Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over halve maatregelen.

Veiligheidsminister Opstelten wil dat huurders die thuis worden betrapt met een hennepplantage hun huis worden uitgezet. Daar valt misschien wel wat voor te zeggen. Hennepplantages en de daarbij betrokkenen hebben bepaald geen plezierige uitstraling voor de buurt. Maar er valt wel wat op het idee af te dingen. Het is op twee manieren onvolledig:

Ten eerste: waarom alleen mensen met een hennepplantage hun huis uitzetten? Waarom niet ook gezinnen van wie de kinderen de buurt onveilig maken met roof, mishandeling en intimidatie? Die geven misschien wel meer overlast dan een zolder met plantjes. Ten tweede: waarom alleen maatregelen tegen bewoners van huurhuizen, en niet van koophuizen?

Kan minister Opstelten mij even laten weten, wat hij vindt van de suggestie om niet alleen henneptelers met een huurhuis te straffen, maar henneptelers met een koophuis hun hypotheekrenteaftrek af te nemen? Immers, hun pand is bij hennepteelt niet langer een woning, maar een bedrijfsruimte.