FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 2 december 2006

Basso richt zich op de Tour en de Giro

Ivan Basso is klaar voor het komende wielerseizoen. Dat liet de gewezen CSC-renner zaterdag weten in Milaan, waar het etappeschema van de komende Giro d’Italia bekend werd gemaakt. Basso gaat zich voornamelijk richten op de Tour de France en de Giro.

De winnaar van de Ronde van Italië in 2006 raakte kort voor de start van de Tour in diskrediet toen hij betrokken raakte bij een omvangrijk dopingschandaal. Hij werd door zijn team, CSC, op straat gezet maar is nu weer vol goede moed. ”De ontwikkelingen in die affaire interesseren mij totaal niet meer. Het enige belangrijke is dat ik weer in wedstrijden kan uitkomen”, aldus Basso. Inmiddels is Basso, die nooit officieel berecht is voor dopinggebruik, in dienst bij Discovery Channel PCT.

” Ik ben vrijgepleit door de sportieve instanties en het enige wat mij nog interesseert is klaar te zijn voor de Giro en de Tour van 2007. Volgende week begin ik in Austin met mijn voorbereiding”, aldus een gemotiveerde Basso die verder nog iets kwijt wilde over zijn afscheid bij zijn vorige werkgever. “Vlak voordat ik in Straatsburg uit de Tour werd gezet, had men binnenskamers bij CSC langer moeten overleggen voor me van de fiets te nemen. Het was een koude douche, maar Bjarne Riis, CSC-manager, paste wel de ethische code van de ProTour toe.”

Etappeschema Giro d'Italia bekend gemaakt

In 2007 wordt de 90e Ronde van Italië verreden. De Giro d’Italia start op 12 mei op het eiland Caprera waarna de laatste etappe op 3 juni in Milaan zal eindigen. Naast Italië zal de Giro twee andere landen aandoen, Frankrijk en Oostenrijk.

Opvallend is het feit dat de koers minder zwaar is dan voorgaande edities. ”Deze editie zal minder zwaar zijn dan de vorige. Hij is meer menselijk. Er zal heel wat emotie te beleven zijn”, aldus koersdirecteur Angelo Zomegnan. Titelverdediger Ivan Basso noemt het parkoers een ”modern en evenwichtig parcours, met mogelijkheden voor alle renners.” Ook oud-winnaar Gilberto Simoni noemt het parkoers minder zwaar. ”Toch zijn de aankomsten bergop heel erg moeilijk. Vooral die in Zoncolan en Tre Cime di Lavaredo”, zo zei de winnaar van de Giro d’Italia 2001 en 2003.

In totaal staan er vijf bergritten op de kalender, hiervan zijn er vier met een aankomst bergop. Het ‘Dak van de Giro’ ligt dit jaar op 2744 meter wanneer de renners, in de twaalfde etappe, over de Col dell’Agnello rijden. In rit 15 wachten de Passo San Pellegrino (1918 m), de Passo Giau(2236 m) en de slotklim naar Tre Cime di Lavaredo (2320 m), die de voorbije zeventien jaar niet werd beklommen.

Ook is dit jaar een klimtijdrit in het etappeschema opgenomen. Het betreft een dertien kilometer lange klimtijdrit naar Santuario di Oropa. Op de voorlaatste dag is er een individuele tijdrit over 42 kilometer tussen Bardolino en Verona in het parkoers opgenomen.

Het volledige etappeoverzicht:
12 mei/1e rit: Caprera - La Maddalena (ploegentijdrit), 24 km
13 mei/2e rit: Tempio Pausania - Bosa, 203 km
14 mei/3e rit: Barumini - Cagliari, 195 km
15 mei: rustdag
16 mei/4e rit: Salernia - Montevergine di Mercogliano, 158 km
17 mei/5e rit: Teano - Frascati, 172 km
18 mei/6e rit: Tivoli - Spoleto, 181 km
19 mei/7e rit: Spoleto - Scarperia, 239 km
20 mei/8e rit: Barberino di Mugello - Fiorano Modenese, 194 km
21 mei/9e rit: Reggio Nell’Emilia - Lido di Camaiore, 182 km
22 mei/10e rit: Lido di Camaiore - Santuario Nostra Signora Della Guardia, 230 km
23 mei/11e rit: Serravalle Scrivia - Pinerolo, 192 km
24 mei/12e rit: Scalenghe - Briançon (Fra), 163 km
25 mei/13e rit: Biella - Santuario di Oropa (individuele tijdrit), 13 km
26 mei/14e rit: Cantu - Bergamo, 181 km
27 mei/15e rit: Trente - Tre Cime di Lavaredo, 190 km
28 mei: rustdag
29 mei/16e rit: Agordo - Linz (Oos), 196 km
30 mei/17e rit: Linz (Oos) - Monte Zoncolan, 146 km
31 mei/18e rit: Udine - Riese Pie X, 182 km
1 juni/19e rit: Treviso - Comano Terme, 178 km
2 juni/20e rit: Bardolino - Verona (individuele tijdrit), 42 km
3 juni/21e rit: Vestone - Milaan, 181 km.

Skiën: Kildow wint afdaling

In Lake Louise werd dit weekend de tweede wereldbekerafdaling van het seizoen afgewerkt. De Amerikaanse skiester Lindsey Kildow was daarbij de beste.

Vrijdag was de Duitse Maria Riesch nog te sterk voor Kildow maar zaterdag was de Amerikaanse beter met een tijd van 1.48,84. Riesch was 1,3 seconden langzamer op de afdaling en pakte daarmee de tweede plaats. De derde plaats werd ingenomen door de Olympische kampioene op de slalom, de Zweedse Anna Pärson.

Uitslagen Eredivisie 02/12/2006

Er werden vanavond vier wedstrijden gespeeld in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen.

NAC Breda - FC Twente 0-0

Scheidsrechter: Haverkort.
Toeschouwers: 15.000.
Rood: 29. Zomer (Twente/2x geel)
Geel: De Graaf (NAC).

Opstellingen

NAC: Zoetebier, Stam (Slot/61), Penders, Zwaanswijk, Mtiliga, De Graaf, Mathijssen, v.Gessel (Pinas/46), Zonneveld, Diba, Leonardo.

Twente: Boschker, Wilkshire, Wielaert, Zomer, Heubach, El Ahmadi, Bakkal, Engelaar, Bakircioglu (Sibum/90+2), N'Kufo (Zijler/61), Touma (Niemeyer/32).



ADO Den Haag - NEC 0-2
45'+2 Niedzielan 0-1 (assist Holman)
67' Snoyl 0-2

Scheidsrechter: Luinge.
Toeschouwers: 7.500.
Geel: Kum (ADO), Snoyl (NEC).

Opstellingen

ADO: Zwinkels, Vreven, Saavedra (Kum/46), Bunjevcevic, Tininho, Knopper (De Vries/76), Bodde, Bosschaart, Delorge, Mols, Kolk (Verhoek/78).

NEC: Babos, Nalbantoglu, Wisgerhof, Otten, Olsson, Kivuvu, Pothuizen (Barreto/78), Snoyl, Denneboom (Eagles/69), Niedzielan (Worm/75), Holman.



Vitesse - PSV 0-1
22' Méndez 0-1

Scheidsrechter: Nijhuis.
Toeschouwers: 19.000.
Geel: v.d. Schaaf (Vitesse), Farfán, Reiziger (PSV).

Opstellingen

Vitesse: Wapenaar, Verhaegh, Sprockel, Sansoni (Benson/83), Due, Pryor, v.d.Schaaf, Kaya (Hersi/60), T.Janssen, Lazovic, Junker.

PSV: Gomes, Reiziger, Alex, Da Costa (Culina/54), Salcido, Méndez, Afellay (Aissati/63), Simons, Cocu, Farfán, Koné (Addo/88).



Heracles - Roda JC 1-1
29' Saijs 0-1 (assist Bodor)
70' Everton 1-1 (assist Tanghe)

Scheidsrechter: Wegereef.
Toeschouwers: 8.500.
Geel: Klavan (Heracles).

Opstellingen

Heracles: Pieckenhagen, De Vries, Smit, Klavan, Looms, Tanghe, Maas, Schilder, Hofstede (Quansah/85), Everton (Hocher/90+1), Biseswar.

Roda JC: Kujovic, De Fauw, Kah, Saeijs, De Jong, Agustien, Meeuwis (Bodor/29), Ramzi, Vandamme, Oper (v. Tornhout/76), Cissé.

De stand kan je hier vinden.

Zangeres Mariska Veres overleden

Vandaag is zangeres Mariska Veres op 59-jarige leeftijd overleden. Dat meldde het 20.00 uur journaal van de NOS. Veres leed aan een zware vorm van kanker in de lever en de galblaas. Ze is vooral bekend geworden als zangeres van popgroep Shocking Blue met de wereldhit Venus die in Amerika zelfs op nummer één belandde (in februari 1970).

Veres werd in 1947 geboren te Den Haag, als dochter van de Hongaarse zigeunerviolist Lajos Veres en een in Duitsland geboren moeder uit Frans-Russische ouders. In 1964 begon ze haar carrière als zangeres bij diverse groepjes.

In 1968 kwam haar grote doorbraak toen ze werd uitgenodigd om zich bij Shocking Blue te voegen. Eind 1969 verwierf de groep wereldfaam met het nummer 'Venus'. De groep scoorde buiten dat nummer nog een aantal grote hits zoals 'Mighty Joe', 'Never Marry A Railroad Man' en 'Inkpot'. Midden jaren 70 hield de groep op te bestaan.

In 1993 trok Mariska de aandacht als jazz-zangeres met haar groep The Shocking Jazz Quintet. Vanaf 1993 trad ze ook weer geregeld op met een reïncarnatie van Shocking Blue. In 2003 maakte ze nog een CD met Andrei Serban.


Mariska Veres in 2003


Shocking Blue ten tijde van de wereldhit 'Venus'

Televisieopname leidt tot paniek

Icoon OpmerkelijkHet tv-programma 'De Grote Beurt' (DGB) heeft in Amsterdam voor enige beroering gezorgd. Oplettende burgers belden in paniek het alarmnummer, toen zij zagen dat de ruiten van een auto door twee gemaskerde mannen werd ingeslagen. Deze auto zou aan een Goede Tijden Slechte Tijden-acteur toebehoren.

Niet veel later arriveerde de politie, waarna bekend werd dat de vernieling in scene was gezet. In DGB worden afgedankte auto's gepimpt tot hippe wagens met allerlei gadgets. De producer heeft zijn excuses aangeboden aan de geschrokken buurtbewoners en aan de politie. Volgens een woordvoerder van de politie is het laatste woord hierover nog niet gesproken.

EU-binnengrenzen geheel open in 2008

Icoon Europa Het zal vanaf het begin van 2008 mogelijk zijn om zonder grenscontroles door heel Centraal- en Oost-Europa te rijden. Het Schengen-verdrag zal dan ook van toepassing zijn op de tien nieuwe EU-lidstaten die in 2004 toegetreden zijn. Dat heeft het persbureau Novinite gemeld.

Een voorwaarde is wel dat deze landen aan bepaalde eisen voldoen. Zo moeten de landen zorgen voor een goed functionerende grenscontrole van de Europese buitengrenzen. Daarnaast moet een nieuw informatiesysteem in werking getreden zijn, waarin het voor alle lidstaten mogelijk wordt om te zien wie de EU binnenkomt en verlaat. Dit systeem had al in april 2007 in werking moeten treden, maar de Europese Commissie heeft al gezegd dat die deadline niet meer haalbaar is. Het zal mogelijk nog een jaar duren voor dit systeem klaar is.

Het Schengen-verdrag werd in 1985 ondertekend en zorgde voor vrij personenverkeer tussen de Beneluxlanden, Duitsland en Frankrijk. Later zou dit verdrag opgenomen worden in EU-verdragen. Nu zijn alle 'oude' EU-lidstaten lid van Schengen, behalve het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Ook landen die niet lid zijn van de EU kunnen het verdrag tekenen. Zwitserland, Noorwegen en IJsland hebben dat gedaan. Bulgarije en Roemenië zullen de komende jaren niet tot Schengen gaan behoren.



