FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 15 september 2003

Nog geen verbod op radardetectoren

Gz, Hanok, Arno en drnomad had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er komt voorlopig nog geen verbod op een radardetector in de auto. Dat heeft het Ministerie van Verkeer en Waterstaat bevestigd. De redenen waarom werden niet gemeld. Eerder was gemeld dat het verbod op 1 oktober in zou gaan. Wanneer het verbod er nu wel komt is niet bekend.

De Raad van State heeft het ontwerp van deze Algemene Maatregel van Bestuur vorige week behandeld. De inhoud van dit advies is helaas niet openbaar.

Snelste race ooit

De race op Monza afgelopen weekend is de snelste race ooit in de Formule 1. De race duurde nog geen vijf kwartier.

De gemiddelde snelheid van winnaar Michael Schumacher bedroeg 247.585 km/h. Het oude record was in handen van Peter Gethin. Hij won in 1971, ook op Monza, met een gemiddelde snelheid van 242.615 km/h. Gethin, die voor BRM uitkwam, won met slechts één honderdste seconde voorsprong. De top vijf zat net niet binnen zes tiende seconde.

Rothengatter over 2004

Huub Rothengatter, de manager van Jos Verstappen, heeft tijdens de Grand Prix van Italië weer flink gebabbeld met vijf teams over de mogelijkheden van komend seizoen. BAR, Sauber, Jordan, Jaguar en Minardi behoren tot de mogelijkheden voor 2004.

"We hebben goede gesprekken gevoerd, maar contracten zijn er nog niet getekend. Minardi is wel degelijk een optie, hoor. Tenminste, als ze kunnen laten zien dat ze volgend seizoen financieel sterker voor de dag komen en daardoor beter materiaal ter beschikking krijgen. En dan bedoel ik niet met alleen steun van de sponsors van Jos. Het kan echt niet zo zijn dat alleen onze sponsors het Minardi team moeten gaan dragen. Maar als Minardi voor een goed pakket zorgt, met steun van onze sponsors en andere financiële middelen, dan hebben ze onze interesse."

Over de inhoud van de gesprekken met de andere teams wordt niet veel gesproken, maar Rothengatter liet het volgende weten: "Laat ik het zo zeggen: bij die vier teams is de kans zeer nadrukkelijk aanwezig dat we daar een plekje voor volgend seizoen kunnen vinden. Bij het ene team is de kans wat groter dan bij het andere."

Over de kansen van volgend seizoen wist hij tenslotte het volgende te zeggen: "Het ziet er gewoon goed uit. De kans is erg groot. Toen ik zondagavond vanuit Monza terugvloog naar huis had ik een veel positiever gevoel over het volgende seizoen dan vorig jaar rond deze tijd. Ik denk dat we vóór eind november spijkers met koppen kunnen slaan."

Toch GP Canada in 2004?

Problemen bij de Grand Prix van Frankrijk kunnen er alsnog voor zorgen dat het Formule 1 circus volgend jaar toch naar Canada komt. Er is nog geen contract getekend dat de Formule 1 in 2004 naar Magny Cours moet brengen.

De Formule 1 heeft jaarlijks ruimte voor 2 Grands Prix zonder tabaksreclame. De Franse Grand Prix is een van de twee op de kalender, dat wil zeggen dat mocht er geen Grand Prix in Frankrijk verreden worden naar het circuit Gilles Villeneuve uitgeweken kan worden. Ook in Canada geldt een verbod op tabaksreclame, een wetswijziging is dus niet nodig.

Geen soepelere regels voor F1 in Canada

De Canadese regering ontkent geruchten dat men bereid zou zijn de anti-tabakswet te versoepelen om de Grand Prix van Canada te kunnen behouden.

Verschillende Canadese media meldden eerder dat de overheid de invoering van de betreffende wet tot 2005 zou uitstellen, dit wordt nu ontkent door een medewerker van de minister van Justitie Martin Cauchon.

De nieuwe wetgeving op het gebied van tabaksreclame is een van de redenen dat de Grand Prix van Canada niet op de kalender van 2004 is opgenomen.

Rampoefening in Zeeuwse tunnel

Maandagavond is in de zuidbuis van de Zeeuwse Vlaketunnel een grote rampoefening gehouden. Met behulp van ongeveer tweehonderd mensen werd een groot verkeersongeval nagebootst.

Bij het in scène gezette ongeluk waren twintig voertuigen betrokken, waaronder een uitgebrande auto en een vrachtwagen die dwars op de weg stond. Er is uitgegaan van één dode, vijftien zwaargewonden en enkele lichtgewonden.

Het doel van deze oefening, waarbij de brandweer, politie, ggd en en Rijkswaterstaat betrokken zijn, is om te controleren of bij een groot tunnelongeval de hulpdiensten snel ter plaatse kunnen zijn en of de hulpdiensten onderling goed communiceren.

Tijdens de actie, die van 19.45 tot 22.00 uur duurde was de zuidbuis van de tunnel versperd en werd het verkeer omgeleid over de A58. Dit heeft volgens de politie niet tot files geleid.

Jongeman zonder reden in elkaar geslagen

konniekipke had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op het Damrak in Amsterdam is zaterdag een jongeman van 18 jaar zonder reden in elkaar geslagen. De man moest met zwaar hoofdletsel worden opgenomen in het ziekenhuis.

Het slachtoffer liep met enkele vrienden richting het Centraal Station toen zij door twee of drie Noord-Afrikaanse jongens van achteren werden benaderd. Zonder enige aanleiding kreeg de 18-jarige uit Naarden een harde klap tegen zijn hoofd en viel zwaargewond op de grond.

De daders zijn spoorloos verdwenen.

Lubos Michel fluit Milan-Ajax

De UEFA heeft de Slowaak Lubos Michel aangewezen voor het treffen van AC Milan en Ajax morgen in San Siro.

Michel (35) is tien jaar actief als scheidsrechter, hij floot in 1995 zijn eerste internationale wedstrijd met Liechtenstein-Noord Ierland. Na het fluiten op de Olympische Spelen van Sydney, ging hij steeds meer belangrijke wedstrijden fluiten. Naast scheidsrechteren houdt hij van tennis en lezen.

Michel floot Ajax vorig seizoen ook al eens, toen in de thuiswedstrijd tegen Valencia, welke gelijk werd gespeeld (1-1). De Spanjaarden kwamen toen 0-1 voor door een strafschop, waarna Pasanen gelijk maakte. Van der Vaart en Pienaar ontvingen in die wedstrijd geel, naast twee Spanjaarden.

Michel floot afgelopen seizoen voorts de UEFA Cup finale tussen FC Porto en Celtic. Ook leidde hij PSV tegen Arsenal, wat de Eindhovenaren niet goed afging (0-4). Ooijer en Vennegoor gingen op de bon.

[Vooruitblik]AC Milan - Ajax

Morgen is het voor de eerste keer dit seizoen weer Champions League Avond. Ajax zal het in Milan moeten opnemen tegen AC Milan.

De wedstrijd AC Milan - Ajax zal om 20:45 worden afgetrapt in het San Siro te Milaan. De wedstrijd zal onder leiding staan van de Slowaak Lubos Michel.

Dit is de eerste wedstrijd in Groep H. Tegelijkertijd met de wedstrijd van Ajax zal er in Brugge de andere wedstrijd in Groep H worden gespeeld. Club Brugge neemt het in eigen huis op tegen Celta de Vigo.

Na een moeizame competitiestart wist Ajax afgelopen weekeinde voor het eerst te overtuigen. Tegen RKC Waalwijk werd het in eigen huis maarliefst 4-1. De doelpunten kwamen op naam van Maxwell, Ibrahimovic, Galásek (strafschop) en Sonck.

AC Milan bleef zonder puntverlies in de Serie A, maar had moeite met Bologna in eigen huis. Inzaghi kon vijf minuten voor tijd de verlossende 2-1 intikken. Shevchenko zorgde voor het andere doelpunt aan Milanese zijde. Ex-Ajacied Clarence Seedorf speelde de eerste 79 minuten van de wedstrijd waarna hij werd vervangen door ex-Feyenoorder Jon Dahl Tomasson.

Ronald Koeman zal naar eigen zeggen ongeveer met hetzelfde elftal spelen als tegen RKC. Over namen van veranderingen doet hij geen uitspraak, maar zeker is dat Nicolae Mitea er niet bij zal zijn en voor hem in de plaats Wamberto mee zal reizen naar Italië. Verder zijn ook Anthony Obodai, Zdenek Grygera, John Heitinga, Sander Boschker, John O'Brien en Jari Litmanen niet meegereisd wegens blessures. Bij Milan zal Kakha Kaladze niet van de partij zijn. Hij zal waarschijnlijk worden vervangen door Giuseppe Pancaro.

