FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 4 april 2003

Discriminatie van autochtonen neemt toe

GTV had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het algemeen lijkt de discriminatie in Nederland af te nemen, maar steeds vaker zijn het nu de autochtone Nederlanders die het om hun etniciteit moeten ontgelden. Dit opvallende feit is terug te vinden in het jaaroverzicht van het anti-discriminatiebureau Radar.

In vergelijking met 2001 werden er vorig jaar 3% minder klachten ingediend. In de stad Rotterdam werden er zelfs 15% minder klachten geregistreerd, waarmee de Maasstad voorop loopt in Nederland.

Tegen deze trend in moeten autochtone Nederlanders het om hun etniciteit echter steeds vaker ontgelden. Deze klachten stijgen scherp bij het meldpunt discriminatie: 15% van het totaal aantal de slachtoffers wordt gevormd door autochtonen, waar dat een jaar eerder nog 6% was. De verminderde tolerantie treft tegenwoordig iedereen, zo stelt Radar een tikje treurig vast.

De meeste discriminatie komt voor in de oudere stadswijken, waar de -vaak als een minderheid- achtergebleven bewoners van Nederlandse afkomst steeds vaker het mikpunt zijn van spot en pesterijen. In de meeste gevallen gaat het om discriminatie op grond van sekse (vrouwen) of seksuele geaardheid (homoseksuelen), zo constateert Radar.

Behalve in Rotterdam daalde ook in Den Haag het aantal klachten over discriminatie. Volgens directeur Ankoné, van het Bureau Discriminatiezaken in Den Haag, valt de daling samen met de opkomst van de LPF. "In het begin van 2002 was het aantal klachten nog zo hoog, dat we er zelfs van schrokken. Na de moord op Pim Fortuyn, in mei, daalde het aantal meldingen behoorlijk. Hoe dat kan zijn we nog aan het onderzoeken." Hij constateert overigens geen toename van discriminatie van blanke Nederlanders. "Doordat er minder allochtone klachten zijn, neemt het aandeel autochtone klachten verhoudingsgewijs vanzelf toe. Maar in absolute cijfers is het niet toegenomen."

Uit de daling van het aantal klachten trekt Radar overigens niet de conclusie dat discriminatie ook daadwerkelijk afgenomen is.

Grote twijfel over gesteldheid Saddam Hussein

Irakbumberklevers had ons via de newssubmit het volgende te melden: Er heerst nog grote onduidelijkheid over het wel of niet in leven zijn van de Iraakse leider Saddam Hussein. De Iraakse staatstelevisie heeft vrijdagavond toch weer beelden laten zien van de president in het openbaar.

Volgens de Amerikaanse nieuwszender was het al donker toen de beelden op televisie kwamen in Irak terwijl het op de beelden nog licht is.

Op de beelden is te zien hoe Hussein delen van het gebombardeerde Bagdad zou bezoeken. Hijzelf of een dubbelganger nam een bad in een menigte in de woonwijk al-Mansour. De groep uitte steunbetuigingen aan de geüniformeerde Iraakse leider. Op andere beelden werd hij op de hand gekust door andere personen in uniform. Ook nam hij een meisje in zijn armen.

Ondertussen heeft Hussein via de Iraakse minister van Informatie, Mohammed Sayid al-Sahaf, laten weten dat de Amerikaanse troepen die het vliegveld bij Bagdad bezet houden niet levend weg zullen komen. Hij dreigde met een "niet-conventionele daad" die de komende nacht plaats zal vinden. Volgens hem is dit geen aanval met massavernietigingswapens maar zou het gaan om "een soort martelaarsoperatie". Dit houdt zeer waarschijnlijk het plegen van zelfmoordaanslagen in.

Hiddink wil Lee kopen en testen

Trainer Guus Hiddink van PSV heeft voorzitter van Raaij geadviseerd Young-Pyo Lee definitief te kopen, PSV heeft een optie op de linksback van Anyang LG. Tevens poogt PSV aanvaller Chun-Soo Lee te huren.

In de wedstrijden die Young-Pyo Lee speelde, bleek hij een grote aanwinst binnen de selectie. Goede linksbacks zijn sowieso al schaars in Nederland. Hiddink wil dan ook niet wachten en nu tot koop overgaan.

Wat betreft de andere Lee gaat het minder vlotjes. Chun-Soo Lee (22) heeft een Amerikaanse manager waarmee het zwaar onderhandelen is, het is niet zeker of PSV met hem overeenstemming weet te bereiken. Aan de andere kant is er gerede kans dat de speler deze maand met die manager breekt.

Sparta ziet weer toekomst

Een groep sponsoren zal Sparta de komende drie jaar gaan ondersteunen, waarmee het voortbestaan van de Rotterdamse club verzekerd lijkt.

Een addertje onder het gras is het feit dat Sparta wel al per 1 juli schuldenvrij moet zijn. Dit lukt alleen wanneer de gemeenteraad akkoord gaat met de aankoop van Het Kasteel, het stadion van de club. Wethouder Nico Janssens heeft de aankoop eerder toegezegd. Door de nieuwe sponsors kan er tevens aan een nieuwe algemeen directeur en versterking van de selectie worden gedacht.

