Vraag maar raak met Google Assistent

Normaal vraag je dingen aan Google, maar dit keer vroeg Google ons wat. Of we langs wilden komen voor een presentatie van Google Assistant. Of beter gezegd, Google Assistent, want sinds kort is de stemgestuurde vraagbaak ook in het Nederlands verkrijgbaar. Wij vroegen in het Nederlands de Google Assistent het hemd van het lijf, of is het dan het hoesje van het mobieltje?

Wat is de Google Assistent?
De Google Assistent is je eigen persoonlijke hulp die met stemherkenning werkt. Je kunt de Assistent vragen stellen, maar ook opdrachten geven. De Assistent helpt je soms ook ongevraagd. Als hij weet dat jij naar huis gaat zal hij al melden of er files staan of de assistent geeft aan dat je al snel een afspraak hebt.

Wat maakt Google Assistent beter dan de rest?
GA: Siri is de beste Siri die er is, ik wil gewoon de beste Google Assistent zijn die er is.

Nieuw is dit allemaal niet, want Apple heeft Siri, Amazon heeft Alexa en er zijn nog andere stemgestuurde hulpjes. Nu heeft Google wat voordelen ten opzichte van de genoemde concurrenten. Google Assistent is er nu in het Nederlands. Dag Alexa. Google heeft ervoor gezorgd dat de assistent een API heeft, Google Actions genaamd, zodat iedereen er iets voor kan programmeren. Dag Siri.

Hoe gebruik ik Google Assistent?
“Oke, Google”, of een simpele druk op de Home-knop is al genoeg. Daarna luistert Google Assistent een tijdje of je een vraag hebt. Ben je niet op tijd, dan herhaal je “Oke, Google” of druk je weer op de knop.

Google Assistent - Weersverwachting (Foto: Google)

Wat kan ik allemaal met Google Assistent?
Je kunt dingen zeggen als Hoe wordt het weer dit weekeinde, tel 1 minuut af, zet een wekker om 3 uur, luister naar Daft Punk, kijk trailers op tv, bel Roos via de luidspreker, stuur Jasper een e-mail, zijn er kroegen in de buurt of hoe zeg je hallo in het Portugees. Of onzinnige dingen als, kun je beat boxen. Van alles dus. Bij sommige acties, zoals het kijken op televisie, moet je wel een chromecast apparaat hebben en dat hebben toegevoegd aan je account.

Wat zijn Google Actions?
Actions on Google is het ontwikkelplatform voor Google Assistent. Ze bieden ontwikkelaars de mogelijkheid om een interface te maken waarmee gebruikers korte commando’s kunnen geven, of juist een langere conversaties zoals het uitzoeken van een cadeau. Een bedrijf kan dus zelf verzinnen welke vocale ondersteuning ze willen bieden.

Welke partners zijn er en welke vragen kan ik aan ze stellen?
Er zijn een al meer dan 15 partners voor de Nederlandstalige Google Assistent klaar om gebruikt te worden. Omdat bedrijven zelf mogen verzinnen wat ze willen kunnen doen varieren het aanbod en het nut nogal. Een kleine greep met vragen die je zelf zou kunnen proberen:
- Albert Heijn:

  • Wat is er in de Bonus?
  • Wat kan ik maken met kip en aubergine?
  • De melk is op!

- bol.com:

  • Wat is een leuk cadeautje voor mijn kleine nichtje?
  • Wat is de dagaanbieding?
  • Hoe oud is Billie?

- PostNL:

  • Waar vind ik de dichtstbijzijnde PostNL-locatie?
  • Wanneer wordt mijn pakket bezorgd?
  • Waar vind ik de dichtstbijzijnde brievenbus?

- KLM:

  • Ik zoek een vlucht van Amsterdam naar San Francisco
  • Ik wil met mijn vriendin naar Parijs
  • Ik wil graag aankomende zondag van Amsterdam naar Londen in Business Class

Er zijn meer bedrijven, zoals Jumbo, Eneco, Essent, Qmusic en Rabobank die Google Actions hebben geïmplementeerd. Zij hebben soms weer een andere stem om je te woord te staan, al klinken deze wel wat minder dan de Google Assistent voor Android zelf.

Google Assistent - Timer (Foto: Google)

Werkt Google Assistent op iOS?
Daar komen wat hits van Google op terug. Het antwoord is: ja, maar wel met vele beperkingen. Als je denkt dat je jouw wekker kunt zetten op je telefoon, dan heb je het mis. Apple heeft dat alleen voor Siri opengesteld, geen andere app mag de wekker zetten, hoe lief je het ook vraagt. Zo kun je de Google Assistent laten luisteren door de Home-knop ingedrukt te houden, of “he Google” te zeggen.

Wat vindt Google Assistent van Siri?
GA: Is dat een Siri-euze vraag? Grapje, ze doet erg haar best.

Wat vindt Siri van Google Assistent?
Siri: Ik denk dus ik besta. En bij deze cartesiaanse wijsheid wil ik het laten.
Na nog eens aandringen:
Siri: Dat kan ik je echt niet zeggen.

Tja, Siri en dus Apple houden hun mening maar voor zichzelf. Feit is dat op iOS de Google Assistent niet alles kan. Nu zijn simpele dingen als een wekker zetten niet mogelijk, maar als je “chotto matte” wil vertalen dan komt Google al snel met “wacht eens even” terug. Dat krijgt Siri dan weer niet voor elkaar. Google heeft natuurlijk Google Translate achter de hand, en ook Google Maps. 

Google Assistent - Vertalen (Foto: Google)

Conclusie
Google heeft een antwoord op Siri. Siri werkt op zich prima op Apple-apparaten, maar zoals met alles van Apple is het nogal een gesloten omgeving. Bedrijven hebben geen baat bij Siri en ontwikkelaars kunnen er niets mee. Google is wat dat betreft veel opener. Op een Android-telefoon kun je er veel meer mee in vergelijking met Siri, zoals Netflix of Youtube casten naar televisie, een nummer in Spotify luisteren of een vertaling vragen van een buitenlandse taal. Het sterkste punt zijn de Google Actions. Hiermee kunnen andere bedrijven de Google Assistent uitbreiden. Ze krijgen hun eigen stem, en de gebruikers kunnen bij die assistent specifiekere vragen stellen. Niet elk bedrijf weet wat ze ermee moeten, maar dat leren ze vanzelf als ze gaan experimenteren en feedback krijgen van gebruikers. Gaat het de wereld veranderen? Niet meteen, maar het maakt het leven weer net wat simpeler door vragen en commando’s te kunnen geven, in plaats van te typen of knopjes in te drukken. Nu even het laatste nieuws op FOK checken: "Google, wat is het laatste nieuws op fok.nl?". Et voila.


Reclame met bekende Nederlanders doet het altijd goed.