FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 3 november 2007

Aap verzorgt baby in India

Icoon OpmerkelijkDe drie weken oude baby van het koppel Rohit en Kamalini Khuntia krijgt verzorging van een wel heel bijzondere babysitter. Elke dag bezoekt een klein aapje hun woning in het Indiase Dhenkanal, om daar voor het nieuwe familielid te zorgen. Soms blijft het aapje zelfs slapen met de kleine.

Moeder Kamalini was eerst huiverig voor het beest, maar ontdekte al gauw dat daar geen reden toe was. "Het beest gaat heel liefdevol met ons kindje om", vertelt ze. "We hebben hem geaccepteerd als één van onze familie." De liefdevolle relatie tussen aap en mens is het gesprek van de dag geworden in Dhenkanal en trekt ook toeristen naar het dorpje.



Met dank aan BaZzY voor de submit.

Uitslagen Eredivisie (03/11/2007)

Vanavond stonden er drie wedstrijden op het programma. Hieronder vind je de uitslagen en overige statistieken.

SC Heerenveen - PSV 2-1
29' Lazovic 0-1
32' Bak Nielsen 1-1 (assist Pranjic)
70' Kromkamp (e.d) 2-1

Toeschouwers: 26.000
Scheidsrechter: Vink
Stadion: Abe Lenstra-stadion
Gele kaart: Jong-a-Pin (SC Heerenveen), Kromkamp, Salcido (PSV)
Rode kaart: Méndez (PSV) (86/2xg)

Opstellingen

SC Heerenveen: Vandenbussche, Jong-a-Pin, Bak Nielsen, Dingsdag, Breuer, Beerens, Roorda (Prager/87), Bradley, Pranjic (Sulejmani/35), Sibon, Alves

PSV: Gomes, Marcellis, Salcido, Alcides, Kromkamp, Simons, Perez (Koevermans/56), Méndez, Farfán (Aissati/67), Bakkal, Lazovic


AZ - NEC 4-0
13' Cziommer 1-0 (assist De Zeeuw)
18' Jaliens 2-0 (assist Steinsson)
33' Ari 3-0 (assist Steinsson)
66' De Zeeuw 4-0 (assist El Hamdaoui)

Toeschouwers: 16.333
Scheidsrechter: van Boekel
Stadion: DSB Stadion

Opstellingen

AZ: Waterman, Steinsson, Jaliens, Mendes da Silva, Opdam, Agustien, De Zeeuw (Jenner/72), Cziommer (Medunjanin/84), Pocognoli, Ari (El Hamdaoui/54), Dembélé

NEC: Babos, Nalbantoglu, Wisgerhof (Worm/46), Olsson, El-Akchaoui, Kivuvu, Vadócz, Janssen, Davids, van Beukering (van Brakel/79), Lens


Excelsior - Sparta 4-3
18' Rose 0-1 (assist Kaita)
34' Den Ouden (pen) 1-1
39' Roberts 1-2 (assist Dissels)
43' Den Ouden 2-2 (assist Luijckx)
66' Boukhari 2-3 (assist Polak)
88' Voskamp 3-3 (assist Pardo)
90+2' Luijckx 4-3

Toeschouwers: 3.000
Scheidsrechter: Wegereef
Stadion: Woudestein
Gele kaart: Den Ouden, Voskamp (Excelsior), Lindenbergh, Boukhari, Rose (Sparta)
Rode kaart: Adeleye (Sparta) (80/2xg)

Opstellingen

Excelsior: Graafland, Bandjar, van Nieuwstadt, Luijckx, Piqué, Alisic (Voskamp/69), Altheer, Pardo, Korf (van Guldener/75), Den Ouden (Zijm/82), Steur

Sparta: Westerveld, De Roover, Adeleye, Gudde (Polak/63), Jaggy, Rose, Kaita, Lindenbergh, Dissels (Slot/76), Roberts (Promes/82), Boukhari

Fries zet eigen auto in de fik

Icoon OpmerkelijkDe auto kwam toch niet meer door de keuring had een 26-jarige inwoner van het Friese Wommels gedacht. De beschonken Fries heeft vervolgens zijn auto in de brand gestoken.

Al brandend rolde de auto vervolgens de parkeerplaats af langs twee geparkeerde auto's. Deze raakten gelukkig niet beschadigd. Wel is de Fries opgepakt en in de cel gezet. Justitie gaat bepalen of hij wordt vervolgd.

Lance Armstrong en Olsentwin smoorverliefd

Spijtig nieuws voor de mensen met stille verlangens richting de Olsentwins. Ashley, de ene helft van de bekende Olsentwins, is aan de haak geslagen door Lance Armstrong. De 21-jarige Ashley is zoenend met de 36-jarige Lance gespot.

"Ashley dronk rode wijn en zat bij Lance op schoot. Ze konden niet van elkaar afblijven", aldus een bron die de twee in een bar in New York aantrof. "Een dag later waren de tortelduifjes romantisch aan het dineren."

Voormalig wielrenner Armstrong heeft al het nodige meegemaakt op het liefdesgebied. Hij heeft drie kinderen bij zijn ex-vrouw. Na de scheiding heeft Lance een verhouding gehad met Sheryl Crow en modeontwerpster Tory Burch.
Met dank aan static voor de submit.

Uitslag Arsenal - Manchester United

Manchester United heeft tevergeefs een poging gedaan om de koppositie in de Premier League te pakken. De ploeg van Edwin van de Sar, die zijn vijfhonderste wedstrijd speelde, kwam tot twee keer toe voor in het Emirates Stadium, maar speelde uiteindelijk gelijk tegen de ploeg van Arsene Wenger.

The Mancunians domineerden het spel voor rust en dat resulteerde in een 0-1 voorsprong bij de rust. Christiano Ronaldo gaf een prima voorzet af aan Wayne Rooney, maar werd door Arsenal-speler William Gallas in eigen doel gewerkt. Na de rust begon Arsenal feller aan de tweede helft. Door een snel doelpunt in de 48e minuut door Cesc Fábregas bracht Arsenal de spanning weer terug in de wedstrijd.

Na de gelijkmaker had Arsenal het beste spel, maar The Gunners konden dat niet in de score uitdrukken. De ploegen leken op een gelijkspel af te stevenen naarmate de wedstrijd vorderde, totdat Christiano Ronaldo een knappe aanval van Manchester United wist af te ronden. Uiteindelijk bleek het toch weer Gallas die in de blessuretijd van de tweede helft de beide ploegen op gelijke hoogte bracht. Van der Sar bracht nog wel redding, maar de arbitrage had gezien dat de keeper van Oranje de bal achter de lijn wegsloeg.

Arsenal blijft koploper in de Premier League: de ploeg uit London heeft 27 punten, evenveel als Manchester United maar die heeft een wedstrijd meer gespeeld.

Bewoners Rijen moeten huizen weer verlaten

Icoon PolitieAlle bewoners van het appartementencomplex aan het Architect Aartsplein in Rijen (Noord-Brabant) moeten hun huis verlaten. Dat heeft burgemeester René Roep vandaag besloten na overleg met de politie, brandweer en het Openbaar Ministerie (OM).

Ze hebben hiervoor tot zondagmiddag 17.00 uur de tijd.

Twee bewoners van het nieuwe appartementencomplex kwamen afgelopen maandagmiddag om het leven door koolmonoxidevergiftiging. Tijdens reparatiewerkzaamheden aan de verwarmingsketels in het complex bleek dat aanvullende maatregelen moeten worden genomen om de installatie duurzaam te repareren.

Om alle risico's uit te sluiten heeft de gemeente op advies van de brandweer de gastoevoer naar alle 42 appartementen afgesloten. De brandweer constateerde zaterdag dat door de noodzakelijke breekwerkzaamheden het complex niet meer voldoet aan de brandveiligheidseisen.

 

Korfballers ook te sterk voor China

Het Nederlands korfbalteam heeft bij de WK korfbal in het Tsjechische Brno ook zijn derde groepswedstrijd gewonnen. Nederland was met 42-10 te sterk voor China.
Nederland speelde opnieuw superieur. Na tien minuten stond Oranje al met 5-0 voor, waarna de score langzamerhand steeds meer werd opgevoerd. Eerder in het toernooi was Nederland al te sterk voor Catalonië (29-11) en Portugal (30-10).

Door deze drie overwinningen is het korfbalteam als eerste geëindigd in groep A. Nederland is van start gegaan als de grote favoriet. De laatste keer dat het team geen wereldkampioen werd was in 1991.

Toch geen 65nm chip in de 40GB PS3

Sony heeft gereageerd op een gerucht dat rond ging over het feit dat de 40GB versie van de PS3 een 65nm chip zou bevatten. Hierdoor zou de PS3 een lager energiegebruik en een betere koeling krijgen. Ze ontkennen echter dat dit het geval is.

