Vijf nieuwe series die je eigenlijk niet mag missen

3. Mr. Mercedes

Mr. Mercedes
Audience

Mr. Mercedes

Als er één schrijver op deze planeet rondloopt die een Nobelprijs voor de literatuur zou moeten hebben dan is het wel Stephen King. Er zijn namelijk maar verdomd weinig schrijvers met zo'n onbeperkte fantasie die dat dan vervolgens ook nog eens op papier weten vast te leggen. Of het nou gaat om een hondsdolle St. Bernhard (Cujo), een schrijver met een psychopatische stalker (Misery), op hol geslagen vrachtwagens en andere electrische apparaten (Maximum Overdrive) of een bovennatuurlijke moordende clown (It), Stephen King weet er keer op keer weer een verhaal van te maken dat je bij je strot grijpt om die daarna niet meer los te laten.

Ook op het gebied van televisieseries is Stephen King de laatste jaren op indrukwekkende wijze bezig. Zo zagen we al aangename series verschijnen als Haven, het iets mindere Under The Dome en de epische mini-serie 11.22.63. Aan dit rijtje mag ook zeker de serie Mr. Mercedes van regisseur Jack Bender worden toegevoegd. In de verfilming van het gelijknamige boek van Stephen King uit 2014 krijgen we een verhaal te zien dat helaas alles behalve gedateerd is. Mr. Mercedes begint zo'n twee jaar nadat een maniak op zekere avond met een gestolen Mercedes een aantal mensen bij een arbeidsbureau dood heeft gereden om daarna weer in het niets te verdwijnen.

Bill Hodges (Brendan Gleeson) is een voormalig detective, die destijds bij de onopgeloste zaak rondom de moordenaar met de Mercedes betrokken was en die inmiddels met pensioen is gegaan. Het leven van Hodges is een beetje in een sleur geraakt. Zo zit hij elke dag voor de buis met zijn biertje, ergert zich aan straathockey spelende snotneuzen die een bal tegen zijn raam schieten en heeft een oudere buurvrouw die een oogje op hem lijkt te hebben. Aan die sleur komt abrupt een einde als Hodges in contact komt met een persoon die details kent die alleen de ware Mr. Mercedes zou moeten weten. Het is het begin van een zenuwslopend kat-en-muisspel met zeer dodelijke gevolgen.

Mr. Mercedes 1

Nadat we het afgelopen weekend de eerste zeven afleveringen van Mr. Mercedes in één ruk hadden bekeken kwamen we er pas achter dat het een serie van Stephen King betrof. Mr. Mercedes is namelijk, net zoals bijvoorbeeld de films Apt. Pupil en The Green Mile, niet een verhaal waarbij je meteen aan Stephen King moet denken. Met Brendan Gleeson (The Guard), Harry Treadyway (Penny Dreadful), Holland Taylor (Two and a Half Men) en Mary-Louise Parker (Weeds) kent Mr. Mercedes dan ook een ijzersterke cast. Ben je wel een liefhebber van een bloedspannende thriller dan kunnen we je dit pareltje absoluut aanraden!