Geen grenscontroles meer tussen licht- en donkerblauwe gebieden

Wat is Dit: Opgave 67 - Ronde 3

Het doel van dit spel en de regels staan hier na te lezen.

De prijzen:

Voor de jaarprijs iBOOD zo vriendelijk geweest om een mooie prijs ter beschikking te stellen:
Portable DVD-speler - Een leuke gadget waarmee je overal en altijd je DVD's kan bekijken.


iBOOD.com – afkorting voor internet’s best online offer daily - zet elke dag om middernacht één nieuwe aanbieding online. In de volgende 24 uur kan jij deze aanbieding bestellen. De keuze is simpel, je neemt hem of je neemt hem niet!

Voor kwartaal 4 (dus de periode tot en met 31 December) is MSI zo vriendelijk geweest om een mooie prijs ter beschikking te stellen:
MSI Megaplayer P640 - Een super trendy, stijlvolle functionele MSI MP3 speler. Met: 1,8" CSTN Display, 8GB HD Opslagcapaciteit, MP3/WMA, Foto browsing & M-JPEG Playback, CD direct opnemen, Supports 2.0 High Speed, Oplaadbare Li-ion batterij, SRS WOW Sound.

De opgave:

Succes!

Bedenker Paulus de Boskabouter overleden

Paulus de BoskabouterBedenker en schrijver Jean Dulieu van Paulus de Boskabouter is woensdag overleden. Dat heeft de familie vandaag bekend gemaakt. Jean Dulieu is de Franse vertaling van zijn echte naam Jan van Oort.

De eerste strip van Paulus de Boskabouter verscheen in 1946 in het Vrije Volk. Later werd het tot hoorspel bewerkt en uitgezonden door de VARA-radio. In 1967 kwam er een televisie-versie. De filmpjes kwamen ook in Groot-Brittannië, Canada en Australië op tv.

Jean Dulieu was 85 jaar oud. Hij overleed in zijn woonplaats Arnhem.

Niet-westerse allochtonen hebben tekort vitamine D

Icoon GezondheidDe helft van de niet-westerse allochtonen in Nederland heeft een tekort aan vitamine D. Het tekort komt bij bijna evenveel mannen als vrouwen voor. Dit blijkt uit recent onderzoek van de GGD Den Haag en het VU Medisch Centrum onder 613 mensen tussen de 18 en 65 jaar.

Bij autochtone Nederlanders heeft 5,9 procent een vitamine D-tekort. Dat het percentage bij niet-westerse allochtonen zoveel hoger ligt, komt mogelijk door een afwijkend voedingspatroon.

Vitamine D zit in voeding als vette vis en margarine en wordt aangemaakt onder invloed van zonlicht. Een tekort kan leiden tot spierpijn, spierzwakte en botafwijkingen.

Nederland 16de beste land om te wonen

Icoon Algemeen Nederland staat op de zestiende plaats in de lijst van beste landen om te wonen. Dat blijkt uit een studie in het Britse tijdschrift The Economist naar landen met de beste leefomstandigheden. De studie neemt factoren als inkomen, vrijheid, werkloosheid, klimaat, veiligheid en gelijke kansen in beschouwing. De studie gebruikt het jaar 2005 als meetpunt.

Ierland is het beste land om te wonen. Dat komt vooral doordat de economische groei in dat land de laatste jaren erg hard gestegen is. Ook heeft de traditionele opvoeding in dat land een positieve invloed op de gezondheid en levenswijze van Ieren. Op de tweede plaats staat Zwitserland en op de derde plaats staat Noorwegen. Luxemburg en Zweden ronden de top vijf af.

De kleine Europese landen doen het erg goed in het onderzoek. Zo liggen negen van de tien beste landen in Europa. Australië is daarop de enige uitzondering, die neemt de zesde plaats in. De grote landen in Europa doen het slecht. Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk komen helemaal niet in de top 20 voor. Inwoners van Slovenië hebben bijvoorbeeld een betere leefkwaliteit dan inwoners van het Verenigd Koninkrijk. Estland is het slechtst presterende EU-land.

Ondanks dat de Verenigde Staten het tweede rijkste land is, staat de leefkwaliteit op plaats dertien. Canada volgt op de veertiende plaats. Rusland doet het ontzettend slecht, en scoort slechter dan een land als Pakistan. Zimbabwe staat op de laatste plaats.

1. Ierland
2. Zwitserland
3. Noorwegen
4. Luxemburg
5. Zweden
6. Australië
7. IJsland
8. Italië
9. Denemarken
10. Spanje
11. Singapore
12. Finland
13. Verenigde Staten
14. Canada
15. Nieuw-Zeeland
16. Nederland
17. Japan
18. Hong Kong
19. Portugal
20. Oostenrijk

24. België
25. Frankrijk
26. Duitsland
29. Verenigd Koninkrijk

30. Zuid-Korea
34. Tsjechië
37. Hongarije
38. Israël
45. Slowakije
48. Polen

50. Turkije
60. China
68. Estland
84. Servië-Montenegro
87. Georgië
88. Iran
94. Bosnië-Herzegovina
98. Oekraïne
105. Rusland
111. Zimbabwe



Ier is tevreden met het resultaat

Van Marwijk na dit seizoen weg bij Dortmund

Bert van Marwijk heeft vandaag bekend gemaakt dat hij aan het eind van dit seizoen zal vertrekken als trainer bij Borussia Dortmund.

Na de competitiewedstrijd tegen VfL Bochum liet de oud-coach van onder meer Fortuna Sittard en Feyenoord weten dat hij dat met de clubleiding is overeengekomen. "Wij zijn van mening dat we na dit seizoen ieder onze eigen weg moeten gaan," aldus Van Marwijk, die nog een contract bij Dortmund had tot de zomer van 2008.

Er wordt al druk gespeculeerd over de opvolger van Van Marwijk. In de Duitse pers wordt de naam genoemd van Thomas von Heesen, de huidige coach van Arminia Bielefeld, om Van Marwijk op te volgen.

Hemmes verliest finale Tel Aviv

Fred Hemmes is er niet in geslaagd om het tennistoernooi van Tel Aviv te winnen. De Nederlander ging vandaag in de finale met 4-6 en 3-6 onderuit tegen de Kroaat Vjekoslav Skenderovic.

Gisteren was Hemmes in de halve eindstrijd nog met 6-0 en 6-2 te sterk voor Simeon Ivanov. De Bulgaar kwam het toernooi binnen als lucky loser. De organisatie had er twee nodig door het wegvallen van Thiemo de Bakker en Antal van der Duim. Het Nederlandse duo werd afgelopen maandag door de Nederlandse tennisbond naar huis gestuurd wegens misdragingen.

Skiwedstrijden verplaatst

De internationale skifederatie FIS heeft de super combinatie voor de wereldbeker, die gepland stond voor 10 december, verplaatst naar het Oostenrijkse Reiteralm. De wedstrijd zou aanvankelijk plaatsvinden in het Franse Val d'Isère maar daar ontbreekt het aan sneeuw. Dit heeft de FIS vandaag bekend gemaakt.

Voor de wedstrijden (super combinatie, afdaling) die voor de vrouwen hetzelfde weekeinde in het Zwitserse St. Moritz op de agenda stonden is geen alternatief gevonden. Datzelfde geldt ook voor de afdaling voor de mannen die op 9 december in Val d'Isère zou worden gehouden.

'Afrikaanse immigratie komt door Europese vissers'

Icoon BuitenlandsVolgens inwoners van Senegal heeft Europa de migrantencrisis waar vooral de Canarische Eilanden mee kampen, goeddeels aan zichzelf te danken. Het aantal migranten dat op de eilanden landde schoot dit jaar omhoog naar bijna dertigduizend - in 2005 waren dat er nog vierduizend. Senegalezen stellen dat dat kan worden verklaard uit de toename van buitenlandse 'visfabrieken', die de zee bevissen voor de West-Afrikaanse kust. Hierdoor is er voor de lokale bevolking onvoldoende te vangen, en dat heeft twee gevolgen: enerzijds stijgt door toegenomen honger de bereidheid van Afrikanen om hun heil elders te zoeken, en anderzijds zetten de vissers door gebrek aan visinkomsten hun boten in voor de oversteek naar de Canarische Eilanden.

"Als de Europeanen onze vis vangen, moeten ze ook onze mensen maar opnemen", zo stelt Pape Barro, die enige tijd geleden nog een bescheiden bron van inkomsten had door de visvangst, maar na het instorten van de visstanden zijn boot gebruikt om zijn landgenoten naar het 'beloofde land' te varen. In veel Senegalese dorpen zijn amper mannen meer over, en degenen die er wel zitten zijn te jong, te oud of sparen na een mislukte poging voor een nieuwe overtocht. "Het ergste dat een man kan treffen is dat hij zijn kinderen niet kan voeden. Vergeleken daarbij valt het gevaar van de overtocht in het niet", zo legt één van hen, de 26-jarige Ndiro Diop, uit - daarbij doelend op de duizenden die de boottocht niet overleven en door honger, dorst of verdrinking om het leven komen.

De implicatie is dat Europa het probleem veel breder moet beschouwen dan het nu doet, en er wellicht meer te winnen is door beperking of zelfs verbieden van de West-Afrikaanse activiteiten van zijn visindustrie, dan de huidige strategie van het uitvoeren van patrouilles in het gebied. Volgens Barro zullen die maatregelen de toestroom niet indammen. "Immers, hoe hou je mensen tegen die hun leven willen riskeren en wiens motto 'Barca ou Barsakh' (Barcelona of de dood) is?", zo vraagt de voormalige visser zich af.

Met dank aan Philosocles voor de submit, de vertaling en de herschrijving.

Lippi: "nu nog even niet"

Marcello Lippi heeft gezegd dat hij pas volgend seizoen weer aan de slag wil als coach. De 58-jarige trainer staat, sinds hij deze zomer met Italië het WK voetbal in Duitsland won, volop in de belangstelling.

De Italiaan heeft echter alle aanbiedingen tot nu toe naast zich neergelegd. "Mijn rentree laat nog even op zich wachten. Als er een club komt die ik leuk vind, ga ik volgend seizoen weer aan de slag, maar ik heb vooralsnog geen haast," aldus Lippi.

Bulgaarse kinderen bang voor sinterklaas

Icoon Feestdagen Sinterklaas is vandaag aangekomen in Bulgarije. Hij heeft niet de verkeerde afslag genomen bij de Golf van Biskaje: de Nederlandse ambassade in Bulgarije heeft speciaal voor de Nederlandse gemeenschap de tocht georganiseerd. De sint maakte op zijn schimmel een rondje door de binnenstad van de hoofdstad Sofia.

Veel Bulgaarse kinderen wisten niet wat ze aanmoesten met de plotselinge intocht van sinterklaas. De kinderen waren bang voor de sint en begonnen te huilen en te krijsen als de oude man passeerde. De witte baard van de sint werd als eng ervaren. De meeste kinderen hadden nog nooit van sinterklaas gehoord. Andere kinderen vonden de intocht wel leuk en besloten de schimmel wortels te voeren.



Bulgaars meisje moet janken om sinterklaas

PS3 weer uitgesteld?

Op het internet is weer eens een gerucht over het uitstellen van de PS3 de kop opgestoken. Ditmaal zouden twee ontwikkelaars binnen Sony om uitstel van hun nieuwste console hebben gevraagd. Dit zodat er bij de lancering van de console voldoende exemplaren zijn voor de consumenten, wat weer een positief effect heeft op de verkoop van de games.

Het gonsde al eerder van de geruchten dat de PS3 pas in de zomer van 2007 de Europese landen onveilig mocht maken. Gelukkig voor de fans die hoopten nu al een PS3 onder de TV te hebben staan is het tot dusver bij deze geruchten gebleven.

