Vijf redenen waarom je CityRock niet mag missen

5. Living Colour

Als er één band op Cityrock is waar we hier op de burelen van FOK! erg blij worden dan is het wel de uit New York afkomstige rock band Living Colour. Op bassist Muzz Skillings na, die in 1992 de band verliet, bestaat de band Living Colour anno 2017 nog steeds uit de funk metal pioniers Vernon Reid (gitaar), Corey Glover (zang + gitaar) en Will Calhoun (drums) die al sinds 1985 samen de grote podia wereldwijd wisten te veroveren. Living Colour wordt in 1984 opgericht door Vernon reid en kent vanaf 1986 een stabiele bezetting bestaande uit Reid, Glover, Skillings en Calhoun. Met deze line-up doet de band regelmatig optredens in de beroemde New Yorkse club CBGB.

Vivid (1988)
Vivid (1988) 

In 1988 verschijnt hun indrukwekkende debuutalbum Vivid. De videoclip van 'Cult of Personality' is dagelijks te zien op MTV en de plaat slaat in als een melomane bom. Het album zou dan ook de zesde plaats halen in de U.S. Billboard 200. In 1989 is Living Colour te zien in het populaire programma Saturday Night Live en staat samen met Guns N' Roses als voorprogramma van The Rolling Stones bij de Steel Wheels/Urban Jungle Tour.

 Time's Up (1990)
Time's Up (1990)

In het daaropvolgende jaar verschijnt het tweede album Time's Up. Met een mix van jazz fusion, punk rock, Delta blues, hip hop, funk, thrash metal en jive is Time's Up een nog uitgebreider crossover album dan de debuutplaat. Zo kent de plaat leuke gastbijdragen van grootheden als Queen Latifah, Little Richard, Doug E. Fresh, Maceo Parker en James Earl Jones. Op de plaat komen we succesvolle singles tegen als 'Type', 'Solace of You', 'Pride' en 'Love Rears Its Ugly Head'. Laatstgenoemde single is zelfs de meest succesvolle single voor Living Colour in Nederland. De single staat vanaf november 1990 12 weken onafgebroken in de Top 50 en haalt de 16e plaats in de hitlijst.

 Stain (1992)
Stain (1992)

In 1992 verlaat bassist Muzz Skillings de band en wordt vervangen door Doug Wimbish. Met deze bezetting brengt Living Colour in 1993 hun derde studioalbum Stain uit. Het album komt echter niet verder dan de 26e plaats in de U.S. Billboard 200. Tijdens de opnames voor hun vierde studioalbum besluiten de mannen van Living Colour om de handdoek in de ring te gooien. Een viertal tracks die al waren opgenomen verschijnen uiteindelijk op het verzamelalbum Pride.

 Collideøscope (2003)
Collideøscope (2003)

Op 21 december 2000 staat Living Colour voor het eerst in jaren weer samen op de planken voor een verrassingsoptreden in CBGB. Drie jaar later verschijnt het vierde studioalbum Collideøscope. Collideøscope is de eerste plaat die, ondanks alle positieve recensies, niet de Billboard charts weet te bereiken. In december 2006 tourt Living Colour een week door Europa en geeft ook een tweetal concerten in Nederland. Ook verschijnt in 2008 de eerste dvd van Living Colour getiteld On Stage At World Cafe Live. Een jaar later brengt Living Colour hun vijfde album The Chair in the Doorway uit. De plaat haalde de 159e plaats in de Billboard 200.

 Who Shot Ya (2016)
Who Shot Ya (2016)

In 2016 brengt Living Colour de Who Shot Ya EP uit met daarop gastbijdragen van Chuck D, Black Thought, Pharoahe Monch, Prodigal Sunn en Kyle Mansa. Het titelnummer van deze plaat is ook terug te vinden op het album Shade, een album waar meer dan vier jaar hard aan werd gewerkt en dat vanaf vandaag bij de betere platenwinkels te vinden zal zijn. Afgaande op de informatie die we op Setlist.FM kunnen vinden zal Living Colour daar wel een aantal tracks van spelen, maar ook de welbekende tracks van voorgaande albums zullen hoogstwaarschijnlijk niet op de setlijst ontbreken. Na de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk was Nederland trouwens wel het meest populaire land voor Living Colour om optredens te mogen doen. Zo zal de band vrijdag en zaterdag alweer hun 45e en 46e concert in Nederland geven op Cityrock in Eindhoven en Leeuwarden. Dus zeg het maar, What's Your Favorite Color? Op die vraag past maar één antwoord en dat is Living Colour.

Shade (2017)
Shade (2017)