Blizzcon 2017 - FOK! Games toernooigids voor esports

3. Starcraft

Starcraftbanner

Ook deze keer ontbreekt Blizzard's sci-fi RTS niet en kunnen we de zestien beste spelers aan het werk zien tijdens Blizzcon. De prijzenpot is bovendien groter dan ooit, dus naast eeuwige roem staat er ook een hoop geld op het spel.

Hoe is de opzet?

Voor de kwalificatie van Starcraft heeft Blizzard twee regios opgezet: WCS Korea, waar spelers aan meedoen die voor Koreaanse teams uitkomen en WCS Circuit, waar spelers aan meedoen die spelen bij teams uit andere werelddelen.

Bij WCS Korea gelden de GSL (Global Starcraft II league), georganiseerd door AfreecaTV, als de belangrijkste toernooien: de winnaar van deze toernooien plaatst zich namelijk direct voor Blizzcon. De GSL vindt drie keer plaats in één Starcraft II-seizoen. Verder kunnen spelers punten verdienen door ver te komen in andere toernooien, met als meest prominente voorbeeld de Starcraft II Starleague, georganiseerd door SPOTV games. De vijf spelers met de meeste punten kwalificeren zich voor Blizzcon.

Voor WCS Circuit zijn er vier grote toernooien: Austin in de VS, Jönköping in Zweden, Valencia in Spanje en Montreal in Canada. Deze toernooien worden allemaal georganiseerd door Dreamhack. Ook de winnaar van deze toernooien kwalificeert zich direct voor Blizzcon. Net zoals in WCS Korea geldt dat de niet-kampioenen zich moeten kwalificeren op punten, waarbij de vier hoogst geplaatste spelers meedoen aan Blizzcon.

De uitzondering is de Intel Extreme Masters Katowice, die in februari en maart gehouden wordt: de winnaar van dit toernooi kwalificeert zich ook direct voor Blizzcon, maar de regio waar de kampioen speelt mag één deelnemer minder afzenden. Aangezien kampioen Jun "TY" Tae Yang uit WCS Korea komt bestaat het deelnemersveld dus uit 7 spelers van WCS Korea, acht uit WCS circuit en de kampioen van de Intel Extreme Masters Katowice.

Starcraft II begint met een groepsfase, waarbij in elke poule twee spelers van WCS Korea en WCS Circuit zitten. De groepsfase heeft een best-of-three, waarbij de winnaars van de twee wedstrijden tegen elkaar spelen om een plek in de kwartfinale. De verliezers van de eerste twee wedstrijden spelen een eliminatiewedstrijd, en de winnaar van die wedstrijd speelt een decider tegen de verliezer van de winnaarswedstrijd. Vervolgens geldt vanaf de kwartfinale een best-of-five. De finale, zoals traditie is in Starcraft-toernooien, wordt gespeeld in een best-of-seven.

Wie doen er mee?

Er keren heel wat namen terug van de vorige editie van de wereldkampioenschappen Starcraft II. Zowel de twee Polen Mikołaj "Elazer" Ogonowski en Artur "Nerchio" Bloch (beiden Zerg) doen weer mee, en ook Jens “Snute” Asgaard doet weer mee. Opvallend is dat de hegemonie van Europa en Noord-Amerika is doorbroken op Blizzcon: Terran-speler Diego “Kelazhur” Schwimer vertegenwoordigt Brazilië en ook Mexicaan Juan Carlos "SpeCial” Tena Lopez is van de partij, die al voor een megastunt zorgde door te winnen van Kim "Stats" Dae Yeob in de poulefase.

Aan Koreaanse zijde zien we onder andere een terugkeer van Lee “INnoVation” Shin Hyung, die als een van de beste Terran-spelers ter wereld wordt beschouwd, en ook de protoss-speler Kim "Stats" Dae Yeob doet mee. We  krijgen in ieder geval een nieuwe kampioen: "ByuN" Hyun Woo wist zich nét niet te kwalificeren voor de eindronde.

Wat staat er op het spel?

De prijzenpot voor Starcraft II  bestaat uit twee delen: de 500.000 dollar die uitgekeerd wordt door Blizzard zelfs, plus 200.000 dollar van de War Chest, een speciaal pakket dat spelers konden kopen met in-game items zoals skins voor units. De halve finalisten krijgen 42.000 dollar elk, de verliezend finalist krijgt 140.000 dollar, en de winnaar krijgt 280.000 dollar. De winnaar krijgt uiteraard ook een miniatuur van de Gosu-trofee mee naar huis.