Oud-Feyenoorders in actie tegen relschoppers

Een delegatie van voormalig voetballers van Feyenoord onderneemt actie. Dit nadat de club afgelopen week bij de UEFA-Cup-wedstrijd in Nancy door relschoppers in diskrediet werd gebracht. Kort voor het begin van de competitiewedstrijd morgen tegen SC Heerenveen, zullen de voormalige spelers een open brief voorlezen.

De brief is gericht aan alle supporters en aan de autoriteiten. Daarnaast is ook de Supportersvereniging Feyenoord een actie gestart. Op hun eigen site roept de verenging alle toeschouwers van de wedstrijd tegen SC Heerenveen op om de eerste tien minuten te gaan staan. Dit bij wijze van protest.

De leiding van Feyenoord zegt blij te zijn met alle constructieve bijdragen. Aankomende donderdag hoort de club welke sancties de UEFA naar aanleiding van de ongeregeldheden in Frankrijk gaat opleggen.

Astana hoeft niet meer in Pro-Tour

Astana hoeft in 2007 niet meer zo nodig te rijden in de ProTour. Het Kazachse wielerteam kreeg afgelopen week van de UCI te horen dat de ploeg voorlopig niet in aanmerking komt voor een licentie.

Kopman Alexandr Vinokoerov verbaast het niets. "Het is allemaal een politiek spel. Het sportieve aspect telt niet langer meer mee. Als ze ons niet willen hebben in de ProTour, dan is dat hun probleem." Walter Godefroot, adviseur bij het team, reageerde gelaten. "Omdat we zo'n sterke ploeg hebben, mogen we toch alle klassiekers en grote ronden meerijden."

De UCI wil Astana weren, omdat de sponsoring door de Kazakse bond wordt beheerd, en dat is tegen de regels in.

'Huntelaar opvolger van Trezeguet'

Juventus heeft een nieuwe speler op het oog om David Trezeguet op te volgen, namelijk Klaas-Jan Huntelaar van Ajax. Alles wijst er op dat de Fransman de Italiaanse ploeg gaat verlaten. Overigens zijn ook AC Milan en Internazionale geïnteresseerd in de jonge aanvaller.

Naar eigen zeggen zou Huntelaar negen miljoen euro gaan kosten. Voor de club uit Turijn zou dit geen problemen op moeten leveren, aangezien Trezeguet 25 miljoen op moet brengen. Ook Miroslav Klose wordt genoemd als vervanger van de Franse voetballer. De Duitser werd afgelopen zomer, tijdens het wereldkampioenschap in eigen land, topscorer. Bovendien zou hij oren hebben naar een overgang naar De Oude Dame. Aan de aanvaller zit overigens wel een hoger prijskaartje, namelijk 16 miljoen euro.

Album van de dag: U2

Het is 17 uur en iedereen komt weer thuis na een zware werk- of schooldag. Het is weekend! Tijd voor wat muzikale ontspanning, tijd voor een muziek album! Ik weet dat ik U2 al gehad heb. Maar ik heb nu zoveel gevonden, dat kon ik jullie niet onthouden.

Boy(1980)
October(1981)
The unforgettable fire(1984)
Wild awake in America(1985)
Joshua Tree(1987)
Rattle and Hum(1990)
Achtung Baby(1991)
Zooropa(1993)

Veel luister plezier!

Rookverbod in Duitsland en Engeland

Icoon Roken De Duitse en Engelse regering hebben besloten tot een verregaand rookverbod. In Duitsland zal roken in alle openbare gebouwen, ziekenhuizen, openbaar vervoer en restaurants verboden worden. Wel mag er gerookt worden in bars, nachtclubs, biertenten en cafés. Bovendien is de minimumleeftijd om rookwaren te kunnen kopen verhoogd naar achttien jaar. De deelstaten zijn vrij om het landelijk-geregelde rookverbod strenger te maken. De linkse politieke partijen De Groenen en Linkspartei vinden de maatregel een knieval voor de sigarettenindustrie. Zij wilden een totaal rookverbod.

Dat totale rookverbod komt er wel in Engeland. In alle horeca- en cateringbedrijven, kantoren, winkels en openbaar vervoer is het vanaf 1 juli verboden om te roken. De minister van Volksgezondheid Patricia Hewitt stelt dat door deze maatregel duizenden mensenlevens gered worden en duizenden anderen beschermd worden. Tegenstanders van de wet stellen dat het rookverbod drastische economische gevolgen voor de horeca kan hebben. In Ierland en Schotland was er al langer sprake van een totaal rookverbod.

In Nederland wordt er stapsgewijs een rookverbod ingevoerd. Op 1 januari 2007 moet veertig procent van de cafés en disco's en vijftig procent van de restaurants een rookvrije zone hebben. In 2009 zal een geheel rookverbod voor de horeca in Nederland gaan gelden. In Spanje, Zweden, Portugal en Italië is de horeca al geheel rookvrij.

Fidel Castro ook niet bij galafeest

Fidel CastroDe Cubaanse leider Fidel Castro was gisteren ook niet aanwezig bij het galafeest ter gelegenheid van zijn 80e verjaardag. Zijn 75-jarige broer Raul Castro, die de presidentiële taken tijdelijk heeft overgenomen, nam de honneurs waar.

Het gala in het Karl Marx-theater in Havana was de afsluiting van een aantal festiviteiten die deze week werden gehouden ter gelegenheid van het jubileum. Hierbij was de Cubaanse leider ook niet aanwezig.

Onder de tweeduizend gasten die voor het gala waren uitgenodigd, was de Franse acteur Gerard Depardieu. De Fransman is de lievelingsacteur van Castro en een persoonlijke vriend. Ook de de Nicaraguaanse president Daniel Ortega was van de partij.

Castro is eigenlijk op 13 augustus jarig. Omdat hij toen herstellende was van een zware buikoperatie ging het feest niet door, maar werd het verschoven naar deze week. Hoewel de Cubaanse autoriteiten zeggen dat Castro aan de beterende hand is, was hij blijkbaar niet sterk genoeg om op zijn verjaarspartij aanwezig te zijn. Volgens sommige Amerikaanse media lijdt hij waarschijnlijk aan kanker.

Castro verscheen op 26 juli voor het laatst in het openbaar. Op 28 oktober was hij voor het laatst kort op de Cubaanse televisie te zien. Gekleed in een trainingspak zei de socialistische voorman toen dat zijn herstel voorspoedig verliep.

Vice-president Carlos Lage zei tijdens zijn toespraak dat Cuba ook in de toekomst communistisch blijft met een eenpartijstelsel. "Als Fidel niet meer onder ons is, zullen zijn werk, zijn ideeën en voorbeeld bij ons blijven". Maar volgens Lage is het zover nog lang niet en knapt Castro op. "Fidel is herstellende en zal ons blijven leiden. We vragen hem om dat nog een paar jaar te doen", aldus Lage.

Al Lowes nieuwe game Sam Suede 'on hold'

In juni kondigde game-legende Al Lowe (vooral bekend van de Leisure Suit Larry-serie) aan weer met een spel bezig te zijn. Voor het (mede door Al Lowe opgerichte) bedrijf iBase Entertainment ontwikkelde hij de humoristische action-adventure Sam Suede: Undercover Exposure.


Het bedrijf heeft echter wegens financiële problemen al haar game-gerelateerde personeel ontslagen, inclusief Al Lowe. Het spel is 'indefinitely on hold'. Het grootste probleem waar iBase tegenaan liep was dat het ontwikkelen voor next-gen consoles vele malen duurder uit zou pakken dan voor de huidige consoles. Alleen op PC uitgeven was ook geen optie, volgens diverse publishers zou dat nooit genoeg omzet opleveren om de kosten terug te verdienen. Er is ruim een jaar aan Sam Suede: Undercover Exposure gewerkt. Volgens Al Lowe zou er nog zeker een jaar meer aan gewerkt moeten worden voor het spel af was geweest.

Al Lowe denkt dat dit het definitieve einde van zijn carrière in games-gerelateerde functies is. "This was the best shot I could have had." Hij is trots op het verrichte werk aan het spel en hoewel zijn zakenpartner Ken Wegrzyn nog steeds gelooft dat er een nieuwe geldschieter gevonden kan worden ziet Al dat niet gebeuren.

DC: Rusland op voorsprong

Rusland is op voorsprong gekomen in de finale om de Davis Cup. In het dubbelspel wisten Marat Safin en Dmitri Toersoenov te winnen van het Argentijnse duo David Nalbandian en Agustin Calleri. De Russen klaarden de klus in drie sets: 6-2, 6-3 en 6-4.

Het verschil tussen de beide tweetallen was in de eerste set erg groot. De Argentijnen wisten op de service van de Russen slechts één punt te pakken. Tot 3-2 ging de wedstrijd redelijk gelijk op. Hierna nam het thuisspelende land het heft in handen en liepen uit naar 6-2.

Ook in de twee daaropvolgende sets werd duidelijk dat Rusland op voorsprong zou komen in de finale van de Davis Cup. In de laatste van deze twee hadden de Russen aan één breakpoint voldoende om het duel te winnen. Mocht Nikolai Davidenko zijn wedstrijd tegen Nalbandian winnen, dan is Rusland zeker van de eindzege. Als dat niet het geval is, dan moet Safin winnen van Juan Ignacio Chela.

Meer bekend over moordverdachte kind

De 22-jarige verdachte van de moord op de 8-jarige Jesse Dingemans op een basisschool in het Brabantse Hoogerheide is van Antilliaanse afkomst. Omroep Brabant meldt dat op basis van een betrouwbare bron.

De verdachte, die uit de de lokale gemeenschap komt, is al eerder in aanraking geweest met de politie. Burgemeester Fränzel van Woensdrecht, waar Hoogerheide onder valt, maakte dat gisteren bekend.

Volgens Omroep Brabant was de verdachte in de basisschool op zoek naar een bekende. Hij kwam Jesse waarschijnlijk toevallig tegen en stak hem om onduidelijke redenen dood. Er is geen familierelatie tussen de verdachte en het jongetje.

Het jongetje is aan verwondingen aan zijn hals overleden. Het wapen is nog niet gevonden. De verdachte heeft nog geen bekentenis afgelegd, maar de politie ziet hem als "serieuze verdachte". De man zal maandag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris in Breda.

Jesse Dingemans
Jesse Dingemans

[CCAS] Junior Strous tekent bij Condor

Junior Strous heeft een contract getekend bij het team van Condor Motorsport. Condor Motorsport, dat uitkomt in de Champ Car Atlantic series, pakte in 2005 de titel met Charles Zwolsman.

De jonge Nederlander heeft al eerder getest voor het team. De afgelopen twee dagen testte hij op het Buttonwillow-circuit. Hij legde in totaal meer dan 300 ronden af en was meer dan één seconde sneller dan de concurrentie. Mede dankzij de goede testresultaten kan Strous instappen bij het topteam.

"De test ging perfect, ik was aldoor de snelste op de baan, en uiteindelijk een seconde sneller dan de concurrentie", aldus de Nederlander. Strous zal in januari weer tests uitvoeren.

Ook het management van Strous is tevreden: "De onderhandelingen verliepen voorspoedig. Het heeft twee maanden onderhandelen gekost, maar we hebben nu wel een deal bij een top team! Dus op naar de hoofdprijs van twee miljoen dollar, die een Champcar Atlantic kampioen krijgt om te besteden in Champcar voor 2008!"

'PSV wil talenten verhuren'

Verschillende Nederlandse dagbladen berichten vandaag dat PSV een aantal talenten in de winterstop zou willen verhuren. Een aantal van de jonge spelers van PSV komt momenteel te weinig aan spelen toe. Over mogelijke clubs waar de spelers op huurbasis zouden kunnen spelen is nog niets duidelijk.

De drie spelers die worden genoemd zijn: Roy Beerens, Pepe Plá en Juan Carlos Carizzo. Van deze drie spelers komt eigenlijk alleen Beerens nog wel eens aan spelen toe. De 19-jarige aanvaller viel dit seizoen een aantal keer in en maakte een behoorlijke indruk. Als de selectie van PSV in de winterstop zal worden versterkt met een extra buitenspeler zal Beerens echter niet genoeg meer aan spelen toe komen.

