PC Master Race

Pheno

Iedereen kent de uitdrukking 'PC Master Race' wel. Vroeger speelde ik ook alleen maar op pc, maar hier hebben we het over de tijd waarin een Pentium II 300Mhz heel wat was en Nvidia het nog moest opnemen tegen het superieure 3DFX, met hun welbekende Voodoo-videokaarten en hun Glide-API. Op een gegeven moment was ik de driver-hel van toen en het moeten upgraden om een beetje mee te kunnen zat en ben ik richting consoles gegaan. En daar ben ik tot nu toe bij gebleven.

Tijdens een persevenement voor Just Cause 3 hielp MSI mee om de hardware en alles eromheen in te richten en we raakten aan de praat. Dit waren namelijk geen standaard lelijke, onder de tafel weg te schoffelen kasten, maar daadwerkelijke tof uitziende machines, zonder meteen op een kerstboom met LED-verlichting te lijken. Het trok mijn aandacht, en gezien Just Cause 3 als een zonnetje liep en de machines stil waren werd ik nieuwsgierig naar hoe pc-gaming tegenwoordig in elkaar steekt en of het in die vijftien jaar toch eens stabieler is geworden. Pc-pimpen is namelijk niet mijn ding, het moet functioneel, snel en stil zijn. En het allerbelangrijkst, want ik ben een luie gamer: het moet werken zonder al dat gekloot met drivers, een van de hoofdredenen waarom een console prima is voor mijn game-hobby.

MSI Geforce 980ti Gaming 6G

De pc in kwestie die ik van MSI eens geruime tijd aan de tand mocht voelen:
MSI GTX, 980 Ti Gaming 6G -> 721 euro
Intel Core i7-6700K -> 419 euro
16GB DDR 4 -> 124 euro
MSI Z170A Gaming M9 -> 369 euro
Plextor M6e Black Edition 256GB -> 216 euro

Goed voor ruim 1850 euro dus, en dan heb je nog geen pc-kast met voeding. Voor dat geld heb je zes PlayStation 4’s of vijf Xbox One’s en houd je geld over om wat games te kopen. Toegegeven, upgraden met deze specificaties is wat onnodig de komende jaren, en als het zo ver is zal een nieuwe videokaart je al heel wat verder op weg helpen. Nu een ‘mindere’ videokaart kopen die de helft goedkoper is en die later upgraden als het nodig is, is natuurlijk ook een optie. De meeste games zullen namelijk nog prima draaien, al zul je af en toe een tandje terug moeten schroeven en niet alles op ‘ultra’ moeten willen zetten.

Installeren is een eitje, al heb ik een onverklaarbaar probleem met de WiFi ondervonden. Ik zie de Experiabox die je bij KPN krijgt, ik moet bij het verbinden een wachtwoord opgeven, maar verbinden: ho maar. Het wachtwoord is goed, ik heb het zelfs van een ander apparaat het wachtwoord copy-paste erin gezet, zichtbaar in het invoerveld en alles, maar nee, alle apparaten verbinden, behalve deze pc. Een kabel leggen is even onmogelijk in de puinhoop die verhuizing heet, dus dan maar een workaround: een andere router aan de Experiabox, daarmee verbinden en het werkt wel. Volkomen onlogisch dus, ik weet weer waarom ik ooit over ben gelopen van Windows naar Mac OS.

Windows 10

Never mind, niemand gaat voor de lol met WiFi online gamen, of je nu pc- of console-gamer bent. Mocht je het toch doen, MSI heeft een feature die ‘Killer’ heet. Deze is er voor de WiFi-adapter en zou minder lag en latency moeten opleveren en een langere afstand mogelijk moeten maken tot je wireless router. Om het te testen is wat lastig, maar WiFi via pc is stabieler dan op PlayStation 4, waar ik tijdens Star Wars Battlefront wel eens de melding “krijg de tering, we geven je nu lag, zodat je eigenlijk kanonnenvoer bent” kreeg, maar dan subtieler. Op de pc ben ik die niet tegengekomen en daar heb ik veel meer op gespeeld. Mocht je via een bekabelde verbinding gamen dan heb je ook baat bij Killer, want deze detecteert pakketjes die met gaming te maken hebben. Killer geeft deze voorrang bij het verwerken, zodat andere applicaties geen roet in je online match gooien. Je kunt met de instellingen zelf nog spelen, om elke applicatie nog te fine-tunen. Misschien vind je Skype weer belangrijker of wil je juist nog je gamesessies live-streamen.