Alle 192 Dood - De Hemelse Jukebox 2017

12. November 2017

November

01

Katie Lee
Katie Lee (98)

Amerikaanse folkartiest, fotograaf en activiste. De uit Aledo, Illinois afkomstige muzikant bracht in 1956 haar eerste album Katie Lee Sings Spicy Songs For Cool Knights uit. Ook de daaropvolgende albums Songs of Couch and Consultation (1957) en Life Is Just a Bed of Neuroses (1960) zijn veelgezochte en moeilijk te vinden platen. Katie Lee zou vanaf halverwege de jaren zeventig platen uitbrengen bij Katydid Records. In 2009 verscheen haar laatste album Folksongs From The Fifties. Lee schreef ook de boeken Ten Thousand Goddam Cattle: A History of the American Cowboy in Song, Story & Verse (1976), All My Rivers are Gone: A Journey of Discovery through Glen Canyon (1998), Sandstone Seduction: Rivers and Lovers, Canyons and Friends (2004), Ballad Of Gutless Ditch (2010) en The Ghosts of Dandy Crossing (2014). Lee's partner Joey van Leeuwen, met wie ze sinds 1979 een relatie had, pleegde een dag na haar overlijden zelfmoord.

Roland Verlooven
Roland Verlooven (79)

Roland Honoré Verlooven was een Belgisch producer, tekstschrijver en componist. Verlooven was vanaf 1955 actief in de muziekindustrie. Vanaf het einde van de jaren zestig was de Belg producer van artiesten zoals Miek en Roel, Zjef Vanuytsel en Louis Neefs. Vanaf 1972 schrijft Verlooven liedjes voor Willy Sommers. Verlooven zou in de Nederlandse charts scoren met singles van Clouseau en Stef Bos. Verlooven leverde ook hits voor Vlaamse schlagerzangers en zangeressen en ook Franstalige artiesten zoals Claude Barzotti en Christian Vidal.

07

Pentti Glan
Pentti Glan (71)

Finse drummer. Glan was vooral bekend van zijn werk met Alice Cooper en Lou Reed. In 1968 is de Fin voor het eerst te horen op het album Soul Crusade van de Canadese band Mandala. Aan het begin van de zeventiger jaren speelt Glan op een aantal albums van John Kay (Steppenwolf) en gaat vanaf 1974 op tournee met Lou Reed. Ook is hij te horen op de Lou Reed-albums Rock 'n' Roll Animal (1974), Sally Can't Dance (1974) en Lou Reed Live (1975). In 1975 is Glan ook aanwezig op het eerste solo-album van Alice Cooper getiteld Welcome to My Nightmare. Andere albums waarop de Fin te horen was waren onder meer Klaatu met 3:47 EST, American Flyer met Spirit Of A Woman, Bette Midler met The Rose en Rex Mann met Northbound. Glan overleed aan de gevolgen van longkanker.

09

Fred Cole
Fred Cole (69)

In Memoriam

Chuck Mosley
Chuck Mosley (57)

Hans Vermeulen
Hans Vermeulen (70)
In Memoriam

12

Chad Hanks
Chad Hanks (46)

15

Lil Peep
Lil Peep (21)

Gustav Ahr was een Amerikaanse rapper die musiceerde onder de naam Lil Peep. De rapper werd in 2015 bekend via Soundcloud en YouTube. In september van dit jaar verscheen zijn debuutalbum Come Over When You're Sober. Lil Peep werd dood aangetroffen in een tourbus. De rapper bleek te zijn overleden aan een overdosis drugs.

16

Dik Mik
Dik Mik (72)

Michael Davis was een Engelse toetsenist die in de band Hawkwind speelde onder de artiestennaam Dik Mik. Dik Mik was mede-oprichter van de psychedelische band Hawkwind Zoo en was van 1969 tot 1973 actief in de band die bekend zou worden als Hawkwind.

18

Ben Riley
Ben Riley (84)

Amerikaanse jazz drummer. Riley begon zijn muzikale loopbaan in 1954 en speelde met artiesten als Randy Weston, Mary Lou Williams, Sonny Rollins, Woody Herman, Stan Getz, Billy Taylor en Johnny Griffin. Riley zou vooral bekend worden als drummer in de band van pianist Thelonious Monk. Riley speelde later in bands als the New York Jazz Quartet en Sphere. In 2011 verscheen zijn laatste album Invitation.

Malcolm Young
Malcolm Young (64)

19

Pete Moore
Pete Moore (79)

Warren Thomas Moore was een Amerikaanse singer-songwriter en producer. Moore maakte zijn debuut in 1955 in the Five Chimes, een band die al snel de naam zou veranderen in the Matadors. Nadat de naam van de band was veranderd in The Miracles kreeg de band een platencontract bij Tamla Records in 1959. Smokey Robinson & The Miracles zouden vele hits scoren zoals 'You've Really Got a Hold on Me', 'Going to a Go-Go', 'The Tracks of My Tears', 'I Second That Emotion', 'The Tears of a Clown', 'Love Machine', 'Do It Baby', en 'My Girl Has Gone'. Moore's composities werden ook opgenomen door artiesten zoals The Beatles, The Rolling Stones, Linda Ronstadt, Michael Jackson, Marvin Gaye, Aretha Franklin, George Michael, Ramsey Lewis, Tom Jones, Luther Vandross, The Temptations, The Four Tops en Debby Boone. Pete Moore overleed op zijn 79e verjaardag in Las Vegas, Nevada.

