FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 24 oktober 2003

18-jarig meisje doodgestoken in Weesp

Flem, konniekipke, Declan en Manos18 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Aan de Willem van Merodestraat in Weesp is gisteravond een 18-jarig meisje om het leven gekomen bij een ruzie tussen twee groepen jongeren, voornamelijk bestaande uit meisjes. Het meisje werd met een mes om het leven gebracht. Een ander 18-jarig meisje raakte zwaargewond.

Tijdens het incident waren er volgens de politie nog 12 mensen in het pand. Toen de politie arriveerde waren dit er nog vier. Deze vier zijn ingerekend. Vermoedelijk ging het conflict tussen de twee groepen om een jongen.

Hondsdolheid geconstateerd bij Franse peuter

Irakees had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vakantie in verre oorden is duidelijk niet zonder risico. Zo heeft een driejarig kind uit Lyon tijdens een vakantie in Gabon hondsdolheid opgelopen, doordat ze daar door een hond was gebeten.

De gezondheidsdiensten van het Franse departement Rhône doen er nu alles aan om kleuters, onderwijzend personeel, familie en anderen uit de directe omgeving van het kind op te sporen, zodat ze tegen de dodelijke ziekte kunnen worden ingeënt. Het zoeken wordt echter bemoeilijkt doordat de scholen in die regio nu dicht zijn vanwege de herfstvakantie, waardoor er veel mensen nu niet thuis zijn.

De autoriteiten benadrukken de noodzaak voor snelle medische controle; een besmetting die lijdt tot de openbaring van de ziekte, lijdt ook vaak tot de dood. Overigens zijn de gevallen waarbij de ziekte van mens op mens wordt doorgegeven vrij zeldzaam. Het doorgeven van de ziekte gaat vaak via speekselcontact, of bijvoorbeeld door krabben of bijten.


Het jongetje zelf ligt sinds dinsdag in het ziekenhuis. De gezondheidssituatie van de peuter wordt omschreven als "ernstig". In Frankrijk is dit het eerste geval van hondsdolheid, overgedragen van een dier op een mens, sinds 1924.

Wereldwijd sterven er jaarlijks 30.000 mensen aan hondsdolheid, maar in grote delen van het Westen is de ziekte erg zeldzaam, omdat de meeste honden er tegen zijn ingeënt. Recentelijk werd nog bekend dat er in de VS een meisje besmet werd door de beet van een vleermuis, maar zo'n gebeurtenis is helemaal een zeldzaamheid.

Ajax niet compleet zondag

Ajax kampt in de aanloop naar de topper van zondag in Eindhoven met een aantal blessure- en twijfelgevallen.

Trainer Ronald Koeman zag vandaag drie man de training eerder verlaten. Rafael van der Vaart, Petri Pasanen en Julien Escudé haakten voortijdig af. Jelle van Damme was in het geheel afwezig, de Belgische verdediger kreeg rust. Van de genoemde spelers is volgens Koeman overigens alleen Escudé een twijfelgeval voor zondag.

Koeman kan in elk geval niet beschikken over Abubakari Yakubu, die interlandverplichtingen heeft. Ook Hatem Trabelsi, die woensdag met een knieblessure uitviel tegen Celta, is er niet bij.

Koeman maakte verder bekend dat Zdenek Grygera weer fit is en dat hij eveneens zal spelen.

Gouden TeleVizier-Ring voor Hart in Aktie

haste en Roel's Weblog hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wendy van DijkHet SBS6-programma 'Hart in Aktie' heeft vanavond tijdens het 38e Gouden TeleVizier-Ring Gala de Gouden TeleVizier-Ring in de wacht gesleept. Andere genomineerden waren de RTL 4-programma's Idols en Life & Cooking.

Wendy van Dijk, presentatrice van 'Hart in Actie', werd tevens gekozen tot beste televisievrouw van 2003. Jack Spijkerman won de Zilveren TeleVizier-ster bij de mannen. De prijs voor het beste jeugdprogramma, de Gouden Stuiver, ging naar de Fox Kids Top 20.

Eén van de hoogtepunten van de avond was toch wel een optreden van de Duitse zangeres Nena, die op dit moment een nummer 1-hit heeft in Nederland met het nummer 'Anytime, Anyplace, Anywhere'. Tijdens de show bracht ze haar oude hit '99 Luftballons' ten gehore.

Dodelijk testongeluk IndyCar Series

Bij een test-sessie op de Indianapolis Motor Speedway is de 26-jarige IndyCar coureur Tony Renna verongelukt. De Indycars Series wordt door raceliefhebbers beschouwd als één van de Amerikaanse tegenhangers van de Formule 1, naast de CART Series.

Tony Renna begon juist aan zijn eerste dag bij zijn nieuwe team: Target Chip Ganassi Racing. Volgens een ooggetuigeverslag ging het fout in Turn 3, waar de wagen van Renna los kwam van de grond, over de betonnen muur vloog en terecht kwam in veiligheidshekken en baanposten.

Het medische team reageerde onmiddelijk en heeft geprobeerd om Renna ter plaatse te reanimeren, maar dit mocht echter niet meer baten. Bij aankomst in het ziekenhuis van Indianpolis bleek de courreur te zijn overleden.

Tony Renna is de 40ste coureur die verongelukt op de Indianapolis Motor Speedway. Het laatste dodelijk ongeluk op Indianapolis was tijdens een testsessie in 1996, toen verloor Scott Brayton het leven. Tony Renna was slechts een maand verwijderd van zijn 27ste verjaardag. Ook zou hij volgende maand in het huwelijksbootje stappen.

Dit bericht werd geheel vertaald in de newssubmit gedropt door Kleffe_Dop, waarvoor onze dank!

Bonus voor innemen valse/gestolen creditcards

Irakees had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In hun strijd tegen creditcardfraude willen de banken en creditcard-maatschappijen nu een nieuw "wapen" inzetten: ondernemers die tijdens een creditcardbetaling een valse of mogelijk gestolen creditcard onderscheppen krijgen voortaan per ingenomen kaart een bonus van 68 euro.

Interpay, de instantie die in Nederland het elektronische geldtransactieverkeer tussen de banken regelt, geeft een bonus aan elk van de acceptanten met een aansluiting bij Interpay. Zij hebben dan ook de bevoegdheid om ten overstaan van klanten hun creditcard doormidden te knippen. Volgens Interpay wil deze maatregel invoeren om acceptanten naar eigen zeggen "scherp te houden."

Grote treinbotsing Zwitserland

In het Zwitserse Zürich is een vrouw om het leven gekomen als gevolg van een treinbotsing waarbij twee sneltreinen betrokken waren. Zeker 32 mensen raakten gewond. Acht van hen, waaronder een kind, zijn er ernstig aan toe.

De precieze oorzaak van de botsing is nog niet bekend. Volgens ooggetuigen negeerde één van de treinen een rood sein. Ook zou diezelfde trein een station voorbij gereden zijn waar het volgens de dienstregeling had moeten stoppen.

Meer dan 140 brandweerlieden en zeventig man medisch personeel waren ter plaatse om passagiers die in de trein klem waren komen te zitten te helpen.

Door het ongeluk raakte het treinverkeer flink ontregeld, daar de plaats van het ongeluk een belangrijk knooppunt vormt voor het Zwitserse spoorwegnet.

Vroege winter zorgt voor overlast Europa

De vroege inval van de winter heeft door heel Europa voor problemen gezorgd. In Duitsland en Oostenrijk werden enkele snelwegen tijdelijk afgesloten. Er viel vrijdagochtend een dik pak sneeuw (in Beieren maar liefst 20 centimeter) en ook was er sprake van ijzel. Er deden zich tientallen verkeersongevallen voor. Bij het Duitse Biberach kwam één persoon om, als gevolg van de gladheid.

Ook in Zwitserland leidde sneeuwval tot verkeerschaos en tientallen ongelukken. Hier viel in de bergen op sommige plaatsen maar liefst 30 centimeter sneeuw. De winter was in Zwitserland in tien jaar nog nooit zo vroeg ingevallen. In Oostenrijk ontstonden enkele stroomstoringen doordat elektriciteitsleidingen werden geraakt door bomen die bezweken onder de sneeuw.

Ook de kou zorgt voor problemen. In het noordoosten van Polen werd vandaag een temperatuur gemeten van -15°C. In Moskou zijn vrijdag vijf mensen doodgevroren. Op een boulevard in Parijs is een dakloze man, afkomstig uit Sri Lanka, doodgevroren na de plotseling ingevallen kou.