Didulica naar Austria Wien

Ajax maakt bekend dat keeper Joey Didulica het volgend seizoen voor Austria Wien zal uitkomen. Didulica kwam met de Oostenrijkse club een driejarige verbintenis overeen.

Didulica (25) ziet Austria als een club met historie, bovendien is hij blij dat hij nog eens drie jaar in Europa mag voetballen. Trainer Daum is ambitieus en hoopt met Austria de komende jaren tot de Champions League door te stoten. Wel zal Didulica de Duitse taal moeten leren, voor een Australier voorwaar geen gesneden koek.

Man steelt geld met behulp van stofzuiger

Dunk en Wiebe Hoekstra hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Hij had al vrij veel kleingeld op zak maar, jammergenoeg voor hem, werd hij op door de politie op heterdaad betrapt toen hij probeerde meer geld uit een parkeermeter te stelen gebruikmakend van.... een stofzuiger.

De Zweedse Mikael Persson, 44 jaar, werd ervan verdacht van stelen van geld met behulp van een stofzuiger uit parkeermeters in de stad Goteborg.

De politie zei dat Persson eerst met een set gestolen sleutels de parkeermeters openmaakte (die munten van 1-, 5- en 10- kronenmunten bevatten). Omdat hij de munten niet met de hand uit de meter kan halen, sloot hij een stofzuiger aan een parkeermeter (parkeermeters in Zweden hebben kennelijk stopkontakten) om zo de munten uit de meter de zuigen.

Hij had een meter geleegd en was bezig aan zijn tweede toen hij op heterdaad door de politie betrapt werd. In zijn zakken vond de politie meer dan 2,220 kronen(euro 240).

Uitslag vrijdagkwalificatie Brazilië

De regen zorgde voor een verrassende uitslag van de kwalificatie vandaag.

Pos.CoureurTijd
1Mark Webber1:23.111
2Rubens Barrichello1:23.249
3Kimi Räikkönen1:24.607
4David Coulthard1:24.655
5Michael Schumacher1:25.585
6Olivier Panis1:25.614
7Jacques Villeneuve1:25.672
8Antonio Pizzonia1:25.764
9Fernando Alonso1:26.203
10Heinz-Harald Frentzen1:26.375
11Cristiano da Matta1:26.554
12Jarno Trulli1:26.557
13Ralf Schumacher1:26.709
14Giancarlo Fisichella1:26.726
15Jos Verstappen1:26.886
16Nick Heidfeld1:27.111
17Juan Pablo Montoya1:27.961
18Ralph Firman1:28.083
19Justin Wilson1:28.317
-Jenson Button

Pizzonia legt vrije training stil

De vrije training is vandaag vijftien minuten gestaakt door een crash van Antonio Pizzonia.

Op het natte Interlagos slipte Pizzonia van het glibberige circuit. Hij raakte de omheining en kwam achterstevoren midden op de baan terecht. De training werd hierdoor vijftien minuten stil gelegt en de regen werd alleen maar erger tijdens dat kwartier. De Braziliaan, die zondag zijn debuut maakt op zijn thuiscircuit, kon gelukkig zonder verwondingen zijn boldie verlaten.

Michael Schumacher zette de beste tijd neer, voor David Coulthard en Jenson Button. De vrije training werd gekenmerkt door het grote aantal slipgevallen en vier rijders zonder geklokte tijd: Justin Wilson, Kimi Räikkönen, Fernando Alonso en Antonio Pizzonia

Jos Verstappen wist door het natte circuit de dertiende tijd neer te zetten. Hiermee liet hij Nick Heidfeld, Jacques Villeneuve en Ralph Firman achter zich.

Jenson Button was deze kwalificatie wederom beter dan ploeggenoot Jacques Villeneuve. De Canadees moest in deze vrije training ruim negentien seconden toegeven op zijn ploeggenoot.

Indiase Mig-23 Neergestort

Lone_Gunman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Drie vrouwen en een kind zijn gedood en 5 mensen zijn gewond geraakt nadat een Mig-23 van de Indiase Luchtmacht in een woonwijk van Mullanpur Dakha in de deelstaat Punjab is neergestort. Het toestel kwam neer op een huis van een tractor-monteur.

Het vliegtuig stortte kort na het opstijgen vanaf de militaire basis van Halwara neer tijdens een routine-vlucht. De piloot wist zichzelf in veiligheid te brengen met de schietstoel.

Irak dreigt met martelaarsoperatie

JuStInUz had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vanmiddag heeft de Iraakse president Saddam Hoessein zijn onderdanen opgeroepen om zich te blijven verzetten tegen Amerikaans-Britse troepenmacht. Hij waarschuwde de bezetters dat de Iraakse weerstand niet gebroken is.

Ondertussen heeft de Iraakse minister van Informatie, Mohammed Sayid al-Sahaf, gedreigd met een "niet-conventionele daad". Volgens hem is dit geen aanval met massavernietigingswapens maar zou het gaan om "een soort martelaarsoperatie". Dit houdt zeer waarschijnlijk het plegen van zelfmoordaanslagen in.

Harry Potter wint rechtszaak

JuStInUz had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De auteur van de immens populaire boekenreeks rond Harry Potter, J.K. Rowling, is erin geslaagd de publicatie van een Russisch kinderboek over een meisje met toverkrachten, via de rechtbank te laten blokkeren. Dit gebeurde voor een Nederlandse rechtbank.

