Driemaal vervloekt, door een 'schreeuwneger'

Het nummer I Put a Spell on You is misschien wel het bekendst in de versie van The Creedence Clearwater Revival. Er lopen ook mensen rond die denken dat Nina Simone de song schreef. Dat het van de hand is van een 'schreeuwneger', namelijk Screamin Jay Hawkins, dat weten velen dan weer niet. Het gros van de mensheid kent het verdomde nummer vermoedelijk niet eens, maar dit terzijde.

Screamin Jay Hawkins (Youtube)De act van Hawkins, met botje door zijn neus en zijn geliefde doodskop Mr Henry op een stok, ontstond na de opname van de song in 1956. Het was de bedoeling dat het een bluesballad zou worden. Tijdens de opnamesessie kwam de producer echter binnen met spare ribs, kip en alcohol.

"En iedereen werd dronken, en toen maakten we die maffe versie. Voorheen was ik gewoon Jay Hawkins, maar nu viel alles op z'n plek. Ik ontdekte dat ik veel meer kon door een nummer aan gort te zingen en naar de verdommenis te schreeuwen."

Het origineel van Screamin Jay is een enigszins bizarre plaat, maar hij doet wel recht aan de titel van de song door er een voodoo-draai aan te geven. In 1965 nam Nina Simone een erg mooie uitvoering op, die terug lijkt te willen gaan naar de oorspronkelijke bedoeling van een bluesballad. En drie jaar later kwam Creedence met een rockversie die weer dichter bij de ritmiek van het origineel ligt, maar ontdaan van de gekkigheid.

Hieronder vind je alledrie de uitvoeringen (er zijn er overigens nog veel meer).