Dit betekent niet dat het gerucht helemaal onjuist is, de console zal namelijk wel degelijk minder energie gaan verbruiken. De 40GB versie zal met een geupgrade versie van de 90nm chip komen. Dit betekent dat in plaats van de 180 tot 200 Watt die de 60GB versie verbruikt, dat in het geval van de 40GB versie dit slechts 120 tot 140 Watt zal zijn.

Sony heeft verklaard dat ze wel van plan om in de nabije toekomst over te stappen naar 65nm chips, maar voorlopig zullen we het nog steeds met de 90nm versies moeten doen.

Sinkewitz zat drie jaar aan doping

De Duitse wielrenner Patrik Sinkewitz heeft zonder blikken of blozen in een interview met Der Spiegel toegegeven dat hij tussen 2003 en 2006 doping nam.

De inmiddels werkloze coureur nam langdurig epo en onderging bloedtransfusies om beter te kunnen presteren in het peloton. Toen de 27-jarige wielrenner voor het eerst epo tot zich nam reed hij nog in het tricot van Quick-Step. "Het was geen geheim dat je van epo sneller werd", aldus Sinkewitz.

Het afgelopen jaar werd Sinkewitz, toen nog rijdend voor T-Mobile, betrapt in de Tour de France op een te hoge testosteronwaarde. De Duitser werd op staande voet ontslagen. Hij vroeg geen contra-expertise aan en vertelde aan de tuchtcommissie over het dopinggebruik binnen T-Mobile, daarmee hopend op strafvermindering.

Zonnepaneel ISS succesvol gerepareerd

Icoon RuimtevaartEen zonnepaneel van het Internationaal ruimtestation ISS is vandaag met succes gerepareerd. De Amerikaanse astronaut Scott Parazynski heeft de relatief gevaarlijke reparatie uitgevoerd op tientallen meters van de toegangssluis. Tijdens de werkzaamheden was er een reële kans op een stroomschok.

De reparatie was nodig om het zonnepaneel volledig uit te kunnen vouwen. De stroomvoorziening van het paneel is belangrijk om ruimteveren te laten koppelen in de toekomst. In december zal de Europese module Columbus naar het ruimtestation gebracht worden door Space Shuttle Atlantis.

Crespo terug bij Argentinië

Hernan Crespo is opgeroepen voor de nationale ploeg van Argentinië. De aanvaller van Internazionale miste in oktober de start van voorronde voor het wereldkampioenschap, dat in 2010 in Zuid-Afrika wordt gehouden. De reden van de absentie was een blessure.

Alfio Basile riep naast Crespo ook Juan Roman Riquelme op. De speler van Villareal staat bij de Spaanse club op een zijspoor. De reden hiervoor is een botsing met zijn trainer Manuel Pellegrini. Argentinië speelt op 17 november tegen Bolivia. Drie dagen later staat het treffen met Colombia op het programma.

Uitslagen zaterdaghoofdklasse

Vanmiddag stond de negende speelronde in de zaterdaghoofdklasse van het seizoen 2007/08 op het programma. Hieronder volgen de uitslagen, morgen volgt een terugblik op de gespeelde wedstrijden.

Hoofdklasse A

Barendrecht - Zwaluwen '30 / Henver 2-1
DOTO - Ter Leede 1-3
Excelsior Maassluis - Capelle 0-3
FC Lisse - Rijnsburgse Boys 1-1
Noordwijk - Katwijk 4-1
Quick Boys - TOGR 6-1
SHO - ASWH 2-3

Hoofdklasse A

AFC Ajax - Spakenburg 1-1
Bennekom - Kozakken Boys 0-6*
GVVV - Kloetinge 6-0
Hoek - Nunspeet 1-0
LRC Leerdam - DOVO 1-2
Sparta Nijkerk - Nivo Sparta 1-0
IJsselmeervogels - Geinoord 2-0

* Duel enige tijd gestaakt, omdat keeper Danny Lücke van Bennekom was geslagen door een supporter van Kozakken Boys

Hoofdklasse C

Be Quick '28 - ACV 4-0
DOS Kampen - Staphorst 0-2
Excelsior '31 - Flevo Boys 1-4
Oranje Nassau - ONS Sneek 3-0
SC Genemuiden - HHC Hardenberg 1-4
VVOG - PKC '83 0-3
WHC - Go Ahead Kampen 4-2

Häkkinen zegt autosport vaarwel

Mika Häkkinen heeft aangekondigd afscheid te nemen van de autosport. De Fin, die in de Formule 1 twee keer wereldkampioen werd, maakte dit zaterdag tijdens het autogala van Mercedes bekend.

Häkkinen was aan het einde van de jaren negentig de grote concurrent van Michael Schumacher. In 1998 en 1999 wist de coureur, toentertijd rijdend voor McLaren Mercedes, het wereldkampioenschap op zijn naam te schrijven.

Sinds 2005 komt Häkkinen uit in de DTM, maar hier was hij veel minder succesvol. De coureur reed tot nu toe 31 races en wist er slechts drie te winnen. Het is nog niet duidelijk wat de Fin de komende jaren zal gaan doen.

Van der Laak niet tegen Vitesse

Koen van de Laak mist dit weekend het duel tussen FC Groningen en Vitesse. De aanvaller van de Groningse formatie ondervindt nog altijd hinder van de naweeën van een griep.

Afgelopen donderdag miste Van de Laak het bekerduel tegen Feyenoord ook al. Trainer Ron Jans mist tijdens het duel tegen de Arnhemse club, naast de eerdergenoemde speler, ook Paul Matthijs en Marnix Kolder door respectievelijk een voet- en liesblessure. Verder is ook Ondrej Svejdik niet van de partij. Hij is namelijk geschorst.

No More Heroes laten zich vier maal zien

Er zijn weer wat afbeeldingen vrijgegeven van de gestyleerde game No More Heroes. In deze game kruip je in de huid van een huurmoordenaar die de beste huurmoordenaar ter wereld wil worden. Hiervoor moet je andere huurmoordenaars opzoeken en vermoorden.
Deze Wii exclusive is van Grasshopper Studio, bekend van Killer 7.





De game zal 6 december in Japan verschijnen. In Europa moeten we nog wachten tot februari volgend jaar.

Bewegende en stille beelden Dead Space

Dead Space is een bloedige horror game die zich in de ruimte afspeelt. De speler bevindt zich aan boord van een verlaten ruimteschip. Nouja, verlaten...uiteraard zit het tjokvol met de meest gruwelijke bloederige ruimtezombies.

Aan het begin van de week is er een trailer uitgegeven van deze game.





En nu zijn er twee sfeervolle screens verschenen:



De game zal ergens in 2008 uitkomen voor de Xbox 360 en PS3

FOK!Blog Babe Battle #21

Jullie mogen weer kiezen. Het principe weten jullie ondertussen wel: twee foto's, twee dames en maar één kan er winnen. Jullie bepalen welke van deze twee schoonheden morgen in al haar glorie op de weblog komt te staan. Stemmen kan tot morgen 17.00 uur. Daarna worden de stemmen geteld. Bij een gelijke stand bepaald een geheel onafhankelijke jury wie de winnaar is.

In de linkerhoek hebben we een Blondje en in de rechterhoek Nella! Wie willen jullie morgen om 18.00 uur zien?

Blondje  vs nella

'100 dollar nieuwe ondergrens voor olie'

Icoon EconomieNaast grote problemen bij banken zijn er ook zorgen op de financiële markt over de hoge olieprijs en de stijgende grondstofprijzen. Willem Middelkoop, beursanalist van RTL Z, rekent erop dat de 100 dollar-grens, die bijna genaderd is, de nieuwe ondergrens is van de olieprijs is, en niet de bovengrens.

Er is op dit moment een plafond gaande in de wereldwijde olieproductie. De vraag naar olie stijgt nog steeds, maar er is een groot gebrek aan productiecapaciteit. Op dit moment al worden er vele honderdduizenden vaten olie meer per dag geconsumeerd dan er aan productie is. Dit alles doet veel denken aan een scenario dat in 1956 al voorspeld was: 'Hubberts Peak', ook wel populair 'Peak Oil' genoemd. Peak Oil wordt gezien als het einde van het eerste deel van het olietijdperk: dat van goedkope, overvloedig beschikbare energie en een immer stijgende economische groei.

Na Peak Oil begint het tweede deel van het olietijdperk, waarbij we worden geconfronteerd met steeds schaarser en duurder wordende energie. Het moment waarop de neerwaartse beweging inzet, zoals nu vermoedelijk het geval is, leidt waarschijnlijk tot een grote impact op de economie en het sociale leven. Dit omdat de moderne samenleving in grote mate afhankelijk is van olie als leverancier, niet alleen voor energie, maar ook als grondstof voor tal van producten als kleding, medicijnen en dergelijke.

