De FOK! Album Top 100 2017

4. Maart 2017

19

Grandaddy - Last Place
Grandaddy - Last Place

Grandaddy
Last Place
30th Century Records

Verschenen op 3 maart

Toen de indie rock band Grandaddy het in 2006 voor gezien hield waren er maar weinigen die hadden verwacht dat we nog ooit iets van deze band te horen zouden krijgen. Het was dus best wel verrassend toen er zo'n 11 jaar na hun album Just Like the Fambly Cat opeens weer een nieuwe plaat van de band bij de betere platenwinkels in de schappen te vinden was. Last Place is wellicht niet de meest vrolijke plaat van de band maar laat wel op onverscholen wijze horen dat Grandaddy nog steeds een melomane eenheid was om rekening mee te houden.

20

Bush - Black and White Rainbows
Bush - Black and White Rainbows

Bush
Black and White Rainbows
Zuma Rock Records

Verschenen op 10 maart

Bush is een band die in de jaren negentig doorbraak met fijne albums zoals Sixteen Stone (1994) en Razorblade Suitcase (1996). In 2002 gooiden de mannen vanwege tegenvallende verkoopresultaten van hun platen de handdoek in de ring maar het muzikantenbloed kruipt waar het niet gaan kan en zo kwamen de band in een andere bezetting weer bijeen in 2010. Inmiddels waren we zeven jaar verder en verscheen op 10 maart het zevende album Black and White Rainbows van Bush. Op het meer dan een uur durende album komen we maar liefst 17 tracks tegen, waarbij het wel opvalt dat het allemaal niet meer zo rauw klinkt als vroeger. Toch weet Bush te overtuigen met deze zeer degelijke plaat die bewijst dat een band niet steeds hetzelfde kunstje uit het verleden hoeft te doen om te kunnen bestaan.

21

The Shins - Heartworms
The Shins - Heartworms

The Shins
Heartworms
Columbia

Verschenen op 10 maart

Review

22

Dodecahedron - Kwintessens
Dodecahedron - Kwintessens

Dodecahedron
Kwintessens
Season Of Mist Underground Activists

Verschenen op 17 maart

Vijf jaar na hun verrassende debuut verscheen eindelijk het tweede album van de uit Tilburg afkomstige post-black metal band Dodecahedron. Kwintessens slaat dan ook toe als een smeulende moker. Of zoals FOK!ker Jabberwocky het zo mooi weet te verwoorden: "Het beste black metal album van het jaar, en nog van Nederlandse bodem ook. Vanaf de intro pakt het je direct bij de strot, en er wordt genoeg geleend van andere genres om het ook voor harde muziekliefhebber die minder met black metal heeft interessant te maken". Daar hoeven we verder niets meer aan toe te voegen!

Bandcamp

23

The Jesus and Mary Chain - Damage and Joy
The Jesus and Mary Chain - Damage and Joy

The Jesus and Mary Chain
Damage and Joy
Warner Bros.

Verschenen op 24 maart

We moesten er eventjes op wachten maar 19 jaar na hun vorige album Munki (1998) lag er op 24 maart 2017 opeens weer een kakelvers album van de Britse band The Jesus and Mary Chain bij de betere platenboeren in de schappen. Van de oorspronkelijke bezetting van de groep, die destijds naam wist te maken met hun debuutalbum Psychocandy en daar spraakmakende optredens voor gaven van een kwartier (!), zijn alleen de gebroeders Reid nog overgebleven. Waarom we zolang niks van de mannen vernamen wordt onverscholen bezongen in het nummer 'Facing Up The Facts'. "I hate my brother and he hates me. That’s the way it’s supposed to be." Verwacht dus geen band die het wiel opnieuw probeert uit te vinden maar gewoon een stel doorgewinterde muzikanten die de muziek maken die ze leuk vinden en daar mag je het mee doen. Liefhebbers van het vroegere stofzuigergeluid van The Jesus and Mary Chain zullen deze schijf zeker weten te waarderen.

24

Mount Eerie - A Crow Looked at Me
Mount Eerie - A Crow Looked at Me

Mount Eerie
A Crow Looked at Me
P.W. Elverum & Sun

Verschenen op 24 maart

#15 in de FOK!albums Top 100 2017

Eind maart 2017 verscheen het langverwachte nieuwe album van Mount Eerie, het eenmansproject van de Amerikaanse muzikant Phil Elverum. A Crow Looked at Me is namelijk een muzikaal eerbetoon aan zijn op 9 juli 2016 overleden vrouw en striptekenares Geneviève Castrée. Elverum stond al nimmer bekend als een vrolijk figuur maar op A Crow Looked at Me horen we een artiest die het verlies van zijn geliefde probeert te verwerken op een opvallend minimaal opgenomen album. A Crow Looked at Me is een plaat die je bij je strot grijpt en niet meer loslaat tot de laatste noot is gespeeld. Zonder enige twijfel één van de meest pakkende platen van 2017.

25

Art of Anarchy - The Madness
Art of Anarchy - The Madness

Art of Anarchy
The Madness
Another Century

Verschenen op 24 maart

Review

26

Body Count - Bloodlust
Body Count - Bloodlust

Body Count
Bloodlust
Sumerian

Verschenen op 31 maart

Review

27

Arch Enemy - As The Stages Burn
Arch Enemy - As The Stages Burn

Arch Enemy
As The Stages Burn
Century Media

Verschenen op 31 maart

Review