Interviews: winterse editie van Dutch Comic Con een succes

5. Sean Gunn (Kraglin uit Guardians of the Galaxy)

Velen zullen hem kennen als Kurt uit Gilmore Girls, maar plotseling wist Sean Gunn nog een miljoenpubliek aan te spreken in zijn rol als Kraglin in de Guardians of the Galaxy-films.

En door dat personage is hij nu hier op deze Comic Cons: "Mijn broer schreef Kraglin wel met mij in zijn achterhoofd. Hij is in het begin alleen Yondu's rechterhand en wordt dan op een gegeven moment meer dan dat. We hebben heel erg zitten rondspelen met hoe het personage zou moeten zijn, en uiteindelijk zijn we op de Kraglin gekomen zoals hij nu is. In de tweede GotG-film komt hij pas echt tot zijn recht in zijn gestoordheid, maar tegelijkertijd ook menselijkheid. En het werd dan een grotere rol in de tweede Volume, maar dat is niet iets waar ik mee bezig was. Ik dacht vooral aan de emotionele standpunt van het personage, en in de tweede film kreeg ik een ark waar ik mee kon werken. En als ik al wist waar het personage naar toe gaat of überhaupt de derde Volume, zou ik het daar niet over mogen hebben. Ze zijn overigens nog steeds bezig met het schrijven van die film." Geregisseerd worden door je broer: "Ik ben heel gelukkig dat mijn broer zo goed is in wat hij doet. Dat maakt het een stuk makkelijker om te zeggen dat het heel fijn is. Ik kan me ook niet een ander persoon bedenken waarmee ik het meest blij zou zijn om mee te werken. Met hem werken is heel simpel, we hebben een hele korte weg van communicatie. Als hij me regisseert, is dat een soort van korter pad. Maar we blijven broers, dus we hebben wel veel lol op de set. Ook gebruikt hij me volgens mij soms als een extra paar ogen en vraagt me dan om advies over bepaalde dingen die er op de set gebeuren als hij niet helemaal zeker is over iets. En hoe vaak het ook mag voorkomen dat we samenwerken, ik hoop dat het voor altijd door gaat tot we beiden niet meer kunnen. Er is natuurlijk altijd het nadeel dat we niet zo vaak afspreken met elkaar soms, omdat we elkaar dan al zoveel zien op de set."

Alle broers Gunn zitten in de entertainmentindustrie, dat moest haast wel een interessant Kerstdiner zijn: "We hebben het dan zeker wel over projecten. Ik denk dat de enige reden waarom James en ik meer hebben samengewerkt dan de anderen is dat onze banen zo goed bij elkaar passen, dus dan was het al snel beslist dat we samen konden gaan werken. Mijn broer Brian werkt nu overigens samen met James aan een project dat Brian schrijft en James produceert. En mijn andere broer Matt is ook een geweldige schrijver, en dan heb je Patrick die meer aan de kant zit van de business. We hebben het zeker over de industrie als we samenkomen, maar ook over andere dingen." James die al regisseert, misschien zit daar ook iets in het vat voor Sean: "Als ze me zouden bellen zou ik eerst even vragen of ze wel de goede Gunn aan de lijn hebben. Ik zou alles doen wat Marvel wil dat ik doe. Het regisseren van een film is nog iets wat ik graag zou willen doen. Ik heb nu een project geschreven en dat zou ik graag naar de mensen toe brengen, maar dat is een zeer lang proces, dus er zit ook nog niet een Marvel-regisseurdebuut in de nabije toekomst bij voor mij, gok ik zo." Maar Infinity War is ook een geval apart qua opnames: "Daar zijn we nog steeds mee bezig. Dat is een enorm groot project. Als ik hier wegga, vlieg ik gelijk door naar Atlanta om weer op die set te staan. En over Volume 3 kan ik het helaas nog niet hebben, alhoewel ik het er wel met James over heb gehad. Ik weet dat hij bijna klaar is met een grove schets van het verhaalverloop, dus hij weet waar de personages naartoe gaan." En waar zou Kraglin nog meer passen in het MCU: "Het is überhaupt een eer om deel te zijn van deze franchise. Het is ongebruikelijk om een personage te spelen in deze franchise die eigenlijk niet uit de comics komt. De naam is ontleend aan de comics, maar het personage zoals ik hem speel valt niet terug te vinden. Het is moeilijk voor mij om te voorspellen waar ze hem in gaan brengen."

Sean Gunn als Kraglin in Guardians of the Galaxy
Sean Gunn als Kraglin in Guardians of the Galaxy

Zoals gezegd heeft Sean meer dan zeven jaar een rol gespeeld in Gilmore Girls, een serie die enorm veel succes wist te behalen, ook in Nederland: "Het was ook raar hoe het is gegaan met het einde van de serie. We waren er niet helemaal zeker van als cast hoe dat zou gaan. We moesten de serie afmaken op zo'n manier dat het een mooi vaarwel zou zijn, maar er moest ook een deur opengehouden worden voor een eventuele doorstart van de serie. Het was nooit echt een bevredigend einde voor de fans of voor ons en de bedenker van de show Amy Sherman-Palladino was ook niet betrokken bij het laatste seizoen. Dat is denk ik ook de reden dat we allemaal terug zijn gekomen vorig jaar voor de Netflix-show die er van werd gemaakt, voor een groot deel ook omdat we het wilde eindigen zoals het hoorde te eindigen. Het moest goed voelen voor ons en voor de fans. Ik zou nooit nee zeggen tegen meer afleveringen, maar de manier waarop we nu zijn geëindigd is de manier waarop Amy het had willen eindigen."