar ook bij Jong Oranje. Ik ben een speler die uitgaat van zijn verdedigende kwaliteiten en taken, van daaruit wil ik graag meevoetballen en aanvallend spel laten zien. Afgelopen seizoen heb ik van Willem van Hanegem het ‘opkomen als back geleerd’, bij Foeke Booy lag de nadruk meer op het verdedigen."

Atleet Vroemen betrapt op doping

Simon Vroemen zal niet deelnemen aan de Olympische Spelen in Peking. De atleet werd bij een dopingcontrole in juni positief getest op anabole steroïden. Hij had de test zelf aangevraagd, nadat hij ruim onder de olympische limiet had gelopen.

In zijn urine zijn sporen van het verboden middel metandiënon aangetroffen. Volgende week zal de contra-expertise plaats vinden in Keulen. Hoewel de mogelijkheid bestaat dat die negatief zal zijn, heeft Vroemen nu dus al besloten niet af te reizen naar Peking. De Europees recordhouder op de 3000 meter steeplechase stopte twee jaar geleden, maar maakte dit jaar een comeback.

Op zijn website laat Vroemen weten geschokt te zijn over de uitslag. Hij vertelt zich niet bewust te zijn van de doping en gist naar de herkomst van het verboden middel. Vroemen beweert dat het middel vooral populair is onder bodybuilders en dat een atleet er waarschijnlijk alleen maar hinder van zou ondervinden. "Het is ondenkbaar dat ik het bewust heb genomen. Ik heb een carrière van vijftien jaar achter de rug, heb duizenden dopingtesten ondergaan en vrijwillig aan allerlei antidopingprogramma's meegedaan. Dat me dit overkomt is een grote schok, vooral omdat ik de laatste tijd zoveel vreugde beleefde aan het hardlopen."

Eerste concept-art Half-life 2: Episode Three

De eerste concept-art voor Half-Life 2: Episode Three is verschenen. Deze afbeelding is gevonden via de 2008 IntoThePixel E3 art gallery. Hun website heeft de afbeelding gelabeld als Half Life EP3 en als platform PC, PS3 en 360.



Op de afbeelding zien we Gordon Freeman in een Citadel-achtige omgeving met een gevaarlijke Advisor die boven zijn hoofd zweeft. Valve zal niet staan op de E3 met Episode 3, maar zullen er wel te vinden zijn met Left 4 Dead.

Vroemen betrapt op doping

Simon Vroemen zal niet deelnemen aan de Olympische Spelen in Peking. De atleet werd bij een dopingcontrole in juni positief getest op anabole steroïden. Hij had de test zelf aangevraagd, nadat hij ruim onder de olympische limiet had gelopen.

In zijn urine zijn sporen van het verboden middel metandiënon aangetroffen. Volgende week zal de contra-expertise plaats vinden in Keulen. Hoewel de mogelijkheid bestaat dat die negatief zal zijn, heeft Vroemen nu dus al besloten niet af te reizen naar Peking. De Europees recordhouder op de 3000 meter steeplechase stopte twee jaar geleden, maar maakte dit jaar een comeback.

Op zijn website laat Vroemen weten geschokt te zijn over de uitslag. Hij vertelt zich niet bewust te zijn van de doping en gist naar de herkomst van het verboden middel. Vroemen beweert dat het middel vooral populair is onder bodybuilders en dat een atleet er waarschijnlijk alleen maar hinder van zou ondervinden.

“Het is ondenkbaar dat ik het bewust heb genomen. Ik heb een carrière van vijftien jaar achter de rug, heb duizenden dopingtesten ondergaan en vrijwillig aan allerlei antidopingprogramma’s meegedaan. Dat me dit overkomt is een grote schok, vooral omdat ik de laatste tijd zoveel vreugde beleefde aan het hardlopen.”

Rechter komt apothekers tegemoet

Apothekers hoeven niet langer bijna 7 procent van de inkoopprijs van medicijnen terug te betalen aan de zorgverzekeraars. De voorzieningenrechter besloot vrijdag de zogeheten clawback-korting te schorsen.

De rechter deed uitspraak in het kort geding dat de brancheorganisatie van de apothekers KNMP had aangespanen tegen de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De rechter vindt het niet duidelijk of de inkoopvoordelen voor de apothekers nog wel opwegen tegen de gemiddelde praktijkkosten.

Op dit moment verricht de Nederlandse Zorgautoriteit onderzoek naar actuele inkoopvoordelen. De rechter wil de resultaten daarvan afwachten. Als blijkt dat er nog redenen zijn voor de korting, dan kan die achteraf worden verwerkt.

Kerk aangeklaagd voor val door 'kracht van God'

Een Amerikaan heeft een kerk aangeklaagd voor 2,5 miljoen dollar omdat de kracht van God hem deed vallen. Matt Lincoln (57) bad in een kerk in Tennessee om een 'echte ervaring'. Zijn verzoek werd klaarblijkelijk verhoord want hij viel en stootte zijn hoofd.

Sinds het opmerkelijke voorval vorige zomer onderging Lincoln twee operaties, maar hij heeft nog steeds pijn in zijn rug en benen. Hij besloot de kerk aan te klagen nadat de verzekeringsmaatschappij van de kerk zijn ziektekostendeclaraties had geweigerd.

Advocaten van de kerk zeggen dat andere kerkgangers zagen hoe Lincoln na zijn val lachend op de grond lag. Ze zeggen dat hij gewoon niet oplette. Lincoln beweert dat de kracht van God hem vaker heeft doen vallen, maar dat Hij er in al die gevallen voor zorgde dat er iemand bij hem was om hem op te vangen.

