FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 28 september 2003

Formule 1: Uitslag Indianapolis

Michael Schumacher is tijdens de GP van Indianapolis een stap dichterbij zijn zesde wereldtitel gekomen.

De Duitser wist, vanaf de 7e startplek, zijn Ferrari als eerste over de finish te krijgen. De nummer twee uit het wereldkampioenschap, Juan Pablo Montoya, wist niet verder te komen dan de zesde plaats. Hij verliest hierdoor een kans op het WK. Nummer drie, Kimi Räikkönen, eindigde als tweede en zou theoretisch nog het wereldkampioenschap kunnen pakken tijdens de GP van Suzuka.

Een uitgebreider verslag is terug de vinden op de FOK! F1manager

Uitslag GP Indianapolis

Michael Schumacher is tijdens de GP van Indianapolis een stap dichterbij zijn zesde wereldtitel gekomen.

De Duitser wist, vanaf de 7e startplek, zijn Ferrari als eerste over de finish te krijgen. De nummer twee uit het wereldkampioenschap, Juan Pablo Montoya, wist niet verder te komen dan de zesde plaats. Hij verliest hierdoor een kans op het WK. Nummer drie, Kimi Räikkönen, eindigde als tweede en zou theoretisch nog het wereldkampioenschap kunnen pakken tijdens de GP van Suzuka.

Het was in de VS een grote strijd tussen de verschillende banden. De Michelins deden het goed toen de race begon en de baan nog droog was, maar Bridgestone kwam beter uit de bus toen het begon te regenen. Door deze regen ontstond er lichtelijk chaos bij de verschillende teams omtrent de banden keuze. Ralf Schumacher, Olivier Panis en Mark Webber spinden mede door hun droogweerbanden van de baan.

Ook Juan Pablo Montoya had te leiden onder de regen. De Colombiaan raakte al achterop raakte door een Drive-Through die hij kreeg nadat hij in aanraking kwam met Rubens Barrichello die daardoor al snel uit de race lag. Montoya moest vervolgens een extra ronde op droogweerbanden rijden waardoor hij in het gras belandde, maar de race wel kon voortzetten. Uiteindelijk werd Montoya zesde, waardoor hij net één punt te weinig gehaald heeft om nog enige kans te maken op het wereldkampioenschap.

Jos Verstappen wist als tiende te eindigen. De Nederlander moest in de eerste ronde al wel een pitstop maakte omdat Ralph Firman van achter tegen hem aanreed, maar daarna kon hij probleemloos de race uitrijden. Ook zijn teamgenoot Nicolas Kiesa haalde de finish.

Pos.CoureurTeamTijdReden uitval
1Michael SchumacherScuderia Ferrari1h33:35.997
2Kimi RäikkönenMcLaren Mercedes+18.200
3Heinz-Harald FrentzenSauber Petronas+37.900
4Jarno TrulliRenault F1+48.300
5Nick HeidfeldSauber Petronas+56.400
6Juan Pablo MontoyaBMW Williams F1+1 ronde
7Giancarlo FisichellaJordan Ford+1 ronde
8Justin WilsonJaguar Racing+2 rondes
9Cristiano da MattaToyota Racing+2 rondes
10Jos VerstappenMinardi F1+3 rondes
11Nicolas KiesaMinardi F1+4 rondes
-Jacques VilleneuveBAR HondaMotorpech
-Ralph FirmanJordan FordSpin
-David CoulthardMcLaren MercedesVersnellingsbak
-Fernando AlonsoRenault F1Motorpech
-Jenson ButtonBAR HondaMotorpech
-Olivier PanisToyota RacingSpin
-Mark WebberJaguar RacingSpin
-Ralf SchumacherBMW Williams F1Spin
-Rubens BarrichelloScuderia FerrariOngeluk

Chinees 'orgiehotel' gesloten

Roel's Weblog en Me hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De autoriteiten in China hebben een vijfsterrenhotel in het Zuid-Chinese plaatsje Zhuhai gesloten na berichten over omvangrijke orgieën, die in het hotel zouden plaatsvinden.

Ongeveer vierhonderd Chinese zakenmannen zouden deze maand in het 'International Convention Center Hotel' een driedaags seksfeest hebben gehouden. Hierbij zouden zo'n vijfhonderd Chinese prostituees aanwezig zijn geweest.

Het Japanse persbueau Kyodo meldt dat de orgie was georganiseerd door een hotelmedewerker. Het incident zorgde voor extra commotie, omdat de orgie plaatsvond tijdens de herdenking van de Japanse inval op Noordoost-China uit 1931.

Al-Qaeda: 'Pakistaanse president verrader'

De tweede man van al-Qaeda, de Egyptenaar Ayman al-Zawahiri, heeft de Pakistaanse bevolking opgeroepen om hun president Pervez Musharraf af te zetten. Hij deed dat in een bandopname die werd uitgezonden door de Arabische nieuwszender al-Arabiya.

Volgens al-Zawahiri is de Pakistaanse president ''een verrader, die de islam en de moslims verloochent''. De voortvluchtige al-Qaeda-topman stelt dat Musharraf het de Amerikanen mogelijk maakt om ,,duizenden onschuldigen'' te doden in Afghanistan.

Pakistan steunde tot de aanslagen van 11-9-2001 het fundamentalistische Talibanregime in Afghanistan. Na de aanslagen koos het de zijde van de VS in de strijd tegen het internationaal terrorisme.