Pepe Plá werd vorig jaar door Guus Hiddink naar Eindhoven gehaald. De Spanjaard kwam voor 250.000 euro over van Valencia. Plá heeft zich tot nog toe niet in de hoofdmacht van PSV weten te spelen. De 19-jarige linksback komt wel regelmatig uit voor Spaanse jeugdelftallen.

Juan Carlos Carizzo werd eveneens door Hiddink naar Einhoven gehaald. De Argentijnse aanvallende middenvelder maakte veel indruk tijdens een Zuid-Amerikaans toernooi voor jeugdspelers. Carizzo speelt momenteel als vaste waarde bij Jong PSV en komt uit voor het Argentijnse elftal voor spelers onder de twintig.

Nieuwe Toro Rosso eind januari klaar

Volgens Scuderia Toro Rosso-coureur Vitantonio Liuzzi zal de nieuwe auto van het Italiaanse team eind januari debuteren. Deze nieuwe auto zal dan beschikken over de nieuwe Ferrari-motor.

"We kunnen nog geen precieze datum noemen, maar we gaan er vanuit dat de nieuwe auto eind januari klaar moet zijn, samen met de motor. De verwachtingen zijn hoog. De naam Ferrari staat gelijk aan succes en het zou prachtig zijn om een Italiaans team, een Italiaanse auto met een Italiaanse motor een grote stap voorwaarts te zien maken", aldus Liuzzi.

Afgelopen week tijdens de tests in Barcelona maakte Toro Rosso nog gebruik van de geknepen V10-motor van Cosworth.

Vooruitblik: Vitesse - PSV

Komend weekend staat in de Eredivisie de vijftiende speelronde op het programma. Hoogste tijd om weer een duel uit te lichten. Deze week kozen jullie voor de wedstrijd tussen Vitesse en PSV.

Vitesse verloor halverwege deze week van SC Heerenveen. De Arnhemmers kwamen nog we op voorsprong, maar Afonso Alves velde het vonnis over de ploeg van Aad de Mos. Er is een kans dat Civard Sprockel en Purrel Fränkel komend weekend toch kunnen spelen. In het duel van afgelopen woensdag viel het duo uit met lichte blessures. Aangezien deze niet van ernstige aard zijn is de kans groot dat ze toch kunnen spelen. Ook Gill Swerts zal ontbreken tegen de koploper van dit moment. De verdediger van de Arhemse ploeg liep in het oefenduel tegen Babberich een zware blessure aan zijn knie op, waardoor hij dit seizoen niet meer zal spelen. Verder zullen er in de opstelling waarschijnlijk geen wijzigingen zijn ten opzichte van de wedstrijd tegen de Friezen.

De ploeg van trainer Ronald Koeman kent weinig problemen in aanloop naar het treffen met Vitesse. De koploper wist de wedstrijd van afgelopen weekend eenvoudig te winnen. De Brabanders waren met 5-0 veel te sterk voor FC Utrecht. De kans is groot dat de Eindhovenaren komend weekend met Jefferson Farfán in de basis zullen starten. De Peruviaan verbleef de afgelopen dagen in zijn geboorteland om een aantal privézaken af te handelen. Gisteren keerde de aanvaller weer terug bij de selectie van PSV. Net als zijn tegenstanders kent de Eindhovense ploeg verder geen blessuregevallen. Ook zijn er geen spelers geschorst, waardoor trainer Koemand over een fitte selectie kan beschikken.

Als we op de statistieken afgaan blijkt dat PSV de betere papieren heeft in Arnhem. Van de 21 gespeelde wedstrijden in de Eredivisie wist de ploeg van Koeman negen keer te winnen. De Arnhemmers deden het beduidend slechter met twee overwinningen. Verder werd er nog tien maal gelijk gespeeld. De laatste keer dat de twee ploegen, in het Gelredome, tegenover elkaar stonden was op 17 februari van dit jaar. De Eindhovense ploeg wist dit duel toen met 3-1 te winnen. Voor Vitesse was Youssouf Hersi trefzeker. De goals voor PSV werden gemaakt door Farfán (2x) en Michael Lamey. Komende zaterdag zal duidelijk worden of Vitesse deze confrontatie wel weet te winnen. De wedstrijd begint om 20:00 en staat onder leiding van Bas Nijhuis. Plaats van handeling is het Gelredome in Arnhem.

PvdA verdeeld over verloren campagne

Het moet linkser, het moet rechtser. Wouter Bos stond teveel alleen in de campagne, het verhaal was te ingewikkeld. Er was geen antwoord op de negativiteit van het CDA. De partij moet leren van de manier waarop de SP haar verkiezingswinst haalde. De SP leidt politici beter op. De PvdA had meer haar eigen geluid moeten laten horen. Gebruik voortaan marketingtechnieken.

De kritiek van de PvdA achterban waaide alle kanten uit, zaterdag op een bijeenkomst van de PvdA denktank, het Forum in Utrecht. Nog voordat een speciale commissie onder voorzitterschap van burgemeester Ruud Vreeman van Tilburg klaar was, spraken de leden over de campagne waarbij de partij negen Kamerzetels verloor.

Historicus Thomas von der Dunk haalde hard uit. Bos had beter voorbereid moeten zijn op het CDA en moeten weten dat ''Maxime Verhagen een permanent gifgas verspreidend serpent is'', zei hij. De leden hadden ook haast, want in Friesland wordt de lijsttrekker voor de Statenverkiezingen nu al ''beschadigd'' door het CDA.

Niemand haalde uit naar de lijsttrekker zelf. Die erkende dat er fouten zijn gemaakt. Het opleiding- en scoutingbeleid moet beter. Er was inderdaad geen effectief antwoord op de negatieve houding van het CDA. ''En we hebben de SP wel heel makkelijk weg laten lopen'', zei hij. ''Maar dat is wel achteraf beredeneerd.''

Hij sprak tegen dat de partij te sociaal-liberaal zou zijn geworden. Sinds Paars is de partij volgens Bos juist sceptischer geworden over marktwerking en zijn linkse standpunten over inkomenspolitiek en de hypotheekrente ingenomen.

Bos wees er op dat de winst vooral zat bij partijen als de SP en Geert Wilders die anti-Europa zijn en die Nederland willen laten blijven als het altijd was.

President Hells Angels wil beveiliger kunnen zijn

De president van het Amsterdamse chapter van de Hells Angels, Daniel Uneputty, betoogde gisteren tijdens een beroepszaak voor de bestuursrechter in Leeuwarden dat er tegen zijn motorclub een hetze wordt gevoerd en dat hij daarom niet aan de slag kan als gediplomeerd beveiliger.

Uneputty ('Unu' voor intimi) volgde in Amsterdam onlangs een opleiding tot officieel beveiliger en slaagde daarvoor. Aangezien de opleiding door een Fries bedrijf werd gegeven, vroeg hij in Friesland een pas aan waarmee hij zich als officieel beveiliger kan legitimeren. De Friese politie weigert dat echter wegens de strafzaken die volgend jaar tegen de Hells Angels dienen. De 52-jarige Hells Angels-president werkt overigens al jaren als uitsmijter bij een discotheek.

Volgens de bestuursrechter is de kernvraag van de zaak hoe sterk de verdenkingen tegen Uneputty in de strafzaken tegen de Hells Angels zijn. Volgens Uneputty zijn die helemaal niet sterk: ''Ik kreeg voorheen van de politie in Den Bosch wel altijd een pasje.'' Bovendien vindt hij dat het onterecht is dat zijn betrokkenheid bij de motorclub van invloed is op zijn privéleven. ''Ik wil gewoon aan het werk. Het gaat in dit geval om mij en niet om de Hells Angels.''

De rechter doet over twee weken uitspraak.

AZ wil Waterreus

Ronald Waterreus zal maandag waarschijnlijk aan AZ laten weten of hij tot aan het einde van het jaar bij de club uit Alkmaar onder de lat zal staan. De doelman, momenteel clubloos, wil met zijn beslissing wachten totdat hij zekerheid heeft over zijn toekomst in de Verenigde Staten.

Één dezer dagen hoort de Nederlandse goalie of zijn droom uitkomt: De oud-doelman van onder meer PSV heeft altijd gezegd dat hij zijn loopbaan in Amerika wil afsluiten. Nog dit weekend zal New York Red Bulls Waterreus laten weten of het hem in januari wil inlijven.

"Waterreus wil tot januari voor AZ spelen als New York Red Bulls laat weten dat hij kan komen", aldus Kees Ploegsma, de zaakwaarnemer van Waterreus. "Ronald stopt meteen met voetballen als hij niet in Amerika aan de slag kan. Dan wil hij ook niet voor een paar duels naar AZ."

Momenteel kampt AZ met een keepersprobleem. Doelmannen Joey Didulica en Khalid Sinouh zijn beiden geblesseerd, en trainer Louis van Gaal is niet tevreden over vervanger Job Bulters.

Bloemen en knuffels bij school Hoogerheide

Icoon BinnenlandsBij de basisschool Klim-Op in Hoogerheide waar vrijdag een 8-jarige scholier werd omgebracht, hebben mensen vele tientallen bossen bloemen en knuffeldieren neergelegd.

In een dependance van de school aan de Wouwbaan, vlakbij het schoolgebouw waar het jongetje werd omgebracht, is zaterdag om 14.00 uur een informatiebijeenkomst begonnen voor ouders en leerlingen. Ze worden opgevangen door Slachtofferhulp en andere hulpverleners. Tientallen mensen maken hier gebruik van.

Op internet is inmiddels ook een condoleanceregister geopend. Op moment van schrijven is deze al ruim 11.000 keer getekend.

Feyenoord-hooligans net 'wilde beesten'

Rotterdam staat dankzij de Feyenoord-hooligans die in Nancy tekeer gingen weer vol op de Europese kaart. De beelden werden door alle tv-stations uitgezonden en '''Ze gingen tekeer als wilde beesten'', zo kopte de gazet van Antwerpen gisteren. De krant haalde daarmee een uitspraak aan van de Tsjech Jaroslav Dudl, de officiële Uefa-waarnemer bij het duel tussen Nancy en Feyenoord.

Dudl, die al jaren waarnemer is voor de Uefa, deed zijn uitlatingen in een interview met het Tsjechische persbureau CTK. Daarin weerspreekt hij ook de stelling van het bestuur van Feyenoord dat de rellen alleen werden veroorzaakt door hooligans en niet door de 'officiële' Feyenoord-fans. ''Binnen gingen ook degenen tekeer waarvoor Feyenoord instond.''

Volgens Dudl heeft de Franse politie echter wel een fout gemaakt door circa 500 Feyenoord-aanhangers, die zich zonder kaartjes voor het stadion bevonden, naar binnen te laten. ''Men ging er kennelijk vanuit dat de onrust anders in de straten door zou gaan en koos voor de in zijn ogen minst erge oplossing'', aldus Dudl.

In Rotterdam vrezen ze ondertussen de straf die de Uefa gaat opleggen. Waarschijnlijk wordt die komende donderdag bekend gemaakt. Daarbij wordt ook het bierincident in de thuiswedtrijd tegen Blackburn Rovers meegenomen. De Rotterdamse club wacht mogelijk een hoge geldboete en zware sancties zoals het spelen van wedstrijden zonder publiek en in het ergste geval: uitsluiting van het Europese bekertoernooi.

Dida weet niets van interesse Chelsea

AC Milan-doelman Dida weet niets van mogelijke interesse van Chelsea. Diverse media meldden dat de doelman van de Italiaanse club in de belangstelling zou staan van de regerend landskampioen.

Als dat inderdaad zo zou zijn, dan is de kans klein dat Dida inderdaad naar Engeland vertrekt. De zaakwaarnemer van Dida liet weten dat hij het mooi zou vinden als de keeper langer bij Milan blijft. "Ik weet niks van de interesse van Chelsea op dit moment. We hebben in ieder geval nog met niemand gesproken, omdat de regels dit niet toestaan en we respecteren de regels", aldus zaakwaarnemer Oscar Damiani. "Het mooist zou zijn als Dida bijtekent bij Milan, anders bekijken we alle opties in januari."

