Interview met Stefan - SunChaser - over zijn roman Kismet

Zaterdag hield Stefan Tetelepta, op FOK! ook bekend als SunChaser, een lezing over zijn roman Kismet. De roman gaat over de 29-jarige Moira, opgelicht door haar ex en woonachtig bij haar zus, en de 34-jarige Finn die alles heeft wat hij maar kan wensen: een herenhuis, een sloep en geld op de bank. Het lijkt erop dat ze voorbestemd zijn om samen te zijn, al gedraagt Finn zich soms wat vreemd.

Stefan publiceerde zijn boek al in augustus 2018, maar hij postte er nooit wat over op FOK!, tot gisteren. Razende reporter DJMO toog naar Leiden, woonde de lezing bij die Sunchaser gaf over zijn roman en voelde hem aan de tand.

Kismet  (Foto: Stefan Tetelepta )
Kismet (Foto: Stefan Tetelepta )

DJMO: Om te beginnen: wat voor genre is je boek?
Stefan: Kismet is een magisch-realistische feelgoodroman die je halverwege op het verkeerde been zet. Het is geen thriller, maar er zit wel spanning in. Het boek gaat ook over gemiste en nieuwe kansen, en over denken met je hoofd en voelen met je hart.

DJMO: Wat betekent de titel eigenlijk?
Stefan: Kismet betekent voorbestemd zijn, het lot, geluk. Daar gaat de roman ook over, de hoofdpersonen vragen het zich gedurende het verhaal ook af, of Kismet bestaat. Iemand op FOK! vroeg zich trouwens af waarom veel Turkse bakkers hun winkel zo hebben genoemd. Daar heb ik dan weer geen antwoord op. Ik zou zeggen, stap eens een bakkerij binnen en vraag het.

DJMO: En, bestaat kismet?
Stefan: Zeker, al hoeft het niet altijd liefde te zijn, of voor altijd.

DJMO: Je boek kwam vorig jaar uit, je hebt het gepromoot op Facebook, boekencommunity Hebban.nl en diverse boekenblogs, maar hier deed je niets? Waarom hield je het gescheiden van FOK!, de plek waar veel mensen je nog kennen?
Stefan: Goede vraag. Omdat SunChaser toch meer een typetje is en sommige mensen me anders kennen onder die naam. Bovendien gebruik ik die naam al twintig jaar hier, en ik ben als Stefan wel veranderd. En ik wilde niet dat men, voor ik wist hoe Kismet zou gaan lopen, zou roepen dat ik spam over de rug van FOK!. Nu het goed loopt heb ik ook een verhaal te vertellen en kunnen mensen zien dat ik een echt persoon ben.

DMJO: Je vertelde tijdens je lezing dat de basis van Kismet 25 jaar geleden al ontstond, waarom heeft het nog zo lang geduurd voor je het opschreef?
Stefan: Verhalen groeien in mijn hoofd, het begint ergens met een idee en langzaam krijgt dat vorm. Tenminste, dat gold voor Kismet, mijn tweede roman ontstaat nu heel anders. Wat voor Kismet in al die 25 jaar vaststond waren de hoofdpersonen en de twist. De karakters kwamen pas later naar boven, net als de locaties. Het grappige is dat ik, nadat ik in augustus 2016 de eerste letter op papier zette, het hele boek in 21 dagen schreef.

DJMO: Maar dat was nog maar de eerste versie, je hebt er dertien gemaakt.
Stefan: Uiteindelijk schreef ik inderdaad dertien versies waar ik twee jaar over deed. De tweede versie schreef ik pas een half jaar later, en die schreef ik compleet opnieuw. Daarna schaafde ik het steeds bij, met behulp van een redacteur en later proeflezers en correctors.
Gaandeweg kwamen er ook personages bij die ineens aanklopten en een plek opeisten. Dat was raar, dat je er niet veel meer over te vertellen had, de personages kregen een eigen wil. De dertiende versie is de gepubliceerde versie, en daarvan is nu de derde editie verschenen. Een soort derde druk, met een paar wijzigingen. Het is alleen als e-book verkrijgbaar dus wijzigingen aanbrengen gaat makkelijk.

DJMO: Kismet heeft een bijzondere insteek; het is een liefdesroman, maar tegelijkertijd vertolkt het een worsteling van de hoofdpersoon met zichzelf. Wat wil je precies duidelijk maken.
Stefan: Ik weet niet of ik iets duidelijk wil maken. Ik wil een verhaal vertellen en daar kan ik veel van mezelf en dingen die me bezighouden in kwijt. Er zit geen boodschap achter, als je er iets uit kan halen wat je aanspreekt is dat mooi, maar als je het gewoon een leuk verhaal vindt is dat ook prima.

DJMO: Dat antwoord is me iets te makkelijk. Je hebt het over ‘buiten je comfortzone’ treden. Wat versta je onder comfortzone? En waarom vind je het nodig dat mensen hun comfortzone verlaten?
Stefan: De comfortzone zal voor iedereen anders zijn, voor mij is een comforzone de makkelijkste weg, dat je ergens in blijft hangen omdat het makkelijk is, dat je zelf geen actie hoeft te nemen om te veranderen of om nieuwe, leuke dingen mee te maken. Angst voor het onbekende. Buiten de comfortzone blijkt dan vaak dat de angst nergens op is gebaseerd. Dat hebben mijn hoofdpersonen ook, aanvankelijk verschuilen ze zich achter de weg van de minste weerstand. Maar wat lezers zelf met hun comfortzone doen en of ze die willen verlaten is niet aan mij.