De wedstrijd wordt veelal gezien als een 'rematch' van het verloren Champions League duel van de vorige editie. Ajax dacht met een 2-2 de halve finale bereikt te hebben, maar in blessuretijd gooide Jon Dahl Tomasson roet in het eten en maakte er 3-2 voor de Italianen van. Ten opzichte van vorig jaar mist Ajax twee belangrijke spelers van vorig jaar: Chivu die naar AS Roma vertrok en Van der Meyde die tegenwoordig voor Inter Milan uitkomt. Toch is de Ajax-trainer optimistisch. 'Als we net zo spelen als de eerste 87 minuten van de wedstrijd in april zullen we niet verliezen,' zo zei hij. 'We hopen dat we ze kunnen verrassen.'

De grasmat waarop het duel gespeeld zal worden ligt er momenteel slecht bij. Als thuisclub van de ArenA is Ajax wel het één en ander gewend, maar het veld van het San Siro is 'topclub onwaardig' aldus Koeman. Door een beenbreuk van de terreinknecht wordt het veld de laatste tijd nauwelijks onderhouden en komen er grote gaten in. Rafael van der Vaart heeft grootse plannen voor morgen. "Ik kan beter mijn zandvormpjes meenemen dinsdag," zei hij.

Uitzendingen van de NOS op Nederland 2:

20:25 Voorbeschouwing AC Milan - Ajax
20:40 Live Verslag AC Milan - Ajax
22:40 Nabeschouwing AC Miland - Ajax
22:55 Samenvatting van alle CL wedstrijden van dinsdag

Bronnen: EPG, Telegraaf, Ajax, Soccernet, voetbalonline.nl

Mido speler van de week


Ahmed Hossam, ook wel bekend als Mido, is deze week in Frankrijk uitgeroepen tot speler van de week.

Het Franse sportblad heeft de speler uitgeroepen tot speler van de week, na de 5-0 overwinning van zijn club, Olympique Marseille, tegen Le Mans.

Hij maakte in deze wedstrijd 1 assist en 2 goals. In totaal heeft hij nou 3 doelpunten gemaakt dit seizoen voor zijn nieuwe club.

Ajax gehavend naar Milaan

Ajax vertrekt gehavend richting AC Milan. Enkele spelers zijn geblesseerd voor het duel van dinsdagavond.

Jari Litmanen, de aanvoerder van Ajax, bleef thuis in Amsterdam, hij is nog niet voldoende hersteld van zijn achillespeesblessure. Ook de Roemeen Nicolae Mitea is geblesseerd thuisgebleven, de 18-jarige maakte zaterdag nog zijn debuut in de wedstrijd tegen RKC.

Er zijn nog meer blessures, Zdenek Grygera, de Tjech, is nog geblesseerd. Verder zijn keeper Boschker en verdediger John O'Brien nog geblesseerd. Ajax speelt dinsdagavond zijn eerste wedstrijd om de Champions League in Milaan tegen AC Milan.

Scholier verliest arm in freesmachine

samboeka had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 15-jarige leerling van de Technische School in Voorhout is door een ongeluk op school een deel van zijn arm kwijtgeraakt. De leerling is onmiddellijk overgebracht naar het Leids Medisch Centrum, waar zijn arm tot even boven de elleboog moest worden geamputeerd. Het ongeluk gebeurde toen de jongen na het frezen van een stukje metaal, de metaalsplinters wilde weghalen. Daarbij kwam zijn overall in de nog werkende freesmachine en werd zijn arm er in getrokken.

Een medeleerling wist snel op de noodstop te drukken waardoor erger kon worden voorkomen. Het ongeval is extra schrijnend omdat de jongen vanaf zijn geboorte al een deel van zijn andere arm moest missen. Hij zal nu zonder handen verder door het leven moeten. De twintig medeleerlingen die getuige waren van het ongeluk, worden begeleid door stichting Slachtofferhulp.

Shanghai zakt weg onder gewicht van wolkenkrabbers

De bodem van Shanghai, met 12 miljoen inwoners de grootste stad van China, verzakt door het gewicht van de 3.000 wolkenkrabbers die de stad rijk is. Dat schreef de China Daily afgelopen zaterdag. Vooral in de financiële wijk Lujiazui is de toestand zorgwekkend. De grote hoeveelheid hoge gebouwen op zo'n kleine oppervlakte veroorzaakt een verzakking van 1,2 tot 1,5 centimeter per jaar.

Om de verzakking tegen te gaan is de districtsraad met een programma begonnen dat het aantal bouwvergunningen voor hoogbouw moet beperken. In de stad staan nu al bijna 3.000 gebouwen van minstens 18 etages. Aan 2.000 andere gebouwen wordt nog gewerkt, ze zijn in uitvoering of de plannen liggen nog op de tekentafel.


Verdwenen Rubens weer "gevonden"

Een schilderij van de bekende Vlaamse meester Rubens, dat 58 jaar lang van de aardbodem leek te zijn verdwenen, is afgelopen lente weer boven water gekomen. Dat meldde Der Spiegel afgelopen zondag. Het doek werd in 1945 ontvreemd uit het Slot Rheinsberg dat iets buiten Berlijn ligt. In de lente werd het schilderij te koop aangeboden aan een Duitse culturele stichting. De stichting voor Pruisische Paleizen en Tuinen van Berlijn-Brandenburg schakelde onmiddellijk de politie in.

Het onderzoek van de Duitse politie is vooral gericht op de aanbieders van het schilderij. Naar alle waarschijnlijkheid zijn ze afkomstig uit Zwitserland en Rusland. Het doek "Tarquinius en Lucretia" van de bekende schilder zou zowat tachtig miljoen euro waard zijn.

Motorrijders overleden door botsing met trailer

Bij een ongeval op de Duitse L165 zijn zaterdagmiddag twee motorrijders om het leven gekomen toen zij bekneld raakten onder een paardentrailer.

De mannen, 38 en 40 jaar oud, wilden in de buurt van de plaats Bad Münstereifel een terreinwagen met aanhanger inhalen. Op dat moment wilde de bestuurster van de auto echter afslaan, waardoor de twee mannen tegen de aanhanger knalden en bekneld raakten onder het gevaarte.

Het lukte de brandweer de mannen te bevrijden, maar beiden bleken al overleden te zijn. De 22-jarige bestuurster van de auto en haar 13-jarige bijrijdster raakten slechts lichtgewond.

Eén week geleden overleden twee Nederlandse motorrijders nadat zij op de A28 bij Zwolle bekneld raakten onder een losgeraakte paardentrailer.

Man verwondt 9-jarig meisje met mes

Een 29-jarige man uit Bonn die onder invloed van drugs en alcohol verkeerde heeft zaterdagnacht een 9-jarig meisje ernstig verwond met een mes.

De man was op bezoek bij de moeder van het meisje. Toen de moeder en haar twee kinderen sliepen, ging hij de kamer van het meisje binnen en stak haar meerdere malen met een mes in de nek. Het meisje wist de kamer van haar moeder te bereiken, waarna de moeder meteen met haar kind naar het ziekenhuis ging.

De verdachte is nog dezelfde dag aangehouden en heeft inmiddels bekend. De politie sluit een seksueel motief uit, maar geeft wel aan dat de man mogelijk aan een persoonlijkheidsstoornis lijdt.

Het meisje is buiten levensgevaar.

Akkoord FNV met Vitesse

Vitesse sloot vandaag een historische overeenkomst met de FNV.

Voor het eerst in de geschiedenis sloot de Sport-tak van de FNV een overeenkomst met Vitesse over een sociaal plan. De ontslagen werknemers zullen worden geholpen bij het vinden van een nieuwe baan en door middel van een ontslagpremie gecompenseerd worden voor eventueel gederfde inkomsten.

De noodlijdende club uit Arnhem zal twintig van de zestig voltijdbanen moeten opheffen, wat in totaal eenendertig personen betreft. Dit zal gebeuren door het niet verlengen van bestaande huurovereenkomsten, het verbreken van inhuurovereenkomsten daarnaast zullen er ook gedwongen ontslagen moeten vallen.

''Doodsbedreiging Plooy eigen schuld''

Dat de Amsterdamse officier van justitie Koos Plooy met de dood wordt bedreigd is justitie haar eigen schuld. Dat zegt althans de bekende advocaat mr. Jan Boone. ''Doordat steeds meer criminelen het idee hebben dat het OM hen een oor aannaait, verhardt hun houding ten opzichte van justitie'', aldus de strafpleiter, die de bedreigingen dan ook niet verwonderlijk vindt.

Vorige week gelastte de deken van orde van advocaten nog een onderzoek naar uitspraken van advocaat Nico Meijering. Die betwijfelde in het NRC-Handelsblad of Plooy wel echt met de dood werd bedreigd. Daarnaast vond hij dat het OM bepaalde groepen criminelen bewust heeft gecriminaliseerd. De Amsterdamse hoofdofficier van Justitie nam meteen afstand van die uitspraken. Volgens de hoofdofficier getuigden de uitspraken van Meijering van een gebrek aan kennis en laat hij zien de weg tussen waarheid en werkelijkheid kwijt te zijn.