Momenteel staat Dida maanden buitenspel wegens een peesblessure. Waarschijnlijk zal hij in februari weer inzetbaar zijn.

Deakes loopt wereldrecord snelwandelen

De Australische atleet Nathan Deakes heeft vandaag het wereldrecord vijftig kilometer snelwandelen verbeterd. In Geelong zette Deakes een tijd neer van 3:35.47. Daarmee was hij zestien seconden sneller dan de oude toptijd uit 2003 van de Pool Robert Korzeniowski.

Nadat hij de finish was gepasseerd stortte Deakes emotioneel ter aarde. "Het is best een verrassing. Ik had niet verwacht dat dit me zou lukken en dan ook nog in eigen land, maar goede atleten lopen overal snel. Ik heb een goed trainingskamp achter de rug, maar de sleutel tot dit succes is dat ik al zes maanden blessurevrij ben," aldus Deakes.

Politie grijpt in bij jeugdrel in Dokkum

Icoon PolitieIn Dokkum heeft de politie gisteren ingegrepen bij een rel tussen twee groepen jongelui. Rond 20.30 uur verzamelden zo'n honderd jongeren zich bij de Poiesz supermarkt. De jeugdigen hadden zich bewapend met onder meer ijzeren staven en knuppels.

De politie kwam met twee motoren en twee auto's ter plaatse en deelde een tiental bekeuringen uit aan jongeren van 15 tot 20 jaar. Hierdoor werd een nog grotere vechtpartij voorkomen.

Het botert al lange tijd niet tussen de twee groepen. De vlam sloeg vrijdag in de pan nadat iemand op de bumper van een auto ging zitten. De bestuurder zou plankgas hebben gegeven waarbij het slachtoffer viel. Daarop barstte zo'n halfuur lang 'een hel' los, zo melden de lokale Friese media.

Urawa Red Diamonds kampioen Japan

Urawa Red Diamonds is de nieuwe kampioen van Japan. De club van trainer Guido Buchwald won met 3-2 van regerend titelverdediger en runner-up Gamba Osaka en verzekerde zich daardoor voor de eerste keer in de historie van de titel.

Washington scoorde twee treffers. Een andere Braziliaan, Magno Alves, maakte het andere doelpunt. Oud-international Buchwald, nog wereldkampioen in 1990, is voor het derde jaar trainer van de Urawa Reds, waar ook Shinji Ono speelt, en heeft zijn landgenoot Gert Engels als assistent.

Gamba Osaka eindigde uiteindelijk als derde, omdat het in de eindstand gepasseerd werd door Verdy Kawasaki.

Links kritisch over onderzoek Irak

Icoon PolitiekPvdA en GroenLinks plaatsen vraagtekens achter het instellen van een commissie onder leiding van oud-SGP-Kamerlid Koos van den Berg. Deze commissie moet alle feiten boven tafel krijgen rond de verhoren van gevangen genomen Irakezen, eind 2003.

Minister Henk Kamp van Defensie schreef de Tweede Kamer vrijdag dat de commissie Van den Berg in overleg treedt met de reeds bestaande commissie van Toezicht op de Veiligheidsdiensten (CTIVD), indien de CTIVD een onderzoek instelt.

GroenLinks en en PvdA willen van Kamp weten of de CTIVD deze zaak nog onderzoekt en wijzen erop dat de commissie Van den Berg niet de bevoegdheid heeft om getuigen onder ede te horen.

PvdA-Kamerlid Bert Koenders wil bovendien weten wat de motieven waren van het Openbaar Ministerie om deze zaak te seponeren. Mariko Peters van GroenLinks vindt dat nog steeds onduidelijk is hoe de overdracht van gevangenen door Nederlandse militairen geregeld is. Dat is volgens haar nog steeds van belang in verband met de troepen in Uruzgan, die gevangenen overdragen aan de Afghaanse autoriteiten.

Beckham wil LA Galaxy kopen

David Beckham zou interesse hebben in de Amerikaanse voetbalclub LA Galaxy. Samen met Manchester United-eigenaar Malcolm Glazer zou Beckham de club willen opkopen.

Het bericht werd gelanceerd door Red Issue, een Brits blad voor Manchester United-supporters. Beckham, wiens contract bij Real Madrid op het einde van dit seizoen afloopt, zou betrokken worden bij de overname en voor de club gaan spelen. De Engelse voetballer bezit al een voetbalschool in Los Angeles en kan zijn carrière in de States nieuw leven inblazen.

FIA maakt officiële deelnemerslijst 2007 bekend

De FIA heeft de officiële deelnemerslijst voor het seizoen 2007 bekend gemaakt. Echte verassingen zijn er niet te vinden, of het moeten de gewijzigde teamnamen zijn. Scuderia Toro Rosso heeft nog geen coureurs aangemeld. Spyker F1 Team heeft slechts één coureur ingeschreven.

Renault F1 zal vanaf volgend seizoen ING Renault F1 Team gaan heten. McLaren Mercedes heeft dankzij Vodafone ook een gewijzigde naam: Vodafone McLaren-Mercedes. Vanwege het aantrekken van AT&T als hoofdsponsor zal het team van Williams F1 als AT&T Williams door het leven gaan. Ferrari, Honda, Toyota, BMW Sauber, Red Bull Racing en Scuderia Toro Rosso veranderen niet van naam. Spyker zal als Spyker F1 Team van start gaan. De toevoeging MF1 is dus verdwenen. Super Aguri F1 lijkt niet van naam te veranderen, maar heeft de mogelijkheid wel opengelaten. Mocht het team nog een naam- of hoofdsponsor aantrekken kan de naam gewijzigd worden. Opvallend is dat het Spyker F1 Team dit niet gedaan heeft.

Omdat McLaren wereldkampioen Fernando Alonso heeft aangetrokken zal het team op de grid verschijnen met de startnummer één en twee, wat alweer enige tijd geleden is voor het team. Bij de coureurs is er eigenlijk geen verassing te bekennen. De meeste coureurs waren al bekend gemaakt. Het Spyker F1 Team heeft nog geen tweede coureur ingeschreven, wat overeenkomt met de berichten die het team naar buiten heeft gebracht. Scuderia Toro Rosso heeft nog geen enkele coureur bevestigd, er staan dan ook geen coureurs op de lijst. Dit zal waarschijnlijk de stroom geruchten omtrent Robert Doornbos doen aanwakkeren.

De lijst zoals deze door de FIA bekend is gemaakt:

Start nummerCoureurTeam
1Fernando AlonsoVodafone McLaren-Mercedes
2Lewis HamiltonVodafone McLaren-Mercedes
3Giancarlo FisichellaING Renault F1 Team
4Heiki KovalainenING Renault F1 Team
5Felipe MassaScuderia Ferrari Marlboro
6Kimi RaikkonenScuderia Ferrari Marlboro
7Jenson ButtonHonda Racing F1 Team
8Rubens BarrichelloHonda Racing F1 Team
9Nick HeidfeldBMW Sauber F1 Team
10Robert KubicaBMW Sauber F1 Team
11Ralf SchumacherPanasonic Toyota Racing
12Jarno TrulliPanasonic Toyota Racing
14David CoulthardRed Bull Racing
15Mark WebberRed Bull Racing
16Nico RosbergAT&T Williams
17Alexander WurzAT&T Williams
18nnbScuderia Toro Rosso
19nnbScuderia Toro Rosso
20Christijan AlbersSpyker F1 Team
21nnbSpyker F1 Team
22Takuma SatoSuper Aguri F1 Team
23Anthony DavidsonSuper Aguri F1 Team

Britten willen steeds vaker doden 'verhuizen'

Steeds meer Britten willen dode familieleden laten opgraven en 'meenemen' als zij naar een andere stad verhuizen. Kerkelijke rechtbanken van de Church of England beginnen zich te verzetten tegen die trend. Dit meldde de krant The Times zaterdag.

In sommige bisdommen zijn de afgelopen jaren tientallen 'verhuisverzoeken' binnengekomen. Kerkelijke rechtbanken beginnen er nu op te hameren dat een begrafenis in principe 'definitief' is.

''De overblijfselen van de overledene worden aan de kerk toevertrouwd en zouden niet verstoord moeten worden'', aldus een uitspraak. Exhumaties moeten alleen worden toegestaan bij ''bijzondere omstandigheden''.


Opa moet meeverhuizen

Knuffelgebod voor Indiase schoolkinderen

Schoolkinderen in de Indiase deelstaat Delhi moeten elke ochtend een medeleerling gaan omhelzen. Het ministerie van Onderwijs hoopt met de knuffeloekaze het aantal zelfmoorden onder scholieren terug te dringen.

Dit meldde de Britse krant The Times zaterdag. Circa 4000 leerlingen plegen elk jaar zelfmoord in India, veelal omdat zij bij examens gezakt zijn.

Bij de ochtendlijke knuffelsessies, die verplicht worden gesteld voor leerlingen van negen tot achttien jaar, mogen alleen leerlingen van dezelfde sekse elkaar omhelzen.

Balkenende kritisch over PvdA en SP

Icoon PolitiekCDA-fractievoorzitter Balkenende heeft zich zaterdag na zijn gesprek met informateur Rein Jan Hoekstra weer niet uitgesproken voor samenwerking met SP en PvdA. Wel maakte hij deze partijen een verwijt.

Volgens Balkenende proberen de twee partijen via de Tweede Kamer een generaal pardon en een stop op het uitzetten van asielzoekers afdwingen.

Balkenende zei dat het niet tot gesprekken over samenwerking kan komen voordat er ''helderheid'' is hoe de partijen proberen hun doelen te bereiken: via ''toevallige meerderheden'' in de Kamer of door gesprekken in de formatie.

Getemperd
''Mijn enthousiasme is getemperd door het Kamerdebat over een generaal pardon,'' zei Balkenende. Donderdag nam de Tweede Kamer met 75 tegen 74 stemmen een motie aan, waarin werd aangedrongen op een generaal pardon en waarin staat dat voorlopig geen asielzoekers, die vallen onder oude wetgeving, uitgezet mogen worden. Het kabinet laat de Kamer dinsdag weten hoe het met de motie omgaat.

''Als dit het beeld bepaalt van de formatie, maak ik mij grote zorgen,'' aldus Balkenende. Volgens hem gaat het erom dat partijen in de formatie investeren in ''goede betrekkingen en vertrouwen over en weer.'' Balkenende vindt dat de partijen tijdens de formatie niet op twee borden moeten schaken.

Vrijdag zette zowel SP-fractieleider Jan Marijnissen als PvdA-fractievoorzitter Wouter Bos het CDA onder druk om duidelijk uit te spreken dat deze partij met hen wil samenwerken.

Dat deed Balkenende dus niet. Hij zei wel dat hij de resultaten van de afgelopen regeerperiode niet in de waagschaal wil stellen. De CDA-leider wilde zich ook niet uitlaten over eventuele andere coalities. Het gaat hem nu allereerst om de ''zuiverheid van de discussies'' over nieuwe samenwerking.

Bobster Jurg negende bij eerste WB-wedstrijd

Bij de eerste wereldbekerwedstrijden bobslee van dit seizoen is Eline Jurg gisteren samen met remster Urta Rozenstruik als negende geëindigd. Jurg kwam na twee manches tot een tijd van 1.56,58.

Met die tijd was ze 2,32 seconden langzamer dan de winnaars, Shauna Rohbock en Valerie Fleming uit de Verenigde Staten. Rohbock realiseerde een tijd van 1.54,26.

Bij de mannen won tweevoudig olympisch kampioen André Lange met remmer Kevin Kuske de openingswedstrijd van het seizoen. In 1.50,82 was hij sneller dan de Amerikanen Steven Holcomb en Bob Kreitzburg, die als tweede eindigde.

Henry wil Wright-Phillips bij Arsenal

Thierry Henry weet zeker dat zijn coach Arsène Wenger aankomende winter de Engelse club Arsenal zal gaan versterken. De aanvoerder heeft aangegeven dat hij Shaun Wright-Phillips graag bij de Londense club zou zien.