'Buitenlandse pers volledig vrij in China'

Buitenlandse journalisten kunnen een officiële klacht indienen als ze gehinderd worden in hun werkzaamheden tijdens de Olympische Spelen. Dat heeft propagandachef Li Changsun van de Chinese communistische partij gezegd.

Li Changsun deed zijn uitspraken tijdens een bezoek dat hij gistermiddag bracht aan het Olympisch mediacentrum in Peking. Volgens de propagandachef zullen de autoriteiten er alles aan doen om buitenlandse journalisten 'volledige vrijheid' in hun werk te garanderen.

De uitlatingen zijn een reactie op de kritiek van de vereniging van buitenlandse correspondenten China en mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. Die meldden eerder deze week dat buitenlandse journalisten nog altijd worden opgepakt, geïntimideerd of zelfs bedreigd bij hun werk.

Master Chief op de luit in Fable 2

Stel je voor: je loopt gezellig duivels te doen of hangt de engel uit, en je ziet ineens een bekend gezicht voor je, spelend op een luit. Je denkt: waar ken ik die kerel van? En opeens heb je het; het is Master Chief uit Halo.

Dit is wat gamers kan overkomen als ze Fable 2 in hun Xbox 360 schuiven. Op Loinhead.net (geen typfout) kwam niet lang na de aankondiging van een Collector's Edition deze screenshot online. Het zou kunnen betekenen dat dit een onderdeel is van de "additional content" die Lionhead belooft voor deze versie, maar dat weten we niet zeker. Wat we wel weten is dat het leuk is om Master Chief eens met iets anders in zijn handen te zien.



[upd] Lancering iPhone 3G loopt in de soep

Het lanceren van de nieuwste versie van de iPhone van fabrikant Apple in Nederland, de iPhone 3G, is niet helemaal goed gegaan. Vannacht is de iPhone 3G met veel publiek gelanceerd bij de T-Mobileshop in Rotterdam. Maar vandaag ging het mis. Het computersysteem van T-mobile vloog eruit, waardoor mensen hun nieuwe telefoon niet meteen mee naar huis konden nemen.

Er waren 500 iPhones beschikbaar in Rotterdam, maar er waren zeker 1000 gegadigden. Veel mensen zijn dus met lege handen naar huis gegaan. Vijfhonderd anderen konden echter wel naar huis met hun nieuwe speeltje, maar hebben hiervoor tot wel een halve dag in de rij gewacht voor de T-Mobilewinkel.

De opening vond plaats met veel bombarie. Er was een DJ die muziek draaide, en voor een hapje en een drankje werd ook gezorgd. Om klokslag 00.00 konden de eerste klanten hun iPhone al kopen.

FOK!kers die graag een iPhone willen, moeten snel zijn. T-Mobile verwacht dat de eerste lading iPhones snel uitverkocht zal zijn. Mensen die de iPhone zonder T-Mobile willen hebben hier in Nederland pech. Het is echter wel mogelijk een iPhone met prepaid-kaartje te kopen in Zwitserland of Italië.

García-García door de helft

García-García zal komend seizoen niet in de Eredivisie te bewonderen zijn. De middenvelder van FC Groningen zal zijn naam halveren en slechts met 'García' op zijn shirt het veld betreden.

De Uruguyaan heeft dit besloten op advies van zijn nieuwe werkgever. "Zowel zijn vader als moeder heet van achteren García en vandaar dat hij García-García wordt genoemd. Maar één keer García leek ons ook genoeg", aldus technisch manager Henk Veldmate. García kwam deze zomer over van sc Heerenveen.

Kabinet maakt werk van wegverbredingen

Goed nieuws voor mensen die veel op de A12 bij Gouda, de A1 bij Diemen, de A2 bij Everdingen rijden en andere filegevoelige knelpunten rijden. Het kabinet heeft iets bedacht om snel werk te maken van de verbreding van snelwegen. CDA-verkeersminister camiel Eurlings was al voortvarend begonnen door een commissie in te stellen die moest onderzoeken hoe de verbredingen sneller konden worden gerealiseerd. Veel wegenprojecten lopen namelijk ernstige vertraging op vanwege allerlei milieu- en procedurele eisen.

De commissie kwam met een oplossing zodat 22 wegprojecten versneld uitgevoerd kunnen worden. Kern van het advies was een simpeler milieutoets, die op de 22 wegen van toepassing zou kunnen zijn. Maar het kabinet heeft nu iets bedacht waardoor de nieuwe wet voor twee keer zoveel wegvakken geldt.

De milieueffecten door wegverbreding worden dan voorspeld in een beperkt gebied. Alleen het gebied tot en met de volgende aansluiting en tot een kilometer aan weerszijden van de weg wordt meegerekend. Het kabinet zal de knoop over de nieuwe wet vanmiddag doorhakken.

RIVM: Vrouw met marburgvirus overleden

De Nederlandse vrouw die in Uganda een besmetting met het marburgvirus opliep, is vandaag in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) overleden. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vandaag laten weten.

De 40-jarige vrouw liep het zeldzame virus op tijdens een vakantie in Uganda. Ze werd op 5 juli opgenomen in de Elkerliek Kliniek in Helmond en op 7 juli overgebracht naar het LUMC. Een woordvoerder van het ziekenhuis meldde gisteren dat de vrouw ernstig ziek was maar dat haar toestand "wel stabiel" was.