Het vermoeden bestaat dat Osama bin Laden en al-Zawahiri zich nog steeds in Afghanistan ophouden, in een gebied bij de Afghaans/Pakistaanse grens waar de dienst wordt uitgemaakt door stammen die op de hand van Bin Laden zijn.

Man maakt een ommetje van veertien uur

Een 92-jarige man uit Woudenberg is wel heel lang weggeweest om een frisse neus te gaan halen. De man verliet gisteravond zijn woning aan de Zeisterweg en werd vanochtend, veertien uur na zijn vertrek in goede gezondheid teruggevonden. Hij liep toen langs de Doornseweg.

Even voor acht uur gisteravond belden bezorgde familieleden de politie. De man was een uur eerder vertrokken om 'even een luchtje te gaan scheppen'. Men had hem nu echter nergens in de wijk kunnen vinden.

De politie nam de vermissing serieus en zette om kwart over negen een speurhond in. Tevens werd een helikopter ingezet die de open plekken in het bos afzocht, zonder resultaat echter. Rond middernacht zette de politie veertig agenten in die het bos rondom het huis van de man afzochten, maar al twee uur later werd de zoektocht al gestaakt.

Een agente die zondagochtend op weg naar huis was, vond de man uiteindelijk. Hij was op weg richting Maarn. De man was zich van geen kwaad bewust, al gaf hij toe iets te ver van huis te zijn gelopen. Inmiddels is hij weer bij zijn familie en maakt hij het goed.

Dode en gewonde bij aanrijding

Bij een verkeersongeval in het Twentse Reutum is in de nacht van zaterdag op zondag een 17-jarig meisje uit Geesteren omgekomen. De 21-jarige bestuurder van de auto raakte gewond.

Het tweetal bevond zich rond half drie op de weg, toen de auto door nog onbekende oorzaak tegen een boom botste. De brandweer moest er aan te pas komen om de twee uit de auto te bevrijden, maar het meisje bleek al overleden te zijn. De man is met een hersenschudding naar het ziekenhuis van Enschede overgebracht.

Dode bij treinbotsing in Duitsland

pekel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij een frontale botsing tussen twee treinen in de Duitse deelstaat Thüringen is zondag een 77-jarige vrouw om het leven gekomen. Vijftien andere passagiers raakten zwaargewond.

Het ongeluk vond even buiten een station plaats, waar de treinen elkaar hadden moeten kruisen in plaats van op elkaar te botsen. Waarschijnlijk heeft één van de machinisten zich niet aan de regels gehouden. Op het moment van het ongeval reden de treinen ongeveer vijftig kilometer per uur.

Jongetje (4) schiet zusje dood

SebasFM en da_sju hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 4-jarig jongetje uit de Amerikaanse staat Maryland heeft zijn 5-jarige zusje doodgeschoten. Zijn 7-jarige broertje raakte bij de schietpartij ernstig gewond. De ouders waren op dat moment niet thuis. Het jongetje had het pistool geladen gevonden.

Buren waarschuwden meteen de politie. Het meisje werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht waar ze aan haar verwondingen overleed. Het broertje werd overgebracht naar een ander ziekenhuis. De kleine dader zelf zit nog op het politiebureau.

Volgens een politiewoordvoerster kunnen de ouders veroordeeld worden, omdat ze hun kinderen alleen hebben gelaten en het geladen pistool op een plek lag, waar de kinderen gemakkelijk bij konden.

Premier Tsjetsjenië opgenomen in ziekenhuis

Roel's Weblog had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Anatoli Popov, de door Moskou aangewezen president van Tsjetsjenië, is zondag met vergiftigingsverschijnselen opgenomen in een ziekenhuis. Hoe de president is vergiftigd, is nog niet duidelijk. Moskou sluit een moordaanslag echter niet uit. De toestand van de president is kritiek.

Zaterdagavond werd de president plotseling ziek. Eerder die dag had hij een banket gehad in de plaats Goedermes. Eerst zou de president naar Moskou worden gebracht voor een medisch onderzoek. Artsen ter plaatse vonden het echter niet verantwoord om de president te vervoeren in zijn kritieke toestand.

Op 5 oktober zullen er presidentsverkiezingen worden gehouden in Tsjetsjenië. Popov heeft zich niet kandidaat gesteld. De grote favoriet is de eveneens door Rusland aangewezen president Kadyrov. President Kadyrov, die momenteel op campagne is, zal waarschijnlijk de grote winnaar worden. Zijn grootste rivalen mogen niet meedoen of ze hebben zich teruggetrokken. Moslimactivisten, die strijden voor onafhankelijkheid, verwerpen de stembusgang, die in hun ogen door Moskou is geregisseerd.

Volleybal: Uitslag 'kleine' finale EK

Het Nederlands dames volleybalteam is er in de overvolle Atatürk sporthal van Ankara niet in geslaagd de bronzen medaille te veroveren. In de 'kleine' finale van het EK was de adem van de Duitse damesploeg net even langer (20-25, 15-25, 26-24, 25-23 en 16-18).