Recent waarschuwde Lord Oxburgh, een voormalig directeur van Shell, dat de olieprijs naar de 150 dollar kan gaan. Oxburgh: "Wij slaapwandelen richting een probleem dat zeer ernstig gaat worden en waarbij het te laat kan zijn om er wat aan te doen tegen de tijd dat wij er bewust van zijn". Veel analisten gaan ervan uit dat oliemaatschappijen als Shell de boekhouding over hun oliereserves nog steeds te rooskleurig voorstellen, nadat enkele jaren geleden er al veel afboekingen waren op de daadwerkelijke oliereserves.


Inschatting wereldwijde afname olieproductie van ExxonMobil in 2005. Links de dagelijkse olieproductie in miljoenen.

Schiet je een weg naar de rijkdom in Cash-FPS Kwari

Kwari lijkt op het eerste gezicht op een standaard FPS, met futuristische wapens en snelle actie waarmee de Quake en Unreal franchises groot zijn geworden.
Maar dit spel heeft nog een extra verrassing in petto: de spelers krijgen namelijk geld voor de schade die ze aanrichten. Dat kan oplopen van een cent naar een dollar per schot. Het spel is bedoeld voor de mensen die hun M4D FPS Sk1llz willen omzetten in harde kontanten.



Elke speler heeft een account, waarin hij of zij geld kan storten. Dit geld wordt dan gebruikt om ammunitie en pickups te kopen die je tijdens het spelen goed kan gebruiken.
Geld valt er te verdienen door andere spelers uit te schakelen. Elk raak schot levert je geld op, dat van het account van je tegenstander wordt afgetrokken.




Naast goed kunnen mikken zijn er nog andere manieren om rijk te worden. Zo kan de speler tijdens de gevechten Kwari-keys oppakken om jackpots te winnen. De jackpots worden gevuld met het geld dat mensen door self-damage en het kopen van power-ups kwijt zijn. Andere pickups zijn ook te vinden, zoals wapens en health. In King-of-the-Hill en andere gametypes zijn er ook leuke (geld)prijzen te winnen door tactisch te spelen.



Ook zullen de ervaren spelers missies krijgen toegespeeld die ze moeten voltooien om -uiteraard- weer meer geld te verdienen. Om te zorgen dat n00bs niet binnen vijf seconden zonder geld zitten worden de matches zo opgesteld dat iedereen min of meer dezelfde hoeveelheid ervaring heeft.
De mensen achter Kwari beweren dat ze volledig van het geld afblijven, en geen transactiekosten rekenen. Al het geld komt van de spelers zelf, en wisselt alleen tussen de spelers van eigenaar.
In een press release lieten ze weten dat ze inschatten dat de grootste jackpots in de miljoenen kunnen gaan lopen als het spel populair wordt.



Het spel zal gratis te downloaden zijn, maar een gevuld account is nodig om de nodige ammunitie te kopen. Er is een beta waarop je je kan inschrijven.
Tot slot nog de trailer van deze game.


Politie stopt Twingo met 10 inzittenden

Icoon PolitieHoeveel personen passen er in de Renault Twingo? Met het nodige duw- en trekwerk moeten zeven kinderen en drie volwassenen te doen zijn. Tot die ontdekking kwamen Duitse politieagenten, toen ze een volgeladen Twingootje voorbij zagen tuffen.

Het tiental bleek op weg te zijn naar een verjaardagsfeestje. De dienders trokken zich niets aan van de feestelijke stemming, en slingerden alle inzittenden op de bon. Iedereen kreeg een boete van 40 euro.

Er bleek echter meer mis te zijn. Zo had niemand een gordel om, en waren er ook geen kinderzitjes. Tot overmaat van ramp was de 29-jarige bestuurster niet in het bezit van een rijbewijs.

Met dank aan owkiekertje en ikbennietgek voor de submit.

Renault doet Alonso aanbieding

Amper een dag na zijn vertrek bij McLaren Mercedes heeft Fernando Alonso de eerste aanbieding al op zak. Renault heeft de Spanjaard een eerste voorstel gedaan voor een meerjarig contract.

Renault-teambaas Flavio Briatore heeft de oud-kampioen een toekomstplan voorgeschoteld. Het contract zal wel een verbintenis zijn voor een langere periode, zo stelt Briatore. "Ik weet hoeveel hij Renault kan geven, maar een contract voor een jaar zou raar zijn als je als team verder in de toekomst wil gaan kijken", aldus Briatore. "Fernando zou absoluut in onze toekomstplannen passen. Het is nu aan hem om een keuze te maken."

Naast Renault worden ook Williams, Toyota en voornamelijk Red Bull genoemd als team waar Alonso zou kunnen gaan rijden. Red Bull-eigenaar Dietrich Mateschitz blijft op de vlakte over een eventuele komst van Alonso: "We zullen zien hoe het gaat verlopen. Coulthard en Webber zullen volgend jaar absoluut onze coureurs zijn. Maar er is niets zeker in de Formule 1, dus zeg nooit nooit."

Ook blijkt er al enig contact te zijn geweest tussen Alonso en Toyota. Het Duitse team werd constant op de hoogte gehouden over de onderhandelingen bij McLaren. "Ik werd onmiddellijk gebeld met de mededeling dat Fernando ging vertrekken bij McLaren", aldus Toyota-coureur Jarno Trulli. "Hij heeft inmiddels bij ons een gesprek gehad en gevraagd om meer technici. Het zou voor mij geweldig zijn als hij bij ons komt rijden."

DVD: Olivier etc.

Soms wordt inspiratie je gewoon in de schoot geworpen. Zo ook bij Sander Burger (de regisseur en scenarioschrijver), op een avond zat hij in de kroeg en ontmoette daar een jongen die hem vertelde dat hij hoogstens dertig zou worden. Hij had namelijk een afwijking aan zijn hart. Op de vraag of hij dan geen harttransplantatie kon krijgen antwoordde hij nee. Sterker nog, toen hij voor het eerst hoorde dat hij daar niet voor in aanmerking kwam reageerde hij opgelucht. Want de toekomst daar moest hij niet aan denken en daarmee was het idee voor Olivier etc. geboren.

Lijken uit de kast bij Amerikaanse banken

Icoon BeursDe kredietcrisis heeft de financiële markt wederom in zijn greep, met dalende beurskoersen als gevolg. Aanleiding van de mineurstemming zijn grote problemen bij de één na grootste bank van Amerika, Citigroup. Het aandeel Citigroup daalde de afgelopen maanden al 30 procent. In een kritisch analistenrapport over Citigroup werd gesteld dat de bank bijna aan de bodem van de financiële reserves zit. Mogelijk moet de bank voor 30 miljard dollar de reserves aanvullen vanwege problemen met risicovolle kredieten.

Het analistenrapport zorgde voor een schokgolf in de financiële markt. Citigroup is een financiële reus, die eerder al 80 miljard moest afschrijven vanwege de problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt. De problemen begonnen met de zogeheten subprime-hypotheken. Door de stijgende rente kunnen veel minder vermogende Amerikanen deze risicovolle hypotheken niet meer betalen.

Doordat de risicovolle hypotheken ook zijn doorverkocht aan andere banken binnen en buiten de VS verspreiden de problemen zich over de hele financiële markt. De verliezen duiken nu op in de balansen van banken wereldwijd. De afgelopen maanden hebben naast Citigroup ook grote banken als Morgan Stanley, Bear Stearns en Merril Lynch miljarden afgeschreven vanwege de kredietcrisis.

Om de crisis te bezweren heeft de Fed deze week de rente verlaagd en opnieuw 41 miljard dollar in de kredietmarkt geïnjecteerd. Analisten verwachten dat de kredietcrisis nog zeker maanden gaat duren. Volgens de analisten zijn de problemen bij de banken nog lang niet allemaal naar buiten gekomen. Als de banken daadwerkelijk geheel open kaart gaan spelen over hun boekhouding, zouden er nog wel eens flink wat meer lijken uit de kast kunnen komen.


Kredietcrisis duurt voort

Noodtoestand uitgeroepen in Pakistan

Icoon Buitenlands De Pakistaanse president Pervez Musharraf heeft vandaag de noodtoestand afgekondigd in zijn land. Dat meldden verscheidene media in het land op basis van anonieme regeringsbronnen. Het kabinet zal zich naar verluidt later vandaag buigen over het decreet van de president.

De maatregel zou nodig zijn wegens de acute dreiging van militante moslims die zich gelieerd voelen aan het terreurnetwerk al-Qaeda. Die roeren zich al geruime tijd in Pakistan en ze beschouwen Musharraf als een duivelse bondgenoot van de Verenigde Staten.

Tegelijkertijd is Musharraf, die in 1999 de macht greep, verwikkeld in een politieke crisis. Hij werd afgelopen maand herkozen als president, maar het hooggerechtshof wil waarschijnlijk maandag een uitspraak doen of deze verkiezing wel rechtmatig was. Bovendien zijn er in januari parlementsverkiezingen waar politieke rivalen van de president hoge ogen kunnen gooien. Onder een noodtoestand zal die stembusgang niet doorgaan, aldus de berichten.