Russische brugspringer verdrinkt

In de Russische plaats Yaroslavl is een spelletje helemaal uit de hand gelopen, waardoor een tiener is verdronken. Voor de ogen van zijn vrienden sprong de jongen van een 22 meter hoge brug in het water eronder, terwijl hij werd gefilmd met een telefoon.

Het lijkt erop dat zijn vrienden hem aan het uitdagen zijn, maar de pret slaat snel om in schrik als blijkt dat de jongen na de klap op het water niet meer boven komt. Ze stoppen daarom met filmen om om hulp te kunnen roepen. Reddingsboten schoten te hulp, maar voor de jongen was het al te laat. Hij bleek zijn ruggengraat te hebben gebroken en was verdronken.

'PSV sprak met Ajax over Aissati'

Officieel is er nog niet met elkaar gesproken, maar woensdag zouden PSV en Ajax informeel met elkaar hebben gesproken over Ismail Aissati. De 19-jarige middenvelder heeft zijn talent nog altijd niet weten te benutten bij PSV en lijkt mogelijk te mogen vertrekken.

Onder meer FC Utrecht en FC Twente waren al in de markt voor de jongeling, maar Aissati zou zelf het liefst op een zo hoog mogelijk niveau blijven spelen. Daarbij wordt Aissati weer gelinkt aan Ajax, dat eerder in de winterstop al belangstelling toonde.

"We werken hard aan een oplossing. Daarbij is niets onmogelijk," aldus technisch directeur Adrie van der Kraaij van PSV. Ook Danny Blind, technisch directeur bij Ajax, geeft een reactie: "Ik weet dat er eerder al belangstelling voor Aissati is geweest. Over de huidige stand van zaken wil ik echter niks zeggen, al is het wel zo dat onze prioriteit niet direct op die positie ligt."

Ook Boukhari weg bij Sparta

Nourdin Boukhari is na Marvin Emnes mogelijk de tweede belangrijke speler, die Sparta deze zomer de rug toe keert. Volgens ELF Voetbal tekent de 28-jarige middenvelder maandag een contract bij Al Ittahad uit Saoedi Arabië.

De 25-voudig international stond het afgelopen seizoen een tijdje onder druk bij Sparta, maar kende een sterk slot van de competitie. Boukhari heeft inmiddels al een hele voetballoopbaan achter de rug. De geboren Rotterdammers debuteerde in 1999 in het betaalde voetbal met Sparta. Na drie seizoenen vertrok hij naar Ajax, waar hij nooit een onbetwiste basisspeler werd.

Na één jaar Ajax trok de Marokkaan naar NAC Breda, maar hierop volgde weer twee seizoenen in Amsterdam. Na een half jaar Nantes en een half jaar AZ trok Boukhari vorig seizoen weer naar Sparta.

Luis García naar Tottenham

Luis García speelt volgend seizoen zo goed als zeker voor Tottenham Hotspur. De aanvaller komt over van het Spaanse Espanyol, dat ruim twaalf miljoen euro zal ontvangen.

De 27-jarige spits scoorde het afgelopen seizoen dertien keer in de Primera Division en kan uit de voeten als tweede spits of als linksbuiten. Luis García is afkomstig uit de jeugdopleiding van Real Madrid, maar wist bij de Koninklijke niet door te breken.

De aanvaller ondergaat volgende week waarschijnlijk een medische keuring bij de Spurs, dat door de komst van de Spanjaard zeer waarschijnlijk nog een spits van de hand zal doen. Mogelijk gaat het om Robbie Keane, die in de belangstelling zou staan van Liverpool.

Rechter niet gestraft voor bezit kinderporno

Een voormalig vice-president van de rechtbank in Maastricht is vrijdag schuldig verklaard voor het bezit van kinderporno, maar hij krijgt geen straf. Het gerechtshof in Den Haag bepaalde dat de 51-jarige man al genoeg is gestraft, omdat hij ontslag moest nemen.

In oktober 2001 werden in zijn huis zestien videobanden en vier diskettes met pornografisch materiaal gevonden. De rechtbank in Arnhem bestempelde een deel van het materiaal als kinderpornografie. In hoger beroep werd de man vervolgens veroordeeld voor twee filmfragmenten en vijf afbeeldingen. Een deskundigenrapport was als bewijsmiddel gebruikt.

De verdachte ging in cassatie waarna de Hoge Raad de zaak terugverwees naar het hof. Het hof had volgens de hoogste rechter onvoldoende gemotiveerd waarom het deskundigenrapport als bewijsmiddel was gebruikt. Daarop is bij het gerechtshof in Den Haag ter zitting het materiaal bekeken. Uiteindelijk is de man bij het hof vrijdag voor drie van de vijf kinderpornografische afbeeldingen veroordeeld.

Explosieve situaties op Far Cry 2 screenshots

Far Cry 2 is inmiddels al een tijd in ontwikkeling. De game zal deze keer plaats vinden in Afrika en geeft ons savanne in plaats van jungle. In Afrika is een oorlog gaande tussen de UFLL en een verzetsgroep. Jij komt hier als speler in terecht. Vandaag hebben we vijf nieuwe screenshots, waar duidelijk wordt dat jij zeer betrokken zal raken in deze oorlog. Vooralsnog staat Far Cry 2 gepland voor eind 2008





Ook Lerby ontkent overgang Van der Vaart

Zaakwaarnemer Sören Lerby heeft donderdag ontkend dat Rafael van der Vaart al een akkoord heeft bereikt met Real Madrid.

