FOK!filmblik: Boze Negers op een Bloederig Strand

dekatophetspek

In de eerste FOK!filmblik van dit jaar werden we door FOK!user Zeitgeist gewezen op het bestaan van de blaxploitation topper Boss Nigger. De film, die het afsluitende deel vormt van de Boss Nigger-trilogie, kent nogal wat overeenkomsten met Django Unchained, de nieuwste film van Quentin Tarantino. Een prima reden voor FOK!film om eens wat dieper in te gaan op de spraakmakende blaxploitation westerntrilogie met Fred Williamson in de hoofdrol.

Boss Nigger 02
"Mijn naam is Boss Nigger en ik ben heel erg boos op alles en iedereen!"

Aan het begin van de zeventiger jaren leek het Hollywood wel een goed idee om zich meer te gaan richten op een gekleurd publiek, met hippe films waarin een voornamelijk zwarte cast de hoofdrollen speelde. Het balletje was eigenlijk in 1967 al aan het rollen gebracht met het verschijnen van de film In the Heat of the Night. In de misdaadfilm van Norman Jewison wordt namelijk één van de hoofdrollen vertolkt door de zwarte acteur Sidney Poitier, iets wat in die tijd nog vrij ongehoord was in Hollywood. De film zou vijf Oscars winnen en kreeg ook nog twee vervolgen, They Call Me MISTER Tibbs! in 1970 en The Organization in 1971. Een film die door velen als de oerfilm van het blaxploitation-genre wordt gezien is de film Shaft van Gordon Parks uit 1971. Hollywood begon eindelijk goed door te krijgen dat acteren geen blanke aangelegenheid meer was en dat er onder kleurlingen een behoorlijk aantal prima acteurs en actrices rondliep.

Als er één liefhebber van 'zwarte' films in Hollywood rondloopt dan is het wel Quentin Tarantino. In zijn vorige films zijn diverse knipogen naar het genre terug te vinden. Denk maar eens aan de dialoog in Reservoir Dogs over de jaren zeventig serie Get Christie Love! Ook in Jackie Brown (1997), Kill Bill 1 (2003), Death Proof (2007) en Inglourious Basterds (2009) verwees Tarantino naar diverse klassiekers. Ook zijn nieuwste en misschien wel allerbeste film Django Unchained zit weer vol met verwijzingen naar allerlei films uit het verleden. Aangezien we uw kijkgenot bij dit cineastische meesterwerk van Tarantino niet willen vergallen met allerlei spoilers gaan we hier in een andere aflevering van FOK!film wel verder op in. We kunnen echter wel stellen dat eenieder die van westernfilms houdt deze film absoluut niet mag missen.

The Legend of Nigger Charley 01

In 1972 verscheen de blaxploitation westernfilm The Legend of Nigger Charley van Martin Goldman, met in de hoofdrol Fred Williamson. Charley is een slaaf die van zijn stervende meester te horen heeft gekregen dat hij een vrij man zal zijn. Een aantal racistische plantage-eigenaren zijn het er echter niet mee eens en geven Charley een ongenadig pak slaag. Als Charley zich tegen de mannen wil verdedigen komt de sadistische Houston (John Ryan) om het leven. Charley en twee van zijn vrienden moeten vluchten voor hun leven en worden op de hielen gezeten door een groep wraakzuchtige slavenjagers onder leiding van de psychopatische dominee Jarvis (Joe Santos). Het tweede deel van de film doet het verhaal wel wat denken aan The Magnificent Seven. Charley en zijn vrienden lijken ontsnapt te zijn aan de slavenjagers. Het groepje is inmiddels uitgebreid met een 17-jarige scherpschutter en een oude jager. Het vijftal komt een blanke man genaamd Dewey Lyons en zijn halfbloed-vrouw Sarah te hulp die lastig worden gevallen door de uit een bijbel quotende Jarvis en zijn bende tuig.

The Legend of Nigger Charley 02
Van links naar rechts: Martin, Williamson en Colley.