Schumacher neemt pauze

Ferrari-rijder Michael Schumacher zal tot het nieuwe jaar niet meer in een F1-bolide rijden.

De zesvoudige wereldkampioen voelde zich leeg en uitgeput na het behalen van zijn zesde titel en vond het dus tijd voor een lange vakantie. Hij heeft in de afgelopen jaren geleerd dat het belangrijk is om een tijdje eruit te zijn om zich weer opnieuw te motiveren en zijn 'batterijen' op te laden.

Schumacher heeft de gewoonte lange vakanties in te lassen, maar tot op heden kwam hij toch telkens testen voor zijn team in de winter. Hij wil echter het gewone leven met zijn vrouw en kinderen weer oppakken niet telkens blijven denken aan de strijd om het F1 kampioenschap. Dit kan hij doen omdat hij zelf zijn agenda tot januari mag inrichten van zijn team. Hij voelt zich daar erg gelukkig bij.

"Het beste om te doen is echt willen autorijden, anders wordt het seizoen lang en vol met stress." De daarvoor benodigde energie hoop Schumacher op te doen tussen nu en januari.

Yoong denkt aan terugkomst

Volgens eigen zeggen heeft Alex Yoong een kans om volgend jaar terug te keren in de F1.

De Maleisiër reed in 2002 al eens voor Minardi, maar stelde daar erg teleur. Hij kreeg het enkele keren niet eens voor elkaar om zich binnen de 107% te kwalificeren.

Als Yoong een goed budget bij elkaar kan krijgen denkt hij wel een kans te maken om volgend jaar als betalende rijder aan de slag te gaan in de F1. Yoong wil het zelf niet bevestigen, maar er wordt over gesproken dat hij bij het noodlijdende Jordan zou kunnen rijden. Ook Jaguar zou geïnteresseerd zijn. Een plekje bij Minardi zal er niet inzitten, want Yoong is nog steeds in conflict met Paul Stoddart over onbetaald loon.

"We zullen gewoon even moeten wachten en zien wat er de komende vier weken gebeurd," aldus Yoong. Over zijn kwaliteiten achter het stuur zei hij het volgende: "Ik denk dat ik wel een paar mensen kan verassen."

Villeneuve één dollar waard

Jacques Villeneuve, een bijzondere persoonlijkheid op zijn minst. Hij is een van de laatste echte racers in de Formule 1, maar sinds 1998 toen hij bij BAR begon met matige prestaties.

Ferrari412T2 wist ons vandaag het volgende te melden:

Voor 2004 heeft de voormalig wereldkampioen nog geen stoeltje en dit zal ook onwaarschijnlijk zijn. Hij had nog voor BAR kunnen rijden, maar het aanbod van BAR heeft hem gedemotiveerd.

Volgens de Zwitserse krant Blick heeft teamchef David Richards Villeneuve een contract aangeboden voor 2004 van maar liefst één dollar. De rest zou allemaal op premiebasis zijn die hij kon verdienen met WK punten. De diep teleurgestelde Villeneuve heeft dit aanbod van de hand gewezen. Dit zou ook één van de redenen zijn waarom de Canadees niet aan de start stond van de GP van Japan.

De hoop voor een plaats bij een ander team in 2004 is minimaal. Villeneuve's naam wordt in verband gebracht met Jaguar, maar daar is hij niet welkom. Mark Webber wil niks weten van hem als teamgenoot: "We weten allemaal dat Jacques een moeilijke jongen is, ik voel niet dat we zonder hem een kampioen verliezen".

David Coulthard ging een beetje verder: "Als hij in 2004 niet aan de start verschijnt dan zal hij snel vergeten worden. Zo gaat het nu eenmaal in de Formule 1."

Wordt vervolgd?

Zes jaar cel voor moeder 'meisje van Nulde'

Wanda Rikkers, de moeder van het 'meisje van Nulde', is vandaag in hoger beroep door het gerechtshof in Arnhem veroordeeld tot zes jaar cel zonder tbs. Het hof acht haar medeplichtig aan doodslag op haar vierjarige dochtertje Rowena. Het OM had tien jaar cel en tbs tegen haar geëist.

Volgens het Pieter Baan Centrum had Wanda Rikkers TBS opgelegd moeten krijgen. Volgens de onderzoekers lijdt ze aan een stoornis. Een tegenonderzoek wees echter het tegenovergestelde uit.

Begin dit jaar werd Rikkers al veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Zowel Rikkers als het OM gingen tegen dat vonnis in beroep. Wanda Rikkers heeft zelf altijd ontkend dat ze schuldig is aan de gewelddadige dood van haar dochtertje. Ook haar ex-man Martin Huisman gelooft in haar onschuld.

In augustus 2001 werd in het water bij Strand Nulde in Putten een kinderrompje in het water aangetroffen. Enkele maanden later blijkt dat het om de vierjarige Rowena Rikkers gaat. De politie verdenkt onmiddellijk Wanda Rikkers en haar vriend Mike J. J werd begin jaren 90 bij de politie ontslagen wegens heling. Het paar vluchtte kort na de vondst van het rompje naar Spanje en werd daar later gearresteerd.

Rowena Rikkers is de laatste maanden van haar leven stelselmatig mishandeld. Ze heeft voor haar dood twee maanden in een hondenhok opgesloten gezeten. Mike J. heeft haar vervolgens meerdere malen in haar buik gestompt, totdat ze overleed. Daarna heeft Mike J. haar in stukken gezaagd en in de vriezer bewaard. Deze heeft hij uiteindelijk over het land verspreid om identificatie te bemoeilijken. Mike J. werd eerder al veroordeeld tot 12 jaar cel met tbs.

Eddy Poelman weg bij Studio Sport

Zonder opgaaf van reden heeft Voetbalcommentator en redacteur Eddy Poelman (53) van Studio Sport zijn ontslag ingediend bij de NOS. Dat is vandaag bekend geworden. In een brief aan de directie liet hij weten te willen stoppen.

Poelman was sinds 1981 in vaste dienst bij Studio Sport. Een woordvoerder van de NOS noemt het vertrek van Poelman dan ook "een verlies voor Studio Sport. Hij was een van de langst werkende voetbalcommentatoren en had veel ervaring. Voor Studio Sport is het jammer."

Florent Luyckx mogelijk naar Yorin FM

Er zit een kans in dat zendercoördinator Florent Luyckx van 3FM naar Yorin FM gaat. Dat heeft de VPRO uit doorgaans betrouwbare bronnen vernomen. Het commerciële station zou erop uit zijn om 3FM te kopiëren. Eerder werd al bekend dat de zender al rond is met dj Rob Stenders en ook met Ruud de Wild zou de zender in onderhandeling zijn.

Als dit alles inderdaad door gaat zou dat een klap in het gezicht van 3FM betekenen. De Raad van Bestuur van de Publieke Omroep geeft voorlopig nog geen commentaar. Dit komt mede doordat Florent Luyckx onder de Raad van Bestuur valt. Is ze op de hoogte van de onderhandelingen, dan kan ze niet anders dan Luyckx op non-actief zetten.

Ruud de Wild en Florent Luyckx ontkennen overigens ook dat ze in gesprek zijn met de HMG-zender.

Helft cocaïne smokkel gaat via Schiphol

Rond de 50% van alle cocaïne die in Europa wordt gebruikt komt via Schiphol Europa binnen. Minister Donner maakte deze cijfers bekend daar mensen vaak denken dat de smokkel in koffers en bolletjes niet zoveel voorstelt en een harde aanpak ervan niet nodig is.

Van de 100.000 kilo cocaïne die in Europa elk jaar wordt 'geconsumeerd' komt tussen de 40 en 60% via Schiphol Europa binnen. De meeste drugs zijn afkomstig uit Colombia en Venezuela, en komen via de Antillen ons land binnen.

Vandaag is door het kabinet besloten om alle passagiers bij risicovluchten met regelmaat te gaan controleren. Reisverboden voor bepaalde smokkelaars worden ook overwogen.

Kleuter van vijf redt moeder

Irakees had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een vijf jaar oud jongetje uit Amsterdam heeft grote problemen weten te voorkomen door 112 te bellen. De moeder van het jongentje had acute spit opgelopen en was niet meer in staat zich te bewegen.