Paniek rond Javaanse vulkaan Kelud

Icoon BuitenlandsRond de hevig grommende vulkaan Kelud op het Indonesische eiland Java is zaterdag paniek uitgebroken onder burgers. De vulkaan leek tot de langverwachte grote uitbraak te komen en seismische apparatuur sloeg ook op hol. Volgens de autoriteiten is echter van een grote eruptie momenteel nog geen sprake.

Burgers sloegen wel op de vlucht. De autoriteiten houden er rekening mee dat een grote uitbarsting van de Kelud niet lang meer zal duren. In de plaatselijke media werd de vulkaan zaterdag 'een hoogzwangere vrouw genoemd die overtijd is'. Ter plaatse is nauwelijks iets waarneembaar door grote rookontwikkeling. Vele duizenden mensen zijn de afgelopen weken al uit voorzorg geëvacvueerd.

Kelud, op circa 90 kilometer van Surabaya, is sinds 1311 29 keer uitgebarsten. De laatste eruptie dateert van 1990. Toen vielen er enkele tientallen doden. In 1919 was er een zeer grote eruptie waardoor zeker 5000 doden vielen.
Evacuatie reeds gestart

Warhammer Online: Age of Reckoning opnieuw vertraagd

Mark Jacobs van EA heeft laten doorschemeren dat Warhammer Online uitgesteld zal worden naar op zijn vroegst april 2008. De game zou aanvankelijk deze herfst uitkomen zijn, maar de release was eerder al verschoven naar volgend jaar februari.

Hij verklaart:
"When we looked at our options, two paths lay before us:
1) Ship the game on time with fewer features and less polish, or
2) Extend the development cycle and spend the needed time and money to make WAR great.

We chose the latter path - to invest additional time and effort in implementation and polish to make WAR great. Fortunately, we have the resources and support of EA behind us to extend our development cycle; time that will be used to make sure the game is everything we want it to be. WAR is coming, and it will be glorious."

Verder heeft hij bekend gemaakt dat er vanaf volgende maand een nieuwe testfase wordt ingegaan waardoor de Beta steeds dichterbij komt.

'Geen Duitse militairen naar Afghanistan'

Icoon BuitenlandsDe Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft zaterdag tijdens een verrassingsbezoek aan Afghanistan nog eens duidelijk gemaakt dat er geen Duitse militairen naar Zuid-Afghanistan gaan. Dat berichtten Duitse media.

De Duitse missie van circa 3000 manschappen in het relatief kalme noorden wil 'in geval van nood' de bondgenoten in het gewelddadiger zuiden best bijstaan, maar een 'duurzame inzet' in dat gevaarlijke deel van het land is niet aan de orde. Aan welke bijstand Merkel denkt in het zuiden, maakte ze niet duidelijk.

Het was de eerste keer dat Merkel in Afghanistan was. Haar bezoek kwam op een moment dat de NAVO naarstig op zoek is naar troepenvervanging en -versterkingen in Zuid-Afghanistan. Daar zijn ook de Nederlandse militairen actief. Het Nederlandse kabinet moet binnenkort beslissen over verlenging van deze missie.

Merkel, die zaterdag geregeld in een kogelwerend vest rondliep, sprak in Kabul met de Afghaanse president Hamid Karzai. De Duitse regeringsleider zegde toe dat Berlijn meer geld zal steken in het opleiden van agenten in Noord-Afghanistan. Merkel had ook een ontmoeting met Duitse militairen in stad Mazar-i-Sharif.

De Duitse inzet in Afghanistan is niet populair onder de Duitse bevolking. Volgens sommige peilingen steunt maar 30 procent van de burgers de missie.

Angela Merkel

Electronic Arts in de problemen?

Kortgeleden werd bekend gemaakt dat de grootste uitgever ter wereld, Electronic Arts, een slecht kwartaal heeft gedraaid. In die periode werd er 195 miljoen dollar verloren en dit zette EA aan tot een reorganisatieplan.
Desondanks blijven de meeste analisten positief over de publisher, in tegenstelling tot Jeetil Patel van de Deutsche Bank.

Hij verwacht dat het in de toekomst alleen maar slechter zal gaan met EA. Patel is van mening dat de kwaliteit van EA's producten achter blijft bij de rest van de markt. Dit is bijvoorbeeld te zien in de achterblijvende verkoop van verschillende games, zo hebben het meest recente deel van Command & Conquer en Harry Potter bij lange na niet de verkopen gehaald die verwacht waren.

De winst die EA met de nieuwe generatie consoles maakt blijft ook achter op de winst die ze maakten met de Xbox, de PlayStation 2 en de GameCube. Daarnaast is EA volgens Jeetil Patel te veel afhankelijk van distributie. Spellen als RockBand, Orange Box en Crysis worden wel door EA uitgegeven, maar deze zijn niet van hen en daar kan in de toekomst dus niet op gerekend worden.

Uiteindelijk denkt Patel dat EA zal moeten inleveren op de markt. Er wordt een groei van circa 9% bij de uitgever voorzien, tegen een groei van 15% in de gehele game-industrie. Dit houdt dus in dat het totale marktaandeel van EA een aantal punten zal zakken.


Advocaat niet naar PSV

Dick Advocaat zou tijdelijk bij PSV aan de slag kunnen gaan, maar de huidige trainer van FC Zenit heeft dit aanbod geweigerd. De Eindhovenaren informeerden bij de trainer namelijk naar zijn eventuele beschikbaarheid.

"In een langere periode had ik eventueel interesse gehad, maar niet voor enkele maanden. PSV wil Jol hebben en ik wil geen tweede keuze zijn", liet Advocaat weten. De verwachting is dat de trainer komende zomer als bondscoach van Australië zal gaan fungeren. Als dat niet zo is, dan blijft hij zeer waarschijnlijk bij FC Zenit.

Defensieplan PvdA gekraakt

Icoon PolitiekDe Partij van de Arbeid heeft vandaag al veel kritiek gekregen vanwege een plan voor een grootschalige reorganisatie bij de krijgsmacht. De coalitiegenoten CDA en ChristenUnie reageerden verrast en op hoofdlijnen afwijzend, net als minister Eimert van Middelkoop van Defensie.

Namens de oppositie oordeelde de VVD het hardst. ''Brandhout'', luidde het commentaar van het liberale Tweede Kamerlid Arend Jan Boekestijn. De vakbond van militairen AFMP wees erop dat het defensiepersoneel ''reorganisatiemoe'' is en helemaal niet zit te wachten op een nieuwe periode van onzekerheid.

Als het aan de PvdA ligt, moet Defensie wapens afstoten en meer gaan investeren in personeel. De verkoop van onder meer F16's, fregatten en tanks en de samenvoeging van onderdelen, kan volgens de sociaaldemocraten 3 miljard euro opleveren.

De PvdA wil niet bezuinigen op defensie maar vindt dat veel duur materieel overbodig is. Drie fregatten, 24 Pantserhouwitsers, 44 Leopard tanks en 54 F-16 vliegtuigen, de helft van het totale aantal dat de luchtmacht heeft, zouden kunnen worden verkocht. Ook kan volgens de PvdA een vliegbasis dicht.

''We kunnen niet langer de kool en de geit sparen'', verklaart het PvdA-Tweede Kamerlid Angelien Eijsink de noodzaak voor het plan. Eijsink verwacht niet dat het afstoten van materieel ten koste gaat van de inzetbaarheid van het leger.

Maandag vergadert de Tweede Kamer over personeelszaken bij Defensie. Later volgt overleg over het materieel en over de begroting voor 2008. Tijdens die overleggen moet blijken of de PvdA steun krijgt voor haar plan. De kans daarop lijkt klein op basis van een belronde langs een aantal partijen.

Sagnol overwoog te stoppen

Willy Sagnol heeft overwogen om zijn kicksen definitief aan de wilgen te hangen. De verdediger van Bayern München kwam een half jaar niet in actie, vanwege een operatieve ingreep aan zijn knie. Tijdens het herstelproces dacht de speler er aan om de handdoek in de ring te gooien.

"Ik heb even gedacht dat ik nooit meer zou kunnen spelen," liet Sagnol, die nog niet weet wanneer hij zijn rentree zal maken, in een reactie weten. "Gelukkig is het in orde gekomen. In augustus en september twijfelde ik over het voortzetten van mijn carrière. Ik had nog steeds last van mijn knie. Nu ben ik voor tachtig procent fit."

Manager: "Alonso kan overal tekenen"

Luis Garcia, de manager van Fernando Alonso, heeft laten weten dat de coureur volgend seizoen bij elk team aan de slag kan. Diverse Spaanse media brachten dit bericht gisteren naar buiten. Toen werd ook bekend dat de rijder bij McLaren Mercedes zal vertrekken.

