Interviews: winterse editie van Dutch Comic Con een succes

2. Tom Hopper (Dickon Tarley uit Game of Thrones)

Hij is bekend geworden bij een groot publiek door zijn rol als Sir Percival in de BBC-serie Merlin, of mensen kennen hem als Billy Bones uit Black Sails. Tom werd echter pas echt een bekend gezicht toen hij afgelopen seizoen gestalte gaf aan Dickon Tarley in de wereldberoemde serie Game of Thrones.

Die rol werd eerder ingevuld door een andere acteur: "Dat was erg lastig, omdat je toch iets van jezelf in dat personage wil stoppen. Het moet niet zou zijn dat het een kopie is, maar ook niet dat het compleet nieuw is en indirect disrespectvol tegenover de vorige acteur. Ik heb me dus verdiept in het personage en de relatie met zijn vader en het in die richting mijn eigen invulling proberen te geven. En dan is het altijd hopen dat mensen het een toffe rol blijven vinden." Spoiler-alert: Dickon sterft in het zevende seizoen en dat wist Tom maar al te goed: "Dat wist ik al toen ik de rol aannam en is een van de redenen geweest waarom ik het ben gaan doen. Ik wist namelijk ook al dt hij een enorm gave dood zou gaan krijgen en het zou misschien wel anders geweest zijn als hij een beetje op een doodordinaire manier aan zijn einde zou komen." Dickon en zijn vader komen om door het drakenvuur van Danaerys' draak. Dat is natuurlijk altijd lastig en gevaarlijk om op te nemen: "Vuur blijft een lastig iets. Ze hebben het ook op drie verschillende manieren gefilmd. Eerst werden er een aantal dummies neergezet op de set en die werden in de brand gestoken. Daarna werd er vuur rondom James en ik geplaatst, en gaven we de reactie die ze wilden hebben. Als laatste werden er ook twee stuntmannen in de brand gestoken, met een namaakgezicht van mij en James op hun eigen gezicht. Dus ze hebben voor een moment van nog geen 1,5 seconde het op drie verschillende manieren opgenomen. Echt geweldig en vooral heel apart om iemand met jouw eigen gezicht in de fik gestoken zien worden. Het werd ook nog eens gedaan in dezelfde omgeving waar de enorme gevechtsscène werd opgenomen. Waar de show overigens ook nog een record heeft gebroken, ze hadden in die scène de meeste mensen in één enkel shot in de fik gestoken, iets van 20." Maar er is een manier waarop Tom zou kunnen terugkeren; als White Walker: "Absoluut, het zou fantastisch zijn om een white walker-kostuum aan te kunnen trekken." 

TV-rollen zijn nu hetgeen waar Tom het bekendst mee is geworden: "Het grappige is dat ik echt wel wat films heb gedaan. Maar het punt met films is dat ze echt de aandacht van het publiek moeten trekken en ook van een groot publiek. Je kunt zoveel films uitbrengen, maar als er geen een dat punt bereikt zal je nooit bekend worden om je films. Met TV-shows is dat een ander verhaal, die zijn namelijk op zoveel verschillenden manieren en platformen bereikbaar voor een groot publiek dat het tegelijkertijd ook veel makkelijker wordt om dat grote publiek in één keer aan te kunnen spreken en te bereiken. We zitten in een soort van gouden eeuw voor televisie. Voor je carrière is het op dit moment dus veel beter om in een televisieshow te zitten dan in een film." En als je dan in twee iconische Britse series zit, zoals Doctor Who en Merlin, zit je wel gebakken: "Doctor Who was fantastisch om te doen, mede omdat het zo'n groot deel is van de Britse cultuur. Als Brits acteur is dat een soort van job die je van je lijstje moet afstrepen, dat moet je gewoon een keer gedaan hebben, maakt niet uit op wat voor een manier. Merlin was een enorme opstart voor mijn carrière. Ook heb ik op die set echt vriendschappen voor het leven gesloten en was het in die zin ook enorm gaaf om te kunnen doen. Ik heb bijvoorbeeld leren paardrijden op die set, ook al zei ik dat ik het wel kon toen ik de rol aannam. Je leert heel veel van zo'n show en uiteindelijk heb ik die lessen ook mee kunnen nemen naar Black Sails. Je staat naast hele grote acteurs en daar leer je ook veel van." Merlin wordt al jaren door fans van de show geopperd als de show die terug moet keren op televisie: "Mijn mening is dat het niet terug moet keren. Misschien over een flink aantal jaar, maar dan wel met een compleet andere cast. Mensen van die cast zijn nou eenmaal doorgegaan met hun carrière en zijn ook vooruit gegaan, en ik vind dat je op een gegeven moment ook niet meer terug moet kijken maar enkel nog vooruit."

Daarbij doet Tom ook veel voor het goede doel: "Ik denk niet dat het iets is wat je moet doen als je bekend bent. Ik heb het gevoel dat als je bekend wordt je wel meer invloed hebt, en dat je mensen kunt beïnvloeden om ergens beter op te letten of aandacht aan te besteden. Voor mij was het vooral de 'awareness' creëeren voor kanker bij mannen, omdat ik het gevoel heb dat er een bepaald stigma omheen zit om er überhaupt over te praten en om je te laten controleren. Als iemand in het publieke oog dat onder de aandacht weet te brengen denk ik zeker wel dat het belangrijk is om er iets aan te doen."

En wat zoekt Hopper in een rol: "Een ding waar ik naar kijk is de balans die het personage heeft tussen enorm veel actie en de diepte die daarbij komt. De actie moet deel zijn van het verhaal, maar moet altijd op de tweede plaats staan voor het personage. Je moet uiteindelijk als kijker gaan geven om zo'n personage en dat heb je toch uiteindelijk niet als het alleen maar bestaat uit die actie. Dan word ik zelf ook een beetje verveeld met het personage, er zit dan zo weinig diepgang in dat het ook niet leuk wordt om het te spelen."