"Er zijn veel clubs die belangstelling hebben en dat zijn we aan het bestuderen," aldus de Deen in het Algemeen Dagblad. "Rafael is op dit moment op vakantie en er is nog niets besloten. Vanzelfsprekend zal hij het leuk vinden in de Primera División te spelen, maar ik verwacht dat besluit niet binnen een week."

De Nederlandse international speelt al sinds medio 2005 voor HSV en heeft daar nog een contract tot medio 2010. Volgend jaar zomer mag hij echter voor slechts 1,5 miljoen euro vertrekken. De 25-jarige spelmaker stond vorig jaar concreet in de belangstelling van Valencia, maar die overgang ging niet door.

Op dit moment zou er volgens de Spaanse kranten interesse zijn van Atletico Madrid en Real Madrid.

Homo-emancipatieprijs vernoemd naar Jos Brink

Jos Brink krijgt postuum een homo-emancipatieprijs naar zich vernoemd. De prijs bestaat uit een bedrag van tienduizend euro en een kunstwerk en wordt iedere twee jaar uitgereikt aan een persoon of instelling die zich inzet voor de acceptatie van homoseksuelen en lesbiennes. Dit heeft minister van Emancipatie Ronald Plasterk (PvdA) bekendgemaakt.

De eerste Jos Brink homo-emancipatieprijs wordt door Plasterk uitgereikt op de internationale dag tegen homofobie op 17 mei volgend jaar.

Uit respect voor dit initiatief heeft de Stichting Vrienden van de Gay Krant besloten te stoppen met de uitreiking van de vierjaarlijkse Gay Krant Award. Deze werd in 1992 voor het eerst toegekend aan Brink en zijn man Frank Sanders.

Zwaar geschut op Call of Duty: World at War screens

Vorig jaar zette Infinity Wards met Call of Duty 4 een zeer sterke game neer, die nog steeds veel online gespeeld word. Activision komt nu dan ook met het vervolg, in de hoop dat deze net zo goed ontvangen wordt. Treyarch neemt de nieuwe Call of Duty tot zich: Call of Duty: World at War. Treyarch geeft ons met deze Call of Duty de kans om onze skills te testen in Azië en Rusland tijdens Wereldoorlog II. Vandaag kunnen we genieten van een aantal nieuwe screenshots.






Sackboy tweemaal op de gevoelige plaat

LittleBigPlanet zal een unieke game worden. Van de game waarin alles kan en mag wordt veel verwacht. Het is zelfs één van Sony's grootste releases van dit jaar. gelukkig zal de game in oktober in de winkels liggen en kunnen we dan helemaal los met onze Sackboys. Waarschijnlijk zal er voor oktober zelfs nog een open-beta verschijnen.

Om de tijd te doden hebben we twee nieuwe screenshots voor jullie.




[E3 2008]Jade Raymond werkt aan I Am Alive

Tijdens de komende E3 zal Ubisoft voor het eerst de actiegame I Am Alive tonen. Je speelt één van de overlevenden van een aardbeving in Chicago. De game zal in first person gespeeld worden, maar zal weinig gebruik maken van wapens. De game is inmiddels 3 jaar in ontwikkeling door Darkworks, die eerder de game "Cold Fear" maakten. In het team zien we onder meer Jade Raymond terug, die eerder de game Assassin's Creed voor haar rekening nam.

Tijdens de E3 zal Ubisoft de game presenteren met een redelijk lange video die tussen de veertien en twintig minuten zal duren. Een speelbare versie zal er niet zijn. De game wordt verwacht in de lente van 2009.

Site voor blokkeren sms-diensten in de lucht

Ouders die niet willen dat hun kinderen betaalde sms-diensten aangaan kunnen sinds begin deze maand terecht op de website www.smsdienstenfilter.nl. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken vandaag bekendgemaakt.

Op die site kunnen consumenten hun telefoonnummer invoeren waarna dat geblokkeerd wordt voor betaalde sms-abonnementen zoals voor ringtones. Verder is ook een website geopend voor informatie over sms-abonnementsdiensten, www.smsgedragscode.nl.

Beide sites zijn in het leven geroepen als uitvloeisel van de in april van dit jaar opgestelde gedragscode van de telecombranche. Die kwam tot stand op aandringen van consumentenorganisaties.

Samaras waarschijnlijk door bij Celtic

Georgios Samaras blijft zeer waarschijnlijk bij Celtic. De Schotse kampioen huurde de Griekse spits het afgelopen half jaar al van Manchester City en wil graag verder met de oud-speler van sc Heerenveen.

City vroeg in eerste instantie zo'n vier miljoen euro voor de aanvaller, maar heeft de vraagprijs nu verlaagd tot een kleine drie miljoen euro, schrijft The Guardian. De international kwam in 2006 voor acht miljoen euro over van Heerenveen, maar wist in 55 duels voor The Citizens slechts acht keer te scoren.

Samaras hoopt nu bij Celtic op meer geluk. De aanvaller stond ook in de belangstelling van onder meer Lazio Roma, Hull City en Feyenoord.

AIVD mag journalist onder voorwaarden afluisteren

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) mag onder voorwaarden journalisten afluisteren. De dienst moet daar wel terughoudend in zijn. Dat heeft de Hoge Raad vandaag bepaald.

Het hoogste rechtscollege van Nederland bevestigde hiermee de uitspraak die het gerechtshof in Den Haag in augustus 2006 deed in een geschil tussen dagblad De Telegraaf en de Nederlandse staat.