Eerder was in een Spaanse krant al te lezen dat McLaren Mercedes Alonso alleen zou laten gaan, als hij volgend seizoen bij een privéteam aan de slag zou gaan. Garcia liet echter weten dat de Spanjaard overal mag tekenen. De manager voegde hier overigens aan toe dat de coureur al een aantal aanbiedingen op zak heeft.

Flavio Briatore, teambaas van Renault F1, heeft al een aantal keer door laten schemeren dat Alonso weer terug kan keren op het oude nest. Bij het Franse team, dat voor volgend seizoen nog geen coureurs heeft bevestigd, wist de Spanjaard twee wereldtitels binnen te halen. Ook Toyota Racing heeft nog een plaats over, aangezien zij nog uitkijken naar een opvolger van Ralf Schumacher. Volgens geruchten zou ook Williams proberen om Alonso binnen te halen.

Davenport naar halve finales Quebec

Lindsay Davenport is er in geslaagd om zich voor de halve finales van het tennistoernooi in Quebec te plaatsen. De Amerikaanse was in de kwartfinale te sterk voor Stephanie Foretz uit Frankrijk en won in twee sets (6-4 en 6-0).

Vooral in de tweede set was te merken dat Davenport weer helemaal terug is. De Amerikaanse kwam een tijdje niet in actie, vanwege de geboorte van haar zoon in juli. Het toernooi van Quebec is voor de tennisster de derde sinds haar rentree.

In de halve eindstrijd kruist Davenport de degens met Vera Zvonareva, die als tweede op de plaatsingslijst staat. De Russin won haar kwartfinale van haar landgenote Olga Poetsjkova. De setstanden waren 6-2 en 6-1. De andere halve finale gaat tussen Julie Ditty uit Amerika en Julia Vakulenko uit Oekraine.

Molhoek liever niet terug naar AZ

Rogier Molhoek heeft vooralsnog niet veel zin in een mogelijke terugkeer naar AZ. De middenvelder wordt dit seizoen door de Alkmaarse club aan NAC Breda verhuurd. Trainer Louis van Gaal kan de speler goed gebruiken, omdat Stijn Schaars en Maarten voorlopig niet in actie kunnen komen.

"Als AZ me verplicht terug te keren, heb ik geen andere keus. En dan zal ik me ook voor honderd procent inzetten in Alkmaar," liet Molhoek in een reactie weten. "Hoewel ik de uitspraken van Van Gaal als compliment beschouw, zegt mijn gevoel me dat ik bij NAC wil blijven. Om nu wéér te verhuizen zie ik niet zo zitten."

De technisch directeur van NAC Breda, Earnest Stewart, weten dat Molhoek het huidige seizoen gewoon in Breda af zal maken. "De onderlinge afspraken tussen NAC en AZ zijn wat dat betreft duidelijk. Deze situatie is niet van dien aard dat Molhoek in de winterstop weer naar AZ gaat."

Ministerie erkent inzage in website GPD

Icoon Binnenlands Medewerkers van de afdeling communicatie van het ministerie van Sociale Zaken hebben sinds midden 2006 toegang gehad tot een website van de Geassocieerde Pers Diensten (GPD). Dat zegt directeur communicatie van het ministerie Stephan Schrover.

Het ging om individuele medewerkers die via wachtwoorden die afkomstig waren van de GPD op een site konden komen met artikelen voor afnemers van de persdienst. De ambtenaren konden niets veranderen in de artikelen, stelt Schrover. Het ministerie wijst de gang van zaken af en zal maatregelen treffen om herhaling te voorkomen.

Na de beschuldiging vanochtend van directeur en hoofdredacteur van de GPD Marcel van Lingen, stelde Sociale Zaken meteen een intern onderzoek in. Volgens Schrover gaat het niet om beleid van de afdeling communicatie van Sociale Zaken. Het ministerie wijst de gang van zaken af en zal maatregelen treffen om herhaling te voorkomen. Of Sociale Zaken maatregelen neemt tegen de betrokken medewerkers is nog niet duidelijk

ANP
Het Algemeen Nederlands Persbureau wil gezamelijk beleid van de Nederlandse media tegen de 'aantasting van de persvrijheid'. Dat zegt adjunct-hoofdredacteur Hella Liefting.

''Als dat een praktijk is die in Nederland wordt gebezigd, moeten we overleggen over gezamenlijk beleid. Wij hebben zelf aan de hand gehad dat met valse toegangssleutels in ons publicatiesysteem werd ingebroken. Dit gaat nog een stapje verder, dit gaat om het interne redactionele systeem.'' 

Volgens Liefting is het moeilijk dergelijke systeeminbraken te voorkomen als iemand over de juiste wachtwoorden beschikt. ''Dat is de consequentie als je een persdienst bent die het zijn klanten zo gemakkelijk mogelijk wilt maken. Als iemand beschikt over de goede codes ben je gewoon weerloos'', aldus Liefting.

Liefting wil onderzoeken of van 'vreemde' IP-adressen toegang is verschaft tot het interne systeem van het ANP. ''We laten onderzoeken of mensen meer hebben willen zien dan waar ze recht op hebben.''

NOS
Hans Laroes, hoofdredacteur van het NOS Journaal, zegt in een reactie dat als de berichten over het inreken op het redactionele computersysteem waar zijn, de strafrechter moet worden inschakeld. ''Ik weet niet of het waar is, of het een individu is die slim denkt te zijn, of dat het gaat om een departement. Maar áls het waar is, dan is het een heel serieus punt''. 

Laroes is terughoudend en zei niet in een als-dan situatie terecht te willen komen. Desalniettemin vindt hij dat áls het daadwerkelijk gaat om een departement dat zich bezighoudt met deze praktijken, er wel iets heel erg mis is. ''Dat moet niet kunnen, dat deugt van geen kant.''

Laroes is niet voor gezamenlijk beleid van de Nederlandse media tegen de 'aantasting van de persvrijheid', zoals ANP adjunct-hoofdredacteur Liefting voorstelt. ''Je moet dan gewoon de strafrechter inschakelen en de betrokkenen heftig straffen.''

De NOS gaat nu voor de volledigheid na hoe het zit met mogelijke inbraken van buitenaf in het eigen systeem. Laroes heeft de afgelopen jaren niets over iets dergelijks binnen zijn organisatie gehoord. ''Maar dat wil niet zeggen dat het niet is gebeurd.''

Steen door voorruit verwondt machinist

Icoon VervoerEen 54-jarige machinist is gisteren gewond geraakt toen een steen door het raam van zijn cabine naar binnenkwam. Dat heeft een woordvoerder van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) vandaag laten weten.

De machinist raakte gewond aan zijn oog en neus door rondvliegend glas. Van de dader(s) ontbreekt ieder spoor.

De trein werd ter hoogte van Diemen bekogeld met meerdere stenen. Eén steen trof het rechterraam van de machinistencabine en vloog naar binnen. De machinist dacht dat hij beschoten werd en was dusdanig geschrokken dat hij niet meer verder is gereden.

Een tweede steen raakte een ruit van een wagon. Deze steen beschadigde de buitenste ruit van een onderste coupé maar bleef buiten de trein. Er raakten geen passagiers gewond. Ambulancepersoneel behandelde de machinist ter plaatse.

Boek: Jeffrey Archer - Een kat heeft negen levens

SubheaderNegen verhalen die elk hun eigen link hebben met de gevangenis. De overeenkomst is dat elk verhaal is verteld aan Jeffrey Archer en dat deze ze heeft opgeschreven en heeft uitgegeven. Het gaat onder andere om een echtpaar dat tweeënhalf miljoen pond stal van de posterijen, een vrachtwagenchauffeur die een fantastisch aanbod kreeg en een restauranthouder die geen creditcards accepteerde in zijn zaak. Zoals gezegd is de link tussen deze verhalen de gevangenis waarin de schrijver ook een tijdje heeft vertoefd. Alle gaan ze over iets wat gebeurd is wat niet door de beugel kan, op wat voor manier dan ook. En aangezien de gevangenis de link is, geldt bij ieder verhaal: boontje komt om zijn loontje.

Van Gaal breekt enkel bij hoogspringen

Icoon OpmerkelijkAZ-trainer Louis van Gaal heeft zijn enkel en kuitbeen gebroken. Dat gebeurde niet op het voetbalveld, maar tijdens het.... polsstokhoogspringen. Van Gaal was gisteren aanwezig op een reünie van de Academie voor Lichamelijke Opvoeding. Een onderdeel daarbij was blijkbaar het polsstokhoogspringen. Dat pakte voor Van Gaal verkeerd uit waarbij zijn linkerenkel en –kuitbeen braken.

De 56-jarige trainer is gisteravond meteen geopereerd in het Medisch Centrum Alkmaar. Vanochtend mocht hij per rolstoel het hospitaal verlaten. De komende tijd zal hij zich in die stoel moeten voortbewegen.