Na de hard aangekomen nederlaag tegen Turkije gistermiddag (0-3), startte Nederland vanmiddag zwak. Duitsland nam vanaf het begin af aan het iniatief. Nadat de eerste twee sets waren verloren, leek het team rijp voor de nederlaag. Het Turkse publiek stond echter de gehele wedstrijd eensgezind achter Oranje. De wedstrijd gold voor hen als opwarmertje voor de finale tussen Turkije en Polen die vanavond wordt gespeeld.

Nederland kwam er dankzij de steun bovenop en won na enige aarzeling de derde set met 26-24. Duitsland schrok van de wederopstanding van de Nederlandse dames, ook de vierde set ging naar Nederland. In de allesbeslissende vijfde set kreeg Nederland liefst drie matchpoints. Duitsland overleefde ze echter allemaal, waarna het zelf meteen toesloeg (16-18).

Nederland heeft desondanks een prima toernooi achter de rug. Bondscoach Angelino Frigoni weet voorts dat met dit resultaat wel alvast een plaats voor het Olympisch kwalificatietoernooi in Azerbeidzjan en de EK van 2005 in Kroatië is geboekt.

Overzicht HCE (week 39)

Hieronder vind je de uitslagen van de wedstrijden in de Holland Casino Eredivisie van dit weekend.

Ajax is weer lijstaanvoerder, AZ won gister de topper tegen PSV en de Amsterdammers maakten vandaag geen fout tegen Willem II.
De Europees actieve clubs, uitgezonderd Feyenoord, deden het beroerd. Zowel FC Utrecht als NEC als NAC Breda kregen een nederlaag te slikken. Heerenveen toonde zaterdagavond aan een kandidaat voor de derde plaats te zijn met de 3-0 zege op FC Twente. FC Volendam tenslotte nam een kostbaar puntje mee uit Roosendaal.


Uitslagen Holland Casino Eredivisie (Week 39)


DagTijdThuisTegenstanderVoor Tegen
za19.30 SC Heerenveen FC Twente 3 - 0
za19.30 RBC Roosendaal FC Volendam1 - 1
za19.30 PSV AZ 0 - 1
.
zo14.30 FC Utrecht Vitesse 1 - 3
zo14.30 Roda JC FC Groningen 0 - 0
zo14.30 Ajax Willem II 6 - 0
zo14.30 FC Zwolle Feyenoord0 - 3
zo14.30 NEC ADO Den Haag1 - 2
zo14.30 RKC Waalwijk NAC Breda 2 - 0

De stand Holland Casino Eredivisie (seizoen 2003/2004)

Pos.ClubAWGVPV-T
1. Ajax 65011516 - 6
2. PSV 64111315 - 6
3. AZ64111311 - 5
4. RKC Waalwijk64021211 - 6
5. SC Heerenveen 6402127 - 5
6. Feyenoord 63121010 - 8
7. Willem II6312107 - 14
8. NEC 630399 - 10
9. RBC Roosendaal 622287 - 7
10. FC Groningen 622284 - 5
11. NAC Breda 621378 - 8
12. Roda JC614176 - 6
13.FC Twente620466 - 12
14. Vitesse612357 - 9
15. FC Volendam612357 - 9
16. ADO Den Haag612355 - 8
17. FC Utrecht 612355 - 8
18. FC Zwolle 601511 - 10

Puntenverdelen gestart


De wedstrijden van vanmiddag zijn gespeeld en de statistieken zijn elders op de manager te lezen. Dit betekent tevens het einde van ronde 3.

Na afloop van elke speelronde zullen de punten berekend worden. Nu zul je misschien denken, goh die wedstrijden zijn alweer een uur gespeeld waarom staat mijn briljante score nog niet in beeld?

Voor het berekenen van de punten wordt gebruik gemaakt van de statistieken zoals die op NOS Teletekst verschijnen. Echter, dat medium blijkt niet altijd volledig en correct te verslaan. Derhalve wordt met punten geven gewacht tot de resultaten 'aanvaardbaar' duidelijk zijn. Het laatste woord in deze is aan de FOK!Crew.

De praktijk moet uitwijzen of de punten in de loop van zondagavond kunnen worden gegeven of dat daarmee tot maandag wordt gewacht. In ieder geval kan men aansluitend wisselingen aanbrengen voor zover het budget dat toelaat.

Attentie, in de komende week zullen nog enkele spelerswijzigingen in de teamselecties worden aangebracht. Mocht je een dergelijke speler in je team hebben dan verandert er weinig (bijvoorbeeld speler naar andere club). De positie van de betreffende speler blijft zoals we die aanvankelijk hebben bepaald. Wacht je met wisselen tot in het eind van de week, dan zul je waarschijnlijk enkele 'verse' spelers kunnen kopen, die nog niet beschikbaar waren. Voor de rest van dit seizoen zullen updates vóór de wisselperiode worden uitgevoerd.

Tenslotte, ronde 4 zal beginnen aanstaande vrijdag om 18:00 uur. Na dit tijdstip gedane wijzigingen worden niet meegenomen voor de ronde.

Tot zover dit bericht, namens de Crew veel succes

Uitslagen Holland Casino Eredivisie (Week 39)

De zesde speelronde in de Holland Casino Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen van de afgelopen week en de nieuwe tussenstand. De Europese wedstrijd van afgelopen week lijkt voor sommige clubs z'n tol te eisen.