De AIVD besloot begin 2006 twee journalisten van de krant af te luisteren, nadat zij informatie uit vertrouwelijke, staatsgeheime stukken van de BVD (voorganger van de AIVD) hadden gepubliceerd . De Telegraaf spande uit protest tegen het afluisteren een gerechtelijke procedure tegen de Staat aan, die de AIVD vertegenwoordigt.

Valencia wil Silva per se behouden

Een verkoop van David Silva lijkt zeer onwaarschijnlijk. Juan Villalonga, de nieuwe voorzitter van Valencia, wil met een sterke ploeg het seizoen in. Dat houdt onder meer in dat de preses de sterspelers David Silva en David Villa onder geen beding van de hand wil doen.

De twee internationals worden na hun sterke EK met diverse clubs in verband gebracht. Silva wordt gelinkt aan Liverpool en Barcelona, terwijl Villa naast Liverpool ook wordt gekoppeld aan Tottenham Hotspur.

De twee Spanjaarden gaven echter eerder al aan gelukkig te zijn bij Valencia en niet per se te willen vertrekken. Valencia heeft een zeer slecht seizoen achter de rug, maar dankzij de bekerwinst speelt het komend seizoen wel in de UEFA Cup.

Fowler keert terug in Premier League

Robbie Fowler speelt het komende seizoen voor Blackburn Rovers. De 33-jarige aanvaller wordt bij de Engelse subtopper herenigd met voormalig ploeggenoot Paul Ince.

Ince en Fowler speelden ooit twee seizoenen samen bij Liverpool. De voormalig middenvelder werd onlangs aangesteld als de nieuwe manager van Blackburn Rovers. Bij de club volgt Ince Mark Hughes op. Fowler speelde het afgelopen seizoen voor Championship-club Cardiff City, dat de finale van de FA Cup haalde. De voormalig aanvaller van onder meer Liverpool weigerde een lucratieve aanbieding van Al Ahli uit Dubai.

Cardiff heeft de transfer inmiddels op de eigen website openbaar gemaakt.

Luque mogelijk naar Mallorca

Volgens het Spaanse Marca heeft Albert Luque aan intimi verklaard dat hij wil terugkeren naar Real Mallorca. Afgelopen zomer nam Ajax de Spanjaard voor veel geld over van Newcastle United. Zijn verblijf in Amsterdam is tot nu toe echter allesbehalve een succes.

Marco van Basten, de nieuwe trainer van Ajax, lijkt voor het komende seizoen geen rekening te houden met Luque, waardoor de kansen op speeltijd voor de grootverdiener in Amsterdam erg klein zijn. Luque bewaart goede herinneringen aan Real Mallorca. De aanvaller speelde aan het begin van zijn loopbaan een aantal seizoenen voor de eilandbewoners en verdiende in 2002 een transfer naar Deportivo La Coruna.

Momenteel heeft echter nog niemand van Mallorca contact opgenomen met Luque of zijn zaakwaarnemer. Bij de eilandbewoners zou men nog twijfels hebben, daar de aanvaller de afgelopen seizoenen weinig heeft laten zien.

Málaga wil De Mul

Volgens Voetbal België staat rechtsbuiten Tom de Mul in de belangstelling van Málaga. De Belg verruilde afgelopen zomer Ajax voor Sevilla. De 22-jarige De Mul verschijnt in Andalusië echter nauwelijks binnen de lijnen.

Sevilla wil De Mul een seizoen uitlenen, zodat hij ervaring kan opdoen op het hoogste niveau in Spanje. Naast promovendus Málaga zou ook Real Valladolid geïnteresseerd zijn in de Belg. Sevilla haalde onlangs voor zeven miljoen euro de Argentijn Lautaro Acosta binnen voor de rechterkant. Hierdoor zijn de kansen op speeltijd voor De Mul flink afgenomen.

Laatste spaceshuttlevlucht in 2010

Ruimtevaartorganisatie NASA heeft de laatste vlucht met een spaceshuttle gepland voor 31 mei 2010. Dit betekent niet dat er na die datum geen ruimtereizen meer plaatsvinden, maar wel dat de spaceshuttle uit de roulatie wordt genomen. De opvolger is de Orion, die veel weg heeft van de vroegere Apollo raketten.

Aanvankelijk stond de laatste vlucht gepland voor een aantal maanden later in 2010. Tot en met de laatste vlucht, staan er nog 10 ruimtereizen op het programma. Twee nog dit jaar, vijf volgend jaar en nog eens drie voor in 2010. Alle vluchten zullen het internationale ruimtestation ISS als eindbestemming hebben, waar de astronauten de komende jaren het station verder uitbouwen.

In tegenstelling tot de Apollo raketten, gaan de spaceshuttles meer dan een keer mee. In totaal zijn er vijf 'ruimtewaardige' spaceshuttles gebouwd, waarvan de eerste -de Columbia - in 1981 de ruimte inging. Momenteel zijn er nog drie over; de Discovery , Atlantis en Endeavour . De twee andere shuttles gingen verloren. De Challenger ontplofte kort na de lancering in 1986 en de Columbia verongelukte in 2003 tijdens de terugkeer naar de aarde.

In 2014 moeten de Orion-raketten klaar zijn. Tot die tijd zullen Sojoez-raketten van Russische makelij de astronauten naar ISS brengen.

