Lokale interruptie: Wietpas-ellende

Hexagon

Al eerder heb ik aandacht besteed aan de wietpas, die over de gemeenten van Nederland wordt uitgerold. Deze week gaan we verder. De geheimhouding is nog niet opgeheven. Toch is er nu een nieuwe discussie die zich wel in de openbaarheid kan afspelen.

Samen met Groenlinks maken we ons zorgen. Die zorgen gaan over de privacy van de gebruikers. Wil je je laten registreren dan moet je namelijk je persoonsgegevens achterlaten. En wel bij de coffeeshophouder waar je vaste klant wilt zijn. Klinkt weinig indrukwekkend. Maar zou je willen dat iedereen weet dat je wel eens in coffeeshops komt? Liever niet he?

En daar zit dus het risico. Coffeeshophouders moeten namelijk zelf deze gegevens gaan bijhouden. En het is nog niet erg duidelijk hoe. Moet het op een computer of kan het ook in een oude ordner? En wat zijn de eisen aan computers en programma's? Ik wil niet meteen het slechtste denken van iedere coffeeshophouder maar het lijkt me zeker geen prettig idee om deze het beheer te geven over gevoelige persoonsgegevens. Als een sterk georganiseerd bedrijf als KPN er al niet in slaagt zijn data niet op straat te laten belanden, dan kun je bij de coffeeshophouders wachten tot het moment dat het op straat ligt.

Ik ben benieuwd in hoeverre hier al bij is stilgestaan door de uitvoerende macht. Daarom zie ik graag dat er regels komen die voorkomen dat coffeeshophouders slordig met de gevoelige gegevens omgaan. Het wordt een interessante discussie. Toch een tip van mijn kant voor wie zich aansluit bij een coffeeshop als lid. Bedenk goed of er zorgvuldig met jouw gegevens wordt omgegaan.

Rogier Verkroost (28) is gemeenteraadslid namens D66 in Eindhoven. Op de weblogserie 'Lokale interruptie' beschrijft hij het reilen en zeilen van een lokale politicus.