De beste films voor Halloween van A tot Z

23. Unfriended (2014)

Net als Quarantine is ook Unfriended een found footage film. De door Leo Gabriadze geschreven en geregisseerde film was één van de meer geslaagde films uit het genre van de afgelopen jaren en draait om een thema dat nog steeds actueel is namelijk pesten via het internet.

Unfriended
Unfriended

Het verhaal van Unfriended begint als een studente zelfmoord pleegt nadat er een beschamend filmpje van haar online is gezet door haar zogenaamde vrienden. Ook de zelfmoord wordt via Liveleak uitgezonden. Het verhaal springt vervolgens een jaar vooruit in de tijd. Het groepje studenten zit samen in een Skype chat als er een geheimzinnige user opduikt die nogal wat weet over de andere chatters en die hun dwint om mee te doen aan het spelletje Never Have I Ever, waarbij de verliezers een gruwelijke dood zullen vinden. Wat volgt is een dodelijk kat-en-muisspel.

Filmmaker Leo Gabriadze liet zich voor deze duistere film inpireren door de zelfmoorden van de tieners Amanda Todd en Audri Pott in 2012. De film, die werd gemaakt met de werktitels Offline en Cybernatural, zou in één take opgenomen worden en bestond dan ook voor een groot deel uit improvisatie door de castleden. Alle Facebook en Skype accounts die je in de film kunt zien zijn werkelijke bestaande accounts. Unfriended zou worden gemaakt met een budget van 1 miljoen dollar en zou wereldwijd zo'n dikke 64 miljoen pegels in het kassalaatje brengen en was daarmee één van de meest succesvolle indie-films van 2014.