OM vreest dat oud-SS'er Boere dans ontspringt

Oud-SS'er Heinrich Boere, die in Duitsland vervolgd zou moeten worden, ontsnapt wellicht aan zijn straf. De 86-jarige Nederlander lag de afgelopen twee maanden bijna onafgebroken in een ziekenhuis. Het Duitse Openbaar Ministerie is bang dat strafvervolging hierdoor wordt afgewezen, schrijft De Telegraaf vrijdag. De advocaat van de oorlogsmisdadiger heeft aangevoerd dat Boere niet kan terechtstaan vanwege zijn slechte gezondheid.

De Duitse justitie wil Boere vervolgen wegens zijn daden tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar de officier van justitie vreest dat dit niet gaat lukken. Hij noemt het in de krant jammer wanneer de zaak zou stranden. "Ik heb een keiharde zaak waarbij ik alle noodzakelijke stukken van de Nederlandse politie en justitie heb gekregen." Ook zou er een verklaring van een Nederlandse ooggetuige zijn. "Maar ik moet reëel zijn", stelt de officier. "Boere ligt niet zomaar zo lang in het ziekenhuis."

Boere werd in augustus aangeklaagd wegens drievoudige moord. Als oud-lid van het SS-Sonderkommando Feldmeijer wordt hij beschuldigd van de moord op een Bredase apotheker, een rijwielhandelaar uit Voorschoten en een fabrieksdirecteur. Hij vluchtte na de oorlog naar Duitsland. In Nederland werd hij bij verstek veroordeeld tot de doodstraf, een straf die later werd omgezet naar levenslang.

Topscheids extreem dronken op veld

Wit-Russische topscheidsrechter Sergei Sjmolik houdt wel van een fluitje. Niet alleen op het veld, maar ook in het café, zo blijkt. De ex-scheidsrechter van het jaar blies na afloop van het voetbalduel Vitebsk - Novopolzk een promillage van 2,6 promille.

Tijdens de wedstrijd viel het niet zo erg op dat Sjlomik te veel had gedronken, maar na de wedstrijd wilde hij maar niet van het veld af. Dit, en de rare manier van lopen van Sjmolik, heeft de FIFA er uiteindelijk toch toe doen besluiten de man te laten blazen.

Sjmolik moet zich komende week bij de scheidsrechterscommisie verantwoorden voor zijn extreme dronkenschap. De kans is groot dat de scheidsrechter nu naar zijn baan kan fluiten.

 Met dank aan DJMO voor de submit

Geen 'Pekinghond' tijdens Spelen

Tijdens de Olympische Spelen komende maand zullen de restaurants in Peking geen hond serveren. De Chinese overheid wil niet dat de eetgewoonten van andere landen worden beledigd en daarom wordt deze maatregel genomen.

Onder bepaalde bevolkingsgroepen in China, met name Koreanen, staat hondenvlees hoog op de lijst met lekkernijen. Ondanks dat het een delicatesse is in Korea, werd tijdens de Spelen in Seoul in 1988 ook geen hond geserveerd.

KNVB laat Jol niet fluiten bij afscheid Stam

Het verzoek van Jaap Stam om Dick Jol te laten fluiten tijdens zijn afscheidswedstrijd heeft geen gehoor gekregen bij de KNVB. De voetbalbond stuurt in plaats van Jol Roelof Luinge als scheidsrechter. Jaap Stam en diens manager Henk van Ginkel zijn zeer ontstemd hierover.

"Ik ben hier heel ontstemd over," aldus manager Van Ginkel. "Het was de uitdrukkelijke wens van Jaap Stam om Jol uit te nodigen en er was al een akkoord uit Zeist." Voor Van Ginkel is het gissen naar de oorzaak van het niet aanstellen van de Scheveninger. "Jol en Zeist liggen elkaar niet zo, maar ik vind het belachelijk dat wij de dupe zijn van een conflict, waar wij volledig buiten staan. Ik zal hierover zeker contact opnemen met directeur betaald voetbal Henk Kesler en hoop dat de maatregel snel wordt teruggedraaid. We leggen ons hier niet zomaar bij neer."

Jaap Uilenberg, de scheidsrechtersbaas van de KNVB die momenteel op een aantal dagen vakantie heeft, zegt dat hij de achtergrond van de beslissing niet kent. Ook Jol weet nog van niets en laat vanuit zijn vakantieadres weten dat hij nog steeds verwacht dat hij op 26 juli het afscheidsduel van Stam fluit.

'Van Vollenhoven na druk weg als bemiddelaar'

Pieter van Vollenhoven heeft zich onder druk van met name CDA-politici zoals premier Jan Peter Balkenende teruggetrokken als bemiddelaar in de kwestie-Spijkers. Dat meldt de NOS op basis van 'goedingelichte bronnen'. De CDA'ers vrezen mogelijk voor gezichtsverlies.

Van Vollenhoven liet twee maanden geleden weten bereid te zijn Fred Spijkers bij te staan als vertrouwenspersoon in een lang slepend geschil met de overheid, nadat verschillende politieke partijen daarom hadden gevraagd. In die hoedanigheid zou hij de klokkenluider begeleiden bij de afwikkeling van de gevolgen van diens onthullingen over defensie.

Fred Spijkers trad in de jaren tachtig naar buiten omdat hij, in dienst bij Defensie als maatschappelijk werker, weigerde te liegen over de doodsoorzaak van een mijnruimer. Vervolgens werd hij ontslagen en jarenlang door de overheid tegengewerkt. Hij kreeg inmiddels eerherstel, maar kampt nog steeds met de gevolgen van de kwestie.