Welke groepering Plooy exact wil vermoorden, is door het OM niet naar buiten gebracht. Ook is niet bekend uit welke hoek de informatie komt.

Korpschefs: "Hartmassage geen politietaak"

Muizig had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Raad van Hoofdcommissarissen (RHC) voelt er niets voor om politiewagens standaard uit te rusten met hartmassageapparaten. Hoewel de Nederlandse Hartstichting die graag zou zien, heeft de Raad te kennen gegeven dat zij medische handelingen niet tot de kerntaken van de politie rekenen.

"Politiemensen zijn niet opgeleid om medische handelingen te verrichten. De kerntaken van de politie zijn toezicht, handhaving en opsporing. Het hulpverlenen aan mensen die medische hulp nodig hebben, beperkt zich tot eerste hulp in afwachting van deskundig ambulancepersoneel", aldus de korpschefs.

Onbekende beschiet rijdende auto's

Zondagavond zijn op de Bundesstraße 35 bij het Duitse Karlsruhe twee auto's beschoten door een nog onbekende schutter. Hierbij is één automobiliste gewond geraakt aan haar arm.

Rond één uur 's nachts reed de 21-jarige vrouw over de betreffende weg, toen een kogel haar zijportier raakte en zij geraakt werd door glassplinters. Enkele minuten later en tien kilometer verderop werd een andere auto geraakt, ook dit keer in de deur. De bestuurder en zijn 16-jarige dochter kwamen beiden met de schrik vrij. Bovendien meldde zich een vrouw bij de politie die, nadat ze verleden maand over de betreffende weg had gereden, in haar auto een gaatje had ontdekt.

Uit onderzoek is gebleken dat de kogels die in beide auto's zaten, uit hetzelfde wapen afkomstig zijn. De politie gaat ervan uit dat er sprake is van een professionele schutter, aangezien in twee gevallen een autodeur is geraakt, terwijl de auto's een snelheid van 100 km/h hadden.

Over de identiteit van de schutter is nog niks bekend. Voorlopig patrouilleert de politie 's nachts op de Bundesstraße.

Bosbranden Portugal nog altijd niet geblust

Nog altijd woeden er bosbranden in Portugal. Zo hebben vandaag honderden Portugese brandweermannen weer geprobeerd de enorme vuurzeeën te bestrijden. Ongeveer vijftig kilometer ten zuiden van de hoofdstad Lissabon is vandaag een grote brand geblust, maar tegelijkertijd zijn er in het zuiden nieuwe vuurhaarden ontstaan. Dat hebben Portugese kranten maandag gemeld.

De brand nabij Mafra, die nu is geblust, veroorzaakte hevige rookvorming in Lissabon en bedreigde een 18e eeuws klooster. Eenderde van een natuurpark is verwoest.

In Zuid-Portugal zijn nieuwe branden uitgebroken. De bosbranden naderen de stad Monchique. Tientallen toeristen moesten in allerijl het gebied verlaten. In het midden van het land woeden nog enkele kleinere branden.


Foto: impressie bosbranden Portugal

Meer sterren nodig in F1

Bernie Ecclestone wil meer sterren zien bij de GP's.

Op een bijeenkomst met de persofficieren van de verschillende F1-teams deelde Ecclestone mede dat hij in de toekomst graag meer bekende sterren wil zien in de paddock. De Formule-1 heeft te kampen met dalende belangstelling na het dominante optreden van Ferrari afgelopen jaar.

De minder bekende sterren moeten voortaan thuisblijven als het aan de F1-baas ligt en de teams zullen zoveel mogelijk grote namen moeten meenemen om aandacht in de media te krijgen.

Arnold Schwarzennegger was erg gewild bij de fans toen hij zijn opwachting maakte tijdens de GP op Silverstone. Jeremy Irons en Dennis Hopper waren zondag op uitnodiging van Williams op Monza aanwezig.

Marokko eist doodstraf tegen terrorisme-verdachten

In Marokko is werderom de doodstraf geëist tegen een aantal mensen die verdacht worden van betrokkenheid bij de zelfmoordaanslagen in Casablanca, die eerder dit jaar in mei de havenstad troffen. Bij die aanslagen kwamen 45 mensen om het leven, onder wie de 12 daders.

Eén van de verdachten die nu terechtstaat is de Fransman Pierre Robert. Hij is volgens de Marokkaanse justitie betrokken geweest bij de organisatie van de bloedige aanslagen. De Fransman, die alles ontkent, wordt beschouwd als de leider van een islamitische 'terreurcel'. Die cel zou ook plannen hebben gehad voor verscheidene andere aanslagen in Marokko.

Het OM eiste behalve tegen Robert ook de doodstraf tegen 11 van zijn vermeende handlangers. In totaal staan er in deze zaak 34 mensen terecht.

In het Noord-Afrikaanse land zijn de afgelopen tijd al diverse mensen ter dood veroordeeld wegens terrorisme. In totaal zijn ruim 600 personen aangehouden in verband met de aanslagen. Onlangs zei de Marokkaanse minister van Justitie dat Marokko overweegt om de doodstraf, die al sinds begin jaren 90 niet meer wordt toegepast, weer uit te voeren.

Sato volgens Villeneuve bij BAR

Volgens Jacques Villeneuve zal Takuma Sato volgend jaar in zijn stoeltje rijden.

Op Monza reed Vileneuve weer eens in de punten. Het was ondertussen op Interlagos dat de Canadees voor het laatst bij de eerste acht eindigde. Ondanks deze relatief goede prestatie meent Villeneuve dat BAR zijn contract niet zal verlengen. "Ik doe mijn best en er werken veel mensen hard ervoor, maar er zijn ook mensen die het hard tegen werken." "Het wordt al laat en er is nog geen goed nieuws dus ook geen reden om optimistisch te zijn."

Volgens Villeneuve wil motorfabrikant Honda graag zien dat Sato volgend jaar in de Honda-bolide rijdt. de Japanner is immens populair in zijn vaderland en heeft al F1 ervaring opgedaan bij Jordan in 2002.

Op de vraag of Sato hem al tijdens de GP van Suzuka zou vervangen reageerde Villeneuve dat hij niet van zulke plannen gehoord had, maar dat het best zou kunnen. "Je weet immers wel ongeveer wie zijn best doet voor wie."

Twee Tilburgse disco's voor discriminatie voor rechter

Twee discotheken uit Tilburg worden vervolgd wegens discriminatie. In totaal zullen drie mensen worden gedagvaard: de eigenaar van F.I.O.D en de twee eigenaren van The Talk of the Town. Ze moeten zich op 9 oktober voor de rechtbank in Breda verantwoorden.

De zaak kwam aan het licht in december vorig jaar. Uit een praktijkproef bleek dat de discotheken Talk of the Town en F.I.O.D. stelselmatig allochtone bezoekers weigerden. De proef werd uitgevoerd door de politie en het Anti Discriminatie Bureau in opdracht van de gemeente Tilburg. Hierbij werden drie allochtone en drie blanke koppels op pad gestuurd. In totaal werden zeven horecagelegenheden gecontroleerd. In de twee discotheken werden de allochtonen systematisch geweigerd. In de vijf andere werden sommige allochtonen wel binnengelaten. Wat voor maatregelen er tegen hun komen is niet bekend.

Mede-eigenaar M. de Jong van discotheek Talk of the Town wilde vandaag niets zeggen: ,,We zien tijdens de rechtszaak wel wat er gebeurt.''

"Jol naar Manchester United"

Schaartje had ons via de submit het volgende te melden:

Martin Jol wordt gelinkt met de Engelse Topclub Manchester United.

Trainer Martin Jol van de Nederlandse voetbalclub RKC wordt gelinkt met Manchester United, zo meld 'The Sun'. Manchester United is op zoek naar een nieuwe assistent-trainer, nu Carlos Queiroz naar Real Madrid is vertrokken. De 47-jarige Jol kwam in de jaren tachtig als speler uit voor West Brom en Coventry.

Martin Jol: "Ik heb een drie uur durend gesprek gehad met Ferguson. Tot op heden heb ik nog geen reactie gehoord, naar mate de tijd vordert worden mijn kansen kleiner. Maar als ik de kans krijg om naar Manchester te gaan, dan is dat een heel interessant."

Aan het eind van deze week wordt Jol, volgens 'The Sun', gepresenteerd aan de pers en het publiek.

Arbiters voortaan gesponsord

floris-rulezzz had ons via de submit het volgende te melden:

Voetbalmaandblad ELF sponsort de komende drie jaar alle scheidsrechters in het betaald voetbal. Vanaf vandaag lopen alle officials met het logo van ELF op hun linkermouw. Het is een unicum in het betaalde voetbal.

Vanmiddag om 12.00 uur vond de ondertekening van het contract op de burelen van het KNVB-centrum in Zeist plaats. Nooit eerder liepen scheidsrechters met reclame-uitingen rond. De FIFA gaf pas vorig jaar scheidsrechters toestemming tot het dragen van reclameuitingen.

