Vijf redenen waarom je CityRock niet mag missen

4. UFO

UFO is een ouderwetse Britse hard rock band die in 1969 wordt opgericht door zanger Phil Mogg, gitarist Mick Bolton, bassist Pete Way en drummer Andy Parker. Oorspronkelijk heette de band Hocus Pocus, maar als eerbetoon aan de club waar de groep werd ontdekt door Noel Moore van Beacon Records luistert de band na enige maanden naar de naam UFO. In 1970 brengt de band haar eerste album UFO 1 uit, die we gerust durven te bestempelen als één van de allereerste stonerrock albums.

UFO 1 (1970)
UFO 1 (1970)

Ook op de opvolger UFO II: Flying-Spacerock laat de band zich beluisteren als een vette spacerock band die niet schroomt om tracks te maken als het bijna 19 minuten durende 'Star Storm' en de dik 26 minuten durende spacejam 'Flying'. In West-Duitsland wordt de plaat dan ook uitgebracht als UFO 2 - Flying - One Hour Space Rock en slaat daar in als een bom. In hun eigen land en de Verenigde Staten weten de mannen vreemd genoeg geen enkele indruk te maken bij het grotere publiek. In 1971 brengt UFO hun derde album Live (later her-uitgebracht als UFO Lands In Tokyo) uit, maar deze verschijnt alleen in Japan.

UFO II (1971)
UFO II (1971)

Begin 1972 verlaat Mick Bolton de band en moet men op zoek naar een nieuwe snarenplukker. Uiteindelijk komen ze dan terecht bij de dan 18-jarige Michael Schenker van The Scorpions, die ondanks zijn jonge leeftijd al een behoorlijke naam heeft weten te maken als gitarist. Een jaar later verschijnt met deze nieuwe bezetting de single 'Give Her The Gun', waarop we voor het eerst kunnen kennismaken met een nieuw geluid van de band. De groep duikt samen met producer Leo Lyons de studio in en neemt daar het baanbrekende album Phenomenon op, waarop we klassiekers tegenkomen als 'Doctor Doctor' en 'Rock Bottom', nummers die we nog vaak tegen zouden komen op de setlijsten van UFO.

Phenomenon (1974)
Phenomenon (1974)

In de jaren met Michael Schenker is UFO ontzettend populair in zowel West-Duitsland als Japan. Schenker is echter ook een nogel eigenwijze artiest die het soms flikt om tijdens een concert gewoon het podium te verlaten. Na het verschijnen van het album Lights Out wordt Schenker uit de band gezet en wordt zijn plaats overgenomen door Paul 'Tonka' Chapman. Met het door voormalig Beatles-producer George Martin geproduceerde album No Place To Run weet UFO net niet de Britse Top 10 te halen. Met Chapman op gitaar werkte UFO verder aan het internationale succes, waaraan rond 1982 een abrupt einde kwam toen bassist Pete Way de band verliet om verder te gaan met zijn eigen band Waysted.

No Heavy Petting (1976)
No Heavy Petting (1976)

Na een sabbatical van dik twee jaar komt UFO terug in een nieuwe bezetting. De groep bestaat dan uit zanger Phil Mogg, bassist Paul Gray, drummer Robbie France (ex-Diamond Head) en de gitaristen Tommy Mc Clendon en Paul Raymond. Met deze line-up wordt in november 1985 het achtste studioalbum Misdemeanor uitgebracht. Nadat er een aantal keren van gitarist was veranderd zou UFO eind 1989 opnieuw uit zicht verdwijnen. Drie jaar later komt de klassieke line-up van Mogg, Schenker, Way, Raymond en Parker bijeen wat resulteert in een nieuwe plaat getiteld Walk on Water in 1995. Schenker blijkt echter nog steeds een arrogante kwal te zijn en na vier optredens is hij alweer uit UFO verdwenen.

Misdemeanor (1985)
Misdemeanor (1985)

Als er discussie ontstaat over de rechten van de bandnaam wordt UFO rond 2000 opnieuw opgericht. Ook Schenker is van de partij, maar na het verschijnen van het album Covenant verlaat hij voor de laatste keer de band en wordt zijn plaats overgenomen door gitarist Vinnie Moore. In 2015 verschijnt het 22e studioalbum A Conspiracy of Stars van UFO. In de afgelopen 48 jaar bracht UFO in totaal 22 studio-albums, 14 live-albums en 16 verzamelalbums uit. In totaal gingen de platen van UFO meer dan 10 miljoen keer als vliegende schotels over de toonbank.

A Conspiracy Of Stars (2015)
A Conspiracy Of Stars (2015)

De band, die een grote inspiratiebron was voor bands zoals Slayer, Testament, The Offspring, Metallica, Iron Maiden, Def Leppard, Megadeth, Tesla, Dokken, Monster Magnet, Voivod, Pearl Jam, Guns N' Roses, Rage Against the Machine en The Smashing Pumpkins, bestaat vandaag de dag uit de originele bandleden Phil Mogg (zang) en Andy Parker (drums), oudgediende Paul Raymond (keyboards en gitaar) en de relatief jonge honden Vinnie Moore (gitaar) en Rob de Luca (basgitaar).