Uitslagen Holland Casino Eredivisie (Week 39)
Zaterdag 27 september:
SC Heerenveen - FC Twente (3-0)
RBC Roosendaal - FC Volendam (1-1)
PSV - AZ (0-1)

Zondag 28 september:
FC Utrecht - Vitesse (1-3)
Roda JC - FC Groningen (0-0)
Ajax - Willem II (6-0)
FC Zwolle - Feyenoord (0-3)
NEC - ADO Den Haag (1-2)
RKC Waalwijk - NAC Breda (2-0)


Tussenstand Holland Casino Eredivisie (seizoen 2003/2004)
Pos.ClubAWGVPV-T
1. Ajax 65011516-6
2. PSV 64111315-6
3. AZ64111311-5
4. RKC Waalwijk64021211-6
5. SC Heerenveen 6402127-5
6. Feyenoord 63121010-8
7. Willem II6312107-14
8. NEC 630399-10
9. RBC Roosendaal 622287-7
10. FC Groningen 622284-5
11. NAC Breda 621378-8
12. Roda JC614176-6
13.FC Twente620466-12
14. Vitesse612357-9
15. FC Volendam612357-9
16. ADO Den Haag612355-8
17. FC Utrecht 612355-8
18. FC Zwolle 601511-10


Meer voetbalnieuws vind je op de Competitiemanager

Uitslagen HCE (28-09-03)

Hieronder vind je de uitslagen van de wedstrijden in de Holland Casino Eredivisie van vanmiddag.

FC Utrecht - Vitesse (1-3)
12' Hofs 0-1
38' Tanghe 1-1
80' Zongo 1-2
83' Claessens 1-3

Geel: Van den Bergh (Utr)

Roda JC - FC Groningen (0-0)

Geel: Vandenbroeck (Rod), Salmon (Gro)

Ajax - Willem II (6-0)
13' Sonck 1-0
29' Ibrahimovic 2-0
49' Sneijder 3-0
57' Sikora 4-0
68' Soetaers 5-0
81' Pienaar 6-0

Geel: Soetaers (Aja), D. Mathijsen (Wil)

FC Zwolle - Feyenoord (0-3)
53' Ono 0-1
69' Lurling 0-2
71' Ono 0-3

Geel: Van der Berg, Acuña, Ono (allen Fey)

NEC - ADO Den Haag (1-2)
42' De Nooijer 1-0
56' Van der Gun 1-1
78' Stroeve 1-2

Geel: Bodde (ADO)

RKC Waalwijk - NAC Breda (2-0)
5' Greene 1-0
85' Redan 2-0

Geel: Petrovic (RKC), Collen (NAC)

Massagraf ontdekt in tuin van 'Ali Chemicali'

hooiberg en Michel van Bergen hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Iraakse krant 'al-Sabah' meldt dat in de tuin van een villa van Ali Hassan al-Majid al-Tikriti, beter bekend als 'Ali Chemicali', een massagraf is aangetroffen met daarin de resten van ten minste tweehonderd mensen. De villa staat in de Noord-Iraakse stad Kirkuk.

'Ali Chemicali', een volle neef van Saddam Hussein, werd in augustus aangehouden en wordt door de Amerikanen vastgehouden in een speciale afdeling van het vliegveld van Bagdad. Hij kreeg zijn bijnaam nadat hij eind jaren tachtig gifgas gebruikte tegen Koerden in het noorden van Irak.

Een andere krant, de Jordaanse krant 'al-Arab al-Yom', meldt dat 'Ali Chemicali' het zwaar heeft in gevangenschap. De krant beroept zich op een Irakees die recent door de VS werd vrijgelaten. Volgens die Irakees wordt 'Ali Chemicali' door andere kopstukken die ook door de Amerikanen worden vastgehouden beschuldigd van verraad.

Eerste Nederlandse rolstoelkapper morgen van start

Nicky had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er bestaan al vele soorten kappers in Nederland. Vanaf morgen heeft Nederland er echter een nieuw soort kapper bij: de rolstoelkapper. Rolstoelkapper Peter van Rooij opent dan namelijk de deuren van zijn Heerhugowaardse kapsalon. Het is voor het eerst in Nederland dat een kapper knipt vanuit een rolstoel.

Peter van Rooij was vorig jaar december één van de dertig winnaars van de Baanbrekerprijs van Start Foundation, dat een wedstrijd had uitgeschreven voor mensen zonder werk die hun eigen reïntegratieplan konden indienen.

Paus benoemt 31 nieuwe kardinalen

Paus Johannes Paulus II zal 31 nieuwe kardinalen benoemen. Kardinalen zijn, na de paus, de hoogste gezagsdragers in de Rooms Katholieke kerk. Na de dood van een paus zijn zij het die uit hun midden een opvolger kiezen.

De paus maakte 30 namen bekend, maar houdt er nog één geheim. Deze procedure wordt gevolgd als het bekendmaken van de naam van een kardinaal zijn positie kan schaden, bijvoorbeeld als hij uit een land komt dat vijandelijk staat tegenover religie. Er is geen Nederlander benoemd, wel onder meer een Belg.

De nu benoemde kardinalen aanvaarden hun functie tijdens een speciale bijeenkomst in het Vaticaan, een zogenoemd consistorie, op 21 october. Het consistorie zou oorspronkelijk volgend jaar worden gehouden. Vermoed wordt dat de procedure is vervroegd in verband met de slechte gezondheid van de 83-jarige paus. Door nog eens zijn stempel te drukken op het college van kardinalen, zou hij zijn opvolging willen beïnvloeden.