Manager Competitiezaken Van Oostveen: "Beide partijen zijn erg tevreden met de gesloten deal die ‘marktconform Europese begrippen’ is. We zijn samen een hele goede prijs overeengekomen. We zochten een partij die past bij arbitrage en in ELF hebben we een uitstekende partner gevonden."

De KNVB laat scheidsrechters uit het amateurvoetbal zelf kiezen of ze gebruik willen maken van gesponsorde tenues.

Brand in gevangenis Riyad eist veel slachtoffers

In een gevangenis in de hoofdstad van Saudi-Arabië, Riyad, zijn tientallen gevangenen omgekomen door een brand. Dat heeft de directeur van het Saudische gevangeniswezen bekendgemaakt.

Volgens eerste berichten zijn zeker 67 gedetineerden en drie bewakers om het leven gekomen. Er zouden twintig gewonden zijn. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Onduidelijk is of ook de 200 al-Qaeda-strijders die de laatste tijd in Saoedi-Arabië zijn opgepakt, in de gevangenis zaten. Veiligheidsmensen zoeken op dit moment uit of de brand is aangestoken.

De gevangenis waar de ramp heeft plaatsgevonden, is de grootste van Saudi-Arabië. De minister van Binnenlandse Zaken prins Nayef ben Abdel Aziz heeft meteen een commissie benoemd die de toedracht van de brand moet onderzoeken.

Vertrouwen in kabinet op dieptepunt

Sinds de verkiezingen in 2002 is het vertrouwen in het kabinet en Balkenende nog nooit zo laag geweest. Dit concludeert Maurice de Hond na een gehouden enquête in opdracht van Stem van Nederland.

Slechts achttien procent van de ondervraagden geeft de voorkeur aan de huidige coalitie. Daarnaast verwacht de helft van de ondervraagden dat het kabinet Balkenende II de vier jaar niet uit zal zitten. De minderheid van de ondervraagden, 42 procent, denkt wel dat het kabinet het zo lang volhoudt.

Het CDA zou veertien zetels verliezen, als er nu verkiezingen gehouden werden. De partij zakt in de peiling van 44 naar 30 zetels. In totaal heeft de huidige coalitie in de peiling 64 zetels, terwijl de oppositie er 73 zou krijgen.

Ook het cijfer qua vertrouwen in Balkenende is gedaald naar een dieptepunt. De ondervraagden gaven hem gemiddeld een 4,2, wat de laagste score tot nu toe is voor de premier. Dat geldt ook voor minister Zalm, alleen scoort hij nog 0,3 punten hoger.

Gené neemt twijfel weg

Patrick Head, technisch directeur van Williams, was zo onder de indruk van Marc Gené dat hij weer zal rijden mocht Ralf Schumacher tijdens de GP van Indianapolis nog niet fit zijn.

Head vind dat Gené fantastisch werk geleverd heeft en de testrijder van Williams neemt dus alle twijfel weg bij het team. Eerder zou men nog op zoek zijn geweest naar een andere stand-in.

Gené werd vijfde en vond dat hij dat zeker had moeten doen. 'Ik had een van de beste auto's van het veld.' Gené was volgens Gerard Berger de 'echte winnaar' van Monza omdat hij het meeste uit zijn mogelijkheid haalde en een goede prestatie voor het team neerzette.

Politie weet identiteit moordenaar Lindh

Psycho_Taz en etimm hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie in Stockholm heeft de identiteit vastgesteld van de man die woensdag de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Anna Lindh, heeft doodgestoken. Het gaat om een bekende messentrekker die eind jaren tachtig voor het eerst door de politie werd opgepakt.

"We zijn er van overtuigd dat hij zich verstopt in Stockholm", verklaarde een rechercheur. Hoewel de politie nog niet precies weet waar de verdachte zich ophoudt, wordt verwacht dat de man binnen twee dagen opgepakt kan worden.

Enkele andere functionarissen zijn echter terughoudender met hun commentaar: "Het kan nog altijd zijn dat degene die we op het oog hebben gewoon onschuldig is", aldus één van de politiemensen. "We moeten hem te pakken krijgen om precies te kunnen zien hoe de zaken liggen."

Anna Lindh werd woensdag levensgevaarlijk verwond toen ze aan het winkelen was in een warenhuis in Stockholm. In kritieke toestand werd ze overgebracht naar het ziekenhuis, waar ze donderdag aan haar verwondingen overleed.

CNV ziet af van eenmalige loonsverhoging

Het CNV zal volgend jaar een structurele verhoging van de CAO-lonen vragen, die ongeveer tussen 1,25 en 1,75 procent zal bedragen. Daarmee trekt de vakcentrale zijn voorstel voor een eenmalige loonsverhoging in.

CNV-voorzitter Terpstra is boos omdat minister De Geus van Sociale Zaken niet inhoudelijk ingaat op een CNV-voorstel. De vakcentrale vraagt onder meer om deeltijdontslag en deeltijdpensioen. In ruil biedt het CNV een beperkte loonstijging met een vast bedrag.

De minister gaat daar niet op in maar eist wel van de vakbeweging dat die twee jaar lang van loonsverhogingen afziet. De vakcentrale is woest en zal de looneis alleen naar beneden bijstellen als het kabinet alsnog ingaat op de eerdere voorstellen

FNV en CNV zijn woedend over het voorstel om de lonen te bevriezen. Als de partijen er bij het volgende overleg niet uitkomen, komen er acties. De FNV komt later vandaag met een looneis.

Temperatuur van halve nanokelvin bereikt

Exxes had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wetenschappers aan de Massachusetts Institute for Technology (MIT) zijn er in geslaagd gasvormig natrium te koelen tot 0,0000000005 kelvin. Dit is de laagste temperatuur die ooit op de aarde behaald is. De laagst mogelijke temperatuur die in theorie mogelijk is, is 0 kelvin (-273 graden Celsius).

Het vorige record stond op 3 nanokelvin, wat betekent dat het nieuwe record maar liefst zes keer lager is dan het oude. Bij een temperatuur van een halve nanokelvin bewegen de atomen nog maar met vijf centimeter per minuut, een stuk langzamer dan de straaljagersnelheid die bij kamertemperatuur gehaald wordt.

Om een dergelijke lage temperatuur te bereiken gebruikten de wetenschappers een gravito-magnetische val. Daarin werken magnetische velden samen met de zwaartekracht om de atomen vast te houden. De atomen met de meeste energie ontsnappen uit de val, waardoor de overgebleven atomen door te botsen de resterende energie herverdelen. Daarbij koelt het gas als geheel af. Door dit proces te herhalen wordt de temperatuur steeds lager.

Bij zeer lage temperaturen treden aparte fenomenen op. Zo bewegen atomen bij een temperatuur van minder dan één microkelvin niet meer onafhankelijk van elkaar, maar in formatie. De fysici van het MIT hopen dat atomen op de nieuwe recordtemperatuur weer ander gedrag zullen vertonen, waardoor zij nieuwe inzichten krijgen in de fysica van materie.

Nachtrust tieners wordt verstoord door SMS

top020 en Roel's Weblog hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit een onderzoek van de Katholieke Universiteit Leuven is gebleken dat bijna de helft van alle tieners rond de 16 jaar regelmatig wordt gestoord in hun slaap. De reden: piepende telefoons omdat een sms-je is binnengekomen.

De universiteit onderzocht het slaapgedrag van ongeveer 2500 pubers in de leeftijd van 13 tot 16 jaar. Van de jongste groep wordt 13,4 procent één tot drie keer per maand 's nachts gewekt door een sms-je. Ruim vijf procent wordt enkele keren per week daardoor wakker. Iets meer dan twee procent zei zelfs elke nacht een sms-je te krijgen.

Bij het toenemen van de leeftijd, neemt ook de sms-frequentie toe. Twintig procent van de tieners wordt een paar keer maand wakker van de telefoonpiepjes. Ruim tien procent wordt minstens één keer per week wakker en tientallen jongeren gaven aan dat ze per nacht wel enkele malen wakker worden door het gepiep.

Patrick Kluivert: 'Ik wil in Engeland spelen

Patrick Kluivert, spits van het Spaanse Barcelona en het Nederlands Elftal, heeft zijn liefde voor de Engelse competitie openbaar kenbaar gemaakt. Sir Bobby Robson, coach van Newcastle United, heeft al aangegeven dat hij iemand nodig heeft om de succesvolle spits Alan Shearer te vervangen.



Tegen de Engelse sportzender SkySports zei de ex-Ajacied het volgende: 'Op sommige punten weet ik het zeker. Ik wil in het Engelse Premiership spelen. Echt waar. Het belangsrijkste is alleen wanneer en waar ik zal spelen. Ik zal er goed naar kijken in de toekomst, maar nu concentreer ik me op Barcelona. Ik wil hier prijzen pakken.'