Van Gaal is vanavond wel aanwezig in het DSB Stadion om de spelers van AZ voor te bereiden op het duel met NEC Nijmegen. In de dug-out zal hij in ieder geval niet verschijnen. De taken van de oefenmeester, die zich voorlopig een rolstoel zal moeten voortbewegen, worden op het veld waargenomen door zijn assistenten Martin Haar en Edward Metgod.



Van Gaal, niet altijd een hoogvlieger

Zie voor meer sportnieuws FOK!sport.

Vermomming 15-jarige rover zakt af

Domme criminelenIn Zaandam zijn deze week drie 15-jarige knapen aangehouden die een 18-jarige plaatsgenoot probeerden te beroven. Het slachtoffer was notabene een bekende van het drietal.

Eén van de jongens lokte onder valse voorwendselen het slachtoffer mee naar aan afgelegen plek. Daar verschenen ineens twee gemaskerde rovers die bewapend met een mes geld van de 18-jarige eisten. Toen hij weigerde iets af te geven, dropen ze af.

Bij het wegrennen zakte echter bij één van de rovers zijn vermomming af, waardoor het slachtoffer hem herkende. Hierdoor kon de politie de zaak oplossen. Het 15-jarige drietal zei tegen de politie dat ze dachten dat hun plaatsgenoot veel geld bij zich zou hebben.

Van Basten: "Oranje kan EK winnen"

Marco van Basten is van mening dat het Nederlands Elftal een goede kans maakt om het EK van 2008, dat in Oostenrijk en Zwitserland wordt gehouden, te winnen. De bondscoach vindt namelijk dat de huidige groep de laatste jaren naar elkaar is toegegroeid.

Bovendien zou de selectie over voldoende kwaliteit beschikken om mee te strijden om de titel. "Áls wij ons plaatsen, want dat is vanzelfsprekend een eerste vereiste, dan hebben wij kans om het EK te winnen," aldus Van Basten. "Dat komt omdat wij in de afgelopen vier jaar als team goed naar elkaar zijn toegegroeid. We hebben bovendien grotendeels dezelfde selectie als tijdens het WK van twee jaar geleden. Spelers zijn dus ouder, meer ervaren en rijper geworden en dat is positief."

De bondscoach vervolgde met de woorden: "Verder hebben we een kwalitatief goede groep spelers, zowel voorin, op het middenveld als achterin. De onderlinge verschillen binnen de groep zijn klein. Vervolgens is het aan ons, de staf, om hier, samen met de spelers, een eenheid van te smeden. De kwaliteit is aanwezig. Dus dat is ook een positief punt."

Van Basten denkt overigens wel dat er op de eindronde van het Europees kampioenschap veel concurrentie zal zijn. "De beste landen in Europa, en dat zijn in de regel dus de landen die op het EK aanwezig zijn, ontlopen elkaar niet veel. De vorm van de dag, hoe je als team in het toernooi groeit, wat geluk, enzovoort, zijn, als je met zestien goede landen een toernooi speelt, zaken die doorslaggevend zijn."

Uit lichaam treden opgewekt door artsen

WetenschapIedereen kent de verhalen van mensen die zeggen tijdens een operatie uit hun lichaam te zijn getreden. Ze zagen zichzelf dan bijvoorbeeld liggen op de operatietafel.

Twee artsen van het Antwerpse Universitair Ziekenhuis hebben nu per toeval een manier ontdekt om soortgelijke buitenlichamelijke ervaring op te wekken. Ze hadden bij een 63-jarige patiënt een hersenimplantaat geplaatst om hem van zijn oorsuizingen af te helpen.

Toen de artsen via dat implantaat probeerden om de suizingen te verminderen, kreeg de man het gevoel dat hij zich een halve meter buiten zijn lichaam bevond.

Onderzoekers uit Leuven hebben samen met de Antwerpse artsen hersenscans gemaakt van de man als het implantaat werd geactiveerd. In twee belangrijke hersenzones werd dan ineens verhoogde activiteit vastgesteld.

Het onderzoek is gepubliceerd in The New England Journal Of Medicine.

DVD: Black Christmas

Sinterklaas is nog niet eens in het land, maar de eerste kerstfilms weten hun weg alweer naar de winkels te vinden. Eén van de eerste is zeker niet zo’n gezellige kerstfilm als alle anderen. Black Christmas, van Paradiso Home entertainment, brengt ons namelijk een gezellig versierd studentenhuis, Jingle Bells en een flinke portie horror.

Links de saaie dvdhoes, rechts de veel beter passende filmposter

Verschil tussen Wii- en PS3-verkopen daalt hard

Ook in de maand oktober verkocht de Wii weer flink meer exemplaren in Japan dan de PlayStation 3. Nintendo wist 110.415 exemplaren te slijten, tegen 47.183 PS3s. Hoewel dit nog steeds flinke verschillen zijn is het door de afname van de verkopen van de Wii en de lichte stijging van PS3-verkopen wel een kleiner verschil dan een paar maanden geleden toen de systemen nog met een ratio van 6:1 verkochten. Leuk voor Sony om te horen, maar dit komt wel deels door het goedkoper maken van het apparaat waardoor het bedrijf het verlies zag toenemen tot $841 miljoen in het kwartaal dat eindigde op 1 september, dat terwijl Nintendo haar winst zag stijgen naar $1,2 miljard in het financiële boekjaar 2007. Nintendo heeft dan ook haar winstprognoses voor 2007 flink moeten bijstellen naar een nieuw record voor het bedrijf.

Microsoft loopt er nog steeds een beetje achter de feiten aan te huppelen. Want zelfs met het verlagen van de prijs werden er slechts 18.171 Xbox 360s verkocht in oktober.

"Beowulf interactiever dan God of War"

Beowulf is de zoveelste film-game die gaat verschijnen, maar dit is volgens de makers natuurlijk niet zomaar een film-game. Scriptschrijven Gabrielle Shrager omschrijft de game zelfs als een game die dynamischer is dan God of War, een game waarmee Beowulf vaak vergeleken wordt.

God of War zou een game zijn waarbij je simpelweg van level naar level loopt terwijl Beowulf interactiever zou zijn. Ook moet het verhaal van Beowulf beter zijn dan dat van God of War. Shrager gaat zelfs zo ver dat hij Beowulf een game noemt die nog duisterder is dan God of War.

Not to tout my own horn, but I think the writing is better and the narration is more profound in Beowulf than in God of War, which is a great story also, but more traditional. You have a level, you get to the end of the scene, there's a character that's standing there, gives the spiel and then you go to the next mission, and then you get to the end of that and then you get the spiel. We tried to make it a lot more dynamic. Our script is completely dynamic. You're getting minute by minute feedback according to what your status is, the state of your being as a player. You don't have that in God of War. So maybe it's more interactive in Beowulf.

It's much more visceral. So even though God of War is beautifully choreographed in many of the combats, this is grittier, this is darker, this is more about close combat and less about spectacular finishes, even though we also have some spectacular finishes. It's more about a man struggling, up close and brutal, with his men around him.

They've (God of War) just got the hack and we've got this tactical layer of the thanes that count on you, depend on you and also can be very helpful on the combat field so that's a major difference. In terms of the immersion it's not the same. The cameras are more distant, they're farther off in God of War whereas we're up close and tighter. There are similarities in terms of the anti-hero aspect of Kratos. But the next-gen graphics do a lot for taking you further into the believability and the credibility and the real authenticity of the game.

Beowulf is een multiplatformgame gebaseerd op de film die eind dit jaar in de bioscopen verschijnt. De game is, zoals je al kan afleiden uit het bovenstaande, een actie adventure in de stijl van God of War.

Stranglehold al meer dan miljoen keer verscheept

Midways eerste grote next-gen titel Stranglehold blijkt gelijk een succes. In de afgelopen weken stond de game continu in de top-10 van best verkochte games in Engeland en ook in Amerika haalde de game de hoogste regionen van de verkooplijstjes. Midway kon dan ook trots aankondigen dat de game inmiddels meer dan een miljoen keer verscheept is, waarbij de PS3-versie deze maand nog moet verschijnen. Onnodig om te zeggen dat David F. Zucker, president en CEO van Midway, erg blij hiermee was.

"We are happy with the response to our first front-line next generation game, Stranglehold, and believe that it has provided a solid foundation to build our standardized toolset for all of our next generation titles. Additionally, our commitment to our expanded direct presence in Europe has been validated with strong results for Stranglehold throughout the territory."

Weer Nederlandse militair gesneuveld in Uruzgan

Icoon Aanslag In de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan is vandaag opnieuw een Nederlandse ISAF-militair om het leven gekomen. Het gaat om de 21-jarige korporaal Ronald Groen. De man zat in een gepantserd Fennek verkenningsvoertuig, dat bij de patrouillepost Poentjak op een bermbom reed.