Laporta blijft als Barcelona-preses

Joan Laporta blijft voorlopig aan als preses van FC Barcelona. Dat was de uitslag van een vergadering van het management en de directie van de Catalaanse club. Wel moeten acht leidinggevenden weg.

Laporta legt zijn lot over het aanblijven nu in handen van de drieduizend afgevaardigden van FC Barcelona. Zij komen waarschijnlijk in september bijeen om te stemmen. Laporta overleefde eerder ternauwernood een motie van wantrouwen van de socio's.

De Bakker naar kwartfinale

Na Jesse Huta Galung heeft ook Thiemo de Bakker zich geplaatst voor de kwartfinale van de Siemens Open. De jonge Nederlander was in te sterk voor de als derde geplaatste Belg Christoph Rochus: 1-6, 6-1 en 6-2.

De Bakker begon slecht in de eerste set. Die verloor hij dan ook dik. Het herstel van De Bakker was echter zeer goed. De twee volgende sets won hij dan ook overtuigend. Raemon Sluiter is de nieuwe coach van De Bakker sinds dit toernooi en dat lijkt meteen zijn vruchten af te werpen.

De Bakker moet het in de kwartfinale opnemen tegen Irakli Libadze uit Georgië. Huta Galung speelt tegen de Roemeen Adrian Ungur om een plekje in de halve finale.

CD: Tom Hingley & The Lovers - Highlights

Het komt niet zelden voor dat zangers van punkbands uit de jaren '70 en '80 het naarmate ze en jaartje ouder worden ook een tikkeltje rustiger aan gaan doen. Datzelfde geldt ook voor de Brit Tom Hingley. Ruim twintig jaar geleden struinde hij met zijn band Too Much Texas de Britse poppodia af, en aan het einde van dat decennium zong hij nog een tijdje bij The Inspiral Carpets. Het zou maar zo kunnen dat deze namen geen belletje doen rinkelen en wellicht doet Hingley’s nieuwe project dat ook niet. Samen met The Lovers nam hij onlangs het tweede album op, Highlights, waarmee hij het brede spectrum van de britpop nog wat breder probeert te maken.

[Update] LocoRoco 2 en Patapon 2 in de maak

Soms zijn er wel eens van die games die met geen pen zijn te beschrijven. Ze zijn zo apart dat ze niet in één categorie te plaatsen zijn. Voor mensen die wel van zulk soort games houden kwam Sony met Patapon en Locoroco voor de PSP. Beide games werden geprezen om hun goede art, muziek en unieke gameplay. Mensen die wel kunnen genieten van zulk soort games zullen blij zijn te horen dat voor beide games een vervolg in de maak is.

Er wordt op dit moment hard gewerkt aan Patapon 2. De game zal een aantal nieuwe features bevatten. Één van de grootste toevoegingen zal een vier-speler coop zijn. Het wordt dus mogelijk met je vrienden via de PSP wifi het op te nemen tegen de vijanden. Ook zal de "Hero-patapon" zijn opwachting maken. Dit is een zeer krachtige Patapon die hetzelfde doel dient als de hero-classes in Warcraft 3.

Ook Locoroco krijgt een vervolg. In deel twee zal je het als de "wereld" weer opnemen tegen de Moja's. De bedoeling is dat je door het kantelen van de wereld, de Locoroco van het begin naar het einde van de wereld weet te begeleiden. Veel is er verder niet over de game bekend, behalve dat we nieuwe eind-bazen tegen zullen komen, en dat de Moja's nu ook kunnen zingen.

[Update] 7:45 bron
Voor beide games zijn de eerste scans verschenen.

Locoroco 2:



Patapon 2:




Met dank aan Cyberia18 voor het melden van dit nieuws in de comments.

Gezocht: Relnicht M|V

Wij van de FOK!weblog zijn van mening dat het helemaal niet zou misstaan om jullie op regelmatige tijdstippen een beetje shownieuws mee te geven. Tussen het vele vermaak van filmpjes, porno en ander mooi webloggeneuzel zou het best prettig zijn om in een korte samenvatting up to date te zijn met de lesbische relatie van Lindsay Lohan, de manier waarop de olsen twins ondersteboven hun auto inrollen en het kan natuurlijk helemaal geen kwaad om de upskirts van Mariah Carey even door te klikken.

Weet jij bij het bovenstaande precies waar ik het over heb en gaan je bronnen iets verder dan PerezHilton en het SHO forum dan is het natuurlijk voor jou erg leuk om ons team uit te breiden. weblog@fok.nl staat voor je open.

NS geeft 'negatief reisadvies' Frankfurt

Het treinverkeer tussen Amsterdam en Frankfurt is voor onbepaalde tijd gestremd. Dat heeft een zegsman van de Nederlandse Spoorwegen (NS) vanochtend gemeld.

Na een ontsporing van een trein van het type ICE bij Keulen hebben de Duitse spoorwegen besloten dat de zestig treinstellen van de trein direct moeten worden gecontroleerd. Dit betekent een flinke aanslag op het materieel van de Duitse vervoerder. De ICE-treinen rijden onder meer op het traject Amsterdam-Frankfurt.

De NS kunnen op deze korte termijn geen vervangend vervoer regelen voor het traject en zien zich dus genoodzaakt de komende dagen deze verbinding te schrappen. De zegsman vreest dat hierdoor per dag zo'n vijfduizend reizigers gedupeerd zullen zijn.

