De beste films voor Halloween van A tot Z

2. 28 Days Later (2002)

Danny Boyle is een regisseur die we kennen van cultklassiekers als Shallow Grave (1994), Trainspotting (1996), The Beach (2000), Sunshine (2007), Slumdog Millionaire (2008), 127 Hours (2010) en Steve Jobs (2015). Dat hij zich ook prima weet te redden met een post-apocalyptische horrorfilm bewees hij in 2002 met de inktzwarte rolprent 28 Days Later.

28 Days Later
28 Days Later

In de film 28 Days Later begint de ellende als een groepje dierenactivisten inbreken bij een laboratorium van een universiteit waar ze proeven doen op chimpansees. Een onderzoeker probeert de activisten tegen te houden en waarschuwt ze dat de chimpansees geïnfecteerd zijn met een virus waardoor ze extreem gewelddadig zijn geworden. Bij de daaropvolgende bevrijdingsactie wordt een activist door een aap gebeten. Vervolgens maakt de film een sprong in de tijd en zijn we 28 dagen verder. De Ierse koerier Jim (Cillian Murphy) wordt wakker in een ziekenhuis in Londen die verlaten lijkt te zijn. Ook de straten geven de aanblik dat er een ramp heeft plaatsgevonden. In een kerk treft Jim een aantal lijken aan en wordt vervolgens aangevallen door een schuimbekkende priester. Ook op straat wordt Jim aangevallen door woedende mensen en een tweetal gemaskerde personen weten hem nog net te redden. De mensen blijken te zijn getroffen door een mysterieus virus die mensen bij besmetting veranderd in razende moordmachines. Weten ze aan de dodelijke plaag te ontkomen?

28 Days Later wordt vaak omschreven als een zombiefilm maar in de hele film komt geen enkele ondode voor dus dat klopt niet. 28 Days Later is een film die laat zien hoe drastisch een virus zich kan verspreiden en wat voor immens dodelijke gevolgen dat kan hebben. Een deel van de film werd opgenomen in de metropool Londen en de enige momenten dat het daar doodstil op straat kan zijn is in de vroege ochtenduurtjes voor het forensenvolk op gang komt.

28 Days Later zou worden gemaakt met een budget van zo'n 5 miljoen dollar en zou wereldwijd zo'n 82.7 miljoen dollar opbrengen. Boyle leverde met deze grimmige film een fraai eerbetoon aan de dit jaar overleden grootmeester George Romero waarin we ook opvallend weinig gebruik zien van CGI. In 2007 kreeg 28 Days Later een vervolg met 28 Weeks Later, die zich enkele weken na de gebeurtenissen uit de eerste film afspeelt maar verder weinig met de personages uit eerste film te maken heeft.