Vijf nieuwe series die je eigenlijk niet mag missen

5. Rellik

Rellik
BBC

Rellik

In een tijdperk waarin jaarlijks vele tientallen nieuwe series verschijnen (en in de meeste gevallen ook net zo snel weer verdwijnen wegens tegenvallende kijkcijfers) moet je als nieuwkomer toch iets zien te verzinnen om op te vallen in de grote massa. Bij de BBC hebben ze verdomd goed in de gaten dat veel mensen graag meerdere afleveringen van een serie in één keer bekijken en de duistere mini-serie Rellik (oftewel Killer maar dan achterstevoren geschreven) leent zich daar dan ook prima voor.

Rellik is een serie uit de pen van Harry en Jack Williams, die bij de liefhebbers ook bekend zijn als de bedenkers van de eveneens zeer indrukwekkende serie The Missing. Nu zijn er natuurlijk heel wat series te bedenken waarin men jaagt op seriemoordenaars en andere psychopaten maar wat Rellik boven veel van die andere series doet uitstijgen is de manier waarop het verhaal gebracht wordt. In Rellik zien we de gebeurtenissen rondom een moordonderzoek dat achterstevoren wordt verteld.

Rechercheur Gabriel Markham (Richard Dormer) is op zoek naar een persoon die al meerdere doden op zijn cq haar geweten heeft. Ook Markham was slachtoffer van een zuuraanval door deze seriemoordenaar en de gevolgen daarvan zullen niemand die Rellik heeft gezien zijn ontgaan. Omdat het verhaal vanaf het eindpunt wordt verteld begint het dan ook met de aanhouding van een persoon die wel eens de gezochte crimineel uit het verhaal zou kunnen zijn. Vanaf dat moment gaan we steeds verder terug in de tijd en krijgen we in een zestal afleveringen steeds meer inzicht in de gebeurtenissen die vooraf gingen aan de afronding van deze kwestie.

Rellik 1

Het eerste seizoen van Rellik bestaat uit een zestal afleveringen waarvan vier werden geregisseerd door de Brit Sam Miller (Luther, Fortitude) en een tweetal afleveringen die werden geregisseerd door de Vlaming Hans Herbots (Als De Dijken Breken). Met Richard Dormer (Game of Thrones, Fortitude), Jodi Balfour (The Crown, Bomb Girls), Paterson Joseph (The Beach), Paul Rhys (Borgia), Michael Shaeffer (Star Wars: Rogue One) en de Deense actrice Lærke Winther (Dicte) kent de serie een zeer indrukwekkende cast. Rellik is bepaald geen lichte kost maar als je de moeite neemt voor deze serie krijg je een intrigerend verhaal te zien die je menigmaal op het verkeerde been zal zetten.