G2A gebruikt Skynet

PoeHao

Veiligheid is het sleutelwoord als het gaat om online betalingen. G2A zet hierbij hoog in en probeert veel beter te presteren dan er van hen wordt vereist. Om hun targets te halen maken ze gebruik van een kunstmatige intelligentie, die op eigen houtje methodes ontwikkelt om fraude te detecteren.

Fraude
In het internationale betalingsverkeer wordt valsgespeeld, zoals op zoveel plekken. Grote creditcardmaatschappijen zoals Visa en Mastercard hebben een eis dat er maximaal 2% aan fraude in een systeem mag zijn. Als er meer dan 2% wordt gesjoemeld, dan wordt de samenwerking meteen stopgezet. G2A heeft voor zichzelf de doelstelling binnenkort zelfs onder de 1% aan fouten te komen. Dit is voor hen haalbaar door het gebruik van kunstmatige intelligentie.

G2A & Skynet

Bestrijden met algoritmes
Er zijn meerdere manieren hoe een bedrijf kan vermoeden dat iemand het systeem probeert te bedonderen. Daarbij komt dat er legio manieren zijn om verdenking te ontlopen. De valsspelers verzinnen steeds weer nieuwe trucjes en de beveiliging loopt vaak achter de feiten aan. Zodra je iets wilt kopen op de marktplaats van G2A dan worden er meer dan 100 parameters gecontroleerd. Dit varieert van je IP-adres, je browser, je locatie tot de pagina’s die je hebt bekeken voordat je ging betalen. Dat is een belachelijke hoeveelheid aan data. De conventionele manier om hiermee om te gaan is een algoritme (wiskundige methode) te bedenken die stap voor stap alles controleert. Als er teveel afwijkingen zijn, dan wordt de transactie aangemerkt als verdacht. Dit betekent dat een mens gaat kijken of de transactie toch door mag gaan of niet. Het grootste probleem zijn namelijk zogenaamde false positives, een transactie die fout lijkt maar wel degelijk oké is. Denk aan iemand die altijd kindergames bestelt en opeens diep in de nacht ranzige hentai wil aanschaffen. Dat is behoorlijk afwijkend gedrag, maar het kan ook een gewone huisvader zijn in een dolle bui.

G2A & Skynet

Skynet
G2A heeft een kunstmatige intelligentie ontwikkeld en deze wordt stiekem door het personeel Skynet genoemd. Dat is dezelfde naam van de kwaadwillende kunstmatige intelligentie uit de Terminator-filmreeks. Grappig en beangstigend tegelijk. G2A geeft de hele bak aan data (meer dan 100 parameters van een transactie) aan Skynet en deze verzint een eigen algoritme om te bepalen of een transactie verdacht is of niet. Komt Skynet er echt niet uit, dan wordt er een mens gewaarschuwd. Het systeem werkt erg goed en de doelstelling van minder dan 1% aan frauduleuze handelingen lijkt binnen handbereik. CEO Bartosz Skwarczek van G2A legt in onderstaand filmpje uit waarom ze G2A Pay hebben ontwikkeld, waar de kritiek op G2A vandaan kwam en het toepassen van kunstmatige intelligentie tegen fraude.

 

Op hoop van zegen
Het klinkt te mooi om waar te zijn en ik houd mijn hart vast dat Skynet niet online er achter komt waar het koosnaampje vandaan komt. Het is namelijk erg lastig te bepalen wat voor algoritme Skynet heeft verzonnen, of het zich wel aan de regels houdt die wij mensen hebben verzonnen en in hoeverre het droomt van een wereld zonder enige mogelijkheid op fraude.

G2A & Skynet