De FOK! Album Top 100 2017

11. Oktober 2017

79

Liam Gallagher - As You Were
Liam Gallagher - As You Were

Liam Gallagher
As You Were
Warner Bros. records

Verschenen op 6 oktober

Review

80

Pale Grey - Waves
Pale Grey - Waves

Pale Grey
Waves
JauneOrange

Verschenen op 13 oktober

Pale Grey is een fijn bandje uit het Belgische Luik, dat van die dromerige electronische popliedjes maakt. Waar we bij veel bands meteen kunnen horen dat ze uit het land van onze zuiderburen komen is dat bij Pale Grey niet het geval. De muziek van Pale Grey valt wel te plaatsen in de hoek van bands zoals Alt-J, Explosions In The Sky, The Whitest Boy Alive en The Notwist. Het album Waves werd dan ook geproduceerd door niemand minder dan de Franse topproducer Yann Arnaud, die we ook kennen van zijn uitstekende werk voor onder meer Air en Phoenix. Heerlijke catchy dreampop van hoog niveau.

81

Bell Witch - Mirror Reaper
Bell Witch - Mirror Reaper

Bell Witch
Mirror Reaper
Profound Lore Records

Verschenen op 20 oktober

Zonder enige twijfel was het album Mirror Reaper van het uit Seattle afkomstige duo Bell Witch één van de allerzwaarste doomalbums van het afgelopen jaar. Het album is een eerbetoon aan drummer Adrian Guerra, die in 2016 op 35-jarige leeftijd plotseling overleed. Het album Mirror Reaper kent dan ook maar één track van 82 minuten, die voor het gemak wel is verdeeld over een tweetal hoofdstukken getiteld 'As Above' en 'So Below'. Loodzware kost, deze doom van de allerhoogste plank en een plaat die het beste tot zijn recht komt op een goede koptelefoon. Bell Witch is een band die je live moet beleven en dat kan op zondag 1 april in het Patronaat in Haarlem en op zondag 22 april op het Roadburn Festival in Tilburg.

82

Super Sonic Blues Machine - Californisoul
Super Sonic Blues Machine - Californisoul

Super Sonic Blues Machine
Californisoul
Provogue Records

Verschenen op 20 oktober

Een jaar na hun verrassende debuut met het album West Of Flushing South Of Frisco verscheen op 20 oktober het tweede album van het Amerikaanse powertrio Super Sonic Blues Machine. Ruim een uur nemen gitarist en zanger Lance Lopez, bassist en producer Fabrizio Grossi en drummer Kenny Aronoff ons mee op een avontuurlijke met hoogstaande bluesrock gevulde roadtrip waarbij het gaspedaal tot de bodem ingetrapt kan worden. Hierbij worden ook melomane lifters opgepikt zoals Steve Lukather (Toto), Billy Gibbons (ZZ Top), Eric Gales, Robben Ford (L.A. Express) en Walter Trout. Een fijn stuk hoogstaande muziek.

83

Otherwise - Sleeping Lions
Otherwise - Sleeping Lions

Otherwise
Sleeping Lions
Century Media

Verschenen op 22 oktober

Otherwise is een band uit Las Vegas die in 2003 werd opgericht door de broers Adrian (zang) en Ryan Patrick (gitaar en achtergrondzang). Inmiddels waren we 14 jaar verder en bestaat de band naast hun uit de gloednieuwe bassist Tony 'The Beast' Carboney en de eveneens kakelverse drummer Brian Medeiros. De muziek van Otherwise valt nog het beste te omschrijven als pompeuze stadionrock met een hoog meebrulgehalte, maar is eveneens zeer toegankelijk voor mensen die minder met ouderwetse hard rock hebben. Fans van bands als Bon Jovi, Europe, The Scorpions en Cinderella zullen dit schijfje in elk geval wel in hun cd-speler willen duwen.

84

Bootsy Collins - World Wide Funk
Bootsy Collins - World Wide Funk

Bootsy Collins
World Wide Funk
Mascot records

Verschenen op 26 oktober

Review

85

Various - Thunderdome - 25 Years of Hardcore
Various - Thunderdome - 25 Years of Hardcore

Various
Thunderdome - 25 Years of Hardcore
Be Yourself Music

Verschenen op 26 oktober

Review

86

10 Years - (How To Live) As Ghosts
10 Years - (How To Live) As Ghosts

10 Years
(How To Live) As Ghosts
Mascot Records

Verschenen op 27 oktober

Toen de band 10 Years in april 2015 het album From Birth to Burial uitbracht dachten wij en velen met ons dat dit hun laatste plaat zou zijn. We waren dan ook aangenaam verrast toen bekend werd dat de band eind 2016 een platencontract had getekend bij Mascot Records. (How To Live) As Ghosts is het achtste studioalbum van de band en laat zich beluisteren als een melomane wedergeboorte van de post-grunge band uit Knoxville, Tennessee. Muzikaal gezien zit 10 Years in dezelfde hoek als bands zoals Tool, Deftones, Korn en Mudvayne. Dit verdomd catchy schijfje zou nog menigmaal in de CD-speler belanden.

87

Butcher Babies - Lilith
Butcher Babies - Lilith

Butcher Babies
Lilith
Century Media

Verschenen op 27 oktober

"Shit, shit, shit. Shit-shit-shit-shit. Fuck, fuck, fuck. Fuck-fuck-fuck-fuck!" Wees gerust. De schrijver van deze special is niet aan het doorslaan maar zong even mee met het nummer 'Pomona (Shit Happens)' van het album Lilith van de band Butcher Babies die vanaf eind oktober bij de betere platenboeren in de schappen te vinden was. De langgenagelde katjes Heidi Shepherd en Carla Harvey zijn nog steeds woest en laten dat goed horen op het met beukende thrash metal gevulde derde album van Butcher Babies. Liefhebbers van bands zoals Five Finger Death Punch, Otep en Disturbed kunnen we zeker aanraden om deze brute schijf eens te gaan beluisteren.

88

Dr Living Dead - Cosmic Conqueror
Dr Living Dead - Cosmic Conqueror

Dr Living Dead
Cosmic Conqueror
Century Media

Verschenen op 27 oktober

In 2017 bestond de band Dr.Living Dead 10 jaar en dat heuglijke feit werd gevierd met hun vierde album Cosmic Conqueror. Het album werd in slechts tien dagen opgenomen in Dr. Slam’s basement studio met producer Martin Jacobson achter de knoppen en schuiven en laat wederom een band horen die zich duidelijk liet beinvloeden door bands als Slayer, Suicidal Tendencies en Excel. Een heerlijk oldschool thrash metal album dus. Op 31 januari is de band ook live te aanschouwen in Dynamo in Eindhoven.

89

 Savage Messiah - Hands of Fate
Savage Messiah - Hands of Fate

Savage Messiah
Hands of Fate
Century Media

Verschenen op 27 oktober

Oldschool heavy metal maar dan in een modern jasje. Zo valt de muziek op het vierde album van de Britse band Savage Messiah nog het beste te omschrijven. Met Hands of Fate levert het kwartet een fijne plaat af waarop we ook de nodige invloeden uit andere metalgenres te horen zijn. Zo horen we thrash riffs in 'Eat Your Heart Out', is heavy metal troef in onder meer de tracks 'Blood Red Road', 'Fearless' en 'Lay Down Your Arms' en is er zelfs een ballade getiteld 'Last Confession'. Een band die van alle markten thuis is en zo horen we het graag.