Interviews: winterse editie van Dutch Comic Con een succes

6. Jared Gilmore (Henry uit Once Upon A Time)

Op je 11e megabekend worden en op je 17e dit soort evenementen kunnen bezoeken als special guest. Living the good life...

Jared is nu naar een flink aantal van dit soort conventies geweest: "Deze is echt geweldig. De mensen hier zijn zo aardig en respectvol tegenover mij. En dit is ook gewoon mijn wereld, dus het voelt als thuiskomen. Ik ben een gamer en een fan van anime en comics dus het is fantastisch om ook over die vloer te kunnen lopen en gewoon je onder te kunnen dompelen in die wereld. Het is echt een van de beste conventies waar ik tot nu toe ben geweest." Er is nog iets wat Jared fantastisch vindt: "Wat ik leuk vind is als mensen je verhalen vertellen hoe bijvoorbeeld Once Upon A Time het leven van mensen heeft veranderd. En het heeft mensen dus ook geholpen moeilijke tijden door te komen en soms komt dat alleen maar door mijn personage. Dat is zo enorm bijzonder om te horen."

Overigens was het helemaal niet de bedoeling dat Jared beroemd zou worden: "Toen ik samen met mijn zus begon te acteren waren we echt niet oud, rond de 4 á 5 jaar. En we zijn tweeling, dus mijn ouders vonden het een goed idee om ons beiden te interesseren voor het acteren. Zij is ermee gestopt en is verdergegaan met paardrijden, maar ik ben doorgegaan en kreeg een rol in Mad Men, en toen was daar plots Once Upon A Time, wat nog steeds de beste ervaring van mijn leven is tot nu toe." Maar nu is het aan een andere acteur om Henry te spelen in de serie: "Dat vind ik wel degelijk jammer, maar het is wel zo dat Andrew het fantastisch doet op dit moment. Hij heeft het personage echt eigen gemaakt, zonder uit het oog te verliezen wat ik er in gestopt heb in het begin. Ik was er wel degelijk ook echt verdrietig over, maar het heeft me wel de mogelijkheid gegeven om school af te maken en dit soort conventies te bezoeken. Dat zou ik niet kunnen doen als ik nog steeds de intensieve rol van Henry speelde. Ook kan ik nu mijn carrière de route insturen die ik zelf wil. Ik zou heel graag willen stemacteren. Ik hoop dat dat de volgende stap is. Mijn droom zou zijn om een voiceover te kunnen doen in Overwatch, ik ben een enorme fan van die game en van het gamen opzich."

Jared kwam in 2011 op de set van de show en is dus daar ook opgegroeid: "Dat was een ongelooflijke ervaring. Voor mij was het heel tof om op te groeien naast die geweldige acteurs. Ik zou ook waarschijnlijk niet de persoon zijn die ik vandaag ben zonder de show, vooral door de sturing die ik daar heb gekregen en het onwijs goede advies. Ik ben door de show ook meer op mijn gemak in de omgeving van volwassenen dan dat ik ben bij leeftijdsgenoten om de een of andere reden. Dat is vooral te danken omdat ik al zo lang werk met volwassenen. Dat is soms moeilijk, want ik heb enorm last van angstaanvallen, maar die heb ik onder controle weten te krijgen door het spelen in de show. Ik heb op de set geleerd mezelf te zijn, te allen tijden. Ik heb ook geleerd te luisteren naar mensen, maar tegelijkertijd ook in gesprek te blijven, of het nou gaat om je passies of om je dromen of over die angst. Geloven in hoop is ook iets wat ik daar heb mee gekregen. De kracht van de show is daarom ook tegelijkertijd dat het hoop geeft aan de mensen. Het laat de mensen geloven in tweede kansen en de kracht van liefde en ik kan mij alleen maar gelukkig prijzen dat ik daar een deel van uit heb mogen maken." 

Jared Gilmore als Henry Mills in Once Upon A Time
Jared Gilmore als Henry Mills in Once Upon A Time

Gilmore kwam binnen bij Mad Men toen de show het al aardig deed: "En tegelijkertijd zag ik terwijl ik er binnenstapte en de show verder ging dat het nog groter en meer succesvol werd. Het was een eer om er in te mogen spelen. We hebben ook toen ook de SAG-award gewonnen voor de beste cast en die show heeft een enorme kickstart gegeven aan mijn acteercarrière, waar ik tot op de dag van vandaag enorm blij mee ben." En wat er dan nu op het pad komt voor Jared: "Ik ben een enorme fan van sci-fi en fantasyverhalen. Star Wars en Marvel zou ik echt fantastisch vinden om deel van te mogen zijn, en alles wat ik daar in zou mogen doen zou voor mij een enorme eer zijn. Maar het stemwerk verzorgen van een of ander videogamepersonage zou nog steeds een fantastisch iets zijn. En alhoewel de meeste rollen die ik tot nu toe heb gedaan televisierollen zijn, was het niet een bewuste keuze op dat moment. Het was toen meer een kwestie van mezelf ontdekken en ik ben nu ook meer een persoon met een plan. Ik weet dat er genoeg zeventienjarige mensen zijn die nog aan het zoeken zijn wat ze willen doen met hun leven en ik ben er dan wel blij mee dat ik dat niet meer hoef te doen. Ik ben erachter gekomen dat dit is wat ik het liefste doe en dat ik hier ook mee verder wil. Ik vertel die mensen ook dat ze vooral zichzelf moeten zijn en dat ook na moeten streven. Mensen die ook binnen proberen te komen in de business geef ik als advies dat research belangrijker is dan mensen denken. Er is nu genoeg op het internet te vinden hoe het zit om in die business te komen. En nog een belangrijk punt is: neem acteerlessen. Ook een Youtube-kanaal hebben is vandaag de dag iets wat fantastisch is en enorm in je voordeel kan werken. Probeer ook vooral uit. Leef jezelf in in een personage. En als je zenuwachtig of onzeker bent, wat ik vaak ben, weet dat dan in je voordeel om te zetten. Maak het een deel van een personage, maar blijf altijd dichtbij het bronmateriaal. Blijf altijd dichtbij het personage, maar ook dicht bij jezelf, dat is het allerbelangrijkste."