Ook Manchester United zit al voortduren achter Kluivert aan. Sir Alex Ferguson, coach van het team van onder andere de Nederlander Ruud van Nistelrooij, zou Kluivert gebeld hebben en hij zou geprobeerd hebben de spits over te halen naar Manchester.

'Hij heeft me niet persoonlijk gebeld. Als hij dat had gedaan dan had ik heus wel met hem gepraat. Ik verstop me niet voor hem, maar ik wist het gewoon niet.'

Kinderen krijgen spaghettisaus met marihuana

Twee Australische kinderen (twee en vier jaar) zijn in het ziekenhuis opgenomen als gevolg van een overdosis marihuana, zo meldde de Australische politie. De marihuana zat in de spaghettisaus die de kinderen bij hun oppas te eten kregen.

De oppassers, tevens vrienden van de ouders van de kinderen, waren vergeten dat zij wiet in de saus hadden verstopt. De ouders kregen de schok van hun leven toen zij hun kinderen kwamen ophalen; één van de twee was versuft, de andere bijna in een coma. De twee oppassers, een 22-jarige man en een 33-jarige vrouw, zijn opgepakt en momenteel op borgtocht vrij.

Schietpen verwondt puber

Viper®, Okto, vinova en john1 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 14-jarige jongen is zaterdagavond in Den Haag met een zogenaamde schietpen in zijn hoofd geschoten. De mogelijke 19-jarige dader werd de dag na het incident door zijn vader bij de politie afgezet.

Volgens een woordvoerder heeft de jongen erg veel geluk gehad. Het kogeltje boorde zich achter het oor in het hoofd van het slachtoffer. Na in het ziekenhuis behandeld te zijn, mocht de jongen weer naar huis.

Het is nog onduidelijk of het zich om een ongeluk of om opzet handelt. Ook is nog niet bekend in welke relatie de verdachte tot het slachtoffer staat. De politie is vooralsnog bezig de 19-jarige te verhoren.

Nederlander somber gestemd over economie

De Nederlandse bevolking is somber gestemd over de economie. Minder dan één op de vijf mensen (negentien procent) verwacht dat het over een jaar beter zal gaan.

Het toekomstbeeld van Nederlanders wordt vooral bepaald door het inkomen. Mensen met een bovenmodaal inkomen zijn minder negatief. Van die groep verwacht 27 procent dat de economie weer snel aantrekt. Bij een inkomen onder modaal is dat slechts veertien procent.

De resultaten zijn afkomstig van het jaarlijkse onderzoek van NFO Trendbox. In vergelijking met het vorige jaar ziet de Nederlander de toekomst wel rooskleuriger in. Toen zag ongeveer zeventien procent een snelle economische vooruitgang. Toch staat dit nog in schril contrast met de jaren voor 2000. Toen verwachtte meer dan dertig procent een snelle economische groei.

Uit het onderzoek blijkt verder dat meer dan de helft van de bevolking zich dit jaar meer bezighoudt met de eigen financiële toekomst. Ze leggen bijvoorbeeld elke maand iets opzij om altijd een bedrag achter de hand hebben.

Jongeman bespioneert vrouw met gsm

john1, top020 en Roel's Weblog hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 18-jarige man uit Dokkum is opgepakt, nadat hij met zijn gsm een 44-jarige vrouw in het zwembad bespied had.

De man stak zijn telefoon met fotofunctie onder het pashokje door en maakte foto's terwijl de vrouw zich aan het omkleden was. De vrouw vermoedde al wie de dader was. Ze werd immers al geruime tijd door een jonge man gevolgd. De politie haalde de Dokkumer uit het zwembad. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Explosie in gebouw veiligheidsdienst Rusland

In het hoofdkwartier van de FSB, de Russische Veiligheidsdienst, heeft zich een grote explosie voorgedaan. Een Russisch persbureau meldt vele doden en slachtoffers. De autoriteiten houden vooralsnog rekening met een aanslag.

"Er zijn berichten over veel slachtoffers", aldus een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Toch spreken veel bronnen verschillend over het aantal slachtoffers. De Russische media spreken over vijf doden. Twintig mensen zouden naar ziekenhuizen zijn overgebracht. De lokale autoriteiten houden het op één dode en 23 gewonden. De leiding van de FSB liet weten dat er helemaal geen doden zijn gevallen bij de explosie.

Een vrachtwagen vol met explosieven zou rond het middaguur het terrein van het vier verdiepingen tellende gebouw zijn opgereden. Door de explosie is het hoofdkwartier ingestort en zijn mensen bedolven onder het puin. Op dat moment bevonden zich meer dan honderd mensen in het gebouw, aldus de lokale politie.

Het FSB-hoofdkwartier staat in de regio Ingoesjetië wat grenst aan de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië. Rebellen vechten daar al jaren tegen de Russische militairen voor afscheiding. De explosie van vandaag houdt mogelijk verband met die strijd.

Trouwen in kerk wint aan populariteit

Trouwen in de kerk is voor het eerst sinds jaren weer populairder aan het worden. Zo is het kerkelijk huwelijk bezig met een come-back. Dit wordt aangetoond door een onderzoek van onder meer NFO Trendbox en het CBS.

Voor het eerst wil een meerderheid in de kerk trouwen, namelijk 58 procent. Vier jaar geleden was dit percentage slechts 42 procent. De hang naar geestelijke verdieping en symboliek zou de populariteit van het kerkelijk huwelijk verklaren. Daarnaast zou de open-deur-mentaliteit van de kerken het aantrekkelijker maken voor niet-kerkelijken om hun huwelijk te laten inzegenen.

De belangrijkste reden om te trouwen is liefde, zegt 87 procent. Daarna volgen de kinderwens (één op de drie), romantiek (29 procent) en de wettelijke zekerheid (één op de acht).

Luidruchtige bijbel-lezer vastgeplakt in vliegtuig

Tijdens een United Airlines-vlucht van Hawaii naar Los Angeles heeft een steward samen met mede-passagiers een man moeten vastplakken. De man las hardop uit de bijbel voor en blokkeerde tegelijkertijd het gangpad.

Nadat de man met behulp van tape in bedwang kon worden gehouden werd hij aan de autoriteiten in Los Angeles overgedragen. Niemand raakte bij dit incident gewond.

Agent Sansbury van de luchthaven-politie weet niet wat de aanleiding was van deze 'uitbarsting'. De man, wiens naam niet is vrijgegeven, kan worden vervolgd wegens het lastigvallen van vluchtpersoneel. De FBI heeft de zaak inmiddels in onderzoek.

Overstromingen China eisen veel slachtoffers

De afgelopen twee weken zijn in de Chinese provincie Shaanxi zeker 64 mensen verdronken tijdens de overstromingen, als gevolg van de zware regenval en tyfoon. Nog zeker 59 mensen worden vermist, zo meldde het Chinese persbureau Xinhua vandaag.

Ruim 200.000 mensen zijn dakloos geworden en de schade wordt geraamd op ongeveer 700 miljoen euro. Persbureau Xinhua spreekt van de zwaarste overstromingen in de provincie sinds 1981. In China zijn de eerste zes maanden van dit jaar al zeker 670 mensen overleden door de overstromingen.

'Iran blijft trouw aan atoomverdrag'

Iran zal zich blijven houden aan het non-proliferatieverdrag, aldus directeur Gholamreza Aghazadeh van het Iraanse atoomenergiebureau. Het verdrag verbiedt de verspreiding van kernwapens. Eerder sloot Iran niet uit afstand te nemen van het verdrag, dat het in 1970 ondertekende.

"Iran voelt zich verbonden aan zijn verantwoordelijkheden die voortvloeien uit het non-proliferatieverdrag. Niet alleen uit contractuele verplichtingen, maar ook om religieuze en ethische overwegingen", zo liet Aghazadeh weten tijdens een bijeenkomst van lidstaten van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA).

De directeur liet weten dat Teheran met de IAEA zal blijven praten over het ondertekenen van een nieuw protocol, wat onaangekondigde inspecties van nucleaire locaties toestaat. In juli vertrok een team van IAEA-experts, op uitnodiging van Teheran, naar Iran om het geschil over eerdergenoemd protocol bij te leggen.

Iran krijgt tot 31 oktober de tijd om aan te tonen dat het geen kernwapens ontwikkelt, aldus het IAEA. Deze ontwerpresolutie is vrijdag door de bestuursraad aangenomen. De Verenigde Staten beschuldigd Iran van het maken van kernwapens, maar Teheran ontkent deze beschuldigingen.

Israëlische regering wil Arafat niet doden

De Israëlische regering zal de Palestijnse leider Arafat niet uit de weg ruimen. Shalom, de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, liet dit vandaag weten. Shalom reageerde hiermee op de uitspraken van zijn mede-minister Olmert, die dit weekeinde liet weten dat het vermoorden van Arafat ook tot de opties behoorde. Volgens Shalom heeft de minister van Handel zijn uitspraken op eigen titel gedaan.