De rechter oordeelde dat het boek, als het in Nederland werd uitgebracht, te veel gelijkenissen vertoonde met Harry Potter. Van het boek zijn er in Rusland al meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Door de beslissing van de rechter mag de uitgever 7000 Nederlandse exemplaren niet meer verkopen.

Reclame....Reclame

Gedeeltes uit De Nederlandse Reclamecode

2. Reclame dient in overeenstemming te zijn met de wet, de waarheid, de goede smaak en het fatsoen.

4. Reclame mag niet nodeloos kwetsend zijn, noch een bedreiging inhouden voor de geestelijke en/of lichamelijke volksgezondheid.

6. Zonder te rechtvaardigen redenen mag reclame niet appelleren aan gevoelens van angst of bijgelovigheid.

7. Reclame mag niet misleiden, met name niet omtrent de prijs, de inhoud, de herkomst, de samenstelling, de eigenschappen of de doelmatigheid van de aangeboden producten. Reclame dient zo duidelijk en volledig mogelijk te zijn, mede gelet op haar aard en vorm en het publiek waarvoor zij is bestemd. Duidelijk behoort ook te zijn door wie de producten worden aangeboden.

8. In reclame gebruikte getuigschriften, attesten of verklaringen van deskundigen dienen op waarheid te berusten en in overeenstemming te zijn met recent aanvaarde wetenschappelijke inzichten.

9. In reclame, bestemd voor het grote publiek, behoren wetenschappelijke termen, statistieken en aanhalingen met grote omzichtigheid te worden gebruikt, teneinde begripsverwarring te voorkomen. Indien van statistieken met beperkte geldigheid gebruik wordt gemaakt, moet die beperking duidelijk blijken.

15. De adverteerder dient op verzoek van de Reclame Code Commissie c.q. het College van Beroep de juistheid van de reclame aannemelijk te maken, indien deze gemotiveerd wordt aangevochten.

Update: 'Bewijs voor chemische wapens gevonden'

Irak In een industriëelcomplex nabij Bagdad zijn aanwijzingen gevonden dat Irak werkte aan een chemische aanval:

Een hoge Amerikaanse militair, kolonel John Peabody, heeft gemeld dat in de buurt van Bagdad dozen zijn gevonden met nog niet geïdentificeerde flesjes met vloeistoffen en poeders.

De stoffen werden aangetroffen in een gebouwencomplex met ondergrondse ruimtes bij de plaats Latifiya, niet ver van Bagdad. In een kluis zijn handleidingen voor het voeren van chemische oorlog gevonden. Ook zou tegengif zijn aangetroffen.

Update

De kolonel zei dat zijn troepen duizenden dozen vonden. In elke doos zitten drie buisjes met wit poeder, met documenten in het Arabisch over chemische oorlogsvoering. Er werd ook atropine gevonden, dat de effecten van zenuwgas bestrijdt.

De spullen werden aangetroffen in een fabriek die door het Internationale Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) aangewezen is als een verdachte locatie voor massavernietigingswapens. De VN-wapeninspecteurs zouden de fabriek minstens 12 keer bezocht hebben, afgelopen februari voor het laatst.

Jaap Stam minstens een maand geblesseerd

Jaap Stam is bij Lazio Roma een maand uitgeschakeld. De verdediger van Oranje ondervindt veel last van zijn linkerdijbeen.

Hij viel afgelopen woensdag tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Moldavië (1-2) na een uur geblesseerd uit. Bij de Nederlandse international werd een spierscheuring in het linkerdijbeen geconstateerd.

Stam mist naast vier competitiewedstrijden ook de twee duels in de halve finales van het UEFA-bekertoernooi tegen FC Porto. Ook moet hij toekijken bij de return tegen stadgenoot AS Roma in de halve finales van de Italiaanse beker.

Kwart Fransen steunt Saddam Hussein

Fokkenisgezond had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Franse regering is erg bezorgd over de stijgende anti-Amerikaanse gevoelens onder haar bevolking. Laatst bleek uit een enquête dat 33% van de ondervraagden wil dat de Amerikanen en de Britten de oorlog gaan verliezen.

Een kwart van de Fransen staat zelfs volledig aan de kant van het regime in Bagdad.

Een meerderheid, 53%, hoopt daarentegen dat de geallieerden Saddams regime zullen verslaan.

Overgave deel Republikeinse Garde

Irak TOFFIE had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Eén van de zes divisies van de Iraakse Republeinse Garde, de divisie Nebukadnezzar, heeft zich volgens Amerikaanse militaire woordvoerders in zijn totaliteit overgegeven. Het zou gaan om 2.500 Gardisten.

De divisie is een onderdeel van de Bagdad-divisie die bij de stad al-Kut was gelegerd.

De Britse strijdkrachten melden ondertussen bij een tankslag, in de Zuid-Iraakse stad Basra, acht Irakezen te hebben gedood.

Drie Amerikanen gedood bij zelfmoordaanslag

IrakDe tweede zelfmoordaanslag in Irak is een feit. Vorige week vielen er ook al doden bij zo'n aanslag.

Bij een bomaanslag op een controlepost ten westen van Bagdad zijn vijf doden en twee gewonden gevallen toen een autobom ontplofte. Onder de doden zijn drie Amerikanen. De dader van de aanslag en een zwangere vrouw die bij hem in de auto zat kwamen ook om het leven.

