Stille tocht in Uden

Jaap (portier)
Jaren geleden, toen terreur niet verder kwam dan de IRA en de ETA, niet meer was dan een stelletje gekken in het buitenland, die altijd in dezelfde streek toesloegen. Toen er nog geen 'War on terror' bestond, Saddam nog gedoogd werd en er nog geen mysterieuze reclamespotjes op TV waren met als boodschap 'Terrorisme is overal'. Toen had het woord terrorisme nog een betekenis en een vorm.
Jaren geleden, toen Meindert Tjoelker gedood werd, toen Dutroux ontmaskerd werd en zinloos geweld nog niet in de VanDale stond, toen had een stille tocht nog een boodschap. Was het nog iets nieuws, iets waar een saamhorig gevoel vanuit ging. Toen was er geen 'wij-zij', maar gewoon 'wij'.

Maar nu, nu is er een as van het kwaad, kan de meest invloedrijke man van de wereld een oorlog beginnen zonder dat iemand weet wat de reden is. Nu behoort een zakkenroller tot een straatterrorist, nu is alles terreur geworden.
Nu staat in de gemiddelde rouwadvertentie boven de plek waar bloemen afgeleverd kunnen worden waar en wanneer de stille tocht gehouden wordt. Nu zijn stille tochten nauwelijks nog in het nieuws. Nu heeft een stille tocht geen betekenis, geen inhoud. Het is nu slechts de preparty van de begrafenisstoet.

Vanavond om 20.00 uur was er in Uden een stille tocht in verband met de brandstichting in een moslimschool. Ik wil degenen die erin meegelopen hebben de vraag stellen; “Waarom doe je dit? Wat is je drijfveer om stil te zijn voor een stel verbrande boeken?”. En iedereen die zegt dat dat ze willen laten zien dat dit niet kan, dat Nederland niet bezwijkt onder terreur wil ik vragen waarom ze dat niet laten zien door lekker thuis te blijven, laten zien dat het je echt niets doet. Waarom ze denken dat de 362e stille tocht nog indruk maakt. Ik wil ze vragen wat zij onder terreur verstaan en of ze niet denken dat de echte terrorist in dit land gewoon de Nederlander zelf is. Het idee van terreur is immers angst creëren en dat is het enige dat Nederland de afgelopen tijd gedaan heeft. Elk incident opblazen tot een ramp van wereldformaat, inclusief stille tocht.

Ik wil het niet hebben over de moord op Theo van Gogh, over demonisering van allochtonen, over radicalisering van Nederland, over verharding van de maatschappij. Ik wil het hebben over de vlaag van verstandsverbijstering waarin Nederland verkeerd. Alsof we collectief met Arafat in coma zijn geraakt en geen nuancering meer kunnen zien. Is Nederland zo gemulticulturiseerd dat de nuchtere genen uit ons DNA zijn geslagen? Waarom ziet het gros van de bevolking niet in dat de grootste terrorist de Nederlander zelf is? De Europeaan? En de Amerikaan?
Wanneer wordt Nederland eindelijk weer eens wakker?