Toen de politie naar het huis kwam, deed het jongetje de sleutels van de voordeur door de brievenbus heen. Het jongetje kon de voordeur zelf niet open krijgen.

De moeder werd door de agenten in de keuken aangetroffen. Ze lag met veel pijn op de grond en werd ter plaatse behandeld door ambulancepersoneel.

Oorzaak gasexplosie Den Haag bekend

De oorzaak van de explosie in de Herman Costerstraat in Den Haag op 28 juni dit jaar blijkt te zijn veroorzaakt door vrijgekomen propaangas. Dit gas is vrijgekomen uit een gasbrander tijdens het smelten van goud. Dit maakte het Openbaar Ministerie vandaag bekend.

In de kelder van het pand was een goudsmederij, vlak voor de ontploffing werd er nog goud gesmolten. Hierbij werd een brander gebruikt die was aangesloten op een fles met propaangas. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) stelde vast dat tijdens dit proces het gas vrij is gekomen, waarop het explodeerde.

Bij de explosie zijn zestien mensen gewond geraakt. Enkele uren na de explosie werd nog een jongentje van tien jaar oud onder het puin vandaan gehaald. Een snackbar, twee winkels en vier bovenwoningen raakten zwaar beschadigd door de explosie.

Burgemeester Deetman verklaarde vlak na het ongeval dat de explosie in de kelder van de snackbar was ontstaan. Er zou uit een leiding zoveel gas zijn gestroomd dat er onder grote druk een ontploffing zich had voorgedaan.

Ook werd gesuggereerd dat de ontploffing veroorzaakt was door de slechte staat van de gasleidingen en het illegaal aftappen van gas. Het NFI en TNO waren er echter al snel achter dat de oorzaak ergens anders lag.

Operatie met poederbloed geslaagd

22339 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het Karolinska ziekenhuis in Stockholm is voor het eerst tijdens een operatie bloed gebruikt in poedervorm. Met succes overigens.

Het poederbloed is een gevriesdroogd bestanddeel van bloed dat hemoglobine heet. Dit wordt dan later gemengd met een vloeistof waardoor het te gebruiken is voor operaties of transfusies.

Een voordeel van het poederbloed is dat het jarenlang kan worden bewaard. 'Gewoon' vloeibaar bloed heeft een uiterste houdbaarheid van maximaal 42 dagen. De bloedgroep is ook niet meer belangrijk, en het is ook makkelijk te vervoeren in onder andere ambulances.

Het nieuwe bloed zou miljoenen levens kunnen redden aldus Bengt Fagrell, de dokter die verder onderzoek gaat verrichten. Tot nu toe heeft hij slechts kleine hoeveelheden gebruikt tijdens heup- en knieoperaties.

Het nieuwe bloed heeft voor zover nu is bekend geen bijwerkingen. "Maar we weten niet of het ook veilig is om twee liter toe te dienen." Fagrell denkt dat het bloed over een jaar of twee a drie op de markt kan komen.

Vergoeding voor ziekenvervoer weg

Zo'n 220.000 mensen verliezen de vergoeding voor ziekenvervoer. Het besluit van het kabinet om de ziekenfondsdekking voor ziekenvervoer te beperken tot een aantal groepen is hier de oorzaak van.

Het kabinet is akkoord gegaan met een voorstel van minister Hoogervorst om alleen de vergoeding te geven voor nierdialyse-, radiotherapie-, en chemokuurpatiënten en visueel gehandicapten en rolstoelgebruikers.

Alleen deze groepen krijgen nog ritten met een taxi- of openbaar vervoer voor medische behandelingen vergoed. In de begroting van Hoogervorst is 70 miljoen euro gereserveerd voor het 'zittend' vervoer.

Meerdere doden bij schietpartijen in Kerkrade

johnny_bravo, oldfieldrulezzz, Tristan en Renmic hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij een of meerdere schietpartijen in het Limburgse Kerkrade zijn vrijdag meerdere doden gevallen.

Vrijdagmorgen vond een schietpartij plaats in een fitnesscentrum aan de Tunnelweg, waarbij één dode viel. Ook werden in een huis aan de Renierstraat meerdere doden gevonden. Zij zijn mogelijk slachtoffer geworden van een schietpartij, die te maken kan hebben met de schietpartij in het fitnesscentrum.

De politie wil de identiteit van de slachtoffers nog niet kwijt, maar volgens buurtbewoners gaat het om drie leden van dezelfde familie; een vrouw, haar zoon en haar dochter. Zij zouden respectievelijk de vrouw en de kinderen van de vermoorde man zijn.

De vermoedelijke dader van de eerste schietpartij, de 37-jarige ex-schoonzoon van de 61-jarige man die in het fitnesscentrum werd aangetroffen, is inmiddels aangehouden. Aanleiding zou een langslepend financieel conflict tussen de twee zijn. De politie wilde niet aangeven of deze man ook van de andere moorden verdacht wordt.

Jezus-acteur door bliksem geraakt

Irakees, X-Phantom-X en fuzzynuts hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Jim Caviezel, een acteur die Jezus speelde in de controversiële film 'The Passion' van Mel Gibson is door de bliksem getroffen. Caviezel en assistent-regisseur Jan Michelini werden door de bliksem getroffen toen ze even buiten Rome op locatie aan het filmen waren. Geen van beiden raakten ernstig gewond door de inslag.

Voor Michelini is het de tweede keer dat hij tijdens het opnemen van de film door bliksem wordt getroffen. Bij een eerder incident liep hij brandwonden aan zijn vingers op toen de bliksem in een paraplu sloeg.

Een getuige verklaarde dat hij rook uit de oren van Caviezel zag komen, hij stond ongeveer dertig meter van de slachtoffers vandaan.

De film gaat over de laatste twaalf uur van het leven van Jezus. De film heeft al veel kritiek mogen ontvangen, onder andere van joodse groeperingen die de film antisemitisch noemen.

Stalker Britney Spears vraagt schadevergoeding

Irakees had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Britney SpearsEen Japanse zakenman heeft zangeres Britney Spears voor de rechter gedaagd vanwege het gedrag van haar lijfwachten. De man, die zelf niet meer in de buurt van Spears mag komen omdat hij is veroordeeld wegens het stalken van de ster, zegt dat de lijfwachten hem "hevig emotioneel leed" hebben bezorgd.

Dat "leed" komt voort uit een geval waarbij de lijfwachten met een vuurwapen naar de zakenman zwaaiden. De 43-jarige Japanner wil nu een schadevergoeding, waarvan de omvang nog onbekend is. Het management van de popster heeft nog geen commentaar gegeven.

Programma HCE (week 43)

Hieronder vind je het programma van de wedstrijden in de Holland Casino Eredivisie van komend weekend.

Programma Holland Casino Eredivisie (Week 43)

DagTijdThuisTegenstanderVoor Tegen
vr20.00 FC Volendam Roda JC -
.
za19.30 SC Heerenveen NEC -
za19.30 FC Groningen Vitesse -
za19.30 ADO Den Haag NAC Breda -
za20.00 AZ FC Zwolle -
za20.00 RKC Waalwijk RBC Roosendaal -
.
zo12.30 PSV Ajax -
zo14.30 Feyenoord Willem II -
zo14.30 FC Twente FC Utrecht -

Schapen kunnen in Eritrea terecht

De ruim 50.000 schapen op de Cormo Express worden vandaag aan wal gezet in Massawa in Eritrea. Dat heeft eigenaar van het schip, rederij Vroon in Breskens, laten weten. Met het lossen van de schapen komt een einde aan een maandenlange reis voor de dieren. De schapen zullen dus niet in zee gedumpt worden.

Het oorspronkelijke plan van het schip was om op 5 augustus uit Australie naar Saudi-Arabie met 57.000 schapen te gaan. De dieren werden echter overal geweigerd, omdat veel schapen bekschurft zouden hebben. Dit bleek uiteindelijk niet zo te zijn. De Cormo Express lag achtereenvolgens in Koeweit en in de Kokoseilanden.

Zware kritiek op bewijsmateriaal Irak

Irak Het rapport over het verzamelde bewijsmateriaal, dat gebruikt is voor de rechtvaardiging van de oorlog, staat vol met vernietigende kritiek op diverse Amerikaanse overheidsinstanties. Dat schrijft de commissie voor Inlichtingen van de Amerikaanse Senaat, aldus de Washington Post. De krant baseert zich op enkele leden van deze commissie.

