De beste films voor Halloween van A tot Z

8. Freaks (1932)

Als het op indrukwekkende rolprenten uit een lang verleden aankomt is de film Freaks van regisseur Tod Browning uit 1932 een absoluut pareltje. De film, waarvan de cast grotendeels bestond uit de meest uiteenlopende circusartiesten die werkzaam waren bij circus sideshows zoals van Barnum And Baileys, mocht in diverse Amerikaanse staten niet vertoond worden. Ook in het Verenigd Koninkrijk was de film tot 1963 nergens legaal te zien en was daarmee de langst verbannen film in de geschiedenis van Hollywood.

Freaks
Freaks

De film Freaks speelt zich af bij een circus sideshow waar een trapeze artieste genaamd Cleopatra (Olga Baclanova) loopt te flirten naar een dwerg genaamd Hans (Harry Earles). Cleopatra, die ook een relatie blijkt te hebben met een bullebak genaamd Hercules (Henry Victor), heeft haar oog laten vallen op het geld dat Hans binnenkort zal erven. Frieda (Daisy Earles) probeert haar aanstaande mannetje nog te waarschuwen dat hij misbruikt wordt maar Hans lijkt haar niet te willen horen. Op de avond van het huwelijksfeest laat de dronken Cleopatra weten wat ze van de circusfreaks denkt. Dat had ze beter niet kunnen doen!

De originele uitvoering van Freaks duurde 90 minuten en werd slechts eenmaal in het openbaar vertoond op 28 januari 1932 in het Fox Theater in San Diego voor een zaal met 3000 zitplaatsen. De vertoning zorgde voor flink wat ophef. Zo beweerde een toeschouwster na het zien van de film een miskraam te hebben gekregen en wilde een rechtszaak beginnen tegen MGM. Nadat er flink in de rolprent was geknipt bleef er een nog steeds imponerende film van 64 minuten over. De uit de film geknipte opnames zijn helaas verloren geraakt door de jaren. Dwergacteur Angelo Rossitto, die in Freaks te zien was als Angeleno, zou later nog te zien zijn in onder meer de serie Baretta (1975) en in de film Mad Max Beyond Thunderdome (1985). Freaks is een cultfilm die tot de dag van vandaag nog steeds te zien is op vele toonaangevende filmfestivals wereldwijd.