Henry denkt dat Arsenal een 'dubbel wonder' nodig heeft om kampioen te worden. De Fransman is verontrust over het feit dat de selectie aan de krappe kant is, des te meer doordat koploper Manchester United reeds 16 punten voorsprong heeft op The Gunners. Ondanks dat Wenger meldt dat hij tevreden is met de huidigde selectie, wil Henry dat zijn coach en landgenoot werk maakt van deze situatie, en nieuwe spelers aantrekt.

"De situatie bij Arsenal is als een bokser die de ring betreedt; een lichtgewicht die het opneemt tegen een zwaargewicht", aldus de international. "Af en toe komt er een verrassing, maar het overgrote deel van de tijd zal de zwaargewicht het langer uithouden. De selectie is aan de magere kant. Dit is niet negatief bedoeld richting de directie of de manager. Het is gewoon een feit, er zullen ook altijd clubs zijn met meer geld dan wij."

Henry gelooft dat Wenger zeker zal proberen om spelers te werven in januari. "Zelfs als je spelers wil huren, zijn er topspelers die een gat in de lucht zouden springen bij een kans op een basisplaats. Een speler die zo bij me opkomt is Chelsea's Shaun Wright-Phillips. Als we hem huren, zou hij zeker een verschil kunnen maken", meldde de vice-wereldkampioen aan The Sun.

De spits geeft toe dat de kans op de landstitel erg klein is geworden, na de vele misstappen. "Maar ik zal nooit opgeven zolang het theorerisch nog mogelijk is. Dat is niet mijn mentaliteit. Toegegeven, we moeten twee van de sterkste clubs in de wereld in zien te halen. De kans is klein, maar we moeten er staan als dat nodig is, voor het geval het geluk onze kant uit komt."

Arsenal speelt vanmiddag in de stadsderby met aartsrivaal Tottenham Hotspur. De kans dat Henry meespeelt is klein, aangezien Wenger hem niet wil riskeren vanwege de nekblessure van de spits.

Dikke pret op de Nintendo DS

De Japanners waren al een tijdje op de hoogte van het feit dat het pretparken-spel Theme Park diens opwachting naar de Nintendo DS zou gaan maken. Nu mogen ook de Europeanen hun kunstjes vertonen in het bouwen van allerlei misselijkmakende achtbanen. In het spel is het dus het doel om een pretpark te bouwen, deze te onderhouden en te managen.

Het spel zal in het voorjaar van 2007 naar Europa komen.







Philips en ABN AMRO stappen in Second Life

De Nederlandse ondernemingen Philips en ABN AMRO zullen zich vestigen in de virtuele wereld van de populaire game Second Life. ABN AMRO zal een bankfiliaal in het spel openen en Philips liet donderdag weten dat het gebruikers van de game gaat raadplegen om de kleur en functies van producten te bepalen.

Philips gaat het spel gebruiken voor marktonderzoek. "Second Life is voor ons een interessante omgeving. Het is een wereld gebaseerd op de wensen", aldus een woordvoerder van Philips. Het bedrijft hoopt dat gesprekken met Second Life-gebruikers zal leiden tot "innovatieve en verrassende resultaten" voor Philips-producten. ABN AMRO is trots dat het de eerste Europese bank is die haar deuren opent in het spel. In het filiaal wil de bank seminars organiseren voor ondernemers en net afgestudeerden. Donderdag zal het virtuele filiaal haar deuren openen.

Er zijn al veel meer ondernemingen die hun toevlucht zoeken in de virtuele 'tweede' wereld. Nike verkoopt schoenen in de game en het persbureau Reuters heeft een eigen verslaggever die op zoek gaat naar nieuwtjes in de virtuele wereld. Nissan biedt gebruikers proefritjes aan in de nieuwste automodellen.

In het spel Second Life kunnen computergebruikers een virtueel tweede leven beginnen. Zo kan je in deze wereld winkelen, ondernemen, uitgaan en sociale contacten opdoen. In de game is onder andere een wijk gebouwd die exact lijkt op Amsterdam. Onlangs is een Chinese vrouw door de game in de echte wereld miljonair geworden door virtuele grond te verhuren.

Erewedstrijd voor Di Tommaso

De datum en de Franse tegenstander zijn nog niet bekend, maar het is al wel zeker dat FC Utrecht dit seizoen in Stadion Galgenwaard een 'testimonial' speelt voor David di Tommaso. Afgelopen woensdag was het precies een jaar geleden dat de Franse verdediger overleed aan een hartstilstand.

"We hebben een indrukwekkende bijeenkomst gehad" , aldus trainer Foeke Booy. "Tijdens het terugblikken op dvd bleek er nog veel verdriet te zijn in de spelersgroep. We hebben afgesproken vanaf nu terug te kijken in blijdschap, omdat we een fantastische speler in ons midden hebben gehad."

Met de erewedstrijd voor de Fransman wil de club uit de Domstad laten zien dat Di Tommaso's vrouw en zoon er niet alleen voor staan. "De opbrengst gaat naar Audrey en Noah, om later bijvoorbeeld een opleiding voor 'die kleine' te bekostigen", aldus Booy.

Hoger beroep in zaak Samir A.

De veroordeelde terrorist Samir A. (20) gaat in hoger beroep tegen zijn veroordeling van 8 jaar cel wegens het voorbereiden van aanslagen op politici en het gebouw van de AIVD. Volgens hem betreft het een 'politiek vonnis'. Ook het Openbaar Ministerie (OM) gaat in beroep tegen de uitspraak.

Het OM is wel tevreden dat de rechtbank inziet dat Samir en zijn medeverdachten dicht bij het plegen van een aanslag waren en dat met de arrestatie van Samir A. en zijn kompanen een terreuraanslag is voorkomen. Minder gelukkig is het OM dat de rechters in de verdachten geen terroristische organisatie zien: vandaar het hoger beroep.

Buiten Samir A. werden gisteren Nouriddine el F. (4 jaar), Mohamed C. (4 jaar) en Soumaya S. (3 jaar) veroordeeld. Twee mannen werden vrijgesproken, waarvan er één al op vrije voeten was. Nouriddine el F., een illegaal in ons land verblijvende Marokkaan, werd eerder dit jaar ook al tot 5 jaar cel veroordeeld voor zijn rol in de Hofstadgroep. In totaal heeft hij dus nu 9 jaar aan zijn broek.

'Vonnis is broddelwerk'
Victor Koppe, advocaat van Samir A., Nouriddine el F. en Mohamed C., noemde gisteren in het tv-programma 'De wereld draait door' het vonnis ''broddelwerk''. Hij adviseerde aan El F. en C. om ook hoger beroep aan te tekenen. ''Er zijn dingen gezegd die niet kloppen. En er zijn feiten gepresenteerd die gewoonweg niet deugen.''

Koppe is verder tot de conclusie gekomen dat over Samir anders wordt geoordeeld dan over andere Nederlanders. ''Alles wat hij zegt wordt op gouden weegschaaltjes gelegd. Alles wordt tegen hem gebruikt.'' Verder zegt de raadsman: ''Ze zijn veroordeeld voor iets dat ze helemaal niet van plan waren. Mohamed C. kent de politici die hij volgens de rechter zou willen vermoorden niet eens.''

Eerder werd al bekend dat de groep het zou hebben voorzien op politici als de toenmalige voorzitter van Tweede-Kamervoorzitter Frans Weisglas en de fractieleiders Bas van der Vlies (SGP), Boris Dittrich (D66) en Jan Marijnissen (SP). Die namen stonden op een gecodeerd lijstje dat werd aangetroffen bij Nourredine el F.

Phelps en Jones zwemmers van het jaar

Het tijdschrift Swimming World heeft de Amerikaan Michael Phelps en de Australische Leisel Jones gekozen tot beste zwemmers van 2006.

Voor zesvoudig olympisch kampioen Phelps was het de derde keer dat hij de titel won, in 2003 en 2004 werd hij ook al gekozen tot zwemmer van het jaar. Phelps' landgenoten Brenden Hansen en Aaron Peirsol bezetten de plaatsen twee en drie. Phelps zwom dit jaar wereldrecords op de 200 meter vlinderslag (1.53,80) en 200 meter wisselslag (1.55,84).

Leisel Jones was vorig jaar ook al de beste. Begin dit jaar zwom ze records op de 100 (1.05,09) en 200 meter (2.20,54) schoolslag. De Française Laure Manaudou werd tweede in de verkiezing, de Australische Jessicah Schipper derde.

Pessotto weer aan de slag

Gianluco Pessotto is weer aan het werk. In juni van dit jaar probeerde de voormalig Italiaanse topvoetballer zelfmoord te plegen door uit het raam van het kantoor van Juventus te springen. Na maanden van revalidatie kan hij nu weer aan de slag als teammanager van Juve.

Juventus is erg blij met de terugkomst van Pessotto. "Hij heeft een aantal zware maanden achter de rug, maar we zijn altijd achter hem blijven staan. Ik ben zeker van mijn zaak als ik zeg dat hij behulpzaam is voor iedereen van de club omdat hij een goed contact heeft met de spelers, hij zal ze helpen in mindere periodes", aldus voorzitter Giovanni Cobolli Gigli.

Haai bijt been jongen af

Een haai heeft zaterdag voor de kust van Zuidwest-Australië een been afgebeten van een 15-jarige jongen. Dit is van de politie vernomen.

De jongen overleefde omdat mensen op het strand hem te hulp schoten en de bloeding stelpten. Het strand is gesloten; met een helikopter wordt naar de haai gezocht.

Volgens de boeken heeft in 1791 voor het eerst een haai een mens aangevallen in Australische wateren. Sindsdien zijn ongeveer 670 incidenten geregistreerd, waarvan 191 met dodelijke afloop.

Wat gebeurt er volgende week

Elke week presenteert FdBeer een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen en evenementen van de komende week. Je kunt hiermee niet alleen je neefjes en nichtjes de loef afsteken op saaie familieverjaardagen, maar ook je ooms en tantes zullen zwaar onder de indruk zijn.

Algemeen
Op 5 december begint de Open Universiteit Nederland met het gratis ter beschikking stellen van zelfstudiemateriaal via internet. Er wordt gestart met twee cursussen: 'Starten met programmeren. Een introductie in Java' en 'Duurzame ontwikkeling: ver weg of dichtbij?' en een introductie rechten.
Op 6 en 7 december geeft Pink in de Heineken Music Hall in Amsterdam nog eens twee concerten in het kader van haar "I'm Not Dead Tour".
Op 7 december komt Bill Clinton naar Nederland. Hij geeft op Paleis Soestdijk een speech over klimaatverandering en de opwarming van de aarde. Dit evenement wordt georganiseerd door de Nationale Postcode Loterij.
Op 8 december bezoekt prinses Máxima Oemnia in Amsterdam. Deze organisatie zet zich in voor werkzoekende vrouwen van Marokkaanse afkomst en viert haar vijfjarig bestaan.

Politiek
Op 4 en 5 december gaat minister Bot van Buitenlandse zaken naar de jaarlijkse bijeenkomst van de OVSE in Brussel.
Op 5 december hervat de Tweede Kamer in de nieuwe samenstelling haar werkzaamheden. Op de agenda staat een vragenuurtje en de behandeling van de begroting van het ministerie van Landbouw.
Op 7 december publiceert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) haar tweejaarlijkse "Sociaal en Cultureel Rapport". In de vorige editie was de toon nogal somber, maar dit keer is er een positief geluid, want het gaat namelijk goed met de economie! "Investeren in vermogen" is het thema van het rapport.

Sport
Op 5 december speelt PSV haar laatste groepswedstrijd in de Champions League tegen Girondins Bordeaux.
Van 7 t/m 10 december word in Helsinki gezwommen op het EK kortebaan. Nederland heeft een grote ploeg afgevaardigd van 20 zwemmers. Pieter van den Hoogenband doet niet mee, dus voor goud rekenen we dit keer vooral op Marleen Veldhuis (op de 50 en 100 meter vrij).
Van 7 t/m 17 december wordt in Zweden het EK zaalhandbal voor vrouwen georganiseerd. Het Nederlandse team doet ook mee en speelt op 7 december haar eerste wedstrijd tegen Spanje.

