Blizzcon 2017 - FOK! Games toernooigids voor esports

6. World of Warcraft

WoWbannertoernooigids


Als laatste maar zeker niet minste hebben we World of Warcraft. We hebben experimenten van Blizzard gezien met mythic plus dungeons op een professioneel niveau, maar het wereldkampioenschap World of Warcraft zal ook dit jaar weer bestaan uit PvP waarbij twaal teams strijden om de wereldtitel.

Hoe is de opzet?

Voor de kwalificatie van het World of Warcraft-kampioenschap is het speelveld opgedeeld in vijf regionen: Europa, Noord-Amerika, Latijns-Amerika, Asia Pacific en China. In elke regio zijn er punten te verdienen bij Online Arena Cups, die georganiseerd worden door Blizzard zelf en community events die door derden in samenwerking met Blizzard georganiseerd worden. Elk van deze toernooien wordt online gehouden.

Vervolgens worden er voor iedere regio regionale kampioenschappen gehouden waarbij de beste teams uit de eindstand mogen strijden om een plekje op Blizzcon. In de regionale kampioenschappen gaat het om twaalf teams voor Europa en Noord-Amerika, acht teams voor China en Asia Pacific, en vier voor het Latijns-Amerikaanse kampioenschap. De hoogst geplaatste teams op deze regionale kampioenschappen mogen naar Blizzcon. De reden waarom sommige regio's minder teams hebben ligt aan het aantal teams dat men mag afzenden: Europa mag vier teams afzenden, China twee en Asia Pacific en Latijns Amerika ieder één.

Het wereldkampioenschap World of Warcraft bestaat uit arena-PvP van drie tegen drie, hoewel de meeste teams een vierde speler hebben voor flexibiliteit. Elke serie van wedstrijden begint in Nagrand arena, waarna het verliezende team de map kiest voor het volgende potje. Gevechten eindigen wanneer een team volledig gedood is (alhoewel als er één speler neergaat, de wedstrijd in feite al gespeeld is) of wanneer er 25 minuten zijn verstreken. Om er voor te zorgen dat een wedstrijd niet eindeloos voortduurt worden de healing spells steeds zwakker zodat het steeds moeilijker wordt in leven te blijven.

De twaalf teams worden opgedeeld in twee groepen van zes. De beste drie teams van die groep gaan door naar de volgende ronde, waarbij de groepswinnaar pas in de halve finale in actie komen Alle wedstrijden tot aan de halve finale worden gespeeld in een best-of-five: de finale wordt gespeeld in een best-of-seven.

Wie doen er mee?

eSports-organisatie Method, een bekende naam in de World of Warcraft-community vanwege hun raidteam die als eerste van de wereld bosses proberen te verslaan, heeft ook een prima stel PvPers in huis: het zendt twee teams af, één voor Noord-Amerika onder de naam Method Synergy en één voor Europa onder de naam Method Triforce. China zendt de teams Pen & Paper en Imagine pvp af, de asia pacific regio het Australische Blank Esports, en voor de regio Latijns-Amerika hebben we Unitas Black.

Wat staat er op het spel?

De prijzenpot voor World of Warcraft is 280.000 dollar in totaal, een verhoging van 30.000 dollar ten opzichte van vorig jaar. De winnaars weer een fraaie trofee in de vorm van de figuur aan de weerszijden van de Dark Portal. 

Wie gaat er winnen?

De Europeanen zijn altijd sterk geweest wanneer het aankomt op World of Warcraft-arena en de teams uit die regio hebben dan ook de beste papieren. De topfavoriet is Method Triforce: de spelers Boetar, Fabss en Swapxy werden de afgelopen twee keer wereldkampioen, toer nog onder de vlag van Bleached Bones en Splyce. De kans is groot dat deze drie de wereldtitel gaan prolongeren. We houden toch nog rekening met de Noord-Amerikanen: Method Synergy veegde de vloer aan met alle teams in de Noord-Amerikaanse playoffs en heeft ook een grote kans om de finale te bereiken.

Wanneer moet ik kijken?

De laatste groepswedstrijden, inclusief de deciders, worden gespeeld op 3 november en beginnen om 20:00. De kwartfinales worden gespeeld op 4 november om 18:30 uur, de halve finale wordt gespeeld vanaf 20:30 uur. De eindstrijd wordt beslist om 22:30 uur.

Alles is uiteraard live te volgen via het twitch-kanaal van World of Warcraft.

Groep A

Plek Team Winst verlies
1 Method Triforce 3 0
2 Method: Triforce 2 1
3 Panda Global 2 1
4 Unitas Black 1 2
5 Grmbl 0 2
6 Pen and Paper 0 2


Groep B

Plek Team Winst verlies
1 Method: Synergy 3 0
2 Rockets: Eclipse 2 1
3 ABC 2 1
4 Sneaky Snakes 1 2
5 Blank Esports 0 2
6 Imagine pvp 0 2

Kwartfinale

Datum Wedstrijd Uitslag
4 november Method Triforce als groepswinnaar naar halve finale  NVT
4 november Rocket Eclipse - Panda Global 2 - 3
4 november Splyce - ABC 0 - 3 
4 november Method Synergy als groepswinnaar naar halve finale NVT 

Halve finale

Datum Wedstrijd Uitslag
4 november Method: Triforce - Panda Global 1 - 3 
4 november ABC - Method: Synergy 3 - 2 

Finale

Datum Wedstrijd Uitslag
4 november Panda Global - ABC 0 - 4