Vijf gametips voor de maand augustus

3. The Walking Dead: The Final Season

Kleine meisjes worden groot, ook in een wereld vol smerige politiek spelletjes, intriges, verraad … en zombies. The Walking Dead: The Final Season is het einde van een tijdperk. Een tijdperk waarin ontwikkelaar Telltale het succes boven het hoofd groeide, wat leidde tot explosieve groei, het uitpoepen van haast ontelbare titels, het niet halen van deadlines en uiteindelijk het ontslag van een kwart van het personeel eind vorig jaar vanwege de giftige bedrijfscultuur. Dan klinkt een post-apocalyptische wereld vol met zombies zo slecht nog niet ...

Terug naar de game. In The Final Season volgen we voor de laatste keer Clementine. In het ijzersterke The Walking Dead uit 2012 maakten we voor het eerst kennis met haar, toen ze als klein meisje opgevangen werd door hoofdpersoon Lee. In die game maakten we ook kennis met de gameversie van de post-apocalyptische wereld uit de gelijknamige stripboeken van Robert Kirkman. De dreiging is alom vertegenwoordigd en komt zowel van de zombies als van de andere overlevenden. Na een zinderende finale bleef Clementine alleen achter. In Season 2 namen we vervolgens zelf de controle over haar. Daar is ook vrijwel alles mee gezegd, want veel leek Clem als opgroeiende tiener verder niet te vertellen te hebben over haar lot. Seizoen drie, getiteld The Walking Dead: A New Frontier gaf wat meer gevoel van controle, maar hierin moest Clementine de spotlights voor een groot gedeelte afstaan aan het andere speelbare personage, Javier "Javi" Garcia.

In The Walking Dead: The Final Season draait het dan weer echt om Clementine. Ze is opgegroeid tot een meedogenloze en capabele overlever. Na jaren op zoek te zijn naar een plek waar ze zich kan vestigen is een verlaten schoolgebouw haar grootste kans op een thuis. Maar hiervoor moet Clementine de nodige dingen opofferen, terwijl ze bovendien nog zorg draagt voor de wees AJ, het jongetje dat praktisch haar enige familie is. Met een derdepersoonsperspectief, vernieuwde combat en verbeterde graphics belooft het een mooie afsluiting te worden van Clementines verhaal. En een welkome, want het niveau van het eerste seizoen heeft Telltale als we eerlijk zijn nooit weten te evenaren.

Het eerste hoofdstuk van The Walking Dead: The Final Season komt op 14 augustus uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Een versie voor Nintendo Switch volgt later dit jaar.