School niet afmaken

Nolius
In samenwerking met Leugens.nl een selectie uit de strooptocht naar onwaarheden. Vandaag voor de vijfde keer!

Door Peter Olsthoorn

De beroemde Iraakse mediaminister al-SahafHet was de week van de politici op Leugens.nl: minister van Defensie Eimert Van Middelkoop zegt dat onthullingsprogramma Argos van de VPRO jokt over stiekem oorlog voeren, ex-staatssecretaris René van der Linden loog erop los tot een online filmpje hem verried en Woutertje Bos had het te goed op met de hebzuchtigen die bedrijven opkopen.

Maar ik wil een kwestie met minister Ella Vogelaar eruit lichten. Zij ontkende cijfers over het aantal Marokkanen dat hun school niet afmaakt. Onder jongens is dat percentage wel 70 procent, zo staat in een Amsterdams rapport te lezen. Bij 'Nederlanders', las ik, is dat ook nog 30 procent.

Dat lijkt me verschrikkelijk veel. Dat vindt Henk Kamp (VVD) ook. Hij briest dat deze jongens - de Marokkanen natuurlijk - klaar staan om "...door te stoten naar de criminele top". De taal van een voetbaltrainer geprojecteerd op dropouts. Ze stoten door naar de criminele top. Zou het zo zijn?

Misschien kunnen ze gewoon ambtenaar worden in Rotterdam. Want dat is boeventuig, zei de Ombudsman. Ze lopen zomaar je huis binnen. Dat mocht hij niet zeggen. En hij mocht al helemaal niet de nazi's erbij slepen.

Want met de combinatie van een paar 'waarheden' op een rij gaat het als volgt: Marokkanen maken hun school niet af. Ze kunnen geen baan krijgen. Behalve bij de 'interventieteams' die woningen binnenvallen. Want daar werkt toch laag opgeleid boeventuig.

Logisch toch?