Yakuza 6 - Geschiedenis, Cultuur en Whisky

Om de release van Yakuza 6: The Song of Life op een originele manier onder de aandacht te brengen werden we ondergedompeld in de geschiedenis van de Yakuza en de Japanse cultuur an sich. In de whisky- en cocktailbar Behind Bars in Utrecht was een uitgebreide presentatie over de antropologische kant van de Japanse mafia gecombineerd met een whisky-proeverij.

Yakuza 6 in Behind Bars
De whisky's die we mochten proeven

Auteur Mark Poysden gaf een kijkje in de geschiedenis van de Yakuza aan de hand van een powerpoint vol foto’s en afbeeldingen. Hij vertelde vol enthousiasme over het strenge militaire regime dat in de 17e eeuw heerste op de vulkanische eilandengroep. Het klassensysteem was zo geconstrueerd dat je jouw status niet kon verliezen, zelfs niet als je werkloos was. Dat betekende dat een samoerai zonder een heer een ‘ronin’ werd. Sommige ronin vormden, samen met andere buitenstaanders, bendes en gingen mensen aftroggelen om beschermingsgeld te vragen. Andere groepen gingen op hun beurt de bevolking beschermen. Een derde organisatievorm ontstond als vakbond, maar gleed al snel af naar meer schimmige zaken. De moderne Japanse mafia (Takuza) heeft haar wortels in deze drie ontstaansvormen.

Mark Poysden - vingers
Mark Poysden en afgehakte vingers op sterk water

Dankzij ingrijpen van de Verenigde Staten in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog kreeg de Yakuza een grote grip op het dagelijkse leven in Japan. De laatste jaren is daar behoorlijk wat weerstand tegen, wat je onder andere merkt in het weigeren van Japanners met tatoeages in badhuizen. De meeste Yakuza-leden hebben namelijk grote en uitgebreide tatoeages en zijn direct herkenbaan aan deze kleurrijke kunstvorm. Veel families hebben dan ook hun eigen tatoeëerders, die in hoog aanzien staan.

Yakuza kalender
Yakuza kalender

Mark Poysden reisde in Japan rond met fotograaf Robin de Goede en tatoeëerder Marco Bratt. Deze drie buitenstaanders kregen het voor elkaar verschillende mafia-groeperingen uitgebreid in beeld te brengen. Bratt en Poysden schreven samen in 2006 het boek A History of Japanese Body Suit Tattooing. Aansluitend gaf De Goede een presentatie vol anekdotes en bijzondere verhalen. Het feit dat een hoge pief van de Yakuza zijn armband had ontfutseld en daarmee pocht op vele van zijn foto’s was een terugkerend thema. Opmerkelijk feitje is, dat De Goede zich nooit bedreigd of anderzijds in gevaar voelde in het gezelschap van deze geharde criminele families.

Yakuza magazine
Yakuza magazine

De Yakuza geeft zelf ook magazines uit die je gewoon bij de kiosk in Japan kunt kopen. Hierin staan bijvoorbeeld alle leden die de afgelopen maand zijn opgepakt, mooie tatoeages en reportages. Er zijn ook kalenders te krijgen vol foto’s van de criminele helden.

Japanse whisky's

De presentaties en verhalen werden steeds afgewisseld met de ene na de andere bijzondere whisky. Twee van deze snoepjes zijn zelfs heel lastig in Nederland te krijgen. De eigenaar van Behind Bars, Marcel van der Ben, gaf bij iedere fles een uitgebreide achtergrond over de alcoholische versnapering, de geschiedenis van de brouwerij en kleine feitjes.  

Japanse whisky
Marcel van der Ben en mijn favoriet: De Kaiyo

Uiteraard hadden we ook nog even de gelegenheid om de game te spelen. Vandaag nog komt er een stream voorbij op het Twitch-kanaal van Fok, dus houd dat in de gaten!

Ferry, Mark en Robin
Ferry Brands met De Goede en Poysden