Volgens het Amerikaanse leger stapte de zwangere vrouw uit de auto en begon te gillen. De militairen liepen op de auto af, waarop die ontplofte.

Volgens het Centrale Commando wijst deze aanslag er op dat het Iraakse regime nu duidelijk wanhopig wordt.

Oorzaak dood slachtoffers DSM bekend

De drie mannen die dinsdag omkwamen bij een explosie op het terrein van DSM in Geleen zijn overleden doordat ze na een explosie door een putdeksel in een verwarmingsketel gleden. DSM meldde dat de oven op dat moment 280 graden Celsius was. Het bedrijf gaf vanochtend in een persconferentie meer informatie over de gebeurtenissen van de laatste paar dagen.

De explosie vond plaats in een verwarmingsketel van 30 meter hoog en 6 meter breed. Bovenop deze ketel zat een platform met een putdeksel van 15 ton. Door de ontploffing verschoof deze putdeksel waardoor de mannen in de ketel gleden. Alhoewel de ketel niet in gebruik was, had deze nog wel een zeer hoge temperatuur. De drie technici (van DSM, GTI en Hertel/IVM) waren bezig met onderhoudswerkzaamheden.

Gisteren konden de lichamen pas geborgen worden. In het Academisch Ziekenhuis van Maastricht wordt sectie verricht om de identiteit met zekerheid vast te stellen. De explosie heeft geen gevolgen gehad voor de rest van het terrein in Geleen.

Jim Carrey voor de rechter gesleept door ex

De ex-echtgenote van Jim Carrey heeft de acteur voor de rechter gesleept. Zij wil meer alimentatie voor hun kind. Jim Carrey en zijn ex Melissa Womer hebben samen een 15-jarige dochter. Een echtscheiding maakte in 1995 een einde aan hun huwelijk van acht jaar.

De 9000 euro alimentatie per maand die Womer nu ontvangt is niet voldoende vindt ze. "Jane heeft geen beveiliging. Terwijl ze die op dit moment naar mijn mening wel nodig heeft. Ze wordt de hele tijd achtervolgd door fotografen."

Overigens is een hogere alimentatie niet de enige eis van Melissa Womer. Zo zou Carrey ook een studio voor zijn dochter moeten laten bouwen, waar ze kan fitnessen en muziek kan maken. Hollywoodster Jim Carrey heeft nog geen reactie gegeven op de eisen van zijn ex-vrouw.

Bos kan De Waal niet overtuigen

PvdA-leider Wouter Bos heeft tevergeefs geprobeerd om FNV-voorzitter Lodewijk de Waal te overtuigen dat er de komende jaren sterk bezuinigd moet worden. Op aanvraag van Bos vond het gesprek plaats, nadat De Waal in de pers kritiek had geuit op de 20 miljard aan bezuiniginsplannen van de beoogde CDA-PvdA coalitie.

De Waal zei na afloop ''de obsessie voor het begrotingstekort" van PvdA en CDA niet te begrijpen. Volgens de vakbondsman is de 20 miljard euro aan ombuigingen in 4 jaar tijd schadelijk voor de economie en gaat de koopkracht van laagbetaalden achteruit.

Op Radio 2 zei De Waal dat als het zo doorgaat dit kabinet nog ''rechtser'' wordt in haar beleid dan het vorige. Op één punt heeft Bos De Waal wel kunnen geruststellen: de koppeling van de uitkeringen aan de lonen in de marktsector blijft gehandhaafd.

'Vliegveld Bagdad nu van geallieerden'

IrakDe strijd om het vliegveld van Bagdad lijkt te zijn gestreden:

Volgens VS-kolonel John Peabody hebben de Amerikanen het internationale vliegveld van Bagdad nu in handen. Er gingen al sinds gisteravond geruchten dat het vliegveld helemaal was veroverd.

Tegen persbureau Reuters zei de kolonel: ''Wij hebben het vliegveld onder controle. Het gaat om een groot gebied, met veel gebouwen die uitgekamd moeten worden. Maar het is van ons."

De Britse minister van Defensie Geoff Hoon zei voor de BBC dat het hem te ver ging om te spreken over de totale inname van het vliegveld, omdat er nog steeds gevochten wordt. Wel is volgens hem Saddam International Airport voor een belangrijk deel veroverd.

Hoon houdt er rekening mee dat de Republikeinse Gardisten, belast met de verdediging van de luchthaven, zich gehergroepeerd hebben in Bagdad.

Haz: ''Bush koning van de terroristen''

De Indonesische vice-president Hamzah Haz heeft de president van de Verenigde Staten, George Bush, vandaag de ,,koning van de terroristen'' genoemd. Hij deed dat tijdens een bijeenkomst in een moskee in het zuiden van Jakarta.

Volgens Haz zegt Amerika altijd dat ze zich sterk maken voor het respect voor de mensenrechten en de democratie, maar zijn ze nu zonder toestemming van de Verenigde Naties een oorlog tegen Irak zijn begonnen: ,,Als Bush niet de koning van de terroristen is, wat kunnen we dan nog meer over hem zeggen''.