Van de dertig nieuwe kardinalen van wie de naam bekend is, zijn er 26 jonger dan tachtig jaar. Die mogen dan ook deelnemen aan de verkiezing van een nieuwe paus. In principe mogen er niet meer dan 120 stemgerechtigde kardinalen zijn, maar met de jongste benoemingen overschrijdt de paus die limiet.

Vrouw verbergt 200 gram wiet tussen luiers

Bigl-mo, Nicky, HansMij en JohnDDD hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie heeft gisteren tijdens een drugsactie op het station van Roosendaal een Belgische vrouw opgepakt, die 200 gram wiet tussen de luiers van haar baby had verstopt. Het lukte haar om de spoorwegpolitie hiermee in eerste instantie om de tuin te leiden, een drugshond had haar echter wel door.

De spoorwegpolitie nam een bekende van de vrouw mee, maar had niet door dat de vrouw zelf ook softdrugs bij zich had. Een drugshond van de spoorwegpolititie bleef haar en haar baby in een buggy echter nalopen. Daarop besloot de politie de vrouw en haar kind ook aan de tand te voelen, waarna men de softdrugs vond.

De politie hield tijdens de drugsactie in totaal 21 personen aan. Er werd 460 gram wiet en 28 gram hasj in beslag genomen.

Verwarde man springt uit raam van rijdende trein

J-DOGG had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een verwarde 24-jarige man uit Deventer heeft vanochtend voor treinvertraging rond Dordrecht gezorgd, door uit het raam van een rijdende Thalys te springen. Aan het begin van de middag, nadat het treinverkeer een uur stil had gelegen, reden de treinen weer.

De man tikte een ruitje in en sprong naar buiten toen de trein langzaam richting het station reed. Toen de machinist van een tegemoetkomende trein de man zag springen, sloeg hij direct alarm. Daarop werd alle stroom van de sporen gehaald.

De man raakte gewond aan zijn been en hand. De politie sluit uit dat het om een misdrijf gaat. De man wordt in een ziekenhuis aan zijn verwondingen behandeld.

Spel Review: Knowing Me, Knowing You

Het zijn altijd de kleine dingen die ons het meest vertellen over iemands persoonlijkheid. Welke smaak chips eet jouw beste vriendin het liefst? Of was is de engste film die jouw partner ooit heeft gezien? In dit niet al te serieuze spel stel je vragen om uit te vinden wat jij over anderen weet en wat zij over jou weten. Observeer je vrienden en probeer die kleine eigenaardigheden die iedereen uniek maken te onthouden... weten jouw vrienden bijvoorbeeld wat jouw eerste CD was? Zoek uit wie je helemaal doorhebt en wie je wel eens wat beter zou mogen leren kennen...

Sterrenbeurs weg van prime-time

JohnDDD had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Sterrenbeurs-uitzendingen gaan op de schop. Het programma scoort voor geen meter op de dinsdagavond. Daardoor worden er nu drie korte blokken op maandag-, woensdag- en zaterdagavond uitgezonden.

Het programma wordt ook niet meer op prime-time uitgezonden, maar verhuist naar de late uurtjes. Robert ten Brink blijft volgens het ANP als presentator van enkele items naast Adam Curry aan Sterrenbeurs verbonden, behalve op zaterdag. Op die dag heeft Ten Brink het te druk met andere programma's.

Op zijn eigen weblog schrijft Adam Curry echter dat hij eerst wel eens een goed gesprek wil over het concept, voordat hij verder gaat met de Sterrenbeurs. Hij wijt de problemen aan het feit dat er geen brug is bedacht tussen het beursspel en het televisieprogramma. Endemol zou verder geen goede leiding geven en bij SBS is het probleem de organisatie en de gebrekkige bedrijfsprofessionaliteit.

Op de bijbehorende website van de Sterrenbeurs wordt volgens een woordvoerder echter wel druk gehandeld. Daar zouden zo'n 25.000 handelingen per uur plaatsvinden.

Ook in België trainer weg

Trainer Marc Grosjean van RAEC Mons Bergen is gister ontslagen. Hij is de eerste trainer uit de hoogste klasse die ontslagen wordt dit seizoen. De Italiaan Sergio Brio en de Belg Michel Wintacq nemen voorlopig waar.

Bergen startte het seizoen niet denderend, in zeven wedstrijden werden vier gelijke spelen behaald. Gisteren onder meer tegen Cercle Brugge (0-0). De club staat momenteel zestiende met vier punten, nog voor Lokeren en Heusden-Zolder.

Voor het bestuur van Bergen waren de resultaten aanleiding om Grosjean te ontslaan. De chemie tussen trainer en spelersgroep zou op zich nog wel voldoende zijn geweest. Vorig seizoen werd onder zijn leiding Bergen nog negende in de eindrangschikking.

Almelose (18) vermoord voor schenden familie-eer

Linz, Roel's Weblog en JohnDDD hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een vader uit Almelo blijkt op 12 augustus zijn 18-jarige dochter Zarife te hebben gedood uit eerwraak. De moord vond plaats tijdens vakantie in Turkije, het thuisland van de vader.