The Legend of Nigger Charley kende een behoorlijk sterke cast. Zo zien we Don Pedro Colley als Charley's vriend Joshua. Colley maakte naam met zijn rol van één van de mutanten in Beneath the Planet of the Apes (1970) en Baron Samedi in Sugar Hill (1974). Ook D'Urville Martin, die Charley's vriend Toby speelt in de film, was regelmatig in blaxploitationfilms te zien. Martin regisseerde en speelde de schurk in de klassieker Dolemite (1974). Tricia O'Neil, die in de film te zien is als Sarah Lyons, werd vooral bekend door haar rol in James Cameron's Piranha II: Flying Killers (1981). The Legend of Nigger Charley, die in de Nederlandse en Vlaamse bioscopen vertoond werd onder de titel De zucht Naar Vrijheid, zou later op videoband verschijnen onder de politiek correcte titel The Legend of Black Charley.

The Soul of Nigger Charley 02

In 1973 verscheen een vervolg op de spraakmakende film met de nietsverhullende titel The Soul of Nigger Charley. Charley en zijn vriend Toby zijn nog steeds op de vlucht en krijgen te maken met de wrede Kolonel Blanchard en zijn bende die een slachting aanrichten in een dorpje. Blanchard wil samen met zijn kompaan, de mysterieuze Generaal Marcus Hook, een trein met 100.000 dollar aan goud beroven. Ook Charley wil het goud stelen maar dan om er de slaven van Hook mee vrij te kopen. Wat meteen opvalt aan de tweede film in de reeks is dat men zich meer is gaan richten op een western in plaats van een blaxploitation-film. De film heeft duidelijk een hoger budget dan de vorige film en is ook een stuk harder dan zijn voorloper.

Boss Nigger 01

In 1975 verschijnt het afsluitende deel van de trilogie. In Boss Nigger komen de premiejagers Boss Nigger en zijn vriend Amos (D'Urville Martin) in een dorpje waar hun doelwit zich verstopt heeft. De zwarte premiejagers ontdekken dat het stadje geen sheriff heeft en nemen die taak op zich. De blanke bevolking van het stadje wordt geterroriseerd door het duo, vrouwen kunnen niet meer veilig door de straten lopen en de bange dorpelingen mogen flink dokken totdat de premiejagers hun prooi te pakken hebben.

FOKfilmbliklogo

Blood Beach (1980)

Blood Beach 01

Nadat de film Jaws een groot succes was geworden waren er heel wat regisseurs die van dat succes mee wilden profiteren. Dit leidde tot een hele rits aan monsterlijke b-films, waarvan dit pareltje uit 1980 overmorgen precies 33 jaar geleden in de bioscoop zijn debuut maakte. In Blood Beach worden niksvermoedende zonaanbidders en honden door een mysterieus wezen het zand ingezogen. Van sommige slachtoffers worden nog wat restjes aangetroffen, maar de meeste slachtoffers verdwijnen zonder ook maar enig spoor achter te laten.

Blood Beach is een heerlijke pulpfilm van regisseur Jeffrey Bloom. Bloom had eerder films gemaakt als Dogpound Shuffle (1975) en The Stick Up (1977). Waren we bij Jaws al niet meer veilig in het water, in Blood Beach was je nergens meer zeker van je leven. Zelfs een verkrachter wordt door het monster een slurfje kleiner gemaakt.

Blood Beach 02
Blood Beach - de videoband

Culthelden John Saxon en Burt Young (Paulie uit de Rocky-films) mogen vervolgens alle ellende zien op te lossen. De film, die lange tijd alleen maar op VHS te vinden was, is bij Jam Entertainment op dvd verschenen. Als bonus heeft het glimmende schijfje een deleted scene (een dialoog op een politiebureau) en de Amerikaanse trailer voor deze bijzondere horrorfilm.

Tot zover deze aflevering van FOK!filmblik. Heb jij nog een suggestie voor een obscure, vreemde, bijzondere, langgezochte en/of op enige andere wijze aantrekkelijke film die in deze rubriek past stuur dan gerust een berichtje naar dekatophetspek. Tot volgende week.