De beste films voor Halloween van A tot Z

19. Quarantine (2008)

Bij de letter Q hebben we wat leuke films betreft maar verdomd weinig keuze. Nu hadden we natuurlijk op de klassieke toer kunnen gaan met de monsterfilm Q The Winged Serpent, maar voor deze halloween-special gaan we voor een wat recenter verschenen titel. Dik negen jaar geleden verscheen namelijk de Amerikaanse found-footage horror film Quarantine van regisseur John Erick Dowdle. De film was een remake van de Spaanse cultfilm REC., die na het verschijnen van deze Amerikaanse remake opeens terecht een heleboel aandacht wist te genereren in de internationale media.

Quarantine
Quarantine

In Quarantine volgen we de journaliste Angela Vidal (Jennifer Carpenter) en haar cameraman Scott Percival (Steve Harris) die op een avond in 2008 mee mogen lopen met de lokale brandweer. Wanneer er een oproep binnenkomt besluiten ze om met de hulpdiensten mee te gaan. In een oud flatgebouw is een angstaanjagend geschreeuw te horen vanuit een appartement. Wat in eerste instantie nog een routineklus leek te zijn loopt al snel uit in een gruwelijke anstaanjagende nachtmerrie.

In veel gevallen geven we de voorkeur aan de originele film maar voor deze rolprent van John Erick Dowdle maken we graag een uitzondering. Niet dat deze film ook maar iets toevoegt aan het verhaal van REC., maar het semi religieuze geneuzel uit de Spaanse film zaten we niet echt op te wachten en die ontbreekt gelukkig dan ook in deze remake. Wat Quarantine eveneens een bijzondere film maakt is ontbreken van enige filmmuziek. De gehele soundtrack van deze film bestaat namelijk uit de meest uiteenlopende geluidseffecten.

Bij een found-footage horror film zullen velen moeten denken aan de klassieker The Blair Witch Project, die voor een tsunami aan dergelijke films zou zorgen. Van deze vloedgolf is Quarantine absoluut niet een slechte film te noemen. Mocht je trouwens iets hebben van 'Waar ken ik die Jennifer Carpenter ook alweer van?' Zij was te zien in de serie Dexter.