Vader en dochter hadden al lange tijd ruzie over de traditionele opvoeding. Zarife zou door haar gedrag de familie te schande hebben gemaakt, zo vond haar vader. De gemoederen liepen eerder dit jaar al zo hoog op dat Zarife naar een blijf-van-mijn-lijfhuis vluchtte. Later herstelde de relatie weer waardoor ze toch mee op vakantie ging.

De vader is in Turkije aangehouden en zit in voorarrest. Zarife was leerling van het ROC Twente Plus. Bij het opleidingsinstituut was niemand voor commentaar bereikbaar.

Pleidooi voor lesvak 'Normen en waarden'

Op 3 oktober aanstaande vindt het symposium 'Waardenvolle of waardenloze samenleving?' plaats op de Haagse Hogeschool. Eén van de stellingen die daar zal worden geponeerd is dat waarden, normen én de daarbij behorende vaardigheden, bevorderd moeten worden via een verplicht schoolvak ''Actief burgerschap'', op basis- en voortgezet onderwijs.

Volgens organisator René Diekstra (Lector en psycholoog), is er in de samenleving veel waardenloos gedrag. Dat ontwricht, veroorzaakt spanningen, brengt kinderen in de vernieling. Dat heeft meestal te maken met het feit dat bepaalde grondwaarden niet in acht worden genomen.

Volgens Diekstra zijn er vier grondwaarden die in iedere samenleving boven religie of andere ideologische opvattingen zouden moeten gaan:

- Rechtvaardigheid tegenover onrechtvaardigheid
- Weldadigheid tegenover misdadigheid
- Vrijheid tegenover onvrijheid
- Waardigheid tegenover respectloosheid

Diekstra stelt dat als de islam, de katholieke, de protestante, of welke vorm van (of binnen) een godsdienst dan ook, zaken tolereert of predikt die tegen bovengenoemde vier grondwaarden ingaan, die (vorm van) godsdienst niet klopt, waardenschendend is en daarmee waardenloos. Hij pleit er dan ook voor dat de Onderwijsinspectie, ondanks dat men dat niet wil, tóch toezicht moet gaan houden op godsdienstlessen. ''Want als wij als maatschappij tolereren dat religieuze on-waarden op school worden onderwezen, maken wij ons medeschuldig. De vier waarden vormen de basis van de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens en van ons eigen Wetboek. Toezicht op handhaving is dus terecht. Zodra de kerk de school intrekt en een afwijkende leer in de hoofden van de kinderen pompt, moeten wij ingrijpen. Ho! Stop!! roepen''.

Waardenvol burgerschap

In het schoolvak 'actief burgerschap', moeten jongeren dan ook de vier grond- normen en waarden worden bijgebracht, en geleerd worden die toe te passen in het dagelijks leven. Wie daar tegenin gaat, moet de duimschroeven worden aangedraaid, aldus Diekstra. Daarnaast zouden jongeren verplicht moeten worden vrijwilligerswerk te doen, via een sociale dienstplicht. Daarin zouden ze het geleerde moeten toepassen: ''Want de basis voor waardenvol burgerschap wordt in de jeugd gelegd''.

Op het symposium zal onder meer worden gesproken door de Haagse burgemeester Wim Deetman, hoogleraar Cees Schuyt (die op verzoek van minister-president Balkenende het onderwerp 'normen en waarden' binnen de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid WRR bestudeert) en Herman Meijer, partijvoorzitter Groen Links.

Nieuwe Finnen bij Heerenveen

SC Heerenveen heeft drie Finse talenten op proef. De komende drie weken mogen ze zich bewijzen.

Marko Tyyska (foto) en de tweeling Teemu en Tyini Turunen komen allen van dezelfde club, KooTeePee.

"Onze jongens hebben een geweldige kans om bij een goede club te trainen en in Holland ervaring op te doen", aldus Janne Hypponen, de manager van KooTeePee.

Heerenveen heeft in Nederland een naam hoog te houden in scouting van Scandinavisch talent.

Pakistaanse drugssmokkelaar onthoofd

In Saoedi-Arabië is gisteren een man uit Pakistan onthoofd als straf voor drugssmokkel. Via Pakistan worden geregeld drugs Saoedi-Arabië binnengesmokkeld. Het land ligt namelijk op een route voor de smokkel van drugs naar het Midden-Oosten en Europa.

In Saoedi-Arabië kent men geen pardon voor drugssmokkelaars. In het land wordt een strikte naleving van de Islam gehanteerd. Hierin geldt dat mensen die veroordeeld zijn wegens moord, verkrachting, gewapende overvallen en drugssmokkel onthoofd worden. De onthoofdingen vinden in het openbaar plaats met een zwaard.

Vorig jaar werden er in Saoedi-Arabië 49 mensen onthoofd. Dit jaar staat de teller nu al op 45.

Wereldrecord op de marathon aangescherpt

Ambrosius had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Paul Tergat (34) heeft tijdens de marathon van Berlijn het officieuze wereldrecord verbeterd. De Keniaan kwam tot een tijd van 2.04.55. Het oude record stond op naam van de Amerikaan Khalid Khannouchi, die vorig jaar in Londen tot 2.05.38 kwam.

De organisatie had Tergat als één van de eerste lopers weten te strikken, al in juli was zijn komst naar Berlijn zeker. Tergat is als recordhouder op de Halve marathon en vijfmalig wereldkampioen Cross een publiekstrekker.