Man rijdt 220 km per uur op A16

Vrijdagmorgen vroeg is een 28-jarige Rotterdammer zijn rijbewijs en zijn auto kwijtgeraakt. De politie snapte hem toen hij met 220 kilometer per uur over de A16 reed. Op de A16 geldt een snelheidslimiet van 100 km per uur. Een woordvoerder verklaarde dat een politieauto die de man wilde aanhouden, de snelheidsduivel bijna niet kon bijhouden.

De man stopte pas voor de politie toen de agenten de sirene van de wagen hadden aangezet. Tegenover de agenten verklaarde hij dat hij eigenlijk altijd te hard reed. "Dan kan hij beter solliciteren bij de coureur Jan Lammers", aldus de woordvoerder.

Prinselijk paar boos over foto's

victorv8 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Willem-Alexander en Maxima konden er niet om lachen. Ondanks de strenge maatregelen heeft iemand stiekem foto's gemaakt van hun nieuwe woning in Wassenaar. De betreffende foto's staan deze week in Privé.

Han Tonnon, woordvoerder van de RVD wil weten hoe dit kon gebeuren, ondanks de strikte afspraken die er gemaakt zijn met aannemers en bouwbedrijven.

Evert Santegoeds, de hoofdredacteur van Privé wil niets zeggen over de bron. Op elf pagina's wordt een uitgebreide inkijk gegeven in de villa Eikenhorst, voormalige woning van prinses Christina. Vermoedelijk werden de foto's gemaakt door een werknemer van één van de bedrijven die momenteel de renovatiewerken aan de woning uitvoeren.

Santegoeds is best trots op de fotoreportage. Hij kan ergens wel begrijpen dat Willem-Alexander en Maxima niet blij zijn. Maar, zoals hij het stelt : "zij doen hun werk, wij doen het onze".

Verslaggever verruilde pen voor scalpel

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Sanjay Gupta, een medisch verslaggever van de nieuwszender CNN heeft een hersenoperatie uitgevoerd bij een tweejarig jongetje. Tijdens zijn inkwartiering bij een medisch onderdeel van de Amerikaanse troepen trof hij het jongetje aan, dat zeer zwaar gewond was.

Naast journalist is Gupta ook neurochirurg. En vermits er op dat moment geen andere neurochirurg aanwezig was die het kind eventueel kon helpen, heeft hij geen moment geaarzeld en zelf de ingreep uitgevoerd. De operatie verliep voorspoedig, maar het kind overleed aan andere verwondingen.

Rob Hinks, de commandant van de eenheid, bedankte Gupta voor de geboden hulp en verwelkomde de reporter als 'eervol lid' van de devil docs.

Hacker kraakt e-mail Congreslid

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een hacker heeft de email van congreslid Ginny Brown-Waite gekraakt en in haar naam een protestmail tegen de oorlog verstuurd naar iedereen in haar adresboek. Brown-Waite is een lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. In het bericht noemde de hacker Bush een terrorist. Rumsfeld en Cheney zouden volgens hem de doodstraf verdienen. Het FBI is inmiddels gestart met een onderzoek.

Playboy misbruikt situatie KLM

Stay_fun, -=Chuckie=-, NLBADBOY, JuStInUz en Dr. Dre hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

KLM is de luchtvaartmaatschappij met het mooiste en meest stijlvolle cabinepersoneel. Tenminste toch volgens Playboy, die ontslagen stewardessen een nieuwe baan wil aanbieden. In een advertentie in de ochtendkranten roept het naaktblad de dames op om zich aan te bieden. Ze garanderen een zeer 'decente' reportage.

Met deze actie wil Playboy het in problemen verkerende KLM een hart onder de riem steken.

Recepten met tabak uit NY

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Aangezien er sinds kort in New York in geen enkele openbare ruimte meer gerookt mag worden, hebben nicotine verslaafden het moeilijk.

Een restaurant in New York heeft de oplossing gevonden. De eigenaar, de beroemde chefkok Sandro Fioriti, rookt zelf graag een sigaartje. Hij bedacht daarom verschillende recepten waarin hij tabak verwerkte.

Zo maakte hij o.a. een Filet mignon in een sausje van Borolo wijn, gekruid met tabak uit Virginia, en een martini die naar tabak smaakt.

Wil je een keertje iets van zijn gerechten proeven dan kan je het restaurant vinden in New York op 38E. 58Street

Meervoudige 'verkrachter' na 19 jaar vrij

In de Verenigde Staten zit al 19 jaar een onschuldige man vast die veroordeeld werd voor 3 verkrachtingen. Zijn onschuld kwam vast te staan na een DNA-onderzoek.

Dennis Maher was 23 toen hij in 1983 een langdurige straf wegens verkrachting kreeg opgelegd. Hij was namelijk geïdentificeerd door 2 slachtoffers. Maher werd ook jarenlang behandeld voor zedendelicten.

Een rechtenstudent onderzocht de zaak tegen Maher, die ten tijde van zijn veroordeling beroepsmilitair was, in 2001 en bewees zijn onschuld door middel van een DNA-onderzoek.

WHO doet SARS-onderzoek in China

JuStInUz had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een team onderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie is vandaag in de Zuid-Chinese provincie Guangdong aangekomen, waar ze onderzoek zullen verrichten naar de mysterieuze SARS-ziekte. In deze provincie werd voor het eerst SARS vastgesteld. De onderzoekers willen er de oorsprong van de ziekte achterhalen. Na hun aankomst werd het team meteen weggebracht door regeringsfunctionarissen.

