De FOK!film-crew Top 5 van 2017

3. De top 5 van daan1601

1. Blade Runner 2049

Het is officieel. Denis Villeneuve kan geen slechte films maken. Het is gewoon onmogelijk. Na titels als Prisoners, Sicario en Arrival was het even spannend of hij het vervolg zou kunnen maken dat hij voor ogen had. Zou hij vrij gelaten worden door de studio in zijn revolutionaire visie? Het antwoord is een volmondig ja en dit heeft als resultaat een epos van een film. Alle facetten die in een goede film horen zijn aanwezig en worden op een indrukwekkende manier aan het publiek gepresenteerd. Ik verliet de bioscoop met mijn mond open van verbluffing en dat gevoel is tot op heden niet veranderd.

2. Coco

Als Pixar-fan was ik misschien enigszins bevooroordeeld wat betreft deze titel. Coco doet echter wat een animatiefilm hoort te doen: het publiek vermaken met adembenemende plaatjes en zoals we van Pixar gewend zijn, komt daar ook nog een liedje bij kijken. Het doet echter nog zoveel meer. De Mexicaanse cultuur wordt geportretteerd met een mate van precisie en respect waar menig studio nog tegenop kan kijken. 

Coco hoofdpersoon en hond

3. Baby Driver

Alhoewel deze film inmiddels een duister randje heeft gekregen door het drama rondom Kevin Spacey blijf ik bij mijn gevoel dat ik had toen ik de film voor de eerste keer zag. Dat was in een klein zaaltje in het natte en donkere Edinburgh, waar ik alleen zat en mij het idee besloop dat ik moest gaan klappen. In zulke mate was ik onder de indruk van het schrijfwerk van Edgar Wright. Tegelijkertijd weet hij mijn twee passies, film en muziek, te combineren op een manier zoals alleen hij dat kan. Petje af. 

4. Logan

Zoals Robbert al eerder aangaf: Logan doet iets wat geen andere superheldenfilm ooit heeft gedaan. Wat ik ook erg mooi vind aan Logan, is dat het echt de zwanenzang van Hugh Jackman lijkt te zijn. Hij heeft in meerdere interviews aangegeven dat hij niet meer geïnteresseerd is in het terugkeren naar de rol. En als je Logan hebt gezien, is het enige wat je kan doen, is het met hem eens zijn. Hugh Jackman mag op deze manier herinnerd worden als Old Man Logan, of gewoon Wolverine. Wat een adembenemend stukje schrijfwerk met een fantastische regie is hier op het scherm gepresenteerd. 

5. Star Wars: The Last Jedi

Ik had heel erg gehoopt deze op nummer 1 te kunnen zetten. Het mocht echter alleen niet zo zijn. Rian Johnson maakt een interessant vervolg op de fantastische zevende episode, maar laat onderweg zoveel dingen open en ongebruikt dat het een opeenstapeling was van 'wow'-momenten en teleurstellingen tegelijkertijd. Vooral de manier waarop de film wordt afgerond, was voor mij een reden om voorlopig niet nog een keer de bioscoop te bezoeken voor deze titel. Eén keer is voorlopig even genoeg.

Star Wars: The Last Jedi Luke en Rey

Grootste teleurstelling: The Mummy

Wat een draak van een film was dit. Daar kunnen we het allemaal over eens zijn volgens mij. Dus waarom dan de teleurstelling? Dat heeft deels een persoonlijke motivatie. Ik kan enorm genieten van de eerste twee The Mummy-films met Brendan Fraser. Het is de definitie van een vermakelijke avonturenfilm. Daarom was ik extra benieuwd naar de manier waarop deze film zou kunnen passen in het Dark Universe dat opgezet zou worden door Universal. Deze eerste titel van dat universum flopte alleen fenomenaal, en terecht. Dit is te danken aan het goedkope schrijfwerk, de cliché-momenten die op een verschrikkelijke manier in beeld worden gebracht en het acteerwerk dat nooit boven het niveau 'schooltoneelstuk' uitstijgt. Ik hoop oprecht dat het Dark Universe nooit meer het levenslicht ziet.