DJMO: En met wat voor gevoel hoop je dat lezers het boek dichtslaan?
Stefan: Dat zolang je leeft er nieuwe kansen zijn, voor liefde en vriendschap maar ook voor persoonlijk geluk Als je je er maar voor openstelt.

DJMO: Toch een boodschap dus!
Stefan: …. Euh… betrapt!

DJMO: Je geeft je boek gratis weg. Waarom eigenlijk?
Stefan: Ik heb het uiteraard naar uitgevers gestuurd in de hoop dat het opgepikt zou worden. Maar ik weet ook dat het als debutant zonder naam en lezers lastig is een uitgever te krijgen. Ik kreeg slechts 1 afwijzing van Zomer & Keuning, met persoonlijke note, dat het niet commercieel genoeg zou zijn. Toen dacht ik wat Thanos uit de Avengers dacht: ‘Fine, i’ll do it myself.’ Print on Demand is nooit een optie geweest. Dan had ik misschien tien boeken verkocht en er twee tientjes aan overgehouden. Er moest dus een plan komen.

Toen bedacht ik me iets: elke beroemde zanger die je nu kent kreeg nooit direct een platencontract, maar speelde eerst jarenlang in kroegjes (of zoals tegenwoordig, hij zet zijn werk op YouTube) voor hij doorbrak. Ik besloot ook op een dergelijke manier lezers te zoeken. Niet in kroegjes, maar met behulp van social media. Ik maakte een website, lanceerde een Facebookpagina en bouwde zelf een e-pub en nodigde daarna lezers uit zelf een exemplaar aan te vragen. Zo kreeg in een half jaar tijd meer dan tweeduizend belangstellende lezers die allemaal hun e-mailadres achterlieten en beloofden een recensie op Hebban.nl te schrijven. Een kleine tien procent heeft die recensie nu ook geschreven.

De afwijzing van Kismet  (Foto: Stefan Tetelepta )
De afwijzing van Kismet (Foto: Stefan Tetelepta )

DJMO: Tweeduizend lezers, tweehonderd voornamelijk goede recensies, dat is best een succes, maar nog geen financieel succes. Hoe verhoudt zich dat?
Stefan: Succes kun je hebben op meerdere manieren, dat hoeft niet alleen financieel te zijn. Hebban.nl heeft een chart met 10.000 boeken waar de populairste boeken gemeten op het aantal lezers, sterren, recensies en zelfs pageviews in de top100 terechtkomen. Kismet stond meer dan twee weken op de tweede plek, gesandwicht tussen twee boeken uit de Zeven Zussen-serie van Lucinda Riley. In feite lag ik klem tussen veertien zussen!

DJMO: Dat moet de aandacht hebben getrokken.
Stefan: ik hoorde dat uitgevers hebben gebeld of er geen foutje in de site zat. Wie was die onbekende jongen met dat onbekende boek? Maar de ranking was echt terecht, zo werd hen medegedeeld, dankzij de recensies van vaste bezoekers. De uitgevers hebben mij nog niet gebeld overigens, maar dat heb ik ook niet ingecalculeerd in mijn plan de campagne.

DMJO: Ja, want je hebt een masterplan voor wereldwijd succes. Vertel op, hoe ga je de wereld veroveren?
Stefan: Haha, ja dat zei ik op de lezing. Het zit zo, nu Kismet in Nederland een (kritisch) succes is heb ik honderden recensies die dat onderbouwen. Ik denk dat als het hier aanslaat, het overal kan aanslaan. Kismet is inmiddels in het Engels vertaald, dat is de volgende stap. De Engelse versie zit nu in de proefleesfase, en zodra dit klaar is kan ik op zoek naar een buitenlandse uitgever. Dan heb ik die Nederlandse recensies al als onderbouwing. Met GoogleTranslate kan iedereen ze lezen. Daarom kan ik nog steeds recensies gebruiken.

Als er nog mensen zijn die een Engelstalige lees/schrijf achtergrond hebben, ik zoek nog proeflezers. Mailen kan naar stefan@Stefanschrijft.nl

Kismet op Hebban (Foto: Stefan Tetelepta )
Kismet op Hebban (Foto: Stefan Tetelepta )

DMJO: En je zei dat je aan een nieuw boek werkt?
Stefan: Klopt. Dat wordt ook een feelgoodroman. En weet je nog dat ik zei dat karakters soms aankloppen en een plek opeisen? De hoofdpersoon in mijn nieuwe boek was zo iemand die een plek in Kismet opeiste. En nu krijgt ze ineens een eigen roman, dat zag ik niet aankomen. Terwijl ze in het verhaal best verlegen is. Dit verhaal groeit dus niet al decennia in mijn hoofd.

DMJO: En is Kismet ook voor FOK!kers gratis beschikbaar?
Stefan: Vooralsnog wel, mits je een recensie schrijft, hij is ook te koop als e-book. Maar natuurlijk, vraag hem maar aan. Op mijn website www.stefanschrijft.nl staat meer info.

De betekenis van Kismet  (Foto: Stefan Tetelepta )
De betekenis van Kismet (Foto: Stefan Tetelepta )