Della Reese
Della Reese (86)

Delloreese Patricia Early was een Amerikaans actrice en zangeres. Reese maakte haar debuut in het Erskine Hawkins orkest in 1953. In 1957 had ze haar eerste hitje met de single 'And That Reminds Me'. Twee jaar later zou de zangeres haar grootste hit scoren met de single 'Don't You Know' die de 2e plaats zou halen in de Billboard Top 200. Reese ging vanaf het einde van de zestiger jaren aan de slag als actrice en was te zien in televisieseries zoals The Mod Squad (1968), Pepper (1974), McCloud (1974-1976), The A-Team (1985), L.A. Law (1993) en in 213 afleveringen van Touched By An Angel (1994-2003). Reese speelde haar laatste filmrol in 2007 in If I Had Known I Was a Genius. Reese leed al een aantal jaren aan diabetes.

Mel Tillis
Mel Tillis (85)

Amerikaanse countryzanger, komiek en zakenman. Tillis bracht gedurende zijn zestig jaar durende loopbaan ruim 60 albums uit, noteerde meer dan 30 top-10 singles en schreef hij hits voor andere artiesten die nu als klassiekers te boek staan. Zo schreef hij liedjes voor onder meer Webb Pierce, Brenda Lee, Sronewall Jackson, Wanda Jackson, Jerry Lee Lewis, Leonard Nimoy, Shocking Blue en vele anderen. Tillis overleed in het Munroe Regional Medical Center in Ocala, Florida aan de gevolgen van ademhalingsfalen.

21

David Cassidy
David Cassidy (67)

Wayne Cochran
Wayne Cochran (78)

Talvin Wayne Cochran was een Amerikaanse soulzanger die ook wel The White Knight of Soul werd genoemd. Cochran was ook de oprichter van de groep the C. C. Riders. Rond 1965 raakte Cochran bevriend met Elvis Presley en trad ook regelmatig op in de gokstad. Deze concerten zouden Presley inspireren voor zijn latere optredens in Las Vegas. In 1967 neemt Cochran een album op voor Chess Records. Ook verschenen er nog platen van de zanger op King Records, Epic Records en Raven Records. Cochran's nummer 'Last Kiss' zou later ook een hit worden voor J. Frank Wilson and the Cavaliers en Pearl Jam.

22

George Avakian
George Avakian (98)

George Mesrop Avakian was een Amerikaanse jazz producer, manager en schrijver die bijna tachtig jaar actief was in de muziekwereld. Avakian maakte zijn debuut als producer met het album Chicago Jazz (1940), een box met een zestal 78 toerenplaten die door velen als de allereerste jazz elpee wordt gezien. Op de plaat horen we de groepen Eddie Condon And His Chicagoans, Jimmy McPartland And His Orchestra en George Wettling's Chicago Rhythm Kings. In 1940 wordt Columbia Records opgericht en duikt Avakian de archieven in op zoek naar materiaal voor zijn Hot Jazz Classics serie. Zo verschijnen er boxsets van onder meer Louis Armstrong, Bix Beiderbecke, Fletcher Henderson, Bessie Smith en Billie Holiday. Avakian werkte als producer met artiesten zoals Dave Brubeck, Erroll Garner, Mahalia Jackson, Ravi Shankar, Gil Evans, Lotte Lenya, Gerry Mulligan, Art Blakey, Buck Clayton, Eddie Condon, Tony Bennett, Edith Piaf, Johnny Mathis, Frankie Yankovic, Miles Davis, Dave Brubeck, Paul Desmond en vele anderen.

Tommy Keen
Tommy Keene (59)

Thomas Clay Keene was een Amerikaanse singer-songwriter die in de jaren tachtig een aantal fijne powerpop liedjes uitbracht en daarmee een behoorlijke cultstatus wist op te bouwen. Keene maakte deel uit van het bandje The Razz waarvan in 1984 de verrassende Places That Are Gone-EP verscheen. Keene bracht diverse platen uit op Dolphin, Geffen en Matador Records. Keene vormde samen met Robert Pollard (Guided By Voices) de groep The Keene Brothers op en brengt in 2006 het album Blues And Boogie Shoes uit. In 2016 verscheen zijn laatste album Showtunes II. Keene overleed in zijn slaap.

24

Mitch Margo
Mitch Margo (70)

27

Robert Popwell
Robert Popwell (66)

Robert Lee Popwell was een Amerikaanse jazz en funk bassist. Pops, zoals de bassist ook wel werd genoemd maakte deel uit van de bands The Young Rascals, The Crusaders en the Macon Rhythm Section. Ook was Popwell te horen op platen van Aretha Franklin, George Benson, Ron Wood, Al Jarreau, Bobby Womack, Terry Bradds, Larry Carlton, Joe Sample, Smokey Robinson, Bette Midler, Greg Allman, Bob Dylan, B. B. King, Les Dudek, Randy Crawford en vele anderen. Popwell was in 2009 voor het laatst te horen op het album Touch Of Spice van Terry Bradds & Nioshi Jackson.

29

Robert Walker
Robert 'Bilbo' Walker (80)

Robert 'Bilbo' Walker Jr. was een Amerikaanse blues muzikant die bekend werd met zijn imitaties van Chuck Berry. Walker kwam in de muziekwereld nadat het vriendje van zijn zus hem kennis had laten maken met Ike Turner. Na zo'n 17 jaar in Chicago te hebben omgezworven keerde Walker Jr. terug naar Bakerfield in Californië en begon een boerderij waarop hij katoen en watermeloenen verbouwde. Walker Jr. trad daarnaast nog steeds op in lokale bars en nachtclubs. In 1997 verscheen zijn eerste album Promised Land, gevolgd door de albums Rompin' & Stompin' (1998) en Rock The Night (2001). Walker Jr. was ook te zien in de documentaire I Am The Blues uit 2015. De muzikant overleed aan kanker.