Afgelopen donderdag ging het Israëlische kabinet akkoord met de verwijdering van Arafat. Er zijn echter nog geen concrete stappen om Arafat de Westelijke Jordaanoever uit te zetten, aldus Shalom. De minister liet opnieuw weten dat Arafat een groot obstakel is voor de vrede in de regio.

Commissie wil Hoon opnieuw verhoren

De parlementaire commissie in Engeland, onder leiding van Hutton, wil volgende week opnieuw de Britse minister van Defensie Geoff Hoon horen. Ook Alastair Campbell, voormalig pr-chef van premier Blair, zal opnieuw moeten verschijnen. Campbell was onlang nog vrijgepleit door de commissie.

De commissie stelt in een verklaring dat er tegenstrijdigheden zijn ontdekt in enkele getuigenverklaringen. De commissie onderzoekt de zelfmoord van microbioloog en wapenexpert Kelly en het lekken van zijn naam. David Kelly zou de bron zijn geweest van een documentaire, waarin werd gesuggereerd dat Londen, om de oorlog te rechtvaardigen, de dreiging van het Iraakse regime had aangedikt.

Hoon zou informatie hebben verzwegen en Kelly niet genoeg hebben beschermd.

Meer geld van Trust

In een interview met RTL-Grand Prix maakte Minardi-hoofdsponsor Trust bekend dat het haar F1-budget gaat verhogen.

Speedfreax en Ferrari412T2 wisten ons het volgende te melden:

Het Nederlandse computerbedrijf is uitermate tevreden met de resultaten van hun investering in de formule 1. Trust-baas Michel Perridon noemt de beste beslissing die hij ooit voor Trust heeft genomen. Het bedrijf zal dan ook proberen om andere Nederlandse bedrijven enthousiast te maken. Trust gaat een symposium organiseren om andere grote bedrijven in te lichten en gaat er vanuit zeker tien miljoen euro aan investeerders te vinden.

Het enige wat Perridon tegenviel was de sportieve kant van de zaak. "We hebben niet kunnen brengen wat we wilden," zo zei hij.

Tot slot kwam Perridon nog met een heugelijke uitspraak wat betreft de Nederlandse inbreng in de Formule 1:
"Je moet kijken naar de uitstraling van de sport en kijken wat we er mee bereikt hebben, en daarbij is dit natuurlijk ook een geweldig seizoen. Ik wil dan ook bekend maken dat wij volgend jaar ons budget met 50 procent zullen gaan verhogen."

Begrotingstekort in Nederland nog hoger

In 2002 was het Nederlandse begrotingstekort nog hoger dan de eerder gemelde berichten. Het Europese statistische bureau, Eurostat, heeft berekend dat het tekort 1,6 procent van het bruto nationaal product was.

Eerder werd er nog uitgegaan van een tekort van 1,1 procent. De herberekening was nodig na herziene gegevens van provincies en gemeenten. Nederland blijft ondanks het aanzienlijke hogere tekort wel binnen de eisen van het stabiliteitspact. In het stabiliteitspact staat dat een land niet een begrotingstekort mag hebben, dat meer dan drie procent van het bruto nationaal product bedraagt.

Frankrijk en Duitsland hebben beide de grens van het stabiliteitspact overschreden. Ze hadden een tekort van respectievelijk 3,1 en 3,5 procent. Finland daarentegen, had geen begrotingstekort, maar een overschot van 4,2 procent.

"Driekwart zwemparadijzen onveilig"

"Driekwart van de zwemparadijzen is onveilig". Dat is de conclusie van de ANWB en het gespecialiseerde bureau AquaBasic na een steekproef. Van de 25 bezochte zwembaden scoren er 17 een onvoldoende. Zo zijn bij vier op de vijf zwemparadijzen zijn de vloeren te glad, staat in het ANWB-ledenblad De Kampioen.

Bovendien zijn badmeesters niet altijd even oplettend. "Ze staan te kletsen of zijn met andere dingen bezig", zegt een ANWB-woordvoerder. De organisatie heeft de grotere zwemparadijzen onderzocht en dat zou een goede indicatie van alle accommodaties in Nederland opleveren.

De onderzoekers hebben bij het onderzoek op diverse zaken gelet. Zo keek men naar de aanwezigheid van eerste hulp, duidelijke diepteaanduidingen en bereikbaarheid van de nooduitgangen. Het enige wat overal positief werd genoemd, is de behulpzaamheid van het personeel.

Drie van de 25 zwemparadijzen scoorden het cijfer 2. De ANWB trof hier wantoestanden aan. Zo zagen de onderzoekers bij Aquacenter Den Hommel de badmeesters de toiletten schoonmaken. De toezichthouder van De Watertoren in Egmond aan Zee is tegelijk ook barman en bij De Smelt in Assen was er helemaal geen badmeester te bekennen.

Het veiligst zwemmen kan volgens de ANWB in Aqua Mundo in Zeewolde, maar die heeft met achttien euro ook de hoogste entreeprijs. Ook zwemparadijs De Tongelreep in Eindhoven scoort goed tot zeer goed. De resultaten zijn naar de zwembaden gestuurd. Uit de reacties blijkt dat geldgebrek vaak de oorzaak is van het gebrek aan toezicht in de baden.

Tiener krijgt twee eeneiige tweelingen

Een achttien jaar oude tiener is na 'een ongelukje' bevallen van een vierling, bestaande uit twee eeneiige tweelingen. Dit bijzondere nieuws is gemeld door de krant The Dallas Morning News.

Voor het krijgen van een dergelijke vierling bestaat een kans van één op de dertig miljoen. De moeder van de vierling is Amanda Davis, een inwoonster van de Amerikaanse stad Texas. Ze bracht afgelopen vrijdag de kinderen dankzij een keizersnede ter wereld.

Ondanks het feit dat de babies tien weken te vroeg geboren waren, maken ze het goed. Ze wegen tussen de negen en twaalf ons. Ook de moeder maakt het goed.

De geboorte van de vierling was niet zo vanzelfsprekend. Zo werd Davis aangeraden om een partiële abortus te laten plegen, omdat ze nog zo jong en ongehuwd is. Davis: "ik heb er hard voor gevochten, ik wilde mijn kinderen krijgen, alle vier."

Amanda Davis en de 27 jaar oude vader hebben besloten om niet te gaan trouwen. De kinderen, luisterende naar de namen Abby, Lexie, Ryan en Zack, krijgen wel de achternaam van de vader. Hij zal bij de opvoeding betrokken blijven

Darm-kanker eist onnodig veel slachtoffers in NL

In Nederland zou men zich meer moeten inspannen om de voorlichting en onderzoek naar darmkanker te verbeteren. Doordat Nederland hier nog op achterloopt, sterven jaarlijks honderden Nederlanders onnodig aan dikke-darmkanker. Dit meldt de vereniging van maag-darmartsen maandag in Trouw.

De vereniging zegt dat de situatie "uitermate zorgwekkend en maatschappelijk onacceptabel" is. Ze dringt er dan ook op aan, dat er snel een landelijk bevolkingsonderzoek komt, zodat de patiënten kunnen worden opgespoord en op tijd worden behandeld. De vereniging had dit al in 2001 geadviseerd aan het ministerie van Volksgezondheid. Er is tot op heden echter nog niets ondernomen, aldus de vereniging.

Dikke-darmkanker heeft, op longkanker na, het hoogste sterftecijfer. Jaarlijks sterven 4.500 mensen aan de ziekte, en wordt het bij evenveel nieuwe patiënten geconstateerd.

Marokkanen behouden recht op WAO-toeslag

Marokkanen, die recht hebben op de WAO en zijn teruggekeerd naar Marokko, behouden hun recht op de toeslag van de WAO-uitkering. Tot deze beslissing komt de Centrale Raad van Beroep. De afgelopen jaren waren deze toeslagen afgebouwd vanwege de Toeslagenwet.

De WAO-toeslagen vullen de Nederlandse uitkering tot aan het minimumloon aan. Ongeveer vierduizend Marokkaanse WAO-gerechtigden, woonachtig in Marokko, hebben hun uitkering de afgelopen drie jaar fors zien slinken. Soms waren de uitkeringen nog maar enkele tientallen euro's per maand. Dit, terwijl ze ooit naar Marokko waren teruggekeerd, met de gedachte dat ze hun volledige WAO-uitkering zouden behouden. Ze hebben nu alsnog gelijk gekregen van de Centrale Raad van Beroep.

De raad is van mening dat de reducering van de toeslag in strijd is met het verdrag van sociale zekerheid tussen Nederland en Marokko. Het was niet de eerste keer dat hierover een proces werd gevoerd. Zo kreeg ook een Amerikaanse WAO-gerechtigde op basis van een vergelijkbaar verdrag tussen Nederland en de VS gelijk. Daarnaast werd er eerder dit jaar door de Centrale Raad van Beroep de afbouw van de toeslag voor Turkse WAO-gerechtigden al in strijd bevonden met een verdrag van de Internationale Arbeidsorganisatie.