Volgens de Chinese regering is de epidemie in China nu onder controle. SARS heeft in China al aan minstens 46 mensen het leven gekost.

Eerste mobiele gesprek 30 jaar geleden

Teffa had ons via de newssubmit het volgende te melden en vertaalde het bericht voor ons:

Op drie april 1973 maakte Motorola-onderzoeker Martin Cooper het allereerste gesprek met een mobiele telefoon. Hij belde naar zijn grootste rivaal, een onderzoeker bij AT&T. De GSM viert dus zijn dertigste verjaardag, maar is sinds zijn ontstaan erg geëvolueerd. De uitvinder waarschuwt er intussen voor om de GSM niet te vol te proppen met allerlei gadgets.

De term GSM is nog vrij recent; hij dateert uit de jaren 80 en wordt nu vaak als algemene term gebruikt voor een mobiele telefoon. Maar de techniek die achter de GSM schuilt, wat Amerikanen aanduiden met het begrip "cellphone", dateert van 1973 toen Cooper zijn uitvinding patenteerde in naam van Motorola. Later hebben Europese onderzoekers en mobilofoonbedrijven de Amerikaanse uitvinding aangepast en het omgedoopt tot "Global System for Mobile Communication". Daarmee was de GSM echt een feit.

Man gevonden bij Belt-Schutsloot.

Montoya01 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Woensdag is het stoffelijk overschot gevonden van de sinds dinsdag 18 februari 2003 vermiste Abbe Zwolle. Abbe Zwolle verliet dinsdag 18 februari 2003 zijn huis in Scheerwolde, en is sindsdien spoorloos.

Vandaag werd bekend gemaakt door het Openbaar ministerie dat de man, die gisteren gevonden is bij Belt-Schutsloot, de 49-jarige man uit Scheerwolde is. Waarschijnlijk is de man door een misdrijf om het leven gebracht.

Mogelijk geen eieren met Pasen

Nu de vogelpest ook de Maas is over gestoken en de pluimveehouderijen in Oost Brabant en Limburg bedreigt lijkt de kans dat er met Pasen geen ei in de supermarkt meer ligt reëel. Gisteren werd er een bedrijf in Teefelen geruimd. Uit testen moet nog blijken of het bedrijf echt besmet is met vogelpest.

Volgens de ruimers was er geen twijfel over mogelijk. Een van de ruimers verklaarde dat het virus al ruim een week lang had huisgehouden onder de kippen.

Meer "Al-Jazeera" dan "Sex" op internet

victorv8 en Duiveltja hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Hoewel de internet site van Al-Jazeera de meeste tijd door hackersaanvallen onbereikbaar is, wordt er op dit moment 3 keer zo vaak gezocht met de zoek term "Al-Jazeera" dan "sex" via internet zoekmachine Lycos.

Lycos maakte bekend dat "Al-Jazeera" en aanverwante spellingen afgelopen week de top-zoekterm was.

Nederlander rijk door 'nepdomeinnamen'

Ierlandfan had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een inventieve Nederlander maakt handig gebruik van bijna echt lijkende domeinnamen om zijn eigen portemonnee te spekken. Patrick Ory heeft verscheidene domeinnamen geregistreerd die veelal maar 1 streepje verschillen van de originele zoals bijvoorbeeld www.klm-airlines.com, www.lufthansa-airlines.net en www.british-air-ways.com

Ory, die zich uitgeeft als 'President' van Air Lingus (en KLM Airlines alsmede Lufthansa Airlines) krijgt op deze manier veel bezoekers op zijn site. Ory geeft volmondig toe dat er sprake is van misleiding bij het gebruik van domeinnamen als aer-lingus.com. "Maar ja, het levert lekker veel bezoekers op"

Deze handelswijze is Aer Lingus, die na een bijna-faillissement mede dankzij haar webverkoop dit jaar weer winst maakt, een doorn in het oog. Vooral omdat de door Ory gehanteerde naam slechts een streepje -www.aer-lingus.com- afwijkt van de eigen domeinnaam. Aer Lingus heeft vrijdag een verklaring gepubliceerd waarin potentiële klanten worden gewaarschuwd voor de praktijken van Ory.

Air Lingus gaat nu juridische stappen ondernemen tegen Ory, die mogelijk verder gaan dan het domweg opeisen van de gewraakte domeinnaam, zoals onder andere Delta Air Lines, National Car Rental en enige andere bedrijven al met succes hebben gedaan.

Probleem daarbij is dat Aer Lingus Ory in het Mexicaanse Cancun zoekt, waar hij inderdaad een aantal websites heeft geregistreerd, maar niet verblijft. Naar nu blijkt is het een Nederlandse boerenzoon die opereert vanuit het Noord-Hollandse Egmond-Binnen.

Dinosaurus blijkt kannibaal te zijn

Dunk had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wetenschappers op Madagascar hebben bewijs weten te vinden dat een dinosaurussoort leden van zijn eigen soort opat, het eerste bewijs dat dinosaurussen kannibalistisch konden zijn.

De twee ton wegende vleeseter, Majungatholus Atopus, leefde tussen de 65 miljoen en 70 miljoen jaren terug, een tijdperk van extreme droogte op het eiland.