Met name de Amerikaanse inlichtendienst CIA en haar directeur Tenet moeten het ontgelden in het rapport. De commissieleden is enorm verbijsterd over de grote hoeveelheden indirecte bewijzen en twijfelachtige informatie, die de CIA aandroeg om het vermeende gevaar van het bewind van Saddam Hussein aan te tonen.

De Amerikaanse regering baseerde zich op de inlichtingen van de CIA. Ze bleef steeds volgehouden dat Saddam over massavernietigingswapens beschikte en dat hij connecties had met het terroristennetwerk al-Qaeda. Sinds in mei de oorlog door Bush officieel ten einde verklaard is, zijn hier nog altijd geen onomstotelijke bewijzen voor gevonden.

The Washington Post meldt tevens dat de Senaatscommissie onderling sterk verdeeld is over de kwestie wie eindverantwoordelijk moet dragen voor het falende inlichtingebeleid. De Democratische senatoren wijzen de beschuldigende vinger naar Bush, terwijl de Republikeinse commissieleden de CIA verantwoordelijk houden. De inlichtingendienst en het Witte Huis hebben elkaar de afgelopen maanden over en weer beschuldigd van het gebruik van onjuiste informatie over Irak.

Politie zoekt treinrovers uit Rotterdam

Irakees had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie is op zoek naar twee mannen die woensdagavond zes jongeren in Rotterdam hebben beroofd. Vlak nadat de trein uit station Rotterdam Zuid vetrokken was, sloten de gewapende mannen de zes op in een coupé. De één hield de schuifdeur dicht, terwijl de ander de tieners bedreigde.

Een van slachtoffers wist aan de noodrem te trekken waardoor de trein ter hoogte van het St. Claraziekenhuis tot stilstand kwam. De overvallers sprongen uit de trein. Zij hadden twee portemonnees en twee mobiele telefoons buitgemaakt.

Ruim een week geleden werd een passagier op het traject Schagen-Den Helder ook al beroofd. Hij bevond zich toen alleen in een 1e klas-werkcoupé en werd beroofd van zijn jas, tas en portemonnee.

PSV-spits Kezman niet tegen Ajax

p5044, ivo_wijnen, leif_erikson, Ceniuz en REEDS hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

PSV-spits Mateja Kezman is voor drie wedstrijden geschorst en gaat daarom de wedstrijd tegen Ajax van aanstaande zondag missen. Dat heeft de beroepscommissie van de KNVB vanmorgen besloten. Met deze uitspraak komt een einde aan de soap rond de rode kaart die Kezman kreeg in de wedstrijd tegen ADO Den Haag, waarin scheidsrechter Luinge de spits bestrafte voor het geven van een 'elleboogstoot'.

De beroepscommissie was het eens met de verdediging dat Kezman geen echte elleboogstoot gaf, maar oordeelde wel dat het een bewuste klap was. Een bestraffing is daarom op zijn plaats.

Aardbeving in Groningen

Melch en bumberklevers hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Groningen heeft zich vannacht een aardbeving voorgedaan. Volgens het KNMI betreft het een zware aardbeving voor Nederlandse begrippen en werd deze veroorzaakt door gaswinning in het gebied rond Loppersum. De beving had een kracht van 3.0 op de schaal van Richter.

De beving vond plaats om 03.53 uur. Het epicentrum lag bij Hoeksmeer. Het KNMI kreeg telefoontjes van inwoners van omliggende gehuchten als Overschild en Garrelsweer die de beving goed gevoeld hadden. Volgens TV Noord heeft de politie geen meldingen van schade gekregen.

Tot op heden zijn er in het gebied een kleine 50 aardbevingen geteld met magnitudes tussen 1,5 en 2,7.


De gemeente Loppersum en omstreken

"Gabbertijd is weer helemaal terug"

De gabbertijd is weer helemaal terug. Volgens grote partyorganisatoren en dj's uit de hardcorewereld is er een nieuwe generatie gehuld in Australian trainingspakken en met kale hoofden opgestaan.

Toch is de generatie van nu wat beter georganiseerd dan dat dat in de jaren '90. De muziek is beter en de feesten zijn professioneler. Een van de bekendste feesten is Thunderdome. Dit feest wordt aanstaande zaterdag wederom gehouden in Utrecht en is al uitverkocht.

Irfan van Ewijk, vanaf de eerste editie in 1992 de man achter Thunderdome, zegt te merken dat hardcore groeit. "Het wint weer aan populariteit. Maar gelukkig profileert het zich nu als serieuze dansstroming, niet meer als gimmick."

Gabber werd eind jaren '90 dood verklaard. Artiesten als Dj Paul Elstak en de Party Animals haalden in de hoogtij dagen in 1996 met 'happy hardcore', de commerciële en vrolijke variant van gabber, verscheidene nummer één hits. Gabbers werden echter gezien als pillenslikkende kale gekken. Dit betekende het einde van de hardcoretijd.

Familie is straatnaam Butt Hole Road zat

Moosie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een gezin uit het Britse South Yorkshire is verhuisd omdat ze de naam van hun straat helemaal zat zijn. De naam? Butt Hole Road.

Paul en Lisa Allot, die 15 maanden met hun twee kinderen aan de straat woonden, waren de mensen die er geintjes uithaalden moe. Zo waren er mensen die voor hun huis poseerden voor foto's, velen van hen met de broek omlaag. Daarnaast wilden pizzakoeriers en taxi-chauffeurs niet naar hun straat komen omdat ze dachten dat het telefoontje een grap was.

De 30-jarige Paul zegt wel van een grapje te houden, maar dat dit hem te ver ging. "We hebben mensen gehad die het straatnaambordje stalen en ik kwam tot het punt dat ik het adres een andere naam wilde geven. Ik dacht dat het goed was om deze Button Hole Road te noemen. Maar het is gemakkelijker om te verhuizen dan om die nieuwe naam er bij de plaatselijke authoriteiten door te krijgen.

De nieuwe eigenaar van de bungalow zegt echter blij te zijn dat hij aan de Butt Hole Road is komen wonen: "Ik denk dat het leuk is, en ik weet wat ik kan verwachten!"

Een na laagste temperatuur voor oktober ooit

Het KNMI heeft vanochtend de op een na laagste temperatuur voor oktober ooit waargenomen. Het vroor maar liefst 8,4 graden. Dit is slecht één tiende graad boven het record dat uit 1931 stamt: -8,5 graden.

Niet alleen de temperatuur was bijzonder. Ook de sneeuwval in grote delen van het land op dit moment is opmerkelijk te noemen. Het was in de afgelopen honderd jaar pas voor de negende keer dat er vaste sneeuw viel in oktober. In het oosten van het land is plaatselijk al twee tot drie centimeter gevallen. Naar verwachting blijft daar de sneeuw de rest van de middag liggen. Voorlopig moet in het hele land het verkeer oppassen voor gladheid.

HMG wil rechten Eredivisie

Wiebe-Hoekstra wist ons het volgende te melden:

HMG aast op de televisierechten van de Eredivisie

De Holland Media Groep (RTL 4, RTL 5, Yorin) gaat een gooi doen naar de uitzendrechten van de samenvattingen van de Eredivisie voetbal. Dat heeft topman Fons van Westerloo donderdag gezegd. RTL 5 verloor onlangs de uitzendrechten van de Formule 1 aan SBS. En met dat geld wil van Westerloo nu de rechten van het voetbal kopen. Deze rechten zijn nu nog in handen van de NOS.

Het contract tussen de Eredivisie NV en de NOS loopt aan het einde van het voetbalseizoen af. Binnenkort zal HMG zich in de onderhandelingen gaan mengen. Van Westerloo wil de voetbalwedstrijden dan niet per definitie op RTL 5 gaan uitzenden.

"Als we de rechten binnenhalen dan wil ik erover nadenken om de wedstrijden via RTL4 uit te zenden. Die zender is het meest succesrijk en ik vind dat je voetbal, wat een prime-product is, moet uitzenden op je prime-zender. Het liefst ook in prime-time", aldus de vroegere SBS-topman. Van Westerloo zegt op termijn ook te willen bieden op de live-wedstrijden. Maar die rechten liggen nog tot 2005 bij Canal Plus.

De NOS zal de rechten echter niet zomaar laten gaan. "Wij willen een vergelijkbaar pakket aan rechten als wat we nu hebben: de samenvattingen van alle wedstrijden. Studio Sport moet Studio Sport blijven", zegt een woordvoerder.