Twee andere ISAF-militairen raakten gewond. Dat heeft de Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn zaterdag in Den Haag bekendgemaakt. De gewonden, een korporaal en een wachtmeester worden behandeld op de militaire basis in Tarin Kowt. Hun toestand is stabiel, aldus Berlijn.

Met dank aan Andyy voor de submit.

Imam Slotervaart uit kritiek op bestuurders

Icoon BinnenlandsDe invloedrijke Marokkaanse imam Mohamed Ben Ajiba van de moskee aan het August Allebéplein in Slotervaart vindt dat Amsterdamse bestuurders over de rug van Marokkaanse jongeren hoger op proberen te komen. Dat zegt de imam vandaag in een interview met het Parool.

''Bestuurders willen hogerop komen door Marokkaanse jongeren neer te halen. We moeten proberen het gedrag van de jongeren te verbeteren en de zaak op een positieve manier te benaderen. In plaats van te klagen dat het glas half leeg is, kunnen bestuurders beter bezien hoe ze het glas vol krijgen'', aldus Ben Ajiba.

De imam noemde geen namen, maar hij trok de laatste weken intensief op met PvdA-stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch in een poging de rust te bewaren in de wijk na de dood van politiesteker Bilal B.. Marcouch reageert dan ook teleurgesteld op de woorden van de islamitische geestelijke.

Marcouch: ''Ik heb de imam heel hoog zitten en hem consequent als partner ervaren. In zijn preken wees hij de Marokkaanse gemeenschap in stevige taal op haar verantwoordelijkheid. Als leiders als Ajiba blijven hangen in klassiek slachtofferschap, betekent dat een zwakke schakel.''

Belgen rijden goedkoop op huisbrandolie

Icoon OpmerkelijkEen op de tien dieselwagens in België blijkt getankt met huisbrandolie, dat veel goedkoper is dan de diesel aan de pomp. Nog nooit reden zoveel automobilisten op deze illegale brandstof, ontdekten douaneambtenaren bij onderzoek in de eerste negen maanden van dit jaar.

De resultaten daarvan zijn zaterdag bekend geworden. De sterk gestegen dieselprijs is waarschijnlijk een voorname reden. De controlediensten kunnen nu bovendien ontdekken of de dieselrijder de huisbrandolie heeft ontdaan van zijn verplichte rode kleur.

In België hebben veel huisbezitters nog een tank met huisbrandolie, die ze geregeld laten vullen door een tankwagen

Pacman text-adventure

Heel lang geleden toen de ouwe adventuregamers van nu nog jong waren speelden zij text-adventures. In plaats van simpelweg klikken op het scherm of een knop indrukken om te lopen moesten zij via tekst invoeren wat ze wilden doen. 'walk', 'use' enzovoorts.

Om deze tekst-based games nu nieuw leven in te blazen heeft Pac Man een remake gekregen waarin je de game op de tekst manier speelt. Een spannende passage uit het spel is als volgt:

spoiler
> forward
You have moved.

> eat
You have eaten another glowing dot!

> forward
You have moved.

> eat
You have eaten another glowing dot!


Lukt het jou om Pac Man door het doolhof te begeleiden? Probeer het *HIER*

Het Romeinse Rijk in Europa Universalis screens

In het tweede kwart van 2008 zal Paradox Interactive, uitgever van games als Heart of Iron en Europa Universalis, een nieuw deel in laatstgenoemde serie uitbrengen, ditmaal eentje gebaseerd op het Romeinse Rijk. Net als met hun andere games moet de speler gigantisch veel mogelijkheden krijgen om de campaign zo te beïnvloeden dat geen twee keer spelen hetzelfde zijn. De game zal zich afspelen vanaf de eerste Punische Oorlog, de eerste oorlog tussen Rome en Carthago, tot aan het daadwerkelijke ontstaan van het keizerrijk.



Nokia's N-Gage gaming service uitgesteld

Nokia is bezig met het opnieuw lanceren van de N-Gage service. De gaming service en de music store zijn daarbij van groot belang. Eigenlijk zouden deze in november al gelanceerd moeten worden maar Nokia doet iets langer over het testen van de gaming service software dan ze hadden gepland. De dienst zal nu in december op de markt moeten worden gebracht.

Software testing is taking a bit more time than what we had expected. We are talking about a couple of weeks

Daarnaast hebben ze nog een groot probleem want Warner heeft hun content terug getrokken van de music store. Ze hadden kritiek op Nokia's P2P systeem.

Drie nummers uit Guitar Hero III in beeld gebracht

In Amerika is de game inmiddels verschenen, maar in Europa moeten we nog een paar weekjes wachten op Guitar Hero III. Om ons alvast warm te krijgen heeft RedOctane drie korte filmpjes te downloaden gezet, waarin nummers van Marilyn Manson, Flyleaf en AFI te zien zijn. De nummers zijn online te bekijken, maar natuurlijk ook gewoon te downloaden via de volgende links:

Marilyn Manson
Flyleaf
AFI

Dansende tandarts verwondt patiënte

Icoon MedischIn de Amerikaanse staat New York heeft een vrouw haar tandarts aangeklaagd omdat ze tijdens een behandeling drie jaar terug gewond raakte. Bij het trekken van een kies, doorboorde de tandarts de kaakholte van de vrouw met een boorijzer. Het boorijzer bleef vervolgens steken onder de oogkas van de vrouw. Het incident gebeurde doordat de tandarts aan het dansen was op het nummer 'Car Wash'.

De tandarts probeerde het boorijzer met een haakje eruit te halen. Toen dat niet lukte, vertelde hij haar dat het haakje er waarschijnlijk uit zou schieten wanneer ze zou niezen. Artsen vertelden haar later dat niezen in deze situatie juist blindheid had kunnen veroorzaken. De vrouw moest een spoedoperatie ondergaan en lag een tijdje in het ziekenhuis.

De inmiddels 31-jarige vrouw heeft na drie jaar nog altijd last van zwellingen in haar gezicht, chronische ontstekingen en een beschadigde zenuw. De tandarts beloofde haar om de medische kosten te vergoeden, maar deed dat niet. Dat was voor de vrouw uiteindelijk de aanleiding om naar de rechter te stappen. Ze eist zeshonderdduizend dollar.

Fietsen: 'Sta los licht toe, verbied muziek'

Icoon BinnenlandsFietsers die met 'losse' fietsverlichting rijden, moeten geen boete krijgen. Dat vinden twee van de drie Nederlanders, blijkt uit onderzoek van Synovate/Interview NSS onder negenhonderd mensen.

65 Procent van de Nederlanders vindt dat lampjes op kleding of tassen moet kunnen. De Raad van Hoofdcommissarissen wil juist dat de politie fietsverlichting strenger controleert. Volgens de wet moet die aan de fiets zijn bevestigd. Losse verlichting leidt soms tot ongelukken.

De helft van de Nederlanders vindt een verbod op muziek luisteren op de fiets wel een goed plan. Van de mensen die ten minste één keer per week fietsen, luistert 23 procent tijdens het rijden wel eens naar muziek. Onder jongeren tot 34 jaar doet 43 procent dat. Minister Camiel Eurlings (Verkeer) liet kort geleden weten zo'n verbod niet te zullen invoeren.

Fietsen met 163 km/u is óók leuk!

Baghdatis verslaat Robredo

Tommy Robredo zal niet meedoen aan de Masters Cup. De Spanjaard heeft zich niet weten te plaatsen nadat hij in de kwartfinales in Parijs verloor van Marcos Baghdatis. De achtse plaats is hiermee onhaalbaar geworden.

Fransman Richard Gasquet zal door het verlies van Robredo opschuiven naar de achtste plaats en zich plaatsen voor de Masters Cup. De Fransman versloeg Andy Murray in de kwartfinale met 6-3, 0-6 en 6-4. Door zijn zege heeft Baghdatis nog wel een klein kansje op te mogen deelnemen aan het lucratieve toernooi van de topacht in Sjanghai.

Schrijvers Hollywood staken voor meer geld

Icoon FilmDe vakbond van scriptschrijvers in Hollywood heeft gisteren een staking voor onbepaalde tijd afgekondigd die maandag begint. Eerder deze week verliep de huidige cao voor scenaristen, maar over nieuwe salarisafspraken konden de vakbond en werkgevers het niet eens worden.

Waarnemers vrezen dat een langdurige staking de Amerikaanse film- en televisie-industrie in zijn grootste crisis in jaren kan storten.

Van Wijk stapt niet zomaar op

Willem II-trainer Dennis van Wijk is niet van plan om de handdoek in de ring te gooien. Gisteren na het verlies tegen VVV Venlo riep het Tilburgse publiek om het vertrek van Van Wijk.

"In tegenstelling tot veel voetballers ben ik nog niet financieel onafhankelijk. Ik heb een gezin, ik heb kinderen en wil dus geld verdienen. Voorlopig denk ik dus niet aan opstappen." Aldus de oefenmeester van Willem II. Algemeen directeur Frank Molkenboer sprak vlak voor de wedstrijd nog uit dat hij alle vertrouwen in Van Wijk heeft.

