Star Wars Identities: interactief met een diepere boodschap

In februari van dit jaar verscheen er opeens een nieuwe tentoonstellingsgelegenheid in Nederland. Achter de Cinemec in Utrecht Leidsche Rijn werd toen een geheel nieuwe gebouw geopend voor Harry Potter: The Exhibition. Nu die reizende tentoonstelling ons land heeft verlaten is het tijd voor het volgende hoofdstuk voor deze gelegenheid. Die is er in de vorm van Star Wars: Identities. Deze interactieve tentoonstelling is vanaf vandaag open voor het publiek. FOK! nam een kijkje en sprak ook de sleutelfiguren over deze, tevens reizende, tentoonstelling. 

Wanneer de bezoeker binnen komt, is het eerst tijd om wat gear op te halen. Die bestaat uit een oortje, waardoor alle informatie die de makers graag aan je willen vertellen, door overgebracht wordt. Tevens is daar een walkman-achtig apparaat op aangesloten, die gebruikt maakt van RFID technologie, tezamen met een armband die nodig is om tijdens de verschillende stadia van de tentoonstelling mee te kunnen maken. Naast het interactieve karakter, waarover dadelijk meer, is er ruimte voor meer dan 200 verschillende props en kostuums die zijn gebruikt tijdens de Star Wars-films. Er is in de tentoonstelling vooral de focus op de originele trilogie en de prequels. Zo is de originele Yoda-pop te zien, maar ook artwork van verschillende conceptartists. 

De tentoonstelling is opgedeeld is 3 zones en 10 checkpoints. Die checkpoints leiden uiteindelijk allemaal naar een sluitend antwoord op de vraag: What forces shape you? Deze centrale vraag wordt onder andere beantwoord door te kiezen uit de plek waar de bezoeker zou wonen, met wat voor ouders hij of zij is opgegroeid, maar ook welke waarde het belangrijkste is voor het leven. Dit vertaalt zich allemaal naar een plek en een bijbehorend verhaal in het Star Wars-universum. Er is zelfs de keuze om voor de Dark Side of voor de Light Side te gaan. Deze keuzemomenten worden zoals gezegd begeleid door de prachtige kostuums en artwork, maar ook door wetenschappelijke informatie over wat ons als mens nou precies uniek maakt. Daarvoor zijn verschillende disciplines van de universiteiten van Montreal en Quebec ingezet om de informatie op een zo accuraat mogelijke en behapbare manier over te brengen naar kinderen van 8 tot 80 jaar. 

Tijdens de tentoonstelling zullen bij het volwassen publiek de nostalgische gevoelens hoog oplopen en bij de kinderen juist de verwondering over de geweldige samenstelling van de tentoonstelling en de keuzes waarvoor zij worden gesteld. Het is dus een perfecte gezinsbezigheid, maar ook voor een kleiner gezelschap brengt de tentoonstelling de Star Wars-experience naar het publiek. Een hoogtepunt wat betreft de props is het originele schaalmodel van de Star Destroyer die is gebruikt in de originele trilogie. Er werd toen Star Wars nog in de kinderschoenen stond voornamelijk gebruik gemaakt van deze modellen om de opnames zo realistisch mogelijk te maken, maar ook om de makers de optie te geven vanaf zoveel mogelijk verschillenden kanten beeld vast te kunnen leggen. De manier waarop dit model aan de bezoekers wordt gepresenteerd laat goed zien in welke mate er nagedacht is over de beleving die de bezoeker moet meemaken. Het wordt daardoor dus echt mogelijk om mee te gaan op een reis naar a long time ago, in a galaxy far away...

Lees snel verder voor een interview met de sleutelfiguren achter deze indrukwekkende tentoonstelling, Laela French en Sophia Desbiens!