De FOK! Album Top 100 2017

6. Mei 2017

37

At the Drive-In - in•ter a•li•a
At the Drive-In - in•ter a•li•a

At the Drive-In
in•ter a•li•a
Rise

Verschenen op 5 mei

Het was toch wel één van de grote verrassingen van 2017. Een gloednieuwe plaat van At The Drive-In. Dat werd dan ook wel eens een keertje tijd aangezien hun vorige plaat Relationship of Command alweer 17 jaar daarvoor in de platenwinkels was verschenen. In 2016 had At The Drive-In alweer een aantal optredens gedaan en tijdens deze toernee ontstond ook het idee voor een nieuw album en dat resulteerde in de plaat in•ter a•li•a. Op in•ter a•li•a wordt de luisteraar wederom blootgesteld aan een bruisende melomane wervelstorm waarbij we uiteraard niet aan de nodige invloeden ontkomen van bands zoals The Mars Volta en Rage Against The Machine en die vooral klinkt als het oude vertrouwde werk van deze legendarische Texaanse post-hardcore band.

38

Oxbow - Thin Black Duke
Oxbow - Thin Black Duke

Oxbow
Thin Black Duke
Hydra Head

Verschenen op 5 mei

#100 in de FOK!albums Top 100 2017

2017 was duidelijk het jaar van de comeback. Zo werden fans van het Amerikaanse experimentele gezelschap Oxbow aangenaam verrast toen er voor het eerst in zo'n tien jaar weer een nieuw album van de band in de schappen lag. Met Thin Black Duke heeft de band wellicht één van hun meer toegankelijke albums uitgebracht, het is nog steeds zware kost voor zeer gevorderde oren. Experimentele jazz, noise, neoklassieke muziek en metal komen bijeen en worden samengesmolten tot een verzameling van zowel zeer onvoorspelbare als sterk opbouwende tracks. Een briljante plaat van een zeer ondergewaardeerde band.

39

Bob Wayne - Bad Hombre
Bob Wayne - Bad Hombre

Bob Wayne
Bad Hombre
People Like You Records

Verschenen op 5 mei

Review

40

The Monolith Deathcult - Versvs¹
The Monolith Deathcult - Versvs¹

The Monolith Deathcult
Versvs¹
Hammerheart Records

Verschenen op 5 mei

Review

41

Linkin Park - One More Light
Linkin Park - One More Light

Linkin Park
One More Light
Warner

Verschenen op 19 mei

Toen op 19 mei vorig jaar het album One More Light van Linkin Park in de platenwinkels verscheen kon niemand vermoeden dat de band en haar fans twee maanden later afscheid moesten nemen van frontman en zanger Chester Bennington. One More Light was op meerdere manieren opvallend te noemen. Zo was het de eerste keer dat Linkin Park een album uitbracht met een titelnummer en was de poppy plaat ook meer toegankelijk dan hun voorgaande werk. Fans van het oudere werk zullen dan wellicht ook even moeten wennen aan het geluid van deze plaat, waarop Linkin Park samenwerkte met Julia Michaels, Justin Tranter, Ross Golan, Andrew Goldstein, blackbear en Eg White. Met liedjes als 'Heavy', 'Talking To Myself' en 'One More Light' laat de groep in elk geval zien dat ze betere popliedjes kunnen maken dan het gros van de meuk die we in de hedendaagse hitlijsten tegenkomen.

42

Thomas Wynn and the Believers - Wade Waist Deep
Thomas Wynn and the Believers - Wade Waist Deep

Thomas Wynn and the Believers
Wade Waist Deep
Century Media

Verschenen op 19 mei

Ook voor liefhebbers van de betere Americana en rootsmuziek viel er in 2017 genoeg te genieten. Zo verscheen halverwege mei het album Wade Waist Deep van de groep Thomas Wynn and the Believers. De band rondom Thomas Wynn en zijn zus Olivia uit Orlando, Florida heeft duidelijk haar roots in de folk, blues en rock uit de jaren zeventig en tachtig. Thomas Wynn and the Believers durven we muzikaal bekeken dan ook gerust in dezelfde hoek te plaatsen als bands zoals Led Zeppelin, Fleetwood Mac, Black Crowes, The Long Ryders, Green On Red en Soundgarden. Een heerlijk veelzijdig en broeierig album met prachtige samenzang van Thomas en Olivia Wynn.

43

Bruce Springsteen and the E Street Band - Olympiastadion, Helsinki, July 31, 2012
Bruce Springsteen and the E Street Band - Olympiastadion, Helsinki, July 31, 2012

Bruce Springsteen and the E Street Band
Olympiastadion, Helsinki, July 31, 2012
Nugs.Net

Verschenen op 23 mei

Op 31 juli 2012 gaven Bruce Springsteen and the E Street Band het langste optreden in hun bestaan met een ruim 4 uur durend optreden in de Finse stad Helsinki. Het concert in Finland was het laatste concert van de Europese tak van de Wrecking Ball Tour en bestond zodoende in totaal uit 33 tracks uit heden en verleden (en dan rekenen we de vijf tracks van het akoestische voorprogramma van Springsteen niet mee aangezien die niet op deze release staan). Olympiastadion, Helsinki, July 31, 2012 was het dertiende album in de Bruce Springsteen Archives serie en was de tweede van elf albums die in 2017 zouden worden uitgebracht in deze reeks. 2017 was een prijzig maar muzikaal gezien ook zeer aangenaam jaar voor de fans van The Boss en zijn band.