Roda JC gehavend

Roda JC heeft nogal wat geblesseerden in de ploeg.

Spits Cristiano heeft een liesblessure en is voor twee weken uitgeschakeld. Verder heeft Mark Luijpers last van zijn voet en tobt Eric Addo met zijn knie. Roda JC is echter niet de enige die spelers moet missen.

De tegenstander voor vanavond, FC Volendam kent ook geen gave selectie. Eddy Putter, Gijs Luirink, Jack Tuyp en Sebastiaan Steur zullen niet in actie kunnen komen.

De laatste wedstrijd Volendam - Roda in de Eredivisie, in 1998, werd met 1-4 gewonnen door de ploeg uit Kerkrade.

Duisenberg positief over groei economie

Wim Duisenberg is naar eigen zeggen "redelijk optimistisch" over de groei van de economie in 2004. De president van de Europese Centrale Bank verwacht dat de economie in de eurozone 2 tot 2,5 procent zal groeien.

Duisenberg vindt dat het langzaam de goede kant opgaat. Gisteren was het de laatste keer dat Duisenberg een bestuursvergadering van de ECB voorzat. Rentebesluiten vielen er zoals verwacht niet.

In het interview met Bloomberg zei Duisenberg verder zich geen enkele zorgen te maken over de dure euro. "Niets bijzonders", aldus de Nederlander. Over een week gaat de 68-jarige Duisenberg met pensioen. Hij maakt dan plaats voor de Fransman Jean-Claude Trichet.

Tientallen mijnwerkers vast in Russische mijn

Irakees had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In een kolenmijn in het zuiden van Rusland wordt met man en macht gewerkt aan de redding van 46 mijnwerkers. Zij zitten sinds donderdagavond vast op ruim 800 meter diepte, doordat de mijn is ondergelopen. Van de mannen is nog geen levensteken vernomen.

Negentien mensen konden de mijn zelf ontvluchten. Voor de levens van de overigen wordt gevreesd. De zuurstof raakt langzaam op en ook loopt er nog steeds water de mijn in. Volgens deskundigen zal het nog zeker twee dagen duren voordat men de mijnwerkers heeft bereikt.

Kezman mist treffen met Ajax

Mateja Kezman is geschorst voor de topper komend weekend tegen Ajax.

De beroepscommissie van de KNVB heeft vanmorgen uitspraak gedaan. Mateja Kezman krijgt een onvoorwaardelijke schorsing van drie wedstrijden, conform de eis van de aanklager.

Dit betekent dat hij niet mee zal mogen spelen tegen Ajax dit weekend, NAC Breda en tegen RBC Roosendaal.

Met deze uitspraak komt een einde aan de soap rond de rode kaart die Kezman kreeg in de wedstrijd tegen ADO Den Haag, waarin scheidsrechter Luinge de spits bestrafte voor het geven van een 'elleboogstoot'.

De beroepscommissie was het eens met de verdediging dat Kezman geen echte elleboogstoot gaf, maar oordeelde wel dat het een bewuste klap was. Een bestraffing is daarom op zijn plaats.

Verzekeraar gaat keuze ziekenhuis bepalen

Irakees en Davey had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De zorgverzekeraar en de gekozen polis gaan bepalen hoe lang een patiënt moet wachten op behandeling in een ziekenhuis. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Nu is het nog zo dat patiënten de vrijheid hebben om zelf op zoek te gaan naar een ziekenhuis met kortere wachttijden. Dit kan in de toekomst niet meer. Een patiënt kan kiezen voor het ziekenhuis met de kortste wachtlijst of de beste behandeling, als zijn verzekeraar geen contract met dat ziekenhuis heeft. Het nieuwe financieringssysteem dat in de zorg wordt ingevoerd is de oorzaak.

Bovendien zullen de consumenten straks te maken krijgen met forse prijsverschillen. Kies je een verzekeraar met kortere wachtlijsten, dan zal je dieper in de buidel moeten tasten. Gevolg is dat bij goedkopere ziekenfondsen de mogelijkheden beperkter zijn.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen denkt dat wachttijden een grote rol gaan spelen in de onderhandelingen met de verzekeraars. "De ene zorgverzekeraar wil dat zijn klanten binnen een paar dagen aan de beurt zijn, terwijl de ander een paar weken wachten acceptabel vindt", meldt een NVZ-woordvoerder.

VVD'er: 'Moslimfundamentalisme te slap aangepakt'

VVD-Kamerlid Geert Wilders vindt Nederland politiek gezien ''een slap landje, dat zijn ogen sluit voor het enorme probleem van het moslimfundamentalisme''. Dat zegt de 40-jarige Limburger vandaag in een interview met Dagblad De Limburger. Het is volgens hem aftellen tot er een grote terroristische aanslag in Nederland plaatsvindt.

Kort geleden kwamen uitspraken over de islam Wilders op doodsbedreigingen te staan. ,,Maar ik laat mij niet de mond snoeren. Ik wil moskeeën afbreken en foute imams op het vliegtuig zetten''', zo zegt Wilders.

WildersDe VVD'er vindt dat zijn eigen partij de afgelopen jaren veel te slap is geweest met het bestrijden van de radicale islam. Voormalig partijleider Dijkstal heeft volgens hem verzuimd de VVD op dit terrein te positioneren. De VVD moet weer ''leading'' worden, meent Wilders. Midden jaren negentig was het partijgenoot Frits Bolkestein de als eerste die in de Tweede Kamer waarschuwde voor het moslim-extremisme. Later nam Wilders die taak over en evenals Bolkestein kreeg hij stormen van kritiek over zich heen. Inmiddels is het moslim-debat iets bespreekbaarder. Maar volgens Wilders nog lang niet voldoende.

Immigratie van moslims stoppen

Volgende week presenteert de VVD een nota over de immigratie en integratie van moslims. Over de inhoud laat hij nog niets los. Maar zijn persoonlijke opvatting mag iedereen weten: ''We moeten de immigratie van moslims stoppen met onder meer maatregelen tegen die moslimhuwelijken. Over enkele jaren is de helft weer gescheiden. Ze nemen ons bij de neus. We hebben inmiddels één miljoen moslims, elk jaar komt er een grote moslimstad bij in ons land. Hun ondemocratische cultuur botst met de humanistisch-christelijke grondslagen van onze westerse samenleving. In de moskeeën worden jonge mannen gerekruteerd voor de jihad en opgezet tegen dit land. Nederland is daardoor een van de meest kwetsbare landen voor het terrorisme. De dag van een aanslag zal komen.''

Geert Wilders is woordvoerder buitenlandse zaken van de VVD-fractie in de Kamer. Hij wordt in de VVD beschouwd als een specialist op het gebied van moslim-extremisme. Hij reisde veel door het Midden-Oosten, bezocht terrorisme-experts over de hele wereld en sprak in Amerika met Defensieminister Rumsfeld. Al in 1999 waarschuwde Wilders dat de dreigende terreur van de fanatici in de islam de grootste bedreiging voor de wereldorde vormt.

Wilders meent dat het ,,politiek té correcte Nederland'' nu eindelijk maar eens moet ophouden met alleen maar praten en de zoveelste adviseur inhuren. ''Als het fout zit de buitenlandse geldstromen stopzetten, de moskeeën sluiten en de imams het land uit zetten. Ik ga er als eerste met cement en stenen heen om die moskeeën dicht te metselen.''

Allerlaatste dag voor de Concorde

Irakees had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De ConcordeDe Concorde, heeft gisteren haar allerlaatste commerciële vlucht van gemaakt. Ze landde om 17.40 uur (plaatselijke tijd) op luchthaven Kennedy International in New York.

British Airways heeft voor vrijdag nog drie Concorde-vluchten gepland. Op luchthaven Heathrow in Londen landt rond 17 uur de laatste Concorde. Aan boord van het supersonische toestel uit New York zijn alleen genodigden. De Concordes, die in 1976 voor het eerst ingezet werden, zijn niet rendabel meer.

Marokkaanse meisjes maken inhaalslag

Meisjes van Marokkaanse afkomst doen het in Nederland, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, helemaal niet zo veel beter dan Marokkaanse jongens. Soms doen de jongens het zelfs beter. Een en ander blijkt uit het rapport 'Een ander succes; de keuzes van Marokkaanse meisjes' van het Instituut voor Maatschappijwetenschappen Siswo en het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). De meisjes zijn overigens wel bezig met een ,,spectaculaire'' inhaalslag, blijkens de rapportage.

