FOK!toen: De beste albums van 1967 (deel 1)

6. Country Joe and the Fish - Electric Music for the Mind and Body

In mei 1967 verschenen absolute album klassiekers zoals Jimi Hendrix Experience met Are You Experienced, The Mothers Of Invention met Absolutely Free en The Monkees met Headquarters. Een andere band die in deze maand haar eerste album uit zou brengen was de uit Berkeley afkomstige hippieband Country Joe and the Fish.

Country Joe and the Fish - Electric Music for the Mind and Body
Country Joe and the Fish - Electric Music for the Mind and Body

De band, die vooral bekend werd met hun spraakmakende optreden op het eveneens legendarische Woodstock Festival, werd in 1965 opgericht door het duo Country Joe MacDonald en Barry 'The Fish' Melton. MacDonald had al de nodige ervaring opgedaan met de groep the Berkeley String Quartet en zat samen met Melton al in de band the Instant Jug Band. Ook was MacDonald de uitgever van het undergroundblad Et Tu Brute. Het was ook de tijd van de oorlog in Vietnam en MacDonald wou de tegenstand tegen deze oorlog ondersteunen met een grammofoonplaat.

Samen met Carl Schrager (wasbord, kazoo), Bill Steele (basgitaar) en Mike Beardslee (zang) wordt zodoende de band Country Joe and the Fish opgericht om in eigen beheer een EP op te gaan nemen. Op de single treffen we ook de MacDonalds composities 'I-Feel-Like-I'm-Fixin'-To-Die' en 'Superbird' aan. Vanwege hun stijgende populariteit was de band al verhuist naar San Francisco waar ze met enige regelmaat te zien waren in clubs zoals the Avalon en het Filmore Auditorium. Eind 1966 verschijnt een tweede titelloze EP op Rag Baby Records, met daarop de tracks 'Bass Strings', 'Thing Called Love' en 'Section 43'.

In de eerste week van februari 1967 gaan Country Joe and the Fish samen met de Amerikaanse muziek historicus, schrijver, muzikant, dichter en producer Samuel Charters naar de Sierra Sound Laboratories in Berkeley, om aldaar de tracks voor hun debuutalbum op te nemen. Electric Music for the Mind and Body zou op 11 mei 1967 in de platenwinkels verschijnen. Toen de plaat in 1982 opnieuw zou worden uitgebracht moest men een nieuwe mastertape maken van een ongeschonden exemplaar van de plaat, omdat de originele tapes door de jaren waren vergaan. De master uit 1982 zou in 1990 opnieuw gebruikt worden voor nog een her-uitgave van de plaat. In 2013 verscheen Electric Music for the Mind and Body op Ace Vanguard Masters voor het laatst tot op heden als dubbel-cd met daarop de originele mono- en stereo-mix van de plaat.

Kant A:
01 Flying High
02 Not So Sweet Martha Lorraine
03 Death Sound
04 Happiness Is A Porpoise Mouth
05 Section 43

Kant B:
01 Super Bird
02 Sad And Lonely Times
03 Love
04 Bass Strings
05 The Masked Marauder
06 Grace