Op het vlakke parcours in de Duitse hoofdstad werd door de hazen een moordend tempo aangehouden. Tergat was even bang dat het te snel ging, maar ook in de slotkilometers bleek hij er de vaart in te kunnen houden. Hij bleef zijn concurrent en landgenoot Sammy Korir voor.

De Keniaan begon pas op zijn 21e met hardlopen, toen hij in opleiding ging voor militair vlieger. Hij werd op de Olympische Spelen van Atlanta tweede op de 10000 meter, een klassering die hij op die afstand later bij twee wereldkampioenschapen nog eens behaalde. Vervolgens veroverde hij het wereldrecord op de 10000 meter, dat hij slechts enkele maanden behield.

Na al de tweede plaatsen, was het vanochtend eens raak voor Tergat op de marathon en hoe. Tergat verdiende naast 30.000 Euro voor de winst, ook nog eens 50.000 Euro voor zijn wereldrecord

Kritische film Moeder Teresa ongewenst

Een kritische Britse documentaire over Moeder Teresa is niet welkom op een filmfestival dat gewijd is aan deze vrouw. Het gaat om de documentaire 'Hell's Angel' uit 1994. De organisatoren van het filmfestival besloten de documentaire terug te trekken na protesten van 'Moeder Teresa's congregatie van de Missionarissen van Naastenliefde'.

Het festival wordt van 1 tot en met 4 november in de Indiaase stad Calcutta gehouden, en vertoont negen films over Moeder Teresa (1910-1997). Paus Johannes Paulus II zal haar op 19 oktober zalig verklaren.

De geweerde documentaire 'Hell's Angel', van de Britse filmmaker Christopher Hitchens, schildert de Albanese non af als ,,demagoge, vijand van de Verlichting en dienares van wereldlijke machten''. De film bekritiseert haar kruistocht tegen voorbehoedmiddelen en abortus en het feit dat zij giften en onderscheidingen accepteerde van dictators.

'Taliban' steekt Afghaanse scholen in brand

In het Oosten van Afghanistan hebben onbekenden een meisjesschool in de brand gestoken. Niemand raakte daarbij gewond. Talibanstrijders zouden achter de actie zitten. Eerder deze maand brandde ook al een lagere school af. Ook toen werden Talibanstrijders verdacht. In beide gevallen is de verantwoordelijkheid echter nog niet opgeëist.

Onlangs hingen Talibanstrijders wel pamfletten op in de hoofdstad Jalalabad. Daarin eisten ze dat meisjes niet meer naar school gaan. Volgens de wetten van de Islam (zoals de Taliban die interpreteert) is onderwijs voor vrouwen verboden.

Palingvangsten IJsselmeer zeer slecht

De palingvangsten in het IJsselmeer zijn nog nooit zo slecht geweest als dit jaar. De vangst is nog niet de helft van die van vorig jaar. Voor IJsselmeervissers dreigt zo langzamerhand het einde van hun beroep, want door concurrentie uit het Oostblok is ook de prijs voor baars bedroevend laag; 60 cent per pond, waar in het verleden omgerekend tot 3 euro per pond betaald werd.

Op het hele IJssel- en Markermeer vissen nu nog zo'n 40 schepen. De kosten voor fuiken, netten, brandstof en nieuwe onderdelen voor de boot worden steeds hoger. Om goed te kunnen draaien zou men per vaartuig per dag zo'n 1400 euro aan inkomsten moeten hebben. Dat wordt nu bij lange na niet gehaald.

De vangst van paling in het IJsselmeer is wel vaker slecht geweest, waarna het ineens zomaar weer aantrok. Daar houden de vissers zich dan maar aan vast, alhoewel ze zelf ook zien dat er weinig intrek van jonge aal plaatsvindt. En zonder jonge aal houdt de palingstand op een gegeven moment gewoon op.

Slecht voor de IJsselmeerpaling is de vangst van glasaal voor de kust van Portugal en Spanje. Want voor de jonge aal in het IJsselmeer zwemt heeft het een hele tocht achter de rug. Ze worden geboren in de Sargassozee bij de Bermuda-eilanden, zo'n 4.000 kilometer van Nederland. Eerst als larve, later als glasaal van een paar centimeter, trekt de vis mee met de warme golfstroom naar Europa. Bij Spanje en Portugal wordt de glasaal massaal uit het water gevist en in potjes gestopt als delicatesse.

De prijzen voor IJsselmeerpaling zijn door de lage vangsten nu wel hoog; 6 euro per pond op de veiling. In de winkel kost een pondje aal zo'n 18 euro. Kweekpaling is een stuk goedkoper, omdat die door constante temperatuur veel sneller groeit. Paling in het IJsselmeer kruipt in de winter in de modder en groeit dan niet.

VS gaan olie in Irak beschermen

Irak De coalitietroepen in Irak hebben aangekondigd troepen te gaan installeren, die de olieleidingen in het noorden van het land moeten bewaken. Deze zogenaamde 'politiemacht', die voornamelijk uit Iraakse ex-militairen en -agenten zal gaan bestaan, moet nieuwe aanslagen op de leidingen voorkomen.

De eerste bewakers zijn al begonnen in de regio Mosul. In de regio Kirkuk, waar veel Saddam-getrouwen wonen, zal dat binnen een maand ook gebeuren. De VS had tot nu toe beveiligingscontracten met stammen, maar dat leverde het land niet de gewenste resultaten op.