Uit het onderzoek blijkt dat Marokkaanse meisjes op de basisschool van alle etnische groepen het slechtst scoren op de Cito-toets. Op het voortgezet onderwijs halen de meiden hun achterstand echter binnen drie jaar in. De afgelopen 10 jaar stegen de onderwijsprestaties van de meisjes van Marokkaanse komaf sneller dan die van andere allochtone en autochtone jongeren.

Marokkaanse meisjes vinden het in Nederland fijn om naar school te gaan. Dat komt vooral omdat ze thuis te beperkt worden gehouden. Opvallend is dat schoolsucces een familieproject blijkt en dat de meisjes thuis door de familie worden gestimuleerd om te leren.

Alle Marokkaans meisjes vinden het belangrijk te trouwen en kinderen te krijgen. Wel willen zij dit anders doen dan hun moeder: ze willen zelf een man kiezen, minder kinderen krijgen en blijven werken.

Aap mag niet als huisdier, wasbeer wel

Irakees had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgende week zal de Raad voor de Dieraangelegenheden een nieuwe lijst met verboden huisdieren presenteren, zo meldt de Volkskrant. Volgens de Raad voldoet de bestaande wet niet meer.

Volgens de Raad mogen alle aapsoorten, bijna alle katachtigen, vleermuizen, stinkdieren, grondeekhoorns en sommige egelsoorten niet meer als huisdier gehouden worden. Dierenhandelaren en dierenbeschermers mochten meepraten over het samenstellen van de lijst. Volgende week wordt het advies aangeboden aan het ministerie van Landbouw. De huidige Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren is inmiddels tien jaar oud.

Vooral de dierenbeschermers zijn niet tevreden met de nieuwe lijst. De lijst geeft bijvoorbeeld aan dat een wasbeer wel als huisdier gehouden mag worden, terwijl dat dier volgens de dierenbeschermers niet goed in gevangenschap te houden is. Bovendien is men bang dat er erg veel controleurs nodig zijn voor het naleven van de regels.

Godett wil KLM hard aanpakken

Irakees had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In een reactie op de uitlatingen van Minister Donner eerder deze week, dreigt de Antilliaanse premier Mirna Godett de landingsrechten in te trekken van de KLM en Air Holland. Dat maakt ze bekend op Schiphol, waar ze landde voor een kennismakingsbezoek aan Nederland.

Minister Donner van Justitie kondigde deze week in Berlijn een strenger drugsbeleid aan. Niet alleen coffeeshops worden strenger aangepakt, ook wil hij desnoods risicovluchten vanaf de Antillen schrappen als het aantal bolletjesslikkers niet afneemt. "Als hij dat doet, doen wij dat ook", waarschuwde Godett.

Tijden het kennismakingsbezoek heeft Mirna Godett ontmoetingen met koningin Beatrix, premier Balkenende en minister De Graaf van Koninkrijksrelaties. "Ik ben hier gekomen om onze goede relatie te verstevigen",aldus de premier.

Diana's butler: "ze was verliefd op Pakistaan"

Irakees had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De laatste grote liefde van de Engelse prinses Diana was niet Dodi al-Fayed, die in 1997 samen met haar om het leven kwam bij een auto-ongeluk in Parijs. Haar laatste liefde was een Pakistaanse arts. Dit zei Paul Burrell, de voormalige butler van Diana, in een interview met Barbara Walters dat de Amerikaanse zender ABC vandaag uitzendt.

"Het was Hasnat," zei Burrell, doelend op Hasnat Khan, een Pakistaanse hartchirurg. Diana had Khan ontmoet tijdens een bezoek aan een patiënt in het Londense Brompton Hospital die een harttransplantatie had ondergaan. Diana had met Khan willen trouwen, maar die verbrak de relatie, aldus Burrell.

Niet lang na het einde van die relatie ontmoette Diana Dodi al-Fayed, de zoon van de eigenaar van het exclusieve Londense warenhuis Harrods. Volgens Burrell heeft Diana hem in een handgeschreven brief laten weten dat ze nooit van prins Charles had willen scheiden. "Ze wilde blijven werken aan het huwelijk," aldus Burrell.

Opbrengst medicijnknaak verkeerd geschat

Er zijn ten onrechte harde bezuinigingen geaccepteerd om de 'medicijnknaak' niet te hoeven heffen. Het College van Zorgverzekeraars (CVZ) berekende dat de opbrengst van de knaak van zo'n 210 miljoen euro te hoog was geraamd. Het CVZ heeft minister Hoogervorst van Volksgezondheid daar in de zomer op aangesproken. Die gaf de informatie echter niet door aan de kamer.

De berekening van Hoogervorst ging uit van 140 miljoen recepten per jaar en een bijdrage van 1,50 euro per recept. Het CVZ meldde in juni echter al dat die informatie onjuist is. De 140 miljoen recepten zijn die van particulieren en ziekenfondsverzekerden samen, dit terwijl de overheid alleen over de laatste groep iets te zeggen heeft.

Het CVZ wees het ministerie er ook nog eens op dat andere voorgenomen maatregelen, zoals het schrappen van de pil uit het ziekenfonds, het aantal recepten met nog eens twintig miljoen zal dalen.

Christie's verborg naziverleden van schilderij

Irakees had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het bekende veilingshuis Christie's heeft met opzet belangrijk informatie achtergehouden over een schilderij van de Nederlandse oude meester Jacob Duck. Bij het ontdekken van de herkomst heeft het Britse veilinghuis met opzet verzuimd de autoriteiten van de kunstmarkt of de erfgenamen van de oorspronkelijke eigenaar in te lichten. Dit val te lezen in de Britse krant The Guardian.

Het uitkomen van dit nieuws is voor nabestaanden van de oorspronkelijk joodse eigenaren de aanleiding geweest om Christie's voor de rechter te slepen. De Britse krant heeft de familie opgespoord.

The Guardian schrijft dat nazi's het zeventiende eeuwse doek in 1937 stalen van Ulla en Moritz Rosenthal, die later in het concentratiekamp om het leven zijn gekomen. Het handelen in door nazi's gestolen schilderijen is 'not done' in de kunstwereld. Christie's heeft altijd beweerd dat ze er naar streeft de kunstwerken bij hun rechtmatige eigenaren te doen toekomen.

De krant zegt echter dat internationale documenten en e-mails tussen medewerkers van het veilinghuis aantonen dat er in dit geval nooit sprake van is geweest. Er zou door het veilingshuis geen enkele poging gedaan zijn om in contact te komen met nazaten van de Rosenthals.

Intussen heeft Christie's in plaats daarvan het schilderij geretourneerd aan Carl Schunemann, een Duitse verzamelaar en goede klant van het veilinghuis. Die wilde het doek inbrengen op de veiling van juli 2000 in Londen in de hoop dat het ongeveer 60.000 pond (86.000 euro) zou opbrengen, meldde The Guardian.

[Update] Stroomstoring metro Rotterdam

shameete had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op dit moment is er een stroomstoring bij de metro's voor Rotterdam en omgeving. De metro's liggen op het moment stil. De RET verklaarde dat het gaat om een stroomstoring in het bedieningssysteem.

Alle metro's van de Calandlijn en de Erasmuslijn staan stil, de trams werken echter wel gewoon. De RET adviseert reizigers met de tram of bus te gaan. Onduidelijk is hoe lang de storing nog gaat duren.

[Update 9:35]

Omstreeks 8:50 zijn de eerste metro's weer begonnen met rijden. Op de Calandlijn rijden metro's weer tussen Delfshaven en Capelle aan den IJssel en Rotterdam-Alexanderpolder.

Op de Erasmuslijn rijden de metro's tussen centraal en Poortugaal.

Taxichauffeur vindt juwelen in kofferbak

NLBADB0Y had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Anthony Camargo, juweelontwerper van beroep, merkte toen hij zaterdag uit een taxi in Chicago was gestapt dat hij zijn laatste collectie sieraden nog in de kofferbak van de wegrijdende taxi lag. Camargo deed aangifte bij de politie, maar was niet in staat het kenteken van de taxi of de naam van het taxibedrijf te herinneren.

De 26 jaar oude taxichauffeur, Mohammed Hussain, bracht de 42-delige juwelenset, ter waarde van 195.000, - euro echter woensdag terug. Hij kreeg als beloning een onbekend geldbedrag en saffieren oorringen van de ontwerper. "Wat hij deed was bewonderenswaardig", aldus Camargo.