Mohammed Sayem van Stichting Remigranten: "Onrecht wordt hersteld. Het zijn opgebouwde rechten, dus moeten de toeslagen aan alle WAO-gerechtigden in Marokko met terugwerkende kracht worden uitbetaald." Het gaat volgens Sayem om enkele miljoenen euro's.

NASA laat sonde bij Jupiter verbranden

Schaartje vertaalde en submitte het volgende bericht:

De National Aeronautics and Space Administration (NASA) zal de ruimtesonde Galileo volgend weekeinde in de atmosfeer van de planeet Jupiter laten verbranden. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie wil zo voorkomen dat het 1.350 kilogram zware gevaarte op Jupiters maan Europa te pletter slaat en het met ijs bedekte hemellichaam mogelijk besmet met bacteriën van de aarde.

Binnen ons zonnestelsel heeft Europa het gunstigste klimaat voor buitenaards leven. Mochten bacteriën van de aarde op Europa aanslaan - wellicht in door het radioactieve plutonium van de elektrische generator van Galileo verwarmde waterpoelen - dan zou dat toekomstige pogingen om op die maan naar sporen van leven te zoeken kunnen doorkruisen.

De NASA schrobt ruimtesondes voor de lancering gewoonlijk helemaal schoon om besmetting van andere hemellichamen te voorkomen. Dat is echter niet gebeurd met Galileo omdat die sonde volgens de oorspronkelijke plannen in een baan om Jupiter zou blijven draaien.

De in 1989 gelanceerde ruimtesonde heeft een schat van informatie opgeleverd, niet alleen van Jupiter, maar vooral ook van de onderling zeer verschillende manen van de planeet.

Minister de Geus wil lonen bevriezen

Minister De Geus van Sociale Zaken wil met de vakbonden een meerjarenakkoord af gaan spreken over bevriezing van de lonen. "Ik heb de vakbonden een oproep gedaan om in 2004 en 2005 tot een nullijn te komen voor wat betreft de contractlonen'', zei de minister na afloop van een gesprek met de FNV, het CNV en MHP.

De minister denkt meer financiële ruimte te krijgen binnen het kabinet, als de lonen bevroren zouden worden. Het geld wat hiermee bespaard wordt, wil de minister gebruiken om aan de wensen van de vakbeweging tegemoet te komen. Hierbij dacht de Geus onder meer aan de bezuinigingsplannen te verzachten.

Het CNV heeft stelde onlangs voor om de lonen volgend jaar niet structureel maar eenmalig met een vast bedrag te laten stijgen. Als tegenprestatie wilde de vakbond dat het kabinet de bezuinigingen zou gaan afzwakken. Het FNV is vooral teleurgesteld over de bezuinigingen op de gezondheidszorg en de WW-uitkeringen. Ook is de vakbond tegen afschaffing van de onroerendzaakbelasting.

Explosieven ontdekt in Belgische gevangenis

j0han had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de gevangenis van Andenne, vlakbij de Belgische stad Namen, hebben cipiers zondag een lading springstof ontdekt. Onder de vloer lagen twee staafjes van 400 gram TNT, compleet met ontsteker en lont.

De hoeveelheid zou genoeg zijn geweest om een deur mee op te kunnen blazen. Justitie in Namen onderzoekt nu hoe de explosieven naar binnen zijn gesmokkeld. Waarschijnlijk heeft iemand de springstof over de gevangenismuur gegooid.

Buitenlandse toeristen ontvoerd in Colombia

core had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het noorden van Colombia zijn acht buitenlandse toeristen ontvoerd door rebellen van de Gewapende Revolutionaire Krachten van Colombia (FARC). Het gaat om vier Israëli's, twee Britten, een Spanjaard en een Duitser.

De toeristen verbleven in het Tayrona-park, toen ze in de nacht van zaterdag op zondag werden gekidnapt door een commando van de FARC. De gijzelaars zouden zijn meegenomen naar de Sierra Nevada, een bergketen van bijna 6.000 meter hoog.

Op dit moment heeft de FARC 21 politieke gijzelaars, waaronder de voormalige presidentskandidate Ingrid Betancourt. Daarnaast gijzelden de rebellen ook nog eens 47 legerofficieren en 800 burgers.

Dief doodgebeten door waakhonden

core had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Spaanse dief die probeerde in te breken bij een schroothandelaar heeft zijn illegale avontuur moeten bekopen met zijn leven. De man werd namelijk doodgebeten door drie waakhonden.

De 30-jarige inbreker wilde in Mijas, in de buurt van Malaga, een stel autobanden stelen, wat de honden niet over hun kant lieten gaan. De man werd zodanig gebeten, dat hij ter plekke aan zijn verwondingen overleed.

De familie van de man beschuldigt de eigenaar van de honden ervan zijn dieren te hebben opgehitst. "Niemand verdient het te sterven voor een paar banden", aldus een familielid.

Jongetje (3) overleden na aanrijding

Roel's Weblog had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Rotterdam is zaterdagavond een driejarig jongetje overleden nadat hij eerder die dag werd aangereden door een bromfiets. Het ongeluk had plaatsgevonden op de President Kennedylaan in Roosendaal.

De peuter stond samen met zijn achtjarig neefje in een parkeervak, zo'n vijf meter voorbij een geparkeerde auto, te wachten tot ze over konden steken. Het jongetje rende echter plots de rijbaan op, waardoor een aankomende bromfietser hem niet meer kon ontwijken.

De bromfietser schepte het jongetje met zijn voorwiel, waardoor het kind gelanceerd werd en een paar meter verderop terecht kwam.

Per ambulance is het jongetje naar het ziekenhuis in Rotterdam vervoerd, waar hij 's avonds aan zijn verwondingen overleed. De 20-jarige brommerrijder is niet gewond geraakt.

Israëlische minister: "Vermoorden Arafat mag"

Nadat Israël vorige week al de woede van de internationale gemeenschap op haar hals haalde, door openlijk te suggereren om Arafat te verbannen, is er wederom commotie ontstaan.

Ditmaal zei de Israëlische Vice-premier en minister van Handel en Industrie, Ehud Olmert, dat "verbannen slechts één optie is. Doden is er óók één." Hij noemt het vermoorden van de Palestijnse president "legitiem". Olmert wordt gezien als een vertrouweling van premier Sharon. Hij heeft dan ook veel invloed op het beleid in Israël.

In Ramallah en Nablus gingen gisteren opnieuw duizenden Palestijnen de straat op om hun steun te betuigen aan de Palestijnse leider. De Palestijnse politicus Saeb Erekat zei: "alleen de maffia laat zich uit in zulke bewoordingen. Het toont de ernst en de verslechtering van de situatie aan."

De Amerikaanse minister Powell heeft herhaald dat de VS het Israëlische plan om Arafat uit te schakelen, niet steunt.

Woedende man rijdt in op uitgaanspubliek

Afgelopen vrijdag is in het Finse Ylivieska een woedende man ingereden op een groep mensen die op stap waren. De man werd eerder na een ruzie een bar uitgezet en werd hierom zo kwaad dat hij zijn auto ophaalde en op uitgaande mensen in reed. Hierbij vielen vijf slachtoffers die allen slechts lichtgewond raakten. Vermoedelijk was er alcohol in het spel.

De auto is later totaal in de kreukels teruggevonden door een frontale botsing met een stopbord. De man is door de politie aangehouden.

crash


Met dank aan ToBe, die het bericht geheel vertaald in de newssubmit zette!

Prodi: "minder invloed zweden in EU"

"De invloed van Zweden zal afnemen binnen de Europese Unie, nu er tegen de euro is gestemd". Deze uitspraak komt van de voorzitter van de Europese Commissie, Prodi. Hij respecteert de uitslag van het referendum, maar is wel teleurgesteld.

Ook werd bekend dat de Zweedse premier Persson niet zal aftreden, ondanks de nederlaag die de uitslag van het referendum vormt voor zijn regering. Presson was, net als de vermoorde Lindh, een groot voorstander van toetreding van Zweden tot de euro.

Het nee van Zweden ziet buurland Finland als een waarschuwing voor de eurolanden. Met name de landen met grote begrotingstekorten als Frankrijk en Duitsland moeten, volgens Finland, de boekhouding op orde brengen.

Wereldhandelstop in Mexico mislukt

De topconferentie van de Wereldhandelsorganisatie WTO in Mexico is mislukt. Op veel punten stonden de arme en rijke landen lijnrecht tegenover elkaar. Gisteren had de top moeten uitmonden in een handelsakkoord, maar dat is niet gelukt.

Het overleg in Cancun is gestopt en zal niet worden gecontinueerd, tot grote vreugde van actiegroepen. Van tevoren was er al weinig hoop op een akkoord. De EU en de VS stonden van het begin af aan lijnrecht tegenover de ontwikkelingslanden.