Onbekenden plegen met regelmaat aanslagen op de olieleidingen naar Syrië en Turkije. Daardoor worden de uitvoer en de binnenlandse markt getroffen. Irak voert nu olie in.

CD Review: Freddy vs. Jason OST

Je ziet het tegenwoordig steeds vaker, een soundtrack van een film die vol staat met rock of Metal. De muziek komt voor de rest helemaal niet voor in de film, maar dat boeit niet. De soundtracks worden vaak gebruikt als promotie van een opkomend bandje of een nieuw album van een van de bands die op de soundtrack staat. De soundtrack van Daredevil introduceerde bijvoorbeeld Evanescence. De Freddy vs. Jason soundtrack maakt hoofdzakelijk reclame met het feit dat hij de nieuwe single van Ill Niño bevat, maar staat, zoals het ook wel hoort, vol met "onuitgebracht" materiaal. Aangezien er toch wel wat bands op staan die ik normaliter erg goed vind was ik dan ook erg benieuwd wat al dat exclusieve materiaal zou zijn.

''Oosterhout trekt islamitische bakkers voor''

In Oosterhout (Brabant) zijn 5 Nederlandse bakkers boos op het gemeentebestuur; die stond onlangs toe dat islamitische bakkers hun winkel open mogen doen op zondag. De Nederlandse bakkers moeten op die dag echter hun winkel gesloten houden.

De uitzondering die het gemeentebestuur heeft gemaakt komt voort uit het islamitische geloof. De zondag is voor moslims namelijk géén heilige dag, dat is voor hen de vrijdag.

De 5 Nederlandse bakkers spreken van 'je reinste rechtsongelijkheid en broodroof': ''Wij verkopen op zaterdag aan onze klanten brood voor het hele weekend. Ook aan grote klanten als de horeca. Als zondag ergens vers brood te koop is, gaat daar de voorkeur naar uit. Wij raken zo een deel van onze klandizie kwijt. We zijn 's zondags gaan kijken bij de islamitische bakker, en zagen daar onze klanten staan'', aldus een woordvoerder van de bakkers.

Komende dinsdag komt het onderwerp aan bod in de gemeenteraad. Mocht de uitkomst de bakkers niet bevallen, dan overwegen zij naar de rechter te stappen.

Eerste Europese maanmissie gelanceerd

Koekwaus en hooiberg hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft afgelopen nacht rond 01:00 uur een Ariane-raket gelanceerd met aan boord de eerste Europese maansonde. Over vijftien maanden moet deze in een baan rond de maan zitten. Vervolgens zal het onderzoek doen naar het ontstaan van de maan. Ook zal gezocht worden naar water. Het onderzoek duurt in totaal dertig maanden.

Daarnaast zal ook de motor die de Smart-1 aandrijft getest worden. De motor werkt op zonne-energie en is daardoor veel goedkoper. ESA is van plan dergelijke ionenmotoren ook te gebruiken voor verre missies naar bijvoorbeeld Mercurius.

Italianen hele nacht zonder stroom

hooiberg had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vrijwel heel Italië heeft afgelopen nacht zonder stroom gezeten. Alleen Sardinië werd niet getroffen. De grote storing is waarschijnlijk veroorzaakt door haperende stroomtoevoer uit Frankrijk. Vanochtend is deze toevoer weer hersteld. Communicatie was nog wel mogelijk aangezien telefoons nog bleven werken.

In Milaan en Rome zaten veel mensen vast in de metro. Roltrappen en liften functioneerden door de stroomuitval niet meer. In Italië wordt dit nu al de grootste stroomstoring in de geschiedenis genoemd.

In Rome waren er al veel mensen op de been. Hier werd namelijk de culturele manifestatie 'Witte Nacht' gevierd. Paniek is er niet uitgebroken.

Blair denkt niet aan opstappen

De Britse premier Blair denkt nog altijd niet aan opstappen. In de zondagskrant The Observer zegt Blair te weten dat zijn populariteit is gedaald, maar dat hij zijn karwei wil afmaken.

Hij wil aanblijven tot de verkiezingen van 2005 en proberen om voor de derde keer op rij premier te worden. Zijn populariteit is naar een dieptepunt gedaald. De oorzaak daarvan is het Britse beleid omtrent Irak. De vermeende massavernietigingswapens waarover Irak zou beschikken, zijn nooit gevonden.

Ongeveer twee op de vijf leden van Blairs' Labourpartij wil dat Blair ermee stopt. In Bournemouth begint vandaag het jaarlijkse Labour-congres.

Steiger met acht mensen ingestort

hooiberg, pven, RickyB, Flappie, Robertje en Adri van Tilburg hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Acht mensen zijn van een steiger afgevallen in Geertruidenberg. De mensen waren bezig met het reinigen van een stoomketel in de Amercentrale, de elektriciteitscentrale van Essent. De steiger stond op 47 meter hoogte en stortte plotseling in.

Abseilers zijn in de ketel afgedaald om naar de vier Amerikanen en vier Turken te zoeken. Via een gat dat in de zijkant van de ketel werd gemaakt werd een gewonde bevrijd. Ook twee anderen zijn al gered. Over de toestand van de overige mensen is niets bekend.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.