'Islamitische middelbare scholen doen het slecht'

Icoon OnderwijsDe twee islamitische middelbare scholen in Nederland doen het niet goed. De examencijfers zijn laag en leerlingen blijven vaak zitten. Dat blijkt uit het jaarlijks onderzoek van Trouw naar de prestaties van alle Nederlandse middelbare scholen, waar de krant zaterdag over schrijft.

Het Islamitisch College Amsterdam staat op de lijst van scholen helemaal onderaan. Op een schaal van 3 tot 15 scoort het een 3,3. De school Ibn Ghaldoun in Rotterdam scoort met een 7,3 ook niet goed. Het is voor het eerst dat de scholen Trouw hun resultaten liet bekijken.

Vooral de leraren op de twee scholen schieten tekort. Van de docenten op het Ibn Ghaldoun beschikte vorig jaar nog een kwart niet over de juiste bevoegdheid, aldus Trouw.

De beide scholen bestaan nog niet zo lang. Het Ibn Ghaldoun sinds 2000, het ICA sinds 2001. Ze stellen in de krant dan ook dat hun slechte resultaten komen door opstartproblemen. Het Ibn Ghaldoun en het ICA bieden allebei vmbo, havo en vwo aan.

Miller wint in eigen land

De slechte start van het wereldbekerseizoen alpineskiën vorige week heeft Bode Miller in Lake Louise goedgemaakt. De Amerikaan was vrijdag in eigen land het snelst op de afdaling. De Zwitser Didier Cuche en Steven Nyman (VS) werden tweede en derde.

"De berg past bij mijn stijl", aldus Miller. "Er zijn niet veel skiërs die hier zo agressief kunnen skiën als ik." Hermann Maier kon geen potten breken. De Herminator eindigde op bijna twee seconden van Miller als 23e.

Blinde veroordeeld tot cursus lezen en schrijven

Icoon Literatuur In Turkije is een blinde man veroordeeld tot een cursus lezen en schrijven van 26 dagen bij zijn lokale bibliotheek. De 73-jarige gepensioneerde Ismail Canseven kreeg de straf omdat hij niet op tijd gestemd had bij een lokale verkiezing. In Turkije is het verplicht om bij dergelijke verkiezingen te stemmen.

"Wat moet ik in een bibliotheek?", aldus de blinde man. "Ik ben volledig blind, en lezen en schrijven kan ik toch al niet."

Isa Canseven, de 42-jarige zoon van de veroordeelde, heeft tegenover Reuters aangegeven dat hij in hoger beroep zal gaan tegen de straf. "Mijn vader kan de badkamer alleen vinden door een touw aan de muur te volgen."

Maleise slangenkoning gedood door cobra

Icoon Opmerkelijk Ali Khan Samsudin, beter bekend als de slangenkoning van Maleisië, is gisteren overleden aan de gevolgen van de beet van een koningscobra. De 48-jarige slangenbezweerder werd dinsdag tijdens een show in Kuala Lumpur gebeten. Hij werd direct naar het ziekenhuis gebracht, maar daar verslechterde zijn conditie donderdag.

Volgens Amjad Khan - zelf ook een slangenbezweerder en één van de vijf kinderen van de slangenbezweerder - was Ali Khan al drie keer eerder gebeten door een koningscobra. "We dachten dus niet dat er iets mis zou gaan." Amjad Khan gaf aan door te gaan met zijn vak. "Het is onze manier van leven, en we kunnen ons niets anders voorstellen."

Ali Khan werd in het buitenland vooral bekend doordat hij twee keer het Guinness Book of World Records haalde. In 1997 verbleef hij 21 dagen in een glazen kooi met 5000 scorpioenen. Ook leefde hij 40 dagen in een verblijf met 400 slangen.


Ali Khan met een cobra op een foto uit 2000

Buffon in januari om de tafel met Juventus

Gianluigi Buffon zal in januari met het clubbestuur van Juventus om de tafel gaan zitten. De doelman van het Italiaanse elftal gaat dan praten over zijn toekomst bij 'De Oude Dame'.

Silvano Martina, de zaakwaarnemer van Buffon, heeft gezegd dat zijn cliënt "om de prijzen wil spelen. Hij wil erg graag in Turijn blijven spelen. Maar als Juventus bepaalde doelen niet bereikt, kan het zijn dat hij om een vertrek vraagt. Gianluigi heeft enorme verbondenheid met de club getoond door in de Serie B te spelen", aldus Martina.

Een knallende Zaterdag

Het doet boem en je schrikt er van, juist explosies.

Boem nummero uno is een magnesiumexplosie in een brandende pick up, de brandweerman schrikt, maar hij gaat stug door met blussen.

Boem nummer twee is een niet al te snugger iemand die wil weten wat er gebeurt als een blikje WD40 explodeert. Het antwoord is heel simpel hij spat uit elkaar.

En de laatste Boem is eigenlijk een heleboel boemen tegelijkertijd, de angstaanjagende schoonheid van atoomtesten.

Honderden doden na tyfoon Filipijnen

Icoon Ramp In de Filipijnen zijn donderdag honderden mensen om het leven gekomen door tyfoon Durian. Volgens functionarissen staat het aantal doden en vermisten nu officieel op 460, maar dit aantal loopt vermoedelijk nog op. Ongeveer 45.000 mensen zijn dakloos geworden.

De ravage was het grootst in de omgeving van de vulkaan Mayon, ongeveer 320 kilometer ten zuiden van Manila. Daar ontstonden verwoestende modderstromen, die hele dorpen vernietigden. Bij een actieve periode van de vulkaan in september was een grote hoeveelheid puin achtergelaten, dat nu door de modderstromen werd meegevoerd en grote schade aan heeft gericht.


Door de tyfoon werden hele dorpen van de buitenwereld afgesloten

Jaakke: "Ajax heeft een voorbeeldfunctie"

Op de officiële website van Ajax heeft voorzitter John Jaakke een toelichting gegeven over zijn eerdere uitlatingen, waarin hij onder meer zei dat Ajax geen koorknapenvereniging is.

"In de afgelopen dagen is er veel kritiek geweest op de reactie van Ajax bij monde van mijzelf naar aanleiding van de uitspraken van Wesley Sneijder in de wedstrijd tegen Sparta", aldus Jaakke die zegt dat hij wel degelijk heeft willen aangeven dat hij het gedrag afkeurt. "Als de indruk is gewekt dat Ajax dit gedrag goedpraat, dan betreur ik dat, aangezien dit nooit mijn intentie is geweest. Ik begrijp de kritiek die is ontstaan en die heeft mij geraakt. Het is mijn mening dat juist Ajax, zijn leiding en spelers een voorbeeldfunctie hebben. De leiding van Ajax is zich terdege bewust van zijn verantwoordelijkheid en zal dat blijven uitdragen."

WB Harbin: Uitslag 1.000 meter vrouwen

De Italiaanse Chiara Simionato heeft de 1.000 meter bij de vrouwen op haar naam geschreven tijdens de wereldbekerwedstrijden sprint in Harbin. Met een tijd van 1.16,99 was ze de enige die onder de 1,17 wist te blijven.

Marianne Timmer herstelde zich goed van de ietwat teleurstellende 500 meter en eindigde met een tijd van 1.17,63 als tweede. De Chinese Beixing Wang pakte de derde plaats. Annette Gerritsen eindigde met een tijd van 1.18,01 als zesde.



Uitslag 1.000 meter vrouwen:
#NaamLandTijd
1Chiara SimionatoItalie1.16,99
2Marianne TimmerNederland1.17,63
3Beixing WangChina1.17,64
4Fei WangChina1.17,65
5Shannon RempelCanada1.17.93
6Annette GerritsenNederland1.18,01
16Margot BoerNederland1.19,49
19Wieteke CramerNederland1.20,39

WB Harbin: Uitslag 1.000 meter mannen

De 1.000 meter voor mannen bij de wereldbekerwedstrijden sprint in het Chinese Harbin is gewonnen door de Zuid-Koreaan Kyou-Hyuk Lee in een tijd van 1.09,39.

Erben Wennemars pakte met 1.09,66 de tweede plaats, terwijl de derde plaats met Beorn Nijnehuis ook voor een Nederlander was. Met een tijd van 1.10.15 eindigde Stefan Groothuis als vijfde. Jan Bos eindigde als zevende, Lars Elgersma pakte de elfde plaats.



Uitslag 1.000 meter mannen
#NaamLandTijd
1Kyou-Hyuk LeeZuid-Korea1.09,39
2Erben WennemarsNederland1.09,66
3Beorn NijenhuisNederland1.09,98
4Francois RobergeCanada1.10,04
5Stefan GroothuisNederland1.10,15
7Jan BosNederland1.10,34
13Lars ElgersmaNederland1.11,11

Kantoor knutsels

Het kantoor, het schijnt dat er mensen zijn die er werken, maar volgens mij is het merendeel van de kantoorwerkers druk bezig met van alles behalve met werken.

Lekker een beetje een beetje rondhangen op FOK!, prive mailtjes versturen, mocht je je dan nog vervelen dan kun je je nog altijd inschrijven voor de 4de editie van Office Bricolage, oftwel wapens maken van kantoorartikelen.

Wil je weten wat er in eerdere edities zoals gemaakt is, klik, klik en klik.

Dus knutselen maar

Met dank aan een onbekende knutselaar voor de submit.

Atkinson daalt op wereldranglijst

Door haar tegenvallende resultaten van de afgelopen tijd is Vanessa Atkinson op de wereldranglijst een plaatsje gezakt. De Nederlandse squashspeelster, voormalig nummer één van de wereld, werd op het WK in Belfast al in de tweede ronde uitgeschakeld.

De Australische finaliste Rachael Grinham is nu weer tweede achter de Maleisische Nicol David. Atkinson bezet de derde plek, op de hielen gezeten door Natalie Grinham.

WB Harbin: Uitslag 500 meter mannen

De Fin Pekka Koskela heeft de eerste 500 meter gewonnen bij de wereldbekerwedstrijden sprint in het Chinese Harbin. Koskela eindigde met een tijd van 34,98 als enige onder de 35 seconden.

De twee Zuid-Koreaanse Lee's, Kang-Seok Lee en Kyou-Hyuk Lee, eindigde als respectievelijk tweede en derde. Met een negende plaats was Erben Wennemars de beste Nederlander. Jan Smeekens eindigde als dertiende, Gerard van Velde als zeventiende en Jan Bos pakte de achttiende plaats.



Uitslag 500 meter:
#NaamLandTijd
1Pekka KoskelaFinland34,98
2Kang-Seok LeeZuid-Korea35,09
3Kyou-Seok LeeZuid-Korea35,13
4Keiichiro NagashimaJapan35,37
4Tucker FredricksVerenigde Staten35,32
9Erben WennemarsNederland35,63
13Jan SmeekensNederland35,82
17Gerard van VeldeNederland35,95
18Jan BosNederland36,11
16Lars ElgersmaNederland35,81

WB Harbin: Uitslag 500 meter vrouwen

De Zuid-Koreaanse Sang-Hwa Lee heeft de eerste 500 meter gewonnen bij de wereldbekerwedstrijden sprint in het Chinese Harbin.

Met een tijd van 38,23 was ze net iets sneller dan de Duitse Jenny Wolf. Beixing Wang eindigde als derde. Beste Nederlandse was Annette Gerritsen die met een tijd van 39,10 als twaalfde eindigde. Marianne Timmer stelde wat teleur met een veertiende plaats.


Uitslag 500 meter:

#NaamLandTijd
1Sang-Hwa LeeZuid-Korea38,23
2Jenny WolfDuitsland38,30
3Beixing WangChina38,32
4Aihua XingChina38,50
5Shuang ZhangChina38,81
12Annette GerritsenNederland39,10
14Marianne TimmerNederland39,27
20Margot BoerNederland39,76

Nancy geeft fans gratis kaartje

Nancy geeft de fans, die donderdagavond door de ongeregeldheden bij de UEFA Cup-wedstrijd tegen Feyenoord, het stadion vroegtijdig moesten verlaten een gratis kaartje. Ze mogen zonder te betalen een ticket afhalen voor de competitiewedstrijd van zondag met Lille.