Delegaties van veel arme landen zien de top niet als een mislukking, maar als een overwinning op het Westen. Zowel de rijke als de verschillende blokken van arme landen hadden grote kritiek op het compromis-voorstel dat hun was voorgelegd. Volgens dat voorstel zouden de VS en de EU hun subsidies op landbouwproducten voor een belangrijk deel afschaffen.

De WTO wil in ieder geval voor 15 december op hoog niveau bijeenkomen om de onderhandelingen weer vlot te trekken. Het is de bedoeling dat er voor eind volgend jaar nieuwe afspraken liggen voor een vrijere wereldhandel.

Flikkerend dambord onderdrukt rookbehoefte

Wetenschappers hebben een manier gevonden om de gedachte om te gaan roken tijdelijk te stoppen. Dit hebben wetenschappers van de Universiteit van Sheffield vrijdag bekendgemaakt in de British Association Festival of Science in Salford, aldus het wetenschappelijk magazine Nature.

Psycholoog Jon May en zijn collega's hebben ontdekt dat rokers binnen een minuut de behoefte om te roken verliezen, als ze naar een abstract patroon van zwarte en witte vierkanten kijken dat duizend keer per seconde flikkert. Door het flikkerend patroon verdwijnt het beeld dat ze willen roken uit hun visueel geheugen.

May's team hoopt met deze toepassing rokers te kunnen helpen met stoppen. Ze zijn van plan met een programma voor een draagbare computer te komen dat gebruikt kan worden om de opkomende gedachte om te gaan roken te stoppen.

Gevangene zonder benen ontsnapt

Een veroordeelde gevangene zonder benen is ontsnapt vanuit het King Edward ziekenhuis in Durban, Zuid Afrika. Het incident gebeurde twee maanden geleden maar is nu pas bekend gemaakt. De gevangene is nog niet teruggevonden.

Francois Johannes Pieterse, die een straf van tien jaar uitzat in de Westville gevangenis voor fraude en het zich uitgeven als arts, is ofwel ontsnapt in een rolstoel ofwel door onbekende medeplichtigen uit het ziekenhuis gedragen. De bewaker die hem in de gaten moest houden is aangeklaagd wegens nalatigheid.

Een woordvoerder voor de afdeling strafinrichtingen, Vusi Shabalala, zei dat ondanks dat de ontsnapping al op 18 juli plaatsvond, hij het rapport pas afgelopen vrijdag gekregen had. "Het is tamelijk absurd dat het incident pas nu gemeld wordt," zo sprak hij. Het rapport gaf geen informatie over hoe de ontsnapping heeft kunnen gebeuren noch over de medische toestand van Pieterse. Het is bekend dat de gevangene leed aan diabetes en gangreen, maar het is niet bekend of zijn benen in het ziekenhuis geamputeerd zijn of dat hij al zonder benen de gevangenis binnenkwam.

Pieterse werd in 2001 veroordeeld en had al 14 eerdere veroordelingen wegens impersonatie en fraude op zijn naam. Dit was zijn tweede gevangenisstraf. Vanaf mei verbleef hij in het ziekenhuis van waaruit hij ontsnapte.

Ontwikkelingen rondom moordzaak Lindh

In de speurtocht naar de moordenaar van minister Lindh roept de Zweedse politie de hulp van deskundigen uit het buitenland in. Dat is nodig omdat het Zweedse gerechtelijke laboratorium niet over de technieken bezit om de DNA-sporen op het moordwapen te onderzoeken. De politie heeft een beroep gedaan op Duitse en Britse collega's.

De Zweedse politie heeft verder bloed gevonden dat praktisch zeker van de moordenaar is. Waarschijnlijk heeft hij zichzelf verwond toen hij Anna Lindh neerstak.

De foto van de vermoedelijke dader, welke eerder uitlekte naar de pers, is gisteren officieel gepubliceerd door de politie. Eerst was het gezicht nog niet herkenbaar op de foto's.Nu is het wel het geval. Ondanks dat het onderzoek in volle gang is heef de politie nog geen aanwijzing wie de man is. Wel heeft de politie veel tips gekregen.

Een politiewoordvoerster zegt dat hen niet bekend is, wie de man is en waar hij kan zijn. De afgebeelde man komt volgens getuigen met het signalement van de dader overeen.

Hier kunnen jullie de foto's bekijken. Je hebt er wel MacroMedia Flash Player voor nodig.

10 jaar cel voor stuntelende bankrover

Christopher Guther, 36, uit Surrey, Engeland, probeerde op vier juli jongstleden een Londens filiaal van The Royal Bank of Scotland te beroven.

Gewapend met een neppistool en met een helmmuts op rende hij de bank binnen en eiste hij geld. De bankbedienden stopten echter een paar verfbommen bij in de tas met geld. De cartridges stonden zó afgesteld, dat ze zouden ontploffen bij het verlaten van de bank. Dat gebeurde, en de bankrover werd van top tot teen bedekt met rood poeder. Vervolgens rende hij, omgeven door een rode wolk, door de straat.

Een passerende taxi-chauffeur, Jason Bond, zag Guther rennen en belde de politie om een live-verslag uit te brengen. Na ongeveer honderd meter zag de overvaller een openbaar toilet. Vlug stopte hij een muntje in de automaat en verdween naar binnen. De taxi-chauffeur gaf dit door aan de politie, die Gunther zonder problemen kon omsingelen. Met een megafoon riepen ze hem toe dat hij zijn wapen neer moest gooien en met zijn handen omhoog naar buiten moest komen. Al het geld (zo'n 6000 Euro) is teruggevonden. Guther is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf.

CPB: studiebeurs moet lening worden

Het Centraal PlanBureau (CPB) zal morgen, op Prinsjesdag, het kabinet de Macro Economische verkenning aanbieden. In dit document adviseert het bureau de regering over de komende jaren op economisch gebied.

Er is nu al een voorstel van het CPB aan het kabinet uitgelekt. Zo stelt het CPB voor dat de studiebeurs een lening moet worden, die na het afstuderen door de student zal worden terugbetaald. Dit is gemeld door de Volkskrant.

Op dit moment is het nog zo dat alleen een student die onvoldoende studieprestaties levert de beurs moet terugbetalen. Een student die volgens plan afstudeert krijgt de beurs van de overheid. Het CPB is van mening dat het moet veranderen. Met het voorstel zou de overheid jaarlijks honderden miljoenen tot enkele miljarden euro's kunnen besparen, aldus het CPB.

Daarnaast heeft het CPB een voorstel gedaan, omtrent studenten die veel verdienen. Het bureau vindt dat ze meer moeten terugbetalen. Hoger opgeleiden zonder of met een laag inkomen, zouden dan de schuld niet hoeven terug te betalen.

Het nieuwe voorgestelde leenstelsel van het CPB zou een flinke aanslag betekenen op het inkomen van de afgestudeerden. Zelfs in het gunstigste geval moet een ex-student dan zes procent van zijn totale inkomen inleveren na afloop van de studie.

Van Hooijdonk scoort weer

Pierre van Hooijdonk heeft weer gescoord voor Fenerbahçe.

De Nederlandse spits maakte één doelpunt in de met 3-1 gewonnen wedstrijd tegen Gaziantepspor in de Turkse competitie. Fenerbahçe steeg door de zege naar de derde plaats in de rangschikking en staat drie punten achter op koploper Besiktas, dat deze competitie nog geen puntverlies leed.

Het was alweer de vierde seizoenstreffer voor Van Hooijdonk die alleen in de met 0-3 verloren openingswedstrijd tegen Istanbulspor het doel niet wist te vinden voor zijn Turkse werkgever.

Dierenliefhebbers kwaad op autofabrikant

Liefhebbers van dieren zijn in actie gekomen tegen autofabrikant Ford. De reden is een duif, die in een reclame van Ford door een kwaadaardige auto geweldadig aan zijn einde komt.

In het bewuste filmpje vliegt een duif naar de zwarte auto om daarop zijn darminhoud te werpen. De auto is daar niet van gediend, waarop de motorkap omhoog komt en de duif een enorme beuk geeft. Het dier komt op de weg terecht en legt daarbij het loodje.

De Royal Pigeon Racing Association wil dat het spotje, dat op de website van Ford te zien is, wordt verboden. "Het is ongelooflijk slechte smaak," aldus de voorzitter van de organisatie "(...) het is zwarte humor die wij niet grappig vinden." Ook de RSPCA, een grote dierenrechtenorganisatie, is kwaad en noemt de campagne 'slechte smaak'.

Ford negeert de aantijgingen vooralsnog. "We nemen de vrees van het publiek erg serieus maar we geloven dat mensen wel snappen dat we bij het maken van deze advertentie geen echt dier pijn zouden doen," aldus een woordvoerster. "De auto is zeer zeker niet gemaakt om dieren pijn te doen."

De advertentie is hier te vinden. Ga naar 'The Sportka Movie' en dan naar 'View highlights', clip 1.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.