FOK! Games en het beste en slechtste van E3

2. Puddington

Hoogtepunt: Cyberpunk 2077

Kom op, je wist dat Cyberpunk 2077 ergens in een lijstje van hoogtepunten ging opduiken en ik had al in mijn nieuwjaarswensen aangegeven dat ik hoopte meer te weten te komen over de game, en CD Projekt Red heeft daarin niet teleurgesteld. De trailer tijdens de Microsoft-persconferentie gaf een heel goede indruk van de sfeer die we kunnen verwachten tijdens de game: het is wonderlijk, vreemd, en een goede combinatie van menselijkheid die niet goed mixt met hypermoderne technologie. Gameplay of een releasedatum weten we nog niet maar die trailer van 100 seconden kon mij al helemaal warm laten lopen en Cyberpunk 2077 staat dan ook hoog op mijn lijstje van gewilde games. 

Oh, en bonuspunten voor de gratis codes voor The Witcher 3: Wild Hunt die CD Projekt Red weggaf tijdens de trailer. Een leuke easter egg.


Hoogtepunt: Rapture Rejects

Rapture Rejects werd onthuld tijdens de PC Gaming Show en het is een charmante kleine battle royale van de makers van Cyanide and Happiness, de populaire webcomic. De dag des oordeels is gekomen, maar God maakt een vergissing en neemt in plaats daarvan alle zondaars op - waardoor je alle moraliteit overboord gooit en iedereen gaat afslachten. Zo hoop je toch nog indruk te maken op de grote man daarboven en zo toch nog een plekje te krijgen.

De battle royale-hype is een beetje aan mij voorbijgegaan, maar dit is de eerste game in het genre die ik een kans wil geven. Het is isometrisch en in 2D, wat het al wat anders maakt dan de battle royales die al op de markt zijn, en het is zo overduidelijk Cyanide and Happiness. De duistere humor dat God de wereld achtergelaten heeft en je indruk op hem moet zien te maken door moorden tot aan de kenmerkende artstijl van de strip, het is duidelijk dat Tinybuild dicht bij de roots van het C&H-universum blijft en als een liefhebber van de strips kan ik dat zeker waarderen.


Dieptepunt: Nintendo Direct

Ooh, Nintendo, Nintendo, Nintendo. Zo zonde dat de Japanse ontwikkelaar helemaal niets had om te laten zien, zeker als je beseft dat ze vorig jaar nog met afstand de beste conferentie hadden op de E3. Driekwart van de presentatie bestond uit de switch port voor Super Smash Bros., Ultimate, en de presentatie was zo gedetailleerd dat het leek of de voice-over de patch notes voor de game zat op te lezen. De aankondiging an sich was ontzettend gaaf - alle characters uit de vorige games in één game - maar door in miniem detail over elk personage te gaan wat de precieze veranderingen zijn aan gameplay konden we na een kwart van de presentatie wel raden dat Nintendo niet veel meer had om te laten zien.

Verder is Smash Ultimate gewoon een port van de wii u-versie met slechts twee nieuwe personages, Daisy en Ridley, waarvan Daisy ook nog eens dezelfde moveset heeft als Peach. Dat hielp niet mee om te concluderen dat Super Smash Bros. Ultimate bijzonder mager is ten opzichte van de originele versie. Ook heb ik er persoonlijk problemen mee dat Waluigi niet als een speelbaar personage in de game zit - kom op Nintendo, memes terzijde, de beste man mag wel ook een keer in een andere game verschijnen dan alleen Mario Kart en de sporttitels.

Verder ook een oneervolle vermelding voor Command and Conquer: Rivals - over het geheel vond ik de conferentie van Nintendo slechter, maar die van EA is een goede tweede. Hangt er ook deels vanaf hoeveel aanstoot je eraan neemt dat de serie nu zo vernacheld is.