De man had de tas van Camargo op zondag in zijn kofferbak gevonden. Toen hij er maandag in keek ontdekte hij de juwelen. Hij deelde zijn vondst aan Camargo mede via e-mail. "Mijn gehele staf van veertig medewerkers heeft twee dagen niet geslapen", aldus Camargo.

De juwelen van de ontwerper worden onder andere gedragen door beroemdheden zoals de first lady, Laura Bush, Jennifer Lopez, Cher en Britney Spears.

Servisch parlementslid roept op tot staatsgreep

Irakees had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gisteren heeft de Servische parlementariër Dragan Markovic de Servische politie opgeroepen om vandaag een staatsgreep te plegen. Vandaag heeft de politie namelijk een grootscheepse demonstratie gepland om te protesteren tegen het feit dat het Joegoslaviëtribunaal een aanklacht tegen politiegeneraal Sreten Lukic heeft ingediend.

Markovic, parlementslid voor de radicale Servische Eenheidspartij SSJ, reageerde woedend, nadat het tribunaal eerder deze week de aanklachten tegen Lukic en drie andere generaals publiceerde. Hij opperde onder andere dat de belangrijkste staatsinstellingen door de politie zouden moeten worden bestormd, "om Servië te redden".

Het onafhankelijke radiostation B92 -tijdens de regeerperiode van Milosevic de enige niet door de staat gecontroleerde mediabron- meldt dat de regering zich serieus zorgen maakt over de politiedemonstratie, uit vrees dat deze zal leiden tot massale muiterij.

Overigens is de republiek van Servië en Montenegro, zoals de voormalige republiek van Joegoslavië tegenwoordig heet, vooralsnog niet van plan om de vier generaals aan het tribunaal uit te leveren. Bij veel Serviërs heerst het gevoel dat het tribunaal er uitsluitend is om vooral Serviërs op te pakken en te berechten. De aanklacht tegen Lukic valt in het bijzonder verkeerd, aangezien hij nu als onderminister van Binnenlandse Zaken deel uit maakt van de Servisch-Montenegrijnse regering. De regering, die op dit moment al wankelt vanwege een breedgedragen motie van wantrouwen van de oppositie, reageerde dan ook door de timing van het tribunaal onhandig te noemen.

Javier Solana, als buitenlandchef van de Europese Unie deze week op bezoek in Belgrado, wees de regering gisteren er nog maar eens op dat samenwerking met het tribunaal geboden is. Solana was verder in Belgrado om de Serven en de etnische Albanezen in Kosovo opnieuw tot een overleg met elkaar te brengen. De eerste rechtstreekse gesprekken sinds de "wapenstilstand" in 1999 tussen de beide partijen liepen vorige week uit op een totale mislukking.

Ter dood veroordeelde naturaliseert

In de Verenigde Staten heeft een ter dood veroordeelde man zich laten naturaliseren tot een Fransman. Hierdoor geniet de in Amerika geboren man nu consulaire bescherming van Frankrijk.

De 30-jarige Michael Legrand kon op de Franse nationaliteit aanspraak maken omdat hij op zijn dertiende geadopteerd was door een aangetrouwde oom die in het bezit was van een Frans paspoort.

De advocaten van Legrand zijn van plan om de komende dagen in beroep te gaan tegen de terdoodveroordeling. Ze stellen dat de procedure bol van de fouten staat. De Franse diplomaat, vice-consul Eric Bayer, zei dat de hulp van het consulaat ervoor kan zorgen dat de beroepsprocedure volgens de regels verloopt. Daarnaast zijn er nu mogelijkheden om de veroordeelde regelmatig te bezoeken namens het consulaat.

Fouilleren succes in Rotterdam

Gemeente Rotterdam wil verder gaan met het preventief fouilleren. Uit het evaluatie rapport dat vandaag zal worden gepresenteerd blijkt dat er 'zichtbare en overtuigende' resultaten zijn. In totaal werden er 18697 mensen gefouilleerd, daarbij nam de politie het afgelopen jaar 578 wapens in beslag. 75% van de Rotterdammers blijkt het preventief fouilleren een goed initiatief te vinden en staat achter de acties. Burgemeester, korpschef en hoofdofficier spreken daarom van een succes.

Het fouilleren is nodig om de veiligheid in wijken te verbeteren, dat vinden de burgemeester, korpschef en hoofdofficier. In totaal zijn er vijftig fouilleeracties gehouden, de eerste was in september 2002, toen de Tweede kamer instemde met de wet die het mogelijk maakt mensen preventief te fouilleren.

"De roep van de bevolking om preventief te fouilleren is nog altijd groot. Ik heb tot nu toe geen negatieve reacties gehad, ik heb zelfs geen boze brief gezien.", aldus burgemeester Opstelten. Er is wel vier keer geklaagd bij de rechter door gefouilleerden, drie klachten werden echter ongegrond verklaard. De vierde is nog steeds in behandeling.

Van de 18697 mensen die gefouilleerd werd bleek één op de 33 een wapen bij zich te hebben. Het ging hier vooral om steekwapens. 23 vuurwapens werden in beslag genomen, en 653 mensen aangehouden tijdens de acties.

De acties vonden plaats in probleemgebieden, zoals de Tarwewijk, Pendrecht, bij de tippelzone aan de Keileweg en in het centrum. Het fouilleren is een onderdeel van het veiligheidsbeleid in Rotterdam. Het aantal gewapende overvallen en straatroven is gedaald sinds het aantreden van het nieuwe gemeentebestuur.

Een opvallend feit is dat Rotterdamse allochtonen (54%) minder blij zijn met het fouilleren dan autochtone Rotterdammers (84%). Ook valt het op dat in de wijk waarin het meest gefouilleerd werd, de Tarwewijk, de tevredenheid daalde van 55% naar 45%. Opstelten: "Dat de cijfers van de Tarwewijk zijn gedaald hoeft niets te maken te hebben met het succes van het preventief fouilleren. Het kan zijn dat sommige bewoners de maatregel als bedreigend beschouwen. Ik heb de gemeenteraad keihard toegezegd dat 'selectief' fouilleren niet wordt getolereerd."

'Wapenstilstand', het evaluatierapport, is belangrijk omdat het bepalend is voor de gemeenteraad of de stad doorgaat met het fouilleren. Het is de eerste Nederlandse evaluatie van preventief fouilleren. "Ik heb het middel nodig en ik voorspel dat dat nog enige tijd gaat duren. Het is goed dat de mensen nu zien dat de politie bezig is.", aldus Opstelten.

Naast Rotterdam wordt er ook preventief gefouilleerd in Amsterdam, Den Helder, Heerlen, Utrecht en op Schiphol.

Chinees cel in wegens "internetcriminaliteit"

Roel's Weblog had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Dat persvrijheid in landen als China nog ver weg is bleek andermaal. Een Chinese man moet van de rechter drie jaar de cel in vanwege zijn "criminele gedrag" op internet. Hij zou ruim 150 kritische artikelen op diverse fora en andere sites op internet hebben geplaatst, waarin hij zich negatief uitliet over de Chinese overheid. Het was de Franse organisatie Reporters zonder Grenzen die dit feit wereldkundig maakte.

De man, Luo Yongzhong, werd veroordeeld, omdat hij met zijn artikelen volgens de rechter "een bedreiging vormde voor de samenleving." Behalve de Reporters zonder Grenzen heeft ook de New Yorkse persvrijheidsorganisatie CPJ het vonnis veroordeeld en gepleit voor de onmiddelijke vrijlating van Yongzhong.

In een poging ook controle te houden over de mensen die zich op het internet begeven, heeft de Chinese overheid sinds enige jaren een speciale politie eenheid, die de taak heeft "internetcriminelen" op te sporen en buitenlandse websites te blokkeren die de Chinese regering en het volk "onwelvallig" zouden zijn.

VN willen gulle gaven voor Irak

Irak Secretaris-generaal Annan van de VN vindt dat er niet kan worden gewacht met de wederopbouw van Irak. Hij zei dit in Madrid op een donorconferentie over de toekomst van Irak. Er zitten hier 74 landen aan tafel om geld bij elkaar te leggen voor de wederopbouw van het land.

Volgens de Wereldbank heeft het land 56 miljard dollar nodig. De VS heeft 20 miljard dollar beloofd. Andere landen hebben samen niet meer dan twee miljard toegezegd. Dat staat in schril contrast met de geschatte kosten van de wederopbouw.