"Het was een moeilijke periode en de Majungatholus moest eten wat er in de buurt was", verklaarde Raymond R. Rogers, verbonden aan de Macalester College, die het onderzoek leidt. Het team ondekte beenderen van de vleeseter die sporen hadden van tanden die alleen afkomstig konden zijn van een andere Majungatholus.

De vondst op Madagascar, gisteren gepubliceerd in het tijdschrift Nature, is het eerste bewijs van een dinosaurus die ook een kannibaal was.

Russische Moslims verklaren Jihad tegen VS

ErnstM had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De centrale organisatie van Moslims in Rusland heeft vandaag een heilige oorlog tegen de Verenigde Staten verklaard, aldus een verklaring door de hoogste Mufti in Rusland, Talgat Tadjuddin.

Deze verklaring is de tweede in Rusland in een eeuw tijd. De vorige Jihad werd in 1941 aan Duitsland verklaard. Russische moslims zullen geld inzamelen om wapens en voedsel te kopen voor het Iraakse volk. Verdere details werden niet gegeven over wat deze Jihad precies in zou houden. Benadrukt werd wel dat de resultaten van de Islamitische heilige oorlog binnen 2-3 dagen zichtbaar zullen zijn.

Villeneuve weg bij BAR?

Als het aan Craig Pollock ligt gaat Jacques Villeneuve weg bij BAR.

Pollock zou zijn pupil Villeneuve graag zien verdwijnen bij BAR. Niet vanwege zijn slechte prestaties of zijn vete met teamgenoot Jenson Button, maar omdat hij met Michael Schumacher in één team zou moeten rijden.

"Ik heb altijd al gezegd dat het beste voor de sport zou zijn om Jaques en Michael in hetzelfde team te hebben en het ze te laten uitvechten zonder teamorders. Ik weet dat Jacques het zou accepteren, maar ik zou erg verbaasd zijn als Micheal het zou durven," zo zei Pollock in een interview met Auto-Hebdo. Pollock klaagt over het feit dat als Villeneuve na dit seizoen geen team kan vinden waarmee hij races kan winnen, hij misschien de F1 zal verlaten. "Het zou jammer zijn om zo'n talent en zo'n persoonlijkheid te verliezen. Er zijn niet genoeg mensen als Jacques in de F1."

Het was echter Pollock die Villeneuve in eerste instantie naar BAR haalde. Hij beloofde hier onrealistisch goede resultaten van de Canadees. Velen geloven dan ook dat de neerwaartse spiraal van de laatste jaren het gevolg van slechte keuze in zijn carrière is geweest. Villeneuve, die in 1997 wereldkampioen werd met Williams Renault, wordt nog steeds een van de beste rijders van dit moment gevonden, maar zo denkt men ook over Rubens Barrichello, de huidige ploeggenoot van Schumacher.

Renault kijkt positief uit naar Interlagos

Na een verrassend goede prestatie op Sepang, denkt het team van Renault dat ze dat weer kunnen doen.

Volgens technisch directeur Mike Gascoyne zal Renault voor nog meet concurrentie zorgen dit weekend op Interlagos. Traditioneel rijdt Renault erg goed in Brazilië. Verder zullen ze met dezelfde soort banden rijden als in Maleisië: de uiterst concurreerende Michelins.

"Ik verwacht dat we op zijn minst net zo concurreerend zijn als in Maleisië, zo niet meer," alsdus Gascoyne. "We zullen met drie auto's rijden op vrijdag morgen voor de andere teams dat doen en we gebruiken onze testmoeglijkheden erg zorgvuldig." "Eigenlijk hebben we de bandensamenstelling voor Interlagos al getest op vrijdagmorgen op Sepang, in veel hogere en representatievere temperaturen dan dat mogelijk zou zijn in Europa deze tijd van het jaar. De gegevens van die sessie zou echt voordeel moeten zijn in Brazilië."

Jarno Trulli is erg zelfverzekerd over de race. Ondanks het teleurstellende resultaat in Maleisië nadat hij werd geraakt door Michael Schumacher. Hij prijst het gehele werk van zijn team en denkt dat het een erg goede race kan worden.

Nieuwe barge-boards voor Minardi

Minardi zal nieuwe barge-boards ontwikkelen.

Het gaat moeizaam met het kleine team waar Nederlander Jos Verstappen bij rijdt. Afgelopen race kwamen ze anderhalve seconde per ronde te kort en het budget van het team is erg beperkt.

Toch probeert Minardi wat aan te doen aan de grote achterstand die ze hebben. Persvoorlichten Graham Jones bevestigde dat er wordt gewerkt aan totaal nieuw ontworpen barge-boards voor de PS03. Deze zullen hopelijk klaar zijn voor de GP van San Marino.

Verder heeft Bridgestone bevestigd dat ze nieuwe banden zullen leveren aan Minardi. Ook zal testrijder Matteo Bobbi in actie komen op de vrijdagtraining in San Marino. Er wordt echter niet verwacht dat de verbeteringen een groot verschil zullen gaan maken.

Weblogger Tonie gaat verder bij Quote

Eén van de bekendste webloggers van Nederland, Tonie van Ringelestijn, is terug. Niet op zijn bekende (en gesloten) weblog Tonie.net, maar in dienst van het zakenblad Quote. Deze zal donderdag een digitaal dagboek van vijf ervaren internetjournalisten openen.

