Vijf gametips voor de maand oktober

3. Assassin's Creed Origins

We hebben er twee jaar op moeten wachten, maar eindelijk is er weer een Assassin's Creed. Over de als laatste uitgekomen Syndicate waren we niet heel positief. Gelukkig heeft een eerste hands-on op gamescom veel van onze twijfel over Origins weggenomen. Vaak krijg je een "hier heb je een demo en doe exact wat je opgedragen wordt, je hebt er net tijd genoeg voor". Niet met deze demo. "Hier heb je de controller en have fun, vergeet niet de verhaalmissie te doen".

De omgeving is prachtig, er zijn interessante personages en belangrijk: we mogen weer puzzelen in tombes. Natuurlijk zijn piramides uitstekende plekken om schatten te bewaren en ook prima plekken om vallen, puzzels en andere belemmeringen voor ons neer te leggen. Eindelijk mogen we ons brein weer gebruiken om items te zoeken. Ik heb geen idioot geplaatst kistje, veren, medailles of andere in grote getale aanwezige collectables gezien. Nee, nu ligt er een item in de puinhopen van een ingestorte toren, een veel logischer plek dan een kistje op een balkon.

In de game gaan we zien hoe de hoofdrolspeler Bayek de club van Assassins sticht. Alleen dat al is natuurlijk voor de fans een leuk verhaal, maar er is veel meer aan de hand in het oude Egypte. De gameplay is ook gewijzigd. Dit keer is er een loot-systeem en er is een skilltree om je speelstijl aan te vullen als bijvoorbeeld sneakert of vechtersbaas. Je kunt een arend oproepen en verkenningsvluchten doen. De eigen Eagle Vision bestaat nog wel, maar is duidelijk van ondergeschikt belang, het werkt nu als een puls, en verdwijnt vrij snel. Je vijanden eruit lichten zoals in eerdere delen gaat dus niet zo makkelijk meer. Alleen het vechten voelde nog niet als een revolutie, de AI doet nog niet echt zijn best om het moeilijk te maken. "Hij is een beetje dom" om maar met de woorden van Maxima te spreken. Misschien was het de moeilijkheidsgraad in de demo, misschien kunnen we niet meteen alles verwachten. We gaan het 27 oktober zien, want dan komt Assassin's Creed Origins uit op PlayStation 4, Xbox one en pc.