Mick Karn (Japan) was een briljante bassist

Vijf jaar geleden, op 4 januari 2011, overleed de Britse bassist Mick Karn aan de gevolgen van kanker. De 52-jarige muzikant zat aan de grond en kon zijn doktersrekeningen niet eens betalen. Drie decennia eerder was hij een van de origineelste bespelers van de fretloze basgitaar, in de artpopgroep Japan.

Een muziekblad noemde hem ooit een tuinkabouter die in de tuin van Jaco Pastorius zat te jammen. Geen idee wat we ons daar precies bij voor moeten stellen, maar iedere vergelijking met de fenomenale Pastorius is een groot compliment. 

Karn lette niet zo op akkoordenschema's, maar luisterde verdomd goed naar wat hij kon doen en kon toevoegen. Hij ontsteeg daarmee de gebruikelijke rol van de bassist: niet alleen grondtonen en een paar noten daar omheen, maar de kern van het nummer binnendringen en er iets bijzonders van maken.

Om deze bijzondere muzikant te eren, hieronder een aantal nummers van Japan. Allereerst Visions of China, en dan als contrast het wat introvertere Sons of Pioneers. Beide nummers leunen praktisch volledig op Karns fantasievolle fretloze baspartijen. En daaronder, om het af te maken het complete 'Oil on Canvas'-concert. Dat begint na een intro tevens met Sons of Pioneers. Lichten dimmen en genieten.