Tegenstanders van de oorlog, zoals Rusland, Frankrijk en Duitsland, willen pas met meer geld over de brug komen zodra de macht aan de Irakezen wordt overgedragen. Dit gaat volgens hen te langzaam. Annan zei dat, ondanks de in sommige landen te trage machtsoverdracht, er prioriteiten gesteld moeten worden. "Iedere institutionele verandering met gevolgen voor de lange termijn moet legitimiteit hebben", aldus Annan.

Het Nederlandse kabinet is bij nader inzien toch bereid een extra bijdrage te leveren aan de wederopbouw van Irak. Staatssecretaris Wijn van Financiën zal in Madrid namens het kabinet dertien miljoen euro bijdragen.

Omstreden asielwet in Oostenrijk goedgekeurd

Na een rumoerig verlopen debat is het Oostenrijkse parlement akkoord gegaan met een nieuwe, zeer strenge asielwet. De linkse oppositie spreekt van "één van de meeste restricitieve asielwetten van Europa". Dit is gemeld door Oostenrijkse persbureau APA.

De regering heeft de wet met name er doorheen gedrukt is om de strijd aan te gaan met de zogenaamde economische asielzoekers. Zo zegt kanselier Strasser dat het overgrote deel van de asielzoekers (39.000 in 2002) tot deze categorie behoort. Slechts een klein deel zou daadwerkelijk een vluchteling, wegens een onveilige situatie in het thuisland, zijn.

Minister van Binnenlandse Zaken Ernst Strasser van de conservatieve ÖVP zei in het parlement dat de wet vooral in het leven geroepen is om de procedures te versnellen. Zo staat er in de wet dat een vluchteling na het eerste verhoor binnen een termijn van drie dagen moet horen of de aanvrager een kans heeft om geaccepteerd te worden. Op deze wijze wordt de asielzoeker direct geaccepteerd, of hij/zij een nader onderzoek of hij of zij wordt direct geweigerd.

Met name de twee laatste mogelijkheden zijn omstreden bij de oppositie. De linkse partijen stellen dat in beide gevallen de asielzoeker niet langer immuun is voor deportatie. Op deze wijze zou de asielzoeker al uitgewezen kunnen worden, terwijl de beroepszaak nog lopende is.

Israël gaat nederzettingen uitbreiden

Irakees en GoldaM hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ondanks het feit dat Israël de routekaart voor de vrede heeft ondertekend, waarin staat dat het aantal nederzettingen op Palestijns grondgebied moet worden verminderd, gaat het land meer huizen bouwen waar het niet mag. Zo is Israël van plan om meer dan 320 nieuwe huizen te bouwen op de Westelijke Jordaanoever. Israël wil twee bestaandenederzettingen uitbreiden, eentje in het noorden van de Westoever, en eentje dichtbij Jeruzalem.

Een organisatie, die strijdt voor de vrede in Israël, meldt dat het land dit jaar alleen al permissie gaf voor de bouw van ruim 1600 huizen in de Palestijnse gebieden. In de zogeheten routekaart voor de vrede staat juist dat dit niet is toegestaan

De Israëlische regering is echter van mening dat er huizen gebouwd moeten worden om "de natuurlijke groei" van de naar schatting 150 nederzettingen aan te kunnen.

Opnieuw aanslag op kolonisten gepleegd


Intussen heeft er vannacht zich een incident voorgedaan in de plaats Netzarim, gelegen op de Gazastrook. Daar schoot een Palestijn zeker drie kolonisten dood en verwondde twee anderen. Één van de twee gewonden zou in kritieke toestand in het ziekenhuis zijn opgenomen. De schutter werd even later door het leger gedood.

De aanslag is inmiddels door zowel Hamas als de Islamitische Jihad opgeëist. De twee extremistische organisaties hebben voor deze aanslag een samenwerkingsverband gesloten.

Eerder vanochtend vond er al een incident plaat. Hierbij schoot het Israëlische leger een Palestijn dood, die een konvooi zou hebben aangevallen. Bij deze aanval raakten twee soldaten gewond. Door het geweld van de afgelopen weken is het vredesproces vastgelopen.

Leonardo terug in selectie

Leonardo is weer terug bij de selectie van Feyenoord.

Na lange tijd van blessureleed is Leonardo Vitor Santiago eindelijk teruggekeerd bij de selectie. De enkel is weer heel en de 20-jarige Braziliaan scoorde er de afgelopen weken al weer vrolijk op los bij Jong Feyenoord.

De laatste wedstrijden van Leonardo voor Feyenoord waren op 12 april van dit jaar en 24 augustus vorig jaar. In beide duels kreeg hij een kleine 10 minuten speeltijd.

Barcelona polst Kezman

Mateja Kezman staat opnieuw in de belangstelling bij Barcelona.

PSV topscorer Mateja Kezman is opnieuw in gesprek met Barcelona. Afgelopen zomer ketste een transfer nog af, doordat niet Jordi Majó maar Joan Laporta tot voorzitter van de Catalaanse club werd verkozen.

Met de huidige malaise blijkt nu ook Laporta wel interesse te hebben in de gemakkelijk scorende Serviër. De druk op Kluivert en de geruchten rond zijn vertrek worden daarmee extra gevoed.

Kezman geniet ondertussen van de aandacht. Een transfer naar Barcelona ziet hij in ieder geval wel zitten: "Naast Barcelona zijn er andere clubs in mij geïnteresseerd. PSV krijgt alle aanbiedingen binnen en zal beslissen welke de beste is. Ik hoop dat die van Barcelona komt."

Moskou herdenkt overval op theater

jeffreysnf had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Russische stad Moskou heeft donderdag de gijzeling van een groep theaterbezoekers, nu precies één jaar geleden, herdacht. Bij de aanval van Tsjetsjeense rebellen werden ongeveer 800 mensen gegijzeld. 129 van hen kwamen bij hun bevrijding om het leven.

De gijzeling begon op 23 oktober 2002. Op 26 oktober bestormden Russische troepen het theater, nadat zij eerst een gas het gebouw in hadden gepompt om de gijzelnemers te bedwelmen. Door het gas raakten echter ook gijzelaars bewusteloos. Ziekenhuizen wisten vervolgens niet wat ze met alle slachtoffers moesten beginnen, doordat de samenstelling van het gas lange tijd onbekend was. Door deze chaos kwamen veel mensen om het leven.

Bij het bewuste theater is een gedenksteen onthuld en president Poetin legde bloemen bij het monument.

Miljarden dollars in Irak verdwenen

JeOma, Irakees en NLBADB0Y hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Irak is een bedrag van 3,5 miljard euro verdwenen naar bankrekeningen van het Amerikaans-Britse interim-bestuur CPA. Dat meldt de Britse organisatie voor ontwikkelingshulp Christian Aid op basis van eigen onderzoek. Het geld kwam uit Iraakse olie-inkomsten en bepaalde fondsen voor de wederopbouw van het land.

Onderzoekers van de organisatie schatten dat er voor wederopbouw vijf miljard euro aanwezig was. Het grootste deel daarvan lijkt nu dus te zijn verdwenen, mogelijk ten gunste van Amerikaanse en Britse bedrijven. Het gaat om geld van Irak zelf dat voor wederopbouw zou moeten worden gebruikt. Het gaat niet om het geld dat door andere landen bij elkaar is gebracht.

Christian Aid doet haar uitspraken op de dag dat er in Spanje een donorconferentie is begonnen voor de wederopbouw van Irak. De stichting roept de deelnemers op voordat ze geld toezeggen eerst de vraag te stellen; "wat is er gebeurd met de ontbrekende miljarden?"

VS: militairen uit Irak geen bloeddonor

NLBADB0Y had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Amerikaanse soldaten die momenteel dienen in Irak mogen na hun terugkeer een jaar lang geen bloed doneren. Bij enkele militairen is namelijk een zeldzame huidparasiet ontdekt, die de ziekte leishmaniasis kan veroorzaken. Dat kan jeukende huidwonden tot gevolg hebben.

De militairen dragen de milde vorm van de parasiet bij zich. De ernstige vorm kan voor de mens dodelijk zijn. Inmiddels zijn er in Irak al achttien gevallen ontdekt. Ook in Koeweit en Afghanistan zijn enkele mensen besmet.

Het Pentagon schat dat er door de maatregel ongeveer 12.000 bloeddonoren verloren gaan.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.