Animecon 2018

Animecon is een jaarlijks terugkerend evenement voor de mensen die helemaal gek zijn van de Japanse popcultuur. Omdat het zo druk bezocht wordt is het wat krap geworden in het World Forum in Den Haag. Volgend jaar gaan alle cosplayers, Japan-loving en Japanse merchandise richting de Ahoy om daar een weekend kawaii te doen. Als Japan-liefhebber is het de tijd om te zien hoe de 20ste editie gevierd wordt. Is het wel de moeite en het geld waard?

Thema
Anime 2018: Queens of the Round Stable. Dat was het thema van het evenement dit jaar. Volgens de organisators draait het dit jaar rond Japanse manga en anime met een koninklijk link. Nu moest ik al goed in het programma zoeken waar er royals voor kwamen. Mortal Kombat Live, Shao Kahn is een keizer, maar goed, natuurlijk is dat tof om te zien. Het praatje over "How to Wear Skimpy Costumes While Still Being Modest" snap ik geheel met alle cosplayers die naar zo'n event komen, maar koninklijk is het natuurlijk niet. De film Red Turtle is geregisseerd door De Nederlander Michael Dudok de Wit, in samenwerking met Studio Ghibli en Wild Bunch. Maar wederom, wat is er koninklijk aan? Dat thema zie ik dus niet zo duidelijk terug komen, maar ik ben dan niet bij de opening- en sluitingsceremonie geweest. Het zou leuker zijn als het als een rode draad door alle events heen terug te vinden zou zijn.

Animecon - Dealer Room (Foto: Pheno)

Cosplay
Waar er iets met manga, strips en/of anime is, is er cosplay. Voor die mensen is zo'n event fantastisch natuurlijk om met verre vrienden en medeliefhebbers bij te kletsen en lol te trappen. Allerlei creaties kwamen naar Den Haag. Van de redelijk standaard Goku en Naruto tot iemand in een zelfgemaakt Totoro-pak of iemand verkleed als Ban uit The Seven Deadly Sins. Sommige mensen moeten het warm in hun dikke pak hebben gehad, terwijl anderen juist weer wat minder aan hadden. Nu kijkt de organisatie wel of het allemaal niet te is, dus aanstootgevend wordt het niet. En dat hoeft ook niet, het is leuk om te zien hoe creatief mensen zijn en vooral hoe sommige mensen compleet in hun rol inleven. De organisatie beschermt de cosplayers ook door regels op te stellen voor fotografie. Ze wijzen de deelnemers erop hoe hiermee om moet worden gegaan. Een goede zaak, foto's zijn niet zo maar verdwenen van het internet, en er bestaat ook iets als portretrecht.

Animecon - Cosplay (Foto: Pheno)

Kopen, kopen kopen
De dealerroom is altijd weer een dingetje voor vele mensen. Allerlei bekende en minder bekende winkels en online handelaren komen naar de zaal om hun merchandise te stallen. Japanse snacks, buttons, knuffels, t-shirts, manga, anime en films op dvd en natuurlijk de figurines die er in allerlei prijsklassen zijn te vinden. Nu ben ik wel eens naar Tomofair geweest, maar dat is een stuk kleiner dan Animecon. Je ziet wel wat bekende winkels op beide evenementen, maar Animecon is groter van opzet. En ja, ik kon het ook niet laten, al ben ik nog bescheiden geweest qua kostbaarheid... Wil je eten, dan was het ook geld uitgeven, want echt goedkoop is het niet. Wil je nog iets bijzonders, dan is er een maid cafe, waar je geholpen wordt door verklede meiden die je ook gezelschap houden en met je kletsen.

Funko (Foto: Pheno)

Tassen
Het beleid wat betreft tassen is streng. En dan bedoel ik erg streng. Een tasje moet echt in een extreem klein controlebakje bij de toegangen van de verschillende zalen passen, anders kom je er niet in. Nu snap ik dat ze diefstal in de dealerroom willen tegengaan, maar als je de organisatie moet geloven schuilt er in elke tas een bom. Nu lijkt me een goede controle bij de ingang een stuk vriendelijker naar bezoekers toe, men begrijpt echt wel dat je tas even open moet om te zien of je niet een compleet doorgedraaide idioot bent. Stel je koopt iets in de dealerroom, gaat naar een workshop en wil daarna terug om nog wat te kopen. Je wordt tegengehouden, je moet je tas naar een locker bij de ingang brengen, daar staat een lange rij van lotgenoten en nadat je die rij hebt overleefd mag je weer terug naar dealerroom. Met wat pech staat daar ook een rij omdat ze de drukte daar willen reguleren. Argh. Waarom er ook bij de gameroom zo streng wordt opgetreden snap ik niet helemaal, het is niet dat ik een console mee naar huis ga nemen. En al zou ik het willen, er staan tig mensen om heen, zo'n ninja ben ik nou ook weer niet.

Workshops, films en games
Een andere reden om te gaan kunnen de vele workshops en presentaties zijn. Er is voor ieder wat wils: van cosplay-tips tot een kennismaking met Japanse whiskeys. Of wil je toch sushi van een model af eten? Er is van alles te doen, al moet je er soms snel bij zijn wat betreft inschrijven. Sommige workshops kosten nog extra. De Gunpla-workshop is bijvoorbeeld een introductie tot de Gundam-robots en hoe je zo'n plastic model in elkaar kunt zetten. Als modelbouwer zelf vind ik dat natuurlijk leuk en dat was het ook. Wil je wat minder actief zijn, dan zijn er nog Japanse anime die getoond wordt. Red Turtle is bijvoorbeeld een prima film, en toch nog een koninklijke serie waarvan vijf afleveringen uitgezonden werden: Scrapped Princess. Met twee grote consolebakkers en nog veel meer uitgevers in Japan zijn games natuurlijk niet weg te denken. Marvel vs Capcom Infinite, Mario Kart, Taiko Drum Master en heel wat retro was er te spelen. En dat werd ook volop gedaan.

Animecon - Gaming (Foto: Pheno)

Animecon is een van de grootste evenementen in Nederland voor liefhebbers van de Japanse popcultuur. Het evenement groeit uit zijn Haagse jasje, vandaar de verhuizing naar Rotterdam volgend jaar. Ben je gek van alles wat anime, manga en Japan is, dan is het zeker de moeite waard. Kom niet alleen voor de dealerroom, want dan is het prijzig. En dat komt niet alleen door je koopdrang, maar ook door de entreeprijs. Voor volgend jaar staan de early bird tickets al online: 57 euro. Je krijgt er wel een overvol programma voor terug, maar bedenk goed wat je met je tas doet.