Supporters die voor de betreffende ontmoeting al in het bezit zijn van een toegangsbewijs, krijgen voor een andere wedstrijd in de Franse competitie gratis toegang.

Hoorspel: Hiekelien van den Herik - Long Distance

Denk je aan een hoorspel, dan zie je in gedachte een aantal mensen in een kamer, elkaar afwisselend voor de microfoon lezen ze hun tekst op. Een man aan een tafel apart met daarop allerlei attributen leest mee, en geeft op het juiste moment het juiste geluid. Of dat nu een onweersbui is, schoenen op een knerpend grindpad of een deurbel. Zo stel ik me de hoorspelen voor zoals deze vroeger vaak te horen waren op de radio, totdat het televisiefeuilleton die taak overnam. Nu, in 2006 is er weer nieuw leven geblazen in de hoorspelen, en Long Distance is daar een goed bewijs van.

Long Distance

Final Fantasy XII Revenant Wings scan

Op het Internet is een scan gesignaleerd van Final Fantasy XII Revenant Wings die ergens in 2007/2008 op de Nintendo DS uit moet komen. Dit deel van de nu Final Fantasy XII reeks speelt zich af voor de PS2 versie en geeft ons de controls van een aantal oude, maar ook wat nieuwe characters.

Veel details zijn uiteraard nog niet bekend maar de volledige touch-screen functionaliteiten zullen gebruikt worden bij deze FFXII prequel. De scan geeft niet veel informatie en de kwaliteit is ver te zoeken maar als we heel goed kijken tellen we toch twee in-game screenshots.

Square-Enix zal deze maand tijdens het Jump Festa evenement in Japan meer informatie vrijgeven over deze potentiële DS topper.



Marokkanen beschermen Sinterklaas

Icoon BinnenlandsSinterklaas krijgt in Amsterdam sinds kort assistentie van Marokkaanse studenten. Zij helpen de Sint om zijn werk te doen in een aantal Amsterdamse buurten. De afgelopen jaren waren er in verschillende buurten problemen met onder anderen Marokkaanse jongeren bij het bezoek van de goedheiligman.

De Marokkaanse jongeren scholden Sinterklaas uit, trapten tegen zijn auto of frustreerden het bezoek op andere wijze. In sommige winkelcentra was zelfs politiebegeleiding nodig. Hierdoor dreigden sommige hulpsinterklazen af te haken.

Om de problemen met Marokkaanse jongeren op te lossen, besloot de Amsterdamse Sinterklaascentrale om Marokkaanse studenten aan te trekken, die goed geïntegreerd zijn. Zij gaan met de Sint mee op pad. Volgens de hoofdpiet van de Sinterklaascentrale zijn er sindsdien geen problemen meer geweest.


De Sint kan weer gerust op pad in Amsterdam

DVD: Wedden Dat...



Vroeger, toen de lucht nog schoon en seks nog vies was, vulden honderden mensen de tribunes van de televisiestudio. Heel Nederland zat op zaterdagavond thuis klaar voor Mies Bouwman of Willem Ruis en later voor namen als Ted de Braak met de Grote Familiespelshow en Jos Brink met Wedden Dat..?. Voor de fans van de laatstgenoemde serie is er nu een kans om weer eens een flink aantal memorabele momenten terug te kijken. Sinds kort ligt namelijk Het beste van Wedden Dat..? in de winkel.

Verdachte moord Jesse lokale inwoner

Icoon MisdaadDe 22-jarige verdachte die is aangehouden in verband met de moord op de 8-jarige Jesse Dingemans in basisschool De Klim-Op te Hoogerheide, is afkomstig uit de ''lokale gemeenschap''. Dat heeft burgemeester Marcel Fränzel van Woensdrecht, waaronder Hoogerheide valt, gisteravond gezegd in het tv-programma NOVA. Volgens de burgervader is de verdachte eerder in aanraking geweest met de politie.

De man had gisteravond nog geen bekentenis afgelegd, maar de politie ziet hem echter wel als ''serieuze verdachte.'' Het meest schokkend noemde Fränzel het gegeven dat de vermoedelijke dader uit de ''eigen gemeenschap'' komt.

De vermoorde Jesse was 's ochtends met zijn klas in de aula en ging terug naar zijn klas om iets te halen. Toen hij niet terugkwam, ging zijn juf hem zoeken en vond hem met bebloede hals. Over het motief en de exacte toedracht is nog niets bekendgemaakt.

Zussen
De vader van Jesse, Frank Dingemans, is directeur van een filiaal van de Rabobank in Halsteren. Een verband met die functie en de moord is er, voorzover nu bekend, niet. Jesse had een iets oudere zus Annick (12) die samen met haar vader kort na het bekend worden van het voorval op de school aankwam. De moeder van Jesse was al iets eerder gearriveerd. Onder begeleiding van de huisarts en Slachtofferhulp zijn zij kort daarna naar huis gegaan. Jesse had buiten Annick nog een oudere zus, Sylvie.

Pas om 21.45 uur gisteravond werd het lichaam van Jesse uit de school weggehaald. De technische recherche had toen net daarvoor het onderzoek op het stoffelijk overschot afgerond. Met een zwarte rouwwagen werd het lijkje afgevoerd.

De hechte gemeenschap in Hoogerheide heeft vrijdag met grote betrokkenheid gereageerd op het drama. Ruim vierhonderd mensen woonden vrijdagavond een besloten informatieavond bij die de gemeente had georganiseerd. De Klim-Op zal zaterdag en zondag zijn opengesteld voor direct betrokkenen. Zondag is er een herdenkingsdienst in de kerk in Hoogerheide.



Klassefoto met Jesse

Toptrainer

In zijn periode als trainer van Ajax was Ronald Koeman regelmatig te gast bij Voetbal Insite. Vaste analyticus Johan Derksen kreeg dan telkens de vraag voorgelegd of Ronald Koeman een toptrainer was. Altijd zei Derksen dat Koeman dat nog steeds niet was. Die bewering was destijds niet eens zo onterecht. Koeman boekte successen bij Ajax en presteerde cijfermatig het best van de recent in Amsterdam werkende coaches. Toch kon hij zijn karwei niet fatsoenlijk beëindigen en stapte hij zelf voortijdig op, al dan niet om zijn ontslag voor te zijn.

Crewwisselingen november

Zoals iedere maand geven we ook nu weer een overzicht van de wijzigingen van de afgelopen weken in de crew van FOK!sport.

We moest afgelopen maand afscheid nemen van Delichris, die slechts een paar maanden geleden met een veelbelovend enthousiasme was begonnen. Ook Deviltje81 vertrok als nieuwsposter. We bedanken beiden voor hun inzet.

Zowel Sanger als Spooky4u stuurden een open sollicitatie naar FOK!sport en zijn aangenomen als nieuwsposter, waar ze zich inmiddels vol overgave op hebben gestort.

'Vista ruim 50 procent duurder dan in VS'

Icoon Digital De verschillende edities van het nieuwe besturingssysteem Windows Vista zijn in Nederland ruim vijftig procent duurder dan in de Verenigde Staten. Dat blijkt uit een prijsvergelijking van de technologiesite Tweakers.net.

De prijzen in Nederland die Microsoft enkele dagen geleden bekendmaakte lijken opvallend duur te zijn. Zo kost de retailversie van Vista Ultimate hier een forse 549 euro. In de VS kost deze editie 303 euro. Als je tevreden bent met de Home Premium-editie moet je hier 329 euro neertellen. In de VS is deze editie al te koop voor 182 euro. De prijzen zijn in Nederland 51 tot 55 procent hoger dan in de VS.

Robert de Moll van Microsoft probeert de hoge prijzen in Nederland te nuanceren. "Om te beginnen hebben wij geen adviesprijzen afgegeven. De gepubliceerde lijst geeft alleen maar aan welk prijspeil we verwachten, maar het staat de resellers altijd vrij om meer of minder marge op hun inkoopprijs te doen. De prijzen liggen zeker niet vast", legt hij uit. Volgens hem zijn de prijzen in Nederland veel hoger dan in de VS, omdat de kosten hier ook veel hoger zijn. Wat de hoge prijs deels verklaart, maar niet de grote verschillen met de VS, is dat de ontwikkeling van Vista veel geld heeft gekost. "Elke bouwsteen is uitgebreid op veiligheid getest, en dankzij deze safety by default-strategie is de ontwikkeling van Vista enorm kostbaar geweest", aldus De Moll.



Prijsvergelijkingstabel van Tweakers.net

Mannen steken stoptrein in brand

Icoon Brand Twee mannen hebben vrijdagavond een brand in de stoptrein van Zwolle naar Amersfoort aangestoken. Het voorste gedeelte van de trein is daardoor helemaal uitgebrand. De machinist is met lichte ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis vervoerd.

Getuigen zagen de twee mannen een prullenbak aansteken in de cabine vlak achter de machinist. De machinist moest in zijn cabine blijven om de trein tot stilstand te brengen. Daardoor kreeg hij last van lichte ademhalingsproblemen. In het station van Putten konden alle inzittenden de trein veilig verlaten. De politie heeft gemeld dat de brandstichters nog vrij rondlopen.

Aborah : "Ajax behandelt me als een crimineel''

Stanley Aborah was een groot talent bij Ajax. Inmiddels is Aborah echter weg bij de Amsterdammers. Zijn voetbalcarrière verloopt niet zoals je dat bij een talent zou verwachten. Aborah legt een grootdeel van de schuld bij Ajax: "Ik word als een crimineel behandeld door Ajax"

"Ik wil in België opnieuw beginnen. Maar het probleem is dat Ajax mijn naam overal besmeurt. Clubs die aan me denken, informeren eens bij Ajax en krijgen dan alleen slechte dingen te horen. Ik word als een crimineel behandeld door Ajax. Door hen kan ik zeker in Nederland nergens meer terecht. Iedereen vindt me daar wel een goede voetballer, maar iemand met de verkeerde mentaliteit."

"Er zijn wat aanvaringen geweest. Mijn schuld, maar dat was twee jaar geleden. Ik heb eruit geleerd.. Maar ik ben niet de moeilijke jongen waarvoor iedereen me nu houdt. Iedereen denkt dat ik nu altijd alles gedaan heb. Ik heb op mijn zestiende of zeventiende domme dingen gedaan, ik neem daarvoor mijn verantwoordelijkheid. Maar ik heb uit mijn fouten geleerd."

"Ach, uiteindelijk ben ik blij dat ik er weg ben. Ik was er ongelukkig, al van voor ik er mocht debuteren. Ajax was mijn ding niet. Zo hard en arrogant. Bij Den Bosch kon ik met het bestuur tenminste na de match gewoon een pintje drinken."

"Ik wil Ajax laten zien wat voor een goede voetballer ik ben. Ik heb twee jaar geleden bij Ajax getoond wat ik kan. Dat ben ik heus niet verleerd."

Gatlin waagt kans in American Football

Wereld- en olympische kampioen op de 100m, Justin Gatlin gaat zich richten op American Football. Vanwege een schorsing die hem boven het hoofd hangt, verlegt Gatlin zijn aandacht naar de andere sport.

De Amerikaanse sprinter is momenteel op proef bij het American Football-team van Houston.

De coach van Houston, Gary Kubiak, zei na de training van woensdag "onder de indruk" te zijn van Gatlin. "Ik had begrepen dat hij nog nooit American Football had gespeeld. Maar hij loopt echt snel. Het was indrukwekkend. Football spelen zou voor hem een belangrijke stap kunnen zijn. Hij lijkt alvast geïnteresseerd", aldus Kubiak.

Gatlin riskeert een schorsing van acht jaar nadat hij op 22 april na een aflossingswedstrijd in Kansas betrapt werd op het gebruik van testosteron. Het was al zijn tweede positieve plas.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.