5 leuke onbekende management games

3. Special Part III


3: Big Pharma is een beetje een gek spel met een vrij hoge learning-curve. Je kruipt namelijk in de huid van de farmaceutische industrie en aan jou de taak om medicijnen te maken die bepaalde ziektes kunnen genezen. Vervolgens moet je deze fabriceren tot een eindproduct om hier dan weer winst mee te maken. Door de chaotische en cartoon-achtige stijl zal het in het begin lastig zijn om dit te doen. Het vergt vooral veel geduld om toch even die tutorial door te gaan om alles echt even te snappen. Als je eenmaal de basics goed onder de knie hebt kun je los gaan en een fabriek maken die soepel en goed loopt. Big Pharma is naast een management game ook een beetje een puzzel-spel en dat maakt het net even anders dan de meeste games in dit genre. De grote hoeveelheid vrijheid in het maken van medicijnen en combineren ervan geven een flink aantal uur speelplezier op.

4: Kingdom and Castles is zo leuk en moeilijk als je zelf wilt. Naast dat dit een leuke city-builder is moet er namelijk ook gevochten worden. Dat maakt het allemaal net even lastiger in het begin. Het heeft een beetje minecraft achtige graphics en dat geeft het een frisse look. Nadat je het bouwen goed onder de knie hebt en ook in staat bent om de aanvallen van je af te slaan komt het probleem een beetje om de hoek kijken. Het spel is in de basis echt heel goed, maar mist wat content in de end-game. De drie soorten aanvallen die je stad te verwerken krijgt heb je op een gegeven moment wel door en zijn dan ook makkelijk af te slaan. Vooral omdat je genoeg tijd hebt om je voor te bereiden. Ik hoop dat de makers mods toe laten of er nog eens een grote patch overheen gooien om dit voor elkaar te krijgen. Want het spel is erg leuk om te doen, maar gaat op den duur dus snel vervelen.

5: Blueprint Tycoon is de laatste van deze special en misschien ook wel de vreemdste op het eerste oog. Je gebruikt namelijk letterlijk alleen blauwdrukken om dit te spelen en hoewel het vrij basic begint wordt het vrij snel heel complex. Je moet geld, productie en transport allemaal in de gaten houden en dit kan soms als je in het begin verkeerde keuzes maakt voor flinke uitdagingen zorgen in het latere verloop van het spel. Het is niet zozeer een echte bouw-je-stad game, maar meer een hoe-zet-je-een-complete-fabrieksproductie op poten. Hoewel het spel erg kort is, maakt dit het niet minder leuk. Vooral omdat het met €2,99 ook een heel klein prijsje is.