Wie gaat er winnen?

Aan de Circuit-kant zong er eigenlijk maar een naam rond: die van Alex 'Neeb' Sunderhaft. De protoss-speler won drie van de vier grote toernooien in de WCS Circuit (Montreal, Jönköping en Austin) en in Valencia bereikte hij de finale, waarin hij het af moest afleggen tegen Elazer. Elazer zit nog in het toernooi, dus als er een niet-Koreaan tot wereldkampioen gekroond gaat worden heeft hij de beste papieren.

Die kans is vrij klein, aangezien de Zuid-Koreanen traditioneel van een ander niveau zijn en ook dit jaar zijn de spelers weer van wereldklasse. Topfavoriet aan Koreaanse zijde is Lee “INnoVation” Shin Hyung, die zijn reputatie van beste Terran-speler ter wereld eens een keer waard wil maken door zichzelf tot wereldkampioen te kronen. De laatste grote kanshebber is Lee "Rogue" Byung Ryul, die in absolute bloedvorm is nu het einde van het seizoen nadert: hij wist zich op het nippertje (maar desalniettemin spectaculaire) manier te kwalificeren voor Blizzcon door in Shanghai de Intel Extreme Masters te winnen, waarin hij onder andere afrekende met INnoVation en herO.

Wanneer moet ik kijken?

De kwartfinales beginnen op 3 november om 19:30 uur Nederlandse tijd. De eerste halve finale is op 4 november, ook om 19:30 uur. De eindstrijd begint om middernacht, 5 november.

De wedstrijden zijn allemaal live te volgen via het twitch-kanaal van Starcraft.

Groep A

Datum Wedstrijd Uitslag Opmerkingen
27 oktober Stats (Protoss) - SpeCial (Terran) 1 - 2   
27 oktober TY (Terran) - Snute (Zerg) 2 - 0    
27 oktober Stats (Protoss) - Snute (Zerg) 2 - 0   
29 oktober SpeCial (Terran) - TY (Terran) 2 - 0 SpeCial door naar kwartfinale
29 oktober Stats (Protoss) - TY (Terran) 1 - 2  TY door naar kwartfinale

Groep B

Datum Wedstrijd Uitslag Opmerkingen
27 oktober soO (Zerg) - Nerchio (Zerg) 2 - 1   
27 oktober Rogue (Zerg) - Neeb (Protoss) 1 - 2  
27 oktober Nerchio (Zerg) - Rogue (Zerg)  0 - 2   
29 oktober soO (Zerg) - Neeb (Protoss) 2 - 0  soO door naar kwartfinale
29 oktober Rogue (Zerg)  - Neeb (Protoss) 2 - 0  Rogue door naar kwartfinale

Groep C

Datum Wedstrijd Uitslag Opmerkingen
28 oktober Dark (Zerg) - Kelazhur (Terran) 2 - 1   
28 oktober herO (Protoss) - Elazer (Zerg) 2 - 0   
28 oktober Kelazhur (Terran) - Elazer (Zerg) 0 - 2   
29 oktober Dark (Zerg) - herO (Protoss) 0 - 2  herO door naar kwartfinale
29 oktober Dark (Zerg) - Elazer (Zerg) 1 - 2  Elazer door naar kwartfinale

Groep D

Datum Wedstrijd Uitslag Opmerkingen
28 oktober INnoVation (Terran) - TRUE (Zerg) 2 - 1   
28 oktober GuMiho (Terran) - Serral (Zerg) 2 - 0   
28 oktober TRUE (Zerg) - Serral (Zerg) 2 - 0   
29 oktober INnoVation (Terran) - GuMiho (Terran) 2 - 0 INnoVation door naar kwartfinale
29 oktober GuMiho (Terran) - Serral (Zerg) 2 - 1 GuMiho door naar kwartfinale

Kwartfinale

Datum Wedstrijd Uitslag
3 november SpeCial (Terran) - Elazer (Zerg) 3 - 1 
3 november soO (Zerg) - GuMiho (Terran) 3 - 2 
3 november herO (Protoss) - Rogue (Zerg) 1 - 3 
3 november INnoVation (Terran) - TY (Terran) 2 - 3 

Halve finale

Datum Wedstrijd Uitslag
4 november SpeCial (Terran) - soO (Zerg)  
4 november Rogue (Zerg) - TY (Terran)  

Finale

Datum Wedstrijd Uitslag
4 november  Nog niet bekend