Hoe lang het traject Amsterdam-Frankfurt buiten gebruik blijft, is nog niet duidelijk. Dagelijks rijden er zeven treinen op en neer tussen de twee steden. De eerste dienst die uitvalt, zou vanochtend iets na 7.00 uur vertrekken uit Amsterdam.
Deze gaat in ieder geval niet richting Frankfurt

Kustwacht zoekt naar drenkeling IJsselmeer

Op het IJsselmeer ter hoogte van het Friese dorpje Breezanddijk is gisteravond iets na 23.00 uur een man van een zeiljacht gevallen. Hij sloeg overboord toen hij de giek overzette. De Kustwacht begon met zeven boten en een helikopter een grote zoekactie.

De boot voer van Den Oever in Noord-Holland naar Kornwerderzand in Friesland. Het schip lag op dat moment zo'n drie kilometer ten oosten van de Afsluitdijk. De man was bij bewustzijn toen hij overboord sloeg, maar had geen reddingsvest aan.

De zoekactie had rond 2.00 uur nog niets opgeleverd. De Kustwacht heeft echter de hele nacht doorgezocht. "De temperatuur van zowel het water als de buitenlicht is relatief hoog", aldus een zegsman. "Dat is op zich heel gunstig. Alles is nog mogelijk."

Procederen per e-mail mogelijk

Binnenkort wordt het mogelijk om elektronisch -per e-mail- te procederen bij de bestuursrechter. Ministers Hirsch Ballin van Justitie en Ter Horst van Binnenlandse Zaken hebben hiertoe een wetsvoorstel ingediend dat de ministerraad vandaag bespreekt.

Rechtbanken in Dordrecht, Rotterdam en Breda zijn al begonnen met de voorbereidingen. De mogelijkheid om niet stapels papieren richting de rechtbank te sjouwen, moet er ook voor zorgen dat het makkelijker wordt om bij de bestuursrechter te procederen. Bovendien moeten zaken ook sneller afgehandeld kunnen worden. Daarnaast moet het tijd en geld besparen als het aankomt op opbergen en opzoeken van documenten.

Veel zaken die bij de bestuursrechter aanhangig worden gemaakt hebben betrekking op het milieu of besluiten omtrent vergunningen. Het gaat dan om zaken waarin de overheid tegenover burgers of bedrijven staat. De bestuursrechter behandelt verder ondermeer vreemdelingenzaken en sociale zekerheid.

Nieuwe arrestatie brute moorden Londen

De Britse politie heeft gisteren een nieuwe arrestatie verricht wegens de brute moord op twee Franse studenten vorige week. Dat meldden Britse media. De 23-jarige Daniel Sonnex werd in het zuiden van Londen aangehouden. Een uur eerder had de politie een oproep gedaan voor informatie over hem. Sonnex werd daarbij omschreven als "gevaarlijk".

Woensdag werd een 33-jarige Brit in staat van beschuldiging gesteld wegens de moorden. Hij had zichzelf maandag aangegeven bij de politie. Twee mogelijk andere verdachten, een 35-jarige man een tien jaar jongere vrouw, zijn woensdag opgepakt. Twee 23-jarige Franse studenten werden anderhalve week geleden gevonden in een uitgebrande flat in Londen. Een lijkschouwer telde 243 steekwonden op de beide lichamen.

Gordon Ramsey neemt hel mee naar gamesland

De grofgebekte chef Gordon Ramsey kon zich al heerlijk uitleven in het programma Hell's Kitchen. In dit programma nemen twee teams het tegen elkaar op om beter te presteren in de professionele keuken dan de ander, terwijl meneer Ramsey iedereen motiveert met een portie woorden waar de paus flauw van zou vallen en in de fik zou vliegen.

Mocht je zelf ook uitgescholden willen worden door deze blonde kok, dan kun je binnenkort aan de slag in Hell's Kitchen: The Videogame. In dit spel ga je de strijd tegen de computer of een vriend aan wie het best virtueel kan koken. Naarmate je vordert in het spel kun je zelfs de eigen recepten van Ramsey vrijspelen. De screens hieronder kun je gebruiken om te zien of je al bang moet worden bij het idee van Ramsey die ontevreden over je is.



Op 9 september wordt Hell's Kitchen: The Videogame in de VS losgelaten op de Wii, DS en PC. Een Europese release is nog niet bekend gemaakt.

Softwareverkopen Japan, Muziek maken op je DS is 'HOT'

De titel zal bij enkelen een wenkbrauw doen stijgen, maar als je in Japan woont dan zou je daar heel anders over denken. Zij zijn daar namelijk in de ban van de DS-game: Daigasso! Band Brothers DX, een music and rhythmgame waarbij je zelf muziek kunt maken en spelen. Of ze lang in die bui blijven hangen zullen we maar moeten afwachten.

1. [NDS] Daigasso! Band Brothers DX (Nintendo) - 47,000 / 167,000
2. [PS3] Initial D Extreme Stage (Sega) - 43,000 / NEW
3. [NDS] Derby Stallion DS (Enterbrain) - 38,000 / 186,000
4. [WII] Wii Fit (Nintendo) - 31,000 / 2,323,000
5. [NDS] Nanashi no Game (Square Enix) - 30,000 / NEW
6. [NDS] Mario Kart Wii (Nintendo) - 28,000 / 1,535,000
7. [WII] Tales of Symphonia (Bandai Namco) - 27,000 / 164,000
8. [WII] Super Mario Stadium Baseball (Nintendo) - 20,000 / 108,000
9. [PS3] MGS 4 Guns of the Patriots (Konami) - 18,000 / 585,000
10. [PSP] Monster Hunter Portable 2nd G (Capcom) - 18,000 / 2,261,000



Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.