Tonie van Ringelestijn werd bekend in 1999 toen hij als één van de eersten in Nederland een weblog startte. Een primeur zorgde voor een nog grotere naamsbekendheid. Hij wist als eerste te melden dat toenmalig PvdA-leider Melkert een geladen pistool in de post had ontvangen. Media volgden pas een week later met hetzelfde nieuws. Dagelijks waren tienduizenden trouwe bezoekers op zijn site te vinden. Eind vorig jaar stopte hij met zijn weblog activiteiten.

Quote zal de vijf webloggers betalen voor hun diensten. Hiervoor moet het dagboek wel zeven dagen per week worden gevuld. Met de weblog hoopt het zakenblad een groter aantal bezoekers naar de site te halen. Volgens hoofdredacteur Kelder hebben de webloggers niet alle vrijheid. "Een specialiteit van Tonie is FC Zwolle, maar met dat hobbyisme is het gedaan. Het moet wel herkenbaar zijn voor de achterban van Quote."

Nieuw album Radiohead uitgelekt

Radiohead is niet blij met de uitgelekte nummers, afkomstig van hun nieuwe album 'Hail to the Thief'. Een aantal nummers zijn al van internet te downloaden, terwijl het album pas over twee maanden uitkomt. Alhoewel de gitarist John Greenwood maandag nog nuchter reageerde op de geruchten, verklaarde hij woensdag dat de band boos is.

Volgens Radiohead zijn de opnames gestolen en verspreid. Het zou gaan om onbewerkte ruwe opnamen. "Eerlijk gezegd zijn we behoorlijk boos. De muziek is wel goed, maar nog niet naar alle tevredenheid. De nummers zijn nog verder ontwikkeld. De nummers op internet zijn nog niet goed genoeg en niet representatief", aldus Greenwood.

Een radiozender in Australië liet de ruwe opnames van internet al horen. Het station Triple J heeft onder druk van platenmaatschappij EMI beloofd dit niet meer te doen.

Het nieuwe album van Radiohead ligt, volgens de planning, op 9 juni in de winkel. De eerste single is op 26 mei te koop.

Pingu & Chinezen

Wie kent hem tegenwoordig niet. De leukste pinguin van de wereld: Pingu. Vrolijk loopt hij door de sneeuw. Veel meer dan "miep miep" "taa taa" "tuu tuu" en de nodige varianten komt er niet uit en toch begrijp je hem. Geweldig. Lichaaamstaal ten top.

Samen met zijn vriendjes beleeft hij avonturen en mensen van overal ter wereld snappen waar het om gaat. Ook hier hebben we Pingu

Nep-Pingu hebben we hier ook: mijn klasgenoten. De meest asociale mensen van de school. Zodra de leraar een voet uit het lokaal zet begint het gekakel. "Hing tjing min who hoe" "A ja na oe tjzou tsa." Chinees dus. Na een zorgvuldige observatie valt meestal het onderwerp van gesprek nog wel af te leiden en ook de toon valt te leren. Boze Chinezen, vrolijke Chinezen, geirriteerde Chinezen.... maar het is allemaal onverstaanbaar. Ze komen van de andere kant van de wereld om hier naar school te gaan en het enige wat ze tijdens de Engelse les doen is Chinees praten of huiswerk doen voor andere vakken. Niet dat Engels nou zo interessant is, maar als je hier bent om wat te leren.... waar betaal je anders 4000$ per semester voor

zo dat moest er ff uit

Kaping Cubaanse veerboot niet afgelopen

Volgens de Cubaanse staatstelevisie is de kaping op de Cubaanse veerboot nog niet voorbij. Afgelopen woensdag werd een plezierjacht gekaapt in de internationale wateren bij Florida aan de zuidelijke kant.

De bewapende kapers zouden nog steeds de controle hebben over de vijftig opvarenden. Volgens een officiële verklaring van de autoriteiten is de situatie aan boord kritiek.

Gisteren leek het er op dat de Cubanen zich hadden overgegeven aan de autoriteiten. Het schip zou worden teruggesleept naar de havenplaats Mariel. Echter, niets was minder waar. De Cubanen willen meer brandstof om de oversteek naar de Verenigde Staten te maken. Krijgen zij dit niet, dan dreigen zij met het overboord gooien van de opvarenden.

Drie lichamen DSM-explosie geborgen

De drie dodelijke slachtoffers van de explosie op het DSM-terrein in Geleen zijn donderdagavond geborgen. DSM maakte dit vlak na de berging bekend. Afgelopen dinsdag ontplofte een zoutoven van 900 graden Celsius toen deze werd opgestart.

Het bergen van de lichamen liep vertraging op omdat de bovenkant van de oven, waarin de slachtoffers waren gevallen, eerst vrijgemaakt moest worden. Met hulp van de brandweer en de technische recherche is dit uiteindelijk gelukt, zo wist een woordvoerder van DSM te melden. De drie lichamen zijn naar het Academisch Ziekenhuis in Maastricht gebracht. Daar zal door middel van sectie de identiteit worden vastgesteld.

Deze ochtend (half elf) zal DSM tijdens een persconferentie uitleg van zaken geven over de ontwikkelingen en gebeurtenissen van de afgelopen dagen.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
©FOK.nl e.a.