De trainer die bezig is aan zijn tweede seizoen op de bank in Tilburg, zag vanaf de bank in de tweede helft het onheil al naderen. "Als je niet scoort, weet je wat er kan gebeuren. Na de gelijkmaker hing een doelpunt voor VVV meer in de lucht dan voor ons. Dat die dan ook valt is een serieuze teleurstelling."

PvdA wil F16's en tanks gaan verkopen

Icoon BinnenlandsDefensie moet wapens afstoten en meer gaan investeren in personeel. De verkoop van onder meer F16's, fregatten en tanks en het samenvoegen van onderdelen, kan 3 miljard euro opleveren.

Dat staat in een plan van de PvdA over de toekomst van de krijgsmacht dat de partij zaterdag bekendmaakte. De PvdA wil niet bezuinigen op defensie maar vindt dat veel duur materieel nu overbodig is. Het ministerie van Defensie noemt de plannen in een eerste reactie 'ontmoedigend voor de krijgsmacht'.

Koerden demonstreren wéér in Den Haag

Icoon BinnenlandsKoerden van verschillende organisaties komen vandaag op het Malieveld in Den Haag samen om te demonstreren tegen de dreigende Turkse invasie in Noord-Irak.

Een van de hoofdorganisatoren, de Federatie Koerden in Nederland (FedKom), kon eerder niet zeggen hoeveel publiek zij verwacht. Een week geleden voerden de Koerden ook actie in Den Haag. De opkomst was met honderd mensen minder groot dan verwacht.

Uitslagen Jupiler League speelronde 15

Vrijdagavond zijn er enkele wedstrijden gespeeld in de Jupiler League. Hieronder kun je de uitslagen vinden.

Uitslagen

ThuisUitUitslag
FC DordrechtMVV1-2
Go Ahead EaglesFortuna Sittard2-1
FC EmmenHFC Haarlem3-0
sc Cambuur AGOVV Apeldoorn0-1
FC EindhovenHelmond Sport3-0
Stormvogels TelstarFC Volendam2-3
FC OmniworldFC Zwolle1-3

Ranglijst

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesDoelsaldoPunten
1RKC Waalwijk1494136-1931
2Go Ahead Eagles15100530-1930
3FC Den Bosch1492325-1829
4MVV1584322-1628
5FC Zwolle1575328-1826
6FC Volendam1574432-2125
7BV Veendam1464427-2422
8ADO Den Haag1464422-2022
9AGOVV Apeldoorn1571726-4122
10FC Dordrecht1563627-2021
11RBC Roosendaal1454520-1819
12Helmond Sport1554617-2019
13FC Emmen1546519-2518
14Fortuna Sittard1544719-2216
15sc Cambuur1544721-2816
16TOP Oss1435616-2514
17FC Eindhoven1534823-3513
18FC Omniworld1526723-2512
19HFC Haarlem1525814-2211
20Stormvogels Telstar15311112-2310

Topscorers

#NaamClubDoelpunten
1ThiebautMVV12
2Garcia GarciaRKC Waalwijk10
34 man9

Programma aanstaande zondag:

DatumThuisUit
04/11ADO Den HaagBV Veendam
04/11RKC WaalwijkRBC Roosendaal
04/11TOP OssFC Den Bosch

'Ministerie brak in in ons computersysteem'

Icoon PiracyHet ministerie van Sociale Zaken heeft ruim een jaar lang ingebroken in het redactionele computersysteem van de Geassocieerde Pers Diensten (GPD). Daarbij bekeken een of meer ambtenaren stelselmatig nog niet gepubliceerde verhalen en interne agenda's.

De GPD, die veel regionale kranten voorziet van artikelen, uitte die beschuldiging zaterdag. Volgens directeur en hoofdredacteur van de GPD Marcel van Lingen heeft het ministerie zich toegang verschaft met de wachtwoorden van een voormalige werknemer van het persbureau en van iemand die er nog werkzaam is.

Het ministerie zou zo al op de hoogte zijn van artikelen die nog niet in de krant hadden gestaan, waaronder een portret van minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken. "We kregen opmerkingen over interne stukken, waardoor we ons afvroegen: hoe kan dat?", aldus Van Lingen, die geen aanwijzingen heeft dat ambtenaren ook wijzigingen aanbrachten in verhalen.

De directeur communicatie van het ministerie liet de GPD weten niet te kunnen reageren op de beschuldiging. "Ik word erdoor overvallen en wil dit eerst intern uitzoeken", aldus Stephan Schrove zaterdag in de GPD-kranten die over de kwestie publiceren.

Er waren al langer vermoedens dat er iets niet klopte en uit onderzoek dat Van Lingen liet doen, bleek vrijdag dat sinds medio vorig jaar bijna elke dag vanuit het ministerie werd ingelogd op het systeem. De GPD spreekt van spionage en bekijkt of het mogelijk is aangifte te doen.

DVD: Jane Eyre

Menig volwassene zal het boek gelezen hebben in zijn of haar middelbare schooltijd; vaste kost voor de boekenlijst: Engelse literatuur ten top. In die tijd moesten we het ook nog daadwerkelijk lezen. Uitgaven op VHS of dvd waren er immers veelal niet. Hoe anders is dat vandaag de dag. Met de verfilming van Charlotte Brontë’s Jane Eyre is er weer een klassieker op de markt gebracht. De BBC maakte er een vierdelige serie van die nu in een dubbel-dvd-box is uitgekomen. Een mooie set van een klassieker die je toch eigenlijk wel gezien en/of gelezen moet hebben.

Italië zet criminele EU-burgers uit

Icoon BuitenlandsAls antwoord op een zware misdaadgolf in Rome heeft de Italiaanse premier Romano Prodi besloten een grote groep criminele Roemenen het land uit te zetten. Tevens heeft hij aangekondigd de komende weken zeker 5000 Roemenen naar huis terug te willen sturen. De politie is onmiddellijk begonnen met het doorzoeken van getto's en het arresteren van Roemenen zonder verblijfsvergunning.

De spanningen tussen de allochtone en autochtone bevolking van Italië zijn de afgelopen maanden hoog opgelopen. Italië heeft de hoogste immigratiecijfers binnen EU; alleen vorig jaar al kwamen 700.000 immigranten het land binnen. Voor de bevolking, die de Roemeense immigranten verantwoordelijk houdt voor de hoge misdaadcijfers in het land, was de afgrijselijke moord op een 47-jarige vrouw afgelopen dinsdag de laatste druppel. De 24-jarige Roemeense verdachte ontkent.

De beslissing wordt gesteund door de Roemeense premier Calin Popescu Tariceanu. Hij meldde donderdag op de Italiaanse tv achter het voorstel te staan: "Gewelddadige Roemenen moeten zonder omhaal naar huis worden gestuurd"

Roemenië is op 1 januari 2007 toegetreden tot de Europese Unie. Hoewel er een vrij verkeer is van personen binnen de 27 lidstaten van de EU, mogen EU-landen wel uitzonderingen maken. Als het land besluit dat bepaalde personen gevaarlijk geacht worden, hoeft dit land deze personen niet binnen te laten. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan hooligans bij internationale voetbalwedstrijden.


Romano Prodi

Deen (15) doodt en filmt man

Icoon BuitenlandsEen 15-jarige jongeman uit Denemarken heeft vorige week een 48-jarige landgenoot om het leven gebracht. Eén van de bewijsmiddelen stond op zijn telefoon. Een filmpje van nog geen tien seconden toont hoe hij de man tot pulp slaat. Deze beelden heeft de dader doorgestuurd naar minstens één vriend.

Het slachtoffer is geïdentificeerd als Henrik Bjerremand Kristensen. Hij was nauwelijks meer te herkennen. Agenten vermoeden dat de dader op het geld van het slachtoffer uit was. Politieagent Frank Olsen becommentarieerde het voorval op tv. "Deze zaak vervult me met afschuw. Een dergelijke vorm van cynisme heb ik nog nooit meegemaakt tijdens mijn carrière."

Man achter invasie Irak opgespoord

Icoon BuitenlandsEen Amerikaanse nieuwszender zegt de man te hebben geïdentificeerd die met zijn verzonnen verhaal over Iraakse biologische wapens de Amerikaanse regering een belangrijk argument verschafte voor de invasie in Irak. Volgens CBS gaat het om de Iraakse overloper Rafid Ahmed Alwan.

De man blijkt een dief en een slecht student te zijn geweest.

Als vluchteling arriveerde de Irakees in 1999 bij een Duits opvangkamp. Om zijn asielaanvraag meer gewicht te geven, vertelde hij dat hij een vooraanstaand chemicus was. Hij zou leiding hebben gegeven aan een fabriek die biologische wapens maakte. De Duitse geheime dienst speelde de informatie door aan de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, waarna de bal ging rollen.

De gevolgen
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.